Dodaj do ulubionych

Pogryziony ser - jak to ugryźć?

15.09.23, 09:38
Witam Emamy, mam problem i nie wiem gdzie najpierw uderzać.
Ufam Waszemu rozeznaniu w świecie i rozwiązaniu niemal każdego problemu. Nawet serowego wink

Kupiłam ser w plastrach, pakowany w te przezroczyste pudełka i już w domu zauważyłam, że jest obgyziony z jednej strony (przez myszy, szczury?) Nie ma mowy żeby się ukruszył w transporcie, są wyraźne ślady zębów i nic się luzem nie pałęta. Opakowanie nie jest pogryzione.
Co byście Emamy zrobiły? Sanepid? (lokalny czy przynależny do "fabryki"?), telefon/mail ze zdjęciem do firmy?
Może macie jakieś pomysły jak to sprawnie załatwić? Nie chcę odpuścić tematu bo kto wie ile jeszcze takich serów poszło na nasze stoły uncertain

P.S. tak, poważniejsze problemy mam, ale ten jest najświeższy
Obserwuj wątek
    • tanebo001 Re: Pogryziony ser - jak to ugryźć? 15.09.23, 09:42
      Myszy jak nic. Reklamować u sprzedawcy.
      • princesswhitewolf Re: Pogryziony ser - jak to ugryźć? 15.09.23, 10:46
        ale jak w pudelku nieuszkodzonym?
        • niemazaco32 Re: Pogryziony ser - jak to ugryźć? 15.09.23, 10:48
          Myślę, że gryzonie dorwały się przed pakowaniem
    • borsuczyca.klusek Re: Pogryziony ser - jak to ugryźć? 15.09.23, 09:45
      Daj zdjęcie to ocenimy 🙄
      • niemazaco32 Re: Pogryziony ser - jak to ugryźć? 15.09.23, 10:40
        Mogę wrzucić jak obrobię żeby nazwy firmy nie było. Póki co..
    • kk345 Re: Pogryziony ser - jak to ugryźć? 15.09.23, 10:05
      Mail ze zdjęciami do producenta, by miał szansę na reakcję.
    • joana.mz Re: Pogryziony ser - jak to ugryźć? 15.09.23, 10:14
      a zdążyłaś rozerwać opakowanie czy zauważyłaś przez nie?
      • kk345 Re: Pogryziony ser - jak to ugryźć? 15.09.23, 10:19
        To nie ma znaczenia, jak firma poważna, to grzecznie podziękują za zgłoszenie, przeproszą i postarają się zrekompensować fuckup. Z doświadczenia piszę.
        • szarmszejk123 Re: Pogryziony ser - jak to ugryźć? 15.09.23, 10:22
          Dokładnie tak, nie będą ryzykować że się goowno rozleje.
          • niemazaco32 Re: Pogryziony ser - jak to ugryźć? 15.09.23, 10:38
            Przepraszam, po nowy ser byłam wink
            Czyli mówicie, że sanepid zostawić w spokoju. Ok. tak zrobię.
            • szczera.wiera Re: Pogryziony ser - jak to ugryźć? 15.09.23, 11:01
              Oczywiście zawiadom Sanepid, kto ci radzi odpuścić ma nie po kolei w glowie
      • niemazaco32 Re: Pogryziony ser - jak to ugryźć? 15.09.23, 10:38
        Zauważyłam przez opakowanie. Jest nietknięte
    • konsta-is-me Re: Pogryziony ser - jak to ugryźć? 15.09.23, 10:48
      Dlaczego jej radzicie, żeby nie zawiadamiała sanepidu ?
      Chcecie znaleźć mysie bobki w serze i wtedy też będziecie siedzieć cichutko, bo...co?
      • niemazaco32 Re: Pogryziony ser - jak to ugryźć? 15.09.23, 11:08
        Nie znam się na procedurach w PL dlatego zapytałam. Nie zależy mi na rekompensacie, tak jak pisałam w poście otwierającym - nie chcę żeby więcej takich niespodzianek znalazło się na naszych stołach
        • danaide2.0 Re: Pogryziony ser - jak to ugryźć? 15.09.23, 14:18
          To chyba masz odpowiedź. Procedura zależy od tego, czy bardziej dbasz o producenta czy o konsumentów.
        • konsta-is-me Re: Pogryziony ser - jak to ugryźć? 15.09.23, 14:44
          No i dlatego właśnie zawiadom sanepid.
          Nie wiem co one mają w głowach, ze radzą ci składać reklamacje - no możesz, ale co ci z tego? Dostaniesz kolejny serek, nienadgryziony z przeprosinami i z salmonella ,albo diabli wiedzą z czym.
          • dominika9933 Re: Pogryziony ser - jak to ugryźć? 15.09.23, 20:17
            A możesz pokazać zdjęcie? Nie kupuję sera paczkowanego raczej, ale zdarzyło mi się i wybierając widziałam takie nadszarpnięte plastry, tylko ja pomyślałam, że to początek tego bloku się porwał w czasie krojenia, nie podejrzewałam gryzoni.
    • abidja Re: Pogryziony ser - jak to ugryźć? 15.09.23, 20:29
      Zdjecie sladow zebow poprosze. Gryzonie zostawiaja dosc charakterystyczne.
      A skoro pudelko cale to nie wyobrazam sobie jak mogl sie gryzon dostac w trakcie kawałkowania (plasterkowania) I pakowania bo to dzieje sie w tym samym momencie i b.szybko. Maszynowo.
      • dominika9933 Re: Pogryziony ser - jak to ugryźć? 15.09.23, 20:46
        No właśnie. Przecież to jest cykl dość szybki, krojenie, porcjowanie i pakowanie.
        • poopcatwerk Re: Pogryziony ser - jak to ugryźć? 15.09.23, 21:03
          Odpowiadam na prośbę zdjęcia, nie wiem czy we właściwym drzewku, przepraszam. Moim zdaniem to gryzonie jak nic. Napisałam do firmy, nie zgłosiłam jeszcze do sanepidu. Zamierzam zrobić to jutro (sobota więc nie wiem czy działają)
          • abidja Re: Pogryziony ser - jak to ugryźć? 16.09.23, 19:14
            W mojej opinii to nie zeby a na pewno nie gryzonia. Te gryzonie co ja znam a mysz to jedna z nich ma zabki male, z przodu dluzsze i szczeka jest waska i dluzsza wiec slad bylby b.podluzny niz polokragly.
            Mysle ze to raczej blad maszyny lub gdxies urwalo, stepilo czesc tnaca.
            Oczywiscie, moge sie mylic.
            Napisz do producenta, sera nie jedz bo jesli mam racje odlamki metali moga byc niebezpieczne.
          • konsta-is-me Re: Pogryziony ser - jak to ugryźć? 16.09.23, 20:11
            Nie umiem zdecydować czy to ślady zębów czy wyszarpany kawałek
          • banicazarbuzem Re: Pogryziony ser - jak to ugryźć? 16.09.23, 20:19
            Mi też to nie wygląda na pogryzione.
            Moja koleżanka kupiła wędlinę w dyskoncie.
            Złożyła reklamacje bo Wędlina śmierdziała i była przeterminowana.
            Dla mnie zapach miała normalny.
            Przy zwrocie Panu ją uświadomiła, że termin mija w październiku.
            Byłam świadkiem sytuacji 🤭.
            Koleżance zrobiło się głupio ale Pani wędlinę wymieniła.
            Myślę, że tu jest podobnie.
            Tobie się wydaje, że wygryzione a tak nie musi być
            • niemazaco32 Re: Pogryziony ser - jak to ugryźć? 19.09.23, 21:53
              Apdejt serowy... Napisałam do producenta, dostałam oficjalne pismo na całą stronę.
              W skrócie: nie gryzonie , a tępy nóż jest powodem wyglądu takiego, a nie innego.
              Kontrola tej partii niczego nie wykazała, nie było zgłaszanych nieprawidłowości itp.
              Przepraszają, że nie dopatrzyli i puścili "w obieg" trefny produkt. Oczywiście zapewniają, że jest pełnowartościowy i mogę go skonsumować. No jakoś nie mam ochoty, Jak również nie mam ochoty na ich paczkę "I'm sorry" z ich produktami.
              Czyli jaki Emamy wydają werdykt? Konsta? I inne Szanowne, pretty please smile Nie chcę kręcić dramy, nie mam na to ani czasu, ani ochoty. A z drugiej strony...
              • kk345 Re: Pogryziony ser - jak to ugryźć? 19.09.23, 23:16
                To rzeczywiście nie wygląda na wygryzienia, sa zbyt nieregularne. Dla mnie tłumaczenie jest wiarygodne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka