Dodaj do ulubionych

Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki

15.09.23, 08:01
Witam, ciut nowy nick, poprzednie hasło poszło w zapomnienie.
Bardzo proszę o rady osoby które były w podobnej sytuacji.
W skrocie: ojciec alkoholik, w przeszłości 2 sprawy karne o znęcanie się nad rodzina - wyrok więzienie, następnie eksmisja sądową z mojego mieszkania.
Obecnie jest po udarze mozgo i wymaga opieki.
Szpital nie ma pomysłu na niego, brak miejsc w Dps, ZOl.
Lekarz nie wnika w jego patologiczna przeszłość, poinformował jedynie o prawnym obowiązku opieki.
Opieka społeczna jest poinformowana o jego sytuacji. Od pracownika szpitala wiem, że opieka wyraziła lekkie zdziwienie że corka w dobrej sytuacji odmawia pomocy opieki nad ojcem.
Nie pomogę, złotówki nie dam za piekło które zgotował mi na ziemi.
Projekt pytanie, czy mogę zrobić coś na tym etapie, żeby w wyniku jakiegoś pech nie zostać przymuszona do finansowania jego opieki.
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 08:08
      Informujesz szpital, że nie masz możliwości organizacji opieki nad panem X i odmawiasz zabrania do domu, szukania dps itp.
      Opieka społeczna znajdzie miejsce w dps, pokryje część kosztów z emerytury lub renty i organ prowadzący będzie próbował windykowac z rodziny. Poszukaj orzeczeń WSA dot. takich spraw, były.
      • daniela34 Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 08:12
        Przepisy się zmieniły. Jeśli dziewczyna przedstawi wyroki za znęty to będzie zwolniona z oplat na mocy przepisu ustawy.
        • black.imak Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 16:25
          Muszą byś wyroki ? Dzieci chyba rzadko podają rodziców do sądu ? Często nie mówią o tym co przeżyły, tak jak ofiary molestowania. Co jeśli mają dowody na znęcanie fizyczne czy psychiczne ale nie było sprawy sądowej i nie ma wyroku?
          • tt-tka Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 16:31
            Wyroki przydaja sie i warto zadbac, zeby byly. Tzn zakladac sprawy.
            ale gdy nie ma wyrokow, a sa dowody na znecanie sie, to tez pomocne. Powyzej Daniela pisala, na co mozna sie powolac.
          • daniela34 Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 17:09
            Żeby skorzystać z art.64a musi być prawomocne orzeczenie sądu o pozbawieniu tej osoby władzy rodzicielskiej lub prawomocne orzeczenie sądu o skazaniu za umyślne przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego popełnione na szkodę osoby obowiązanej do wnoszenia opłaty, jej zstępnego, małoletniego lub pełnoletniego nieporadnego ze względu na wiek, stan psychiczny lub fizyczny rodzeństwa lub jej rodzica.
            Jeżeli nie ms wyroku to można próbować skorzystać z art.64 pkt 7 i próbować udowodnić rażące naruszenie przez taką osobę obowiązków rodzinnych.
        • sloneczna_paraolka1 Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 23:14
          No skoro był w więźniu miał sprawy karne to chyba ma wyroki?
          • zohaaaaa Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 23:21
            sloneczna_paraolka1 napisała:

> No skoro był w więźniu miał sprawy karne to chyba ma wyroki?

Tak jak pisałam w poście startowym, ma łącznie 2 wyroki.
            Pierwszy był w zawieszeniu, drugi zaś rok pozbawienia wolności. Obie sprawy były z mojej inicjatywy.
          • zohaaaaa Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 23:22
            sloneczna_paraolka1 napisała:

> No skoro był w więźniu miał sprawy karne to chyba ma wyroki?
      • zohaaaaa Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 08:16
        Opiekia twierdzi, że czas oczekiwania na DPS to ponad jeden rok. Jego emerytura to 2100 zł.
        Nie stać go na prywatny ośrodek (5500-6000).
        Obawiam się, że opieka będzie próbowała ściągnąć różnice ode mnie.
        Tak jak pisałam, nie chce zapłacić nawet złotówki.
        Na samą myśl co on robił w moim domu rodzinnym i jak wiele kosztowało mnie, żeby doprowadzić do wyroku skazującego dostaje paraliżu.
        Udowodnić że taki zwyrodnialec pastwi się nad była żona i corka nie jest proste.
        • iwoniaw Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 08:18
          No ale ten wyrok teraz Ci sie przysluzy - Daniela podala niżej przepis, na ktory się mozesz powolać, by opieka nic nie ściągała.
        • abecadlowa1 Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 08:38
          zohaaaaa napisała:

> Opiekia twierdzi, że czas oczekiwania na DPS to ponad jeden rok.

Stały tekst. Od epidemii covid w większości dpsów są nadal wolne miejsca. I będą, bo koszt utrzymania mieszkańca w dps jest wysoki. Gminy robią wszystko żeby tego uniknąć, a zbiega się to z wdrażanym w Polsce procesem deinstytucjonalizacji usług społecznych. Możliwe, że na stronie urzędu wojewódzkiego znajdziesz aktualną listę wolnych miejsc w dpsach.
          • igge Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 17.09.23, 02:45
            Jeśli rodzina nie przyjmie do domu to natychmiast znajdzie się miejsce w dps dla osoby " na ulicy" zostawionej, bez dachu nad głową.
            Znajomym odmawiali dpsu dla kogoś z ich dalszej rodziny bo nie było z ich strony jasnego postawienia sprawy, że nie zapewnią jej opieki i mieszkania. Bo jak to tak, powiedzieć, że trudno niech na ulicy mieszka ale oni nie wezmą.
            • igge Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 17.09.23, 02:46
              Piszę to by wzmocnić autorkę w jej decyzji braku opieki nad ojcem, który ją krzywdził.
        • swinka-morska Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 09:02
          zohaaaaa napisała:

> Opiekia twierdzi, że czas oczekiwania na DPS to ponad jeden rok. Jego emerytura
          > to 2100 zł.

Dawno temu ktoś tu na forum ładnie pisał, że "twierdzi" rymuje się "pierdzi".
          Opiece serwować jak zdartą płytę - tekst: "nie interesuje mnie to, proszę sobie obejrzeć wyroki, żegnam".
          • igge Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 17.09.23, 02:53
            Opieki zadaniem jest zapewnić opiekę osobom bez szans na opiekę rodziny.
            Tylko spychają to.
            Tekst: " nie interesuje mnie to, niech sam sobie radzi, opieki zadaniem jest zorganizowanie natychmiast dps dla osoby w jego sytuacji, żegnam" jest prawidłowy.
            Potem za jakiś czas jak dyrektor ds wystąpi o pokrycie części kosztów - autorka przedstawia wyroki sądowe i koniec tematu.

Jak ktoś nie ma wyroków, nie chce przyjąć do siebie do domu rodzica, ale nie stać go na pokrywanie kosztów dps rodzica - musi przedstawić swoje rachunki i dochody i też zwalniają z opłat na rok czy jakoś mniej więcej tyle i potem znowu ta sama procedura.
            • ponis1990 Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 17.09.23, 03:18
              Nie taki koniec tematu bo co roku potem na wywiad wzywają ;/ Czy się sytuacja nie zmienłia i czy jednak nie płacić, jest to upierdliwe ale autorka będzie się powoływać na wspomniany wyżej artykuł, dadzą jej spokój i za rok znowu wywiad.
        • panna.nasturcja Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 18:16
          To nieprawda, chcą Cię zmusić do opieki, w dps-ach są miejsca.
          Masz wyrok, więc za nic płacić nie będziesz.
        • septembra Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 22:53
          W interesie opieki jest wywieranie presji na rodzinie, nie traktuj tego jako obiektywnej prawdy. Masz wyrok, nie będziesz płacić i koniec. Nikt tego nie przyjmie z uśmiechem na ustach, lekarze, pracownicy opieki niemal na pewno będą gadać, ale niech to po tobie spływa.
          • zohaaaaa Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 23:15
            Dziękuję wszystkim za odzew, zwłaszcza za merytoryczne odpowiedzi.
            Dotychczas ojciec był przekazywany z jednego szpitala do drugiego.
            Obecnie jest w czwartym szpitalu, tym razem w moim miescie.
            W poniedziałek ma być przewieziony do innego miasta na oddział rehabilitacyjny (który guzik mu pomoże, taki oddzial).
            I problem będzie co po rehabilitacji, gdzie go dac.
            Sam nie będzie sprawny żeby mieszkać w tym pokoju socjalnym.
            To że nie ma miejsc w dps i zolach to smutny fakt. Ale nie ma miejsc dla człowieka, który szuka z ulicy.
            Szpital myślę może szybciej przekazać pacjenta.
            Tak jak pisałam wcześniej, nie dopłacę nawet złotówki. Gdy opieka będzie nadgorliwa to skorzystam z usług prawnym, choćbym miała na takie usługi fortunę wydać.
            • bistian Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 23:29
              zohaaaaa napisała:

> Tak jak pisałam wcześniej, nie dopłacę nawet złotówki. Gdy opieka będzie nadgor
              > liwa to skorzystam z usług prawnym, choćbym miała na takie usługi fortunę wydać.

Nie bierz tego zbyt osobiście, oni muszą próbować wypchnąć człowieka do rodziny, na nich wszyscy naciskają, więc są rozmowy, są pisma, próby wymuszenia.
              Robisz swoje, my wszyscy za to zapłacimy, ale jakoś trzeba chronić ofiary, nie ma dobrego wyjścia z sytuacji.
            • panna.nasturcja Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 16.09.23, 01:24
              Nie, to że nie ma miejsc w dps to nie jest fakt. Tak było przed pandemią i ludzie to bezmyślnie powtarzają, do dawna tak nie jest.
              • trampki-w-kwiatki Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 16.09.23, 08:16
                Potwierdzam, bo mam ojca po udarze. Miejsca są. Szpital gada głupoty, ale to standard.
    • daniela34 Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 08:10
      Poszukaj tych wyroków za znęcanie. Będziesz zwolniona z oplat za DPS jeśli je przedstawisz. Art.64a ustawy o pomocy społecznej.
      • zohaaaaa Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 08:18
        daniela34 napisała:

> Poszukaj tych wyroków za znęcanie. Będziesz zwolniona z oplat za DPS jeśli je
        > przedstawisz. Art.64a ustawy o pomocy społecznej.

Dziękuję. Opieka w moim mieście jest bardzo nadgorliwa.
        • zohaaaaa Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 08:22
          Czy dwa wyroki skazujące, pierwszy w zawieszeniu, drugi więzienie, kuratela sądową, eksmisja z mojego mieszkania są wystarczającymi przesłankami, żeby nie próbowano mnie zmusić do partycypacji kosztów ośrodka?
          Moja sytuacja finansowa jest dobra.
          • daniela34 Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 08:34
            Wystarczy o ile skazanie się nie zatarło. Jeśli się zatarło (zatarcie skazania ns ogół ma miejsce 10 lat od odbycia kary). Jeśli się zatarło to ewentualnie pytanie, czy nie miał odebranej władzy rodzicielskiej. Jeśli to nie chwyci to przedstawiasz qszystkie wyroki i dowody o jedziesz na "rażące naruszenie obowiązków rodzinnych" (art.64 pkt 7 ustawy).
            • zohaaaaa Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 08:43
              Dziękuje Danielo.
              Odbycie kary miało miejsce 7 lat temu. Mama jest z nim rozwiedziona. Jestem jedynaczką, dlatego mnie się uczepili.
              Czy tutaj ma znaczenie moja dobra sytuacja finansowa? Opieka wie, że stać mnie na takie wydatki.
              • daniela34 Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 08:47
                Nie ma. Zwolnienie na podstawie 64a nie jest zależne od sytuacji finansowej. Ustawodawca wreszcie dojrzał do tego, że przymusowe finansowanie przez ofiarę opieki nad kątem jest niemoralne. Nawet jest ofiara jest bogata jak Dominika Kulczyk a kat bezdomny.
              • kk345 Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 08:47
                Przecież daniela już trzy razy ci dokładnie napisała, co masz zrobić...
                • zohaaaaa Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 08:55
                  kk345 napisała:

> Przecież daniela już trzy razy ci dokładnie napisała, co masz zrobić...

Oczywiście, za co Jej dziękuje. Jednak wolałam się upewnić.
                  Doskonale pamiętam, jak ówczesny radca prawny przekonywał mnie, że pewniakiem jest, że wyrok skazujący będzie już na pierwszej rozprawie. Zdziwił się, że tak się nie stało. Dopiero po czasie okazało się, że jakby mi dopowiedział kilka rzeczy to prawdopodobnie wcześniej zakończyła by się ta gehenna.
                  Mam świadomość, że w takich syt. każdy szczegół jest ważny.

• pani_tau Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 16.09.23, 07:04
                  kk345 napisała:

> Przecież daniela już trzy razy ci dokładnie napisała, co masz zrobić...

Zohaaa jest w silnym stresie, który przebija z każdego zdania. Taki stres zaburza przyswajanie informacji.
                  Jeśli tobie w tak poważnej sytuacji płyną w żyłach kostki lodu to gratuluję.
              • panna.nasturcja Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 18:17
                A skąd opieka zna Twoją sytuację finansową?
                • laluna82 Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 21:54
                  Może jest znanym w miescie przedsiębiorcą lub kimś na eksponowanym stanowisku.

Dobrze że te przepisy się zmieniły i zwyrodnialcy oraz nieobecni w życiu dziecka rodzice, nie mają praw do alimentów.
                • zohaaaaa Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 22:48
                  panna.nasturcja napisała:

> A skąd opieka zna Twoją sytuację finansową?

Ojciec korzystał kilka lat temu z opieki, od momentu gdy trafił do mieszkania socjalnego (eksmisja z mojego mieszkania).
                  Jest znanym klientem w tej instytucji.
                  Gdy mógł jeszcze mówić to żalił się tam paniom na mnie. Dokładnie przedstawił moja sytuację finansową.
                  Ponadto wystarczy w Google wpisać imię i nazwisko mojego męża i wyskakuje info jaki wykonuje zawód i gdzie pracuje.
                  Zarobki w tym zawodzie nie są tajemnica.
                  • panna.nasturcja Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 16.09.23, 01:26
                    Ale to, że ojciec korzystał ńie znaczy przecież, że ktoś widział Twoje pity. Ojciec mógł o Tobie mówić cokolwiek chciał, mops jednak w rzeczywistości nic o Twojej sytuacji nie wie.
                    • zohaaaaa Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 16.09.23, 07:23
                      panna.nasturcja napisała:

> Ale to, że ojciec korzystał ńie znaczy przecież, że ktoś widział Twoje pity. Oj
                      > ciec mógł o Tobie mówić cokolwiek chciał, mops jednak w rzeczywistości nic o Tw
                      > ojej sytuacji nie wie.

Powtarzam, mąż wykonuje bardzo dobrze płatny zawód. Wrzucisz w Google jego imię i nazwisko i masz. Mieszkam w małym mieście.
                      • trampki-w-kwiatki Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 16.09.23, 08:20
                        W małym mieście mops wie wszystko o każdym, masz rację. Dzięki temu swego czasu, gdy przepisy nie były korzystne dla ofiar, panie z mopsu pomogły załatwić mojej koleżance, żeby nie musiała partycypować w kosztach utrzymania w zolu tatusia alkoholika, który palcem nie kiwnął przy jej wychowaniu.
                        • zohaaaaa Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 16.09.23, 08:33
                          Moje dotychczasowe rozmowy były z lekarzem prowadzącym oraz pracownikiem socjalnym (on porozumiewa się z opieką). Określiłam się jednoznacznie i stanowczo. Na koniec rozmowy pani socjalna zapytała mnie: czyli nie będzie pani pomagać tacie?
                          A czy opieka może wydać jakąś decyzje za moimi plecami? Że będę musiała to odkręcać?
                          • tt-tka Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 16.09.23, 09:37
                            zohaaaaa napisała:

>
                            > A czy opieka może wydać jakąś decyzje za moimi plecami? Że będę musiała to odkr
                            > ęcać?

Znaczy nie rozumiem, o co pytasz. Ojciec po udarze nie kwalifikuje sie do samodzielnego mieszkania, szpital musi go umiescic w zol i tu opieka nie ma nic do roboty.
                            jezeli boisz sie, ze podrzuca ci go pod drzwi - po prostu nie otwieraj, niezaleznie od wszystkiego mozesz im pokazac/przeslac decyzje o eksmisji.
                            jezeli placowka wystapi do ciebie o dofinansowanie, odmawiasz i skladasz do sadu odpowiedni wniosek. Tzn - zatrudniasz prawnika, ktory to robi, to nie sa duze koszta, a ty faktycznie jestes poteznie zestresowana i lepiej urzedowe sprawy powierzyc komus nie tak obolalemu.
                            • zohaaaaa Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 16.09.23, 10:00
                              tt-tka napisała:

> zohaaaaa napisała:
                              >
                              > >
                              > > A czy opieka może wydać jakąś decyzje za moimi plecami? Że będę musiała t
                              > o odkr
                              > > ęcać?
                              >
                              >
                              > Znaczy nie rozumiem, o co pytasz. Ojciec po udarze nie kwalifikuje sie do samod
                              > zielnego mieszkania, szpital musi go umiescic w zol i tu opieka nie ma nic do r
                              > oboty.
                              > jezeli boisz sie, ze podrzuca ci go pod drzwi - po prostu nie otwieraj, niezale
                              > znie od wszystkiego mozesz im pokazac/przeslac decyzje o eksmisji.
                              > jezeli placowka wystapi do ciebie o dofinansowanie, odmawiasz i skladasz do sad
                              > u odpowiedni wniosek. Tzn - zatrudniasz prawnika, ktory to robi, to nie sa duz
                              > e koszta, a ty faktycznie jestes poteznie zestresowana i lepiej urzedowe sprawy
                              > powierzyc komus nie tak obolalemu.
                              >

Tak. Ok. Rozumiem.
                              Jestem zestresowana.
                              Wiem, że różne cuda mogą się zdarzyć.
                              Wciąż mam pamiętam jak on wyszedł po pół roku z więzienia za dobre sprawowanie (wyro to był rok) i zapukała do drzwi mieszkania gdzie wcześniej mieszkał (z moją mama)
                              Nikt nie poinformował ani mnie, ani mojej mamy że sprawca przemocy wychodzi o pół roku szybciej i radośnie przybędzie.

• tt-tka Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 16.09.23, 10:28
                                Teraz jest o tyle bezpieczniej, ze sam nie przybedzie.
                                ustaw pomiedzy urzedolami a soba bariere ochronna z prawnika i zajmij sie soba, bardzo tego potrzebujesz.
                              • igge Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 17.09.23, 03:08
                                Współczuję stresów. To bardzo niesprawiedliwe, że musisz użerać się z opieką po takich traumatycznych doświadczeniach z przeszłości.
                                Może tatulek nie pożyje długo i będziesz mogła o nim zapomnieć.
                  • igge Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 17.09.23, 03:03
                    Ewidentnie opieka wykorzystuje sytuację.
                    Nie daj się autorko.
      • antykaa Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 16.09.23, 08:35
        Daniela, a co w przypadku, jeśli wyrok za znęcanie był jakieś 30 lat temu? Było ich kilka? Załóżmy, ze mam gdzieś odpisy, albo świadków. Czy wtedy ciąży na mnie obowiązek opłaty? Mamusia niestety nie dopilnowała pozbawienia praw rodzicielskich, wiedziała, ze moze to zrobic, bo wielokrotnie mi mowila potem, ze ponieważ tego nie zrobiła, to moze mnie kiedyś ścigać o kase.
        • daniela34 Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 16.09.23, 08:38
          No to wyrok niestety uległ zatarciu. W tym wypadku możesz zrobić to co napisałam wyżej - przedstawić dokumenty (wyrok), świadków. I wykazywać w ten sposób, że ojciec poważnie naruszył obowiązki rodzinne (art.64 pkt 7).
          • antykaa Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 16.09.23, 16:31
            Bardzo Ci dziekuje. Świadków będę miała.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 08:55
      W szpitali naciskaj na zol., oni zawsze wola zwalać problem na rodzinę. Nie masz możliwości zabrania ojca i koniec. Muszą coś z nim zrobić, więc zol znajdą.
      Masz obowiązek opieki, ale nie osobistej. Dps może chcieć ściągać z ciebie kasę, ale sąd może to oddalić, jeśli było, jak piszesz, jeśli był pozbawiony praw ojcowskich.
      • zohaaaaa Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 08:57
        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> W szpitali naciskaj na zol., oni zawsze wola zwalać problem na rodzinę. Nie mas
        > z możliwości zabrania ojca i koniec. Muszą coś z nim zrobić, więc zol znajdą.
        > Masz obowiązek opieki, ale nie osobistej. Dps może chcieć ściągać z ciebie kasę
        > , ale sąd może to oddalić, jeśli było, jak piszesz, jeśli był pozbawiony praw o
        > jcowskich.

Tutaj ważna informacja, nie został pozbawiony praw rodzicielskich.
        • swinka-morska Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 09:03
          Ale masz wyroki i to niezatarte.
        • daniela34 Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 09:10
          Słuchaj, jeśli masz niezatarte wyroki to napraw jesteś w domu. Nie ma znaczenia twoja sytuacja materialna, jego bieda, choroby czy co tam jeszcze. Poszukaj ich, żeby były pod ręką i jam zostanie wszczęte postępowanie to przedłożysz. Możesz też przedłożyć ten eksmisyjny żeby był widoczny całokształt sprawy, jeszcze nigdy nikt nie umarł od nadmiaru materiału dowodowego (poza jednym ochroniarzem w sądzie w Krakowie, który wypił metanol stanowiący dowód rzeczowy, ale to zupełnie inna historia).
          • jieva1 Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 16.09.23, 20:35
            Czy wyrok za niepłacenie alimentów też upoważnia do skorzystania z art. 64a?
            • tt-tka Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 16.09.23, 21:26
              Tak.
              • zohaaaaa Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 16.09.23, 21:41
                Jeszcze raz dziękuję wszystkim za zainteresowanie oraz konstruktywne porady.
                Z mojej strony dodam tylko, że postaram zachować się spokój. Jeśli szanowny organ opieki społecznej będzie próbował obarczać mnie finansowo to natychmiast kieruje się do pełnomocnika prawnego. Sama tego nie ogarnę.
                Dzisiaj podjechałam do mamy i zabrałam wszystkie dokumenty sądowe.
                Mam świadomość, że moje posty były pełne emocji oraz miały chaotyczny wydźwięk.
                To wynika z leku, popartego wcześniejszymi doświadczeniami.
                Jeszcze raz dziękuję.
                Poinformuję Was jak zakończyła się ta sytuacja.
        • panna.nasturcja Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 18:18
          Na nic nie naciskaj, po prostu przestań odbierać telefony, to nie jest Twoja sprawa.
    • chicarica Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 08:58
      Tatuś do dpsu. Przy takich wyrokach raczej zwolnią Cię z konieczności dopłacania za dps. Przygotuj sobie papiery bo będą Cię ciągać, to pewne, ale jak pokażesz coś takiego to odpuszczą.
      To jest swoją drogą dobry przykład dlaczego nie wystarczy odejść od przemocowca, trzeba mu jeszcze założyć sprawę żeby w przyszłości dzieci nie były finansowo upier...lone koniecznością płacenia na luja.
      • zohaaaaa Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 09:07
        chicarica napisała:

> Tatuś do dpsu. Przy takich wyrokach raczej zwolnią Cię z konieczności dopłacani
        > a za dps. Przygotuj sobie papiery bo będą Cię ciągać, to pewne, ale jak pokażes
        > z coś takiego to odpuszczą.
        > To jest swoją drogą dobry przykład dlaczego nie wystarczy odejść od przemocowca
        > , trzeba mu jeszcze założyć sprawę żeby w przyszłości dzieci nie były finansowo
        > upier...lone koniecznością płacenia na luja.

Tutaj mogę mieć już tylko pretensje do mojej matki. Jednak ponad 20 lat temu była inna świadomość.
        W ramach ciekawostki dopisze tylko, że w wyniku interwencji policja zabierała go na kilka godzin, ale tylko wtedy gdy skakał z dwoma nożami do policjantów. W innych przypadka była wyłącznie pogadanka niech sie pan uspokoi.
        >
      • dramatika Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 09:47
        chicarica napisała:

> To jest swoją drogą dobry przykład dlaczego nie wystarczy odejść od przemocowca
        > , trzeba mu jeszcze założyć sprawę żeby w przyszłości dzieci nie były finansowo
        > upier...lone koniecznością płacenia na luja.

No ale przecież to normalne. Ja sama, jeszcze niewiele wiedząc o prawie, z tego właśnie powodu założyłam sprawę o pozbawienie władzy ojca mojej córki, aby później w razie czego mogła się bronić. Nie ma takiego cywilizowanego systemu prawnego, w którym wystarczy powiedzieć "wysoki sądzie, tatuś był dla mnie niemiły, jestem kobietą, więc należy mi uwierzyć na słowo, do widzenia".
      • igge Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 17.09.23, 03:24
        To wszystko potrwa. Tak natychmiast nie wystąpią o dopłatę do dps. Raz w roku.
        Jak autorka ma te niezatarte wyroki to może raz wystarczy okazać i tyle.
    • kitty4 Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 09:46
      w mojej ocenie to aby uniknąć płacenia na dziada - musiałabyś przepisać nieruchmości (mieszkanie , dom) na kogoś innego - moze formą darowizny ? Na pewno - jeśli pracujesz na umowę o pracę - musiałabyś przejść na jakąś śmieciówkę i ukrywać dochody do momentu az on nie zdechnie. Zacząć chodzić do psychiatry i tworzyć kartę choroby psychicznej jakiejś, może depresja głęboka ? Nie wpuszczać MOPS'u, który będzie przychodził na wywiad. Jeżeli Twoja mama zadbała o Twoją przyszłość - to może ma odebrana prawa rodzicielskie ? Może są jakieś dokumenty na to ze się nad Wami znęcał ?
      Dobry prawnik zajmujący sie prawem rodzinnym w Twojej okolicy - to przede wszystkim. Powodzenia i trzymam kciuki.
      • berdebul Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 10:54
        Nie pisz bzdur.
      • kk345 Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 10:58
        >w mojej ocenie
        Jesteś prawnikiem?
      • swinka-morska Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 12:02
        kitty4 napisała:

> w mojej ocenie

W mojej ocenie piszesz bzdury i niepotrzebnie wzmagasz stres wątkodajki.
      • kira_03 Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 15:39
        Jesteś prawnikiem? Wyżej autorka juz dostała fachową poradę. Nie mieszaj niepotrzebnie, jeśli się nie znasz.
      • panna.nasturcja Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 18:21
        Przestań pisać głupoty, Kitty.
        Nic z tego, co napisałaś, nie jest prawdą.
      • pani_tau Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 16.09.23, 06:58
        Zapomniałaś dodać, że bezwzględnie musi wyprowadzić się do kraju, z którym Polska nie ma podpisanej umowy o ekstradycji i tam sobie wygodnie żyć.
        W mojej ocenie Honduras byłby świetną opcją, bo to bogaty kraj ze znakomitą służbą zdrowia i praktycznie nieistniejącą przestępczością.
      • igge Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 17.09.23, 03:29
        Nie masz racji.
        Autorka ma te wyroki. Wyżej Daniela info zamieściła co w takiej sytuacji.

Ty odnosisz się do sytuacji kiedy bez żadnych wyroków i bez żadnego (udowodnionego of course) krzywdzenia dzieciaka , dorosłe dziecko nie stać na płacenie na dps. I nie chce tego robić. Mops robi wywiad szczegółowy i ocenia czy rzeczywiście nie stać.
      • ponis1990 Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 17.09.23, 03:33
        Ale ty pierdoły piszesz, dobrze że Daniela tu jest na straży :p kłania sie artykul 64a ustawy o pomocy społecznej, na szczeście ofiara już nie musi łozyć na kata, choć opieka i tak drąży, wywiera nacisk i jest upierdliwa i liczy że ktoś słabszy się złamie.
    • livia.kalina Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 15:53
      Ja już kiedyś opisywałam tę historie. Na przeciwko mnie mieszkał,lekarz, dewiant i zboczeniec. Osobiście przyłapałam go na strzelaniu na naszej ulicy do kotów (w nocy, facet był w samych bieliźnianych majtkach) Jak to zgłosiłam na Policję to przyszedł do mnie dzielnicowy impowiedział, ze mają w okolicy bardzo dużo zgłoszeń o zabitych lub okaleczonych śrutem zwierzętach (np króliczek w klatce wystawiony na trawnik przed domem, ale głównie kotów). Tłukł swoją żonę i dzieci, jeden syn mieszkał przez płot (cały czas tego syna gnębił na różne sposoby). W końcu dostał udaru. Trafił do szpitala, po jakimś czasie karetka przywiozła go do domu. Stali pod domem godzinami. Pukali, dzwonili co chwila do bramki do żony albo obok do syna. Nikt nie otwierał. Na drugi dzień wrócili i wyglądało to tak samo. Byli jeszcze na trzeci dzień. Potem już nie przyjeżdżali, ponoć zmarł w szpitalu. Ten syn wkrótce potem zrobił w swoim ogrodzie wielkie przyjęcie, to było z okazji 50 urodzin, byli wszyscy najbliźsi sąsiedzi, mówił, że nigdy nie wolno mu było nikogo do swojego ogrodu nawet zaprosić bo ojciec od razu policję wzywał.

Generalnie jak myśle o tej historii to zawsze myślę- jakie życie taka śmierć. A opisuje bo chcę pokazać, że można uniknąć takiej opieki. Na ulicy go nie zostawia ale pewnie nie bardzo o kogoś takiego w szpitalu dbają odproblematyzowania się sam rozwiązuje.
      • tt-tka Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 16:14
        livia.kalina napisała:

> Generalnie jak myśle o tej historii to zawsze myślę- jakie życie taka śmierć. A
        > opisuje bo chcę pokazać, że można uniknąć takiej opieki. Na ulicy go nie zosta
        > wia ale pewnie nie bardzo o kogoś takiego w szpitalu dbają odproblematyzowania
        > się sam rozwiązuje.
        >

Oczywiscie szanse na to, ze alkoholik po udarze dlugo nie pozyje sa spore - ale zawsze jeszcze jakis czas pozyc moze. I dziewczyna szuka rady na te wlasnie okolicznosc.
        Do sprawowania osobistej opieki nikt nie jest wladny zmusic i to wielokrotnie na forum pisano. odmawiasz odebrania ze szpitala, odmawiasz wyszukania placowki, tym zajmuje sie pracownik szpitala. Gdyby wystapiono o finansowanie, to tak, jak dziewczyny (z wyjatkiem kici czy kitty) radzily - zbierasz wszystkie kwity i dotychczasowe wyroki i tym sie bronisz.
    • panna.nasturcja Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 15.09.23, 18:14
      Nie uwierzę w brak miejsc w dps.
      Nie wiem o czym lekarz Cię poinformował, bowiem prawny obowiązek opieki nie istnieje.
      Nic nie musisz robić. Do opieki Cię zmusić nie mogą.
      Ojciec może złoży pozew o alimenty lub, jeśli trafi do państwowego dps, to MOPS przyśle Ci wezwanie do zapłaty, ale ustawę zmieniono i jeśli masz wyroki przeciwko ojcu to sąd Cię raczej zwolni z płacenia.
      Wyłącz się z tego, nie odbieraj telefonu i niech Cię nie obchodzi co sobie mops ze szpitalem mówią.
      • zohaaaaa Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 16.09.23, 07:40
        Tak, zyje w wielkim stresie. Ponieważ te sprawy się nawarstwiały.
        Po dwóch wyrokach założyłam mu sprawę o eksmisję, jednak nie został natychmiast ekmitowany. Czekał ma to 2 lata. Przez ten czas mieszkał z moją mamą. Ja oczywiście naprzemiennie wydzwanialam do ZBK i opieki społecznej. Nigdy nie spotkałam się że zrozumieniem. Gdy pewnego cudownego dnia dowiedziałam się że jest wolny lokal yo ponownie zadzwoniłam do opieki z pytaniem czy pomogą mu w przeprowadzeniu się, transport. Usłyszałam cos w deseń czy sama mu nie pomogę, to przecież moj ojciec.
        Opadło mi wszystko. Zapłaciłam za transport 500.
        Od momentu założenia mu sprawy (art.207)
        Wszystko szło opornie. Czas oczekiwania od złożenia zawiadomienia przestępstwa do rozprawy minęło 7 mies.
        Przez te 7 miesięcy on dalej pastwil się nad moja matka.
        Jest we mnie wiele bólu i żalu. Ale głównie to do ludzi. Bo to człowiek orzekł na pierwszej rozprawie wyrok w zawieszeniu tylko, a on wrócił do mieszkania i naplul mamie w twarz, do kuratora sądowego który przychodził do niego na pogadanki typu pan się uspokoi.
        Tylko nadmienię, że lekarz z ktorym rozmawiam jeden raz powiedział, że najczęściej rodzina umieszcza takiego w prywatnym ośrodku, a w międzyczasie szuka państwowego dps, który pobiera 70 %
        • tt-tka Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 16.09.23, 08:04
          Jezeli ktokolwiek poworzy ci to samo (lekarz, pracownik mops, obojetne) mozesz odpowiedziec, ze nie obchodzi cie, co robia inni. Ty NIE bedziesz umieszczac ojca w prywatnym osrodku ani szukac dps, ma sie tym zajac pracownik szpitala.
          Mozesz takze nic nie odpowiadac, odwrocic sie na piecie i wyjsc/odlozyc sluchawke.
        • igge Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 17.09.23, 03:41
          Państwowy dps pobiera 70% emerytury staruszka i resztę mu zostawia. Do rodziny występuje dyrekcja dos o pokrycie reszty kosztów bo to 70% emerytury pana nie wystarcza. Rodzina delikwenta albo płaci albo nie płaci jeśli wywiad robiony przez Mops stwierdzi na podstawie rachunków wydatków koniecznych i dochodów rodziny, że ich nie stać.

Ale to już nie jest istotne dla autorki bo ona nic nie będzie płacić nawet jak ją stać bo ma te wyroki.
        • szare_kolory Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 17.09.23, 09:17
          Powiedziałabym wtedy lekarzowi, że kłamie. I zapytałabym czy robi to umyślnie czy nie zna prawa i przypadkowo wprowadza innych w błąd. Następnie uzmysłowiłabym mu jak brzmią obecne przepisy. I zapowiedziałabym, że będę zgłaszać jeśli jeszcze raz będzie mnie namawiał do działania wbrew obowiązującym przepisom.
      • igge Re: Ojciec alkoholik przymuszanie do opieki 17.09.23, 03:34
        Nawet gdyby miejsc nie było to przyjmą jak komuś grozi pozostanie na ulicy. Tzn, że pewnie są w dps zobligowani do takiego awaryjnego wolnego miejsca albo opieką społeczna mops wyszukuje to wolne miejsce w jakimś dps. Ale dps muszą znaleźć i to w ogóle nie jest zmartwienie autorki, to nie jej sprawa i zadanie znaleźć to miejsce. Ona tylko jednoznacznie ma dać decyzję swoją, że Pana nie bierze do siebie i koniec tematu. Nie musi ją wcale interesować gdzie padalec trafi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka