Dodaj do ulubionych

Zwiększyć masę nastolatka - jak?

17.09.23, 09:45
13 lat. Wzrost 170 waga 48- 49 kg. Rośnie równomiernie, znaczy w ciągu wakacji nie przybyło np 15 cm w ciągu miesiąca 😈, a waga stoi w miejscu.
Tłuszczu na sobie nie posiada, raczej mięśnie z sześciopakiem na brzuchu.
Trenuje mocno, ale w swojej dyscyplinie jest... za lekki😱, Niestety, startuje na zawodach w kategorii U17. I o ile siłowo daje radę, waga dzieła na niekorzyść. Zastanawialiśmy się nad jakimiś obciążnikami, ale to nie do końca legalne...
Je naprawdę sporo. Raczej nie są ta czipsy. Posiłki wysokobiałkowe, dużo warzyw.
Ech... Wiem dziwne problemy .
Obserwuj wątek
    • swiezynka77 Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 09:49
      Odżywka białkowa, ale nie wiem czy w tym wieku to bezpieczne. Mój zaczął stosować koło 16-17 Jak zaczął ćwiczyć na siłowni
      • ichi51e Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 10:47
        Odzywka białkowa to ten sam typ pokarmu jak mleko modyfikowane. Bezpieczne w każdym wieku nic tam nie ma czego normalnie nie jemy. Tylko bardziej skondensowane
        • swiezynka77 Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 18.09.23, 08:21
          sama w sobie nie jest groźna, chodzi o proporcje aby nie było nadmiernej ilości białka w diecie
    • kk345 Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 10:03
      A co mówi lekarz?
    • kanna Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 10:06
      Dziwne masz podejście.. chcesz podtuczyć dzieciaka, żeby mógł startować w wyższej wadze?
      A nie prościej pozwolić mu startować w jego grupie wagowej?
      • bazia_morska Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 10:09
        Rozumiałabym, gdyby chodziło o dorosłego, ale dzieciak ma 13 lat 🤦‍♀️
      • kochamruskieileniwe Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 10:40
        Nie ma grup wagowych. Są tylko wiekowe.. I po zmianach, zaczyna się od U 17
        Niższy wiek startuje na innym sprzęcie. I wyniki nie liczą się w różnych klasyfikacjach. Zresztą na tym innym sprzęcie praktycznie nikt nie startuje, wić na zawodach tej kategorii nie ma
        • swiezynka77 Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 18.09.23, 08:19
          żeglarstwo? mój mąż miał ten sam problem, był za drobny do łódek "męskich", startował w kategoriach, które dla kobiet były olimpijskie a dla mężczyzn nie. cóż, genów się nie przeskoczy
          • kochamruskieileniwe Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 18.09.23, 09:58
            odmiana żeglarstwa smile
      • sajgonetka Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 13:17
        W niektórych zawodach waga ma znaczenie.
        U nas było odwrotnie.
        Judo, kategorie dziecięce dzielone wg wagi. Moje dziecko było jakieś 6 kg cięższe niż rówieśnicy, i wg wagi startował z dzieciakami o dwa, trzy lata starszymi, więc umiejętności były nierówne. Po którejś porażce odpuścił zawody. O odchudzaniu nie było mowy.
    • ggrr.ruu Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 10:08
      Przede wszystkim uczciwie policzyć, ile zjada, bo trudno inaczej się odnieść. Poza tym jak trenuje to trener powinien mieć sugestie dietetyczne. Warzywa są zdrowe ale mało kaloryczne. Jak potrzebujecie podbić kalorie to możecie włączyć koktajle na przykład z dodatkiem masła orzechowego.
      • kochamruskieileniwe Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 10:44
        Uczciwie policzone. Na zgrupowaniach mają zapewnioną odpowiednią dietę i są pilnowani.
        Je dozo warzeb, kasz i białka ( mięso, nabiał, ryby). W domu też pilnuje diety.
        Nie ukrywam zazdroszczę mu przemiany materii😈
        • kk345 Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 11:08
          Ale to na tym białku ma tyć, czy na warzywach?
    • aguar Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 10:35
      Moim zdaniem jest niezdrowo podbijać masę na tym etapie dojrzewania. Ta masa dojdzie we własnym tempie. Mądry trener chcący przygotować zawodnika do bycia na topie przez wiele lat w wieku seniorskim, nie będzie go forsował na tym etapie.
      • kochamruskieileniwe Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 10:50
        Nie planuje raczej kariery olimpijskiej.
        Połknął bakcyla, wszedł w specyficzny świat. A jednym z elementów tego świata są zawody.
        Generalnie chodzi o to, pasja została i potem.. I są na to duże szanse.
        Pozytywna strona tego sporu i udziału w zawodach jest niesamowite wzmocnienie psychiczne, wiary we własne umiejętności i możliwości. A to było bardzo potrzebne w przypadku syna ( na psychoterapii zaoszczędziłam 🤪)
    • ichi51e Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 10:44
      W tym wieku dużo masy nie zrobi. Trening siłowy (tylko z głowa) i odpowiednie posiłki. www.sfd.pl/jak_zrobić_masę_-t208754.html
      Forum sfd nie ma lepszego zrodla
      • kochamruskieileniwe Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 11:00
        Ok.poczytam. siłownie ma w sezonie zimowym.
        • kochamruskieileniwe Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 11:03
          Siłownia pod okiem trenera, oczywiście.
    • sabek81 Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 11:13
      Dziwne, jak jedyną motywacją są zawody, skonsultuj z lekarzem, to dopiero 13 latek, rozwija się, a pozniej bedzie wątek jak odchudzic 18 latka🤦‍♀️
    • asfiksja Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 11:15
      Nic bym nie robiła, absolutnie nic. W wieku 13,5-14 na pewno wystrzeli i wtedy masa sama się zrobi. Będzie też miał kosmiczny apetyt, przy uprawianiu sportu tym bardziej. Pilnować tylko, żeby substratem do tej masy nie był utwardzony tłuszcz palmowy z syropem g-f tylko raczej żywność.
      • kochamruskieileniwe Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 12:30
        To jest pilnowane🙂
        Jeszcze bardziej kosmiczny apetyt? O rany. Już teraz to odkurzacz- jamochłon...😱
        • asfiksja Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 13:55
          Jeśli już ma kosmiczny apetyt to za chwilę wystrzeli, spokojniesmile
          • kochamruskieileniwe Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 15:37
            Dzięki. Pocieszylas i dałaś nadzieję 😘Może przyszły sezon bedzie łatwiejszy🙂
    • primula.alpicola Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 11:18
      Karmić go jak sportowca.
      Jest taka książka, "jedz i trenuj", Nancy Clark, sporo inspiracji.
      • ichi51e Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 11:24
        Świetna ksiazka
      • sabek81 Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 11:26
        Na prawdę niebezpieczne i zastanawiające, że to dopiero 13 latek a wy sypiecie radami. Do lekarza tylko powiedz wprost o motywacji jaka ci przyświeca i ciekawe co on na to.
        • ichi51e Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 11:34
          Spadaj trolu
          • kk345 Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 11:41
            Przecież ma rację.
            • ichi51e Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 12:51
              Co ma racje? Krytykując książkę o żywieniu w sporcie?
              • kk345 Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 12:55
                Krytykując dożywianie wczesnego nastolatka na podstawie książki, a nie konsultacji z lekarzem. I nie, samodzielne ładowanie dzieciaka odżywkami białkowymi, co sugerujesz wyżej, nie jest normalne.
                • ichi51e Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 13:11
                  Co konkretnie ci nie pasuje w odżywce białkowej?
                  • kk345 Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 13:59
                    Napisałam wyraźnie- jej stosowanie u dziecka BEZ wcześniejszej konsultacji choćby z lekarzem sportowym.
                    • ichi51e Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 16:38
                      Odzywka białkowa to po prostu hydrolizat białka serwatkowego najczęściej nie ma w niej nic czego spożycie trzeba by konsultować z lekarzem
              • hanusinamama Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 16:58
                O polecenie tej ksiązki dla 13 latka.
                • primula.alpicola Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 18.09.23, 16:35
                  Nie demonizujcie tej książki, no naprawdę. Autorce się przyds inspiracja, bo sporo jest o węglowodanach, a tych, mam wrazenie, dzieciakowi brakuje.
                  O porcję serwatki pytać lekarza..? 🤔
          • sabek81 Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 18.09.23, 11:39
            ichi51e napisała:

> Spadaj trolu
            >
            Nie jestem zadnym trollem, dluzej na tym forum nkz Ty na pewno, jak nie masz nic w temacie do powiedzenia tylko bzdurne rady to lepiej zamilczeć.
        • hugo43 Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 11:42
          Moj syn tez taki wypasiony,176 cm,52 kg,je nonstop.skoku wzrostu nagłego nie bylo,ma 14 lat.to chyba taka uroda?
          • kochamruskieileniwe Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 12:32
            Pewnie tak. Ma to po tatusiu...
        • ggrr.ruu Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 12:34
          Jak trzynastolatek waży za dużo to też niebezpieczne się tym zajmować?
          • bazia_morska Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 13:59
            Ale tu nie mowimy o niedowadze, taka drobna uwaga. I ma 13 lat a nie 43.
            • ggrr.ruu Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 14:15
              Ma niedowagę. I co to ma do rzeczy że ma 13 a nie 43?
              • kk345 Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 14:55
                Bo ma niedowagę i matka bez wiedzy o żywieniu próbuje go upaść, pytając obce baby na forum, zamiast lekarza?
          • sabek81 Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 18.09.23, 11:40
            ggrr.ruu napisała:

> Jak trzynastolatek waży za dużo to też niebezpieczne się tym zajmować?
            To tez lekarz w takim przypadku a nie anonimowe osoby na forum.
      • kochamruskieileniwe Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 12:28
        Ok. Dzieki
    • princesswhitewolf Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 11:54
      Dziwie sie ze zdrowie nie jest wazniejsze niz tuczenie na sile. Ok zmeznieje we wlasciwym dla siebie czasie
    • geez_louise Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 13:05
      U mnie cała męska cześć rodziny wychowała się pod okiem trenerów wioślarstwa i pływania, którzy jako podstawę diety zalecali dziennie paczkę makaronu świderki smazonego z: 6 jajek, trzy garści boczku lub kiełbasy w kostkach i 20 dag sera żółtego tartego, wszystko na masle lub oliwie. Oczywiście oprócz min. 3 pełnowartościowych posiłków.
      • kochamruskieileniwe Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 13:08
        O.z tym makaronem to by przeszło😁
        Też wodniak🙂
        • geez_louise Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 13:15
          Przy takim wysiłku w okresie wzrostu musi być dużo węgli. Chłopaki jak schodzą z wody to taranują wszystko na drodze do kuchni.
        • kk345 Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 14:02
          Zlituj się i skonsultuj dietę dziecka z lekarzem sportowym. Skoro sama nie pomyślałaś o węglowodanach, a dziwisz się, ze dziecko nie tyje na białku i warzywach, to potrzebujesz rozpiski z zewnątrz.
      • asfiksja Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 14:43
        U mnie w rodzinie też ten sport był uprawiany, ale chyba nieco później, bo o takich ilościach tłuszczy nasyconych już nie było mowy, bardziej o wodzie i węglowodanach przed treningiem i białku po.
        Natomiast jeśli chodzi o wyniki to faktycznie masa ma znaczenie. Pamiętam ubolewanie zdolnego zawodnika, że jest z końca roku i nie ma wielkich szans z urodzonymi na początku roku (rankingi są rocznikami). Tuczenie by nie pomogło, tu chodziło bardziej o masę mięśniową, ale też kostną. Na pocieszenie - ładna barczysta wioślarska sylwetka mu została i nie roztył sięsmile
        • kochamruskieileniwe Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 15:42
          Wszyscy krytykujący nie umieją zbytnio czytać... Dla nich zwiększenie masy jest równoznaczne z tuczeniem....
          • sabek81 Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 18.09.23, 11:41
            kochamruskieileniwe napisała:

> Wszyscy krytykujący nie umieją zbytnio czytać... Dla nich zwiększenie masy jest
            > równoznaczne z tuczeniem....
            Dla mnie nie, ale eksperymenty na 13 latku to kiepski pomysl, skonsultuj z lekarzem i tyle.
            • kochamruskieileniwe Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 18.09.23, 13:10
              dziecko jest pod stałą opieką lekarza medycyny sportowej (mimo, że od jakiegoś czasu poluzowano przepisy i takie zaświadczenie mógłby wystawić pediatra) Co pół roku ma badania, pełen zestaw, łącznie z ekg wysiłkowym (nie tylko spoczynkowym). Inaczej nie dopuścili by go do zawodów. Za trzy tygodnie idziemy na kolejne badania - wtedy oczywiście zapytam. Chiałam dopytac przed wizytą o sposoby, by móc je skonsultowac z lekarzem. Polecono mi parę spraw, za co dziekuje.

To, co mnie martwi/niepokoi jest zawarte w drugim zdaniu postu startowego. Rośnie równomiernie, a waga stoi w miejscu. Tyle samo ważył 6 cm temu...Może to jest efekt sezonu pływania (lato) w porównaniu do sezony zimowego, gdy tego pływania jest zdecydowanie mniej - wtedy jest siłownia, pływalnia. Chociaz wyjazdy na pływaniew cieplejszych rejonach są również.

Troche smieszy mnie interpretacja tego, co napisalam
              wywnioskowano, że
              dziecko je tylko mięso, nabiał i warzywa (a napisałam że je tego dużo, a ze nie tylko to)
              dziecko nie jest pod opieka lekarza,
              ze to ja mam ambicję, by dziecko wygrywało zawody ...
              Czyli wł0ożono mi "w usta" zupełna nieprawdę...

Na marginesie - dzieciaki maja regularne szkolenia przez dietetyków (dokumentacja do wglądu na stronie PZŻ)
              • bergamotka77 Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 18.09.23, 13:45
                Jeżeli dużo sportu uprawa powinien jeść znacznie więcej kalorii niż norma w jego wieku. A podaj przykładowe posiłki swojego to porównam z moim? Mój kawał chłopa, ale sport tylko rekreacyjnie dwa razy w tygodniu po godzinie.
                • bergamotka77 Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 18.09.23, 13:46
                  Poza tym wiadomo gra w piłkę, rowery czy inne aktywności ruchowe ale my w jego wieku ruszaliśmy się więcej.
                  • bergamotka77 Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 18.09.23, 13:47
                    I basen w szkole i poza, sezonowo narty i deska.
                    • kochamruskieileniwe Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 18.09.23, 14:55
                      Normalny dzień szkolny
                      Śniadanie to dwie trzy kanapki ( większe) z twarożkiem ( tłusty i śmietaną 18 z rzodkiewka i szczypiorkiem - tego wsadu jest dużo, nie na zasadzie 2-5, lecz po pęczku na pół od sera), pasta rybna, pasta jajeczna, serem żółtym itp. co tam sobie weżmie. Chleb raczej pełnoziarnisty, ciemny, lubi pumpernikiel. Czasami kajzerki bo też lubi. Ale to czasami, o ile przypomni mi by kupić
                      Drugie śniadanie kanapka grahamki z warzywami typu sałata, ogórek, ogórek kiszony, papryka itp plus wędlina, ser jakąś nie zapachowa pasta. Plus przekąska w postaci sera żółtego, kabanosów, w zależności od wkładu kanapki/ tortilli. Plus owoc zazwyczaj jabłko, które musi być twarde. Kibole uznaje. Czasami jest to też keks/ muffiny warzywne plus wkładka typu ser feta. Czasami zamiast pieczywa są to nadziewane malesniko- krokiety. Różnie bywa, zależy co mamusia przygotuje😁
                      Dwudaniowy obiad w szkole.
                      Po przyjściu że szkoły podwieczorek, robi sam. Czasami to kawałek ciasta z niedzieli, czasami tosty z miodem/ dżemem, czasami omlet.
                      Kolacja to drugi obiad. Zwykle drugie danie różne zapiekanki, kasza/ ryż warzywa mięso lub ryba. Albo sushi jak zrobi ( a czasem robi).
                      W dni treningowe na wodzie trochę inaczej to wygląda. Ale ilości podobne. Ja przy takiej diecie w drzwi bym się nie zmieściła.😁
                      Słodyczy w sensie cukierków mało je. Ale czasami i owszem. To samo z czipsami- to jeszcze rzadziej. Słodkich gazowanych napojów nie pija, bo nie lubi. Choć sok rozcieńczany woda- tak, ale ja robię na erytrolu ze względu na cukrzyków w rodzinie.
                      W czasie kilkugodzinnych zawodów ratuje się batonikami proteinowymi...
                      Najchętniej pijana jest woda, herbata, kawa Inka z mlekiem i bawarka (🤮)
                      • kochamruskieileniwe Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 18.09.23, 14:56
                        Nie kibole a ligole miało być.
                      • bergamotka77 Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 18.09.23, 16:16
                        No to odzywia się wzorcowo i dosc niskokalorycznie, zwłaszcza gdy sporo kalorii pochłania intensywny sport. Niema z czego przytyc. Mój woli jasne pieczywo i je sporo makaronow i mięsa, bonlubi. Kluchy i pieczywo pszenne tucza...nie wzgardzi tez słodyczami typu chipsy choć ograniczamy mu.
                        • bergamotka77 Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 18.09.23, 16:25
                          *Nie ma oczywiście
                        • kochamruskieileniwe Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 18.09.23, 16:53
                          No nie wiem, czy niskokaloryczne... Pisałam o drugich obiadach na kolację. Tak kaszę, ryż są... Jak zapiekanka czy makaron, to sos często na bazie mascarpone. Na treningi to dostaje obiady właśnie makaronowe najczęściej. Też s sosami na bazie mascarpone. Takie danie mu pisuje zjeść z termosu obiadowego.. a na śniadanie tłusta jajecznica z 3-4 jaj...
    • longina84 Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 14:25
      Albo udałabym się do dietetyka sportowego albo nie robiłabym nic. Napisałaś, że Twój syn raczej o zawodowstwie nie myśli, więc moim zdaniem nie ma potrzeby, żeby go zawodowo żywić, tym bardziej że we współczesnych kryteriach sport na poziomie zawodowym niewiele ma wspólnego ze zdrowiem. Nie mam fachowej wiedzy, ale wydaje mi się, że to taki wiek, w którym można mocno zaburzyć to, co naturalne stałoby się w przyszłości. Masą bym się przejmowała na etapie 16 - 18. Z tego, co wiem, to np. w tenisie jest tak z chłopcami, że okazuje sie dopiero na takim etapie (po dojrzewaniu), czy mogą iść w zawodowstwo, jak już osiągną docelową tężyznę do podtrzymania lub wyśrubowania. Reasumując - nie wiem, czy cokolwiek wskórasz. Bardziej martwiłabym sie tym, że po Twoim wątku można podejrzewać, że najmocniej zależy Ci nie na zdrowiu, ale na wygranych, bo przyszły Ci do głowy nielegalne metody. I bym sie martwiła, że tak samo przyjdą Ci do głowy niekoniecznie dobre dla dziecka substancje.
      • kochamruskieileniwe Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 15:34
        Bardzo źle, wręcz mylne odnosisz wrażenie.
      • taki-sobie-nick Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 18.09.23, 00:19
        l bo przyszły Ci do głow
        > y nielegalne metody

Może to synowi przyszły.
    • nangaparbat3 Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 15:05
      Ma 13 lat, jest dzieckiem.
      Nie wiem, czy to dobrze aż tak podporządkowywać jego życie czemukolwiek.
      • kochamruskieileniwe Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 16:11
        Sam sobie podporządkował. Za nic nie chce rezygnować. To jego pasja. Widzę bardzo pozytywne strony tej pasji
        kwestie charakteru, wiary w siebie
        kwestie poglądu na bezpieczeństwo
        kwestie organizacji swojego czasu, by móc pogodzić to z obowiązkami szkolnymi
        Kwestie ogarnięcia się i samodzielności, w tym podejmowanie decyzji
        I wiele innych...
        • nick_z_desperacji Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 18.09.23, 18:59
          Skoro tak dojrzał, to powinien zdawać sobie sprawę, że jako 13-latek nie będzie mieć warunków 17-latka i albo się z tym pogodzić i poczekać, albo zmienić sport na mniej fizyczny.
    • babcia47 Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 17.09.23, 16:50
      Moje chłopaki ledwo wstawali od stołu i twierdzili ze są wrecz przepelnieni po puree ziemniaczanym utluczonym z śmietaną i lyzka masla na łeb 2 sadzone jajka marchew z groszkiem opruszona, na łeb sałatka z pomidora i kubek kefiru lub kwasnego mleka. O tyle to ważne ze w tym wieku jedli na potęgę i naprawdę ciężko było zaspokoić ich niepohamowane apetyty. Wolałam ubierać niz karmić. Codziennie na każdego szło do 0,5 kg mięsa w różnych postaciach, conajmniej litr mleka , bułki, chleb, nabiał i warzywa. Do tego żaden nigdy nie mial nadwagi, trenowali tylko tekwondo treningi 2x wvtygodniu, a pozatym rower rekreacyjnie i normalna aktywność nastolatka przeplatana , już wtedy, siedzeniem przy kompie ale w mniejszym wymiarze niz obecnie bo musieli się dzielić jednym
    • mia_mia Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 18.09.23, 05:51
      Do każdego sportu jeśli wychodzi się poza poziom rekreacyjny czy amatorski trzeba mieć predyspozycje i warunki fizyczne, a są ludzie, którzy mają problemy z nabraniem masy. Miałam taką koleżankę, duża pizza z potrójnym serem, cola i na deser chipsy przez miesiąc, a ona nie nabrała grama masy, mój syn i jego ojciec mają podobnie i to co dla innych jest błogosławieństwem i darem od losu dla innych bywa problemem.
      • kochamruskieileniwe Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 18.09.23, 10:28
        no to namówię go chyba na skoki narciarskie big_grin warunki ma...
        tylko... nie mamy w okolicy skoczni narciarskie., No była, ale ją rozebrali parę ładnych lat temu wink (Warszawa)
        • motyllica Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 18.09.23, 11:18
          można dodawać po łyżce oliwy/oleju do posiłku, orzechy do przegryzania
          znam dziecko, które zawsze było chudzinką, po takim jedzeniu w końcu ma normalną wagę
    • bergamotka77 Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 18.09.23, 13:43
      O a ja chętnie usłyszę jak odchudzić mojego, choc nasz już trochę zrzucił. Warunki wyjściowe identyczne wiek i wzrost, ale waga zupełnie inna. I sprawdza się sport i MZ. W drugą stronępew je działa mniej sportu i "więcej zrec". Może jakieś frytki by go utuczyly tylko gorzej jak polubi tuczące i niezdrowe jedzenie.
      • kochamruskieileniwe Re: Zwiększyć masę nastolatka - jak? 18.09.23, 20:41
        Pisałaś, że windsurfing nie jest Wam obcy... Zainteresuj syna. Jak trochę popompuje, od razu zrzuci nadmiarowe kg...🤪

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka