Dodaj do ulubionych

Jak pomagacie dzieciom dostac się na

18.09.23, 18:19
Przewodniczącego klasy bądź do Rady Dzieci ?
Na wybory na jakieś „stanowiska” w szkole ( chodzi o podstawówkę). Przygotowujecie razem wystąpienia, dajecie pomysły pomysły ?
My musimy wymyślić jakieś rzeczy które można w szkole poprawić, macie jakieś pomysły ?
Obserwuj wątek
    • auksencja15 Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 18:24
      Skuteczne są tylko łapówki wyborcze big_grin
      • magda.z.bagien Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 20:49
        Dokładnie. Po paczce cuksów na głowę albo zielona szkoła w Las Vegas, a dla rodziców jakieś może gadżety z Balenciagi żeby też lobbowali w domu.
        Jaki masz budżet?
        • sol_13 Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 23:35
          🤣🤣
    • ekstereso Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 18:31
      Ja nie potrafię ocenić kiedy żartujecie 🤷
      • panna.nasturcja Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 20:22
        Prawda?
        • simply_z Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 21.09.23, 00:50
          🤣
    • manala Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 18:33
      Yyyyy...nie wiem o czym mówisz tongue_out
      • bialydelfinum Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 18:42
        Nigdy nie pomagalas dziecku startować w konkursie ?
        • heca7 Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 19:39
          Niby jak? Miałam za córkę namalować coś jak ona robi to 100 razy lepiej ode mnie big_grin
          Na inne stanowiska żadne się nie pchało.
        • panna.nasturcja Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 20:23
          Jak pomagać? Myśleć za niego, rysować, robić plakaty?
    • daniela34 Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 18:35
      Tu niezawodny sposób:

"Wśród okrzyków tłumu, muzykantów, konstablów, członków komitetu, pieszych i konnych, powozy zajęły swe miejsca. Każdy powóz dwukonny zawierał tylu gentlemanów usadowionych i stojących, ile tylko zmieścić się mogło. W przeznaczonym dla pana Perkera powozie usiadł pan Pickwick, Tupman, Snodgrass i pół tuzina członków komitetu.
       Nastąpiła chwila uroczystego milczenia, nabrzmiałego oczekiwaniem, kiedy szanowny Samuel Slumkey wsiądzie do swego kocza.
       Nagle tłum wydal okrzyk.
       „Wsiadł!“ zawołał mały Perker, tem mocniej wzruszony, że położenie, w którem się znajdował, nie pozwalało mu widzieć co się dzieje na przedzie.
       Inny okrzyk, jeszcze głośniejszy.
       „Podaje rękę wyborcom!“ rzekł mały ajent.
       Znowu okrzyk, nierównie głośniejszy.
       „Pogłaskał dzieci po głowach!“ mówił dalej pan Perker, drżąc ze wzruszenia.
       Grzmot oklasków rozdarł powietrze.
       „Pocałował jedno!“ zawołał zachwycony mały człowieczek.
       Drugi grzmot.
       „Pocałował drugie!“
       Trzeci grzmot ogłuszający.
       „Wszystkie całuje!“ wrzasnął roznamiętniony mały gentleman i w tej chwili pochód ruszył, witany okrzykami tłumu."
      • dwa_kubki_herbaty Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 21:14
        Szukasz klientów 😉?
        • daniela34 Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 21:34
          Nieeeee. Doradzam niezawodny sposób na zdobycie głosów: trzeba ściskać ręce i całować dzieci.
          • szeptucha.z.malucha Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 21:37
            Z tym całowaniem to bym nie przesadzała...
            • daniela34 Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 22:23
              W policzki przecież. Koniecznie dobrze wymyte dzieci.
    • bialydelfinum Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 18:41
      Wyjaśnię ze wątek jest na serio.
      Naprawdę nie ma tu żadnej mamy której dziecko jest przewodniczącym klasy ?
      • szeptucha.z.malucha Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 18:46
        Na przewodniczącego klasy to głosują koledzy. Wielkiej kampanii to nie wymaga. Mój syn załatwia sprawy klasy, czasem wspiera kolegów w rozmowach z nauczycielami, jest też skarbnikiem.
        Trudniej z byciem premieremwink szkoły.
        Tu konkurencja większa. Ale już tam swoje programy plus obmyśla🤪
        • bialydelfinum Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 18:51
          Dziękuje za podpowiedzi. Ale o co chodzi z tym wspieraniem u nauczycieli ?
          Skarbnik odpada bo ta fuchę okupuje jakiś Tata….

A zdradzisz co wymyśla na tego premiera ?
          • szeptucha.z.malucha Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 18:57
            Jak jest problem, ktoś chce o ciś poprosić, to chodzi jako wsparcie, mediator.
            Covid reszty/ szczegółów nie znam. Wiem, ze startujewink
            • szeptucha.z.malucha Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 19.09.23, 06:50
              Ze też telefon zmienił mi "co do" na "covid"🤔
          • odnawialna Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 19.09.23, 07:57
            Jeśli skarbnikiem jest ojciec, to domyślam się, że chodzi o klasy 1-3?
            W tym wieku, na przewodniczącego dzieciaki wybierają tego, kogo lubią. A cała funkcja sprowadza się do wręczania kwiatków na uroczystościach i uciszania klasy, gdy nie ma nauczyciela. Po roku klasa zwykle przestaje lubić przewodniczacego, jesli za bardzo wczuje się w rolę.
      • panna.nasturcja Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 20:24
        Ja byłam przewodniczącą klasy. Moja matka chyba nawet o tym nie wiedziała wcześniej, zanim nią nie zostałam.
        • kanna Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 19.09.23, 09:17
          Mój był w samorządzie szkolnym.
          Tez się dowiedziałam przypadkiem.

Samorząd miał zebrania na długiej przerwie , które się często przeciągały.
          Bardzo sobie to chwalił, bo nie lubił nauczycielki, a nieobecność była automatycznie usprawiedliwiana na słowo "samorząd".
          • szeptucha.z.malucha Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 19.09.23, 09:20
            To chyba główna motywacja mojego😁 do tego poczet sztandarowy, konkursy, mecze reprezentacji szkoły. I z banki ma siedzenie na lekcjach🤪
      • ichi51e Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 19.09.23, 18:58
        na przewodniczącego to zwykle wybierają tego kto się zgłosi - podpowiem ludzie się nie zabijają...
        • szeptucha.z.malucha Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 19.09.23, 19:38
          Mam odmienne obserwacjewink
        • bergamotka77 Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 21.09.23, 00:55
          Zależy gdzie. U mojego w klasie było kilka kandydatów i młody został wiceprzewodniczącym kłasy.
      • kai_30 Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 25.09.23, 11:59
        Mój syn został przewodniczącym klasy (1 LO), dowiedziałam się post factum, więc nijak mu nie pomagałam. W podstawówce było podobnie, był w samorządzie klasowym i szkolnym i też żadnych działań z mojej strony nie było.
        • szeptucha.z.malucha Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 25.09.23, 12:10
          W klasie też przypadkiem się dowiadywałam ale w szkole widziałam jak przygotował plakat wyborczy, ulotki i ćwiczył przed debatą z bratem.
    • trampki-w-kwiatki Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 18:43
      Normalnie, mówimy bombelkowi, żeby przebijał każdą ofertę rozdawnictwa, piórnik plus przebił szufladą kredek plus, worek na kapcie plus przebił workiem kapci plus. To najlepsza metoda.
      • bialydelfinum Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 18:52
        W tamtym roku jedna dziewczynka tak robiła i przegrała.
    • szeptucha.z.malucha Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 18:43
      Podpowiedziałam jakie hasła wpisać w gugla, żeby mieć pojęcie czego inni dokonali. Samo wpadło, by przeprowadzić ankietę wśród kolegów. Wychodzę z założenia, ze jak chce być samorządowcem, to powinno samo ogarnąćwink
      • bialydelfinum Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 18:49
        O wreszcie jakieś konkrety, ale co konkretnie w tym Google wpisać? Kto czego dokonał ?

Ankietę ustna już dziecko robiło
        • memphis90 Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 18:51
          Piłsudski.
        • szeptucha.z.malucha Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 18:52
          Proste rzeczy: innowacje szkolne, co zmienić w szkole, dokonania samorządu, co łatwo w szkole zmienić.
          kobieta.onet.pl/dziecko/samorzad-uczniowski-jak-wygrac-wybory-pomysly-hasla/h7j218m#
          • ichi51e Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 19.09.23, 20:47
            Żeby można było w czasie lekcji do toalety! A w urodziny nie można było dostac jedynki!
    • silenta Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 18:45
      Jeśli dziecko samo nie wie co chciałoby poprawić w szkole to chyba jednak nie powinno zostać przewodniczącym?
      • aankaa Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 18:51
        mamusia wie lepiej!!
      • bialydelfinum Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 18:51
        No ma trzy postulaty a potrzebujemy 10
        • jahelena Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 18:59
          Usunięcie dezodorantów dla dorosłych ze szkoły!
        • marta.graca Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 19:04
          Średnia hawajska na obiad dla każdegosmile
        • nick_z_desperacji Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 19:52
          "potrzebujeMY"? A co on, Kaczyński, że mamusia do u.ranej śmierci będzie o rozporku przypominać? Jak chce być przewodniczącym, to niech wyjdzie z inicjatywą, jak żadnej nie ma, to niech zostanie nim ktoś, kto ją ma. Czuję, że to nie chodzi o bycie przewodniczącym, a o punkty za wolontariat ta rzecz szkoły w tym wszystkim, bo bombelkowi i mamusi wyszło, że tak "zrobi a się nie narobi"
          • bialydelfinum Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 20:16
            No ma inicjatywę i sie radzi, dlatego pytam jak wy swoim pomagaliście.
            • panna.nasturcja Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 20:26
              Ty nie możesz tego pisać serio.
            • aqua48 Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 22:09
              Nigdy nie przyszło mi do głowy żeby w czymś takim moim dzieciom "pomagać". Mogłabym ewentualnie doradzić czy to co wymyślili samodzielnie lub z kolegami ma sens.
              Pomagałam jedynie zrobić kostiumy na jakieś szkolne bale przebierańców. A reszta we własnym zakresie - jak nie umiesz wymyślić 10 postulatów, cóż - najwyraźniej nie nadajesz się na stanowisko wymagające takiego pomysłu.
        • panna.nasturcja Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 20:25
          Nie, nie potrzebujeCIE? Dziecko potrzebuje, najlepiej wraz z kolegami.
        • taki-sobie-nick Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 19.09.23, 00:08
          No to niech ruszy głową bombelek, ile ma lat?
    • kulka-online Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 18:57
      U syna w szkole wygrał chłopiec, który obiecał możliwość płatności bezgotówkowej w sklepiku szkolnym. Mój syn naiwnie dopytywał czy to leży w kompetencjach przewodniczącego samorządu szkolnego. Jak wróci do domu to zapytam czy obietnica spełniona.
      • sol_13 Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 23:33
        Może jego mama prowadzi sklepik.
        • kulka-online Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 19.09.23, 06:49
          Na razie syn zeznaje, ze dalej brak możliwość płacenia blikiem i/lub kartą. Co więcej, pani w sklepiku odmawia sprzedaży po dzwonku. 😜
          • szeptucha.z.malucha Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 19.09.23, 06:53
            Toż mówię można obiecać walkę o coś albo przejęcie sklepiku 🫢 ale każdy słyszy, co chce😛
            Mój papa kiedyś był w czyimś sztabie wyborczym, teraz moi koledzy i koleżanki są, to swoje widziałam.
          • bialydelfinum Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 19.09.23, 07:29
            wink
          • sol_13 Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 19.09.23, 22:13
            Czyli jak zwykle, obietnica wyborcza niespełnionawink
    • spirit_of_africa Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 19:22
      Co można poprawić? Wywalić Czarnka. Nie dziekuj :p
      • szeptucha.z.malucha Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 19:28
        Ale to już rewolta. Inna technika zmian😜
        • marta.graca Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 19:52
          Zamach stanu smile
        • malaperspektywa Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 20:27
          Nie szkodzi. Przed wyborami można obiecać wszystko. I nie trzeba dotrzymywać. A potem to i tak większość nie będzie pamiętała.
          • szeptucha.z.malucha Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 21:30
            Mógł obiecać starania wink
      • bialydelfinum Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 20:17
        To akurat słabe bo musza umieć się dopasować do zmieniających się okoliczności
    • kamin Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 19:54
      Kiedyś robiło się raczej łapanki na to zaszczytne stanowisko...
      • andallthat_jazz Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 20:08
        No tez troche mnie zatkalo. Za moich pradawnych czasow chowalismy sie gdzie sie dalo, byle nie zostac przewodniczacym. Zazwyczaj zostawaly nim osoby ciche, zahukane, nie za bardzo potrafiace dac opor wychowawczyni. I slowo daje za nic nie pamietam jakichkolwiek zmian wprowadzonych dzieki przewodniczacemu, ani jakiejkolwiek dyskusji. Nie mam pojecia, co oni robili, wiem, ze dla wielu to byl obciach sprawowac te funkcje, kojarzona byla ze zwrotami jak "lizus", "kujon" itd. Ale widocznie sie zmienilo.
        • bialydelfinum Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 20:14
          Za moich czasow szczerze mówiąc tez bycie przewodniczącym to nie było żadne stanowisko. Ale teraz już od żłobka ćwiczą kompetencje, wystąpienia, prezentacje, prace w grupie i robią jakieś niestworzone rzeczy. Strach sie bać, co będą musieli wyczyniać żeby dostac prace.
          • panna.nasturcja Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 20:29
            To nie jest stanowisko, to chęć działania, robienia czegoś dla innych, razem.
        • panna.nasturcja Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 20:28
          Do fatalnej szkoły chodziłaś.
      • bialydelfinum Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 20:14
        No właśnie, a teraz do cv wpisują
        • nick_z_desperacji Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 20:20
          Yyy...bycie przewodniczącym klasy w podstawówce? XD Odjechałaś.
          • szeptucha.z.malucha Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 21:31
            Chyba szkoły? Tudzież młodzieżowej Rady Miasta?
      • panna.nasturcja Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 20:27
        U nas nie, były wybory i w klasie, i do samorządu szkolnego. Dzieciaki chciały, rywalizowały, robiły plakaty, piosenki. Ale same, nie rodzice,
    • panna.nasturcja Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 20:22
      Nie, nie „wy” musicie tylko dziecko, najlepiej razem z kolegami.
    • nick_z_desperacji Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 20:22
      Zacznijmy od tego, co on rzeczywiście może zrobić w szkole. Zakładam, że wielkie g...nic. Więc równie dobrze możecie wymyśleć Erasmusa na drugim końcu świata, kółko zainteresowań dla pasjonatów starych gier komputerowych i wybudowanie sali do wspinaczki ściankowej.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 21:10
      Boszeee a to ktoś chce takie stanowiska?
      Później widać to gdy wybierana jest trójka klasowa i rada rodziców 😂
      • szeptucha.z.malucha Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 21:32
        Raz widziałam jak rodzice się bili na argumenty o bycie w trójce😂
        • sol_13 Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 23:35
          Ale żeby być czy żeby nie być?
          U nas to nikt nie chce xd
          • szeptucha.z.malucha Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 19.09.23, 06:47
            No, widzisz a u nas chcą😀
            • sol_13 Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 19.09.23, 22:14
              I skarbnikiem ktoś chce być?
              Interesujące 🤔
              • szeptucha.z.malucha Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 21.09.23, 00:56
                Klasowym tak, trójki rodziców nie
    • imponderabilia22 Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 21:58
      Wymyślić? To nie ma realnych potrzeb czy rzeczy, które wymagałyby ulepszenia? Zadania domowe też za dziecko piszesz? Ono chce być w ogóle na tym "stanowisku'' czy ty chcesz?

Jak mi koleżanka nauczycielka opowiadała, że rodzice są nieźlr pop...leni, to jej nie wierzyłam....
    • ga-ti Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 22:29
      Moje dzieci nie miały takich aspiracji. Znaczy jedno działa w szkole prężnie, ale z tylnego fotela, nie jest oficjalnie w samorządzie, ale się rządzi wink

Z tego, co się zmieniło w podstawówce moich dzieci na przełomie kilkunastu lat: cichy dzwonek, taka melodyjka (chyba jeden tyko się udało, ale to zawsze coś), od czasu do czasu muzyka na przerwach dla starszych (nie wiem z jaką częstotliwością), takie naklejki na korytarzu u młodszych w kształcie klas, naklejki na schodach z tabliczką mnożenia, takie rzutniki na korytarzu z grami wyświetlanymi na podłodze, losowanie szczęśliwego numerka (choć teraz robi to Librus), "kanapy" do siedzenia na korytarzach, stojaki na rowery. Tyle pamiętam. Spora część dofinansowana z RR. Walczyli o pokój wyciszeń, czy coś takiego, była akcja rady rodziców, ale coś cisza. Przed covidem były cykliczne dyskoteki dla starszych uczniów w dużej mierze organizowane przez samorząd, teraz nie wiem.
      Do tego akcje pomocowe, zbiórki różne: dla schronisk, domów dziecka, lokalnych potrzebujących.
      Nie jestem na bieżąco, bo mam młodsze dziecko, ale wszystko przede mną wink

Aha, może plakat wyborczy? No i ulotki z cukierkiem smile
      • szeptucha.z.malucha Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 22:35
        To te cukierki chyba ciężarówką trzeba by przywieźćwink
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 19.09.23, 07:22
        Jakie pozytywne inicjatywy, i bez zadęcia! Brawo dla dzieciaków smile
      • bialydelfinum Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 19.09.23, 07:32
        Bardzo ci dziekuje za super pomysły.
        Czesc już mają np. ten dzwonek- muzyka ale resztę zapisuje i przekażę.
        Ktos jeszcze na temat coś ma czy tylko tu towarzysko ?
    • bywalec.hoteli Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 22:37
      OJP. Komentarz w temacie.
    • panirobak82 Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 23:20
      Moje z tych, które jak najdalej od takich inicjatyw : )
      • szeptucha.z.malucha Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 19.09.23, 06:48
        Współczuję😜
    • sol_13 Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 18.09.23, 23:38
      Ten wątek ma potencjał, to chyba jednak jest na serio.
    • taki-sobie-nick Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 19.09.23, 00:40
      To my będziemy tym przewodniczącym czy bombelek?
    • lucadimontezemolo Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 19.09.23, 07:28
      Ja bym zaczeła od zebrania brudów na przeciwników. Potem szantaż przeciwników albo się wycofują z wyborów, a jak nie to udostępniam materiały kompromitujące ogółowi.
      • szeptucha.z.malucha Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 19.09.23, 07:47
        Mówisz? Wstęp do polityki?
      • sol_13 Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 19.09.23, 20:07
        I to jest fachowe podejście do sprawy!
    • ivaz Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 19.09.23, 07:30
      jpr
    • szczera.wiera Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 19.09.23, 10:21
      Myślę, że trollujesz
    • bergamotka77 Re: Jak pomagacie dzieciom dostac się na 19.09.23, 11:13
      Nijak. Moj dostal się sam, dowiedziałam się po fakcie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka