Dodaj do ulubionych

Książka "Przegryw"

19.09.23, 19:21
Podtytuł "Mężczyźni w pułapce gniewu i samotności". Widziałyście? Jest w sprzedaży od niedawna. Kupiłam i coś czuję, że to będzie ciekawa lektura. Planuję podsunąć dwóm bliskim kumplom, którzy chyba mogą odnaleźć się w tych historiach (tak przynajmniej wydaje mi się po pobieżnym przejrzeniu książki). Czy któraś z Was juz czytała i może podzielić się wrażeniami?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Książka "Przegryw" 19.09.23, 19:22
      Reklamujesz?
      • lilia-anna Re: Książka "Przegryw" 19.09.23, 19:30
        Nie wiem, bo jeszcze nie czytałam. Raczej ciekawa jestem, co Wy na to (na ksiazke znaczy). Zjawisko tzw. incelozy jest tu opisywane często i chętnie wink
    • iwoniaw Re: Książka "Przegryw" 19.09.23, 19:33
      Nie wiem, czy akurat ktoś, kto moze się w takich historiach odnaleźć, będzie chcial to czytać - musialby tam oprócz opowieści "o sobie" znaleźć coś więcej chyba. Bo inaczej to raczej tylko pogłębienie frustracji, nie? Jaka jest ta książka, tzn. jest czymś więcej niż opisem zjawiska?
    • misiamama Re: Książka "Przegryw" 19.09.23, 19:35
      Masz oryginalną definicję pojęcia bliskiego kumpla.
      • lilia-anna Re: Książka "Przegryw" 19.09.23, 19:40
        Mam np. bliskiego kolegę - znam go prawie 20 lat - który nigdy w życiu nie umówił się z dziewczyną, a często się zali w rozmowach, że chciałby. Nie jest to u niego temat tabu.
        • triss_merigold6 Re: Książka "Przegryw" 19.09.23, 19:48
          To niech się umówi zamiast żalić. To zachowanie społeczne, które chłopcy trenują od circa about 14. roku życia.
          • marta.graca Re: Książka "Przegryw" 19.09.23, 20:03
            Jeszcze się ktoś musi zgodzić.
            • triss_merigold6 Re: Książka "Przegryw" 19.09.23, 20:37
              Najprościej podbijać do różnych, w końcu któraś się zgodzi, a potem już z górki.
              • auksencja15 Re: Książka "Przegryw" 19.09.23, 20:59
                tacy ludzie maja swoje „wymagania”, których nie chcą obniżać big_grin
                • riki_i Re: Książka "Przegryw" 19.09.23, 22:16
                  auksencja15 napisała:

> tacy ludzie maja swoje „wymagania”, których nie chcą obniżać big_grin

To jest ich zasłona dymna. Jak im naraisz taką super laskę, to uciekają, albo palą temat w przedbiegach usiłując grać "chada".

Tak jak anoreksja czy bulimia nie polega na problemie żywieniowym tylko na chorym łbie, tak samo u inceli nie chodzi o wymagania względem kobiet tylko o mocne problemy psychiczne.
        • tanebo001 Re: Książka "Przegryw" 19.09.23, 20:12
          To nie ja
        • taki-sobie-nick Re: Książka "Przegryw" 19.09.23, 21:54
          Chwileczkę, nie rozumiem. Próbował?
    • bene_gesserit Re: Książka "Przegryw" 19.09.23, 19:39
      Gdyby mi, kiedy wiodłam samotnicze życie, ktoś życzliwypodsunął książkę, powiedzmy, o tytule "Luzerka', to bym raczej nie doceniła dobrych chęci.
      • lilia-anna Re: Książka "Przegryw" 19.09.23, 19:48
        Mówisz? Nawet, jeśli kolega sam siebie okresla incelem, to jest to zły pomysł? Może nie mam wyczucia; nie upieram się.
        • bene_gesserit Re: Książka "Przegryw" 19.09.23, 19:54
          Gdyby to była solidna praca dobrej terapeutki, która zjadła na temacie zęby, to by miało być może sens. A jeśli to jest sensacyjnawe opisanie smutnego zjawiska przez bywalczynie Internetu, to po co.
    • triss_merigold6 Re: Książka "Przegryw" 19.09.23, 19:47
      Forum emama powinno kupić Tanebo pod choinkę.
      • tanebo001 Re: Książka "Przegryw" 19.09.23, 20:13
        Biorę.
    • tt-tka Re: Książka "Przegryw" 19.09.23, 20:13
      Nie czytalam i nawet nie slyszalam, ale jak zapodalas tytul i podtytul, od razu pomyslalam o rikim !
      ciekawe czemu big_grin
      • riki_i Re: Książka "Przegryw" 19.09.23, 22:17
        tt-tka napisała:

> Nie czytalam i nawet nie slyszalam, ale jak zapodalas tytul i podtytul, od razu
        > pomyslalam o rikim !
        > ciekawe czemu big_grin

Całuski żabusiu! big_grin
    • beataj1 Re: Książka "Przegryw" 19.09.23, 20:45
      Czytałam. Ciekawa pozycja. Pomogła mi trochę zrozumieć zjawisko.
      Absolutnie to nie poradnik jak wyjść z przegrywu. To reportaż. Nie pomoże kolegom, chyba że nie wiedzą jak trafić na konkretne grupy czy nie znają terminologii.
    • martishia7 Re: Książka "Przegryw" 19.09.23, 20:45
      Kaśka Czajka miała post (współpraca z wydawnictwem oznaczona jak należy) na temat tej książki. Że raczej dość nieprzesadzona pod względem dramatyzmu i dość w sumie smutna.
      • triss_merigold6 Re: Książka "Przegryw" 19.09.23, 20:49
        Jest smutna, bo panowie opisani są smutni i mają smutne życie. Shit happens.
      • angazetka Re: Książka "Przegryw" 19.09.23, 20:49
        Mnie się raczej rzuciło w oczy w tej recenzji, że taka więcej wyrozumiała wobec biednych misiów.
    • nangaparbat3 Re: Książka "Przegryw" 19.09.23, 20:54
      Nie czytałam, ale słyszałam w radio rozmowę z autorkami i natychmiast kupiłam, bardzo jej jestem ciekawa. Ale przewiduje, że smutna, tak jak zresztą ktoś wyżej napisał.
      Bliskim kumplom bym nie podsuwała, zdumiewający pomysł.
    • malia Re: Książka "Przegryw" 19.09.23, 21:36
      Ludzie mają dziwne pomysły. Nie wyobrażam sobie tego, że daję komuś książkę o tytule Przegryw ze słowami, że może się odnaleźć w takich historiach.
      I nawet jeszcze tego nie czytałaś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka