Dodaj do ulubionych

Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe?

18.09.23, 10:50
Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe?
Obserwuj wątek
    • stokrotka00000 Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 10:52
      Myślę, że to nastąpi po maturze, tak na razie zakładam.
    • auksencja15 Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 10:53
      Jak pójdą same do gastrologa z zaparciami.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 13:18
        https://i1.kwejk.pl/k/obrazki/2017/10/c11fc132eba452b22966cfcb09efa0e4.jpg
    • aniani7 Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 11:00
      Kiedy skończyły studia i wyjechały z domu.
    • triss_merigold6 Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 11:01
      Kiedy są w stanie podejmować kluczowe decyzje i odpowiadać za nie?
      To proces, a nie zdarzenie.
      Za dorosłych uważam znajomych syna, obecnie 19-latkow, którzy nie mając sensownego wsparcia w domu byli w stanie w słabych liceach zdać przyzwoicie maturę i wybrać bardzo przytomne kierunki studiów + ogarnąć sobie pracę. W zasadzie wszyscy teraz jeszcze pracują i to dużo, zwolnią w październiku.
    • little_fish Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 11:11
      Tak jak napisała triss - to proces. U jednych (często z konieczności) przebiega szybko. U innych wolniej i na różnych płaszczyznach.
      Syn od roku mieszka poza domem. Sam ogarnia swoje sprawy, również medyczne, w tym wzywanie pogotowia oraz wizyta na SOR. Podejmuje decyzje dotyczące studiów i przyszłości. Owszem, czasem je z nami przegada, ale tego nie uznaję za brak dorosłości, nawet przeciwnie. Ale nie utrzymuje się samodzielnie. Dorabia, owszem. Więc całkiem dorosły jeszcze nie jest 😉
      • triss_merigold6 Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 11:16
        Gdyby patrzeć tylko przez pryzmat samodzielnego utrzymywania się, to mnóstwo dojrzałych wiekiem osób również nie jest dorosłych.
      • m_incubo Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 18:40
        Utrzymywanie się samodzielne nie jest wyznacznikiem dorosłości. Gdyby tak było, śmiało połowę kobiet można by uznać za niesamodzielne dzieci 🤷🏻‍♀️
        • little_fish Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 19.09.23, 10:22
          Może i nie jest wyznacznikiem jedynym. Ale dla mnie dorosły człowiek, to taki, który utrzymuje się sam (pomijam czasowe wyłączenie z różnych przyczyn).
          Co do kobiet, których piszesz, to niestety większość z nich nie spełnia nie tylko tego warunku bycia dorosłym.😟
          • triss_merigold6 Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 19.09.23, 10:31
            Cóż... dla mnie kluczowym warunkami dorosłości są decyzyjność i sprawczosc. Jeśli pani nie pracuje, nie potrafi ułożyć relacji z ludźmi w taki sposób, żeby się z nią liczono, nie ma wpływu nawet na miejsce spędzania wakacji, ba - nawet pies jej nie słucha, to wprawdzie formalnie jest dorosła, ale trudno traktowac ją serio.
            • ekstereso Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 19.09.23, 11:05
              Niestety spełniam warunek dotyczący psa. Robi mnie jak chce.
              • igge Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 20.09.23, 03:10
                Oszalałabym gdyby 3 psy robiły co chciały i nie słuchały mnie.
                Nie dałoby się żyć.
                Nawet u kotów mnie to nieco denerwuje czasami.
                1 pies ok, da się.
                U nas tylko seniorka 16 lat psina robi co chce, ale to husky więc ma to w genach.
            • little_fish Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 19.09.23, 11:09
              Zgadzam się. Brak własnej kasy jest tu tylko jednym z elementów. Ale często decyzyjnym/kluczowym
    • gryzelda71 Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 11:18
      Absolutnie nie w momencie skończenia 18lat. I nie po maturze. Córka.juz od 1,5 roku po studiach pracuje, zarabia, ogarnia swoją rzeczywistość. Ona już dorosła. Syn na 2 roku, mieszka z nami. Owszem zarabia i jest bezkosztowy, ale nie jest samodzielny, więc nie uznaje go za dorosłego.
    • ritual2019 Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 11:31
      Corka 20 lat, uwazam ja za dorosla od 18 urodzin. Syn ma 16 lat, za dwa lata bedzie dorosly.
      • igge Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 15:34
        Ja podobnie. Choć w myśli stosuję taką dodatkową kategorię pt " młody dorosły".
    • po_godzinach_1 Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 11:32
      Wtedy, gdy zaczynają żyć i radzić sobie samodzielnie.
    • princesswhitewolf Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 11:33
      jak podejma pelnoetatowa prace zarobkowa wtedy beda w pelni dorosle spolecznie
      • panna.nasturcja Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 18:25
        Czyli niektórzy nigdy w życiu, bo mnóstwo ludzi nigdy nie podejmuje pracy na etacie, są różne formy pracy zarobkowej.
    • czekolladamientowa Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 11:37
      Nigdy
      • triss_merigold6 Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 11:38
        Coś z nimi jest nie tak?
      • panna.nasturcja Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 18:25
        Są niepełnosprawne czy Ty masz problem by da im dorosnąć?
    • alpepe Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 13:21
      W dniu ukończenia 18. urodzin. Wspieram, ale nie wychowuję, nie moralizuję, pozwalam się sparzyć. I czekam z niecierpliwością na wyprowadzkę big_grin.
    • figa_z_makiem99 Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 13:34
      Kiedy będą w stanie ponosić konsekwencje swoich decyzji jak dorosły człowiek. I kiedy będą same za siebie odpowiadały.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 13:59
      Wtedy, gdy zaczynają działać i myśleć, jak odpowiedzialni ludzie i gdyby zaszła taka potrzeba, to by sobie sami w życiu dalszym poradzili, czyli u moich dzieci to 15-16 lat.
    • bi_scotti Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 14:16
      Sredni podjal pewna important decision w sprawie jego zdrowia majac 14 lat. Doctors agreed, nam (rodzicom) zakomunikowano, przyjelismy do wiadomosci i mysle, ze to byl ten moment "zero" jego doroslosci.
      Najstarsza & Najmlodszy troche pozniej, pewnie tak gdy mieli kolo 16 lat i zaczeli samodzielnie jezdzic po swiecie, ona jako volunteer, on grajac tu i tam.
      Zgadzam sie, ze to jest process. Kwestii pieniedzy w ogole bym nie traktowala jako miernik - iluz ludzi jest zaleznych finansowo od swoich partners czy innych relatives a jednak uwazamy ich za "doroslych" wink Jesli juz, to predzej pozyskanie prawa jazdy (moich 2 dzieci w wielu 17 lat), szczegolnie w duzych miastach. Choc z drugiej strony, 14latek na traktorze (legal!) na polu tez jest juz pewnie dorosly skoro mozna mu powierzyc taka prace & responsibility, a osoby, ktore nigdy aut nie prowadzily i nie beda nie sa wszak dziecmi forever wink Cheers.
      • panna.nasturcja Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 18:28
        Bi, mam pytanie, jeśli zechcesz odpowiedzieć. A jak jest prawnie w Kanadzie z decyzjami małoletnich o leczeniu? Ti znaczy chodzi mi o to co by było gdybyście Wy chcieli inaczej niż syn zdecydował, jak by wtedy było?
        • bi_scotti Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 20:05
          13 lat - jesli decyzja nie dotyczy "zycia & smierci" czyli np. dziewczynka moze chciec a moze nie chciec zeby mama byla przy conversation o contraception & lekarz taka decyzje uszanuje, ale gdyby rzecz dotyczyla np. koniecznosci hospitalizacji, to dopiero od 16 roku zycia decision nalezy wylacznie do pacjenta.
          W przypadku mojego syna to nie byla kwestia zycia i smierci (ufff smile), raczej kontynuowania badz nie one specific form of rehab. Sredni sie nawet nie upieral, zeby bez nas ale sam doctor mu zasugerowal, ze powinien to przemyslec sam & sam decyzje podjac, bo to on bedzie sie bujal z jej konsekwencjami. Mysmy nie protestowali. Nie tylko ze wzgledu na "dojrzalosc" Sredniego ale rowniez dlatego, ze zwyczajnie byl duuuuzy trust/respect pomiedzy nami i "dochtorami" smile
          Ale dla przykladu, jest wiele rodzin zmagajacych sie z eating disorders czy depression nastolatkow - dla bardzo wielu rodzicow to, ze np. nie moga "sila" umiescic swoich 16+ teens na przymusowe leczenie jest wielkim problemem. Troche takich rodzin znam, eh ... Life.
          • panna.nasturcja Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 23:49
            Rozumiem, dziękuję.
            W Polsce to jest spory problem, źe nawet prawie dorosłych nastolatków traktuje się jak dzieci i lekarz mówi o nich, przy nich, do rodziców w trzeciej osobie, jakby ich tam w ogóle nie było. I nie czyni z nich podmiotów leczenie, wyłącznie przedmiot.
            To jest bardzo trudne zwłaszcza dla starszych dojrzałych nastolatków przy długim trudnym leczeniu, ja akurat miałam do czynienia z chorymi onkologicznie.
            A znowu to, co piszesz na końcu to druga strona medalu, bo takim dzieciakom leczenie może uratować życie.
            • asia_i_p Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 20.09.23, 07:27
              Trochę się poprawia, na razie w sferze prywatnej. Od siedemnastych urodzin córki dla lekarzy prywatnych, poza psychiatrą ściśle dziecięcą (bo już mieszany sam mnie nauczył tego podejścia), wystarczająca była informacja, że jestem w poczekalni.
    • ggrr.ruu Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 14:19
      Nie wyobrażam sobie, że miałabym uważać osiemnastoletniego człowieka za niedorosłego.
      • gryzelda71 Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 19.09.23, 10:36
        W świetle prawa jest dorosly, nie mam już nad nim pieczy rodzicielskiej, ale życiowo średnio. Of kors piszę o moim bąbelku.
        Ale wiem też, że gdybysmy nagle zniknęli, to poradzi sobie koncertowo. Ot korzysta z tego co oferuje dom rodzinny.
    • bazia_morska Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 18:38
      To zależy wink
      Myślę, że moja mała córeczka jest już prawie dorosła. Skończyła 17 lat, pracowała w wakacje, ma chlopaka, podróżuje samodzielnie, ogarnia rzeczywistość, jest odpowiedzialna.
    • asia_i_p Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 18:46
      W sensie decyduje o sobie? To proces stopniowy, ale moja 18-letnia minus 1,5 miesiąca córka jest u końca tego procesu, nie u początku.

W sensie nie potrzebują pomocy mamusi? Bez motywacji zewnętrznej to chyba nigdy, ale córka tak wygląda, że będzie mnie raczej krótko trzymać big_grin.
    • geez_louise Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 18:50
      Nigdy!

Uwielbiam styl rodzicielstwa z rodziny mojego ojca, w której 80-latkowie mówią do 60-latków „dziecko” i nadal się nad nimi trzęsą.
      • asia.sthm Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 19:18

> 80-latkowie mówią do 60-latków „dziecko”

Też taka będę i co mi kto wtedy zrobi.
        Teraz się hamuję kiedy np. z głośnika wydobywa się głos: Kapitan R.B wita państwa na pokładzie..... itd tym typowym samolotowo zniekształconym głosem, to przeciež nie powiem pasażerom obok: to moje dziecko, spoko, dolecimy gdzie trzeba.
        Dziecko to zawsze dziecko. Niech se będzie dorosłe dla całego świata, ja nie zabraniam.
        • rzepicha-piastowa Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 19.09.23, 08:49
          Ale fajnie! W takiej sytuacji tez bylabym niesamowicie dumna mama! 🤩
        • ekstereso Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 19.09.23, 11:08
          Extra! Nie wiem, czy umiałabym się powstrzymać. Chociaż tego na fotelu obok wtajemniczyć...
    • babcia47 Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 18:54
      Uznałam gdy staly się samowystarczalne finansowo. Starszy osiągnął to jeszcze w czasie studiów mlodszy juz po
      • babcia47 Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 18:58
        Pod względem decydowania o sobie od uzyskania pelnoletnosci, gdy pod względem prawnym sami odpowiadali za to co robią ale wczesniej im uświadomiłam ten fakt.
    • engine8t Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 18.09.23, 20:07
      Kiedy przestaja winic rodzicow za swoje problemy
      • 71tosia Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 19.09.23, 01:17
        Wg tej definicji większość pan z tego forum nigdy nie osiągnie dorosłości smile
        • bazia_morska Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 19.09.23, 05:59
          Poczulas sie lepsza, co? Taki sojusznik ci się trafil!
        • ggrr.ruu Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 19.09.23, 10:33
          W tej definicji to ja byłam dorosła jako pięciolatka, bo uważałam że to ja jestem winna wszystkim problemom rodziców
        • panna.nasturcja Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 20.09.23, 03:22
          Bardzo śmieszne, po prostu boki zrywać, prawda tosiu?
    • 71tosia Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 19.09.23, 01:25
      Dopóki żyją rodzice to zawsze będę się czuć trochę dzieckiem smile
      • szeptucha.z.malucha Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 19.09.23, 07:13
        A to prawda. Po śmierci drugiego rodzica poczułam się seniorką i skończyła się era bycia czyimkolwiek dzieckiem.
        • szeptucha.z.malucha Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 19.09.23, 07:14
          Byłam wtedy po 30. Ale moja mama miała tak po 60.
        • szczera.wiera Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 19.09.23, 10:17
          Ja też, okropny moment i w głowie piosenka Kasi Groniec "przed tobą świat,
          Za tobą ja,
          A za mną już nikt..."
      • dzikka Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 19.09.23, 12:18
        71tosia napisała:

> Dopóki żyją rodzice to zawsze będę się czuć trochę dzieckiem smile

Szczęściara. Ale to prawda, ja już nie jestem dzieckiem od wielu lat. I tak kuuuurefffsko mi z tym źle, mimo, że 50 u progusad
        A moje dziecko uważam za dorosłe,choć jeszcze nastoletnie. Jej dojrzałość mnie powala.
        • 71tosia Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 19.09.23, 17:39
          pewnie kazdy czul sie bardzo doroslym gdy byl nastolatkiem wink
    • afro.ninja Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 19.09.23, 07:03
      Wtedy,.kiedy codziennie będą się musiały zastanawiać, co zrobić na obiad. smile
    • szczera.wiera Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 19.09.23, 10:15
      Na pewno nie dzień po 18. urodzinach. Myślę, że po studiach (oby😄)
      • asia.sthm Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 19.09.23, 17:09
        szczera.wiera napisał(a):

> Na pewno nie dzień po 18. urodzinach. Myślę, że po studiach (oby😄)

To tak mniej więcej wtedy ta dorosłość dopada.
        I dobrze jest 👍
    • czarna_kita Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 19.09.23, 10:24
      W dniu w którym ukończyli 18 lat. Od tego momentu sami za siebie odpowiadają prawnie, więc skoro dla państwa są dorośli to i dla mnie też. Pomagam na poczatku ogarnac sprawy urzędowe czy inne jak poproszą o pomoc. Wyjaśniam i tłumaczę na miarę moich możliwości.
      • triss_merigold6 Re: Kiedy uznajecie swoje dzieci za dorosłe? 19.09.23, 10:36
        Ja pilotuję w sprawach urzędowych tzn. przekazuję gdzie i w jaki sposób, pomogłam 18-latkowi napisać cv, ułożyć w punktach informacje do rozmowy kwalifikacyjnej etc. Ze sprawami medycznymi i hr-ami na dalszym etapie radzi sobie sam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka