Dodaj do ulubionych

Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam

14.09.23, 20:57
No kurdę, jakbym się nie starała, to nie lubię być po 40.
Tu zwisa, tam się marszczy, a fitness tylko w celu opóźnienia nieuniknionego. Już obcy ludzie nie mówią mi na ty.

Ech, tak 20/30 być.... był człowiek lekki, jak piórko, jakiś taki wolny, a przed nim morze czasu i możliwości.

Lubicie być po 40?
Obserwuj wątek
    • bylam.stara.mostowiakowa Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 20:59
      Niestety nie, a tu już 48.
    • chatgris01 Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:01
      Każdy wiek ma swoje wady i zalety.

BTW, 40 to jakoś przedwcześnie te zwisy i marszczenia, pewna jesteś, że realnie, czy tylko się dopatrujesz czegoś, czego nie ma?
      • afro.ninja Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 15.09.23, 05:48
        Nie widzę zadnych wad w byciu 30-39. Jak sie jest mlodym to niestety czesto i glupim. Więc w wieku dwudziestu lat, miałam do siebie jakieś fizyczne ale, całkowicie bez sensu! Nie dziwię się młodym kobietom, które cisną ile moga z tego okresu,.bo później, no jest inaczej.
        • chatgris01 Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 15.09.23, 07:41
          afro.ninja napisała:

> Nie widzę zadnych wad w byciu 30-39.

A chociażby to (z tego wątku przecież, i powtarza się):
          Potem pojawiły się dzieci, budowa domu, kredyt, nowe obowiązki.
          30+ to małe dzieci, chorowanie, zajęcia dodatkowe, jeden do szkoły, drugi przedszkole. Jeden judo, drugi piłka. Jeden basen, drugi rysunek. Jeden tańce, drugi angielski. Czyli ogarnianie tzw.życia, o którym przecież marzyłam, ale które nie zostawiało mi czasu dla siebie.
          • 35wcieniu Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 15.09.23, 07:47
            Ale przedmówczyni chyba o sobie pisała.

Nie każdy w wieku 30-39 ma dzieci, budowę domu, kredyty itd. Jak ktoś nie ma to faktycznie wiek całkiem spoko. Moim zdaniem lepszy niż np. 20 lat gdzie człowiek wiele by chciał, ale zwykle nie ma kasy ani warunków, mieszka z rodzicami itd.
            • chatgris01 Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 15.09.23, 07:49
              Ale ja też o sobie pisałam suspicious (z tymi wadami i zaletami, nie z dziećmi i kołowrotkiem, które były przykładem z tego wątku-bo sporo właśnie tak miało).
        • ggrr.ruu Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 15.09.23, 07:49
          Bo to nie są wady samego wieku jako takiego tylko u konkretnej osoby. A cisnąć to trzeba z każdego okresu żeby potem nie żałować
          • chatgris01 Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 15.09.23, 07:50
            ggrr.ruu napisała:

> Bo to nie są wady samego wieku jako takiego tylko u konkretnej osoby. A cisnąć
            > to trzeba z każdego okresu żeby potem nie żałować

100/100
          • afro.ninja Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 16.09.23, 14:23
            No można cisnąć ile wlezie, ale młodości to nie zwróci. Młodość jest naprawdę piękna i niedościgniona. Głownie chodzi o urodę. Nawet jak ktoś mniej atrakcyjny, to młodość bardzo ratuje.

Owszem, można super wyglądać w wieku czterdziestu lat, ale no, to już nie jest ten efekt wow, jak się ma dwadzieścia plus.
            • ggrr.ruu Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 17.09.23, 08:05
              Nigdy nie miałam efektu wow, wiec naprawdę nie rozumiem tych zachwytów nad młodością w kontekście urody. Poza tym czy to jest sens życia, ten efekt wow? I nic innego nie ma znaczenia?
              • simply_z Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 18.09.23, 10:50
                Doklasnie, poza tym jaki jest sens rozwodzenia sie nad tym co bylo. Zdarzylo sie i juz, trzeba zyc tym co jest teraz.
    • angazetka Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:02
      Powiem ci w przyszłą sobotę.
      • akseinga1975 Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:05
        Uu kochana poczekaj do 50-tki to dopiero jest zjazd przed menopauza. 40 to jest piekny wiek.
    • gaskama Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:03
      Nie narzekaj. Wolałabym być tuż pi 40tce niż tuż po 50tce.
      Dobrze to już było.
      • chatgris01 Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:16
        Ojtam ojtam tongue_out
      • gorzka.gorycz Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 19.09.23, 14:27
        Ja też. Ile ja bym dała, żeby być po czterdziestce!
    • simply_z Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:08
      Pomysl, ze niektorzy nawet takiego wieku nie dozyjawink, a dwa ee bo ja wiem, jeszcze 40-tki nie mam, choc juz za progiem, no i co, zyc trzeba wink
      • akseinga1975 Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:13
        Ja juz obliczylam zeby robic joge twarzy, masarze, szczotkowanie, walczyc z pelikanami, opadajacym tylkkem itp powinnam pracowac na pol etatu😁 ale wtedy kasa by sie nie zgadzala. No i nie wiem...A gdzie czas na lekarzy😁
        • kozaki_za_kolano Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:21
          🤣
          Poczekaj, lekarze to dopiero po 50
          • chatgris01 Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:26
            Jacy lekarze? smile
            • brenda_bee Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:39
              Jakie po 50??😁
              Jeszcze przed🤣🤣
    • primula.alpicola Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:09
      Po 40 odżyłam. Nie wiem ile to jeszcze potrwa, ale chwilo trwaj.
    • magda.z.bagien Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:10
      Staram się nie rozmyślać za dużo. Ok, trzeba dbać o siebie bardziej niż kiedyś, ale dramatu nie ma. Są też plusy, z wiekiem przeszło mi bycie miłą potulną owieczką i bardzo to lubię.
      • kozaki_za_kolano Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:22
        No z tą owieczką to fakt, ja mam tak samo
        • forumologin Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 16.09.23, 14:27
          ja tez. czasem az za bardzo 😅
    • bluea.nne Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:11
      Nie
    • ggrr.ruu Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:13
      Bardzo. Ale mam w tym zaledwie pięciomiesięczne doświadczenie smile

W wieku 20 lat walczyłam z depresją i zaburzeniami odżywiania, ostatnie słowo jakie do mnie dwudziestoletniej pasuje to poczucie lekkości

W wieku 30 lat przeżywałam rozwód i nie widoslaqm żadnego morza możliwość

Teraz jest pod każdym względem lepiej
      • kozaki_za_kolano Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:22
        ggrr.ruu napisała:

> Bardzo. Ale mam w tym zaledwie pięciomiesięczne doświadczenie smile
        >
        > W wieku 20 lat walczyłam z depresją i zaburzeniami odżywiania, ostatnie słowo j
        > akie do mnie dwudziestoletniej pasuje to poczucie lekkości
        >
        > W wieku 30 lat przeżywałam rozwód i nie widoslaqm żadnego morza możliwość
        >
        > Teraz jest pod każdym względem lepiej
        • kozaki_za_kolano Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:23
          Za szybko poszło. Współczuję Ci doświadczeń lat 20/30. Super, że już lepiej
          • ggrr.ruu Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:33
            Nie tyle lepiej co wręcz fantastycznie smile A jeszcze może możliwości widzę tak naprawdę teraz. W dodatku nic mi nie zwisa tylko się podnosi smile
            • kozaki_za_kolano Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:49
              No że Tobie się podnosi, to wiemy i wszystkie tu podziwiamy 🙂
              • ggrr.ruu Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:52
                Za to w okolicy samych urodzin miałam tak totalny kryzys, że nie widziałam żadnej przyszłości. Jestem w szoku, co się wydarzyło przez te kilka miesięcy. Tak jakby nagle świat postanowił mi dać to o co całe życie walczyłam. Więc może jest troche prawdy w tymże że kryzys to destrukcja, ale potem na gruzach budujesz nowe. Więc daj sobie pokryzysować i zobacz co będzie dalej
    • oldrena1 Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:17
      kozaki_za_kolano napisała:

> Lubicie być po 40?

Jak się nie ma, co się lubi...
    • asia.sthm Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:21
      Idiotyczny tytuł dałaś. Sugerujesz wyjście z tego świata tylko żeby zmarszczej nie zaznać.
      Do pionu kobieto, do pionu się postaw i krocz dumnie.
      Kurde, jak można banialuki pleść w tym wieku. To dopiero wstyd.
      • kozaki_za_kolano Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:24
        Oj tam, piosenka mi się śpiewa w głowie
        • asia.sthm Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:30

> Oj tam, piosenka mi się śpiewa w głowie

Głupio ci się zaśpiewało.
          Zmień na: Nie ma za wysokich gór i jak dobrze mi skoro świt.
          Na całe gardlo i z przytupem.
    • 152kk Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:25
      Tak tak młodość to sam miód
      A tymczasemu w 2022 r. odnotowano ponad 2031 prób samobójczych nastolatków.
      edukacja.rp.pl/rodzice-i-uczniowie/art37868781-rok-2022-rekordowy-pod-wzgledem-liczby-samobojstw-i-prob-samobojczych-nieletnich
      Kobity, ogarnijcie się! Wygląd to naprawdę nie jest najważniejsze, czego trzeba, by być szczęśliwym i zadowolonym z życia.
      • kozaki_za_kolano Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:28
        Tak, ja wiem, że jest wiele nieszczęść na świecie i absolutnie nie umniejszam.
        Ale to nijak nie zmienia mojego subektywnego odczucia.
        • 152kk Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 23:31
          W ogole nie zrozumialaś. To nie w tym rzecz, że jest tyle nieszczęść na swiecie, tylko że ladny/młody wyglad nie gwarantuje szczęścia. I nie neguję Twoich subiektywnych odczuć, ale naprawdę koncentrowanie się na rzekomo gorszym wyglądzie, zamiast na ym dobrym co juz masz i uzyskałaś oraz możliwościach jakie daje ci zycie, na szansach jakie są przed Tobą, na życiu poprostu, jest bez sensu. Uzależnianie zadowolenia z życia od wyglądu jest bez sensu.
      • asia.sthm Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:33
        Otóż to, wyglád rzecz względna, a biały obrus i cnota tylko na raz.
      • 35wcieniu Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:54
        Wygląd to naprawdę nie jest najważniejsze, czego trzeba, by być szczęśliwym i zadowolonym z życia.

A to akurat zależy. Jest spore grono osób, którym to jest potrzebne i -uwaga!- nie działa to w ten sposób że wystarczy im powiedzieć "to nie ważne" a one uznają że no w sumie racja.
        • 152kk Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 23:38
          Jest wiele takich osób, to prawda. Ale moim zdaniem te osoby po prostu nie są szczęśliwe. Może zadowolone chwilami, tak, ale nie szczęśliwe.
          Oczywiscie, że nie wystarczy im powiedzieć, żeby uwierzyły, że nie tedy droga. Zmiana kazdego szkodliwego myślenia to proces i osoba sama musi tego chcieć na początek. Czasami niezbędna jest pomóc specjalisty. Ale warto podjac wysiłek, a nie "ja mam takie odczucia" i będę się w nich pławić i utwierdzać. Bo takie myślenie u kobiety 40 letniej szkodzi jej i szkodzi jej dzieciom, szczegolnie córkom ( o ile je ma, to uwaga ogólna, nie konkretnie do watkodajki)
          • 35wcieniu Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 15.09.23, 07:40
            Ale moim zdaniem te osoby po prostu nie są szczęśliwe.

No nie są, oczywista sprawa przecież.
            Natomiast terapie na każdą bolączkę i niezadowolenie... No, niektórzy lubią. Można też przyjać że po prostu nie ma obowiązku być zadowolonym z samego siebie i zawsze szczęśliwym. big_grin
    • igge Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:28
      Tak. Lubię.
    • mysiulek08 Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:28
      hmm, wszystko co najlepsze spotkalo mnie po 40stce tongue_out

a zwisy i marszczenia, coz, no sa i co z tego????
    • kk345 Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:33
      Z każdym kolejnym rokiem coraz więcej jest rzeczy, na które można mieć wywalone. U mnie na czele listy są zwisy i marszczenie, polecam- to zaoszczędza dużo czasu i nerwów big_grin
    • brenda_bee Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:41
      Tuż po 40 było super.
      Chwilę przed 50 jest hujowo..
      • akseinga1975 Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:42
        U mnie tak samo.
      • kozaki_za_kolano Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:44
        Oesu, nie pocieszasz. Ujowo bo??
        • brenda_bee Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 22:09
          Ujowo bo zdrowie zaczęło mi lecieć na łeb na szyję.
    • konsta-is-me Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:46
      Nie ,fizycznie wolałabym być zawsze po 30- tce.
      To najlepszy wiek, człowiek już nie taki głupi a jeszcze młody.
      I tak, brakuje mi tego nieodgadnionego świata i wszystkiego przede mną.
      Taki jakiś lekki dołek mam ostatnio.
      • grey_delphinum Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:55
        Wkrótce będę po 50 i jest bardzo fajnie 😊

Zwisom i zmarszczeniom poświęcam minimum uwagi 😉 polecam!

• konsta-is-me Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 15.09.23, 00:00
          🙂
    • waleria_bb Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:49
      Jak zwisy i marszczenia nie dają żyć, zawsze jest lifting twarzy. Ja w sumie czekam na moment bycia starą, obwisłą i niewidzialną babą i na dojście do etapu, że będę miała gdzieś nastaranie.
      • kozaki_za_kolano Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:52
        Ale przecież nie wszystko trzeba tak dosłownie..
    • jkl13 Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:51
      Lubię być 40+. Mam więcej czasu dla siebie niż kiedykolwiek.
      Gdy miałam 20 lat pracowałam na pełen etat i studiowałam zaocznie. Wyprawiałam cuda, żeby na wszystko znaleźć czas, w tym na spotkania z chłopakiem. I nadal mieszkałam z rodzicami, którzy traktowali mnie jak dziecko, zwłaszcza matka. W trakcie studiów wyprowadziłam się z domu, wyszłam za mąż, zamieszkaliśmy we wlasnym mieszkaniu, ale czasu nadal było mało, bo studia... Potem pojawiły się dzieci, budowa domu, kredyt, nowe obowiązki.
      30+ to małe dzieci, chorowanie, zajęcia dodatkowe, jeden do szkoły, drugi przedszkole. Jeden judo, drugi piłka. Jeden basen, drugi rysunek. Jeden tańce, drugi angielski. Czyli ogarnianie tzw.życia, o którym przecież marzyłam, ale które nie zostawiało mi czasu dla siebie.
      A teraz, gdy jestem 40+. Jeden syn dorosły, drugi w LO, w domu w zasadzie tylko nocują. I nagle nie potrzebują już mamusi. Z mężem nie walczę, jest jaki jest. Raz jest lepiej, raz gorzej, ale generalnie lubimy spędzać czas ze sobą, mimo prawie 30-letniego stażu.
      A ja mam oceany czasu dla siebie. I nie marnuje go na walkę z upływającym czasem, bo to walka z góry skazana na porażkę. Owszem, nie straszę na ulicy, ale wątki urodowo-modowe na ematce to dla mnie czysta abstrakcja. Mam czas na czytanie, na leniuchowanie, na picie kawek na tarasie, na spacery czy nudzenie się.
      Lubię siebie w wydaniu 40+ i czas, jaki jest mi teraz dany. I teraz czuję się wolna, przynajmniej przez większość czasu. Myślę,że najbardziej wolna poczuję się, gdy synowie wyprowadzą się z domu. I nie mogę już doczekać się tego etapu smile
      • kozaki_za_kolano Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:55
        Dzięki za tak długi wpis. Odważne jest to przyznanie się, że czekasz na wyprowadzkę dzieci. W końcu matka-Polka powinna przy garach, a potem z wnukami, wiadomo
        • jkl13 Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 22:16
          Matką -Polką nigdy nie byłam i już nie będę. Więc czekam i dni odliczam i w ogóle mnie ta perspektywa nie przeraża.
      • 152kk Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 23:41
        Super, właśnie to chciałam napisać, tylko wyszło mi gorzej, niż tobiesmile
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 21:59
      No co ty, w wieku 40+ ematka wygląda góra na 25 lat. Weźźź! wink
      • kozaki_za_kolano Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 22:08
        O żesz, zapomniałam
    • aqua48 Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 22:02
      Nie przesadzajcie, ja po 60 i nadal pytają mnie o dowód jak chcę sobie kupić winko.
      Jak coś zwisa i się marszczy to wystarczy odpowiednio udrapować.
    • bi_scotti Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 22:06

> Lubicie być po 40?

Yeap. So far, zadna kolejna decade mnie nie zwiodla - kazda przynosi nowe adventures, olsnienia & odkrycia - nie moge sie 100 doczekac tongue_out Cheers.
      • kozaki_za_kolano Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 22:08
        Nie przesadzaj big_grin
        • chatgris01 Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 22:10
          Nie przesadza, mogę się pod nią podpisać.
          • panna.nasturcja Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 23:38
            I ja smile Lubiłam być po trzydziestce, po czterdziestce, lubię być po pięćdziesiątce smile
    • koko8 Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 22:15
      Nie, najlepsza wygladowo jest trzecia dekada niestety.
      Ale nic z upływającym czasem nie zrobię, każdy (jeśli szczęście i zdrowie dopisze) będzie kiedyś stary.
      • chatgris01 Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 22:20
        koko8 napisała:

> Ale nic z upływającym czasem nie zrobię, każdy (jeśli szczęście i zdrowie dopis
        > ze) będzie kiedyś stary.

Jak mawiała nieoceniona Maria Czubaszek: Wolę być stara niż martwa.
    • bei Re: Niech ktoś zatrzyma, ja wysiadam 14.09.23, 23:46
      Spoko, od dwudziestu lat jestem po czterdziestce 🤩

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka