Dodaj do ulubionych

A o ujawnieniu planów obrony Polski nic?

18.09.23, 20:06
Płaszczak sobie radośnie udostępnił plan obrony Polski z czasów PO.

Co prawda żadna to wielka tajemnica, że w razie złamania obrony wycofanie się za linię Wisły jest w polskim przypadku racjonalnym posunięciem, bo to pierwsza naturalna bariera, ale przekaz "Tusk odda Polskę ruskim" poszedł do suwerena. Może chociaż #niemanakogogłosować się ruszą do urn.

www.tokfm.pl/Tokfm/7,189571,30200566,plan-obrony-polski-ujawniony-w-spocie-blaszczaka-porazajacy.html
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 18.09.23, 20:08
      Ale jakiej obrony? Tu mi forumki wyjasnily ze wojna w Polsce jest absolutnie niemożliwa wiec nie ma mowy o jakiejs potrzebie obrony bo nie smia tknac kraju NATO

😆
      • demono2004 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 08:26
        princesswhitewolf napisała:

> Ale jakiej obrony? Tu mi forumki wyjasnily ze wojna w Polsce jest absolutnie ni
        > emożliwa wiec nie ma mowy o jakiejs potrzebie obrony bo nie smia tknac kraju NA
        > TO
        >
        > 😆

Taaaaaak? To dlaczego z całymi rodzinami, wyrabiały sobie paszporty po ponad półtora roku temu? big_grin
        • princesswhitewolf Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 12:08
          no wlasnie. I bardzo sie denerwuja jak zaczynam temat...
          • gryzelda71 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 12:24
            Oj temat wojny. No jest o czym dyskutować. Nic w temacie zrobić nie możesz. Ew ten paszport w kieszeni mieć wszedzie.
            • princesswhitewolf Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 13:43
              jesli Niemce beda wypuszczac...
          • memphis90 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 14:29
            Temat gromadzenia zapasów mąki pod listwami podłogowymi i wyszukiwania znanych tylko miejscowym ścieżynek i drewnianych mosteczkow przez Odrę…?
            • princesswhitewolf Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 14:43
              > i wyszukiwania znanych tylko miejscowym ścieżynek i drewnianych mosteczkow przez Odrę…?

cos mnie ominelo?
              • tanebo001 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 15:59
                To nie wiedziałaś? Putin zajął Kijów w 3 dni. Na smoku.
                • princesswhitewolf Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 18:07
                  ahahah
              • memphis90 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 20:07
                No przecież to było clue tych rojeń o wojnie w Polsce, w ktorych nie chciałyśmy uczestniczyć rzekomo ze strachu i przerażenia. Ze należy zawczasu znaleźć tajemną drozynkę przez granicę, taką, którą tylko miejscowi znają, żeby wszyscy się nie rzucili i nie zablokowali (w przypadku Polski - przypominam - granicą jest Odra i Bałtyk; ja przytomnie proponowałam zaopatrzenie się zawczasu w dmuchanego flaminga na tę okoliczność), obliczyć liczbę niezbędnych łomów na rodzine, zapakować do plecaka 70l wody na głowę, a mąkę ukryć w listwie podłogowej.
                • kokosowy15 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 20:49
                  "gwóźdź" czy "wskazówka"? Clou czy clue, co miałaś na myśli?
                  • taniarada Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 22:54
                    O jakich tajemnicach mowa, skoro w tamtym czasie Łukaszenka i Putin lustrowali nasze wojska za przyzwoleniem, a nawet na wyraźnie zaproszenie dowództwa MON.
                    Chyba, że chodzi o utrzymanie pewnych rzeczy w tajemnicy przed polskim społeczeństwem i to się nie udało, tu zgoda.
    • triss_merigold6 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 18.09.23, 20:13
      Zasadniczo to nie była żadna tajemnica, walały się po bardziej niszowo-branżowych mediach od dekady.

Natomiast oczywiście wykorzystanie ww. jako elementu kampanii jest skandaliczne, wiarygodności sojuszniczej nie odbiera, bo i tak jej nie mamy (patrz: wywiady z gen. Pytlem).
    • princesswhitewolf Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 18.09.23, 20:26
      O dzis o tym jest odcinek:

youtu.be/1_VEN2T-RnU?si=bARf9GKpNRWIoU7V
    • semihora Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 18.09.23, 21:31
      A tam, Antek już wszystko kumplom przekazał suspicious
      • princesswhitewolf Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 12:09
        i nawet order od Prezydenta Polski za dobre sprawowanie dostal <facepalm> lol
    • sueellen Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 18.09.23, 23:36
      BYŁO racjonalnym, ale po tym co odstawili Rosjanie np Buczy jest już nie do przyjęcia dla nikogo.
      • feel_good_inc Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 07:39
        Dalej jest jedynym racjonalnym, chyba że rozważasz uderzenie wyprzedzające z rajdem na terytorium przeciwnika, co właśnie Rosja zrobiła w Ukrainie. Wystarczy choćby wspomnieć rajd Pirgożyna, żeby zrozumieć ich motywację - każdy kto wejdzie na rosyjskie stepy, ma praktycznie otwartą drogę na Moskwę, więc z ich punktu widzenia jest to działanie w celu zapewnienia bezpieczeństwa narodowego. Cały wielki projekt Putina przywrócenia granic z czasów ZSRR czy Imperium to nie są rojenia mocarstwowe, jak niektórzy próbują to malować, tylko bezwzględny plan zapewnienia bezpieczeństwa przez oparcie granic na naturalnych przeszkodach terenowych.
        • szare_kolory Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 08:09
          Z czyjego punktu widzenia to jest racjonalny plan? Bo na pewno nie z mojego, osoby mieszkającej w południowo-wschodniej Polsce. Przypominam, to nadal jest Polska, mówimy tutaj po polsku, płacimy polski ZUS, dzieci chodzą do polskich szkół itd. Zatem jeśli planuje się nas poświęcić, to może powinniśmy płacić mniejsze podatki? Polska, choć dla wielu to będzie szokujące odkrycie, nie kończy się na rubieżach Warszawy. A i z perspektywy dawnej Galicji mówi się o niej czasami "przedmieścia Mińska". No to teraz te przedmieścia nabierają dodatkowego znaczenia. Plany, oczywiście były znane i żadną tajemnicą nie były. Nie przerażały, bo wojna w Donbasie była daleko od nas i polskiej świadomości niemal nie istniała. Przeraża teraz. Natomiast nie wiem czy min. Błaszczak sobie dokładnie przemyślał co też ujawnia. Ponieważ dokument, który ujawnił jest podpisany przez Lecha Kaczyńskiego a powstał na wniosek ówczesnego premiera o tym samym nazwisku. Cóż.
          • feel_good_inc Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 09:02
            szare_kolory napisała:
            > Z czyjego punktu widzenia to jest racjonalny plan? Bo na pewno nie z mojego

Ok, to czekam na lepszy. Może płot na granicy postawimy? Albo lepiej, żołnierze chwycą się za ręce i odeprą wroga siłą miłości jak Troskliwe Misie? No bo chyba nie aż tak głupi, jak postawienie całego wojska na granicy, żeby zostało zniszczone pierwszymi salwami natarcia, albo objechane jak Linia Maginota w 1940?
            • tanebo001 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 09:26
              To co proponujesz? Umiesz już mówić po rusku? Tak naprawdę wystarczy nam jeden okręt podwodny z załoga + jeden żołnierz. Plus kilkadziesiąt głowic termojądrowych.
              • karambol_extra Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 10:10
                Jeden na pewno nie, bo połowę czasu trzeba przeznaczyć na obsługę w porcie, do tego remonty. Trzy sztuki to minimum, żeby jeden mógł stale być w gotowości na morzu czy oceanie. Przy czym może być niestety namierzony i śledzony od samego wyjścia z portu.
                Ale ogólnie, pomysł prawidłowy.
                buldog.
              • feel_good_inc Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 10:16
                tanebo001 napisał:
                > To co proponujesz? Umiesz już mówić po rusku?

Przecież już ci Błaszczak przeczytał jedyny sensowny plan - zatrzymać wroga na naturalnych przeszkodach terenowych i czekać na pomoc NATO w ramach artykułu 5. Bo dyskutujemy tu o faktach, a nie uczuciach, a fakt jest taki, że jedyną alternatywą byłoby uderzenie uprzedzające na wschód.

> Tak naprawdę wystarczy nam jeden
                > okręt podwodny z załoga + jeden żołnierz.

No tak. Nie będzie jadł, spał i defekował, tylko siedział przy przycisku atomowym big_grin

> Plus kilkadziesiąt głowic termojądrow
                > ych.

Czyli chcesz oddać broń atomową w ręcze Kaczyńskiego i Macierewicza? Zawsze mi wyglądałeś na podległego misia, który lubi być dominowany przez chłopaków z dużymi głowicami...
                • szare_kolory Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 10:33
                  feel_good_inc napisał:

> Czyli chcesz oddać broń atomową w ręcze Kaczyńskiego i Macierewicza? Zawsze mi
                  > wyglądałeś na podległego misia, który lubi być dominowany przez chłopaków z duż
                  > ymi głowicami...

Wiesz co, puknij się może w główkę. Chyba po raz drugi radzę to w tym wątku i być może nawet po raz drugi Tobie. Te stare dziadki nie będą żyły wiecznie, a jeśli Pootin ma atomówkę i jakoś jeszcze jej nie użył, to przy całym śmigle Antoniego, wybacz jednak nie jesteśmy w gorszej sytuacji niż oni.
            • szare_kolory Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 10:04
              Nie jestem ani wojskowym ani specjalistą od obronności i zakładam, że Ty także nie. Ale założenie ODDANIA 10-20% terytorium jako elementu obrony jest głupotą do kwadratu. I to jest bardzo delikatna etykietka. Oczywiście, RU, po chapnięciu tego terenu wycofa się w przerażeniu. Przerażona bowiem będzie łatwością zdobyczy (i odwagą polskiego oręża, ofkors). Oczywiście odebranie uy.eb.anego kawałka ziemi będzie dziecinnie proste, a na "tymczasowo" okupowanych przez RU ziemiach ludność będzie radośnie uczyć się czastuszek i zapraszać bratnich wojaków na rodzinne posiłki. Dokładnie tak, jak to było w Buczy, to oczywiste. Dalej, Polska po odrąbaniu takiego kawała ziemi oczywiście będzie państwiem silniejszym i będzie stać na silnej pozycji negocjacyjnej, wiadomo. Nie stanie się dziadem proszalnym uwieszonym u rękawa Francuzów, Brytyjczyków czy USA. O Niemcach nie wspominam, ponieważ podejrzewam, że w najlepszym przypadku po prostu nam nie pomogą. Tak, państwo, którego doktryna obronna zakłada oddanie swojego terytorium to mądre państwo - któż tego nie docenia? Zwłaszcza mając takiego żarłocznego sąsiada jak RU. Ktoś chyba upadł na głowę i założył, że jesteśmy jaszczurką, która w zagrożeniu odrzuca ogon. Tylko, że tutaj analogia się kończy, bo jaszczurce ogon odrasta, a nam Podkarpacie, Podlasie, wschodnie Mazowsze nie odrośnie. Tak jak nie odrosło Podole czy Wołyń.
              • tanebo001 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 10:10
                To się nazywa "głębia operacyjna". Dziś nie da się prowadzić wojny jak w 1914 - postawić na granicy linii Maginota i nikt jej nie przekroczy. Już w II wojnie udowodniono że jest to niemożliwe. Jest tylko jedna alternatywa - atak wyprzedzający i zniszczenie potencjalnego wroga. Ale nie jesteśmy supermocarstwem któremu nikt nie podskoczy więc to strategia samobójcza. Jeśli będziemy walczyć na granicy to nas pokonają - jak III Rzesza.
                • szare_kolory Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 10:34
                  No. W '39 ta głębia operacyjna się nazywała Zaleszczyki.
                • karambol_extra Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 10:52
                  Właśnie obecna wojna pokazała, że to znów jest możliwe. Linia Surowikina jest w niektórych miejscach łamana ponad 2 miesiące i prawie nic. Rosjanie też nie posunęli się na żadnych odcinkach frontu. Zagrożony jest znów Charków, ale nie z powodu jakiegoś manewru, tylko dlatego, że Rosjanie gromadzą w tej okolicy całą rezerwową, stosunkowo dobrze uzbrojoną i wyszkoloną (zgodnie z opiniami z Zachodu) armię ok. 200 tys. ludzi. To nie żaden manewr, tylko walec. Tak samo Bachmut to dla obu stron może to co dawniej Verdun. Obecnie broń pancerna nie nadaje się do łamania oporu rozległych fortyfikacji, bo czołgi po kilka milionów zostaną zniszczone np. rakietami po 80 tys. dolarów szt.
                  Rosja ma już niewiele nowoczesnych czołgów. Putin kazał rozwinąć produkcję 1600 szt. rocznie (do tej pory mniej niż 100 - 30 nowych i 60 modernizowanych). To bardzo mało prawdopodobne, ale słyszałem, że w Niżniem Tagile uruchomili produkcję T-80, a to koncepcyjnie może lepszy (na pewno inny) czołg niż T-90. Ale jeśli zrobią ich np. 300-400 (nie więcej), to wszystko rozbije się o linie obronne takie jak wokół Bachmutu i dalej na południe, rakiety i uderzenia z powietrza. Pod warunkiem, że będzie czym uderzać.
                  Natomiast przyjęcie bitwy (nie budowa fortyfikacji) z rosyjskimi SZ na granicy, to niepotrzebne marnowanie sił. A kiedy się tych sił nie ma (tak jak Polska dziś), to szaleństwo i samobójstwo. Ukraina prowadziła na swoim terytorium walki manewrowe na terenach, na których nie było umocnień, wiadomo że obie strony (sytuację uratowały czołgi z Polski) poniosły duże straty (ale innej możliwości obrony nie było). W szczegóły nie ma co wchodzić. Dodajmy, dzisiaj Polska czołgów praktycznie nie ma. Samolotów latających też.
                  • szare_kolory Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 11:23
                    Właśnie dotarło do mnie teraz, że armie Zachodu zbroją się i unowocześniają. Nasza armia również (można kwestionować zasadność niektórych zakupów albo pewne szczegóły, jednak chyba idzie to ogólnie w dobrym kierunku). Ale armia RU się nie modernizuje. Oni działają od wieków tak samo: horda wygłodniałych, wynędzniałych, zdziczałych bojców. Których powstrzyma najlepiej jakaś przeszkoda. Mur zburzą ale zanim zburzą, zdążymy być może przygotować odpowiednie powitanie. Może powinniśmy sie uzbroić w miotacze ognia?
                    • mizantropka_20 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 11:34
                      Może powinniśmy zainwestować w nasze zakłady zbrojeniowe, a nie kupować na kredyt w Korei, skąd sprzęt wojskowy dotrze do nas za kilka/ kilkanaście lat? Może powinniśmy twardo negocjować warunki offsetu? Może powinniśmy zadbać aby kupowany sprzęt wojskowy był spójny, z posiadanym a nie od sasa do lasa.
                      • szare_kolory Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 11:38
                        mizantropka_20 napisała:

> Może powinniśmy zainwestować w nasze zakłady zbrojeniowe, a nie kupować na kred
                        > yt w Korei, skąd sprzęt wojskowy dotrze do nas za kilka/ kilkanaście lat? Może
                        > powinniśmy twardo negocjować warunki offsetu? Może powinniśmy zadbać aby kupowa
                        > ny sprzęt wojskowy był spójny, z posiadanym a nie od sasa do lasa.

No co Ty. To by było rozsądne. A rozsądek to nie jest coś, czym się kierują miłościwi, co Białystok, Lublin i Rzeszów chcą poświęcać ratując inne rejony.
                        • mizantropka_20 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 11:48
                          Co do poświęcania, to jak wyżej napisałam mam odmienne od twojego zdanie😉
                          • szare_kolory Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 14:24
                            mizantropka_20 napisała:

> Co do poświęcania, to jak wyżej napisałam mam odmienne od twojego zdanie😉

A tak, odmienność zdania szanuję. Obie operujemy argumentami, można się spierać, to zawsze jest ożywcze i twórcze. Natomiast kiedy pisałam o poświęcaniu pasa od Rzeszowa po Białystok myślałam o tym, że to przecież matecznik wyborczy tych tytanów intelektu.
                            • mizantropka_20 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 14:37
                              To Polski pas biblijny, tego nawet ruski nie ruszy
                              • alicia033 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 20:48
                                mizantropka_20 napisała:

> To Polski pas biblijny, tego nawet ruski nie ruszy
                                >

no ahistoryczna idiotkasad
                                • mizantropka_20 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 20.09.23, 05:56
                                  Nie dotarło, że to była ironia? Smuteczek
              • feel_good_inc Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 10:18
                Super bejbe, ale tu rozmawiamy o faktach, a nie o uczuciach.
                Zaproponuj może alternatywę dla tego planu. Nie wiem, szturm modlitewny czy cuś?
                • szare_kolory Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 10:33
                  Brakło nam argumentu, co?
                  • feel_good_inc Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 11:25
                    Bejbe, z czym ja tu mam dyskutować, że jest ci przykro, że mieszkasz w złym geopolitycznie rejonie. No jest ci przykro. I co z tego?
                    • szare_kolory Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 11:32
                      Kiciuniu, rozpisałam się dość jasno i nie tylko o samych emocjach. Do pozycji PL po ewentualnym rozbiorze się nie odnosisz, być może zaskoczyło Cię przewidywanie dalszego rozwoju wypadków. Ja się przenieść mogę w obce strony, będę tęksnić, ale przeżyję. Ewentualnie zginę i też mi będzie wszystko jedno. Ale narazie, póki żyję i chodzę na wybory mogę zadawać pytania, które zadaję. I na które mało jest odpowiedzi. Ty również ich nie udzielasz.
                      • feel_good_inc Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 11:39
                        Jeszcze raz - nie masz żadnego argumentu poza tym, że ci przykro.
                        Możesz lobbować za przyjęciem Polski do ZBiR, wtedy odsuniesz groźbę zbrojnego ataku na swój domek.
                        • szare_kolory Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 12:20
                          Czytanie ze zrozumieniem nie dla wszystkich jest łatwe. Rozumiem.
          • mizantropka_20 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 10:31
            Też mieszkam w południowo-wschodniej Polsce, ale rozumiem, że jeśli atak nastąpiłby ze wschodu to jestem na linii strzału. Nie mam poczucia, że ktokolwiek zamierza mnie poświęcać, ot pechowe miejsce zamieszkania. W 39 pecha mieli mieszkający wzdłuż granicy zachodniej, granicy z Prusami Wschodnimi i z (zależną) od Niemiec Słowacją. Teraz my.
            • szare_kolory Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 10:41
              No widzisz, a ja mam poczucie, że mnie ktoś poświęci. I o ile rozumiem, że jest, jak jest i nagle nie przeorientujemy mapy, to sorry, będziemy ginąć za Warszawę, Łódź, Poznań, Gdańsk. I będziemy ginąć w bardzo brutalnych okolicznościach. W życiu jednak jest tak, że możliwe są różne scenariusze i może warto byłoby przygotować się na więcej niż jeden i wybrać lepszy? Czyli taki, który nie zakłada strat. Zaraz rozlegnie się płacz i wiele emocjonalnych argumentów, ale powinniśmy mieć atom. Dlaczego napadnięto Ukrainę? Ano, bo wcześniej ją rozbrojono z atomu właśnie. Czy Pootin ryzykowałby atak na UKR gdyby ta dysponowała A-bombą? Sądzę, że wątpię. Podobnie my. Oraz bardzo dobrze uzbrojone wojsko, które jest sprawne, dynamiczne i świetnie przeszkolone. Zresztą przeszkolone powinno być całe społeczeństwo. Tak, jak to jest w Ukrainie i np. Finlandii. Powinniśmy umieć strzelać i umieć założyć stazę. Te dwie ostatnie sprawy sprowadziłam w krótkim zdaniu do minimum, ale moim zdaniem one pokazują rozpiętość spraw do ogarnięcia. No, chyba, że nagle przeniosą nas na mapie na Hawaje. To wtedy zabezpieczajmy się przed trzęsieniami ziemi, co i tak uważam za zagrożenie mniejsze niż ruski mir.
              • mizantropka_20 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 10:53
                Jeśli nastąpi pełnoskalowy atak, to w całej Polsce będą ginąć za Warszawę. Cóż, staram się być realistką i rozumiem, że ważniejsze jest opracowanie strategii, umożliwiającej stawienie oporu tam, gdzie będzie on najefektywniejszy i mający szansę powodzenia, niż podejście taktyczne. Oczywiście zakładam, że nie będzie tak, że całe połacie wschodniej Polski odda się agresorowi bez żadnego oporu, ale też mam świadomość, że ten opór w wykonaniu naszych "żołnierzy" robiących za tło Błaszczakowi i innym politykom jakiś spektakularnie skuteczny nie będzie. A Nato... no cóż, pożyjemy zobaczymy. Dlatego uznaje, że moje tupanie nóżką nie zda się (niestety) na wiele.
                • lauren6 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 11:01
                  Matkobosko, dokument udostępniony przez dzbana to jest plan obronny ostatniej szansy. Czyli NATO się na nas wypina i sami musimy sobie poradzić z najazdem ze wschodu.

Wojskowi regularnie ćwiczą różne scenariusze obrony Polski i po prostu ten oparty na linii Wisły okazuje się być najskuteczniejszy. Nie chodzi o obronę default city czy dzielenie Polski na lepszą i gorszą połowę. Przypomnę, że Warszawa leży po obu stronach Wisły, więc argument o poświęceniu wschodniej Polski dla Warszawy jest już kompletnie wyssany z palca.
                  • mizantropka_20 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 11:23
                    Chyba mnie nie zrozumiałaś, mój wywód jest odpowiedzią na tezę, że tereny południowo-wschodniej Polski zostaną "poświęcone". Ja tak nie uważam, choć tam mieszkam. Rozumiem także, że są różne scenariusze gier wojennych. Idiota pełniący obowiązki Ministra Obrony wyciągnął ten najgorszy, aby jeszcze bardzie scalić i umotywować suwerena (tam pis ma najwyższe poparcie, za co w swoim imieniu serdecznie przepraszam), a może pozyskać kilka % niezdecydowanych. A, że się chłopu zapomniało kto zaklepał ten scenariusz, wielkie tam aj waj, ciemny lud to kupi.
                    • szare_kolory Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 11:25
                      mizantropka_20 napisała:

> A, że się chłopu zapomniało kto zaklepał ten scenariusz, wielkie tam aj waj, ciemny lud to kupi.

Tak. Czy można się bardziej samozaorać?
                      • mizantropka_20 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 11:39
                        Po namyśle - bo ja wiem czy to było samozaoranie? Przecież on mówił do suwerena, a suweren jak wiadomo (poza cynicznymi politykami nakierowanymi na własny interes i płatnymi trollami) inteligencją i umiejętnością łączenia kropek nie grzeszy.
                • draconessa Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 11:30
                  Jesli nastapi pelnoskalowy atak , to linie 'obrony' zatrzyma sie na Odrze. Sojusznicy NATO sie na nas wypna. W 39tym tez mielismy sojusze i pakty obronne i co? Francja i Anglia pogrozily Hitlerowi paluszkiem, ale swoich sil nie ruszyly. Tak bedzie i tym razem.
                  • mizantropka_20 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 11:52
                    Też mam takie podejrzenia graniczące z pewnością, ale nie chce się nakręcać.
                  • tapatik Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 15:48
                    draconessa napisała:

> Jesli nastapi pelnoskalowy atak , to linie 'obrony' zatrzyma sie na Odrze.

A jak następi pełnoskalowy atak na Ukrainę, to po 3 dniach kacapy będą w Kijowie.

> Sojusznicy NATO sie na nas wypna. W 39tym tez mielismy sojusze
                    > i pakty obronne i co? Francja i Anglia pogrozily Hitlerowi paluszkiem,
                    > ale swoich sil nie ruszyly.
                    > Tak bedzie i tym razem.

Skąd wiesz co będzie? Europa przekonała się, co oznacza ustępowanie dyktatorowi.
                    • mizantropka_20 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 17:42
                      Łryly? Jakoś nie zauważyłam. Mówisz o tych papierowych sankcjach? Czy o społeczeństwie Europy (szczególnie tej południowej), które coraz bardziej buntuje się przeciwko pomocy Ukrainie? Czy może o dobrych radach, które coraz częściej (na tym forum również) padają, żeby po setkach tysięcy ofiar, po Buczy, po Irpieniu, po zrzucaniu bomb z napisem "для детей", po zniszczeniu infrastruktury technicznej, mieszkalnej i użyteczności publicznej Ukraina się poddała. Zaiste, Europa jest bardzo przekonana.
                      • bistian Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 19:00
                        mizantropka_20 napisała:

> Czy może o dobrych radach, które coraz częściej (na
                        > tym forum również) padają, żeby po setkach tysięcy ofiar, po Buczy, po Irpieniu
                        > , po zrzucaniu bomb z napisem "для детей", po zniszczeniu infrastruktury techni
                        > cznej, mieszkalnej i użyteczności publicznej Ukraina się poddała. Zaiste, Euro
                        > pa jest bardzo przekonana.

Ja w kwestii formalnej, na tym pocisku w Kramatorsku był napis "za dzieci", nie "dla dzieci".
                        Rosjanie i rosyjskie służby, bardzo grały na emocjach i nadal to robią. Za pomocą pewnej kobiety, puścili fałszywą wiadomość, że rzekomo Ukraińcy przybili gwoździami dwulatka i pastwili się nad nim i nad jego matką. Nikt z obecnych tam ludzi, nie pamięta takiego zdarzenia, ale takie historie, żyją swoim życiem i część osób w to wierzy.
                        Tak tylko chciałem wyjaśnić, skąd wziął się taki napis na pocisku kasetowym z toczki.
                        • mizantropka_20 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 19:56
                          Nie dyskutuje, napisałam to na podstawie artykułu w Gazecie pl. Cytuję:

Kramatorsk. Rosyjska rakieta z napisem "DLA DZIECI"

W ukraińskich mediach pojawiają się też zdjęcia z miejsca ataku. Na jednym z nich widać szczątki rosyjskiej rakiety, która spadła niedaleko peronu kolejowego. Z boku widnieje napis: "DLA DZIECI".

Nie wykluczone, że napis nawiązuje do słowa "dzieci", które było narysowane przez Ukraińców m.in. przed Teatrem Dramatycznym w Mariupolu, gdzie schowały się setki cywilów, którzy stracili domy w wyniku agresji Rosji.
                    • szare_kolory Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 18:20
                      tapatik napisał:

> Skąd wiesz co będzie? Europa przekonała się, co oznacza ustępowanie dyktatorowi.

A któraż to Europa? Ta, co dzwoniła od początku wojny (również po Buczy) do Pootina? Czy ta, co w osobie Scholza wzywała Ukraińców do zakończenia wojny? Czy-ta, co nie zgadza się na tranzyt broni przez swoje terytorium (czy Węgry to nie Europa?) Czy ta, co w białych szmatach pałęta się po zaułkach Watykanu i każe docenić humanistyczne dziedzictwo Matuszki Rossiji? Która to jest ta przebudzona Europa?
                      • tanebo001 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 18:44
                        Po co ten defetyzm? To woda na młyn Putina...
                        • mizantropka_20 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 20:01
                          Przed 39 nie było defetyzmu, była pewność, że mamy silnych sojuszników, którzy nam pomogą. Nie muszę ci chyba przypominać jak to się skończyło.
                      • triss_merigold6 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 20:48
                        Innej Europy nie ma.
          • leosia-wspaniala Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 11:01
            >Z czyjego punktu widzenia to jest racjonalny plan? Bo na pewno nie z mojego, osoby mieszkającej w południowo-wschodniej Polsce.

Ja też tu mieszkam. I dalej jest to plan racjonalny. Wycofać siły, czekać na wsparcie, ratować ludzi i sprzęt, szykować kontrofensywę.

> Przypominam, to nadal jest Polska, mówimy tutaj po polsku, płacimy polski ZUS, dzieci chodzą do polskich szkół itd.

Ale co to ma do rzeczy w przypadku złamania obrony przez wroga?

>Zatem jeśli planuje się nas poświęcić, to może powinniśmy płacić mniejsze podatki?

Ale to nie jest kwestia poświęcenia, tylko logiki. Jak wojsko zostanie rozbite w pył na wschodzie, to co dalej, jak myślisz...?
            • szare_kolory Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 11:29
              leosia-wspaniala napisał(a):

> >Z czyjego punktu widzenia to jest racjonalny plan? Bo na pewno nie z mojeg
              > o, osoby mieszkającej w południowo-wschodniej Polsce.
              >
              > Ja też tu mieszkam. I dalej jest to plan racjonalny. Wycofać siły, czekać na ws
              > parcie, ratować ludzi i sprzęt, szykować kontrofensywę.
              >
              > > Przypominam, to nadal jest Polska, mówimy tutaj po polsku, płacimy polski
              > ZUS, dzieci chodzą do polskich szkół itd.
              >
              > Ale co to ma do rzeczy w przypadku złamania obrony przez wroga?
              >
              > >Zatem jeśli planuje się nas poświęcić, to może powinniśmy płacić mniejsze
              > podatki?
              >
              > Ale to nie jest kwestia poświęcenia, tylko logiki. Jak wojsko zostanie rozbite
              > w pył na wschodzie, to co dalej, jak myślisz...?

Nadal nie przemawia do mnie kontrofensywa. Jak to idzie UKR widzimy, Raz lepiej, raz gorzej, ale nadal moim zdaniem to jest doktryna, która działa na korzyść RU a nie nas. Tu jestem odporna na argumenty, bo nie mieści mi się w głowie sens najpierw cofania się a potem atakowania. Że co, że po spalonej ziemi łatwiej jest przejść? Po tych minach, co RU zostawią? Nie lepiej uzbroić się na zapas tak, żeby nie dać się zaatakować? Zaadaptować rozwiązania izraelskie do nas. Oczywiście, że nie przenieść tutaj 1:1, ale zaadaptować.
              • mizantropka_20 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 12:18
                >>bo nie mieści mi się w głowie sens najpierw cofania się a potem atakowania
                Mnie się wydaje, że to nie jest sens tylko konieczność. Przecież trzeba opracować strategię, na wypadek złamania przygranicznego oporu, przy jednoczesnym braku pomocy NATO. Nie mówiąc już o tym, kto nam tej granicy będzie bronił, ci od szukania rakiet, czy ci od niezauważania helikopterów, a może WOT? Wydaje mi się mocno nierozsądne rzucenie wszystkich sił (łącznie z wcześniej wymienionymi) na granicę, bo jak przejedzie po nich ruski walec, to tak czy owak może być powtórka z Buczy. Przecież Ukraińcy nie marzyli o tym, żeby ruskie wdarły im się na kilkaset kilometrów wgłąb kraju, ale wiedzieli, że należy za wszelką cenę bronić Kijowa i to nie z sentymentu do stolicy. Teraz powoli, powoli (przy wydatnej pomocy Zachodu) przegrupowali się i prowadzą kontrofensywę, której losy mogą się jeszcze różnie potoczyć.
                • szare_kolory Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 12:23
                  Być może. W końcu wojna to nie spacer w parku. Nadal jednak, tkwię w (oślim być może) uporze, że oddawanie terytorium jako obrona nie musi być naszą jedyną strategią. Ten geniusz, minister, zdaje się nic innego nie zaproponował poza wyśmianiem strategii, którą opracował dawno temu jego chlebodawca.
                  • mizantropka_20 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 12:53
                    >>Nadal jednak, tkwię w (oślim być może) uporze, że oddawanie terytorium jako obrona nie musi być naszą jedyną strategią.
                    I nie powinna, według mnie jest jednym z najgorszych scenariuszy na wypadek, gdy coś nie "pyknie"
                    Nie znamy treści całego dokumentu, na pewno są w nim bardziej optymistyczne scenariusze.
                    P.S.
                    Chluba polskiej obronności:

" Plan użycia Sił Zbrojnych, zatwierdzony przez ówczesnego szefa MON Klicha zakładał, że samodzielna obrona kraju potrwa maksymalnie dwa tygodnie, a po siedmiu dniach wróg dotrze do prawego brzegu Wisły – mówi Błaszczak w nagraniu";
                    Powoływał się przy tym na na słowa Mirosława Różańskiego, Dowódcy Generalnego Rodzajów Sił Zbrojnych w latach 2015–2016.

gen. Różański w komentarzu pod spotem PiS-u:

"Jak będzie rząd PiS bronił Polski, pokazało ćwiczenie ZIMA 20, po pięciu latach rządzenia, zmianie SBN i PSDO, uwzględnieniu systemów, które dopiero wejdą na wyposażenie (F-35, PATRIOT, HIMARS) wróg dotarł do WISŁY w kilka dni"
                    • bistian Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 13:04
                      mizantropka_20 napisała:

> gen. Różański w komentarzu pod spotem PiS-u:
                      >
                      > "Jak będzie rząd PiS bronił Polski, pokazało ćwiczenie ZIMA 20, po pięciu latac
                      > h rządzenia, zmianie SBN i PSDO, uwzględnieniu systemów, które dopiero wejdą na
                      > wyposażenie (F-35, PATRIOT, HIMARS) wróg dotarł do WISŁY w kilka dni"

Podczas stanu wojennego, wojska zmotoryzowane z garnizonu przy niemieckiej granicy w ciągu 48 godzin zajęły Warszawę. Wojskowi z NATO byli w szoku.
                      • mizantropka_20 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 13:24
                        Otóż
                      • triss_merigold6 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 13:49
                        Czyje wojska?
                      • tapatik Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 15:52
                        bistian napisał:

> Podczas stanu wojennego, wojska zmotoryzowane
                        > z garnizonu przy niemieckiej granicy w ciągu 48 godzin
                        > zajęły Warszawę. Wojskowi z NATO byli w szoku.

To z kim te wojska walczyły, że im tak dobrze poszło?
                        Skąd te wojska były, z jakiego kraju?
                        Może naszych wojaków byśmy do nich na przeszkolenie wysłali,
                        skoro są tak dobrzy?
                        ( ͡° ͜ʖ ͡°)
                        • mizantropka_20 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 18:40
                          To były wojska polskie i opanowały Warszawę w celu pacyfikacji opozycji.
                        • bistian Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 18:49
                          tapatik napisał:

> To z kim te wojska walczyły, że im tak dobrze poszło?
                          > Skąd te wojska były, z jakiego kraju?
                          > Może naszych wojaków byśmy do nich na przeszkolenie wysłali,
                          > skoro są tak dobrzy?
                          > ( ͡° ͜ʖ ͡°)

W 1981 Układ Warszawski miał przewagę nad NATO, a nasze polskie wojska pancerne stanowiły dużą siłę.
                          Z nikim nie walczyli, dostali rozkaz, więc pojechali do Warszawy i zajęli wszystkie punkty. Przypominam, że wtedy było -30 stopni, paliwo zamarzało, jeżeli czołg nie był odpalony przez cały czas.
                          Ja to tylko po to napisałem, żeby uświadomić, jak szybko potrafi poruszać się jednostka zmotoryzowana czy zmechanizowana. Potrafią przebyć nawet po 250 km w ciągu doby, jeżeli nic im nie stoi na przeszkodzie.
                          Takie miasteczko na wschodzie Polski, jak Warszawa, jest do zajęcia w jeden dzień z terenu Białorusi.
                          Jednostki się rozwijają, trwa to 48 godzin co najmniej, tylko w Izraelu, wojsko wyskoczyło z domów i świąt i do 12 godzin, wszyscy byli w jednostkach i na sprzęcie. Normalnie, rozwinięcie oddziałów trwa, a przeciwnik się przemieszcza cały czas. Dlatego, gromadzenie wojska i sprzętu blisko granicy z potencjalnym przeciwnikiem, to bardzo zły pomysł, na coś takie mógł wpaść tylko PiS.
                          • alicia033 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 20:52
                            bistian napisał:

> Z nikim nie walczyli, dostali rozkaz, więc pojechali do Warszawy i zajęli wszystkie punkty.
                            🤣🤣🤣🤣🤣

Chciałeś się ośmieszyć po raz kolejny, bistian? To brawo ty! Udało ci się w 100%!
                          • tapatik Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 21:43
                            Czyli to były polskie wojska, które przejechały z jednego końca kraju na drugi.
                            Co innego wrogie wojska.
                            • bistian Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 20.09.23, 08:56
                              tapatik napisał:

> Czyli to były polskie wojska, które przejechały z jednego końca kraju na drugi.
                              > Co innego wrogie wojska.

Nie co innego, jeżeli nie bylibyśmy gotowi. Jednostki mają ukompletowanie na poziomie 30% z żołnierza zawodowego, reszta to rezerwiści. Część jest w domu. Jeszcze musi paść rozkaz, musi być wydana amunicja, więc otwarty magazyn i ochrona musi o tym wiedzieć. To wszystko trwa, a obce wojsko jedzie cały czas zajmuje magazyny paliwa i nawet nie rozwija własnej logistyki.
                              Ukraińcom udało się wyprowadzić wojska z koszarów, bo wiedzieli dużo wcześniej o ataku. My moglibyśmy nie mieć takiej szansy
      • lauren6 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 08:38
        Głupotą jest wystawienie całych wojsk na wschodniej granicy, bo w razie mocnego uderzenia cała armią jest w rozsypce. A PIS tak zrobił przez co jeden z lepszych polskich generałów rzucił papierami, bo się wkurzył, że politycy się wtrącają w sprawy obronności.

Polakom już raz się udało pokonać ruskich i zrobił to generał Rozwadowski w słynnej bitwie warszawskiej. Takie są fakty, a nie bajania o tym, że nie oddamy ani kawałka ziemi.
        • triss_merigold6 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 08:46
          Z wydatną pomocą Misji Wojskowej i francuskiego gen. Weyganda.
          • bananananas Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 09:22
            triss_merigold6 napisała:

> Z wydatną pomocą Misji Wojskowej i francuskiego gen. Weyganda.

Zachowajmy proporcje może. Milion ludzi zgłosiło się do wojska.
          • lauren6 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 10:55
            "W Bitwie Warszawskiej (13–25 sierpnia 1920) Weygand nie odegrał jednak wielkiej roli – udało mu się przekonać generała Władysława Sikorskiego o znaczeniu obronnym Wkry, ale inne sugestie dotyczące organizacji polskiej obrony były odrzucane. Generał Maxime Weygand opuścił Warszawę 25 sierpnia. We Francji witany był jako główny zwycięzca Bitwy Warszawskiej i odznaczony Krzyżem Wielkim Legii Honorowej"
        • tanebo001 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 09:28
          W 45' też była taka koncepcja i okazało się że nie działa.
          • dyzurny_troll_forum Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 09:46
            tanebo001 napisał:

> W 45' też była taka koncepcja i okazało się że nie działa.

Co??!
            Wisła zatrzymałą rosyjska ofensywę na około pół roku w 1944/45...
            • tanebo001 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 09:50
              Nie Wisła tylko brak amunicji.
              • mizantropka_20 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 18:50
                Nie Wisła, nie brak amunicji, tylko Powstanie Warszawskie, a raczej rozkaz Stalina wydany 2 sierpnia 1944 r. o wstrzymaniu działań Armii Czerwonej.Czerwonoarmiści stali na prawym brzegu i patrzyli jak miasto się wykrwawia.
                • tt-tka Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 20:35
                  mizantropka_20 napisała:

> Nie Wisła, nie brak amunicji, tylko Powstanie Warszawskie, a raczej rozkaz Stal
                  > ina wydany 2 sierpnia 1944 r. o wstrzymaniu działań Armii Czerwonej.Czerwonoarm
                  > iści stali na prawym brzegu i patrzyli jak miasto się wykrwawia.
                  >

I tak sobie postali do stycznia... powstanie upadlo drugiego pazdziernika, gdyby kto nie pamietal. A oni stali i przytupywali kolejne trzy i pol miesiaca.
                  • mizantropka_20 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 20:42
                    Skoro mieli taką fantazję?
                    • tt-tka Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 20:46
                      No, taka fantazje mieli. Ni cholery nie spieszylo im sie do Berlina ani do tego, by zajac jak najwieksza czesc Europy. Woleli postac nad Wisla.
            • szare_kolory Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 10:06
              Chyba potrzebujesz powrotu na lekcje historii.
      • leosia-wspaniala Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 10:56
        Nie Sue, dalej jest racjonalnym, jeśli nie udałoby się utrzymać obrony. Żołnierze przerobieni na mielonkę tym bardziej nie zapobiegną Buczy, wiesz?
      • tapatik Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 16:32
        sueellen napisała:

> BYŁO racjonalnym, ale po tym co odstawili Rosjanie
        > np Buczy jest już nie do przyjęcia dla nikogo.

Ale masz świadomość, że to był jeden z kilku planów?
        I że ujawnienie jakiegokolwiek planu wojskowego to zdrada?
        • sueellen Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 22:19
          Jaka zdrada? Te plany były jawne od lat.
          • tapatik Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 22:42
            sueellen napisała:

> Jaka zdrada? Te plany były jawne od lat.

Nie były. Zostały odtajnione przez Błaszczaka kilka dni temu.
            I są bardzo łakomym kąskiem dla kacapskiego wywiadu.
    • tanebo001 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 07:43
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,143907,30199268,moglabym-zyc-i-pod-putinem-byleby-mi-bylo-dobrze-co-nad.html#s=BoxOpImg9
    • pavia Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 08:08
      To tłumaczy, dlaczego przez tyle lat nie budowano żadnej fabryki, przemysłu kto na wschód od Wisły. Wiedziano, że wszystko pójdzie się je...ać. Podobnie jest że schodami, tym razem w całej Polsce. Dla malutkich piwnice w blokowiskach albo filary mostowe, dla nielicznych i wybranych - schrony.
      • szare_kolory Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 08:11
        pavia napisała:

> To tłumaczy, dlaczego przez tyle lat nie budowano żadnej fabryki, przemysłu kto
        > na wschód od Wisły. Wiedziano, że wszystko pójdzie się je...ać.

Tak, a teraz popatrzmy na Rzeszów, Sędziszów Małopolski, Dębicę, Mielec. Żadnej fabryki. A nie, czekaj.
        • turzyca Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 08:22
          Jestem ciekawa jaka będzie odpowiedź. Idę po popcorn.🍿
          • szare_kolory Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 08:43
            No wątpię, że będzie jakakolwiek. Co na to można odpowiedzieć?
            • turzyca Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 09:14
              Np. "to były zakłady budowane za czasów ruskich, to nic dziwnego, że są na wschodzie. Teraz by ich nie wybudowano!"

Poza tym odkąd to pewnym ludziom przeszkadzają fakty? Teoria ważniejsza!
              • szare_kolory Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 09:19
                turzyca napisała:

> Np. "to były zakłady budowane za czasów ruskich, to nic dziwnego, że są na wsch
                > odzie.

Oczywiście, 4 czy 5 fabryk COP, mieleckie zakłady lotnicze również COP to czasy ruskich. Ale rozumiem o co Ci chodzi: jeśli fakty przeczą teorii to tym gorzej dla faktów.
                • lajtova Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 11:11
                  COP to czasy przedwojenne i zostały tam wybudowane w równej odległości od ruskich i niemców.
                • turzyca Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 13:38
                  >Oczywiście, 4 czy 5 fabryk COP, mieleckie zakłady lotnicze również COP to czasy ruskich.

To jest temat na drugą rundę. 😜

Trzecia bylaby o tym, że nie da się tak łatwo przenieść przemysłu i tylko dlatego COP nadal istnieje.
                  Ale nowych fabryk tam nie ma, !!!!1!1!111oneoneone
                  😁

>Ale rozumiem o co Ci chodzi: jeśli fakty przeczą teorii to tym gorzej dla faktów.

Ano. smile niestety spłoszyłyśmy Ci rozmówcę.
                  • szare_kolory Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 14:22
                    turzyca napisała:

> Ano. smile niestety spłoszyłyśmy Ci rozmówcę.

Nie żałuję specjalnie, poza tym, zdaje się uaktywniła się już. A ja się zaperzam w dyskusji wyżej w tym wątku, więc jak narazie wszystko gra big_grin big_grin
              • princesswhitewolf Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 12:11
                >Np. "to były zakłady budowane za czasów ruskich, to nic dziwnego, że są na wschodzie. Teraz by ich nie wybudowano!"

no wez no, nie podpowiadaj im.Psujesz
      • triss_merigold6 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 08:26
        Eee... doliny lotniczej nie zdążyłas zauważyć?
      • thank_you Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 09:25
        😅😂 Akurat wschód polski zaliczył - możnaby rzec - historyczny i niemal skokowy rozwój w ciagu ostatnich kilkunastu lat.
      • melikles Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 10:24
        Aha, Huta Stalowa Wola, WSK w Rzeszowie, Azoty w Tarnowie, Nowa Huta w Krakowie, Autosan w Sanoku, siarka w Tarnobrzegu, rafinerie w Jaśle i Jedliczach, zakłady lotnicze w Mielcu, maszyny rolnicze w Lublinie...

pavia napisała:

> To tłumaczy, dlaczego przez tyle lat nie budowano żadnej fabryki, przemysłu kto
        > na wschód od Wisły. Wiedziano, że wszystko pójdzie się je...ać. Podobnie jest
        > że schodami, tym razem w całej Polsce. Dla malutkich piwnice w blokowiskach alb
        > o filary mostowe, dla nielicznych i wybranych - schrony.
        • pursuedbyabear Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 10:29
          No z tą Nową Hutą to żeś strzelił jak łysy grzywką o beton.
          • melikles Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 10:58
            Uważasz, że 2 km za płytką rzeczką to argument na obronną lokalizację sztandarowej budowy socjalizmu?
        • pavia Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 13:48
          Większość z nich nie przeżyła transformacji. Siarkopol zamknięty w latach 90, to samo fabryka samochodów w Lublinie, wszystkie cementownie: Chełm, Rejowiec, cały przemysł cukrowniczy ☹️
      • princesswhitewolf Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 13:41
        Tak w temacie to rozmieszczenie wojsk NATO tez jakby jest interesujace. Tylko jedna baza w Orzysz na wsch Polski.
        • mizantropka_20 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 14:05
          No i słusznie, przecież naszym największym wrogiem i zagrożeniem są NIEMCY!!!! NATO natychmiastowo rozgromi Niemców, a czekaj....
          • princesswhitewolf Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 14:44
            jakby nie bylo moznaby wyciagnac taki wniosek lol
            • szare_kolory Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 16:07
              Lub tako, że PL jest ziemią, którą da się poświęcić. A naprawdę chronimy "prawdziwy" zachód. Tylko wtedy przestajemy być podmiotem.
              • karambol_extra Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 20:11
                Dlatego powinniśmy zlepić się z Zachodem wszelkimi więziami i stać się nim. Gdyby nie PIS, to pewnie jeszcze 10 lat i tak by było. Ale o czym myśleć, kiedy na Świat cenzura usuwa wpis z deklaracją bliskości Polski i Niemiec z piosenką Ewa Demarczyk Nähe des Geliebten youtu.be/Mtt6k9eb3Pw
                Czy jest tu rozum?
                • princesswhitewolf Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 22:07
                  Wiec ja uwazam ze Niemcy nie oddadza zach Polski bo im poduszka jest potrzebna. Ale lost czesci za Wisla juz nie jest taki pewny. Jednosc by sie przydala
                  • karambol_extra Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 23:32
                    Do Wisły Polska to dla nich strefa Zachodu, nie poduszka, co dalej nie wiem. Ale kanclerz Niemiec Olaf Scholz powiedział, że gdyby Rosja napadła na Polskę, Niemcy byłyby w stanie wojny z Rosją. To jednoznaczne.
                    Moim zdaniem poduszką ma być Ukraina, poza UE i NATO, choćby w pomniejszonych granicach (Niemcom, a obecnie także US, na granicach Ukrainy nie zależy, ważne żeby istniała). forum.gazeta.pl/forum/w,28,176678395,176678395,Bracia_i_siostry_chca_zaskarzyc_Morawieckiego_.html?p=176691045

Do Krymu zaczyna rościć pretensje Turcja, jak wiadomo, zgodnie z traktatem jakimś tam Krym może być rosyjski, a jak nie, to prawo do niego ma Turcja, chodzi o to, że nie sam Krym, ale i okolice, czyli Turcja też myśli o okrojeniu Ukrainy, nie tylko Rumunia i Węgry. Ale to nie zagraża istnieniu Ukrainy, US mają interes w tym, żeby Ukraina była i nie dopuszczą do zagarnięcia jej przez Rosję. Charakterystyczne, Departament Stanu zachowuje pełną neutralność w stosunku do żądań Rumunii i obecnie Turcji. Węgry zachowują się teraz ostrożnie.
        • hermenegilda_zenia_is_back Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 17:34
          W Orzyszu a nie w Orzysz, mniej niechlujności kobieto
          • princesswhitewolf Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 18:09
            juz dobra Kasiu - Orzyszu
    • tanebo001 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 08:14
      Co do samej decyzji umiejscowienia wojska - wszystko na wschód od Wisły ulegnie zniszczeniu w razie ataku. Czyli Rosja zaatakuje, zniszczy polskie wojsko i zostaniemy z niczym w stanie wojny.
      • demono2004 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 08:39
        Z niczym to juz zostalismy.Co do Polski, to zostanie zniszczona cała, bo nasz durny naród na wszystko sie zgadza. Nikt nie zwraca uwagi na na to, jakie ustawy przechodzą przez Sejm. Ustawa o obronnosci kraju, została zmieniona. Teraz komuś, kto ma kategorię D/E, mogą zmienić na kategorie A. Nie wspomne juz o tym, ze w razie W nie wypuszcza stąd nikogo miedzy 18-60 rokiem zycia. Nie bez powodu 97 procent bywalczyń tego forum,, wyrabialo sobie paszporty, wraz z calymi rodzinami.
        Wiec nie łudź sie tanebo, ze ci sie upiecze. I to tylko dlatego, bo nie mieszkasz na wschodzie Polski.
    • pepsi.only Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 08:16
      #Aferawizowa podważyła obecność Polski w strefie Schengen. Żeby ją przykryć Mariusz Błaszczak ujawnił polskie plany obronne i podważył pozycję Polski w NATO. Taki prezent dla Putina.
      To nie głupota, wyrachowanie czy cokolwiek innego, to jest zdrada stanu.
      Nazywajmy rzecz po imieniu: To są zwyczajni zdrajcy.

A tymczasem Jarosławowi nie powiedzieli o pewnych szczegółach:
      https://pbs.twimg.com/media/F6Vod1DXgAAPPIL?format=jpg&name=small
      • triss_merigold6 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 08:26
        Płaczę...
      • ariathedevil Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 08:37
        Kuwetowy pewnie się cieszy, że dowalił opozycji. co za debil.
      • lauren6 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 10:47
        To są takie dzbany, że szkoda słów 🤣
    • purchawka2020 Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 08:23
      Michał Fiszer w swojej analizie w Polityce ( bardzo polecam) pisał o tym gdzieś na początku lipca - w tej wersji oddane bez walki miałby być pas ok. 30-50 km od granicy.
    • ariathedevil Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 08:34
      Przecież kuwetowy nie nawet, że zwierzchnikiem sił zbrojnych RP w czasie powstania tego planu był Kaczyński Lech. I on to klepnął. Gdyby nie NATO to ci od bąkiewiczów i memcenów debatowl by wspólnie na Kremlu nad "dobrem Polaków"
      • ariathedevil Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 08:42
        nie wie*
    • asfiksja Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 09:47
      Ja bym to uszeregowała raczej obok konferencji z zooporno (żenada), nie obok ujawnienia agentów WSI (zdrada).
      • princesswhitewolf Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 12:13
        ja tam klasyfikuje tez to jako zdrada ( i zenada)
    • natalia.nat Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 12:00
      Kolejny totalny blamaż. Niekompetentni, niewiarygodni, zakłamani, mściwi, śmieszni. Oni maj jeden cel: dopiec Tuskowi i opozycji, wygrać następną kadencję, żeby nie odpowiadać za swoje niezgodne z prawem poczynania i żeby nachapać się jeszcze ile się da. Dobro kraju i sprawne zarządzanie państwem ich nie interesuje.
      Nikt normalny, myślący, patriota, nigdy by na nich nie zagłosował. Nie ma takiej opcji.
    • betyskai Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 16:45
      Nie ma się czym podniecać. Oprócz mdłości obrzydliwością manipulacji.
      Już wiele miesięcy temu Maciarewicz dopuścił do włamu ruskich hakerów na serwery polskiego wojska i Rosja ma w te i we wszystkie inne plany dokładny wgląd. Takie mamy zabezpieczenia systemów wojskowych obrony narodowej, że byle kto może się włamać i skopiować co chce. Co się już stało i jest tajemnica poliszynela.
      Więc obecnie Błaszczak wie, że takimi "newsami" może manipulować by PIS wygrał wybory - a państwu polskiemu i tak już "bardziej" nie zaszkodzi.
    • bene_gesserit Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 17:41
      Widzę, że temat zastępczy afery wizowej zażarl. Błaszczak zaciera rączki.
      • princesswhitewolf Re: A o ujawnieniu planów obrony Polski nic? 19.09.23, 20:05
        Bo ja wiem, ambasador Polski na dywaniku u Pani minister spraw wewnętrznych Niemiec...wiec nie taka zastepcza jak Niemcy zamkna granice

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka