Dodaj do ulubionych

Lekarz rodzinny a skierowanie

18.09.23, 20:38
Laski, pomóżcie bo zaraz oszaleję. Potrzebuję pilnie skierowanie do poradni chirurgicznej na NFZ. Okazało się, że skierowanie musi być od lekarza na NFZ np. rodzinnego, bo takie z Lux Medu czy innego Enel Medu nie uznaje szpital NFZ do którego się wybieram na zabieg ambulatoryjny (najpierw znalazłam termin a teraz potrzebuje skoerowania). Od wielu lat korzystam z prywatnej opieki medycznej opłaconej przez pracodawcę i z poważniejszymi zabiegami niż zajrzenie do ucha nie miałam do czynienia. Problem w tym, że mój lekarz rodzinny jest w rodzinnym mieście hen hen daleko, listę pacjentów to ma chyba na miesiąc do przodu i nie widziałyśmy się z 20lat. Mieszkam w Poznaniu, czy mogę się do jakiejś przychodni na NFZ umówić na wizytę? Dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • alina460 Re: Lekarz rodzinny a skierowanie 18.09.23, 20:40
      Możesz, ale każą Ci się przepisać do tej nowej przychodni. Inaczej nie chcieli mnie umówić w nowym miejscu. Takie zasady.
      • keep.sweet Re: Lekarz rodzinny a skierowanie 18.09.23, 20:50
        Jak wygląda takie przepisanie? Bo ja żyję pod kamieniem
        • zielonazaba9999 Re: Lekarz rodzinny a skierowanie 18.09.23, 20:54
          Wypełniasz formularz w nowej przychodni i to wszystko.
        • imponderabilia22 Re: Lekarz rodzinny a skierowanie 18.09.23, 22:08
          keep.sweet napisała:

> Jak wygląda takie przepisanie? Bo ja żyję pod kamieniem

Wypełniasz nową deklaracje w przychodni i z automatu jesteś wypisywana z tej starej. Raczej nie można byc w dwóch różnych na nfz.

Zadzwoń na teleporadę, teraz są już kody że skierowaniem.
        • bergamotka77 Re: Lekarz rodzinny a skierowanie 19.09.23, 11:11
          Możesz na IKP zmienić albo w aplikacji Moje IKP.
    • leni6 Re: Lekarz rodzinny a skierowanie 18.09.23, 20:47
      Możesz przy wizycie od razu zmienić lekarza rodzinnego.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Lekarz rodzinny a skierowanie 18.09.23, 20:58
      Zapisz się do najbliższej przychodni i idź tam do lekarza pierwszego kontaktu.
    • b.bujak Re: Lekarz rodzinny a skierowanie 18.09.23, 21:13
      może wystarczy teleporada; zadzwoń do przychodni, w której masz swojego lekarza rodzinnego;
      może byc tez skierowanie od specjalisty w zaleności od tego, co tam masz do zrobienia (np dermatolog wystawia skierowanie na wycięcie zmiany skornej)
      • m_incubo Re: Lekarz rodzinny a skierowanie 19.09.23, 06:54
        Lekarz, który nie widział jej 20 lat na oczy na jakiej podstawie ma wystawiać zdalnie skierowanie? Nawet nie jest w stanie zweryfikować czy to rzeczywiście ona dzwoni.
        • anilorak174 Re: Lekarz rodzinny a skierowanie 19.09.23, 07:47
          W mohej przychodni wystawiają bez problemu. Tez parę lat nie byłam, zapisałam się na teleporade do lekarki, która nigdy mnie nie widziala i skierowania wystawiła.
        • imponderabilia22 Re: Lekarz rodzinny a skierowanie 19.09.23, 08:18
          m_incubo napisała:

> Lekarz, który nie widział jej 20 lat na oczy na jakiej podstawie ma wystawiać z
          > dalnie skierowanie? Nawet nie jest w stanie zweryfikować czy to rzeczywiście on
          > a dzwoni.
          >

Ty wiesz jak wygląda teleporada? Rejestrujesz się na teleporadę i lekarz do mnie oddzwania. I tak, dostaje skierowania od lekarzy, którzy mnie na oczy nie widzieli. Wystarczy dobrze uzasadnić. Działa od covidu.
          • m_incubo Re: Lekarz rodzinny a skierowanie 19.09.23, 14:55
            U ciebie może i działa, u mnie nie ma możliwości teleporady już od dawna i w wielu innych miejscach tak samo.
    • imponderabilia22 Re: Lekarz rodzinny a skierowanie 18.09.23, 22:05
      Mi wystawiają na teleporadzie
      • keep.sweet Re: Lekarz rodzinny a skierowanie 19.09.23, 06:49
        Ale na teleporadzie z lekarzem rodzinnym?
        • imponderabilia22 Re: Lekarz rodzinny a skierowanie 19.09.23, 08:19
          Tak, rejestrujesz się do internisty. I on wystawia skierowanie do lekarza specjalisty. W sensie kod
    • swinka-morska Re: Lekarz rodzinny a skierowanie 18.09.23, 22:14
      Jeśli masz abonament luxmedowy, to tam też możesz się zapisać do lekarza POZ - w tym przypadku to powinno ułatwić sprawę, bo lekarz będzie miał dostęp do Twojej dokumentacji medycznej.
    • tylko.przelotem Re: Lekarz rodzinny a skierowanie 18.09.23, 22:16
      Sprawdź, czy w Twoim LuxMedzie (czytaj: prywatnej placówce, w której się leczysz) nie możesz wybrać NFZ-owskiego lekarza pierwszego kontaktu.
    • alinalen Re: Lekarz rodzinny a skierowanie 19.09.23, 08:34
      Lux Med ma tez NFZ, wystarczy wypełnić deklaracje i umówić się na konsultacje telefoniczną
    • wbka1 Re: Lekarz rodzinny a skierowanie 19.09.23, 08:41
      NFZ przypomina, że nawet gdy jesteśmy na urlopie daleko od domu, mamy prawo do opieki medycznej. Nawet gdy jesteśmy na urlopie daleko od domu, mamy prawo do opieki medycznej. Każdy, kto posiada ubezpieczenie zdrowotne, może zgłosić się w ramach POZ w dowolnej przychodni do lekarza rodzinnego" ...i jeszcze lekarz ma dodatkowo placone za przyjęcie nieswojego pacjenta.
      • zerlinda Re: Lekarz rodzinny a skierowanie 19.09.23, 10:49
        No owszem. Ale to nie dotyczy wypisania skierowania na planowany zabieg. To nie jest nagłe zachorowanie.
      • memphis90 Re: Lekarz rodzinny a skierowanie 19.09.23, 12:40
        To dotyczy stanów nagłych, a nie do planowania wizyt specjalistycznych.
        • wbka1 Re: Lekarz rodzinny a skierowanie 19.09.23, 13:17
          Ja wiem, ze placówki bronią się przed pacjentami rękami i nogami, ale to jest akurat pilna sprawa i trzeba wystawic skierowanie.
          • zerlinda Re: Lekarz rodzinny a skierowanie 19.09.23, 14:00
            Nie, planowany zabieg to nie jest sprawa pilna. Na pilny zabieg zagrażający życiu idzie się prosto do szpitala i robią od razu.
    • szczera.wiera Re: Lekarz rodzinny a skierowanie 19.09.23, 10:38
      Pójść do dowolnego, zmienić na niego że to twój todzinny i już, najwyżej potem odkręcisz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka