Dodaj do ulubionych

Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie?

17.09.23, 17:17
Przypomniało mi się, jak nie cierpię Biedronki.

W Biedronce - autentycznie każdej, w której kiedykolwiek byłam - zawsze jest ścisk i zawsze jest bałagan. Alejki są o wiele za wąskie, ludzie się na siebie pchają, dwie osoby mijają się z trudem. A między tym wszystkim są jeszcze palety z towarem do rozłożenia, o każdej porze, no być muszą, wiadomo, ale spróbuj je minąć. Ciasno - więc kolejka nie może się sensownie ustawić i się wije, nie wiadomo, gdzie koniec, gdzie środek, do której to kasy. I o ile widzę w internecie, to jest to doświadczenie uniwersalne.
Poszłam wczoraj, rano, bo akurat było po drodze i może akurat ta będzie okej. Nie była.
W sumie Lidl jest niewiele lepszy, ale tu jeszcze czasem trafią się przestronniejsze.

Jakiego supermarketu najbardziej nie lubi ematka?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 17:25
      Żabka. Nie trawię Żabek, bojkotuję, omijam etc. mają słaby asortyment, 3/4 to badziewie i często mało bystry personel.
      • nenia1 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 17:30
        Żabka to nie supermarket. Z supermarketów to tak ja ty Marusiu, nie lubię Biedronki. Na równi z Aldim.
        • mia_mia Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 17:43
          W Aldim też nigdy nie byłam chyba.
          • heca7 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 17:52
            Aldi był niedaleko córki w Arnhem ale go zlikwidowali. Też wyglądał jak menelownia.
          • sol_13 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 22:24
            Ja byłam z ciekawości, bo otworzyli nowy niedaleko mnie. Słaby jest, biedny taki, jak kiedyś Netto.
      • em_em71 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 17:33
        Żabka to ostatnia deska ratunku, zabraknie w niedzielę śmietany, ten rodzaj zakupów. A biedry też nie lubię, na drugim miejscu jest kaufland - bardzo męczą mnie tam zakupy, rzadko bywam, a ostatnio się wściekłam na mięsnym, jedna babka do obsługi, koleeejka, a i tak nie kupiłam tego po co przyszłam, bo... jeszcze w chłodni i będzie później.
      • taje Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 18:36
        Po lekturze ostatnich artykułów o Żabkach, zupełnie mnie to nie dziwi. Współczuję franczyzobiorcom.
      • seeview Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 20:12
        Niedawno dziewczyna w Żabce nie przyswajała informacji, że jesli wystawiona cena jest inna niż cena w systemie, to ma zakichany obowiązek sprzedać mi towar za cenę, którą widzę na półce. Bo szefowa jej tak powiedziała. Jakoś nie żal mi takich franczyzobiorców.
      • tonik777 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 18.09.23, 13:48
        Jak się już czepiać, to biedronka również nie jest supermarketem.
    • imponderabilia22 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 17:30
      Netto. Mam wrażenie, że nic tam specjalnego nie ma.
      • taniax Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 17:36
        Nie cierpię Biedronki.
      • premeda Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 19:20
        Ja też Netto. Co więcej u mnie Biedronka i Netto są obok siebie i Biedrze wiecznie dzikie tłumy, a w Netto pustki.
        • sol_13 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 22:26
          U nas w Netto też mało ludzi, a na takie mniejsze zakupy wcale nie jest taki zły. Wszystko jest co trzeba, po prostu mniejszy wybór niż w Lidlu/Biedrze.
    • mia_mia Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 17:41
      Okoliczne Biedronki są wyremontowane, mają kasy samoobsługowe, lady z mięsem, w niczym nie przypominają dawnych Biedronek. Kiedy pierwszy i drugi raz weszłam lata temu do tego sklepu, to nie kłamiąc przynajmniej 5-10 lat nie wchodziłam wcale, z czasem zaczęłam bywać, bo asortyment był większy warunki lepsze, teraz jestem stałym klientem.
      Nie mam sklepów, których nie lubię, tych największych gdzie trzeba po zapomnianą rzecz iść ze 200 metrów, a ja nie robię zakupów z listą, więc często o czymś zapominam unikam, ale czasem robię wyprawę, bo niektóre rzeczy są tylko tam.
      Chyba nigdy nie byłam w Dino, Netto, Stokrotce, w Kauflandzie może kilka razy w życiu, bo nie ma ich na moich trasach.
    • hosta_73 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 17:44
      Tak samo , Biedronki. Zawsze bałagan, często brudno, bez sensu poukładany towar, kolejki do kas. Z tych, które mam w pobliżu wolę Aldi i Lidl. Nieduży Carrefour kiedyś miałam pod nosem, robiłam tam zakupy chociaż było ciasno.
      Kauflandu, Auchan itp są dość daleko, w ogóle tam nie jeżdżę..
    • szara.myszka.555 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 17:44
      U mnie niektóre Biedronki są świetne, a inne - jak z koszmaru.

Najbardziej nie lubię Kauflanda, nic nie mogę znaleźć, dziwny rozkład sklepu, ogromne kolejki do kasy, nieprzyjemna obsługa, no nie przepadam. Ale zdaje sobie sprawę, że może tylko mój lokalny Kaufland jest taki wujowy.
      • babcia47 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 20:34
        Nie nie tylko twoj. W moim mieście tez ma umowy rozklad jak8s taki ze ciężko coś znaleźć a potem nie chce się wracać. Ceny ok, asortyment również ale np na warzywnym dziale czasem wieksza kolejka do wagi jedynej niz pozniej do kasy chociaz i ta spora. U mnie wogole organizacja samego sklepu, miejsca skąd biersesie wózek,bgalerii przed marketem jest od czapy wiec bywam gora raz w roku a nawet rzadziej
      • aagnes Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 21:04
        Właśnie, co z tym Kauflandem? Ja tam zawsze się gubię, towaru od groma a ja chodzę jakbym pierwszy raz w życiu weszła do sklepu samoobsługowego.
        • little_fish Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 22:30
          A ja bardzo lubię Kaufland. Jestem często, więc rozkład sklepu znam. Czasem coś zmienią, wiadomo, ale w moim Kauflandzie obsługa bardzo uprzejma. Na dziale warzyw 3 wagi do tego jeszcze jedna tuż przed kasą. No i 6 kas samoobsługowych, co praktycznie zlikwidowało długie kolejki. Biedronki w mieście mam chyba 3, lubię tylko jedną.
          • babcia47 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 23:08
            W moim mieście marketów od zabicia choc miasto nieduze. Samych biedronek 6, Dino 2 i kolejne w zasięgu do 15 km, Carrefour, lidl, Kaufland, lewiatan,vdelikatwsy i spore prywatne markety do tego 2 galerie i sporo markowych sklepów wielkopowierzchniowych budowlanych itp. Byl real vstokrotka, albert, możliwe że coś mi umknęlo pozatymJednak Kaufland jest najmniej intuicyjnie zagospodarowany, w innych mimo wszystko mozna sie połapać mając określone zakupy do zrobienia. W marketach mam do załatwienia określone zakupy i pod takim kątem wybieram sklep do którego jadę. Robie zakupy rzadko wiec i tak wiem ze poświęcę na nie sporo czasu, stanie do kasy jest w to wliczone a wystrój jest dla mnie sprawa nieistotna. Kupuję karmę dla zwierzaków a nie ładną alejkę miedzy regałami
            • little_fish Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 23:12
              Najmniej intuicyjny to jest dla mnie Dino. W Kauflandzie mogę robić zakupy z zamkniętymi oczami
    • madame_edith Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 17:45
      Tak szczerze to wszystkich oprócz Lidla. Siła przyzwyczajenia. Nauczyłam się gdzie co leży, więc zakupy tam robi mi się najsprawniej. We wszystkich innych latam, szukam i zawsze czegoś zapomnę.
    • bazia_morska Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 17:47
      Biedronki, bo najczęściej podloga jest zasyfiona, bałagan i często zaliczałam wtopy i kupowałam rzeczy niezjadliwe. Mam fajny market lokalny, taki bardziej delikatesowy, ale z owocami, warzywami i przetworami od lokalsów. Lubię go bardzo.
    • heca7 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 17:50
      Lidla, zawsze dziwnie tam pachnie, w koszach leżą przewalone, skołtunione ubrania wyglądające przez to jak szmaty. Do tego koszmarne kolejki i powolne kasy.
      Druga jest Żabka syfiasta i prawie zawsze jacyś menele się kręcą.
      A ostatnia Biedronka, tłumy, gorąco, parking wygląda jak pustynia (Lidl przynajmniej coś sadzi, jakieś żywopłoty itd), zawsze tylko parking w wokół niego klepisko z chwastami. Fuj. A do tego u nas ciągle nie działające dobrze szafy chłodnicze spod których cieknie woda. Po chwili kałuża zamienia się w brudną breję rozdeptaną na pół alejki.
    • auksencja15 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 17:52
      Mam podobne spostrzeżenia co do biedronek, kojarzą mi się z bajzlem i brudem ☹️
      • asia-loi Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 18:46
        auksencja15 napisała:

> Mam podobne spostrzeżenia co do biedronek, kojarzą mi się z bajzlem i brudem ☹️

Mnie też, dlatego rzadko tam chodzę, choć mam blisko. Lubię za to Aldi.
    • semihora Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 17:55
      Biedry i jej bałaganu.
    • la_mujer75 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 18:01
      Nie lubię wszelkich supermarketów. Wyjątkiem był Auchan, ale od wojny w Ukrainie, bojkotuję.
      Teraz głównie jeżdże do Selgrosa, którego najbardziej nie znoszę smile Nie znoszę, bo tam tylko kupuje chemię i żarcie. Wszystko jest bardzo drogie. Ale tam przynajmniej są wszystkie towary, których potrzebuję i do których jestem przyzwyczajona.
      Czasami wpadam do Lidla, ale tam mniejszy wybór, chaos na półkach i mało kas (nawet brakuje mi samoobsługowych).
    • snajper55 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 18:01
      marusia_ogoniok_102 napisała:

> Ciasno - więc kolejka nie może się sensownie ustawić i się wije, nie wia
      > domo, gdzie koniec, gdzie środek, do której to kasy. I o ile widzę w internecie
      > , to jest to doświadczenie uniwersalne.

W mojej Biedrze są dwie kolejki. Jedna do kas samoobsługowych i druga do kaz z obsługą. Ale ciasnota jest.

S.
    • leosia-wspaniala Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 18:02
      Też Biedronki. Ciasno, syf, masa dziwnych ludzi i nieogarnięty personel. Co Niemiec, to Niemiec.
    • laura.palmer Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 18:05
      Kauflandu koło mnie, bo ten konkretny market przyciąga śmierdzieli, męczę się tam. I nie chodzi mi o żuli, tylko osoby które się po prostu nie myją. Dosłownie za każdym razem jak tam jestem trafia się jakiś śmierdziel, np. ostatnio w kolejce do kasy stał przede mną facet w tak przepoconym ubraniu, noszonym bez prania chyba z tydzień, że myślałam że się zrzygam. Nie wiem o co tu chodzi, w innych okolicznych sklepach są normalni klienci.
      • mia_mia Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 18:13
        To jest często kwestia godziny, kiedy robi się zakupy, o różnych porach dnia jest różna klientela.
    • alterego72 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 18:14
      Jednej z Biedronek, bo śmierdzi tam z lodówek.
    • arthwen Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 18:15
      Biedronki. Mam dokładnie na przeciwko Lidla, a bywam tam raz na ruski rok. Nie wiem, jakoś nie mogę się przekonać, chociaż są teraz niektóre Biedronki w trochę wyższym standardzie - bo te zwykłe, to właśnie straszny bajzel, ciasno, niczego nie można znaleźć itp.
      Podobne wrażenie sprawia na mnie też Aldi - chociaż jakby przestronniej, ale jakoś tak chaotycznie wszystko porozmieszczane. Mam blisko, bliżej nawet niż do tego Lidla, ale prawie tam nie bywam.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 18:27
      Do Biedronki nie chodzę w ogóle. Uważam, ze niszczy polski rynek.

A z tych, w których zdarza mi się być, do szału doprowadza mnie Auchan. Francuska koncepcja układania produktów mija się z jakakolwiek logiką. Przykładowo: cały świat układa czekolady markami, czyli wszystkie Milka razem, wszystkie Wedel razem, wszystkie Ritter razem. Ale nie Auchan. Tam układa się smakami - wszystkie białe razem, wszystkie mleczne razem… Kolega pracujący we francuskiej sieci niespożywczej mówił, ze tam przyświecała ta sama idea.
      • imponderabilia22 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 20:57
        A ja to lubię właśnie. Jem tylko gorzkie, więc od razu idę na gorzkie i wybieram spośród 20 marek
      • towarzyszka_leila Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 22:22
        Też najbardziej nie lubię Auchan, ten koło mnie jest jakiś ponury i nieprzyjemny. Nadchodzi koniec ery sklepów wielkopowierzchniowych, Auchan jako ostatni niedobitek chwieje się nad grobem.
    • laluna82 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 18:29
      Kaufland! kojarzy mi się z syfem i aferą z przebijanymi datami ważności. Kilka lat temu w całej Polsce to był standard, dopóki ich nie nakryli blee.
      Tam nawet personel jest jakiś taki trzeciej kategorii. W moim mieście Kaufland jest obok dworca PKS przez co klientela też jest specyficzna.
      Oczywiście przepraszam za generalizację, pewnie są wyjątki ale dla mnie Kaufland to syf pod wieloma względami.
      Na drugim miejscu nie lubię Biedry. Ciężko mi powiedzieć dlaczego. Od początku nie lubiłam.

Zakupy robię w Dino, bo mam niedaleko. Kiedys lubiłam Lidl ale po przeprowadzce, zupełnie mi nie po drodze.
    • default Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 18:33
      Kauflandu i Auchana. Są za wielkie, trzeba się nachodzić i naszukać wszystkiego, aż się odechciewa zakupów w ogóle. I takiego wielkiego Carrefoura też nie lubię. Niedaleko mam taki nieduży, tam to jeszcze ujdzie.
      Ale jednak najczęściej idę do Biedronki lub Lidla. To fakt, Biedronki są różne, ja mam kilka wokół i do tej najbliższej nie chodzę, właśnie że względu na bałagan i często śmierdzące mięso w lodówkach.
      Ale pozostałe są spoko, nie ma bałaganu i jest przestronnie, szerokie alejki, łatwy dostęp do wszystkiego, towar porządnie poukładany.
      Lidle koło mnie też lubię, ale rzadziej bywam niż w Biedronce.
    • bergamotka77 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 18:44
      Lewiatana. Byłam raz, pani mega niemiła, opryskliwa i zniecierpliwiona na kasie, nigdzie indziej mnie to nie spotkało.
      • bergamotka77 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 18:46
        Lubie moją lokalną Biedronkę, bo to sklep premium z oddzielną częścią z serami i wędlinami. Tylko za dużo ludzi i za duże kolejki, ale ok. 20 jest ok smile
        • bergamotka77 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 18.09.23, 13:09
          Lidl też bardzo fajny i czysty, dużo rzeczy przemysłowych ale wolę Biedre, choć odległość taka sama.W portugalskiej sieciowce mogę kupować z zamkniętymi oczami i mam ulubione rzeczy. Kasy samoobsługowe mega wygodne, znam personel z widzenia, tylko ludzi za dużo i bywają braki w mięsie na przykład czy jabłkach, bo szybko schodzą.
          • bergamotka77 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 18.09.23, 13:13
            Nigdy nie byłam w Netto, Kauflandzie czy Stokrotce albo Intermarche. W Aldim raz. Auchan mój pobliski jest najtańszy i jest ok. Lubię Carrefoura choć cenowo gorzej ale ma np. dużo serów francuskich pleśniowych, ryb itd.
      • mia_mia Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 18:56
        Lewiatany są bardzo różne, koło mnie lokalny sklep dołączył do sieci, nic specjalnego, chociaż bardzo przydatny czasami, koło moich rodziców ta sama sytuacja, ale w tym sklepie jest i wcześniej było wszystko i jeszcze więcej i zawsze jest tam kolejka do kasy.
        • elinborg Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 18.09.23, 12:12
          Zgadza się, wiele zależy od własciciela. Mój pobliski bardzo przyjazny, tylko tam kupuję wędliny, mają dobre warzywa i pieczywo. Dużo rzeczy można zamówić, miła obsługa. Mleka, masła, serów tam nie kupuję, bo tańsze w innych sklepach.
      • iwoniaw Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 19:02
        bergamotka77 napisała:

> Lewiatana. Byłam raz, pani mega niemiła, opryskliwa i zniecierpliwiona na kasie
        > , nigdzie indziej mnie to nie spotkało.
        >

Mieszkalam kiedyś tuz przy Lewiatanie i nigdy przenigdy tam nie chodzilam z powodów jak opisane wyżej. Kiedys coś o tym wspomniałam i mój Ojciec rzucił coś w stylu, że przesadzam. I kiedyś idąc do mnie postanowił coś tam kupic po drodze (jakis droboazg w stylu "a wezmę ciastka do kawy"). Był w ciężkim szoku, w opowieści panie obsługujące nazwał "Lewiatankami zastawiajacymi regał i nie pozwalającymi ani obejrzec towaru ani powiedzieć, co mają" 🤣🤣🤣
    • mizantropka_20 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 18:50
      Ja też, ja też Biedronki organicznie nie znoszę i nie bywam, chociaż mam pod nosem
    • rosie Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 18:52
      Kaufland, rozmieszczenie towaru zupełnie bez sensu. Chcę kupić herbatę, szukam alejki a ona jest ukryta gdzieś z boku za alkoholami i środkami czystości. Szukam kremu karpatka, znajduję na półkach z dodatkami do ciast, myślę sobie że obok powinien być budyń, kisiel...ależ skąd...budynie są w innej alejce opisanej "konserwy" obok rzeczywiście są puszki z groszkiem, kukurydzą....Szukam herbatników, wchodzę w alejkę ze słodyczami ale próżno tam szukać ciastek. Herbatniki są na drugim szczycie sklepu, w takiej mniejszej alejce przy scianie. Szukam przyprawy do piernika, idę do alejki gdzie jest pierdyriald różnych przypraw ale przyprawa do piernika jest w drugim końcu sklepu, tam gdzie krem do karpatki. No nie ogarniam tego sklepu.
    • iwoniaw Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 18:55
      Biedronki są strasznie nierówne. Są takie jak menelownia a są takie jakby luksusowe. W Aldim są dwa produkty na krzyż, ktore kupuję i kiedys nawet pisalam, ze tam nic nie ma - ale, bogowie, weszlam do Netto i tam to dopiero NIC nie ma! 😉 Więc dwóch ostatnich nie to, ze nie lubię (bo akurat jest czysto i przestronnie), ale się nie nadają na zakupy z powodu asortymentu. W Żabce nigdy w zyciu nie byłam, nie wiem, po co bym tam miala zachodzić.
      Po spożywkę chodzę na bazar (warzywa i owoce), do piekarni, mięsnego, Lidla i Kauflanda. Ten ostatni ma rzeczywiscie chory rozkład towarów i dlugo się przyzwyczajałam, gdy się przerzucilam z powodu bojkotu Auchana.

• vasaro Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 18:57
      Dino. Byłam z 3 razy w 3 różnych i wszędzie miałam te same odczucia. Brudno przede wszystkim. Wybór podstawowych produktów, o wege możesz zapomnieć. Jakby sklep zatrzymał się w czasie. Panie za ladą mięsna opryskliwe i w niezbyt czystych fartuchach. Już moje osiedlowe Polo jest lepsze.
      • karmelowa_nowa Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 21:02
        Aldi i Dino.
      • laluna82 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 17.09.23, 23:02
        O kurcze, u mnie zupełnie inaczej.
        Babki jak dobre znajome dla stałych klientów.
        Sklep w którym jest prawie wszystko czego potrzebuję, częste promocje na wiele fajnych artykułów, na moją kawę.
        Full rzeczy typu "mydło i powidło" - znicze, artykuły szkolne, doniczki, termosy itp.
        No i nie znam tańszego sklepu niż Dino.
        Minusem są wędliny, mają jakąś swoją markę, nie najwyższych lotów.
        • babcia47 Re: Jakiego supermarketu najbardziej nie lubicie? 18.09.23, 00:08
          W moich, bo po kolei korzystałam z 3 zanim otworzyli mi pod nosem, wlasnie mieso i wędliny maja ok i zawsze świeże bo mają duzy ruch i towar im schodzi, wędliny smaczne i znanych firm do tego bardzo często promocyjne ceny na mieso. Fakt ze asortyment ograniczony ale podstawowe produkty mozna kupic bez problemu. Fakt towarow wege niewiele, owoce morza tylko mrozone ale pozostale są i jednak jakis wybór wśród nich chociaz ograniczony. Ceny tez przystojne czasem wrecz szokująco bo niedaleko jest lewiatan w którym ceny z kosmosu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka