Dodaj do ulubionych

"Ukochane dziecko" Netflix - kto ogląda/oglądał?

15.09.23, 01:00
Mini serial na podstawie książki, która mam zamiar przeczytać. Jestem na 5/6 odcinków.
Dawno mnie nic tak nie wciągnęło.. Serial zaczyna się tam, gdzie przeważnie seriale się kończą - czyli jak porwana i wieziona kobieta ucieka z dzieckiem. I im dalej w las, tym więcej drzew.. Nic nie będę spojlerować, o co Was też proszę, bo jeszcze półtora odcinka przede mną.
Kto oglądał? Ogląda? Jakie wrażenia?
A może ktoś czytał tą książkę? Bo mam zamiar kupić mamie, ona kocha takie thrillery psychologiczne 😊
Obserwuj wątek
    • sloneczna_paraolka1 Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto ogląda/ogląd 15.09.23, 02:26
      Przerażajace … obejrzałam zastanawiam się czy te dzieci mają szanse na normalne życie.
      Obejrzałam w jeden dzień.
      • mama-ola Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 15.09.23, 07:31
        Chłopiec może i tak, ale dziewczynka to tykająca bomba.
        • sloneczna_paraolka1 Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 15.09.23, 16:24
          O tak to samo pomyślałam. I to mam wrażenie nie do końca jest kwestia wychowania.
    • yuka12 Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto ogląda/ogląd 15.09.23, 02:35
      Oglądałam. Rzeczywiście ciekawe, choć końcówka przewidywalna i jakaś taka niepasująca do reszty.
      Książkę właśnie czytam, jestem w połowie. Wydaje mi się bardziej spójna w opisie bohaterów - lepiej można zrozumieć ich motywy i zachowanie. Spójność oznacza też mniej fajerwerków w porównaniu do serialu, ale nie będę ujawniać szczegółów 😁. Z drugiej strony książka porusza parę ważnych spraw, których w filmie na próżno szukać. Odsyłam zatem do książki i życzę miłej lektury.
      • sloneczna_paraolka1 Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 15.09.23, 16:26
        Dlaczego przewidywalne?
        Ja myślałam ze raczej koszmar będzie trwał nadal.

W książce jest osobę jak ginęły poprzednie kobiety jak zginęła matka dzieci?
        Bo gdzieś mi umknęło czy w filmie o tym był?.
        • taje Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 15.09.23, 16:33
          Ej, nie spojluj!
    • login.na.raz Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto ogląda/ogląd 15.09.23, 05:39
      Ja obejrzałam w jeden dzień. Wciągnęło mnie.
      • szeptucha.z.malucha Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 15.09.23, 05:47
        Ja w dwa dniwink Ale właśnie teraz dowiedziałam się, ze jest książka i wciągam na listę.
        • login.na.raz Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 15.09.23, 10:22
          Ja też z tego wątku się dowiedziałam i zamierzam pożyczyć, jeśli będzie w bibliotece
          • szeptucha.z.malucha Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 15.09.23, 10:38
            Znalazłam w Empik go, jeśli maszwink
            • login.na.raz Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 15.09.23, 18:15
              Właśnie odebrałam z biblioteki i już zaczekam czytać. Póki co, to film bardziej do mnie przemawia, ale przeczytałam na razie tylko początek, więc w sumie za mało by móc ocenić
              • login.na.raz Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 16.09.23, 13:00
                Jednak oceniam, że książkę warto przeczytać!
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto ogląda/ogląd 15.09.23, 06:39
      Obejrzałam, wciągnął mnie od samego początku do samego końca.
    • mama-ola Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto ogląda/ogląd 15.09.23, 07:29
      Ja oglądałam, połknęłam w jedną sobotę (akurat miałam czas). Bardzo dobry sensacyjny serial. Dziewczynka świetna w swojej roli.
    • lalkaika Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto ogląda/ogląd 15.09.23, 09:10
      Bardzo dobry.
    • kolteta Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto ogląda/ogląd 15.09.23, 09:21
      Obejrzałam. Fabuła ciekawa, wciągające, ale zakończenie totalnie wszystko zepsuło.
    • taje Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto ogląda/ogląd 15.09.23, 09:23
      Oglądałam. Bardzo mi się podobał, choć oczekiwałam bardziej niezwykłego rozwiązania.
    • kazaszkaa Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto ogląda/ogląd 15.09.23, 10:29
      Wciągnął mnie bardzo, obejrzałam ciurkiem, dołączam do osób rozczarowanych zakończeniem. Jakieś takie nijakie smile
      • szeptucha.z.malucha Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 15.09.23, 10:37
        Zgadzam się.
    • yannefer Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto ogląda/ogląd 15.09.23, 10:31
      Oglądałam. Cały serial obejrzałam w wielkim napięciu natomiast ostatni przespałam, muszę go obejrzeć jeszcze raz wink
    • mama-ola Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto ogląda/ogląd 15.09.23, 16:40
      Mnie zakończenie nie rozczarowało. Ucieszyłam się z...(postaram się za bardzo nie spoilerować) tego, co się stało, gdy... (i jak tu uniknąć spilerowania?) o, mam, gdy pani już się wysikała.
      • taje Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 15.09.23, 16:48
        Ja też. Mnie rozczarowało to, kim był papa.
    • mabel_mora Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto ogląda/ogląd 15.09.23, 17:21
      tak do 3 odc. super, im dalej tym gorzej, zakończenie słabe

ale chce wiedzieć co to za farba, która pokrywa ciemne włosy na niezły blond, następnie na brąz i znów na blond big_grin
      to chyba taki niemiecki fenomen jak te ich proszki wink
      • akseinga1975 Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 15.09.23, 17:40
        Tak, to farbowanie bylo dobre🤣
      • pani_tau Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 18.09.23, 18:22
        To było również moje spostrzeżenie 😄.
      • zarin Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 20.09.23, 15:14
        Zupełnie na poważnie niemieckie farby bardzo mocno rozjaśniają, da się zejść z ciemnego koloru do jasnego blondu samą farbą (efekt będzie nienaturalny, ale tu też był). Też o tym pomyślałam na tej scenie. Serial świetny.
    • brenya78 Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto ogląda/ogląd 15.09.23, 19:03
      Jaki tytuł oryginalny?
      • lalkaika Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 15.09.23, 19:14
        Liebes kind
      • karotka_plus Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 15.09.23, 19:26
        Liebes Kind, chyba że masz na myśli tytuł książki na podstawie której nakręcono ten mini serial to tak samo - Ukochane dziecko.
        Ja oglądając pierwszy odcinek miałam tak silne déjà vu, że gdzieś to widziałam ale donikąd mogłam przykleić... Aż w końcu poszukałam i mnie olśniło - całkiem niedawno czytałam książkę, na podstawie której ten mini serial nakręcono big_grin Także oglądałam bo oglądałam.
      • ritual2019 Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 18.09.23, 21:23
        brenya78 napisała:

> Jaki tytuł oryginalny?

W uk 'Dear Child'.
    • tokyocat Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto ogląda/ogląd 16.09.23, 11:24
      Widzialam, polecam.
    • yuka12 Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto ogląda/ogląd 18.09.23, 18:08
      Odkopałam wątek, bo przeczytałam książkę do końca. Polecam. Również zakończenie ma daleko sensowniejsze, logiczne i powiązane z fabułą i postaciami niż serialowe.
      • login.na.raz Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 19.09.23, 06:31
        Zgadzam się
    • ritual2019 Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto ogląda/ogląd 18.09.23, 21:25
      Obejrzalam, przewijajac wiele scen bo nudzily. Moze faktycznie ksoazka lepsza, bo historia z potemcjalem ale rozczarowujaca.
    • ekstereso Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto ogląda/ogląd 18.09.23, 21:27
      Mnie też serial wciągnął.
    • nutella_fan Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto ogląda/ogląd 19.09.23, 07:28
      Ja obejrzałam, właśnie po lekturze forum. Lubię takie filmy, podobał mi się.
    • shellyanna Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto ogląda/ogląd 19.09.23, 07:31
      Podobał mi się. Wkurzałam się tylko na bohaterkę. Nie mogła dać znać policjantowi?
      • ekstereso Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 19.09.23, 07:33
        W kontekście końca, dobrze zrobiła 😁
    • waleria_bb Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto ogląda/ogląd 19.09.23, 07:36
      Oglądałam i tak średnio zrobił na mnie wrażenie. Moim zdaniem za krótki o 2-3 odcinki. Nie chcę pisać więcej, bo łatwo o spojler. Tempo na koniec za mocno podkręcone i odbyło się to kosztem wyjaśnienia motywu itd.
    • abidja Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto ogląda/ogląd 19.09.23, 09:50
      Zaczynam 3 odcinek. Naprawde niezly serial ale jesli dobrze lacze fakty i zachowania ,slowa poszczegolnych osob to chyba wiem kto, co i moze dlaczego.
      Mam nadzieje,ze nastapi gwaltowny zwrot i koniec mnie zaskoczy o 180 stopni.

Ten domek dla lalek...hmmm...

Dziewczynka grajaca Hanne niesamowity talent. Wspolczuje jej a jednoczesnie mnie przeraza. Ogladam sceny z nia totalnie spieta i czekam kiedy wyjdzie z niej to cos a potem sobie przypominam ze to tylko dziecko. Syraumatyzowane ale dziecko.
      • mama-ola Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 19.09.23, 09:52
        > Syraumatyzowane ale dziecko.

Ja tam traumy u dziewczynki nie widzę...
        • abidja Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 19.09.23, 09:59
          mama-ola napisała:

> > Syraumatyzowane ale dziecko.
          >
          > Ja tam traumy u dziewczynki nie widzę...

Chcesz powiedziec,ze 12 l dziewczynka wychowana przez psychopate, morderce,w izolacji od swiata jest wyrafinowana socjopatka?
          Ok.
          • mama-ola Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 19.09.23, 10:52
            abidja napisała:

> Chcesz powiedziec,ze 12 l dziewczynka wychowana przez psychopate, morderce,w iz
            > olacji od swiata jest wyrafinowana socjopatka?
            > Ok.

Chcę powiedzieć, że z góry zakładamy, że ona jest straumatyzowana. Wydaje nam się, że powinna być, że no musi być straumatyzowana jak nic, skoro jest - cytując Ciebie - wychowana przez psychopate, morderce,w izolacji od swiata.
            No ale nie jest. Jest dzieckiem tego świata, w którym się wychowała, do niego tęskni. To usiłuje w ścisłej komitywie z tatusiem przywrócić. Gdy dziadek jej mówi: wezmę Cię do mojego domu, to ona się zgadza. Przyjeżdża, po czym pyta: a gdzie jest dom? bo to nie jest żaden dom. Ma inną wizję domu.

Z moich obserwacji wynika, że jeśli ona ma traumę, to polegającą na tym, że odebrali jej jedyny dom, jaki znała i w jakim czuła się dobrze.
            • panna.nasturcja Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 29.09.23, 18:42
              I na tym właśnie polega trauma.
    • leosia-wspaniala Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto ogląda/ogląd 19.09.23, 10:09
      Oglądałam, bardzo mi się podobało, ale logika nieco szuruje po dnie. Mały spojler:
      .
      .
      .
      .
      .
      Dziewczynka mówi bratu, żeby nic nikomu nie mówił, ale sama opowiada siostrze Ruth o domu bez okien. Zwykły obleśny, szurnięty typ okazuje się sprawny niczym agent Mosadu, porywając i zabijając kobiety oraz ukrywając je na zaminowanym terenie należącym do NATO - i nikt się nie zorientował, bo oczywiście do pilnowania zaminowanych terenów zatrudnia się zwykłą, cywilną firmę ochroniarską? Do tego te kamery w domu Jasmin! I sama Jasmin (Jasmine?), która zamiast zgłosić się na policję albo pojechać do ojca, jedzie z psychopatą chowając w majtkach kawałek szkła. No luuuudzie złoci.
      • abidja Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 19.09.23, 10:16
        Mnie wkurzyla reakcja policjantki gdy dowiaduje sie ze policjant prowadzacy sprawe zaginiecia mial konflikt intetesow byl blisko rodziny pi czym bez mrugniecia okiem zgadza sie by to on przesluchal Lene pierwszy : przekaze ci.

No I reakcja ojca z pierwszego odcinka ,jesli scenarzysci nie zrobia volty to dla mnie byl trop.
        I zona ktora nie drazy tematu wnuczki, choc to moge tlumaczyc trauma i zyciem w bolu po zaginieciu gdzie dbala caly czas o meza.
        • abidja Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 19.09.23, 10:18
          I miny?
          Skad on wzial tyle min i niezauwazony je wkopal w teren bazy?
      • login.na.raz Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 19.09.23, 10:17
        W książce te akcje z NATO i ze szkłem w ogóle nie istnieją, jest inaczej.
      • ga-ti Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 23.09.23, 22:38
        Ale te tereny nie były zaminowane wcześniej, to on je zaminował, w jednym z pierwszych odcinków chodzi po nocy i liczy kroki.
        A to była baza, nieużywana od lat, ogrodzona, zamknięta, tam nie było czego pilnować w sumie. Jednak uważam, że gościu musiał być z kimś w zmowie, ten pierwszy ochroniarz z auta powinien mu pomagać wink
        • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 24.09.23, 09:28
          Aaaa, to o to chodziło z tymi krokami! Dzięki za podpowiedź smile
    • abidja Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto ogląda/ogląd 19.09.23, 12:10
      No dobra, czy ktoras z was ktora zna zakonczenie moze mi powiedziec czy te szczegoly maja znaczenie?
      - domek dla lalek
      - zmasakrowana twarz trupa w domu
      - okrzyk "to nie ona, to nie Lena" w sali intensywnej terapii
      - stala obecnosc detektywa w szpitalu

Bo jak tak, to u mnie juz "po zabawie"....
      • leosia-wspaniala Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 19.09.23, 12:26
        Część ma, część nie, ale kombinujesz źle wink
        • abidja Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 19.09.23, 12:31
          leosia-wspaniala napisał(a):

> Część ma, część nie, ale kombinujesz źle wink

Wkurza mnie ten detektyw ktory wszedzie sie plącze.

A na rozbitej snieznej kuli nie bylo krwi.
          Ogladam dalej.
          • szeptucha.z.malucha Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 19.09.23, 13:41
            Przeca o podłogę się rozbiła.
            • abidja Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 19.09.23, 13:45
              szeptucha.z.malucha napisała:

> Przeca o podłogę się rozbiła.

Nie, kobieta nazywana Lena uderzyla mezczyzne w skron. On upadł.
              Badanie kuli powinno potwierdzic wersje Jasmin ze uderzyla raz a nie zmasakrowala twarz.
              Zamiast podazac za serialem zastanawiam sie czy to blad scenarzystow czy wskazowka.
              • szeptucha.z.malucha Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 19.09.23, 13:54
                Ale po uderzeniu była cała, potem upadła i się rozbiła. Mogła się nie zabrudzić.
                • abidja Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 19.09.23, 13:57
                  szeptucha.z.malucha napisała:

> Ale po uderzeniu była cała, potem upadła i się rozbiła. Mogła się nie zabrudzić
                  > .

Ok, ale wiem skad Hanna miala szklo.
    • nenia1 Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto ogląda/ogląd 19.09.23, 13:19
      Mnie się trochę dłużył, pewne rzeczy też były dla mnie nie do końca logiczne, ale ogólnie tak, niezły zwłaszcza na tle obecnego wyboru. Z niemieckich lepszy był dla mnie serial "Berlińskie psy" aż się dziwię, że nie ma kolejnych sezonów. No i majstersztyk klimatu i gry aktorskiej głównego bohatera „Granica zbrodni”.
      • abidja Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 19.09.23, 13:39
        nenia1 napisała:

> Mnie się trochę dłużył, pewne rzeczy też były dla mnie nie do końca logiczne, a
        > le ogólnie tak, niezły zwłaszcza na tle obecnego wyboru. Z niemieckich lepszy b
        > ył dla mnie serial "Berlińskie psy" aż się dziwię, że nie ma kolejnych sezonów.
        > No i majstersztyk klimatu i gry aktorskiej głównego bohatera „Granica zbrodni”
        > .

Te najazdy kamery sugerujace dziwne zwiazki jak rysunek i papier do prezentu.
        I kto daje dziewczynce, wczesniej uwiezionej i maltretowanej Basnie 1001 nocy? Dla mnie perwersja i sadyzm ze strony Ruth. Nie czytala wczesniej tej pozycji i nie wie o czym jest?
        • wioskowy_glupek Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 30.09.23, 18:29
          Jak wszystkie ostatnio produkcje, bardzo dobry serial z kiepską końcówką
          • login.na.raz Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 30.09.23, 20:04
            Przynajmniej końcówkę miał uncertain Mnie wciągnął "Mindhunter" a urwali po drugim sezonie
            • abidja Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 01.10.23, 11:23
              login.na.raz napisała:

> Przynajmniej końcówkę miał uncertain Mnie wciągnął "Mindhunter" a urwali po drugim se
              > zonie

To bylo naprawde dobre!
            • eglantine Re: "Ukochane dziecko" Netflix - kto oglą 01.10.23, 11:47
              No niestety, już oficjalnie wiadomo, że trzeciego sezonu nie będzie. Mimo starań Finchera. Za mała oglądalność.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka