Dodaj do ulubionych

Obudziłam się dziś bez zapachu

18.09.23, 08:32
Normalnie ktoś wyłączył mi zmysł powonienia. Rano córka dziwiła się, że nie czuję urobku kota w kuwecie, ale uznałam że przesadza jak zwykle.
Psiknęłam się przed chwilą perfumami i coś mnie tknęło. Nic.
Napsikałam do nakrętki, podstawiłam pod sam nos - NIC!
Od kilku dni łamało mnie w kościach, mam charakterystyczne objawy przeziębienia, ale coś takiego spotyka mnie pierwszy raz. Normalnie jedno nasuwa mi się porównanie big_grin
Przez to całe Covidoszaleńsztwo przeszłam lekkim twistem. Przeziębiona bywałam, ale żebym nie czuła zapachu? nigdy
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 18.09.23, 08:43
      Ostatnio poszłam po zwolnienie lekarskie dla córki. Praktyka pediatryczna. Musiałam iść w maseczce ffp2, ponoć bardzo wiele przypadków corony mają.
    • skumbrie Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 18.09.23, 08:46
      To teraz pędem po cztery dawki szczepionki wink
      • cisco1800 Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 18.09.23, 08:55
        a co mi to teraz da smile
        • skumbrie Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 18.09.23, 12:34
          Szczepionka leczy wstęcznie do trzeciego pokolenia big_grin
    • anilorak174 Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 18.09.23, 08:47
      Mojemu mwzowi dwa eazy wyłączył się zmysł wechu. Raz jeszcze przed covidem, po prostu obudził się i nic. Przeszło po 2 dniach. Drugi raz nagle zorientował się, że nic nie czuje jak tankował samochód. Nie czuł zapachu benzyny na stacji, potem w domu też nic. Jako, że to czasy covid to nawet test wykonał - negatywny.
      • cisco1800 Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 18.09.23, 08:57
        Ciesze się, że smak jest chociaż. Bo jak tu zjeść ukochanego pączka z różą bez smaku?
        A tak poważnie - dziwne uczucie. Mam nadzieję, że też przejdzie jak najszybciej
        • kira_03 Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 19.09.23, 03:06
          Jakim cudem masz smak bez węchu? Wech odpowiada za większość doznań smakowych? Zeby nie było,super, ze chociaż tyle.
          • m_incubo Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 19.09.23, 05:09
            Też się zastanawiam.
            Wystarczy nos zatkać zwyczajnie na chwilę palcami, żeby pozbawić się smaku w 90%
            • swiezynka77 Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 19.09.23, 11:42
              ja miałam utratę węchu bez utraty smaku. ok połowy doznań smakowych nie było bez węchu. i jeszcze zależy co się je, bo w niektórych pokarmach zapach jest ważniejszy a w innych smak.
        • konsta-is-me Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 19.09.23, 05:47
          Nie dasz rady przecież wyczuć róży bez węchu.
          Co najwyżej czujesz słodki ( słony, kwaśny) smak.
          Nie straciłaś zmysłu powonienia.
    • rita03 Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 18.09.23, 09:12
      Na dlugo przed coroną, miewałam całkowite zaniki węchu. Nie pamiętam czy za dziecka też, ale już od wczesnej młodości przy niektórych infekcjach się zdarzały. Prawdopodobnie u mnie było to związane z chorymi zatokami i nadal mi się zdarza, choć nie tak często jak kiedyś. Zazwyczaj węch wraca mi stopniowo, najpierw zaczynam czuć intensywne zapachy, a po 2-3 tygodniach te delikatne. Moja przyjaciółka po jakiejś infekcji około 10 lat temu utraciła zmysł powonienia i do dziś nie odzyskala. Ciekawostką jest to, że próbowali ja zdiagnozować i leczyć karyngolodzy i neurolodzy i nic nie pomogło.
      Życie bez węchu jest nie tylko ubogie smutniejsze, ale bywa niebezpieczne 😞
      • rita03 Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 18.09.23, 09:12
        *Laryngolodzy
      • alpepe Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 18.09.23, 10:06
        Przyjaciółka mojego byłego męża miała tak samo jak twoja przyjaciółka. Kiedyś po jakimś grypsku czy czymś podobnym straciła węch i mało co czuje.
    • homohominilupus Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 18.09.23, 10:03
      Mieliśmy z małżonkiem coś bardzo dziwnego, jego siekło strasznie, mnie nieco mniej. Ale dlugo dochodziliśmy do siebie a podchodząc pod górę sapalismy jak stare dziadki mimo że normalnie kondycję mamy bdb.
      Obstawiam że to mógł być jakiś nowy wariant Covida (ja jeszcze zadnego nie przechodziłam, a przynajmniej nic o tym nie wiem) ale nie histeryzujemy bo uwaga antyszczepy, dzięki szczepionkom wirus złagodniał i przechodzi się go lżej. Chociaż nie spodziewam się że te tłuki coś zrozumieją
    • jozefrobotnik Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 18.09.23, 10:10
      Jak miałam koronę, to byłam szczęśliwa że mogę jeść chrzan, bo czując zapach zawsze mnie skręcało a w koronie nic nie czułam🤣🤣🤣
    • swiezynka77 Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 18.09.23, 10:42
      zapewne to. 3x w życiu miałam utratę węchu, 3x to był covid. najgorszy był pierwszy raz, bo po odzyskaniu (częściowym) węchu zaczęły się omamy węchowe, bardzo nieprzyjemne i trwały rok. na szczęście prawie w całości przeszły, został mi już tylko jeden problem i praktycznie go nie zauważam bo się przyzwyczaiłam
    • reinadelafiesta Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 18.09.23, 11:09
      Ty obudziłaś się bez węchu, a nie bez zapachu. Pachniesz (bądź nie) w dalszym ciągu, spokojnie. Jak jesteś podziębiona, to brak węchu jest całkiem naturalnym zjawiskiem.
      • cisco1800 Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 18.09.23, 12:12
        Faktycznie, źle się wyraziłam wink
    • gorzka.gorycz Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 18.09.23, 12:39
      Bez zapachu? Czy wczoraj się myłaś? wink
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 18.09.23, 16:04
      No to teraz lekkim twist trochę poszalał.
      A smak masz?
      • cisco1800 Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 18.09.23, 20:59
        Smak mam. Całe szczęście
    • ga-ti Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 18.09.23, 17:34
      Ja tam nie wiem, bo nikt nie testuje, ale coś szaleje. Chłopów 18-19 letnich łamie gorączka, ból głowy, zawalone zatoki, katar zatykający i gardło.
      Mnie łamie. Dziecko też coś bierze ( beż gorączki) i mówi że w szkole też chorują, szkoła średnia, więc nie maluchy.

Węch i smak straciłam kiedyś przy covidzie, ale przechodziłam bardzo porządnie, a później omamy węchowe, fuj.
      • taniax Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 18.09.23, 19:30
        Niestety mam to co przy pandemii a czego już dawno nie miałam, bardzo charakterystyczny ból mięśni i gardła, moim zdaniem kilka tygodni i znów jeb.. nie na pełną skalę.
        • cisco1800 Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 18.09.23, 21:01
          U mnie od bólu mięśni się zaczęło. I od ogólnego zdechnięcia. Pisałam nawet w ubiegłą niedzielę na forum, że nie mam siły palcem ruszyć.
    • taki-sobie-nick Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 19.09.23, 00:41
      Chyba bez węchu.
      • nika_1985 Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 19.09.23, 02:37
        We Włoszech już znowu zaczynają chodzić w maseczkach.
      • mallard Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 19.09.23, 08:14
        taki-sobie-nick napisała:

> Chyba bez węchu.

Napisała wyraźnie: bez zapachu. Widocznie wieczorem dobrze się wykąpała i zmieniła pościel.
    • miruka Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 19.09.23, 04:57
      Mając covid straciłam węch całkowicie na wiele miesięcy tak że życzę żeby szybko wrócił.
    • purchawka2020 Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 19.09.23, 08:26
      Kolega właśnie zaległ na covid. Zrób sobie test i weź zwolnienie.
      • mallard Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 19.09.23, 16:26
        purchawka2020 napisał(a):

> Zrób sobie test

Po co?
    • demono2004 Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 19.09.23, 08:32
      Jesteś przeziebiona i tyle. Zanim świat ogarneło to całe covidove szalenstwo, niejednokrotnie tracilam węch, bo mialam np zawalone zatoki. Bywa.
      • swiezynka77 Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 19.09.23, 09:44
        a mi się to nigdy przed covidem nie zdarzyło mimo przeziębień i zatok - tak żeby nie czuć nawet octu
      • bulzemba Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 19.09.23, 16:45
        Co innego mieć zapchany nos i nie czuć zapachu a nie czuć zapachu pomimo tego że w nosie nic ci nie siedzi.
    • ursgmo Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 19.09.23, 10:23
      Córka przynosiła ze szkoły i nie mam wątpliwości że to covid. U nas już chyba po raz 5 lub 6? nie potrafię się już doliczyć. Ogólnie lekko tylko ta niemoc to okropne uczucie, pół podłogi umyję i odpoczywam jak po maratonie. Dobrze że już kości boleć przestały i ten kluch w gardle ( bez bólu) mniejszy. Najgorsze, że z teściową w domu opieki coś nie za dobrze i mąż pojechać nie bardzo może, bo choć sam nie odczuwał nic to kto wie czy nie sprzeda.
    • szczera.wiera Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 19.09.23, 10:34
      Miałam to.po infekcji z czasów covida, co to było nie wiem, może on. Węch mi wrócił wybiórczo, niestety nie czuję perfum, kwiatów, raczej jakieś smrody, spoconych ludzi itp. Peszek
      • eliza2016 Re: Obudziłam się dziś bez zapachu 19.09.23, 22:58
        Mam identycznie.. Brak węchu, ale i smaku. Jem wszystko, i obojętne co zjem. Nie mam gorączki, niby nic, kataru też nie mam. Tylko łamanie w kościach i brak węchu i smaku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka