Dodaj do ulubionych

Piątek , film "KLER" , TVN , godz.20

14.09.23, 12:23

Prawie 3 godzinny
Gajos , Braciak smile

" W 10 punktach :

1. Pan reżyser nie urządził bezpardonowej i dzikiej krytyki Kościoła katolickiego, przeciwnie! Pochylił się nad ludzkimi, arcyludzkimi problemami codziennymi księży z prowincji i co najwyżej przeciwstawił im postaci bezdusznej siostry zakonnej prowadzącej sierociniec, gdzie patologia na patologii i patologią pogania oraz arcybiskupa-krętacza, manipulatora i pana na włościach oraz wychowanego w tym duchu szantażystę, załatwiającego sobie ucieczkę na posadę w Watykanie za pomocą zbierania haków na przełożonego. Słowem : pokazał Kościół jako instytucję zarządzaną przez- i złożoną z- ludzi z krwi i kości, uwalniając ją od kiczowatego "przedstawicielstwa Boga na Ziemi"; Boga lepiej w takie rzeczy nie mieszać.

2. Ksiądz wychodzi z nałogu i porzuca celibat dla kobiety, odwodząc ją od zamiaru przerwania ciąży, a nawet przyznaje się do spowodowania wypadku, jak mniema ze śmiercią człowieka jako skutkiem - czy widząc taką postać na ekranie można posądzać "Kler" o napaść na Kościół ?

3. Inny ksiądz dzielnie i z niesłychaną godnością stawia czoło niesłusznym oskarżeniom o pedofilię, stając się celem furiastycznych ataków parafian, a po oczyszczeniu z zarzutów wyznaje całej społeczności swoją historię, mężczyzny zmagającego się z nieprzepracowaną traumą molestowania seksualnego przez innego księdza, ważnego działacza opozycji demokratycznej w PRL. Według mnie, scenariuszowa znakomitość! Czy scena samospalenia, nawiązująca do protestów antykomunistycznych w Polsce i Czechach, na poziomie wizualnym przekształcająca się w obraz jakby znicza ku pamięci ofiar przemocy instytucjonalnej Kościoła, nie wydaje się zbyt drastyczna i przesadzona : wg mnie NIE.

4. Połączenie obrazu wiwatującego sztabu arcybiskupa, uradowanego nikłym zainteresowaniem mediów ujawnionym przez dziennikarzy skandalem pedofilskim, z twarzami ofiar kościelnego systemu zamiatania pod dywan przestępstw jego pracowników - wyborna!

5. Prezydent Polski wyraził się o pewnej grupie społecznej : "Nie ludzie, lecz ideologia!"; pan reżyser poszedł w zupełnie przeciwnym kierunku, dochował zasad uczciwości i dlatego odniósł sukces, nie tyle nawet komercyjny czy artystyczny, ile ETYCZNY.

6. Jak zawsze u pana Smarzowskiego scenariusz otworzył duże pole do popisu dla aktorów : panowie Braciak, Gajos, Jakubik i Więckiewicz tak grają, aż ręce do oklasków same się składają. Ależ zespół!

7. Wyraziste przeciwstawienie luksusowych warunków pracy biskupa, zamieszkałego w pałacu i poruszającego się limuzynami oraz księży ze skromnych, małych parafii na tzw. dołach.

8. Obok filmów demaskujących ukrywanie pedofilii przez hierarchię, "Kler" wygląda jak wydarzenie przełomowe : nie tyle powoduje upadek mitu Kościoła jako autorytetu moralno-społecznego, co opisuje zmianę mentalności społeczeństwa, najszybciej laicyzującego się w całym świecie! Jak przytomnie zauważają bohaterowie filmu, Kościół dotarł nad przepaść i stanął przed wyborem : iść dalej, jak pan arcybiskup, albo zatrzymać się i wrócić do podstaw, czyli rozliczenia się i powrotu do codziennej posługi dla potrzebujących, zresztą nie zawsze wdzięcznych za ten trud, do czego namawia w ostatniej scenie rozpaczliwym gestem tzw. prosty ksiądz.

9. Jak zwykle zgrzytliwa, chropowata, prowokująca free jazowa muzyka niezastąpionego Mikołaja Trzaski zgrywa się z dobitną wymową filmowych faktów.

10. Co szalenie interesujące, nawet arcybiskup nie ogniskuje wyłącznie samych grzechów Kościoła; on nie tyle lekce sobie waży przestępcze wyczyny podległych mu księży, ile znanymi sobie metodami DBA o dobre imię instytucji. Gdyby jeszcze w scenariuszu znalazła się wypowiedź jego autorstwa naprowadzająca na motywację działania w postaci starania się o ocalenie autorytetu organizacji, cennego z punktu widzenia wykorzystywania go do ułatwiania społecznej integracji czy wykonywania ruchów i gestów wzmagających w ludziach dobro, byłoby chyba perfekcyjnie. Taki Bazyliszek, czyniący ewidentne zło na rzecz potencjalnego dobra, byłby figurą naprawdę ciekawą, nawet przy utrzymaniu wszystkich scen i dialogów pokazujących go od najgorszej strony "
grek.grek
Obserwuj wątek
    • dramatika Re: Piątek , film "KLER" , TVN , godz.20 14.09.23, 12:33
      Śliczna laurka, masz ode mnie talon na balon 😁
      • falofilia.falofilia1 Re: Piątek , film "KLER" , TVN , godz.20 14.09.23, 17:19
        Och , jakie to miłe . Talon na taki balon gondolowy ?
        • taniarada Re: Piątek , film "KLER" , TVN , godz.20 15.09.23, 19:28
          Ode mnie cukierka misiek .Tylko se kup 🤣
    • frntta666 Re: Piątek , film "KLER" , TVN , godz.20 14.09.23, 17:32
      Najlepszy film Smarzowskiego. Kreacje aktorskie- wybitne. Fabula: niby fikcja a sama prawda.
      • falofilia.falofilia1 Re: Piątek , film "KLER" , TVN , godz.20 15.09.23, 09:20
        "Złote a skromne" smile
      • taniarada Re: Piątek , film "KLER" , TVN , godz.20 15.09.23, 19:36
        Jeśli czytam recenzje to scenariusz całkiem od rzeczy i całkowicie mija się z prawdą .I to nie było celem Smarzowskiego by uderzyć w księży .Pokrzywdzeni przez kler w tym filmie nie doczekali się niczego .Film jednorazowy do obejrzenia i tyle .Nie ma co się nim podniecać .

• szare_kolory Re: Piątek , film "KLER" , TVN , godz.20 17.09.23, 13:27
          Trochę znam to środowisko od środka. Jest tak zepsute, że moim zdaniem ten film Smarzowskiego to zaledwie dotknięcie tematu. Bardzo delikatne i powierzchowne. To kopalnia odrażających historii.
          • falofilia.falofilia1 Re: Piątek , film "KLER" , TVN , godz.20 17.09.23, 14:10
            Biskup Mordowicz od "złote a skromne" i od tej harmoszki wzorowany był na Sławoju "Flaszce".
            On też chlał , kazał sobie przygrywać księdzu na harmoszce i w nocy biegać księdzu do sklepu po kiełbasę i actimelki na poranną kurację pijacką

.....
            www.newsweek.pl/polska/polityka/wizy-za-dewizy-afera-wizowa-moze-miec-dla-polski-przykre-skutki/7bft92d
            • szare_kolory Re: Piątek , film "KLER" , TVN , godz.20 17.09.23, 17:00
              To są zaledwie opowieści o pijackich wybrykach. A znam prawdziwie odrażające. O porzuconych dzieciach, pozbawionych alimentów (I nawet pieniędzy z funduszu kościelnego). Skandale pedofilskie są powszechnie znane. "Opieka" młodych kleryków nad starymi księżmi, obejmująca również pomic w zabiegach higienicznych. Naprawdę kopalnia gó.wna.
    • falofilia.falofilia1 Re: Piątek , film "KLER" , TVN , godz.20 15.09.23, 19:25
      Do wyboru , do koloru :
      www.onet.pl/kultura/onetkultura/co-warto-zobaczyc-w-weekend-w-telewizji-kler-sami-swoi-i-dewajtis/sjkh3sc,681c1dfa

smile
      • taniarada Re: Piątek , film "KLER" , TVN , godz.20 15.09.23, 19:36
        Jesteś programem telewizyjnym w tym tygodniu 🤣🤣🤣🤣
    • falofilia.falofilia1 Re: Piątek , film "KLER" , TVN , godz.20 16.09.23, 08:53
      Fajny film wczoraj widziałam smile
      I miliony telewidzów też
      • jahelena Re: Piątek , film "KLER" , TVN , godz.20 16.09.23, 23:40
        Widziałeś, księże smile

falofilia.falofilia1 napisał:

> Fajny film wczoraj widziałam smile
        > I miliony telewidzów też
    • smoczy_plomien Re: Piątek , film "KLER" , TVN , godz.20 16.09.23, 23:28
      Pierwszy raz oglądałam ten film zaraz po premierze i wtedy skupiłam się na fabule, na tym, czy ten ksiądz faktycznie zgwałcił chłopca, czemu nie chciał badań DNA, czy to film antyklerykalny i jak bardzo.

A tym razem nie skupiałam się aż tak na fabule i odkryłam, jak wyborny to film, jakie wysublimowane nawiązania do realnych osób, wydarzeń i afer. Jakie nienachalne puszczanie oczek do widza. Co druga scena, choćby wyrwana z kontekstu jest przepysznym smaczkiem. Ten film można oglądać na sceny i cytować z pamięci jak Misia czy Dzień Świra. I to, że główne postaci są nieoczywiste - każdy przecież zrobił też coś dobrego i chwalebnego, choćby cel był szpetny. Aż się ciśnie na usta cytat z Fausta - "jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc - wiecznie czyni dobro". To jest naprawdę fantastyczny film, nawet abstrahując od tematu. A że temat ważny, tym lepiej świadczy o filmie.
      • falofilia.falofilia1 Re: Piątek , film "KLER" , TVN , godz.20 17.09.23, 09:41
        Po raz pierwszy oglądałam .
        Jak w Polsacie smile pokażą to wtedy poanalizuję bardziej .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka