Dodaj do ulubionych

Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjścia.

19.09.23, 21:12
Znacie się może na opiece wytchnieniowej i przepisach? Otóż mam w rodzinie osobę wymagającą tzw opieki wytchnieniowej przy niepełnosprawnym dziecku. Niemal za każdym razem razem, gdy osoba ta chce pozałatwiać swoje sprawy, opiekunka nie może przyjść. Najchętniej przychodzi tylko w tygodniu i to do 15, wieczorami już kwęka. W weekendy nigdy nie ma czasu i przyjść nie może. Teraz mamy w rodzinie w piątek przyjęcie z okazji rocznicy ślubu dziadków i ta matka niepełnosprawnego dziecka już powiedziała, że jej nie będzie, bo opiekunka z MOPS nie może przyjść zająć się dzieckiem.
Pytanie jest takie- czy panie z opieki wytchnieniowej mogą robić aż taką łaskę i wszystko ma być pod ich dyktando?
Pytam, bo się zupełnie nie orientuję...
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 19.09.23, 21:18
      Nie znamy się, ale jeśli to jest państwowa opieka, to takowa zazwyczaj robi fochy i pojawia się nieadekwatnie albo absurdalnie rzadko.
      • kk345 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 19.09.23, 22:28
        Jak zwykle najwięcej do powiedzenia o pracy ma niepracująca...
    • tymianek21 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 19.09.23, 21:23
      Niestety chyba może ponieważ jest ich tak mało. Szukałam bardzo długo opiekunki prywatnej dla mojej mamy i nie mogłam nikogo znaleźć ( czas przed pandemią). Pani która przychodziła na NFZ była u mamy chwilę (ok.godziny) i już szła do kogoś innego.
      • bajadera34 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 19.09.23, 21:26
        Ta jest z MOPS.
        • taki-sobie-nick Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 19.09.23, 21:26
          No to jasne.
          • kk345 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 19.09.23, 22:39
            Za opiekę wytchnieniową "świetnie" płacą, AŻ 40 złotych brutto za godzinę, może to jest praca dla ciebie?
            • szczera.wiera Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 09:50
              To nie brać pracy, której się nie chce robić i którą się wykonuje źle. Nikt nikomu nie każe być paniami z mopsu, nauczycielkami czy salowymi. Nie pasyje pensja to odejść, szukać innej pracy, a nie sie obijać
              • kk345 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 10:05
                Szczerze ci życzę, żeby wszystkie te źle opłacane kobiety rzuciły swoje zajęcia właśnie w twojej gminie.
              • hanusinamama Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 14:08
                A ty gdzie kochana pracujesz?
              • mamkotanagoracymdachu Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 14:29
                szczera.wiera napisał(a):

> To nie brać pracy, której się nie chce robić i którą się wykonuje źle.

Ale co ona robi źle? Oferuje swoje usługi w godzinach pracy. Z jakiej paki miałaby pracować po godzinach, bo ktoś ma imprezę rodiznną??
                • bajadera34 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 14:44
                  mamkotanagoracymdachu napisała:

> szczera.wiera napisał(a):
                  >
                  > > To nie brać pracy, której się nie chce robić i którą się wykonuje źle.
                  >
                  > Ale co ona robi źle? Oferuje swoje usługi w godzinach pracy. Z jakiej paki miał
                  > aby pracować po godzinach, bo ktoś ma imprezę rodiznną??

Jej godziny pracy to 6 rano- 22. Również w weekendy. Nie pracowałaby po godzinach.
                  >
                  >
                  • geez_louise Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 14:47
                    Nie może mieć takich godzin pracy, bo to byłoby niezgodne z przepisami.
                    • bajadera34 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 14:52
                      geez_louise napisała:

> Nie może mieć takich godzin pracy, bo to byłoby niezgodne z przepisami.

Tak jest na stronie MOPSU, który obsługuje ten rejon. Wczesniej już raz została wieczorem, gdy było wesele. Matka wyszła przed 22 i ją zmieniła. Więc jednak i wieczory wchodzą w grę. Tyle, że nie chce więcej.
                      • tt-tka Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 14:59
                        Info na stronie MOPS oznajmia, ze MOPS moze przyjac zlecenie na dane godziny. Albo nie moze/nie od wszystkich moze, gdy opiekunek ma mniej niz wynosi zapotrzebowanie. Z pustego to i Salomon nie naleje, a gdzie Mopsowi do Salomona...
                        W zadnym wypadku nie oznacza to, ze konkretna osoba jest dyspozycyjna w takich godzinach na zyczenie.

Niech osoba z rodziny zapyta opiekunke, czemu po jednorazowym przyjeciu zlecenia wieczornego nie reflektuje na wiecej. Osobiscie obstawiam, ze gratyfikacja byla niewystarczajaca albo wcale jej nie bylo.
                  • tt-tka Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 14:49
                    bajadera34 napisała:

.

> Jej godziny pracy to 6 rano- 22. Również w weekendy. Nie pracowałaby po godzina
                    > ch.
                    > >
                    > >

Co ty powiesz ? pani pracuje - jest zatrudniona i ma placone - na DWA etaty ? plus obowiazkowe nadgodziny w weekend ?
                    Bo jesli jednak na jeden, albo nawet poltora, to nie ma szans, by pracowala po 16 godzin na dobe i w dni wolne.
                    • bajadera34 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 14:54
                      tt-tka napisała:

> bajadera34 napisała:
                      >
                      > .
                      >
                      > > Jej godziny pracy to 6 rano- 22. Również w weekendy. Nie pracowałaby po g
                      > odzina
                      > > ch.
                      > > >
                      > > >
                      >
                      > Co ty powiesz ? pani pracuje - jest zatrudniona i ma placone - na DWA etaty ? p
                      > lus obowiazkowe nadgodziny w weekend ?
                      > Bo jesli jednak na jeden, albo nawet poltora, to nie ma szans, by pracowala po
                      > 16 godzin na dobe i w dni wolne.

Tak jest na stronie MOPSU, ktory obsługuje ten rejon.
                      I wycisz się trochę, bo aż dymisz ze wsciekłości.
                      • tt-tka Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 15:04
                        Nie wycisze sie, bo mam alergie na idiotki z nastawieniem "MIE SIE NALEZY", a z branzy jestem.

Tlumacza ci, tluku, wszystkie jak jedna, na czym rzecz polega. Uparlas sie, zeby nie rozumiec i jezcze miec pretensje, twoja rzecz. Zajecie absolutnie bezproduktywne, ale jak chcesz.
                        • bajadera34 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 15:08
                          tt-tka napisała:

> Nie wycisze sie, bo mam alergie na idiotki z nastawieniem "MIE SIE NALEZY", a z
                          > branzy jestem.
                          >
                          > Tlumacza ci, tluku, wszystkie jak jedna, na czym rzecz polega. Uparlas sie, zeb
                          > y nie rozumiec i jezcze miec pretensje, twoja rzecz. Zajecie absolutnie bezprod
                          > uktywne, ale jak chcesz.

O, widzę, że inwektywy się pojawiają. Potup jeszcze nóżkami i rzuć się na podlogę, dziewczynko.
                          • tt-tka Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 15:11
                            Nie potupie, bo nie ma potrzeby. Nie jestes moja klientka. A gdybys byla, zapewniam, opiekunki w nadgodzinach nie dostalabys za zadne pieniadze.
                            osoba z rodziny jest taka jak ty ? to juz wiesz, czemu opiekunka wieczorem byla u niej tylko raz i wiecej nie chce tongue_out
                            • bajadera34 [...] 20.09.23, 15:45
                              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                              • ichi51e Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 15:49
                                Ten post jest strasznie chamski i warto zauważyć ze forumka która go wygłosiła nie ma zielonego pojecia jak duża pomocą dla rodzica (czy dorosłego dziecka) jest pomoc wytchnieniowa. Kobieto lecz się.
                                • bajadera34 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 16:36
                                  ichi51e napisała:

> Ten post jest strasznie chamski i warto zauważyć ze forumka która go wygłosiła
                                  > nie ma zielonego pojecia jak duża pomocą dla rodzica (czy dorosłego dziecka) je
                                  > st pomoc wytchnieniowa. Kobieto lecz się.

Jest tak samo chamski, jak chamskie są wczesniejsze wyzwiska TT-tki wobec mnie. Przykro mi, ja nie z tych co nastawiają drugi policzek. Nie jestem spluwaczką, gdzie sfustrowane panny nikt z forum będą sobie wypluwać własne frustracje i brak sukcesów.
                                  • nick_z_desperacji Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 16:43
                                    A opiekunka nie jest Twoja niewolnicą, jeśli wszyscy w rodzinie macie ją za tą od podcierania dup, to się nie dziwię, że nie rezygnuje dla Was nawet z 5 minut swojego czasu wnego. Sami sobie wasze dupy podcierajcie.
                                    • bajadera34 [...] 20.09.23, 16:56
                                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                      • nick_z_desperacji Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 17:00
                                        bajadera34 napisała:

> Pa pa dziecko.
                                        O, już wychodzisz?
                                  • tt-tka Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 17:19
                                    bajadera34 napisała:

> Jest tak samo chamski, jak chamskie są wczesniejsze wyzwiska TT-tki wobec mnie.

Nie wyzwiska, tylko adekwatny opis - ktos, kto nie rozumie po wielokrotnych wyjasnieniach, ze godziny pracy instytucji nie sa tozsame z godzinami pracy pracownika jest tlukiem i tego nie zmienisz.

> Przykro mi, ja nie z tych co nastawiają drugi policzek. Nie jestem spluwaczką,

Nie, tylko tlukiem.
                                    • bajadera34 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 19:44
                                      tt-tka napisała:

> bajadera34 napisała:
                                      >
                                      >
                                      > > Jest tak samo chamski, jak chamskie są wczesniejsze wyzwiska TT-tki wobec
                                      > mnie.
                                      >
                                      > Nie wyzwiska, tylko adekwatny opis - ktos, kto nie rozumie po wielokrotnych wyj
                                      > asnieniach, ze godziny pracy instytucji nie sa tozsame z godzinami pracy pracow
                                      > nika jest tlukiem i tego nie zmienisz.
                                      >
                                      > > Przykro mi, ja nie z tych co nastawiają drugi policzek. Nie jestem spluw
                                      > aczką,
                                      >
                                      > Nie, tylko tlukiem.

Och, jak się przejęłam opinią jakiejś sfustrowanej opiekunki z mopsu, spać chyba nie będę mogłabig_grinD
                                      Tam to już nawet i patologię po wyrokach pewnie by wzięli do robotybig_grinD Biedna Tt-kabig_grin
                                      Ale zawsze forumowa panna nikt może się poindyczyć w siecibig_grinD
                                      • tt-tka Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 21.09.23, 11:09
                                        bajadera34 napisała:

> Och, jak się przejęłam opinią jakiejś sfustrowanej opiekunki z mopsu, spać chyb
                                        > a nie będę mogłabig_grinD

No jednak sie przejelas, skoro po raz kolejny tluczesz to samo.

> Tam to już nawet i patologię po wyrokach pewnie by wzięli do robotybig_grinD Biedna T
                                        > t-kabig_grin
                                        > Ale zawsze forumowa panna nikt może się poindyczyć w siecibig_grinD

Zapewne, przy takim braku chetnych... taka patologia bedzie zostawac z twoim dzieckiem, bo bardziej ogarnieta opiekunka odmowila przychodzenia nadprogramowo tongue_out.
                                        Tt-tka nie pracuje w MOPS, ale owszem pracowala. W opiece ogolem ponad 20 lat. Przykra sprawa, ale to ty potrzebujesz opiekunek, a nie one ciebie. I ty indyczysz sie w sieci, bez skutku zreszta, bo nie jestes w stanie ani zalatwic sprawy, ani nawet przyswoic prostych i podanych przystepnie informacji.
                              • tt-tka Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 15:59
                                bajadera34 napisała:

> Ty serio masz w ogóle jakiś klientów??

Masy. Masy. I bede miala, bo zapotrzebowanie jest bardzo duze i stale rosnace.

>AA , no tak zapewne opiekunka z MOPS, do
                                > podcierania dup, każdego przyjmą, stąd frustracja na forum. Wszystko jasne, sp
                                > okoju życzę.

Kazda opiekunka z MOPS i wiele prywatnie woli isc na okreslona liczbe godzin, w okreslonym czasie oporzadzic niesprawna osobe (tak, miesci sie w tym tez podcieranie dupy, a nawet jej umycie, jesli brudna), skasowac stawke i zajac sie swoimi sprawami niz pracowac po godzinach z osobnikiem specjalnej troski i dodatkowo uzerac sie z jego roszczeniowa a niekumata rodzina. Zdziwko ?
                      • ichi51e Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 15:05
                        Bo to pewnie oznacza ze opieka może być w tych godzinach. Absolutnie nie oznacza to ze jedna babka ma obowiązek w tych godzinach pracować - byłoby to czyste niewolnictwo. Można zadzwonić do mopsu i zapytać się czy nie mogliby raz kogoś zorganizować
                    • asia_i_p Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 15:09
                      Mogą być opiekunki na zmiany. Może też mieć umowę inną niż umowa o pracę, głoszącą, że miesięcznie wykonuje ileś tam godzin do umówienia z rodzinami podopiecznych, ale nie w innych godzinach niż od do.
                  • zerlinda Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 15:05
                    Jej godziny pracy to 6 rano- 22. Również w weekendy. Nie pracowałaby po godzinach.

A w życiu. 16 godzin pracy? I to siedem dni w tygodniu? To nie niewolnik.
                • ichi51e Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 15:02
                  Ale pytanie jest właśnie czy opieka wytchnieniowa jest tylko w dni robocze czy może być tez w weekend. Ja znalazłam info ze może być tez 24h wiec może i w weekendy?
                  • m_incubo Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 15:08
                    Podejrzewam, że nikomu nie chodzi o to, że takiej opieki nie ma, ale przeciez ta opiekunka nie ma tylko jednego pacjenta i nie dyzuruje dzień w dzień 7-22 w oczekiwaniu, że ktoś tam od autorki z rodziny zadzwoni.
                    Jeśli była już u jakiegoś podopiecznego przykładowo o 8.00, 10.00, 12.00i 14.00, to chyba nie wyobrażasz sobie, że tego samego dnia o 22.00 też ma iść pracować, nawet jeśli "nic nie robi"?
              • emateczka Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 15:05
                Ale ona przecież przychodzi, tylko nie o każdej porze, jaka sobie zażyczysz.
                Do fryzjera albo dentysty też masz pretensje, że nie przyjmuje o 22?

Opieka wytchnieniowa to nie call girl, że dzwonisz i stoi pod drzwiami, tylko obie strony muszą uzgodnić termin.
                Jeśli pani notorycznie nie może przyjść wieczorem, to niech kuzynka skontaktuje się z Mopsem, tam jej najlepiej powiedzą, dlaczego tak jest, może mają inne opiekunki, które chętnie w piątek wieczorem przyjdą?
            • czekolladamientowa Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 16:00
              kk345 napisała:

> Za opiekę wytchnieniową "świetnie" płacą, AŻ 40 złotych brutto za godzinę, może
              > to jest praca dla ciebie?
              Aż tak cię boli, że ktoś nie pracuje? Zazdrościsz?
              • kk345 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 17:12
                Takiemu nickowi to chyba akurat nikt niczego nie zazdrości, uwierz.
        • tymianek21 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 19.09.23, 21:30
          bajadera34 napisała:

> Ta jest z MOPS.
          Bajadera dla mojej teściowej opłacaliśmy popołudniowe i wieczorne przyjścia opiekunki do zrobienia toalety prywatnie. Żadna opiekunka z MOPSu nie miała takiego grafiku. Wszystkie pracowały w godzinach rannych. Zarabiają grosze i wiedzą że niewielu przyjdzie na ich miejsce.
          • hosta_73 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 19.09.23, 22:39
            "Żadna opiekunka z MOPSu nie miała takiego grafiku"
            W mojej gminie usługi opiekuńcze są świadczone w systemie dwuzmianowym.
            Do moich rodziców też przychodziła tylko w godzinach popołudniowych lub porannych bo taka była potrzeba (po południu ja już byłam w domu) Ale wiem, usługi opiekuńcze były świadczone na dwie zmiany, w weekendy i wieczorami. Tylko nie każdemu to przysługiwało,
            Choć pewnie, nie w każdej gminie tak jest.
            • kk345 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 19.09.23, 22:40
              Zasady ustala samorząd-gmina.
            • hosta_73 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 19.09.23, 22:41
              Źle napisałam.
              Przychodziła w godzinach doopołudniowych nie popołudniowych.
              • bajadera34 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 19.09.23, 23:00
                U niej w MOPS-ie jest tak, że matce przysługuje bodajże 240 godz rocznie do wykorzystania, oraz 14 dni. Jak godziny, to między 6 rano a 22, więc o żadnej pracy do 15 nie ma mowy.
                • kk345 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 19.09.23, 23:02
                  >U niej
                  U kogo?

To co piszesz to ogólne zasady funkcjonowania opieki wytchnieniowej, szczegóły ustala konkretny samorząd.
                  • bajadera34 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 19.09.23, 23:05
                    kk345 napisała:

> >U niej
                    > U kogo?
                    >
                    > To co piszesz to ogólne zasady funkcjonowania opieki wytchnieniowej, szczegóły
                    > ustala konkretny samorząd.

Ale u niej to jakoś podobnie jest, bo raz gdy w rodzinie było wesele, to opiekunka siedziała z dzieckiem do 22, matka wczesniej wyszła z imprezy i ją zmieniła. Ale to był jeden, jedyny raz gdy została z dzieckiem w weekend. Tak to odmawia.
                    • kk345 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 19.09.23, 23:08
                      Gdyby ze mną ktoś tak rozmawiał, jak ty to opisujesz tutaj, w dodatku przy tak obciążającej i źle opłacanej pracy, to bym się odwróciła na pięcie. Nie możecie porozmawiać z tą opiekunką jak z człowiekiem? Szczególnie, ze to ona jest bardziej potrzebna wam, niz wy jej?
                  • kk345 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 19.09.23, 23:06
                    >między 6 rano a 22
                    To godziny, w których wg rozporządzenia opieka MOŻE być sprawowana, nigdzie nie jest napisane, że w takich godzinach gmina będzie w stanie zapewnić opiekę
    • zerlinda Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 19.09.23, 21:33
      No ale są jakieś godziny pracy tej pani opiekunki? Chyba matka dziecka ma jakiś harmonogram? Bo jak opiekunce płacą do 15 to się nie dziwię, że nie chce pracować po godzinach czy w weekend.
    • geez_louise Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 19.09.23, 21:38
      Oprócz „pań”, opiekę wytchnieniową organizują też placówki - pobytu dziennego i całodobowego. Pewnie rzeczywiście trudno znaleźć opiekunkę z mops, która będzie do podopiecznych przychodzić 24h na dobę, 7dni w tygodniu, można za to umówić się z placówką na opiekę nad dzieckiem, szczególnie jeśli są to terminy, w których dzieci przebywające stałe bywają wypisywane na przepustki do domu.
    • geez_louise Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 19.09.23, 21:44
      Warto tez pomyśleć o zapisaniu dziecka do hospicjum domowego lub podobnie funkcjonującej organizacji, często dysponują wolontariuszami chętnymi do świadczenia opieki wytchnieniowej lub w naturalny sposób pomagają znaleźć rodziny w podobnej sytuacji, które nawzajem wyświadczają sobie takie przysługi.
      • mamamisi2005 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 19:48
        Tyle że warto pamiętać, że zapisanie do hospicjum wyklucza możliwość korzystania z wiekszosci nieodplatnej rehabilitacji (bo powinno ją zapewnić hospicjum).
    • ga-ti Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 19.09.23, 22:04
      Kiedyś mieliśmy panią opiekunkę z mops do starszej osoby, przychodziła na 2 godziny, ale chyba nie codziennie, na pewno do 15 i nie w weekendy. Za to chętnie sobie dorabiała, umawiając się prywatnie, w innych godzinach.
    • muszebosieudusze Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 19.09.23, 22:10
      Łaskę? Dyktando? One mają zdaje się swoje godziny pracy, jak każdy, nie?
      • bajadera34 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 19.09.23, 23:02
        muszebosieudusze napisała:

> Łaskę? Dyktando? One mają zdaje się swoje godziny pracy, jak każdy, nie?

Nie mają. Matce niepełnosprawnego przysługuje 240 godzin rocznie do wykorzystania i 14 dni.
        Jak godziny to między 6 rano a 22. Weekendy. Tylko ta nigdy nie może wieczorami, ani w weekendy.
        • kk345 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 19.09.23, 23:09
          To wywalcię "tą" i zażądajcie "tamtej"- na pewno są tłumy chętnych na jej robotę u tak miłych, empatycznych ludzi.
          • szczera.wiera Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 09:52
            No faktycznie niemili, bo powinni leniucha po stopach całować. Co ty w ogóle bredzisz???
            • kk345 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 10:07
              wierka, masz rację, wywal z roboty wszystkie te leniwe prukwy, nie są nikomu do niczego potrzebna. Oh, wait...
        • evening.vibes Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 09:39
          bajadera34 napisała:
          > Nie mają. Matce niepełnosprawnego przysługuje 240 godzin rocznie do wykorzystan
          > ia i 14 dni.
          > Jak godziny to między 6 rano a 22. Weekendy. Tylko ta nigdy nie może wieczorami
          > , ani w weekendy.

Tobie się wydaje, że opiekunka pracuje od 6 do 22, 7 dni w tygodniu na zawołanie??
          • veronia Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 10:04
            Nie musi pracować 7 dni w tygodniu po 24 godziny ale jakiś system zmianowy czy grafik dyżurów powinien obowiązywać. Ale rozumiem że w naszym kraju opieka wytchnioniowa to raczej fikcja niż realna pomoc.
            • evening.vibes Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 10:06
              veronia napisała:
              > Nie musi pracować 7 dni w tygodniu po 24 godziny ale jakiś system zmianowy czy
              > grafik dyżurów powinien obowiązywać. Ale rozumiem że w naszym kraju opieka wytc
              > hnioniowa to raczej fikcja niż realna pomoc.

No więc to kwestia organu zatrudniającego w jakich godzinach pracownika zatrudnia. Jak pani ma na umowie 7-15 od poniedziałku do piątku (patrz wpis takiej poniżej) to utyskiwanie, że nie chce przyjść w sobotę / niedzielę jest nie na miejscu.
              • biala_ladecka Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 10:14
                evening.vibes napisała:

> Jak pani ma na umowie 7-15 od poniedziałku do piątku (patrz wpis takiej pon
                > iżej) to utyskiwanie, że nie chce przyjść w sobotę / niedzielę jest nie na miej
                > scu.

Jak pani ma umowę pon-pt 7:00-15:00 to komunikuje, że takie są jej godziny pracy, a nie, że "nie pasuje jej".
                • tt-tka Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 10:21
                  Jak pani zgadza sie wziac nadgodziny, to wlasnie wtedy, kiedy jej pasuje. Bo to sa NADgodziny. Praca dodatkowa.
                • evening.vibes Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 10:22
                  biala_ladecka napisała:
                  > Jak pani ma umowę pon-pt 7:00-15:00 to komunikuje, że takie są jej godziny prac
                  > y, a nie, że "nie pasuje jej".

Pracując od 7 do 15 można przyjść w innych godzinach np. w ramach nadgodzin odbieranych w innym terminie. Można ale nie trzeba. Jeżeli pani ma inne godziny niż 7-15 i nie chce w ramach swoich godzin przyjść to zgłoszenie do przełożonego.
            • tt-tka Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 10:07
              System zmianowy - tylko jak masz pelna obsade na dwie zmiany. Przewaznie nie masz. Popyt jest znacznie wiekszy niz podaz.
            • nick_z_desperacji Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 13:57
              Z tego, co zrozumiałam, w poście jest mowa cały czas o jednej i tej samej kobiecie (pewnie. Pewnie dlatego, że dziecko ją zna, ale mówiąc brutalnie, to nie jej dziecko, tylko praca, ona ma swoje życie, swoje plany, pewnie swoje dzieci i to jest dla niej ważniejsze. Nie neguję potrzeby opieki wytchnieniowej, ale nazywanie np. leniem pracownika, który nie ma ochoty pracować po swoich godzinach pracy jest śmieszne i świadczy tylko o pogardzie dla opiekunek. Druga sprawa, to kiedy się informuje o ewentualnej opiece w nietypowych godzinach, bo jak max 3-4 dni wprzód,. to ludzie pracujący fizycznie naprawdę też maja swoje zycie.
              • bajadera34 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 14:47
                nick_z_desperacji napisała:

> Z tego, co zrozumiałam, w poście jest mowa cały czas o jednej i tej samej kobie
                > cie (pewnie. Pewnie dlatego, że dziecko ją zna, ale mówiąc brutalnie, to nie je
                > j dziecko, tylko praca, ona ma swoje życie, swoje plany, pewnie swoje dzieci i
                > to jest dla niej ważniejsze. Nie neguję potrzeby opieki wytchnieniowej, ale naz
                > ywanie np. leniem pracownika, który nie ma ochoty pracować po swoich godzinach
                > pracy jest śmieszne i świadczy tylko o pogardzie dla opiekunek. Druga sprawa, t
                > o kiedy się informuje o ewentualnej opiece w nietypowych godzinach, bo jak max
                > 3-4 dni wprzód,. to ludzie pracujący fizycznie naprawdę też maja swoje zycie.

Kiedy ona nie pracuje po godzinach, bo jej godziny pracy to 6 rano- 22, również w weekendy. O imprezie rodzinnej została poinformowana z tygodniowym wyprzedzeniem i od razu powiedziała, że nie może przyjść.
                • evening.vibes Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 14:58
                  bajadera34 napisała:
                  > Kiedy ona nie pracuje po godzinach, bo jej godziny pracy to 6 rano- 22, również
                  > w weekendy. O imprezie rodzinnej została poinformowana z tygodniowym wyprzedze
                  > niem i od razu powiedziała, że nie może przyjść.

Godziny w jakich MOPS pisze, że 'przysługuje pomoc' nie są godzinami pracy opiekunki. Mylisz pojęcia. Nikt nie pracuje 16h/dobę 7 dni w tygodniu!
                • m_incubo Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 15:00
                  Ale sugerujesz, że ona jest dostępna na zawołanie i dyżuruje całą dobę, by na zawołanie stawić się raz o 8.00, raz o 15.00, a raz o 21.00?
                • angazetka Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 15:34
                  Nikt ma takich godzin pracy, ogarnij się.
                • palacinka2020 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 18:18
                  No bo pewnie nie moze. Gdybym ja pracowala jako opiekunka to rowniez nie moglabym przyjsc po 15, bez wzgledu na tygodniowe wyprzedzenie. Musicie znalezc inna opiekunke na popoludnia- albo prywatna albo spytac w MOPS czy maja inne, pracujace od 15 do 22.
        • palacinka2020 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 09:52
          A gdzie wyczytalas, ze godziny przysluguja miedzy 6 a 22 a nie miedzy 7 a 15?
          • bajadera34 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 11:09
            palacinka2020 napisała:

> A gdzie wyczytalas, ze godziny przysluguja miedzy 6 a 22 a nie miedzy 7 a 15?

Na stronie MOPS-u, który obsługuje jej rejon.
            • palacinka2020 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 12:58
              No to musisz tego MOPSu spytac, dlaczego opiekunka nie chce przychodzic po 15. Ewentualnie spytac opiekunki jakie godziny pracy ma w umowie.
              • ichi51e Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 15:15
                Chciałabym tez zauważyć ze najądrza nie jest strona tylko jakaś tam jej krewna. Matka ma do wykorzystania określona ilość godzin - gdyby wzięła 6-22 to by te godziny skoczyły się bardzo szybko. One się najpewniej umówiły na taki układ.
                • ichi51e Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 15:15
                  *bajadera (bardzo przepraszam, korekta)
                • mizantropka_20 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 20:24
                  Prosty rachunek 240/16= 15 dni i finito, to po pierwsze, po drugie w karcie zgłoszenia do Programu „Opieka wytchnieniowa" jest sekcja:

II. Preferowana forma, wymiar i miejsce świadczenia usług opieki wytchnieniowej:
                  ☐ dzienna, miejsce
                  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..*
                  ☐ całodobowa, miejsce ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..*
                  ☐ w godzinach …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
                  ☐ w dniach …………………….………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Nie wiadomo, jak matka dziecka wypełniła tą część, a właściwie to z przypuszczeniem graniczącym z pewnością śmiem twierdzić, że wątkodajka = matka dziecka w związku z czym sama powinna to wiedzieć.
            • kk345 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 15:11
              Juz kilka razy zwracano ci uwagę, ze nie rozumiesz tego, co czytasz...
    • palacinka2020 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 19.09.23, 22:55
      Okreslona jest liczba lacznych godzin w ramach opieki wytchnieniowej a nie ich czas.
    • tt-tka Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 19.09.23, 23:35
      bajadera34 napisała:

> . Niemal za
      > każdym razem razem, gdy osoba ta chce pozałatwiać swoje sprawy, opiekunka nie
      > może przyjść. Najchętniej przychodzi tylko w tygodniu i to do 15

No i prawidlowo. Roboczy tydzien do 15 to jest wlasnie czas na "pozalatwianie spraw".

,
      > Pytanie jest takie- czy panie z opieki wytchnieniowej mogą robić aż taką łaskę
      > i wszystko ma być pod ich dyktando?

Niech osoba z twojej rodziny zada to pytanie w swoim MOPS-ie, najlepiej w takiej formie, w jakiej ty je zadalas. I prosze, przekaz nam odpowiedz tongue_out
    • helgahorst Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 09:33
      Ja miałam w umowie ( jako pracownik) czas pracy 8 h dziennie (dojazdy wliczaly się w czas pracy) pomiędzy 7-15 w dni robocze. Tak to funkcjonuje w mojej gminie.
      • 3fanta Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 10:01
        Ja pracowałam jako opiekunka z MOPS i sama ustalałam sobie z podopiecznym godziny.Na zleceniu miałam tylko ile godzin w miesiącu mu przysługuje.I czy w weekend i w nocy też muszę chodzić.Za to było płacone chyba więcej o parę złotych.
        • zerlinda Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 11:57
          Więcej o parę złotych? No to nie dziwię się, że ta opiekunka nie chce po 15 pracować. Praca bardzo potrzebna, marnie płatna.
          Skoro rodzinie tak zależy to może zróbcie zbiórkę i zapłaćcie opiekunce ekstra? To pewnie chętnie przyjdzie wieczorem.
        • nick_z_desperacji Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 14:00
          Jakbym np. miała dla tych kilku złotych znaleźć opiekę na noc dla własnych dzieci, to bym za ten szałowy dodatek jednak podziękowała.
    • zerlinda Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 15:11
      To świetny przykład zawodu do wątku gdzie bym nie chciała pracować. Z pewnością jako opiekunka z MOPSU. Gdzie rodzina pacjenta oczekuję darmowego niewolnika całodobowo.
      I tu widzimy mentalność ludzi. Już chyba bym wolała sprzątać, choć nienawidzę sprzątania z całego serca.
      • tt-tka Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 15:16
        zerlinda napisała:

> To świetny przykład zawodu do wątku gdzie bym nie chciała pracować. Z pewnością
        > jako opiekunka z MOPSU. Gdzie rodzina pacjenta oczekuję darmowego niewolnika c
        > ałodobowo.
        > I tu widzimy mentalność ludzi. Już chyba bym wolała sprzątać, choć nienawidzę s
        > przątania z całego serca.

Ale rodzina moze sobie oczekiwac - opiekunka jest pracownica instytucji, a nie rodziny, czas pracy i zakres obowiazkow ma okreslony. I jak widac ma moznosc niebrania nadgodzin wtedy, gdy jej nie pasuje lub u kogos, kto jej nie odpowiada.
        Zawod zawodem, a pracodawca to odrebna kwestia. Gorzej jest byc zatrudniana prywatnie, pamietasz watek lwicy o opiekunce, o ktorej lwica twierdzila, ze ma legalna umowe na blisko piecset godzin pracy miesiecznie ?
      • asia_i_p Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 15:39
        Jaką mentaloność ludzi tu widzisz?

Wchodzisz na stronę gminy i widzisz, że jest opieka wytchnieniowa 6-22 7 dni w tygodniu. Dostajesz się do programu, tańczysz na uszach z radości, chcesz się umówić z opiekunką i dowiadujesz się, że to 7-15 od poniedziałku do piątku. To nie jest wina tej opiekunki, bo to głównie system nawala, ale opiekunka w sumie też mogłaby się zdobyć na jasny komunikat "pracuję od 7 do 15 i w innych godzinach się nie da", "pracuję od od 7 do 15 i w innych godzinach mogę się umówić na nadgodziny, więc nie zawsze mogę", "trzeba zadzwonić do MOPS po inną opiekunkę, bo ja nie pracuję na tej zmianie", "pracuję x godzin miesięcznie i już mam tyle wyrobione" czy cokolwiek. Wytłumaczyć tej rodzinie, jak to działa, a nie mówić, że akurat tego dnia nie może. Zwłaszcza że jasny komunikat byłby też z pożytkiem dla niej, przestaliby jej truć głowę.

Jak mnie rodzic zaczepia na korytarzu i pyta o wyniki rekrutacji, to nie mówię "nie wiem" i nie idę dalej, tylko wskazuję drogę do sekretariatu. Jak przez pomyłkę pisze do mnie, a nie wychowawczyni dziecka z prośbą o usprawiedliwienie nieobecności, to nie zlewam ani nie odpisuję lakonicznie "nie mogę", tylko forwarduję wiadomość do właściwej osoby. Jeżeli jestem tą wypustką organizacji, na którą nadział się klient, to uważam, że jestem odpowiedzialna jednak za krótkie udzielenie informacji i przekazanie sprawy/ przekierowanie klienta do właściwego człowieka.

Być może po prostu trafiły na siebie niekomunikatywna rodzina i niekomunikatywna opiekunka, ale ja mam tu jednak teorię spiskową. Na opiekę wytchnieniową są chyba dofinansowania unijne? Tak przynajmniej wynika ze stron gmin, na które weszłam. Więc pewnie są warunki, że trzeba wtedy zapewnić opiekę w określonych godzinach, więc gmina zatrudnia opiekunkę dajmy na to na taki kontrakt, jak opisała 3fanta, ale prywatnie jej mówi, że nic nie musi, ma się umawiać tak, jak jej wygodnie. Na papierze wszytko styka, w praktyce rodzina ma dostepne godziny opieki w takiej porze, w której ich potrzebuje raz na pół roku, żeby isć do urzędu gminy i wszyscy są happy. No może poza rodziną osoby niepełnosprawnej, ale kto by się tam nimi przejmował.

Jeszcze raz powtarzam - to nie jest wina tej konkretnej opiekunki prawdopodobnie, ale jednak odchodzi tutaj jakaś grubsza fikcja, luka sporej szerokości między teorią a praktyką i może warto byłoby zgłębić naturę tej luki. Bo jak się nie zbada i nie domknie, to taką lukę lubi się zapychać jak kitem osobami o najsłabszej pozycji/ psychice. W tym konkretnym wypadku albo pani opiekunka się zajedzie, bo gmina podpisała z nią umowę, w której jej godziwe warunki pracy zależą wyłącznie od jej asertywności, albo zajedzie się matka dziecka, przy tym funkcjonując w statystykach jako ta wsparta.
        • muszebosieudusze Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 15:44
          No, jeśli autorka mówi o tym, że opiekunka robi im łaskę bo nie planuje sobie rozpieprzać życia dojeżdżając do niej w różnych porach doby tak jak to autorce pasuje to tu się jak najbardziej pokazuje mentalność... jeśli pani pracuje w takich godzinach to nie można od niej oczekiwać, że przyjdzie na dwie godziny rano, dwie po południu i na cztery wieczorem i tak codziennie, bo przecież jej to kompletnie rozwali dzień. System niech zapewnia opiekunki w systremie zmianowym, pani Basia poranki a pani Zosią wieczory.
          • asia_i_p Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 15:55
            No nie.
            Autorkę zapewniono, że może się ubiegać o opiekę w konkretnych godzinach. Po czym okazało się, że tak naprawdę to są inne godziny, znacznie krótsze.

To tak jakby dentysta miał gabinet otwarty 8 - 20, ale klientowi chcącemu się umówić na 19 mówił, że chyba go pogięło, bo on wieczorami nie będzie robił.

Ja rozumiem, że jedna opiekunka nie pokryje całego grafiku oferowanego przez gminę. Nie rozumiem, dlaczego nie może pytającej klientki odesłać pod właściwy adres (pani Zosia jest od wieczorów) tylko mami deklaracjami, że w ogóle to może, no tylko nie wtedy, kiedy pani chce.

To naprawdę wygląda, jakby gmina miała na te 16 x 7 godzin zatrudnioną jedną opiekunkę i ocekiwała, że on się tak poumawia, żeby i jej było wygodnie i teoretycznie podane godziny udzielania wsparcia były pokryte. I owszem, opiekunka nie odpowiada za to, jak gmina to organizuje. Ale matka potencjalnego podopiecznego też za to nie odpowiada! Pomysł, żeby jedna kobieta obsadzała robotę trojga ludzi, a niemożność tej sytuacji likwidowały inne kobiety, po prostu nie korzystając ze wsparcia, które oficjalnie otrzymują, jest totalnie absurdalny.
            • kk345 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 17:21
              >Nie rozumiem, dlaczego nie może pytającej klientki odesłać pod właściwy adres (pani Zosia jest od wieczorów)
              Bo pewnie pani Zosia jest jedna, nie ma żadnej drugiej Zosi na popołudniową zmianę.
              Akurat ty doskonale powinnaś znać różnicę między np. między idealnym rozkładem lekcji, a ustawianiem go pod dostępnych nauczycieli, kiedy brak przynajmniej czworga w kazdym tygodniu.

>To naprawdę wygląda, jakby gmina miała na te 16 x 7 godzin zatrudnioną jedną opiekunkę
              To jest prawdopodobne, nie jest to doskonale płatna praca marzeń, prywatnie można zarobić dużo więcej pracując przy jednym pacjencie
              • asia_i_p Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 17:24
                No ale wtedy to ci rodzice mają słuszną pretensję, tyle, że do niewłaściwej osoby. Nie jest w porządku, że w świat idzie informacja o całotygodniowym całodobowym wsparciu, a w rzeczywistości jest ono bardzo ograniczone. Należałoby się przynajmniej domagać urealnienia informacji na stronie MOPS-u.
                • nick_z_desperacji Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 17:34
                  Informacją jest od mops, tyle czasu nikt nie wpadł na pomysł kontaktu z mops?
                • kk345 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 20:01
                  > idzie informacja o całotygodniowym całodobowym wsparciu,

Akurat informacji o całodobowym wsparciu nie ma chyba nigdzie, a ja widzę różnicę intencji w sformułowaniu:
                  Usługi opiekuna świadczone w formie nieprzerwanego pobytu dziennego dla jednej osoby niepełnosprawnej mogą być realizowane maksymalnie przez 12 godziny na dobę, w godzinach 6.00 - 22.00
                  a interpretacją "to oznacza, że opiekunka ma być u nas od 6 do 22
            • muszebosieudusze Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 18:20
              Autorkę zapewniono, że może się ubiegać o opiekę w różnych godzinach. To nie jest to samo co zapewnienie, że tak konkretna opiekunka będzie na jej zawołanie 24/7.
              Matka potencjalnego podopiecznego nie odpowiada za to, jak gmina to organizuje, ale autorka swoje roszczenia i pretensje kieruje do opiekunki nie do gminy.
              • ichi51e Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 18:25
                Nie autorkę. Jej bliżej niezidentyfikowana krewna o której guzik wiadomo poza tym ze z powodu braku opiekunki nie może pojawiać się na rodzinnych spędach.
        • zerlinda Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 15:49
          No dziwne ze rodzina nie dopytała dokładnie. A może dopytała, dostała odpowiedź że opiekunka jest do 15 A teraz szukają przepisów, że im się należy całodobowo? Co to za rodzina, że raz do roku nie zapłacą komuś, żeby matka mogła iść na wesele czy inną imprezę?
          • asia_i_p Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 16:02
            Pomijasz fakt, jakie godziny są podane na stronie gminy. Jeżeli przy tym rodzina dostała odpowiedź, że opiekunka jest tylko o 15, to znaczy, że gmina kłamie na swojej stronie. Jeżeli nie dostała tej odpowiedzi, to znaczy, że pewnie kombinują tak, jak napisałam.

Rodziny dzieci niepełnosprawnych często finansowo są pod ścianą, bo wsparcie w zapewnianiu opieki, terapii, itd. jest bardzo marne. Więc jeśli nawet to w sumie marne wsparcie staje się fikcyjne, to to nie jest oj tam, oj tam, zapłać sam. To jest tworzenie fikcji, która sprawia, że jak matka takiego dziecka finalnie padnie na pysk, to słyszy zewsząd oburzone "Ale jak to padasz, ale przecież masz tyyyyyyle wsparcia!". Bo na stronie gminy pisali 240 godzin rocznie, i to od 6 do 22 i to nawet w weekendy. A że w realu było 7-15 od poniedziałku do piątku i w związku z tym wykorzystałaś 10 godzin z tych 240? No co, to są normalne godziny pracy, nie można każdemu podpasować.

OK, niech zapewniają tę opiekę wytchnieniową tylko w godzinach pracy, ale niech wtedy nie wypisują bzdur na stronach, nie tworzą fikcji o rozmiarach wsparcia.
            • is-laura Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 16:14
              To są godziny świadczenia tej usługi przez instytucję, a nie grafik tej konkretnej pani. Należy to rozumieć, że poza tymi godzinami opieka nie jest możliwa, a w tych podanych godzinach jest szansa na opiekę ale nie ma pewności czy opiekunka będzie dostępna
              • asia_i_p Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 16:17
                Ja to rozumiem.

Nie rozumiem, czemu opiekunka tego nie mówi rodzinie.
                • kk345 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 20:02
                  Moze mówi. Dokładnie tak samo, jak my próbujemy wyjaśnić to napastliwej autorce wątku, skutek ten sam.
              • ichi51e Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 20:20
                No właśnie najlepsze to zaskoczenie ze jedna osoba nie pracuje 6-22 7 dni w tygodniu…
            • tt-tka Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 16:16
              asia_i_p napisała:

> Pomijasz fakt, jakie godziny są podane na stronie gminy. Jeżeli przy tym rodzin
              > a dostała odpowiedź, że opiekunka jest tylko o 15, to znaczy, że gmina kłamie n
              > a swojej stronie. Jeżeli nie dostała tej odpowiedzi, to znaczy, że pewnie kombi
              > nują tak, jak napisałam.

Nie, to znaczy, ze rodzina rozmawia z niewkasciwym rozmowca. Umowe ma podpisana z MOPS ? Info jest mopsowskie ?
              To do MOPS, a nie do opiekunki zglasza sie zapotrzebowanie na opieke w niestandardowych godzinach. I wtedy MOPS albo skieruje jakas osobe (niekoniecznie stala opiekunke), albo odpowie, ze nie ma mocy przerobowych i niekoniecznie jest to kombinowanie. Opieke zapewnia sie w miare mozliwosci.
              • asia_i_p Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 16:19
                Rozmawia z tym przedstawicielem instytucji, którego ma przed sobą. On może odesłać wyżej, jeśli nie ma kompetencji, ale odpowiadanie "wtedy nie mogę" zamiast "to nie są godziny mojej pracy, proszę zadzwonić do MOPS-u" zakrawa na strajk włoski.
                • tt-tka Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 16:35
                  Nie, opiekunka nie jest "przedstawicielem instytucji". Jest jej pracownica i zajmuje sie swoja praca, a nie sprawami organizacyjnymi.
                  • asia_i_p Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 16:40
                    Czyli rozumiem, że jeśli mnie pyta rodzic niemojego ucznia "Czy może pani zwolnić Kasię z szóstej lekcji?", a ja zgodnie z prawdą odpowiadam "Nie mogę" zamiast "Pomyliła się pani, nie jestem jej wychowawcą, kto jest może pani sprawdzić tu i tu" to szafa gra? Bo zajmuję się tylko swoją pracą, a to, że finalnie rodzic jest wprowadzony tym tekstem w błąd, to nie moja sprawa?
                    • cruella_demon Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 19:35
                      asia_i_p napisała:

> Czyli rozumiem, że jeśli mnie pyta rodzic niemojego ucznia "Czy może pani zwoln
                      > ić Kasię z szóstej lekcji?", a ja zgodnie z prawdą odpowiadam "Nie mogę" zamias
                      > t "Pomyliła się pani, nie jestem jej wychowawcą, kt

To znaczy że rodzic jest albo debilem, albo patusem że nie ogarnia do jakiej klasy chodzi jego dziecko i należy to zgłosić conajmniej do MOPSu.
                      • asia_i_p Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 19:40
                        Nie, to znaczy, że w szkole jest Joanna Kołek i Joanna Kotek (nazwiska zmienione) i rodzic naturalnie zakłada, że źle zapamietał nazwisko, a nie że są dwie panie o podobnych nazwiskach. Albo że w szkole są dwa mat-fizy na tym samym poziomie. Albo, jak do nie dawna, dwie klasy 3c, jedna w systemie trzyletnim, a druga w czteroletnim.
                        • cruella_demon Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 19:59
                          asia_i_p napisała:

> Nie, to znaczy, że w szkole jest Joanna Kołek i Joanna Kotek (nazwiska zmienion
                          > e) i rodzic naturalnie zakłada, że źle zapamietał nazwisko, a nie że są dwie pa
                          > nie o podobnych nazwiskach. Albo że w szkole są dwa mat-fizy na tym samym pozio
                          > mie. Albo, jak do nie dawna, dwie klasy 3c, jedna w systemie trzyletnim, a drug
                          > a w czteroletnim.
                          >

No raczej w dobie edziennika nie.
                          Wybacz mam dziecko w szkole i mi takich idiotyzmów nie sprzedasz.
                          • cruella_demon Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 20:00
                            W dobie e dziennika wiesz że dziecko pierdnęło, zanim pierdnie.
                          • asia_i_p Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 21.09.23, 15:48
                            Librus znaczy się masz i moduł wiadomości przypisany do dziecka. To było u córki w szkole i tam się rzeczywiście nie da. W Vulcanie masz coś na kształt apki pocztowej i tam wybierasz adresata z listy albo dajesz pierwsze litery, a on ci podpowiada.
                    • duola77 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 21.09.23, 15:47
                      <"Pomyliła się pani ..... kto jest może pani sprawdzić tu i tu... Bo zajmuję się tylko swoją pracą,.... jest wprowadzony tym tekstem w błąd, to nie moja sprawa? >

a teraz sobie wyobraź ,że podobny tekst serwuje pacjentowi rejestratorka w przychodni po informacji ,że do kardiologa (dowolnie) nie rejestrujemy już w tym roku , najbliższy termin to maj 2024 i odeśle do NFZ

starcza Ci wyobraźni ? wygląda na to ,że niektórzy nie mają tak żle i mogą sobie pozwolić na takie teksty

btw , kiedy strajkujecie ?
                      • asia_i_p Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 21.09.23, 15:49
                        A teraz przeczytaj mojego posta jeszcze raz. Najlepiej z tym, na którego odpowiadam
                        • duola77 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 21.09.23, 17:36
                          NFZ podaje termin za miesiąc tongue_out

taka niespodzianka smile))
                • nick_z_desperacji Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 16:39
                  Jeśli opiekunka słyszy że ONA ma przyjść o 22, to odpowiada, że ONA nie może/nie chce i tyle. Jak pytasz konkretnego dentystę, czy przyjmuje we wtorki , to pytasz o niego, nie o godziny pracy przychodni.
                  • asia_i_p Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 16:42
                    Powtórzę pytanie skierowane do Tt-ki - jeśli rodzic się pomyli i poprosi mnie o zwolnienie z lekcji nie mojego ucznia, to zgodnie z prawdą odpowiadam "Nie mogę" czy jednak powinnam uświadomić, że dotarł nie pod ten adres i przekierować do właściwego wychowawcy albo miejsca, gdzie może sprawdzić, kto tym wychowawcą jest?
                    • nick_z_desperacji Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 16:47
                      Ona nie pomyliła opiekunek. Jeśli pomylę dentystę i zapytam "doktorze x..." to odpowiada on "jestem dr y" ale ona nie pomylia opiekunek tylko pytała tę konkretną czy przyjdzie. To nie jest to samo.
                      • asia_i_p Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 16:52
                        Jak dla mnie to samo, pyta pracownika instytucji, błędnie przekonany, że pracownik instytujcji ma to w kompetencjach. No ale dobra, powiedzmy, że rodzic pyta mnie, czy prowadzi pani zajęcia dodatkowe w jakimś zakresie. Ja ich nie prowadzę. Wiem o innym angliście, który je prowadzi w ramach projektu unijnego, wiem, że bierze innych uczniów. Odpowiadam "Nie". W porządku? W końcu pytała o mnie.

Bo może ja po prostu jestem nadgorliwa, że nigdy w takiej sytuacji nie przyszło mi do głowy nic innego niż "Ja nie, ale pani Iksińska prowadzi i o ile wiem ma jeszcze wolne miejsca."?
                        • nick_z_desperacji Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 17:04
                          Zajęcia dodatkowe a stała opiekunka to jakby inna sytuacja. Opiekunka może wyjść z założenia, że inna opiekunka rodziców nie interesuje. Albo rodzice dziecka mają postawę jak autorka posta, że "mie sie nalerzy" i opiekunka ma ich tak dość, że ma w poważaniu pomaganie mamusi.
                          • asia_i_p Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 17:19
                            No ja bym też mogła wyjśc z założenia, że inna nauczycielka prowadząca rodziców nie interesuje. Zamiast tego wychodzę z założenia, że podanie zwięzłej informacji, która komuś może bardzo pomóc, nie jest jakimś szczególnym poświęceniem. Nie wiem, czy jest moim obowiązkiem w sensie legalnym, ale w regułach współżycia społecznego tak, nawet jeśli pytający z jakichś powodów budzi moją niechęć. To coś jak na ulicy bardzo nieprzyjemna baba pyta mnie "Czy ten 125 jedzie do biblioteki na Krasińskiego?", a ja się tam właśnie odbiłam od zamkniętych drzwi. Powiedzieć jej "Tak" zamiast "Tak, ale wie pani, że tam dzisiaj zamknięte?" to jest jednak wyraźna złośliwość, nie neutralne zachowanie.

W przypadku tej opiekunki jest to w dodatku wbrew interesom samej opiekunki - naprawdę kobieta nie ma ochoty sprawdzić, czy ich dopytywanie o opiekę wieczorem i w weekendy nie ma źródła w ich roszczeniowości tylko w nieznajomości jej godzin pracy? Jeśli tak, to widać bycie nagabywaną i wkurzanie się na roszczeniowość rodziców sprawia jej przyjemność.
                    • tt-tka Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 17:13
                      asia_i_p napisała:

> Powtórzę pytanie skierowane do Tt-ki - jeśli rodzic się pomyli i poprosi mnie o
                      > zwolnienie z lekcji nie mojego ucznia, to zgodnie z prawdą odpowiadam "Nie mog
                      > ę" czy jednak powinnam uświadomić, że dotarł nie pod ten adres i przekierować d
                      > o właściwego wychowawcy albo miejsca, gdzie może sprawdzić, kto tym wychowawcą
                      > jest?
                      >

Jednakze tu rodzina nie pyta o zwolnienie nie twojego ucznia, tylko oczekuje od tej konkretnej pani przyjscia w innych niz zwykle godzinach i podpiera sie tym, ze "MOPS oglaszal godziny pracy od6 do 22" - oczywiscie pani moglaby odpowiedziec "To prosze sie zglosic do MOPS" (kierowniczki, szefowej) i zwykle tak wlasnie brzmi odpowiedz*. Moglaby rowniez zalozyc, ze to jest oczywiste, skoro ona, ta konkretna, odmawia. A moze juz nie miec ochoty na zadne rozmowy poza tymi dotyczacymi jej stalych obowiazkow - nie daje ci do myslenia, ze po jednym nadprogramowym dyzurze opiekunka nie zgadza sie na zaden wiecej ?

*malo ktora zna na pamiec grafik kolezanek i ich pozarobocze zobowiazania i zajecia
                      • asia_i_p Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 17:22
                        Ale ci rodzice mogą w ogóle nie wiedzieć, że są inne opiekunki. Mogą nie wiedzieć, żę to nie są jej godziny pracy. Naprawdę woli, zamiast im udzielić tej informacji, bezustannie odmawiać kolejnym prośbom? To ma dziwne pojęcie własnej wygody.
                        • zwyczajnamatka Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 18:05
                          asia_i_p napisała:

> Naprawdę woli, zamiast im udzielić tej info
                          > rmacji, bezustannie odmawiać kolejnym prośbom? To ma dziwne pojęcie własnej wyg
                          > ody.
                          >

Trochę się z Tobą zgadzam, alę tylko trochę.
                          Wyjaśnię dlaczego.
                          Pracuję w szpitalu. Do szpitala przychodzi pacjent na pobyt dzienny (rehabilitacja) jest badany przez lekarza, lekarz tlumaczy pacjentowi jakie będzie miał zabiegi, co musi przynieść ze sobą i kiedy dokładnie się stawić i jak długi będzie pobyt, kiedy dostanie wypis itd. Następnie wzywany jest koordynator, który jeszcze raz wszystko to powtarza, poza tym pokazuje pacjentowi szatnie, jeszcze raz wszystko tlumaczy i odpowiada na pytania. Wydawałoby się, że jest ok, ale następnego dnia pacjent stawia się na zabiegi i jego pierwszym pytaniem jest " jakie mam zabiegi", ok czyta się mu po raz trzeci (!!!) z karty jego zabiegi. Następne pytanie zadane na sali gimnastycznej to bardzo często " a kiedy ja mam dokładnie wypis?" I wówczas pracownika sali gimnastycznej trafia szlag, ponieważ fizjoterapeuta nie wie, kiedy pacjent ma wypis. Dokładną datę wypisu zna TYLKO lekarz, który przyjmował i badał. Lekarz zawsze tę datę podaję i wszystko tlumaczy, potem tlumaczy koordynator, a pacjent i tak pyta o to na sali gimnastycznej. Dlatego nie dziwię się, że fizjoterapeuci mówią po prostu "nie wiem" a nie tłumaczą, że to wie tylko lekarz i pacjent powinien się do niego z tym pytaniem zgłosić, a z resztą było mu już to mówione (podawana data wypisu) wczoraj.
                          Dlatego po części rozumiem dlaczego niektórym nie chce się tłumaczyć, bo już mają może dość powtarzania w kółko tego samego kilka lub kilkadziesiąt razy dziennie.
                          Na temat pracy pani opiekunki się nie wypowiem, bo nie mam o tym zielonego pojęcia.
                          • laura.palmer Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 19:13
                            Nie prościej byłoby dawać pacjentom te informacje na piśmie, np. wydrukować kartę, zakreślić mazakiem (lub dopisać) co istotniejsze informacje, a pominąć drugie tłumaczenie koordynatora i czytanie karty kolejnego dnia? Wielu ludzi nie przyswaja natłoku informacji nie mając ich na piśmie, sytuacja stresowa (przyjęcie na oddział) dodatkowo dekoncentruje. Myślę, że sama miałabym problem z zapamiętaniem wszystkiego, pewnie robiłabym notatki.
                            • asia_i_p Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 19:23
                              Też bym nie zapamiętała i też nie ogarniam, czemu nie można tego dać pacjentowi na piśmie i ułatwić wszystkim życia.
                          • mamamisi2005 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 21.09.23, 14:32
                            Strasznie nieprzyjazna organizacja. Zawsze przy kwalifikacji do szpitala, rozpoczynaniu rehabilitacji itp otrzymywałam oprócz informacji ustnej też info pisemne, najczęściej z zakreśleniem najważniejszych informacji. Nie trzeba mieć zaburzeń funkcji poznawczych, żeby wszystkiego nie ogarnąć, a jak się ma, to tym bardziej. Takie osoby trzeba wspierać, a nie reagować agresją.
                            Swoją drogą to dość przedziwne, że fizjo nie zna długości pobytu pacjenta. Nie ustalacie żadnych celów terapii do osiągnięcia w danym czasie?
                        • zerlinda Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 19:19
                          Myślisz że MOPS ukrywa przed rodzicami pacjenta informacje ile jest opiekunek i na co mogą liczyć?
                          • asia_i_p Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 19:34
                            Zależy co rozumiemy przez ukrywają. Jeżeli wszyscy przyjęli technikę "Odpowiadam na konkretne pytania w zakresie ich dosłownego znaczenia" (czyli na przykład "Tak" na pytanie, czy mógłby mi pan powiedzieć, jak dojść do dworca), to dotarcie do tej informacji może być mocno wymagające umiejętności śledczych.
                            • ekstereso Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 19:45
                              To jest sprawa indywidualna. Jedna moja córka powiedziałaby: ja niestety nie pracuje, ale może zadzwoni pani do mopsy może pani Zosia będzie dostępna, ona lubi pracować w piątki. Najlepiej dzwonić o trzeciej wtedy siedzą w sekretariacie. A druga: ja nie pracuję po 15, nie jestem wtedy dostępna. Przy czym ta druga też jest bardzo życzliwym człowiekiem.
                              Z drugiej strony jak mnie zależy na dentyście o 18 a mój mi powie: jak jestem do 15 to pytam czy kto inny w klinice jest dostępny. To jednak sprawa rodzice dowiedzieć się jak to działa.
                              • asia_i_p Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 19:47
                                Ale nawet ta druga nie powiedziałaby "Ja wtedy nie mogę po 15". To jest po prostu mylące, odmawianie za każdym razie, jakby to był problem z pojedynczą datą, bez podania zasady.
                                • ekstereso Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 19:57
                                  Nie, bo spełnia wysokie standardy związane z wysławianiem się i tylko dlatego ( dla uniknięcia nieporozumień: w większym stopniu niż ja).
                          • duola77 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 21.09.23, 15:57
                            tak właśnie myślimy a nawet wiemy bezpośrednio od opiekunek
                            nie spinają się nijak grafiki

to zawód bardzo słabo opłacany i jak widać po wpisach na forum w lekkiej pogardzie

coraz mniej osób chce tam pracować a jak są inne alternatywy to nie ma się co dziwić

tendencja chyba będzie narastać
                        • nostalgia81 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 21.09.23, 11:42
                          to im taka dobra i madra kolezanka jak ty moze to powiedziec przeciez
                • cruella_demon Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 19:33
                  asia_i_p napisała:

> Rozmawia z tym przedstawicielem instytucji, którego ma przed sobą. On może odes
                  > łać wyżej, jeśli nie ma kompetencji, ale odpowiadanie "wtedy nie mogę" zamiast
                  > "to nie są godziny mojej pracy, proszę zadzwonić do MOPS-u" zakrawa na strajk w
                  > łoski.
                  >

A wtedy trzeba być skrajnym debilem żeby nie pokumać z kim się powinno rozmawiać. No chyba że ta matka tak samo upośledzona jak to dziecko.
                  • asia_i_p Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 19:38
                    Matka
                    a) ma prawo nie ogarniać spraw urzędowych, ma prawo być na pograniczu normy intelektualnej czy nawet intelektualnie niepełnosprawna w stopniu lekkim - takie osoby nie są ubezwłasnowalniane i pozbawiane opieki nad dziećmi;
                    b) w zależność od stopnia i typu niepełnosprawności dziecka ma prawo mieć obniżoną sprawność operacyjną w świecie z powodu wyczerpania, niewyspania, depresji.

Pomysł, że państwowa instytucja ma prawo z tego powodu uprawiać z nią gierkę "zgadnij, z kim masz się w tej sprawie skontaktować, a jak nie zgadniesz, to jesteś za głupia, żeby zasługiwać na pomoc" jest wybacz, godny wyborcy Konfederacji.
                    • ekstereso Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 19:48
                      Ok ale może pani opiekunka też nie jest Krynicą i jest ciepła, uczynna, odpowiedzialna, ale nie domyśla się o co komu tam chodzi jak pytają czy przyjdzie za 4 dni o 19. Może o to, czy przyjdzie o 19 i już.
                      • asia_i_p Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 19:51
                        To jest możliwe, z tym że akurat w takim układzie MOPS wiedząc, że zatrudnia nie Krynice, a swoich podopiecznych z różnych przyczyn może też mieć nieszczególnie przedsiębiorczych czy ogarniętych, powinien mieć jasne i dostępne informacje, np. na stronie internetowej.
                        • ekstereso Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 20.09.23, 19:55
                          Z tym się bezwzględnie zgadzam.
                        • duola77 Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 21.09.23, 16:05
                          ta pogarda bezcenna

chociaż przyznałaś się ,że ty też czasem nie ogarniasz prostych , niewielu info vide oddział dzienny na rehabilitacji
                          tez jesteś poniżej normy intelektualnej

bo emocjonalnej napewno

jak wam Broniasz już ustawi te terminy strajków i zagrozicie zwolnieniem się z pracy to przynajmniej będziesz wiedziała ,że w MOPSie etatów sporo
                          • asia_i_p Re: Opieka wytchnieniowa-opiekunka odmawia przyjś 21.09.23, 16:10
                            Dopisujesz mi rzeczy, których w ogóle nie piszę. Próbuje bronić w tym wątku rodziców dziecka niepełnosprawnego.