Dodaj do ulubionych

Szczepienie kzm

19.09.23, 10:53
Szczepiłam syna w połowie maja szczepionką FSME junior.
Lekarz powiedział aby zgłosić się na kolejną dawkę...na wiosnę.
Coś mnie tknęło aby sprawdzić i dziś czytam że II dawka powinna być podana w terminie 1-3 miesiąca.
Jak to jest z tymi kolejnymi dawkami ?
Obserwuj wątek
    • inez21 Re: Szczepienie kzm 19.09.23, 13:28
      Drugą dawką szczepi się po ok 1- 3 miesiącach. Dopiero 3 dawka po roku. Widocznie doktorowi się coś pomyliło😊
      • alicjamagdalena Re: Szczepienie kzm 19.09.23, 14:08
        Zorientowałam się przy okazji innego szczepienia...
        Mam nadzieję że nie jest za późno żeby zaszczepić II dawką
        • memphis90 Re: Szczepienie kzm 19.09.23, 14:43
          Nigdy nie jest za pozno, może być tylko za wcześnie wink Tzn powinna zostać podana 1-3 miesiące, ale jeśli nie była, to uzupełnijcie jak najszybciej i dalej już wg grafiku.
          • memphis90 Re: Szczepienie kzm 19.09.23, 15:16
            Tu jeszcze dam wytyczne z medycyny praktycznej, ale bez linku, bo treść jest dla zalogowanych.

„Ogólne zasady uzupełniania zaległych szczepień

Postępuj zgodnie z zasadą: każda dawka szczepionki się liczy

Główną zasadą stosowaną przy uzupełnianiu szczepień ochronnych jest to, że każda dawka szczepionki podana w przeszłości ma znaczenie i powinno się ją brać pod uwagę przy planowaniu dalszych szczepień.1 Jeśli z powodu opóźnień w realizacji szczepień nie zakończono schematu zalecanego dla danego szczepienia, to nie trzeba go rozpoczynać od początku, tylko uwzględnić dotychczas podane dawki. Należy jednak pamiętać o odpowiednim rozumieniu tej zasady w odniesieniu do preparatów, dla których obowiązują różne schematy w zależności od wieku pacjenta (np. szczepienie przeciwko Haemophilus influenzae typu b [Hib] – p. niżej).”
    • rosie Re: Szczepienie kzm 19.09.23, 14:46
      Chpl szczepionki sobie wygooglaj "wydlużenie dostępu między którąkolwiek z dawek może spowodować niedostateczną ochronę...jednak w przypadku przerwania schematu dawkowania skladajacegi się z dwóch wczesniejszych szczepień wystarczy podać dawkę uzupełniającą w celu kontynuacji schematu szczepień....Brak jest danych dotyczących stosowania dawek uzupełniających u dzieci w wieku poniżej 6 lat.
      Jednym słowem dałaś ciała bo przerwalaś schemat podstawowy, gdybyś zapomniała o trzeciej dawce to nic by się nie stało. Ani lekarz ani Ty nie zapoznałaś się z ulotką. Ja bym napisała do producenta z pytaniem czy można kontynuować schemat 1-3-9(12) czy zaczynać od nowa....bo na wiedzę lekarza chyba nie ma co liczyć w tym przypadku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka