Dodaj do ulubionych

Nastoletni abnegat

15.09.23, 11:08
Jeden z moich synów jest kompletnym abnegatem (tak, w tle terapia, leczenie SSRI, wcześnie NI) i martwię się o to jak będzie postrzegany w nowej szkole. Okazało się, że na wycieczce z nocowaniem nie zmienił nawet bluzki i mial ja na sobie rowniez dzien wczesniej... Potrafił kiedyś iść się kąpać i nie umyć włosów... teraz na szczęście już się to nie zdarza.
Nie obchodzi go zupełnie jak wygląda, potrafi założyć dwie różne skarpety...
Próbuję w nim wykrzesać jakieś szczątkowe zainteresowanie swoim wyglądem, komplementując np. ubrania, które sobie w sklepie wybierze (rzadko się to zdarza, bo nie lubi zakupow), zachęcam żeby znalazł sobie jakieś ubrania w necie i zamówił. Oczywiście wszystko na nic, najchętniej chodziłby w jednym, do fryzjera wcale (ma długie wlosy), a z higieną też czasem bywa na bakier jeśli go nie pilnuję.
Miałyście do czynienia z takim przypadkiem? Jakieś rady?
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 11:10
      Zostaw go w spokoju.
      • szorstkawelna Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 11:13
        Mówisz, że ma chodzić do szkoły śmierdzący i w tym samym ubraniu przez tydzień?
        • kornelia_sowa1 Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 16:16
          Uwierz mi- w takim przypadku społecznośc szkolna bardzo szybko uświadomi mu, że ludziom to przeszkadza. Dobitnie . Albo go odizolują albo walną między oczy: śmierdzisz.

Nie wiem, czy terapia szokowa jest słuszna, ale niezwykle skuteczna. Gorzej jesli jest nie tylko abnegatem, ale też odludkiem. I będzie mu to pasować
      • krisdevalnor Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 11:30
        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Zostaw go w spokoju.
        Że co? Ma pozwolić zeby syn chodził smierdzacy i brudny?
        • draconessa Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 17:29
          Z brudu nikt nie umarl, a moze bardziej poslucha, jak mu rowiesnicy uswiadomia, ze warto dbac o higiene.
          • kira_03 Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 19:21
            Mialam w klasie takiego abnegata, nie zauważyłam, zeby ostracyzm cokolwiek pomógł. Najczęściej problem jest w głowie delikwenta. A ludzie naokoło też mają cierpiec, bo komus nie chce się umyc i zmienic ubranie?
    • jahelena Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 11:11
      Do wojska. Z perspektywy lat można stwierdzić, że to robiło dobrze facetom.
      • kamin Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 19:09
        Jak brzmi żeńska forma słowa "dziaders"?
        • szorstkawelna Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 19:11
          Zapewne "dziaderczyni"
          • szorstkawelna Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 19:19
            A taki mniejszy żeński dziaders to pewnie dziaderka.
        • julita165 Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 19:15
          A neutralna płciowo dziaderszcze🤣
          • szorstkawelna Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 19:20
            Cudzoziemcy mogą zapomnieć o opanowaniu j.polskiego.
            • muszebosieudusze Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 19:54
              Cudzoziemcy będą dla ułatwienia mówić „boomer”. A my im wtedy - mówi się „boomerszcze”!
        • sol_13 Re: Nastoletni abnegat 16.09.23, 10:44
          Babers
          • demodee Re: Nastoletni abnegat 16.09.23, 11:16
            Może lepiej "babona"? Kończy się na "a".
      • tokyocat Re: Nastoletni abnegat 16.09.23, 11:12
        Do wojska ? Wojsko nie jest po to, zeby ktos nauczyl sie myc. Poza tym do wojska trzeba chciec isc.
    • geez_louise Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 11:11
      Zainteresowania nie wytworzysz, wstaw sztywne zasady. Prysznic codziennie o tej godzinie oraz po każdym sporcie, zęby o tej i o tej godzinie, czesanie o tej, zmiana ubrań po każdym prysznicu. Zamawianie/zakupy raz w miesiącu.
    • 35wcieniu Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 11:14
      Potrafił kiedyś iść się kąpać i nie umyć włosów

Szokujące. Szokujące. Nigdy nie słyszałam o czymś podobnym.
      • szorstkawelna Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 11:17
        A nie? Chyba po to się człowiek kąpie/bierze prysznic żeby się cały umyć?
        Zwłaszcza jeśli ma włosy, które szybko robią się nieświeże?
        • 35wcieniu Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 11:18
          I naprawdę przez całe życie nie spotkałaś się z tym że istnieją ludzie, którzy nie myją włosów codziennie?
          • szorstkawelna Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 11:21
            Ja myję co drugi dzień, natomiast jeśli wspominam o tym w kontekście mojego syna to znaczy, że jego włosy zdecydowanie wymagały mycia.
            • kk345 Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 12:33
              >Ja myję co drugi dzień,
              Czyli co drugi dzień idziesz sie kąpać i nie myjesz włosów??? big_grin
              • mia_mia Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 12:35
                A co w tym dziwnego, że ktoś nie codziennie myje włosy?
                • kk345 Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 12:46
                  Złap moze sens dialogu, co?
                  • taje Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 18:54
                    No nie?
    • auksencja15 Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 11:18
      Ej, ja tez nosze dwie różne skarpetki, była fason się zgadzał xD
      • szarmszejk123 Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 11:39
        Mnie też się zdarza 🤷
        • 71tosia Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 12:32
          Dwie skarpetki w różnych kolorach to moda juz od jakiego czasu
          • szmytka1 Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 13:18
            Nawet sprzedają jako parę dwie różne
            • alewcale Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 18:45
              Ja znałam nawet takiego pana, który poszedł do pracy w różnych butach.
              Jak syn nie śmierdzi ci w pokoju, bo ma swój to zostaw w spokoju 🤔🤭
              • kochamruskieileniwe Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 19:31
                Na wiosnę sama tak zrobiłam. 😁
                Mam dwie pary sztybletow w tym samym kolorze, ale jednak inne są to modele. O tym, że są nie do pary zorientowałam się pod koniec pracy...
          • taje Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 18:57
            Kolejny etap to dwa buty o różnych kolorach. Raz nawet nieświadomie stałam się prekursorką tej mody, kiedy przez przypadek założyłam dwie różne szpilki, ten sam model ale różny kolor. Ale ewidentnie byłam za mało awangardowa bo nikt nie zauważył wink
            • marta.graca Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 19:23
              Ja przyszłam kiedyś dwa dni z rzędu w tych samych ciuchach do pracy i też nikt nie zauważyłsmile
              • kk345 Re: Nastoletni abnegat 16.09.23, 10:45
                Jak to możliwe??? przecież w każdym amerykańskim filmie, kiedy pojawia się uwaga "ej, masz to samo ubranie, co wczoraj", to kolejne zdanie brzmi: "spałaś u niego!opowiadaj, jak było!" big_grin
    • azalee Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 11:23
      Nie wiem w jakim wieku jest twoj syn, ale szczerze mowiac z opisu nie wynika nic niepokojacego :
      - ta sama koszulka 2 dni pod rzad na wyjedzie szkolnym : serio to cos szokujacego? Jesli nie byla brudna lub przepocona to zaloze sie ze nikt nawet nie zauwazyl, to cos zupelnie normalnego u wczesnych nastolatkow
      - Potrafił kiedyś iść się kąpać i nie umyć włosów : big_grin co w tym niepokojacego?
      - potrafi założyć dwie różne skarpety : to jest nawet modne, moja nastoletnia siostrzenica tak sie nosi i bardzo uwaza na to, zeby przypadkiem dwoch takich samych nie zalozyc
      - nie lubi zakupow, najchętniej chodziłby w jednym : jak 95% nastolatkow plci meskiej

Jedynie higieny bym pilnowala.
      • szorstkawelna Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 12:27
        Ma 15 lat.
        Nie wiem czy to normalne, że komuś nie przeszkadza, że ma rosół na głowie. Jak trafi na dziurawą skarpetę to ja wkłada i tak chodzi dopóki ja tego nie zobaczę... wiem, że niektóre osoby zupełnie nie przywiązują uwagi do wyglądu (ja też jestem bliżej abnegacji, niż dalej), ale ja się po prostu boje, ze zostanie wykluczony z klasy albo dostanie łatkę brudasa, a on dopiero teraz jest znowu w szkole. Problemy zaczęły się w trakcie pandemii, potem nie zdał, potem NI, w między czasie ponad tok terapii, leczenie itd. Powrót do szkoły jest na pewno dla niego trudny i nie chcę żeby jego abnegacja pogorszyła jego sytuację wśród rówieśników.
        • azalee Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 13:23
          szorstkawelna napisała:

> Ma 15 lat.
          > Nie wiem czy to normalne, że komuś nie przeszkadza, że ma rosół na głowie. Jak
          > trafi na dziurawą skarpetę to ja wkłada i tak chodzi dopóki ja tego nie zobaczę

To jest normalne i czeste u 15-letnich chlopcow.
          Niedlugo przejdzie mu pewnie w druga skrajnosc, wystarczy, ze ktos mu sie spodoba, albo znajomi zaczna bardziej dbac o wyglad, wiec bedzie sie chcial dostosowac.
          Nie martwilabym sie o wykluczenie z grupy, w tym wieku kryteria do tego sa zupelnie inne niz wczorajsza koszulka.
    • magda.z.bagien Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 11:33
      Mój brat miał taki etap przed maturą. Stwierdził, że jak się umyje to nie zda, a był to kwiecień. Pojechaliśmy razem na wycieczkę w góry. Na powrocie zobaczyłam na parkingu przyczepkę, w której się wozi konie i później w drodze powrotnej bardzo żałowałam, że jej nie ukradłam.
      No ale maturę zdał bardzo dobrze i później już nie miał takich jazd.
      • homohominilupus Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 13:01
        magda.z.bagien napisała:

> Mój brat miał taki etap przed maturą. Stwierdził, że jak się umyje to nie zda,
        > a był to kwiecień.

🤣🤣🤣
        • asia.sthm Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 16:17
          Mój kolega przez tydzień obozu kajakowego gumiaków nie zdejmował. Założył się i wygrał.
          Prawie mu przyrosły, wydały straszny dźwięk jak mu je ściàgali.
      • ewka.n Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 19:59
        magda.z.bagien napisała:

> Mój brat miał taki etap przed maturą. Stwierdził, że jak się umyje to nie zda,
        > a był to kwiecień.

Eeee, raptem 2 m-ce. Mogło być gorzej. Historia zna takie przypadki:
        "Izabela Klara Eugenia Habsburg (...) Z Izabelą wiąże się powstanie nazwy „kolor izabelowy”. Według legendy podczas trwającego w latach 1601-1604 oblężenia Ostendy Izabela miała ślubować Najświętszej Maryi Pannie, że nie zdejmie koszuli dopóki miasto nie padnie. Kiedy Ostenda w końcu skapitulowała koszula arcyksiężnej była właśnie „koloru izabelowego”. wink
        • chatgris01 Re: Nastoletni abnegat 16.09.23, 10:33
          Ja to czytałam o Izabeli Kastylijskiej i oblężeniu Grenady 1491-92 (a słowo było w użyciu przed oblężeniem Ostendy) fr.wiktionary.org/wiki/isabelle
    • anglofillka Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 11:47
      Ty tak serio? Biedny dzieciak, nic dziwnego, że potrzebował antydepresantów uncertain
    • gryzelda71 Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 12:26
      Mogłabym opisać co robił, albo nie robił mój syn, a nigdy nie był z tego powodu, z innych tez nie, wykluczony towarzysko. Grono rówieśnicze nie patrzy oczyma rodziców.
      • mia_mia Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 12:33
        Obawiam się, że doznania zapachowe jednak i dla rówieśników mogą być trudne do zniesienia, o rodzinie nie wspominając.
        • auksencja15 Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 12:33
          Znajdzie dziewczynę i się ogarnie big_grin
          • marta.graca Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 12:47
            Myślisz, że jakaś się skusi na tłuste włosy i dziurawe skarpetki?
        • gryzelda71 Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 12:49
          Nie, synu mylo się i myje. Klasa pływacką robi nawyki na całe zycie hehe. Ale ubrania, ludzie ile się oczami naprzewracalam.
    • mia_mia Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 12:30
      Wieczorem zabierz brudne ubrania i włóż do miski z wodą (z brudów może wyjąć), z myciem gorzej trudno nastolatka zaciągnąć siłą pod prysznic.
      Skarpetki 10 par takich samych i po problemie.
      • szorstkawelna Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 12:41
        Z brudów nie wyjmie... On po prostu bierze to co jest najbliżej/pod ręką.
        Jest to jednak jakiś sposób, dzięki. Starałam sie wtrącam do jego bajzlu w pokoju, ale jak mu zacznę zabierać stare sznaty to będzie zmuszony wyjąć nowe. Kto wie, może mu to wejdzie w nawyk.
        • szorstkawelna Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 12:43
          *się nie wtrącać
    • tanebo001 Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 12:34
      Kij ze szkołą. Jak ty go wciśniesz jakieś biedaczce? Przecież wg ematek to odpad atomowy...
      • szorstkawelna Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 12:53
        Zajmij się proszę sobą.

Dla mojego syna w tej chwili sukcesem jest wstanie i pójście do szkoły.
        • marta.graca Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 12:55
          Czyli to kwestia choroby, trudności psychicznych. Szukaj psychologa i terapii.
          • szorstkawelna Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 12:58
            Nie wiem czy doczytalalas - on jest PO terapii. I to bardzo długiej.
            Już mu pod koniec ta terapia bokiem wychodziła...
            • marta.graca Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 13:04
              Najwyraźniej nie poskutkowała. Serio uważasz, że jest limit tylko na jedną terapię w życiu?
              • szorstkawelna Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 13:15
                Mial dwie i poskutkowały. Zwłaszcza ta druga.
                Terapia nie sprawia, że wszystko się toczy idealnie i ktoś sobie radzi ze wszystkim, a już zwłaszcza nastolatek, który z natury rzeczy ma emocjonalny rollercoaster.

Zresztą istnieją ludzie, którzy, za przeproszeniem, śmierdzą z wyboru. np. ś.p. Zygmunt Kałużyński.
                • marta.graca Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 13:28
                  No, ale takie zachowanie jest raczej typowe dla nastolatków, również zdrowych. Moj mąż też jest wyglądowym i ciuchowym abnegatem, niektórzy tak mają. Odpuściłabym mu, skoro i tak ma trudności.
    • 71tosia Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 12:39
      Na pytanie o higienę nastolatka znajoma odpowiedziała „jeszcze się nie myje ale kazał już sobie dezodorant kupić” - nieomylny znak dla matki ze jakaś panna się pojawiła na widnokręgu smile kilka miesięcy później znajoma juz marudziła ze nie może się doprosić o zwolnienie łazienki, bo młody zaczal tak dbać o siebie.
      • szorstkawelna Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 12:47
        Mój starszy tak ma, tylko nie panna, a raczej a jakiś chłopak mu sie podoba 🙄
        W każdym razie łazienka jest okupowana praktycznie codziennie i ciężko się tam dostać.
    • princesswhitewolf Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 12:49
      Z moich obserwacji wynika ze Smerf Maruda jest duzo lepiej traktowany w grupie rowiesniczej niz na przyklad Smerf Zgrywus, Madrala, Ciamajda, czy Lalus. Tak ze tam tego...
      • princesswhitewolf Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 12:51
        o nie czekaj, teraz doczytalam ze jednak to nie Smerf Maruda tylko Smerf Niechluj. No to juz gorsze rokowania
    • alex_vause35 Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 12:59
      No nie ma siły, musisz pomagać mu pilnować higieny i zmiany ubrań.
      Co do tego "jak wygląda" - teraz to chyba można zakładać, co popadnie, z czym popadnie, moja córka celowo ma 2 różne skarpety w oczoyebnych kolorach, jakieś straszliwe długie bluzy i spodenki jak na wf itp. No ale to są rzeczy codziennie prane. Bardziej o higienę niż o styl bym się więc martwiła.
      A brak chęci do kąpieli i zmiany ubrań bywa też niestety objawem depresji.
    • longina84 Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 13:11
      Mam wrażenie, że albo nie przedstawiłaś tego tak, jak wygląda faktycznie albo, że zanadto się martwisz. U chłopaków to częste. Wiem choćby, jak to wyglądało na obozach harcerskich - zlewka, wszyscy brudni, dziurawi, potargani itd. Mój syn mniej więcej do 15, 16 wieku tak miał, teraz mamy walkę o łazienkę i konkretne plany co do ciuchowych zakupów, wyznaczone przez syna, zaczęło się też uprawianie sportu nie tylko pod fun, ale tez sylwetkę, na święta chce perfumy. I to nawet nie jest spowodowane jakąś dziewczyną (albo o czymś nie wiem). wink Możliwe, że Twój też do tego dojrzeje.
    • kanga_roo Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 13:21
      pomóż mu. koszulki/spodnie "zabieraj do prania", kup dezodorant, ustal, że prysznic i mycie głowy codziennie (albo może kup szampon przeciwłupieżowy, one są mocniejsze i włosy dłużej wyglądają OK).
      zakupy ubraniowe, kolorowe skarpetki, gust - odpuść.
      ja ze starszym nastolatkiem omawiam zakupy ubraniowe na podstawie tego, co mu się podoba lub w co lubi się ubierać, a zamawiam sama przez internet, i większy wybór, i taniej. Do sklepów tak samo nie lubię chodzić jak on.
    • waleria_bb Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 13:30
      Styl olej i sprawy typu dwie różne skarpety. Ale brudny i śmierdzący do szkoły chodzić nie może, bo to bardzo rzutuje na kontakty towarzyskie, może stać się wyrzutkiem. Jak poci się mocno i zapomina o codziennym antyperspirancie, kup bloker. Przyblokuje pocenie na dłużej. Jak już pisały inne dziewczyny, nie dopuszczaj do tego, żeby miał brudne ubrania pod ręką.
      • szorstkawelna Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 13:44
        Tak, zabieranie ubrań to najlepsza rada. Ematka zawsze coś wymyśli.

Ja mam tak wdrukowane żeby nie ingerować w jego przestrzeń, że nie pomyślałam o przechwytywaniu ubrań 🙈
        • bene_gesserit Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 16:04
          To na pewno będzie skuteczne, bo wymusi zmianę ciuchów. Ale nie wyrobi w nim nawyku. Takie trochę myślenie za dziecko, które już powinno samo onto zadbać.
          • waleria_bb Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 17:33
            Nie jest to wychowawcze i dobrze o tym wiem. Jednak jej syn już miał/ma problemy i chyba siedziałoby mi z tyłu głowy, żeby nie dokładać nowych kłopotów. Mam tu na myśli, że prędzej czy później koledzy z klasy wyczują nieświeże ubrania i przylgnie do chłopaka łatka.
      • longina84 Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 16:19
        Bloker u nastolatka to b. zły pomysł, może wywołać komplikacje zdrowotne.
    • samanta1010 Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 13:49
      2 razy ta sama bluzka, koniec świata!
      • szorstkawelna Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 16:48
        Trzy. Trzy bardzo upalne dni + aktywnosc fizyczna. Syn na szczęście nie wonieje za bardzo, używa dezodorantu i nie poci się mocno. Niemniej te ubrania na pewno nie były świeże.
    • asfiksja Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 13:50
      >Jakieś rady?
      Więcej stałych nawyków, które ty wprowadzisz i początkowo ty będziesz pilnować. Typu codziennie prysznic, codziennie zmiana całej bielizny, spodni co 2 dzień, rano dezodorant. Dla takich ludzi nie są niestety dobre zasady typu "jeśli nie jest się zbyt brudnym to można się umyć tylko pobieżnie" albo "jeśli spodnie są w miarę czyste to można je jeszcze raz włożyć". O konieczności umycia się/zmiany odzieży/użycia dezodorantu przypominaj tonem neutralnym, nie karcąco-wypominającym.
      Chwaląc go za dobór odzieży dewaluujesz swoje pochwały, lepiej chwalić za coś, w czym jest naprawdę dobry i co naprawdę w nim podziwiasz.
      Takich przypadków jest dużo więcej niż ci się wydaje i zwykle wyrastają na świetnych facetów.
    • bene_gesserit Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 16:01
      Krótko i bez robienia sprawy wyjaśniła bym, że brak higieny odbiera mu szansę na znalezienie dziewczyny/ chłopaka.
      • longina84 Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 16:10
        Hm, do mojego syna w wieku 15 lat ten argument by raczej nie przemówił. I on też nasuwa to, że dbamy o higienę dla innych, a nie dla siebie.
        • bene_gesserit Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 16:24
          Zakochany patrzy na siebie oczami swojego obiektyw więc z taką motywacją łatwo byłoby mu zinternalizowane dbanie o higienę.

I nie zgadzam się, dbamy o siebie też dla innych. Pustelnik może się zapuścić, uczeń nie powinien. Bo pustelnika nikt nie nazwie 'smierdzielem'.
          • longina84 Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 16:29
            Też - otóż to, TEŻ dla innych. Taki argument o dziewczynie/chłopaku to jak: ucz się dla nauczycieli i nas, rodziców. A 15-latek może jeszcze nie mieć pojęcia, co z człowiekiem robi zakochanie, więc to motywacja na poziomie totalnej abstrakcji. To z kolei jak: pracuj, pracuj od teraz ciężko, żebyś miał pieniądze na prywatną wizytę u geriatry i porządną emeryturę.
            • bene_gesserit Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 17:12
              Skutki nieictwa poniesie sam nieuk, skutki podsmierdywania - również jego otoczenie. Uczeń z kiepskimi ocenami może być lubiany, dzieciak, za którym ciągnie się ogon odoru raczej nie ma szans na towarzyska popularność.
              • longina84 Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 17:20
                Co wciąż nie oznacza, że argument o dziewczynie/chłopaku go przekona, tym bardziej jeśli dotychczas nie brał pod uwagę, że przebywa w społeczności. Skoro materialny argument nie przemawia, nie przemówi abstrakcyjny.
                • szorstkawelna Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 17:24
                  Longina ma rację.
                  • bene_gesserit Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 17:29
                    Ty wiesz lepiej. Co nie oznacza, że pewne rzeczy lepiej mu uświadomić. Również to, że on i jego miazmiaty nie żyją w próżni.
                • bene_gesserit Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 17:26
                  On może sobie nie zdawać sprawy, że capi. Noi może kompletnie nie wiązać sprawy swojego higienicznego zaniedbania z problemami towarzyskimi.
          • 35wcieniu Re: Nastoletni abnegat 16.09.23, 11:10
            Zakochany patrzy na siebie oczami swojego obiektyw więc z taką motywacją łatwo byłoby mu zinternalizowane dbanie o higienę.

Ale on chyba nie jest zakochany. Nie wiadomo czy kiedyś był, więc to jest abstrakcyjne.
    • cegehana Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 16:09
      Ogranicz swoje wymagania do minimum tj. higiena a skarpetek i zakupów nie komentuj, nie naciskaj, nie proponuj.
    • krwawy.lolo Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 16:20
      Bluzki zmieniają kobiety. Mężczyźni nie noszą bluzek.
    • nowel1 Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 17:03
      Iść się kąpać i nie umyć włosów??? Jestem wstrząśnięta.
      • grey_delphinum Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 19:26
        Rozumiem Cię doskonale, bo mój syn też jako wczesny nastolatek zaliczył taki etap (szkoda czasu na kąpiel, skoro można 15 minut dłużej popykać na komputerze 😉).

U nas wreszcie zainterweniowała starsza siostra (spory autorytet dla syna), która w krótkich zolnierskich słowach wyjaśniła młodemu, że ma zmienić nawyki 😉

Pomogło.

• kira_03 Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 19:51
        To 15- latek. Pewnie bez codziennego mycia włosów ma tłuste strąki.
    • julita165 Re: Nastoletni abnegat 15.09.23, 19:43
      A ile dokładnie syn ma lat? Bo jak 16 to jednak trochę co innego niż 12.
      Mój ma 12. Też brak higieny mu w tańcu nie przeszkadza, pewnie mógłby się nie myć z tydzień. Jest jednak mały progres. O ile rok temu założyłby wszystko byle nie "gryzło" o tyle teraz ma już czasem jakieś przemyślenia co chciałby nosić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka