alba27 17.09.23, 19:36 Dziewczyny, jutro mam badania a dostałam okres. Mogę wykonać mammografię z kontrastem czy muszę je przełożyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doloresamigo Re: Mammografia z kontrastem, czy mogę? Pilne😉 17.09.23, 19:47 Mammografię czy rezonans piersi z kontrastem? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Mammografia z kontrastem, czy mogę? Pilne😉 17.09.23, 20:26 Nie rób mammografii w czasie, gdy piersi są bardziej tkliwe, serdecznie Ci radzę. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Mammografia z kontrastem, czy mogę? Pilne😉 17.09.23, 20:36 Moje sa bolesne przed okresem, w 1 dniu miesiaczki przechodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: Mammografia z kontrastem, czy mogę? Pilne😉 17.09.23, 20:36 Mammografie. Robię raz w roku, jakoś wytrzymam, ylko, że teraz nie wiem czy rano iść na pobranie krwi czy od razu przesunąć termin. Nie znajduję jak ma się miesiączka do kontrastu. Odpowiedz Link Zgłoś
doloresamigo Re: Mammografia z kontrastem, czy mogę? Pilne😉 17.09.23, 22:05 Klasycznej mammografii nie robi się z kontrastem, chyba ze chodzi o mammografię spektralną? Z kontrastem standardowo wykonywane jest badanie MRI piersi ( rezonans magnetyczny). Niemniej jednak we wszyskich tych badaniach zalecane jest, by kobieta była w pierwszej fazie cyklu, najlepiej 5-10 ( szerzej 4-14) dzień cyklu. Wówczas obrzęk piersi i wzmocnienie podścieliska jest mniejsze ( mniej boli i mniej zakłóceń w interpretacji badania). Czy to Twoje pierwsze takie badanie? Jaki wiek mniej więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: Mammografia z kontrastem, czy mogę? Pilne😉 17.09.23, 23:33 Nie jest to moje pierwsze takie badanie . Doczytam na skierowaniu, masz rację, chodzi o mammografie spektralną. Mam 45 lat. Mimo okresu piersi nie są jakieś specjalnie bolesne czy nabrzmiałe. Odpowiedz Link Zgłoś