Dodaj do ulubionych

Końcówka 8 klasy - kilka pytań

19.09.23, 19:15
Słuchajcie czy pomiędzy egzaminami w połowie maja a zakonczeniem roku szkolnego po 20 czerwca dzieje się cokolwiek co wymaga obecności rodziców i dziecka?
Lekcje po egzaminach uznaję za niepotrzebne zabieranie czasu.
Kiedy u was odbyła się impreza 8klasistów na zakończenie.
Czy 8klasisci swiadectwa dostają wcześniej?
Obserwuj wątek
    • sabek81 Re: Końcówka 8 klasy - kilka pytań 19.09.23, 19:25
      Jak ma jasną sytuacje z ocenami koncowymi to niekoniecznie, impreza chyba jest jakos po egzaminach, moja corka np nie poszla. Nie, nie dostają swiadectw wczesniej, normalnie jak wszyscy.
    • szeptucha.z.malucha Re: Końcówka 8 klasy - kilka pytań 19.09.23, 19:29
      Sprawdziany kolejne (nb skutkuje brakiem oceny i zaniżeniem), poprawy, wycieczki i tak u mojego bal (tzn. mój w zeszłym roku był honorowym uczniem 8 klasywink)
      • ichi51e Re: Końcówka 8 klasy - kilka pytań 19.09.23, 20:36
        A jak masz brak oceny to zgodnie z przepisami mogą ci zaniżyć czy nie bardzo?
        • szeptucha.z.malucha Re: Końcówka 8 klasy - kilka pytań 19.09.23, 20:38
          Przy braku zaliczenia nb może zamienić się w 1, jeżeli na czas nie zaliczy.
          • liliawodna222 Re: Końcówka 8 klasy - kilka pytań 19.09.23, 22:16
            szeptucha.z.malucha napisała:

> Przy braku zaliczenia nb może zamienić się w 1, jeżeli na czas nie zaliczy.

Bezprawnie.
            • szeptucha.z.malucha Re: Końcówka 8 klasy - kilka pytań 19.09.23, 23:57
              Taki jest wso.
        • nick_z_desperacji Re: Końcówka 8 klasy - kilka pytań 20.09.23, 00:22
          Jeśli ocena roczna wg wso nie jest średnią ocen, a nauczyciel wie, że bombelek nie jest ciężko chory, tylko udał się na zasłużony odpoczynek, to może. I matka nauczycielowi może naskoczyć, bo on się obroni.
    • mhanutka Re: Końcówka 8 klasy - kilka pytań 19.09.23, 19:41
      U nas do egzaminów była jasna sytuacja z ocenami z przedmiotów egzaminacyjnych. Ale po egzaminach walka o oceny z pozostałych. I na przykład wywalczona piątka z historii jak najbardziej liczyła się potem rekrutacji. Poza tym próby tańców i uroczystości
    • ewula80 Re: Końcówka 8 klasy - kilka pytań 19.09.23, 19:57
      U nas, wystawienie ocen bylo 14 czerwca, bal 18 czerwca, zakończenie roku szkolnego tak jak wszyscy
    • mama-ola Re: Końcówka 8 klasy - kilka pytań 19.09.23, 20:33
      > dzieje się cokolwiek co wymaga obecności rodziców i dziecka

Rodziców nie, ale dziecko ma dalej szkołę jakby. Jeśli nauczyciel zarządzi jeszcze jakieś rzeczy na ocenę, to głupio by było mieć z tego 1, bo się nie było.
      • mama-ola Re: Końcówka 8 klasy - kilka pytań 19.09.23, 20:54
        To tak teoretycznie mówię i dla dobra, bo mój osobisty syn wagarował ile wlazło.
    • aguar Re: Końcówka 8 klasy - kilka pytań 19.09.23, 20:46
      "czy pomiędzy egzaminami w połowie maja a zakonczeniem roku szkolnego po 20 czerwca dzieje się cokolwiek co wymaga obecności rodziców i dziecka?"
      U mojego w zasadzie wtedy była "obrona ocen". Czyli trzeba było uważać, aby nie dostać jakiejś kiepskiej oceny, która zaniży średnią.
    • bruy-ere Re: Końcówka 8 klasy - kilka pytań 19.09.23, 20:51
      Po e8 trwa dalej nauka i u niektórych wyciąganie na czerwony pasek (7 pkt). Nie jest to czas, gdy można „wylogować się” ze szkoły.
    • princy-mincy Re: Końcówka 8 klasy - kilka pytań 19.09.23, 21:14
      jest wystawianie ocen, to ostatni moment by poprawić
      u córki swiadectwa dostawie w ten sam dzień co reszta dzieci
      bal 8-klasisty był w właśnie na początku czerwca
    • ludborka Re: Końcówka 8 klasy - kilka pytań 19.09.23, 21:20
      Moja w czerwcu była w szkole może ze 3 razy. Bal był 2 czerwca.
    • la_mujer75 Re: Końcówka 8 klasy - kilka pytań 20.09.23, 11:15
      Dużo zależy od szkoły i ogólnego podejścia nauczycieli.
      W szkole moich nauczyciele (od np. chemii, fizyki, WOS'u, etc) mieli w dudzie, że dzieciaki mają egzaminy. Tuż przed egzaminami mieli wpisywane sprawdziany, więc np. mój Młodszy nie poszedł na sprawdzian z takiej chemii. Siedział w domu i powtarzal sobie materiał przed egzaminami. I dzień po egzaminach (pisali wtorek-czwartek) pisał zaległy sprawdzian z chemii.
      A w kolejnych dwóch tygodniach miał jeszcze 6 sprawdzianów i ze dwie prezentacje, wrrr... I nie, nie po to, aby wyciagnąc sobie oceny. Normalnie było to w ramach realizowania programu.
      • la_mujer75 Re: Końcówka 8 klasy - kilka pytań 20.09.23, 11:22
        I koniec roku dla ósmoklasistów (w szkołach publicznych) odbywa się tego samego dnia, co dla reszty uczniów. Wtedy dziecko dostaje świadectwo (i kopię świadectwa). W tym roku wypada 21 czerwca.
        Gdy ogłaszane są wyniki egzaminów, podany jest termin odbioru wyników egzaminów (oryginał i kopia).
        Mając już świadectwo i wyniki, kopie (świadectwa i wyników) zawozisz do szkoły I wyboru. Czyli gdzieś na początku lipca (wyniki mają być 3 lipca).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka