Dodaj do ulubionych

Mammografia z kontrastem, czy mogę? Pilne😉

17.09.23, 19:36
Dziewczyny, jutro mam badania a dostałam okres. Mogę wykonać mammografię z kontrastem czy muszę je przełożyć?
Obserwuj wątek
    • doloresamigo Re: Mammografia z kontrastem, czy mogę? Pilne😉 17.09.23, 19:47
      Mammografię czy rezonans piersi z kontrastem?
    • mama-ola Re: Mammografia z kontrastem, czy mogę? Pilne😉 17.09.23, 20:26
      Nie rób mammografii w czasie, gdy piersi są bardziej tkliwe, serdecznie Ci radzę.
      • akseinga1975 Re: Mammografia z kontrastem, czy mogę? Pilne😉 17.09.23, 20:36
        Moje sa bolesne przed okresem, w 1 dniu miesiaczki przechodzi.
    • alba27 Re: Mammografia z kontrastem, czy mogę? Pilne😉 17.09.23, 20:36
      Mammografie. Robię raz w roku, jakoś wytrzymam, ylko, że teraz nie wiem czy rano iść na pobranie krwi czy od razu przesunąć termin. Nie znajduję jak ma się miesiączka do kontrastu.
      • doloresamigo Re: Mammografia z kontrastem, czy mogę? Pilne😉 17.09.23, 22:05
        Klasycznej mammografii nie robi się z kontrastem, chyba ze chodzi o mammografię spektralną? Z kontrastem standardowo wykonywane jest badanie MRI piersi ( rezonans magnetyczny). Niemniej jednak we wszyskich tych badaniach zalecane jest, by kobieta była w pierwszej fazie cyklu, najlepiej 5-10 ( szerzej 4-14) dzień cyklu. Wówczas obrzęk piersi i wzmocnienie podścieliska jest mniejsze ( mniej boli i mniej zakłóceń w interpretacji badania). Czy to Twoje pierwsze takie badanie? Jaki wiek mniej więcej?
        • alba27 Re: Mammografia z kontrastem, czy mogę? Pilne😉 17.09.23, 23:33
          Nie jest to moje pierwsze takie badanie . Doczytam na skierowaniu, masz rację, chodzi o mammografie spektralną. Mam 45 lat. Mimo okresu piersi nie są jakieś specjalnie bolesne czy nabrzmiałe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka