Dodaj do ulubionych

Bezpłatne szczepienie na pneumokoki

15.09.23, 17:46
Od 1.09 dla osób 65+, które są narażone na ciężki przebieg zakażenia pneumokokami szczepienie i szczepionka są bezpłatne. Szczegóły i przypadłości, które kwalifikują są na stronie PZH. Teścia zachecilam, bo niestety się łapie; przekażcie info swoim rodzinom smile
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Bezpłatne szczepienie na pneumokoki 15.09.23, 17:52
      Ja , lat 51 tez sie za darmo zaszczepilam. Objawow ubocznych nie bylo po szczepionce
      • auksencja15 Re: Bezpłatne szczepienie na pneumokoki 15.09.23, 17:54
        życzę zdrowia w takim razie
        • princesswhitewolf Re: Bezpłatne szczepienie na pneumokoki 15.09.23, 17:58
          Mam sie ok. Dawno sie juz na to zaszczepilam, po 50tcr bylam. Chodze i zyje.
    • zerlinda Re: Bezpłatne szczepienie na pneumokoki 15.09.23, 18:00
      Ja 40+ właśnie dzisiaj wieczorem szczepie siebie i męża. Bez żadnej refundacji, ale wart wydać pieniądze na tą szczepionkę. Tak twierdzi moja koleżanka, pielęgniarka która zajmuje się szczepieniami.
      • princesswhitewolf Re: Bezpłatne szczepienie na pneumokoki 15.09.23, 18:01
        Tym bardziej ze to raz w zyciu
    • maleficent6 Re: Bezpłatne szczepienie na pneumokoki 15.09.23, 18:03
      Super. Czekam, kiedy Prevenar będzie darmowy dla wszystkich niemowląt.
      • zerlinda Re: Bezpłatne szczepienie na pneumokoki 15.09.23, 18:14
        W Polsce? Chyba nie będzie jeszcze długo. Jakiś konsultant się wypowiadał, że Synflorix jest tylko trochę gorszy niż Prewenar. I tak dobrze, że w końcu jest dla dzieci chociaż Synflorix. Przecież dopiero od kilku lat. A nawiedzeni rodzice i tak nie szczepią..
        • maleficent6 Re: Bezpłatne szczepienie na pneumokoki 15.09.23, 18:19
          Zgadza się, jest Synflorix dla wszystkich niemowląt, Prevenar tylko dla tych urodzonych przed 26 tc. Fajnie, że w ogóle, ale jednak nie bez powodu refundują tańszy wariant. I prawdą jest, że nieco mniej skuteczny, tak jak piszesz. Dla mnie słabo, jeśli coś robimy, to róbmy to dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka