Dodaj do ulubionych

Liczba godzin lekcyjnych

19.09.23, 21:02
Tak się ostatnio ze znajomymi zastanawialiśmy ile mieliśmy godzin lekcyjnych w kl 5-6 SP w l. 80-tych i ile jest ich obecnie. I jak to się ma do utyskiwan że młodzież gruba, że tylko w komputerach siedzą itp.
Nam wyszło że mieliśmy...19 lub 20 tj 4xpolski, 2xmatematyka, 2xrosyjski,2xhistoria, 2x wf i po 1xgeografia, biologia, muzyka, plastyka, technika, godz.wych.+ nie pamiętamy czy fizyka była 1 czy 2x tydz ale na bank zaczynała się w 6 kl. Dziś 5-6 kl. ma standardowo 26 godzin, bez religii/etyki/wdz bo na to można nie chodzić, choć oczywiście jeśli te lekcje są w środku dnia, co absolutnie nie powinno mieć miejsca, zysk czasowy żaden. Jest więc co najmniej 5h tyg do przodu. Niby nic ale zawsze. Poza tym wiele nawet państwowych szkół jednak wprowadza drugi język od kl.4 lub 5 co już daje 28h/tydz. W szkołach prywatnych jeszcze więcej. Syn ma w 6 kl 35 lekcji. Niby wiedziałam na co się pisze ale codzienny pobyt w szkole 8-14.45 i powrót do domu ok.15.30 daje w kość, bo jednak to nie jest całkiem wolne. Zostają prace domowe i nauka do klasówek. Upchnięcie jakichkolwiek zajęć po lekcjach to w zasadzie równa się powrót do domu o 19. I do nauki. I o sporcie w tygodniu nie ma mowy! Jest zbyt wykończony, tylko w weekendy. Coś tu jest nie tak. Przez lata naprawdę dużo dołożono a nic nie odjęto, a dodatkowo sporo czasu w szkole jest mało efektywna. Choćby język. Niby tyle godzin a ta nauka jest strasznie mało efektywna. I tak wszyscy chodzą prywatnie. To może się nie oszukiwać i zrobić 2h. Byle się w podst zakresie dogadać. To samo wf. 4h! A połowa czasu schodzi na przebieranki i pogadanki. Lepiej żeby dzieciak miał czas po szkole choćby na rowerze pojeździć. Plastyka, muzyka i technika czyli rękodzieło i śpiew to nawet szkoda słów. 3h wycięte z życia. A godzina wychowawcza to jakby co tydzień wysiadywać na zebraniu z rodzicami.
Takie sobie rozkminy bo wszyscy w Polsce znają się na piłce, edukacji, medycynie, a od 1,5r również strategii wojennej😁
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Liczba godzin lekcyjnych 19.09.23, 21:09
      Szczegółów nie pamiętam, ale na pewno matematyki było więcej niż 2 tygodniowo. Była 4 albo 5. Technika też chyba 2 godziny w tygodniu, bo kojarzę 2 pod rząd, kiedy dłubaliśmy coś w pracowni.
      • mika_p Re: Liczba godzin lekcyjnych 19.09.23, 21:25
        Matematyka 4 lub 5, polski chyba też 5, technika 2 na pewno, geografie też chyba 2, biologie 2 na pewno. Religia chyba do 91 była w salkach katechetycznych, na pewno jeszcze r.szk. 89/90, 2 razy w tygodniu, nie znałam nikogo, kto by nie chodził, czyli 2x w tygodniu po 2 h, bo trzeba do kościoła dojść.
        Godzina wychowawcza służyła głównie wręczaniu usprawiedliwień i zbieraniu składek.
        • princy-mincy Re: Liczba godzin lekcyjnych 19.09.23, 21:47
          wg mnie technika kończyła się w 5-6 klasie, fizyka zdaje się od 6 klasy a chemia na bank od 7
          • mika_p Re: Liczba godzin lekcyjnych 19.09.23, 22:40
            Fizyka na pewno od VI, chemia na pewno od VII.
            Technika na pewno była w VI klasie, bo po V zmieniałam szkołę i w tej nowej miałam technikę co najmniej przez rok, nauczycielka wymagala specjalnego zeszytu przez cały cykl kształcenia i miala pretensje, że moj sie zaczyna od VI klasy.
      • turbinkamalinka Re: Liczba godzin lekcyjnych 19.09.23, 22:08
        Ja kojarzę 2 plastyki pod rząd ale w której klasie nie mam pojęcia
    • princy-mincy Re: Liczba godzin lekcyjnych 19.09.23, 21:16
      pamiętam, że miałam 2x wf, teraz są 4 godziny lekcyjne
      język ang 2x w tyg, corka miała 3x ang i 2xniemiecki,czyli samych języków 3h lekcyjne więcej
      reszty nie pamiętam,szczerze mówiąc
    • iliri Re: Liczba godzin lekcyjnych 19.09.23, 21:21
      Miałaś tylko 2 matematyki? Z tego, co kojarzę, mieliśmy 4 lub 5. Polski chyba też 5 godzin. Biologia 2, geografia i fizyka- nie pamietam, ale tez wydaje mi się, że 2 godziny. Miałam tez informatykę ( ale to już początek lat 90 tych) i religię. A techniki chyba były dwie zblokowane. Mniej niż obecnie miałam godzin wf i angielskiego, nie miałam etyki i drugiego języka.
    • marzeka11 Re: Liczba godzin lekcyjnych 19.09.23, 21:27
      Na pewno nie było 2 matematyk w tygodniu, było więcej. Polski i matematyka- to było po 5 godzin i tak powinno zostać, a zmieniono.
    • bluea.nne Re: Liczba godzin lekcyjnych 19.09.23, 21:34
      Matematyk było 5
    • ophelia78 Re: Liczba godzin lekcyjnych 19.09.23, 21:44
      A ja to akurat pamiętam bardzo dobrze
      Polski 5
      Matma 5
      Historia, biologia, geografia po 2
      Fizyka i chemia tez po 2 (fizyka od 6 klasy, chemia od 7)
      Wf, muzyka, plastyka, technika tez po 2h
      Rosyjski 2h
      Wos 1 h (w 8 klasie)
      GW 1 h
      • ga-ti Re: Liczba godzin lekcyjnych 19.09.23, 22:00
        Wf i technika była 2 razy, ale muzyka i plastyka 1 raz. Reszta się zgadza smile
    • ichi51e Re: Liczba godzin lekcyjnych 19.09.23, 21:47
      Godziny wychowawczej w ogóle sobie nie przypominam. Religia w szkole była już chyba od 1989…
      • szeptucha.z.malucha Re: Liczba godzin lekcyjnych 19.09.23, 22:04
        Religia od 1990 w szkole.
        I nie zapominajcie o PO. W sp chyba w 8 a w LO w 1?
        • ichi51e Re: Liczba godzin lekcyjnych 19.09.23, 22:12
          Tak jeszcze PO
    • sarah_black38 Re: Liczba godzin lekcyjnych 19.09.23, 21:56
      julita165 napisała:

> Tak się ostatnio ze znajomymi zastanawialiśmy ile mieliśmy godzin lekcyjnych w
      > kl 5-6 SP w l. 80-tych i ile jest ich obecnie
      > Nam wyszło że mieliśmy...19 lub 20 tj 4xpolski, 2xmatematyka, 2xrosyjski,2xhist
      > oria, 2x wf i po 1xgeografia, biologia, muzyka, plastyka, technika, godz.wych.+
      > nie pamiętamy czy fizyka była 1 czy 2x tydz ale na bank zaczynała się w 6 kl.
      > Dziś 5-6 kl. ma standardowo 26 godzin, bez religii/etyki/wdz Poza tym wiele nawet państwowych szkół jednak wprowadza
      > drugi język od kl.4 lub 5 co już daje 28h/tydz. W szkołach prywatnych jeszcze w
      > ięcej. Syn ma w 6 kl 35 lekcji.

Ja byłam w klasie sportowej, mieliśmy 6 godz. w-f , w tym 2 godz. basenu. Polski i matematyka była codziennie, 2 chemie, fizyki, geografie, biologie, historie, 2 x j. rosyjski, do tego przedmioty artystyczne. ZPT było dwie godziny, jedna po drugiej. Przedmiotu - godz. wychowawcza nie pamiętam. W szkole lekcje były od ósmej do piętnastej z gorszami. Obok było liceum, uczniowie po 5-6 lekcjach szli do domu.

>. I jak to się ma do utyskiwan że
      > młodzież gruba, że tylko w komputerach siedzą itp.

Nie było w latach osiemdziesiątych syfnego jedzenia - czipsów, chrupek, buł z maksyfa itp. Mama dawała kanapkę i owoc z sadu, obiady na stołówce były domowe. Bawiliśmy się po lekcjach na podwórku w podchody, grało się w szczypiornaka, gumę. Nie przypominam sobie takiego dostępu do słodyczy jakie mają dzieci dziś, nie było tyle napojów gazowanych i energetyków ... stąd dzieci były szczupłe.
      • ichi51e Re: Liczba godzin lekcyjnych 19.09.23, 22:17
        Właśnie - człowiek kupny słodycz zobaczył jak mu starzy w prezencie na dzień dziecka paczkę donaldow w pewexie kupili..
    • afro.ninja Re: Liczba godzin lekcyjnych 19.09.23, 22:05
      Szósta to pikuś, siódma klasa pod względem godzinowym jest straszna. Dużo lwkcji, dziecko siedzi do 15, 16, a nauczyciele tylko kartkowki. Juz wolę tycb co pytają z lekcji na lekcje, ale to sa wyjatki. A dojda sprawdziany. W tym roku szkoła pokonała mnie już we wrześniu.
    • pyza-wedrowniczka Re: Liczba godzin lekcyjnych 19.09.23, 22:10
      Ja chodziłam do podstawówki w II połowie lat 90. i miałam na pewno więcej godzin niż 20.
      Moim zdaniem - polski x6, matematyka x5, historia x2, angielski x2, WF x3, plastyka, muzyka, technika, informatyka, biologia, geografia, fizyka - któreś z tych było 2 razy na pewno, ale chyba nie wszystkie. W każdym razie to 25-28 godzin bez religii wychodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka