Dodaj do ulubionych

Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek

17.09.23, 11:09
kobieta.onet.pl/wiadomosci/poszukiwania-krzysztofa-dyminskiego/y0jzwky Myślicie ze to może być on?
Obserwuj wątek
    • 1.wetta.1 Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 11:27
      Chyba mało prawdopodobne. Rozumiem rodziców, którzy chwytają się nawet najmniejszego irracjonalnego śladu.
    • dni_minione Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 11:39
      Widziałam dziś rano na fejsie ten film i zdjęcie. Mama chłopaka pisze, że to na 95% on. Bardzo bym chciała, żeby się sprawdziło, ale... 4 miesiące bezdomności dla 16-latka? I nikt by go nie namierzył wcześniej w jakiejś noclegowni, jadłodajni? To dzieciak jest, rzuca się w oczy między bezdomnymi.
      • joana012 Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 11:41
        Jeśli chciał się ukryć to niekoniecznie między bezdomnym, może gdzieś na zadupiu pracuje na czarno. To taka optymistyczna wersja, pesymistyczna to śmierć w miejscu gdzie nie można na tknąć się na ciało
      • kadfael Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 11:46
        Latem w miejscowości turystycznej, gdzie można bez problemu dorobić, czemu nie? Schody zaczynają się teraz.
      • is-laura Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 11:51
        Na tym zdjęciu faktycznie jest bardzo podobny do innych zdjęć zaginionego
    • sferoplast Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 12:09
      On nie pisał w dniu zaginięcia na IG 'Dziękuję, żegnajcie'? Myślę, że on niestety nie żyje.

Chociaż np. zaginiona Alicia Navarro ostatnio po czterech latach odnalazła się żywa z jakimś chłopem na amerykańskim zadupiu, więc jakaś szansa na znalezienie zaginionego nastolatka po długim czasie zawsze jest.
      • husky_cat Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 12:18
        Mam nadzieję, że żyje. Ale jeśli chodzi o dziewczyne, nastolatke to jest większa szansa, że uciekla z mężczyzną.
        Nastolatek juz niekoniecznie
      • ggrr.ruu Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 12:20
        Zamiar samobójczy nie musi się przekładać na realizację
        • dni_minione Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 12:59
          Zresztą "żegnajcie" nie musi oznaczać pożegnania przed śmiercią. Jeśli chciałby odciąć się od rodziny na zawsze, również mógłby tak napisać.
          No ale w tym przypadku było chyba najprościej jak się da - wyjście z domu, most, sms, skok. Tylko woda nie oddała ciała sad
          • ggrr.ruu Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 13:21
            Mogło też być wyjście z zamiarem skoku, zmiana zdania i wstyd, że "wymiękł", więc nie wraca.
            • annaboleyn Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 14:42
              I oby tak bylo. NIe jestem w stanie patrzec na te informacje spokojnie, mysl o piekle, jakie przechodzą rodzice mnie wykańcza sad
              Informacje o tym, że chłopaka widziano w różnych punktach Polski się powtarzają. Ale to, niestety, chyba częste przy takich zaginięciach.
              Natomiast obawiam się, że przy skoku z mostu do rzeki fakt, że ciała nie znaleziono przez parę miesięcy jeszcze nie gwarantuje, że próba nie doszła do skutku sad
              • agniecha80 Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 14:48
                Mnie zastanawia, że ludzie, którzy mijają kogoś podobnego do Krzysztofa, nie próbują tej osoby zagadać, zatrzymać, wezwać od razu służby. Ale może łatwo się mówi zza monitora, a na żywo się tak w danej chwili nie myśli..
                Rodzicom współczuję bardzo sad.
                • eliszka25 Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 17:02
                  Bo pewnie dopiero po chwili przychodzi „olśnienie”, że to może być on, albo po prostu trafiają gdzieś na wiadomość o zaginięciu i uświadamiają dobie, że np. tydzień temu widzieli gdzieś takiego chłopaka.

Są też tacy, którzy reagują. Znam przypadek, kiedy zaginionego rozpoznała urzędniczka. Nie od razu przy okienku, tylko właśnie po czasie zdała sobie sprawę, że to chyba ten człowiek. Zawiadomiła policję, bo zaginiony miał się kilka dni później zgłosić po odbiór jakichś papierów. Pani w okienku się nie pomyliła, zaginiony odnalazł się dzięki niej.
                • jkl13 Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 18.09.23, 08:32
                  Gdybym na ulicy, sklepie, autobusie, gdziekolwiek minęła kogokolwiek podobnego do Krzysztofa, po pierwsze bym go nie zauważyła (mam tę przypadłość, że nie zwracam uwagi na ludzi w miejscach publicznych), a poza tym gdyby nawet do mnie podszedł i zagadał, to bym nie rozpoznała w nim osoby zaginionej, ponieważ w ogóle nie śledzę tego typu newsów. Jeżeli nie ma afery na całą Polskę to nawet nie wiem,że ktoś zaginął, a nawet jeśli sprawa jest nagłośniona to nie wiem, jak ta osoba wygląda. I myślę, że większość ludzi ma podobnie i raczej nie wygląd zwraca ich uwagę, a jakieś niestandardowe zachowanie zaginionego.
      • muszebosieudusze Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 14:33
        Myślę że żyje. Szesnastolatek gdyby próbował się zabić to jego priorytetem nie byłoby szukanie takiej formy śmierci żeby nikt przez wiele miesięcy nie był w stanie odnaleźć ciała ani trafić na żaden ślad. Może zrobił coś podobnego do syna Grechuty który zniknął na rok, choć Grechucie było łatwiej bo był pełnoletni.
      • banicazarbuzem Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 15:33
        Tak, to ten chłopak
        • em_em71 Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 15:43
          O, policja potwierdza..
          • volta2 Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 16:08
            Gdzie jest potwierdzenie , że to on?
            • em_em71 Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 17:25
              Patrz wyżej, banicazarbuzem
              • banicazarbuzem Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 18:50
                Moja wypowiedź odnosiła się do tego, że to chłopak, który wysłał pożegnalnego smsa a nie, że ten z filmu jest Krzysiem.
                Nie wiem czemu źle się podpieło
    • slonko1335 Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 12:17
      Oby tak było. Ja myślę, że nie żyje ale bardzo bym chciała się mylić w tej kwestii. Bardzo współczuję tym ludziom.
    • aagnes Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 13:14
      Myslicie, ze moze to byc przypadek tzw fugi dysocjacyjnej? Jesli chlopak ze zdjęcia to w istocie Krzysztof?
      • annaboleyn Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 14:38
        Też o tym myslalam.
    • ga-ti Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 14:35
      Niby podobny. Bardzo współczuję rodzicom. Nie wyobrażam sobie jak oni funkcjonują. Trzymam kciuki by się odnalazł cały i zdrowy.
      • bazia_morska Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 15:42
        Podpisuję się, zaginięcie to straszne doświadczenie.
    • eliszka25 Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 16:55
      Bardzo współczuję tym ludziom i życzę im z całego serca, żeby chłopak się odnalazł. Nawet odnalezienie ciała, to jest ulga dla rodziny w takim przypadku. Najgorsza jest niewiedza.

Lata temu mieliśmy przypadek zaginięcia w rodzinie. Chłopak tuż po maturze nie wrócił do domu z imprezy, na której świętował jej zdanie z kolegami. Odnalazł się po jakichś 3 miesiącach żywy, ale rodziców i w ogóle całą rodzinę to mocno przeorało.

Życzę tym ludziom, żeby to był ich syn i udało się z nim skontaktować.
      • banicazarbuzem Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 17:06
        Więcej niż pewne, że to nie Krzyś. Znalazł się mężczyzn, który podwiózł tego z filmiku, jest straszy, wraca z Niemiec, pochodzi z Białegostoku.
        Więc to raczej nie ten trop😟
        • eliszka25 Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 17:13
          No to raczej nie ten sam ☹️

Takie fałszywe tropy też są wykańczające, bo za każdym razem na nowo wzbudzają w rodzinie nadzieję. Bardzo, bardzo im współczuję. Mam syna, który niedługo skończy 17 lat i nawet sobie nie wyobrażam czegoś takiego.
        • bazia_morska Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 17:51
          Tam jest wyjaśnienie, że to dwa różne tropy, chłopiec podwieziony stopem to Estonczyk, inaczej ubrany i duzo wyzszy. Tego czlowieka w kapturze jeszcze nie zidentyfikowano.
          • banicazarbuzem Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 18:52
            Nie, chłopak odwieziony pochodzi z Białegostoku i wraca z Niemiec. Tyle w temacie. Niestety nie jest to Krzysio 😟
            • bazia_morska Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 19:19
              To sie zmiania ciagle. Ponoć na filmikach sa juz trzy różne osoby, w wątkach panuje balagan.
              • banicazarbuzem Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 19:23
                Co nie zmienia faktu, że raczej nie jest Krzysio.
                No i niestety mediom nie bardzo ufać.
                • bazia_morska Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 20:13
                  Wklejam z fb
    • mia_mia Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 18:19
      Niestety raczej nie, rodzice póki będzie choć promil nadziei, że to on będą się jej trzymać, ale szanse, że żyje to mniej niż promil, a może mniej niż promil promilasad
    • jieva1 Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 17.09.23, 18:21
      Mieszkam w miejscowości niedaleko wsi z której pochodzi Krzysiek. Śledzę na bieżąco informacje o jego zaginięciu i za każdym razem liczę, że się odnajdzie.
      • bominka Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 18.09.23, 07:00
        Tr,ymam kciuki,żeby to byl on. Bardzo szkoda mi tych rodziców i Krzyśka.
    • jozefrobotnik Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 18.09.23, 10:08
      Pojawiły się komentarze znajomych, że w domu tego chłopaka sielanki nie było, i żeby przyjrzeć się rodzicom. Wydaje mi się, że po prostu od nich uciekł, i pewnie będzie się ukrywać jak najdłużej się da, skończy 18 lat i do rodziców już nie wróci. Ale to hipoteza, jeśli oczywiście chłopak żyje.
      • nini6 Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 18.09.23, 10:14
        Mam takie samo wrazenie, że rodzice są ....dziwni.
      • magdalena8606 Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 18.09.23, 10:33
        Też mam taką jakąś cichą nadzieję, że chłopak żyje tylko uciekł. Być może w tym domu były zbyt duże wymagania (jak ma wygladać, zachowywać się, co robić, gdzie uczyć, o ktorej wrócić). Chociażby to, że matce przyszło do głowy, że pojechał do kościoła w sprawie bierzmowania. Czy on na prawdę z własnej chęci chciał iść do bierzmowania??? Może czuł, że nie żyje swoim życiem ...
      • natalia.nat Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 18.09.23, 11:52
        jozefrobotnik napisał:

> Pojawiły się komentarze znajomych, że w domu tego chłopaka sielanki nie było, i
        > żeby przyjrzeć się rodzicom. Wydaje mi się, że po prostu od nich uciekł,...

Których niby znajomych?
        Jak można pisać takie rzeczy nie znając tej rodziny?! Rodzice przeżywają największy dramat ich życia, zrezygnowali z prywatności, żeby odnaleźć swoje dziecko. Najpierw myśl, potem pisz.
        • jozefrobotnik Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 18.09.23, 13:13
          Znajomych tego chłopaka.
          • natalia.nat Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 18.09.23, 14:28
            Przedstaw tutaj te komentarze znajomych. I udowodnij że to właśnie znajomi tak twierdzą.
            Bo to, że w sieci wylewa się hejt "wszystkowiedzących", to nic nowego.
      • sferoplast Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 18.09.23, 15:55
        Wszystko zawsze winą mamusi, wiadomo.
      • jieva1 Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 00:43
        Śledzę tą historię od początku i nie słyszałam negatywnych informacji o rodzinie. Nie licząc hejterów, którzy nie znają ich a mają najwięcej do powiedzenia. Pokaż screany tych opinii znajomych.
        • szczera.wiera Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 06:29
          Tak, nagle dopadła go pomroczność jasna, wstał o świcie i poszedł w świat...🤣
          To chyba oczywiste, że w tle jest jakiś dramat rodzinny
          • iwoniaw Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 08:23

Nie, to wcale nie jest oczywiste
            • bruy-ere Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 08:44
              Oczywiście, że nie jest. Takie rzeczy zdarzają się też w świetnie funkcjonujących i szczęśliwych rodzinach. 16-latek nie jest dojrzałą, ukształtowaną osobą i naprawdę różne rzeczy mogą mu do głowy strzelić, pomijając już możliwość ujawnienia się jakichś zaburzeń mentalnych.
          • annaboleyn Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 14:45
            szczera.wiera napisał(a):

> To chyba oczywiste, że w tle jest jakiś dramat rodzinny

Nie, to bynajmniej nie jest oczywiste. W tle może być mnóstwo rzeczy: zawód miłosny. Problemy z grupą rówieśniczą. Chłopak jest wierzący, może kryzys na tym tle. I te wszystkie rzeczy mogą się zdarzyć w szczęśliwej rodzinie też. W idealnej nie mogą, bo idealnych nie ma.
    • irma223 Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 06:41
      Pisano, że widziano go w różnych miejscach, a połączone razem stanowią fragment trasy pątniczej do grobu św. Jakuba.
      • alpepe Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 16:17
        Jak widać, da się głupiej niż zwykle. Ta, oczywiście pątnik. Ludzie mają odklepane.
        • irma223 Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 18:10
          Nie ja to wymyśliłam.

wiadomosci.onet.pl/kraj/widziany-pod-poznaniem-krzysztof-dyminski-moze-podazac-szlakiem-sw-jakuba/8brwprs
          wiadomosci.wp.pl/zaginiony-krzysztof-idzie-swietym-szlakiem-przelomowe-ustalenia-6943483521542912a
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,30207752,krzysztof-dyminski-idzie-szlakiem-pielgrzymkowym-nowe-inormacje.html

Nastolatki mogą mieć dziwne pomysły. A nawet je realizować.
          • bruy-ere Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 19:37
            Pod pewnymi względami mógł to być niezły pomysł, choćby wyszedł przypadkiem - nie wiem, czy na polskim szlaku św. Jakuba jest jakaś infrastruktura, ale jeśli gdzieś tam po drodze jest szansa na dostanie szklanki herbaty czy kimnięcia się w domu pielgrzyma, to mogła to być niezła opcja dla uciekiniera.
            • waleria_bb Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 22.09.23, 01:40
              Ciężko tylko uwierzyć, że nocowałby w wielu różnych miejscach i nikt by go nie rozpoznał. Mija już naprawdę sporo czasu od zaginięcia. Praca sezonowa z zakwaterowaniem jakoś też mi się nie klei, bo nie żyłby przecież jak pustelnik. Nocowałby pewnie z innymi osobami, miał kontakt z ludźmi, a to oznacza spore szanse na rozpoznanie. Życie gdzieś pod chmurką i tylko żywiąc się w jadłodzielniach- ok, ale co z prozaiczną kwestią higieny, wyglądu? Nikogo by nie zainteresowało, kim jest ten ewidentnie poniżej 18 r.ż. brudny i zaniedbany chłopak?
              • taje Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 22.09.23, 01:48
                Moze też trafił do jakiejś sekty i kontempluje życie w zamknięciu.
    • kaktusowepole Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 06:58
      Oby żył i się znalazł. Chociaż dziwne by było że przy takim nagłośnieniu sprawy nikt go nie rozpoznał wcześniej. Były głosy że mógł trafić do sekty religijnej.
    • bruy-ere Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 08:20
      Kurczę, na tym zdjęciu (co prawda niewyraźnym) wygląda zupełnie jak on - szczególnie usta, zarys szczęki dokładnie jak u niego. Postura też się zgadza. Myślę, że to on (btw Estończyk w ogóle nie był podobny).
      Ja byłam pewna, że nie żyje, ale teraz myślę, że jest taka możliwość, że jednak żyje.
      Wydaje się nieprawdopodobne, żeby nastolatek tak długo funkcjonował sam i nikt go nie rozpoznał, jednak to było lato, można było kimnąć gdzieś pod chmurką, a z informacją o zaginionym i jego wizerunkiem nie da się dotrzeć do 100% społeczeństwa.
      To, co mnie zastanawia - czemu w takim razie przez 4 miesiące nie wraca do domu, olał szkołę itd. Ktoś pisał o fudze dysocjacyjnej, ale fuga trwa krótko, bardziej stawiam na jakieś dłużej trwające zaburzenia psychiczne lub: bardzo nie chce wracać do rodziny z jakichś powodów.
      • aagnes Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 11:03
        Przyjrzalam sie tej sprawie, poczytalam grupe na fb, ktora niestety stala sie totalnym smietniskiem i wg mnie to jest ten chłopak, no chyba, ze ma sobowtóra, co tez sie ostatecznie zdarza. poza tym zupelnie zapomnialam o tym, ze Krzysztof był widziany w dniu zaginięcia jeszcze około godziny 18-ej, wiec fakt, ze bylo świcie na moście gdańskim tego dnia nie znaczy, ze miał zamiar skoczyć.
        zupelnie niewiarygodne wydaje mi sie natomiast, ze mozna tak chodzic po kraju, wcale sie nie kryć specjalnie, a policja jak zwykle jest kompletnie bezradna, za to wepchnac do suki kobite, ktora cos tam mowi nie pomysli naczelnika to odważny sie znajdzie.
        • iwoniaw Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 12:25

> zupelnie niewiarygodne wydaje mi sie natomiast, ze mozna tak chodzic po kraju,
          > wcale sie nie kryć specjalnie

To akurat wydaje mi sie bardzo wiarygodne. Opisz szczególowo trzy obce osoby, ktore dziś minęłaś w dowolnym miejscu publicznym, to sama zobaczysz, czy i na co zwracasz uwagę nie nastawiajac sie wczesniej na szukanie kogoś czy jakiegoś elementu .
          • aagnes Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 12:41
            Na nic nie zwracam uwagi, malo co mnie interesuje jak jade półprzytomna do pracy.
            Natomiast nie jestesmy policją wraz z jej wiedzą i narzędziami.
            skandaliczne jest to, ze przypadkowi ludzie wiedza wiecej, robia mapki gdzie chlopak byl widziany, snuja mniej lub bardziej prawdopodobne teorie a policja jest tak samo skuteczna jak przy sprawie Iwony Wieczorek. beznadzieja, w życiu nie slyszalam zeby policja komus pomogła, cos znalazła, odzyskala, doprowadzila do wykrycia.
            • jozefrobotnik Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 13:28
              Nie każdy skojarzy twarz tego chłopaka, z tym że zaginął. Jakby przeszedł koło mnie na ulicy, musiałabym się zastanowić skąd go kojarzę.
            • iwoniaw Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 13:38
              To, ze policja nie wywiesza na bieżąco swoich wniosków i planow dalszych dzialań w miejscu publicznym, nie oznacza, że "przypadkowi ludzie mają więcej wiedzy". No i nawet jeśli bylaby najudolniejszą i najbystrzejszą policją świata, przecież nie postawi funkcjonariusza na każdym kilometrze drogi powiatowej. W takich sprawach wręcz niezbędne są sygnały od ludzi, którzy z zaginionym się zetknęli najczęściej, uwaga, PRZYPADKIEM. Naprawdę nie jest latwo znaleźć czlowieka, ktory znaleziony z dowolnego powodu być nie chce. Tak, nawet w dobie monitoringów wszelkich.
              • aagnes Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 14:05
                Oczywiscie, nie jest łatwo, ale nie jest to niemożliwe, zauwazcie jak szybko odnalezli pieszego ktory wszedl na ulice zanim pijany syn celebrytki za kółkiem nie rozbił sie w samochodzie zabijajac swoich kolegów (w Krakowie). szybka akcja prawda?
                • iwoniaw Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 14:14
                  aagnes napisał:

> Oczywiscie, nie jest łatwo, ale nie jest to niemożliwe, zauwazcie jak szybko od
                  > nalezli pieszego ktory wszedl na ulice zanim pijany syn celebrytki za kółkiem
                  > nie rozbił sie w samochodzie zabijajac swoich kolegów (w Krakowie). szybka akcj
                  > a prawda?
                  >

Gość się zglosił, inaczej "brytyjskiego turysty" to by sobie mogli szukać do upadu
                  • aagnes Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 14:25
                    a ja naiwna myslałam, ze odszukali. czyli jest gorzej niz myslałam.
                    nic nie potrafią, nic im sie nie chce.
          • berdebul Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 13:42
            O 5 rano jest tak mało ludzi, ze mogę opisać wszystkich wink to nie jest problem zniknąć w tłumie, jak się jest nastolatkiem i są wakacje, a służby są nieudolne.
            • annaboleyn Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 13:46
              Dobra, ale co ten nastolatek przez tyle miesięcy! je, gdzie śpi, może czasem się myje, skąd ma ubrania?
              • nicknachwile79 Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 13:49
                Ktoś mu pomaga. Tak, wszystko idzie załatwić.
                • nicknachwile79 Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 13:58
                  A dlaczego świadkowie nie dzwonią od razu na policję tylko informują na grupach w necie? Przecież jeżeli to on, to może być, że coś się dzieje z psychiką, potrzebuje pomocy, przecież to dzieciak. Tu należy reagować od razu, a nie na zasadzie "a może to Krzysztof? W domu dam znać na grupie o jego zaginięciu".
              • bruy-ere Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 14:46
                annaboleyn napisała:

> Dobra, ale co ten nastolatek przez tyle miesięcy! je, gdzie śpi, może czasem si
                > ę myje, skąd ma ubrania?

O ubrania nietrudno - można kupić w lumpie za totalne grosze, zawinąć komuś ze sznura z praniem lub zabrać spod kontenera PCK, gdzie ludzie zostawiają, gdy są przepełnione.

Jedzenie - np. sklepy czy knajpy wyrzucają sporo żarcia (stąd freeganie), mogł też poprosić kogoś o coś do jedzenia. Ktoś kto nie siedzi w necie, nie ogląda TVN, nie będzie go kojarzyć.

Spanie - latem, gdy jest ciepło można spokojnie nocować pod chmurką czy wbić komuś do jakiejś szopy czy stodoły.

Żeby nie było - takie samodzielne życie nastolatka również mi nie mieści się w głowie, jednak staram się wyobrazić sobie, jak mogłoby to ew. wyglądać.
                • annaboleyn Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 14:47
                  Tak, masz rację, to może tak wyglądać, zwłaszcza latem.
              • ggrr.ruu Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 20:06
                Zależy jak bardzo przygotował ucieczkę. Może posługiwać się na przykład dokumentami ze swoim zdjęciem, innymi danymi i data urodzenia taka, żeby być pełnoletnim. Słyszałaś kiedyś o tzw. dowodach kolekcjonerskich? Może pracować na czarno. Jeśli chodzi o ubrania to nie jest problem - ludzie tyle wyrzucają, są całe miejsca w miastach gdzie można wziąć odzież. Tak samo tzw. jadłodzielnie. Mógł się załapać gdzieś do pracy sezonowej z zamieszkaniem. Teraz będzie trudniej, latem bez problemu
                • annaboleyn Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 21:33
                  Wszystko wydaje mi się racjonalne, poza tym, że szesnastolatek, ten konkretny, obleciał sobie dowód kolekcjonerski, właśnie dlatego, że troche znam temat smile
            • iwoniaw Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 13:59
              berdebul napisała:

> O 5 rano jest tak mało ludzi, ze mogę opisać wszystkich wink

Wszystkim się tak zdaje, dopóki nie zacznie się im zadawać pytań ttpu "jakie miał buty?" czy "a miał tylko jedną torbę, czy jeszcze plecaczek?" Mózg ludzki tak dziala, że wyłapuje odstępstwa od wzorca. Czyli zarejestruje, jeśli na przystanku wsiadł
              staruszek w skafandrze kosmicznym albo obok przeszła żyrafa. Jesli wsiada sześć osób doskonale przeciętnie ubranych i zachowuących się identycznie (o 5 rano to zapewne jeszcze półśpiących), to nie ma powodu, by miał komuś utkwić w glowie szczegół, czy którakolwiek z nich miala np. kamizelkę, a nie bluzę.

to nie jest problem zniknąć w tłumie, jak się jest nastolatkiem i są wakacje, a służby są nieudolne
              > .

to nie jest problem bez wzgledu na nieudolność służb. Młodzież masowo chodzi a to w kapturze, a to z wlosami zaslaniajacymi pół twarzy, wiekszość odcięta od świata sluchawkami i nie reagujaca w sekundę nawet na bezpośrednie próby komunikacji. Do paczkomatu w dowolne miejsce można sobie zamówić dowolne rzeczy ułatwiające podróż i zmianę wyglądu. Sklepow samoobslugowych jest tyle, że można kupowac jedzenie i inne artykuły nez konieczności w ogole odezwania sie do kogokolwiek. Jak ktoś nie ma żadnych rzucających się w oczy deformacji, nie ma najmniejszego powodu, dla ktorego ktokolwiek moglby go zapamiętać, zwlaszcza w miejscach, gdzie ludzi przewala się masa (dworce, sklepy, centra miast)
              Z kolei tam, gdzie ludzi nie ma (lasy, pola i bezdroża) jest minimalna szansa nie tylko na rozpoznanie, ale w ogóle na spotkanie takiej osoby.
              • thank_you Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 14:47
                Co wiecej - chłopak porusza się po innej części Polski niż ta, w której zaginął.
              • ga-ti Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 20:52
                Prawda, właśnie próbuję sobie przypomnieć ludzi, których dziś spotkałam po drodze, i cóż, tylko dwie panie, jedna bo była starsza a miała spodnie alladynki i bluzkę szydełkową-ażurową i spod której widać było świetny biust wink siedziała na przeciwko, więc się przyjrzałam. I drugą kobietę, znaczy zapamiętałam, że miała fajny kombinezon czarny w kwiaty, ale ładnie na niej leżał, czarne włosy do łopatek i tyle. Ta pierwsza miała włosy na blond farbowane, więcej szczegółów nie pamiętam. A jak pomyślę o młodzieży to podobnie, o dziewczyna w spodniach w kratę, ale tylko te spodnie pamiętam, a tak to wszystkie takie same były, chłopaki chyba niczym się nie wyróżniali, bo nie zapamiętałam żadnego.
                Ba, gadałam 20 minut ze znajomą i nie wiem, jak była ubrana, ciemne spodnie, ale nic po za tym.

Na tego chłopaka zwróciłam uwagę na facebooku, bo miał fajną grzywę i przeczytałam post, a tak to takich linkowanych zaginionych "przewijam" uncertain

Moje nastolatki, hm jednemu by się nie chciało takiego życia wieść, za wygodny jest, drugi poradziłby sobie "w lesie i w polu" ale nie wiem, czy psychicznie by to udźwignął.
    • liliawodna222 Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 14:32
      Jestem pewna, że to on i mam nadzieję, że to kwestia kilku dni, kiedy zostanie namierzony. Bardzo współczuję rodzicom.
      • bruy-ere Re: Krzysztof Dymiński zaginiony w maju 16 latek 20.09.23, 17:03
        To nagranie z końcówki sierpnia niestety (czemu tak długo zwlekali z ujawnieniem?), chłopak może być już daleko. Ale trzymam kciuki! Nadzieja jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka