Dodaj do ulubionych

Nastolatek - jak poprawić kondycję?

18.09.23, 09:25
Syn 14.5 roku, szczupły. Ruchowo sprawny ale kondycja leży...
Mówi że na wf szybko łapie zadyszkę - tu niestety obawiam się słabej wydolności płuc po astmie wczesnodziecięcej leczinej sterydami wziewnymi i doustnymi.
Kondycję dobiła 8 klasa - z braku czasu zrezygowalismy z basenu (korki z matmy.....). A z 4h wf w szkole normalną mieli jedna o 7 rano. Reszta spacer albo pjngping na korytarzu (mimo że szkola z ogromną halą i dobrym zapleczem to przy uklasaniu planu pierwszenstwo zawsze miały klasy plywacoeki i koszarskie, ich ogólna musiała zadowolić się pingpongiem..).

Ma basen wraca w tym tygodniu - ale to tylko 1 x tyg.
Jak pomóc trochę odbudować kondycję? Szczególnie chodzi o bieganie... Rowerem może jechać cały dzień i zero zmęczenia.
Obserwuj wątek
    • eukaliptusy Re: Nastolatek - jak poprawić kondycję? 18.09.23, 09:27
      Couch to 5k. Wpisz w Google.
    • triss_merigold6 Re: Nastolatek - jak poprawić kondycję? 18.09.23, 09:33
      Czy wchodzi w grę zapisanie na regularne treningi z elementami rozgrzewki biegowej?
    • mikams75 Re: Nastolatek - jak poprawić kondycję? 18.09.23, 11:03
      rowerem pod gore moze jechac caly dzen?
      Generalnie to gory poprawiaja bardzo kondycje, ale nie wiem czy macie cos odpowiedniego w okolicy. Moze chociaz mieszkacie w bloku na 12stym pietrze?
    • slonko1335 Re: Nastolatek - jak poprawić kondycję? 18.09.23, 11:21
      Nie chce z moim na siłownię chodzić? Sprawdzałaś spirometrię? może nie powinien biegów uskuteczniać?
      • ophelia78 Re: Nastolatek - jak poprawić kondycję? 18.09.23, 16:31
        Spirometrię mu zrobie na pewno bo nie miał od lat.
        Dobry trop.

Ja generalnie mam te sama przypadłość - kompletnie nie jestem w stanie biegać. 100 m i mam wrażenie że i płuca mi wylecą oczami. I spirometrii sobie nie mogę zrobić - nie jestem w stanie utrzymać tak długiego wydechu. Próbowałam kółka razy....
        W dzieciństwie chorowałam ja to samo co Mlody tylko wówczas nie nazywano tego astma wczesnodziecięca tylko nawracającym zapaleniem oskrzeli i leczono antybiotykami.
      • ophelia78 Re: Nastolatek - jak poprawić kondycję? 18.09.23, 16:32
        O siłowni wspominał... Nigdy w sumie nie był. Dobrze by było żeby jakiegoś kolegę znalazl co chodzi.
    • malaperspektywa Re: Nastolatek - jak poprawić kondycję? 18.09.23, 14:23
      Może ekg wysiłkowe powinien zrobić. Ja bym była ostrożna z tym, że nie ma kondycji. Spirometrię też bym powtórzyła i skonsultowała z lekarzem. Można zaszkodzić. Jeżeli wszystko ok to może jakieś sporty zorganizowane w okolicy. Niekoniecznie piłka nożna.
      • ophelia78 Re: Nastolatek - jak poprawić kondycję? 18.09.23, 16:32
        O, też myśl.
        Zrobimy.
        • ophelia78 Re: Nastolatek - jak poprawić kondycję? 18.09.23, 16:38
          A piłka nożna kompletnie go nie kręci...
          Na szczęście wink
        • kochamruskieileniwe Re: Nastolatek - jak poprawić kondycję? 18.09.23, 17:37
          A po pływaniu nie miał kłopotów?
          Oprócz sprawdzenia u lekarza, ja bym spróbowała zwiększyć basen. Pływanie bardzo poprawia wydolność płucną
          • ophelia78 Re: Nastolatek - jak poprawić kondycję? 18.09.23, 18:01
            O to nie wiedziałam.

A na basen mamy 5 minut ...
            • kochamruskieileniwe Re: Nastolatek - jak poprawić kondycję? 18.09.23, 18:05
              No poprawia... Jak mi spirometrię w pracy( badania okresowe) robili, to lekarz mnie ochrzanil, że to nie medycyna sportowa... i
              to badanie pracownika, a nie sportowca A na basen chodzę tylko raz w tygodniu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka