Dodaj do ulubionych

wybijcie mi z głowy lewicę

15.09.23, 14:14
No więc czytam te programy wyborcze i chyba mam jakieś zaćmienie totalne, bo lewica mi mów do serca i do rozumu, no normalnie gdzie mam podpisać, jeszcze dopłacę.

Ale myślę sobie, że pewnie nie jestem taka zupełnie obiektywna, bo przecież nie istnieje partia idealna...?
Powiedzcie mi proszę, dlaczego nie powinnam głosowac na lewicę? BO NIE WIDZĘ WAD.
Obserwuj wątek
    • matacznik Re: wybijcie mi z głowy lewicę 15.09.23, 14:17
      mamkotanagoracymdachu napisała:

> dlaczego nie powinnam głosowac na lewicę?
      >
      Ależ głosuj. Chciałbym być w równie komfortowej sytuacji.
      • mamkotanagoracymdachu Re: wybijcie mi z głowy lewicę 15.09.23, 14:26
        Kto to jest, on kandyduje do sejmu czy do senatu?
          • tanebo001 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 08:22
            Zobaczcie 78 minutę - gościu zadaje konkretne pytanie: jaką ofertę ma lewica tylko i wyłącznie skierowaną do mężczyzn to jest głucha cisza. Postawcie się teraz na miejscu mężczyzny który chce głosować ale nie na KO czy PiS - jest dla partii przeźroczysty. Nie istnieje. Nie ma nic skierowanego stricte dla niego. oczywiście jest coś ogólnego skierowanego zarówno do kobiet i mężczyzn, ale problemy męskie nie istnieją. No chyba że jest gejem. Ale do reszty nic. I tą narrację podejmuje tylko i wyłącznie konfa. Pytałaś dlaczego nie głosować na lewicę.
            • larix_decidua77 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 08:28
              A jakiej oferty potrzebują mężczyźni? Czegoś im jeszcze brakuje?
              • seeview Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 08:47
                Jako to jakiej? Dobra w łóżku, piękna, gospodarna i zależna od chłopa dziewica dla każdego incela plus krata browara co miesiąc.
              • tanebo001 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 08:51
                OK. Rzuciłem jeden pomysł na ematce i rzuciłyście mi się do gardła. Powiem uczciwie jest to w zasadzie pomysł w/w gościa. Dofinansowanie nauki mężczyzn z małych miejscowości z niezamożnych rodzin. Tych których patriarchat zmusza do siedzenia na dwóch morgach choć wyżyć się z tego nie da ale są one w rodzinie od Popiela czyli od powojennej reformy rolnej a jak wiadomo tradycja to dobre imię dla dziewczynki. Dać im kopa na rozpęd - dobrze się uczysz, dostajesz stypendium z którego będziesz studiował i przeprowadzisz się do dużego miasta. I to zlikwidowałoby inceli.
                • seeview Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:00
                  To już poniekąd było za komuny i dotyczyło obu płci, o ile dobrze z kojarzę (punkty za pochodzenie, ale i konieczność opracowania studiów). Dlaczego tylko dla mężczyzn? Nauka obsługi pralki też ma być w pakiecie? Naprawdę, jeśli ktoś nie daje z siebie nawet minimum, to ja nie mam ochoty go ciągnąć w górę.
                  • tanebo001 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:06
                    Po pierwsze jest to często kwestia majątkowa. Najczęściej zostaje jakaś ziemia i choćby skały sr...y trzeba ją przekazać męskiemu potomkowi. I w takich chłopców się nie inwestuje bo po co, Córce mówi się: ucz się. A chłopco: zostaniesz na gospodarce, po co ci te szkoły?
                    • seeview Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:12
                      Postulujesz systemowe rozwiązania dla braku asertywności? Tak, na wsiach jak nic pcha się córki do zostania managerkami w korporacjach.
                      • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:26
                        Prawda? Wieś się zmieniła, lecz ciągle są enklawy, gdzie panuje przekonanie, że dziewczynie żadne szkoły nie są potrzebne, ważne żeby dobrze wyszła za mąż.
                • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:24
                  A to młody, zdrowy mężczyzna nie może studiować w trybie zaocznym jednocześnie pracując? Albo ubiegać się o stypendium socjalne? Albo przyłożyć się i zdobyć stypendium naukowe (wiem, to dopiero na II roku), ale jednak.
                  >>Tych których patriarchat zmusza do siedzenia na dwóch morgach;
                  czasami patriarchat, czasami brak wiary we własne siły lub lęk przed zmianą. Tego dofinansowaniem nie załatwisz
            • marta.graca Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 08:30
              A co konfa oferuje tylko i wyłącznie mężczyznom? Barbera i bon do monopolowego?
              • tanebo001 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 08:53
                Po pierwsze zauważa w ogóle że oni mają jakieś problemy. I daje rozwiązania. Złe ale daje.
                • marta.graca Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:37
                  No to dawaj, bo nie odpowiedziałeś, chętnie też dowiem się, jakie są te problemy ( chyba, że to te same, co w wątku o incelach).
                  • tanebo001 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:39
                    A to ja mam wam napisać program? Nie wiesz co chciałabyś dla swojego syna?
                    • marta.graca Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:45
                      Jakim nam? Nie mam syna i mieć nie będę, a mój mąż od rządu oczekuje, tak jak ja, by nie był złożony z oszołomów i nie przeszkadzał mu w życiu.
                    • seeview Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 10:01
                      > A to ja mam wam napisać program?

Jakim wam? Mnie nie interesuje program dla pasywno-agresywnych kolesi, którzy mają problemy ze sobą i uważam go za zbędny politycznie. To sprawa dla samych zainteresowanych i ewentualnie ich terapeutów.
                      • tanebo001 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 10:02
                        Skoro nie interesują was wyborcy to nie ma sprawy...
                        • seeview Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 10:08
                          a) Część wyborców, rozumiesz - partie mają swoje elektoraty. Incele to nie są wyborcy, to jest jakiś ułamek społeczeństwa, widocznie nie tak znaczący żeby partie miały masowo o niego walczyć.
                          b) Chyba tylko takich cynikow jak Konfa i PiS "interesuje" elektorat, który sam nie interesuje się sobą.
                          c) Po wtóre - jakich nas? To jest forum, nie partia polityczna.
            • seeview Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 08:42
              Jako bezdzietna lambadziara, do tego liberałka gospodarcza i światopoglądowa, też nie mam partii którą popierałabym bez uwag. Ale niestety nie mam też komfortu wybierania ideału i mistera w konkursie. Dlatego z tego co jest zagłosuję na kogoś, kto najbardziej mi pasuje. Zamiast jojczyć po necie że nikt nic dla mnie nie ma, szczególnie jeśli należę do uprzywilejowanej grupy. Nie oczekuję, że państwo zasypie mnie propozycjami, niech tylko sprawnie działa, da mi wolność i przestanie mnie okradać.
              Przypomniał mi się koleś na którymś spotkaniu z Tuskiem, który to koleś zadał pytanie, bezradnie rozkładając ręce, jaką propozycje dla niego ma Tusk i w ogóle elo jak żyć. Tusk dyplomatycznie wytlumaczyl, że siedzenie i czekanie aż ktoś ci coś podsunie pod nos, to może niekoniecznie. Tylko że ten koleś mial 30 lat, a nie 50 i zwalałam to na kwestię pokoleniową.
            • evening.vibes Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 08:51
              tanebo001 napisał:
              > problemy męskie nie istnieją

Owszem - nie istnieją problemy 'wyłącznie męskie'.
              • tanebo001 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 08:54
                A incele? I nie chodzi tylko o seks. Chodzi o pauperyzację.
                • seeview Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:04
                  Chodzi o zerowe kompetencje społeczne takich kolesi, to, że mają wymagania z sufitu w stosunku do kobiet, jednocześnie kobiet nie lubiąc i nie szanując i o ich niedostosowanie w świecie i czasach, kiedy nikt nie będzie bił przed nimi pokłonów i podawal piwa przez sam fakt istnienia i posiadania penisa. Naprawde, rzygam juz tym że społeczeństwo ma pochylic sie nad incelami i prowadzic ich za rączke przez zły świat.
                  • tanebo001 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:07
                    NO TO DO GAZU ICH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    • seeview Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:10
                      Postaram się odpowiedzieć poważnie, mimo twojej egzaltacji (bo jak napisze ostrzej to nie wytną). Nie, ani za rączkę ani do gazu, nikt nie będzie niczego z nimi robił, rozumiesz? Niech sami zrobią coś że sobą. Albo nie, ale niech nie zawracają dupy.
                      • tanebo001 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:13
                        Czyli nie macie oferty. Dziękuję. Przyjdzie konfa i zrobi wam taką Polskę że o Salwadorze jeszcze zamarzycie.
                        • evening.vibes Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:23
                          tanebo001 napisał:
                          > Czyli nie macie oferty. Dziękuję. Przyjdzie konfa i zrobi wam taką Polskę że o
                          > Salwadorze jeszcze zamarzycie.

Na szczęście inceli nie ma tak dużo.
                          • tanebo001 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:37
                            Ale mężczyzn jest połowa...
                            • evening.vibes Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:39
                              tanebo001 napisał:
                              > Ale mężczyzn jest połowa...

Inceli wśród nich garstka. Skąd założenie, że każdy mężczyzna chce twoich postulatów?
                            • seeview Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:54
                              Myślisz, że mężczyźni jako ogół to rozmemłani leniwce bez kompetencji społecznych, nielubiący kobiet?
                              Incele sami źle o sobie i swojej płci myślą, a później mają pretensje do feministek o wszystko, do ogółu kobiet o to, że im nie dają i do spoleczenstwa, że też im nie daje, tylko w innym sensie. No jaki takim nie rzucać płatków kwiatów pod stopy?
                        • seeview Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:30
                          Jeśli opozycji nie uda się wygrać wyborów, to PiS zje Konfę szybciej niż zjadł wszystkie poprzednie przystawki. Co byłoby jedyną pozytywną zrobioną przez nich rzeczą.
                          A ty naprawdę, zamiast siedzieć i czekać na "oferte" mógłbyś zacząć próbować sam coś robić ze sobą. Ewentualnie spróbuj się skumplować z forumką taki_sobie_nick, widzę sporo podobieństw.
                          • tanebo001 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:38
                            Może. NSDAP też miała być tylko przybudówką...
                            • seeview Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:50
                              Wow, tak to chyba nawet sama konfa się nie docenia.
                        • pursuedbyabear Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 11:03
                          tanebo001 napisał:

> Czyli nie macie oferty. Dziękuję. Przyjdzie konfa i zrobi wam taką Polskę że o
                          > Salwadorze jeszcze zamarzycie.

Powiem ci coś, tanebo.
                          Wszyscy tu wiedzą, że doopy na wybory nie ruszysz, a potem będziesz jak zwykle winił cały świat, że ci źle wybrał - zwłaszcza kobiety. Byłeś w życiu na jakimś proteście? Angażowałeś się społecznie? Nie? To zawrzyj dziób i zrób w końcu coś dla kogoś poza sobą. Albo odłącz sobie net i pleśnij w swojej mentalnej piwnicy.
                          To przez takich jak ty ten kraj wygląda, jak wygląda. Przez takich, którzy mają na wszystko wy*ebane, a potem skamlą, jak im źle.
                          • seeview Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 11:08
                            On nawet dla siebie nic pożytecznego nie robi.
                          • tanebo001 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 12:00
                            Deklaruję głosowanie na KO. I tak, angażuję się społecznie.
                            • pursuedbyabear Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 12:04
                              Dobra dobra, nie ściemniaj znowu.
                    • triss_merigold6 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 10:34
                      Histeria jest żałosna.
              • tanebo001 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:01
                Kolejny problem - szklana ściana w pewnych zawodach. Na przykład w szkolnictwie. Wprowadzenie parytetów w szkołach.
                • seeview Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:07
                  Czekaj, ty myślisz, że jest mało nauczycieli, bo nauczycielki im blokują miejsca? A nie bo to niewdzięczna praca za małe pieniądze? Może też parytety w pielęgniarstwie, niech lekarze się przekwalifikują. Zwłaszcza że brakuje i nauczycieli i pielęgniarek - panowie, do boju!
                  • tanebo001 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:10
                    No to trzeba podnieść im zarobki. Obu płciom.
                    • seeview Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:13
                      Bosz, że też nikt wcześniej na to nie wpadł!
                • iuscogens Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:24
                  tanebo001 napisał:

> Kolejny problem - szklana ściana w pewnych zawodach. Na przykład w szkolnictwie
                  > . Wprowadzenie parytetów w szkołach.
                  >

Jaka szklana ściana w szkolnictwie dla facetów??
                  • wkswks Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 11:10
                    Ogólnie szkoła jest pod dziewczyny bardziej niż pod chłopaków! Dziewczyny uczą sie dla pochwał, chłopaki nie widza w tym sensu. Dodatkowo sprawdzanie zeszycików i wstawianie ocen za ładne i kolorowe strony.
                    I oczywiście, winą patriarchatu jest że zawód nauczyciela kojarzy się kobieco.
                    Ja mieszkam w Niemczech i mam dwoje dzieci, a podstawówka trwa 4 lata i nacuczhciel klasowy zmienia się po dwóch. Czyli koja dwójka dzieci ma/miała w podstawówce w sumie 4 nauczycieli. 3 z nich to mężczyźni. Sposób prowadzenia klas przez mężczyzn i kobiety jest diametralnie inny/ nie ma co z tym dyskutować.
                • marta.graca Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:39
                  Serio chciałbyś się użerać z czyimiś dziećmi za marne grosze i wysłuchiwać od wszystkich, jak bardzo jesteś uprzywilejowany?
                • biala_ladecka Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 11:05
                  tanebo001 napisał:

> Kolejny problem - szklana ściana w pewnych zawodach. Na przykład w szkolnictwie
                  > . Wprowadzenie parytetów w szkołach.
                  >

Teraz to spadłam z krzesła 🤣🤣🤣
                  Pomyslmy, pomyślmy, jeden z najbardziej sfeminizowanych zawodow, a któż, no któż zwykle dzierży fotel dyrektorski? Że o uczelniach nie wspomnę.
                  • tanebo001 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 12:06
                    Przecież napisałem że ściana a nie sufit...
                    • biala_ladecka Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 13:45
                      Bzdury napisałeś. Ot co!
      • princesswhitewolf Re: wybijcie mi z głowy lewicę 16.09.23, 16:25
        Ale to konkretna odmiana lewicy tylko a nie ogolnie lewica
        • tanebo001 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 08:10
          To lewica ma odmiany?
    • lauren6 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 15.09.23, 14:24
      Głosuj, skoro serce i rozum są zgodne.
      • joana012 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 15.09.23, 14:28
        Serio jesteś tak niedojrzała, że o preferencjach wyborczych mają za ciebie zdecydować obce osoby, niektóre tutaj głosujące na skrajnie i radykalnie zachowując się byty parlamentarne?
    • natalyaxx Re: wybijcie mi z głowy lewicę 15.09.23, 14:26
      Lewica ma świetny program, mają mój głos.
      • liliawodna222 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 15.09.23, 16:31
        Dokładnie.
      • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 08:29
        Też mi się podoba, z wyjątkiem promowania nieróbstwa, dlatego nie.
        • marta.graca Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 08:30
          Co rozumiesz przez promowanie nieróbstwa?
          • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:36
            Skoro nie rozumiesz, nie podejmuję się tłumaczenia.
            • marta.graca Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:39
              Czyli sama nie wiesz, co piszesz, bo nie ma tam żadnego promowania nieróbstwa.
              • evening.vibes Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:42
                marta.graca napisała:
                > Czyli sama nie wiesz, co piszesz, bo nie ma tam żadnego promowania nieróbstwa.

Ona cały wątek ostatnio pier.liła, że jak kobiety nie chcą pracować u niej jako sprzątaczki za 5zł/h na śmieciówce to znaczy, że są leniwymi larwami żyjącymi z 500+ smile

To mniej więcej ten poziom co bracia samiec piszący, że ex z 500zł alimentów robi sobie pazury tongue_out
                • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:46
                  Tak, pie---liłam i co z tego? A ty nadal przekręcasz i manipulujesz, w tym jesteś niestrudzona.
                  • evening.vibes Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:57
                    mizantropka_20 napisała:
                    > Tak, pie---liłam i co z tego?

Miło, że przynajmniej rozumiesz.
                    • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 10:07
                      No widzisz? Nie jestem aż taka głupia, za jaką mnie uważasz. Zonk, co nie?
                      • evening.vibes Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 10:09
                        mizantropka_20 napisała:
                        > No widzisz? Nie jestem aż taka głupia, za jaką mnie uważasz. Zonk, co nie?

Może po prostu cynicznie łżesz tongue_out
                        • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 10:18
                          Każdy sądzi według siebie, ja cię o łganie nie posądzam, a skoro ty tak, to?
                  • nieeznaajoomaa Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 11:50
                    mizantropka_20 napisała:

> Tak, pie---liłam i co z tego? A ty nadal przekręcasz i manipulujesz, w tym jest
                    > eś niestrudzona.
                    >

Serio, chciałaś zatrudnić kogokolwiek za 5 złotych za godzinę? I nie wstyd Ci się do tego przyznać?
              • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:44
                Pozwolisz, że pozostanę przy swoim zdaniu?
                • marta.graca Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 09:49
                  No to zacytuj, gdzie w programie jest mowa o promowaniu nieróbstwa.
                  • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 10:02
                    136. Nic, co dane, nie będzie odebrane – będzie waloryzowane.

Zachowamy świadczenia wprowadzone po 2015 roku i wprowadzimy ustawową zasadę ich corocznej waloryzacji.
                    • evening.vibes Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 10:03
                      mizantropka_20 napisała:
                      > Zachowamy świadczenia wprowadzone po 2015 roku i wprowadzimy ustawową zasadę ic
                      > h corocznej waloryzacji.

Twoje pełuszki gdzie głoszą zabranie 500+?
                      • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 10:06
                        Nie, ale nie przewidują ustawowej waloryzacji, przynajmniej nic o tym nie wiem. Jeśli ty wiesz, to zacytuj. A.... prawda, ty masz problem z interpretacją słowa pisanego, tak, że daruj sobie.
                        • evening.vibes Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 10:08
                          mizantropka_20 napisała:
                          > Nie

Czyli promują nieróbstwo?
                          • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 10:19
                            A nie?
                            • nieeznaajoomaa Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 11:47
                              mizantropka_20 napisała:

> A nie?
                              >

Nie, bo 500 plus jest dla wychowujących dzieci, nie dla niepracujących
                              • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 12:31
                                Ale umożliwia niepracującym niepracowanie
                                • marta.graca Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 12:46
                                  A co, postulujesz przymus pracy i "kto nie pracuje, ten nie je"? Nawet jak ktoś sobie zarobił na to?
                                  • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 13:26
                                    Fakt, nieprecyzyjnie się wyraziłam. Jeśli kogoś stać na niepracowanie (np dochód z inwestycji lub pasywny) to oczywiście, że nie będzie pracował. Chodzi mi o niepracujących klientów socjalu
                                • nieeznaajoomaa Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 13:51
                                  mizantropka_20 napisała:

> Ale umożliwia niepracującym niepracowanie
                                  >

Bo z 500 plus się można spokojnie utrzymać, serio?
                                  • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 14:00
                                    Nie wiem czy spokojnie, ale jak do 500+ dojdą świadczenia rodzinne, dopłaty do czynszu, prądu, obiadów, zasiłki celowe i okresowe... I zwykle to nie jest jedno 500+
                                    • evening.vibes Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 14:12
                                      mizantropka_20 napisała:
                                      > Nie wiem czy spokojnie, ale jak do 500+ dojdą świadczenia rodzinne, dopłaty do
                                      > czynszu, prądu, obiadów, zasiłki celowe i okresowe...

I 14 emerytura - nie zapomnij! tongue_out

Podaje wysokości tych zasiłków i kryteria otrzymywania.
                                      • evening.vibes Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 14:12
                                        evening.vibes napisała:
                                        > Podaje

*Podaj
                                      • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 14:22
                                        No emeryt (z wieku) chyba rzadko bierze 500+ i inne świadczenia rodzinne, a nawet jeśli bierze, to osiąga dochód umożliwiający mu rezygnację z pracy. Czyżby znowu za trudne do przyswojenia?
                                        • evening.vibes Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 14:29
                                          mizantropka_20 napisała:
                                          > No emeryt (z wieku) chyba rzadko bierze 500+

No pacz - da się zrozumieć. A teraz przejrzyj może twoje pozostałe 'cośtam cośtam' i ogarnij co można a co nie.
                                  • evening.vibes Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 14:13
                                    nieeznaajoomaa napisał(a):
                                    > Bo z 500 plus się można spokojnie utrzymać, serio?

W alternatywnej rzeczywistości libków. W tej samej, z której z alimentów w wysokości 500zł kobiety robią sobie pazury wink
                                    • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 14:23
                                      Dlatego proponujecie ustawową waloryzację, żeby się dało.
                                      • evening.vibes Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 14:26
                                        mizantropka_20 napisała:
                                        > Dlatego proponujecie ustawową waloryzację, żeby się dało.

Donbek już do połowy roku chciał 800+. I nie - z 800 dalej się nie da wyżyć.
                      • seeview Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 10:11
                        > Twoje pełuszki gdzie głoszą zabranie 500+?

Ja odpowiem, z żalem, że niestety nigdzie. Niestety taki rozsądny postulat, tak jak równie rozsądne podwyższenie wieku emerytalnego, byłoby samobójstwem politycznym. Z resztą podobnie było z szesciolatkami do szkół. Polakowi trzeba dać kasę do ręki, a nie liczyć na jego długofalowe myślenie i podejście, że trzeba ponieść jakiś wysiłek i coś z siebie dać żeby coś mieć.
                        • evening.vibes Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 10:17
                          seeview napisała:
                          > Polakowi trzeba dać k
                          > asę do ręki, a nie liczyć na jego długofalowe myślenie i podejście, że trzeba p
                          > onieść jakiś wysiłek i coś z siebie dać żeby coś mieć.

Typowe libkowe myślenie - zmień pracę i weź kretyt tongue_out
                          • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 10:22
                            Nie weź się za robotę i nie okradaj pracujących
                            • evening.vibes Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 10:25
                              mizantropka_20 napisała:
                              > Nie weź się za robotę i nie okradaj pracujących

https://i1.kwejk.pl/k/obrazki/2023/04/6wHMaxkE1FsBL3xc.jpg
                              • triss_merigold6 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 10:29
                                Wynagrodzenie adekwatne do poziomu trudności zadań na stanowisku, nie wiem dlaczego czepiacie się Mentzena.
                                • marta.graca Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 10:32
                                  A to dlaczego w ministerstwie tego nie stosują?
                                • evening.vibes Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 10:35
                                  triss_merigold6 napisała:
                                  > Wynagrodzenie adekwatne do poziomu trudności zadań na stanowisku, nie wiem dlac
                                  > zego czepiacie się Mentzena.

Nie dałaś rady przeczytać co zaproponował?
                                  • triss_merigold6 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 11:10
                                    Przeczytalam- to proste zadania, coś dla maturzystki czy studenta pierwszego roku.
                                    • evening.vibes Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 11:14
                                      > Przeczytalam- to proste zadania, coś dla maturzystki czy studenta pierwszego roku.

Pisałam o jego tweecie 🤦‍♀️
                                      • triss_merigold6 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 11:29
                                        A ja o ogłoszeniu o pracę.
                                        • evening.vibes Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 11:48
                                          > A ja o ogłoszeniu o pracę.

No więc gdybyś dala radę przeczytać całość to byś wiedziała o czym mowa.
                                    • pursuedbyabear Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 11:19
                                      To jest praca na pełny etat. Jak sobie wyobrażasz studenta lub maturzystkę w takiej roli?
                                      • triss_merigold6 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 11:28
                                        Znajomi (zarówno koledzy jak i koleżanki) syna praktycznie zaraz po maturach pisemnych poszli do pracy na pełen etat lub w jeszcze większym wymiarze czasowym i zamierzają pociągnąć do października.
                                        Student może być zaoczny, jest tyle latwiutkich kierunków na byle pseudouczelniach, nie ma potrzeby zakładania, że student = medycyna.
                                        • marta.graca Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 11:32
                                          Serio nie znasz asystentek i sekretarek po studiach, pracujących za normalną pensję?
                                        • pursuedbyabear Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 11:58
                                          A czemu tylko do października?...
                                          No właśnie.
                                • pursuedbyabear Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 11:09
                                  To popracuj za tyle, mieszkając w innych warunkach niż na stancji i jedząc coś innego niż bułki z paprykarzem.
                                  • triss_merigold6 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 11:12
                                    ?
                                    to nie jest rodzaj pracy dla dorosłych ludzi, którzy mają się samodzielnie utrzymać i jeszcze spłacać kredyt.
                                • nieeznaajoomaa Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 11:52

> Wynagrodzenie adekwatne do poziomu trudności zadań na stanowisku, nie wiem dlac
                                  > zego czepiacie się Mentzena.

Pełny etat za 3000 brutto to niezgodne z prawem
                            • nieeznaajoomaa Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 11:48
                              mizantropka_20 napisała:

> Nie weź się za robotę i nie okradaj pracujących
                              >

Za robotę u Ciebie za 5 złotych za godzinę?
                              • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 11:55
                                Wedle araceli tak, a powinniśmy pani sprzątającej płacić tyle, co zarabia lekarz. Araceli jest bardzo wiarygodna, osobiście była w mojej firmie i kontrolowała dokumentacje płacową.
                                • evening.vibes Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 11:57
                                  mizantropka_20 napisała:
                                  > Wedle araceli tak, a powinniśmy pani sprzątającej płacić tyle, co zarabia lekarz

Histeryczne łganie libka 🤣
                                  • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 12:00
                                    Boooo? Bo araceli tak uważa? Niech ci będzie, nie będę się kopać z koniem, którego nikt nie przekona itd.
                                    • evening.vibes Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 12:02
                                      mizantropka_20 napisała:
                                      > nikt nie przekona itd

Napisał libek żyjacy 'interpretacjami' niemającymi pokrycia w zeczywistosci smile

• mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 12:04
                                        W czym nie mający pokrycia????? Albo mi się wydaje, albo twoje zacietrzewienie i chęć dowalenia przesłania ci zdrowy rozsądek. Ochłoń i zacznij jeszcze raz
                                        • evening.vibes Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 12:11
                                          mizantropka_20 napisała:
                                          > W czym nie mający pokrycia?????

W danych, faktach.
                                          • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 12:20
                                            Acha! Ale rozumiem, że w danych i faktach przedstawionych przez ciebie?
                                • nieeznaajoomaa Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 13:54
                                  mizantropka_20 napisała:

> Wedle araceli tak, a powinniśmy pani sprzątającej płacić tyle, co zarabia lekar
                                  > z. Araceli jest bardzo wiarygodna, osobiście była w mojej firmie i kontrolowała
                                  > dokumentacje płacową.
                                  >

Przynajmniej najniższą krajową. A poza tym, co panią sprzątającą obchodzą zarobki lekarza, co to w ogóle ma do rzeczy?
                                  • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 14:18
                                    Wiem, że najniższą krajową, nie rób ze mnie imbecyla. Rzecz ma się następująco: w innym wątku napisałam, że mamy wakaty (sprecyzuje dwa) na stanowisku sprzątaczki. No i zaczęło się, a bo kiedyś zapitalano za 5 zł, a bo nikt u nas nie chce pracować, a bo sprzątaczka ciężko pracuje i powinna dobrze zarabiać - nie przeczę, a bo gdzieś jej proponują lepsze warunki, również nie przeczę. To wszystko okraszone inwektywami i bezczelnymi manipulacjami. Na moją sugestię, czy powinniśmy jej płacić tyle co lekarzowi nie było zaprzeczenia. Na moją i innych sugestię, że inni są lepiej wynagradzani, bo zadali sobie zdobywając wykształcenie , doszkalając się, wykonując pracę wymagającą określonych kwalifikacji następowało kompleksowe usprawiedliwianie, że przecież to nie wina niewykształconego, że jest niewykształcony oraz, że to nie żadna przeszkoda w równaniu do najlepiej zarabiających. No cóż, winą na pewno nie jest, ale przyczynkiem do spłaszczania wynagrodzeń też nie.
                                    • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 14:19
                                      *zadali sobie trud
                                    • evening.vibes Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 14:26
                                      mizantropka_20 napisała:
                                      > Na moją sugestię, czy powi
                                      > nniśmy jej płacić tyle co lekarzowi nie było zaprzeczenia.

Łżyj nam libku - łżyj:
                                      forum.gazeta.pl/forum/w,567,176635328,176635328,Emerytury_stazowe_dla_kogo_.html?p=176639405

• mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 14:30
                                        Zacytuj fragment, w którym zaprzeczasz, że sprzątaczka powinna zarabiać tyle co lekarz
                                        • evening.vibes Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 14:31
                                          mizantropka_20 napisała:
                                          > Zacytuj fragment, w którym zaprzeczasz, że sprzątaczka powinna zarabiać tyle co
                                          > lekarz

Zaklinowałam. Libka kliknięcie przerosło? big_grin
                                          • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 14:34
                                            <<Nie - nie 'lansuje' - zwraca uwagę, że różnice są za duże i z różnych względów jest to złe.
                                            Gdzie tu zaprzeczenie? Uważasz, że różnice w zarobkach są za duże i jest to złe. Jeśli za duże, to należy zmniejszyć, jeśli zmniejszyć, to czemu nie zrównać?
                                            • evening.vibes Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 14:35
                                              mizantropka_20 napisała:
                                              > <<Nie - nie 'lansuje' - zwraca uwagę, że różnice są za duże i z różnych
                                              > względów jest to złe.
                                              > Gdzie tu zaprzeczenie?

Rozumiesz znaczenie słowa NIE? "NIE" oznacza zaprzeczenie.
                                              • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 16:23
                                                Nie - nie rozumiem. Rozumiem za to, że różnica (twoim zdaniem duża) jest dla ciebie nie do zaakceptowania i uważasz, że trzeba ją zniwelować. W sumie to powinnam się cieszyć, mojemu wnukowi niezazbytnio chce się uczyć, póki co starałam się go motywować, lecz teraz odpuszczę. Niech podstawówkę skończy i jakieś 2 lata branżówki, aby tylko obowiązek szkolny wypełnił. Ciocia araceli zapewni mu wynagrodzenie, z nie "za dużą" różnicą od lekarskiego. To się chłopak ucieszy!
                                                • nieeznaajoomaa Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 17:32
                                                  mizantropka_20 napisała:

> Nie - nie rozumiem. Rozumiem za to, że różnica (twoim zdaniem duża) jest dla ci
                                                  > ebie nie do zaakceptowania i uważasz, że trzeba ją zniwelować. W sumie to powin
                                                  > nam się cieszyć, mojemu wnukowi niezazbytnio chce się uczyć, póki co starałam s
                                                  > ię go motywować, lecz teraz odpuszczę. Niech podstawówkę skończy i jakieś 2 lat
                                                  > a branżówki, aby tylko obowiązek szkolny wypełnił. Ciocia araceli zapewni mu wy
                                                  > nagrodzenie, z nie "za dużą" różnicą od lekarskiego. To się chłopak ucieszy!
                                                  >

Wynagrodzenie nie zależy od wykształcenia, a już na pewno nie od ocen w szkole. Chłopak może się nie uczyć, ale mieć inne talenty, które w przyszłości pozwolą mu dobrze zarabiać
                                                  • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 18:27
                                                    Powtórzę mu to, może poprzestanie na podstawówce. Najwyżej 8-mą będzie 3 razy powtarzał w oczekiwaniu na odkrycie innych talentów. Wyobraź sobie, że wykształcenie w niektórych zawodach wprost przekłada się na wysokość wynagrodzenia. Dotyczy to np pracowników medycznych, których minimalne wynagrodzenie zasadnicze jest regulowane ustawowo. Poza tym, w firmach są wewnętrzne regulaminy zawierające wymagania kwalifikacyjne korelujące z siatką wynagrodzeń.Przynajmniej u mnie tak jest i z przypuszczeniem graniczącym z pewnością mogę stwierdzić, że nie tylko u mnie. Więc ci, którym się nie złożyło, nie mogą niestety liczyć na pensję lekarza, czy innego specjalisty.
                                            • nieeznaajoomaa Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 17:42
                                              mizantropka_20 napisała:

> <<Nie - nie 'lansuje' - zwraca uwagę, że różnice są za duże i z różnych
                                              > względów jest to złe.
                                              > Gdzie tu zaprzeczenie? Uważasz, że różnice w zarobkach są za duże i jest to złe
                                              > . Jeśli za duże, to należy zmniejszyć, jeśli zmniejszyć, to czemu nie zrównać?
                                              >

Rynek sam zmniejsza i zrównuje, a nawet lepiej, stąd wakaty w Twojej fimie na stanowiskach sprzątaczek, a nie wyższego specjalisty od tego i owego. Jak nikogo nie znajdziecie, będziecie musieli zaproponować jeszcze wyższe stawki za to sprzątanie, a potem płakać, że sprzątaczka zarabia za dużo, bo więcej niż lekarz. Jeżeli sprzątaczkę trudniej znaleźć niż lekarza, to co w tym dziwnego? Widać coraz więcej osób korzysta z libkowych rad, zdobywa wykształcenie i za pracę poniżej kwalifikacji się nie bierze. Tylko jakoś najbardziej na rynku brakuje pracowników niewykwalifikowanych, dlatego płacić im trzeba będzie coraz więcej
                                              • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 18:34
                                                Nie będziemy musieli, najwyżej "zatrudnimy" firmę zewnętrzną. Wiesz, mimo wszystko łatwiej znaleźć sprzątaczkę niż lekarza, jeszcze do tego konkretnej specjalizacji.
                                                <<Widać coraz więcej osób korzysta z libkowych rad, zdobywa wykształcenie i za pracę poniżej kwalifikacji się nie bierze
                                                To zależy, u nas na stanowisku pomocy kuchennej pracuje dziewczyna po geodezji, ale to bezdzietna lambadziara, więc gdzieś pracować musi
                                          • seeview Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 15:12
                                            Czy dla ciebie "libek" to to samo co dla Janusza Kowalskiego "Donald Tusk"? Zwolennicy lewicy zniechęcają do niej prawie tak samo, jak jej program gospodarczy.
                                            • thank_you Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 16:04
                                              seeview napisała:

>Zwolennicy lewicy zniechęcają do niej prawie tak samo, jak jej program gospodarczy

Wg mnie nawet bardziej 😁
                                            • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 16:26
                                              Dla niej libek, to każdy, który wymaga aby zdolni do [racy pracowali, a nie doili system. I wykształciuchy mają siedzieć cicho i pracować za jakąś 100 -wę wyżej niż ci, którym się z bardzo ważnych powodów nie złożyło.
                                              • pursuedbyabear Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 16:45
                                                Oeza.
                                                Mam mocno na pieńku z araceli, ale raczej nikomu nie chodzi o to, żeby wszyscy pracowali za tyle samo, a wykształciuchy za sto złotych więcej.
                                                Chodzi o to, by płaca wystarczała na utrzymanie się bez biedowania. Żeby nie trzeba było w wieku 35 lat dzielić z kimś mieszkania, bo na samodzielny wynajem za 3000 + media nie stać (a mam znajomych, którzy tak mieszkają, i nie, nie skończyli edukacji na podstawówce). I w końcu, żeby szansę na dobry start w samodzielne życie mieli nie tylko ci, którym rodzice (jak na ironię, niczym w PRL) zapewnili miękkie lądowanie w dorosłości. Czy utopia? Ano owszem, w tym momencie w polskich realiach utopia. Ale wolę to od pieprzenia Matczaków i im pokrewnych, że wystarczy harować po 16h dziennie i cyk, jesteś milionerem. Pod warunkiem oczywiście, że układy rodzinne ci pomogą.
                                                • triss_merigold6 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 17:22
                                                  Ale do tego właśnie służy minimalna krajowa, również w innych krajach zachodnich - pokój albo małe mieszkanie na peryferiach, bilet na komunikację miejską, leczenie państwowo, żywienie z marketu, wakacje pod namiotem. To jest standard minimum.
                                                  Jeśli chcą standard minimum+ niech wybiorą zawody i branże lepiej płatne.
                                                  • pursuedbyabear Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 17:48
                                                    Rozumiem.
                                                    Rezygnujemy zatem z zawodów artystycznych, z branży oświaty (wszyscy moi znajomi wykładowcy muszą dorabiać prywatnie, niekiedy na czarno, i nie mówię tu o pracownikach uczelni, które tak wydrwiwasz, ale na przykład AGH). Z pielęgniarek. Z kucharzy pracujących w jadłodajniach, a nie gwiazdkowych restauracjach.

Wszyscy zostańmy chirurgami plastycznymi, pilotami w Qatar Airways i prawnikami, ewentualnie ich żonami.

Sorry, ale pieprzenie kobity, które całe życie siedzi na miękkim państwowym stołeczku i startowała z dość mocno uprzywilejowanej pozycji jest guffno warte. Potwierdzasz moją opinię, że najgłośniej drwią z lewicy ci, którzy zawsze mieli miękką podusię pod kością ogonową.
                                                  • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 18:14
                                                    Ty masz pojęcie ile zarabia pielęgniarka? U mnie około 12-tu brutto. "Mityczne" niskie zarobki pielęgniarek to prehistoria.
                                                  • marta.graca Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 18:18
                                                    Nie wiem, jak w Wawie, ale w Katowicach minimalna na to nie wystarczy.
                                                • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 18:10
                                                  Oczywiście, że minimalne wynagrodzenie powinno wystarczyć na godne życie, ale jego podwyższanie powoduje spłaszczanie zarobków. W mojej placówce pracują różne grupy zawodowe, Żeby wykonywać określony zawód w danej grupie konieczne jest wyższe wykształcenie i odpowiednia liczba kursów zawodowych, i/lub specjalizacja, i/lub certyfikat. Koszt wszystkich form kształcenia (poza bezpłatnymi studiami) pokrywa pracownik z własnej kieszeni, inwestuje również swój czas. Nieodzowne jest także aktualizowanie swojej wiedzy i kwalifikacji, koszty tych działań (jeśli nie uda nam się pozyskać dofinansowania) również obciążają pracownika. Kadra zarządzająca podobnie, musi mieć odpowiednie kierunkowe wykształcenie i również musi się na bieżąco dokształcać.Też za własne pieniądze. Trudno jest wymienionym zrozumieć, że ich wynagrodzenie (przy takich wymaganiach i odpowiedzialności) jest wyższe zaledwie o kilkadziesiąt, a w przypadku lekarzy o sto kilkadziesiąt %, od wynagrodzenia osoby, która do wykonywania swojej pracy, nie potrzebuje żadnych kwalifikacji i żadnych dodatkowych kosztów nie ponosi. Nie wspominając, że moja firma, żeby funkcjonować, liczy każdy grosz, a dyrektor zarabia mniej niż kadra zarządzająca.
                                                  Poza tym, podnoszenie minimalnej, jest moim zdaniem nieefektywne, gdyż w ślad za tym następuje wzrost kosztów utrzymania (firmy wkalkulowują wzrosty w ceny swoich wyrobów/usług), czyli jej siła nabywcza praktycznie nie rośnie. Byłabym skłonna, rozważyć wdrożenie rozwiązania polegającego na refundacji wzrostu kosztów płac z budżetu, wtedy:
                                                  - udałoby się zamrozić wzrost cen i jednocześnie zwiększyć siłę nabywczą środków z wynagrodzeń;
                                                  - część środków wróciłaby do budżetu w postaci podatków i składek ZUS;
                                                  - część (o ile nie całość) wróciłaby z +
                                              • evening.vibes Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 17:10
                                                mizantropka_20 napisała:
                                                > Dla niej libek, to każdy, który wymaga aby zdolni do [racy pracowali,

Pracują. I to nie za miskę ryżu, która ty chętnie byś proponowała, gdyby państwo ci pozwoliło.
                                                • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 18:10
                                                  Ja bym nawet tej miski nie zaproponowałą
                                              • nieeznaajoomaa Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 17:30
                                                mizantropka_20 napisała:

> Dla niej libek, to każdy, który wymaga aby zdolni do [racy pracowali, a nie doi
                                                > li system. I wykształciuchy mają siedzieć cicho i pracować za jakąś 100 -wę wyż
                                                > ej niż ci, którym się z bardzo ważnych powodów nie złożyło.
                                                >

No to przecież pracują. Ale według niektórych, z tego co widzę, powinni jeszcze pracować, ale nie za dużo zarabiać, bo "nie zasłużyli", "nie złożyło im się"
                                                • mizantropka_20 Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 18:11
                                                  Według mnie, nie krępuj się.
                          • seeview Re: wybijcie mi z głowy lewicę 17.09.23, 10:46
                            Złe libki, złeee, pracować każo!
                            • evening.vibes