Dodaj do ulubionych

Jak usunąć smród z pralki?

17.09.23, 09:22
Znajomy wynajmował mieszkanie. Lokatorzy wynieśli do piwnicy pralkę, która była i kupili nową. Po pięciu latach kolega wrócił do Polski i używa tej pralki, która była w piwnicy. Kłopot w tym, że ubrania w niej wyprane śmierdzą teraz jak stara szmata. Taką stęchlizną czy czymś. Śmierdzi z bębna a i guma ma trochę czarnego nalotu. Doradźcie coś. W internecie wyczytałam, że wsypać szklankę sody i włączyć pralkę na najwyższą temperaturę.
Obserwuj wątek
    • pani_tau Re: Jak usunąć smród z pralki? 17.09.23, 09:24
      Możesz użyć płynu do czyszczenia pralki, jest w każdym markecie.
    • taniarada Re: Jak usunąć smród z pralki? 17.09.23, 09:27
      Albo ocet jak kto woli .
    • berdebul Re: Jak usunąć smród z pralki? 17.09.23, 09:59
      Tabletki do czyszczenia pralek z Clean gangu. Reanimowałam tak ostatnio starą pralkę.
      • gryzelda71 Re: Jak usunąć smród z pralki? 17.09.23, 10:01
        A mnie żadne metody nie pomogły. Jak zapaszek, nie taki jak opisany, ale jednak, był i pozostal. A każda część wyszorowana.
        • gryzelda71 Re: Jak usunąć smród z pralki? 17.09.23, 10:03
          Mi
          • taniarada Re: Jak usunąć smród z pralki? 17.09.23, 10:07
            Przyczyn może być od groma to poczytaj może się przyda . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://forum.gazeta.pl/forum/w,630,86499552,86499552,Smierdzi_z_pralki_Co_robic_.html&ved=2ahUKEwj5paDQl7GBAxWAFxAIHR7-C18QFnoECBkQAQ&usg=AOvVaw38vGr9m8xkrFkpbbUDtI_V
          • pani_tau Re: Jak usunąć smród z pralki? 17.09.23, 10:49
            Jednak "mnie" smile.
            • alpepe Re: Jak usunąć smród z pralki? 17.09.23, 10:53
              tak
          • mmk9 Re: Jak usunąć smród z pralki? 17.09.23, 12:29
            Nieee, mnie jest akcentowane i tu jedynie słuszne
            • gryzelda71 Re: Jak usunąć smród z pralki? 17.09.23, 15:49
              Czyli pierwsze slowo do dziennika drugie do śmietnika.
              • taniarada Re: Jak usunąć smród z pralki? 17.09.23, 17:38
                E tam to takie ważne i związane z tematem .Pierdolety .
    • olpa7 Re: Jak usunąć smród z pralki? 17.09.23, 10:15
      Kiedyś zaczęło mi właśnie śmierdzieć z pralki. Wszystkie ciuchy śmierdziały stęchlizną. Nie pomagały żadne produkty do czyszczenia, kwaski, sody, nawet wybielacz.

Po jakimś czasie zorientowałam się że zepsuła się grzałka, więc niech też sprawdzi od tej strony.
    • jahelena Re: Jak usunąć smród z pralki? 17.09.23, 10:17
      Tak dla kolegi pytasz? Troszczysz się o jego pralkę?
      • taniarada Re: Jak usunąć smród z pralki? 17.09.23, 10:55
        jahelena napisała:

> Tak dla kolegi pytasz? Troszczysz się o jego pralkę?
        Sam wiesz że można mieć kolegów i koleżanki i o nich się troszczyć 😀
    • mariola233 Re: Jak usunąć smród z pralki? 17.09.23, 10:27
      Tabletka do zmywarki
      • yannefer Re: Jak usunąć smród z pralki? 17.09.23, 17:10
        I pranie na 95stopni
    • ponis1990 Re: Jak usunąć smród z pralki? 17.09.23, 10:55
      Mnie też śmierdzi pranie ale taką jakby kukurydzą czy prażonym czymś... pranie na pusto z octem w 90 stopniach nie pomaga
    • madlam Re: Jak usunąć smród z pralki? 17.09.23, 12:35
      Jak u mnie się pojawił ten problem, to Internet podpowiedział żeby użyć płynu do płukania usta Listerine (ale tego z alkoholem). Wlać ok. 100 ml i puścić na pusto zwykle pranie. Pomogło smile
    • mama-ola Re: Jak usunąć smród z pralki? 17.09.23, 15:30
      Tam, gdzie proszek, wsypuje się sodę i kwasek cytrynowy. A do bębna wlewa się butelkę octu. I nie na najwyższą temperaturę, tylko na 60 stopni. Jakiś dłuższy program, koło 2-3 godzin.
      Nie wiem, czy jeden raz pomoże. Być może trzeba będzie czynności powtórzyć.
      Przed praniem oczyścić filtr, nie wiadomo, czy ktoś to zrobił przed wyniesieniem pralki.
    • geez_louise Re: Jak usunąć smród z pralki? 17.09.23, 15:43
      Są to metody podobno mogące źle wpłynąć na gumy w pralce, wiec polecam to tylko tym, co już nie maja nic do stracenia. Ja robię te cuda regularnie od kilkunastu lat, z kilkoma pralkami, nic złego się nigdy nie wydarzyło, ale lojalnie ostrzegam że fachowcy są przeciwni.

Włączamy pustą pralkę na program min. 60 stopni, lepiej 90, bez prania wstępnego. Odczekujemy aż pralka zakończy odpompowywanie wody na początku programu i zacznie nalewać wodę. Wtedy otwieramy szufladkę na proszek i wlewamy do pralki pol butelki octu spirytusowego. Lub całą, jeśli pralka duża lub bardzo zasyfiona. Czekamy aż pralka nabierze tyle wody ule uważa i zacznie ją grzać. Wtedy bierzemy wiaderko/słuchawkę pobliskiego prysznica i wlewamy przez szufladkę tyle wody, że sięga wyżej niż do połowy bębna. Nasza robota na razie skończona, niech sobie pralka wykona program. Po zakończeniu sprawdzamy filtr i gumy. Jeśli dalej brudne, czyścimy i powtarzany proces.

Jeśli po occie pralka nadal śmierdzi, wykonujemy to samo ale z 50 ml domestosa.
    • klaramara33 Re: Jak usunąć smród z pralki? 17.09.23, 17:23
      Trzeba odgrzybić na najwyższą temperaturę i ocet. Następnie zmusi na najwyższą z boraksem. Przemyć gumy octem
    • alinalen Re: Jak usunąć smród z pralki? 17.09.23, 17:55
      Soda ocet kapsułka ze zmywarki 90 stopni , najdłuższy cykl. Powtórzyć kilka razy. Umyć tez dozownik bo tam lubi się pleśń zbierać i cały kołnierz po pierwszym praniu octem i płynem do garow, tą przestrzeń między metalem i kołnierzem tez.
    • kira_03 Re: Jak usunąć smród z pralki? 17.09.23, 21:47
      Pan z serwisu pralek zalecill czyszczenie chlorem k nastawienie pustego prania z chlorem. Czysty chlor mozna dostac w marketach budowlanych.
    • kachaa17 Re: Jak usunąć smród z pralki? 17.09.23, 21:59
      Używałam i octu i sody i nic nie pomogło. Tabletki do pralek pomagają na chwilę. Nie wiem gdzie jest problem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka