Dodaj do ulubionych

Pamieciowa - Wasze patenty

17.09.23, 16:30
Mam mase calkiem nowych rzeczy do wykucia na blache, w tym terminy trudne nawet do wypowiedzenia, nie mowiac o zapamietaniu i w dwoch jezykach: niem.+lac.; niem.+ang.; ang.+lac., niem.+ang.. Kupilam i zaczelam robic fiszki (latwiej zapamietuje to, co napisalam), mam apke w tel. z testami. Mam tablice do uczenia powieszone na scianach. Macie jeszcze jakis patent, o ktorym nie wiem? Intuicyjnie dodalam do pamieciowy j. polski, w ktorym te rerminy sa mi po czesci znane, ale slysze od znajomych i przyjaciol, ze tylko sobie tym namieszam i roboty dodam. Co myslicie? Z gory dzieki za merytoryczne wypowiedzi. 🌺
Obserwuj wątek
    • okruchlodu Re: Pamieciowa - Wasze patenty 17.09.23, 17:05
      Polecam Quizlet- do nauki słówek sprawdza się idealnie ale korzystałam tez z niego do nauki przed różnymi zaliczeniami, egzaminami.

Regularne powtarzanie. Przerobienie materiału + powtórka na następny dzień i kolejna po 3 dniach i po tygodniu (można jeszcze po miesiącu ale jeszcze mi się nie udało zabrać do nauki na tyle przed egzaminem).

Do tematów trudnych robię mapy myśli. Do robienia notatek stosuję metode Cornella.

Nauka w systemie 50minut + 10 min przerwy. Po trzeciej h 30 min przerwy.

Olejek eteryczny z melisy poprawia skupienie. Porządek, brał rozpraszaczy w zasięgu wzroku też.

• andallthat_jazz Re: Pamieciowa - Wasze patenty 17.09.23, 17:17
        Dziekuje! Wyprobuje na bank wszystko.🌺 Brak rozpraszaczy, porzadek i olejki juz zastosowane. 🙂
    • figa_z_makiem99 Re: Pamieciowa - Wasze patenty 17.09.23, 17:14
      Zbieram materiały do jednej teczki, drukuję albo zapisuję na kartkach, porzadkuję, zakreślam kolorami. Rzeczy trudne do zapamiętania "kojarzę" ze słowami kluczami. Jestem wzrokowcem, zapamiętuję układ strony i kolory.
      • andallthat_jazz Re: Pamieciowa - Wasze patenty 17.09.23, 18:21
        Kolory tez musza byc. 🙂 Dzieki, sprobuje jakies klucze powynajdywac w tym szalenstwie. 😉
    • muszebosieudusze Re: Pamieciowa - Wasze patenty 17.09.23, 17:21
      Wieszaj sobie te słowniczki naprzeciw toalety, żebyś je miała regularnie przed oczami. Zrób sobie test w temacie jakim typem uczącym się jesteś, bo jak ty jesteś kinetyczna to porady od wzrokowca ci się nie przydadzą.
      • andallthat_jazz Re: Pamieciowa - Wasze patenty 17.09.23, 18:23
        Dzieki jestem wzrokowcem. Juz wiele osob mi mowi o tym kibelku. Cos w tym musi wiec byc. 🙂 Sprobuje.
    • ekstereso Re: Pamieciowa - Wasze patenty 17.09.23, 17:26
      Ja rysuję sobie mapy myśli ( na żadnym kursie nie byłam, własny patent z klasy maturalnej), potem rzucam okiem i już wiem. Plus zapamiętuję ile czego jest ( 5 elementów, 8 czynników) i potem tak drążę, aż przypomnę sobie wszystkie, po kilku razach się utrwala.i ostatnio uczyłam się we troje, czego nigdy nie robiłam, ale przed kolejnym zawodowym egzaminem nie chciałam się znaleźć pod obiegiem informacji. Zdałam wyśmienicie, każdy coś zaproponował, jakąś podpowiedź na pytanie, szybciej szło. Ale wszyscy praktycy pracujący z tematem, więc to inaczej.
      • andallthat_jazz Re: Pamieciowa - Wasze patenty 17.09.23, 18:25
        Oooo bede liczyc. 🙂 Tez musze sie uczyc grupami. Liczenie wydaje mi sie juz fajne. Z mapami to musze pocwiczyc. Nigdy do konca nie czulam tej idei, ale moze akurat. Dzieki.
    • bene_gesserit Re: Pamieciowa - Wasze patenty 17.09.23, 17:43
      Drzwi w ubikacji albo ściana naprzeciwko kibelka. U mnie wisiały tam czasownik nieregularne. Same weszły, nawet nie musiałam się skupiać wink
      • andallthat_jazz Re: Pamieciowa - Wasze patenty 17.09.23, 18:27
        😂😅 Skupiac powiadasz... No wolalabym jak juz to w tym wlasnie miejscu. 😂🙃 Jutro bede obklejac drzwi kibelkowe. To sie goscie zdziwia. 😉
        • andallthat_jazz Re: Pamieciowa - Wasze patenty 17.09.23, 18:28
          Dziekuje! Mialam jeszcze dopisac. 🌺
    • krolewska.asma Re: Pamieciowa - Wasze patenty 17.09.23, 18:29
      To prawda
      Nie mieszaj języków bo to tylko przeszkadza

A co to za apka z testami
      • andallthat_jazz Re: Pamieciowa - Wasze patenty 17.09.23, 18:39
        Z uniwersytetckiej ksiegarni facultas. Mam higiene, mikrobiologie, anatomie i przyklady procedur w szpitalach w okreslonych sytuacjach. To wzielam na poczatek.
        Ok to dam sobie spokoj z polskim. Bo moze faktycznie bardziej namieszam niz sobie ulatwie.
    • aadrianka Re: Pamieciowa - Wasze patenty 17.09.23, 19:12
      Lis bełtał borówki, węże azjatyckie tlenowały fluwanie żaglówką na Hel - wymyślił to ktoś w mojej klasie w liceum, i blisko ćwierć wieku od matury mogę wyrecytować: litowce, berylowce, borowce, węglowce, azotowce, tlenowce, fluorowce, żelazowce, helowce. Trochę gorzej z pamiętaniem, do czego się to odnosi, niemniej jednak mnemotechnika skuteczna. Im głupsze skojarzenia, tym skuteczniejsza.
      • muszebosieudusze Re: Pamieciowa - Wasze patenty 17.09.23, 19:17
        Ja sobie wymyślałam melodyjki do definicji i śpiewałam z gitarą. Też do dziś pamiętam.
      • andallthat_jazz Re: Pamieciowa - Wasze patenty 17.09.23, 20:29
        Ale fajne! 😅
        • black_magic_women Re: Pamieciowa - Wasze patenty 17.09.23, 22:05
          Ja śpiewałam tak synowi w klasach 1-3, zwłaszcza słówka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka