Dodaj do ulubionych

Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD/ rtv

20.09.23, 12:30
Imho super pomysł, nie mogę się doczekać wprowadzenia. Dotyczy nie tylko sprzętów agd i rtv, ale także ubrań. Jako osoba, która ma sprzęty 15-20 letnie, takoż ubrania, jestem gotowa płacić za naprawę, a jak mi dopłacą, to tym chętniej. Na pewno ostatnim, na ci miałabym ochotę, to kupowanie jednorazówek. U mnie minimalny czas amortyzacji sprzętu, a i takoż ubrań, to 10-15 lat. Ubrania kupowane te kilkanaście lat temu, ciągle są w formie, ev. niektóre dopiero teraz zaczynają się przecierać. A te kupowane w ostatnich latach mają problem, aby przetrwać jeden sezon. Tak samo buty.
A co ematka myśli?
Więcej tu

wyborcza.biz/biznes/7,147743,30204622,prawo-do-naprawy-unia-szykuje-potezny-cios-w-zapedy-firm-do.html?_gl=1*ruo0mg*_gcl_au*MTEzMjAwMzczNS4xNjk0ODc1MTM4*_ga*ODQ1NDQyOTkzLjE2OTQ4NzUxMzk.*_ga_6R71ZMJ3KN*MTY5NTIwNzgwMy44LjEuMTY5NTIwNzgyOC4wLjAuMA..&_ga=2.252054031.780671532.1694978537-845442993.1694875139#S.TD-K.C-B.3-L.2.duzy
W skrócie:

"Prawo do naprawy. Unia szykuje potężny cios w zapędy firm, które produkują jednorazówki AGD
Na rynku panuje model: konsument kupi, konsument zepsuje, konsument wyrzuci i kupi nowe. Telefon? Co roku nowy. Zmywarka? Po pięciu latach nowa, bo się jej nie opłaca naprawiać. Kiedyś łożyska w pralce wytrzymywały 15-20 lat. Dziś padają po trzech-pięciu.
Odpowiedź Brukseli to: prawo do naprawy.

W wersji krótszej ma ono sprawić, by sprzęt można było w łatwy sposób naprawić, także po gwarancji. W przypadku sprzętów AGD prawo obowiązywałoby przez dekadę, telewizorów przez siedem lat, a smartfonów pięć lat. Obecnie ten czas wynosi zaledwie dwa lata.

- Złożoność urządzeń sprawia, że nawet stosunkowo łatwa niegdyś wymiana matrycy w laptopie dziś nie jest zadaniem prostym. Niekiedy wymaga np. wymiany części obudowy. To sprawia, że naprawa nie zawsze jest opłacalna – tłumaczy Marcin Mordak, dyrektor sprzedaż detalicznej i działu usług z

Prawo do naprawy, jak przekonuje Frans Timmermans, wiceprzewodniczący wykonawczy do spraw Europejskiego Zielonego Ładu, ma skończyć z modelem ‘take, make, break, and throw away’. Czyli swobodnie tłumacząc na język polski: konsument kupi, konsument zepsuje, konsument wyrzuci i kupi nowe.

Ten wyścig opłaca się głównie producentom.

- Straty konsumentów wynikające z wyboru wymiany zamiast naprawy szacuje się na prawie 12 mld rocznie. Szacuje się również, że inicjatywa przyniesie wzrost gospodarczy i inwestycje w UE o wartości 4,8 mld euro – przekonuje Komisja Europejska.
Naprawa obecnie często jest postrzegana przez konsumentów jako trudna. Bo i taka jest.

- Unia Europejska pracuje nad tym od lat i nic z tego nie wynika. Sprzęty są coraz gorszej jakości, a naprawa coraz częściej nieopłacalna – pisze mi Marcin Jankowski, niezależny serwisant sprzętu AGD z Warszawy, znany w sieci jako Doktor Mariusz.

Odpytywani prywatnie serwisanci zmywarek czy pralek twierdzą: "ooo, panie, kiedyś to było. Owszem, urządzenie może brało więcej prądu, więcej wody, ale za to potrafiło działać przez lat 10 czy 15".
Teraz takich już nie ma. Wszystko jest robione na kilka, np. pięć, sześć, lat. A w gorszych przypadkach rozpada się zaraz po zakończeniu okresu gwarancji.

Doktor Mariusz u siebie na stronie na Facebooku wrzuca co bardziej zaskakujące przypadki, ale również przemyślenia na temat jakości sprzętu.

Pralki?

- Dzisiejsze zamiłowanie producentów do luźnych pasowań jest krótką drogą do bardzo podłej jakości. (…) Tak dziś się produkuje. Żeby montaż był szybki, nie wymagał specjalistycznych narzędzi i nie pochłaniał czasu. Kiedyś łożyska w pralce wytrzymywały 15-20 lat. Dziś padają po 3-5. To nie przypadek, a zwykła, planowana operacja – pisze".

Obserwuj wątek
    • ge-ox Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 13:07
      bardzo mnie to cieszy, tak powinno być, sprzęt takie jak lodówka, pralka, zmywarka powinien służyć latami, a nie zaraz po upływie gwarancji wyzionąć ducha, to jest zwyczajne nabijanie ludzi w butelkę, szkodzenie środowisku, bo gdzieś te nienaprawialne gruchoty trzeba wywieźć,
      ubrania to inna bajka, nie wiem jak miałaby wyglądać naprawa np. poskręcanej na szwach koszulki, czy przetartych po pół roku noszenia spodni? no chyba tylko wymiana na nowe, pewnie tej samej dziadowskiej jakości, więc tutaj problem wcale by się nie rozwiązał, a zalegające góry wywalonych szmatławych ciuchów lub ich spalanie niszczą środowisko okrutnie
      • kira_03 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 14:18
        Odpowiedzią na złą jakość ubrań nie jest naprawa, tylko poprawa jakości produktu. Przypomnij sobie, jak długo kiedyś można było nosić bluzki/ tshirty/ jeansy, jak wolno się niszczyły.
        • runny.babbit Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 16:10
          Pamiętam, bodajże 2002 i koszulka z Reserved, takiej grubej mięsistej bawełny już się nie dostanie w sieciowce.
          • kk345 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 23:06
            To jeszcze sobie przypomnij, ile wtedy płaciłaś za tę koszulkę w stosunku do pensji, a ile to jest teraz...
            • kira_03 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 13:46
              I to tez jest ok, po co Ci pełna szafa ze szmatami marnej jakości? Nie lepiej mieć jeden płaszcz, zamiast 5, ale za to porządny?
    • danaide2.0 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 13:22
      Moja pralka Electrolux nie lubi tego - druga, która ledwo zipie po 5 latach. Hałasuje jak karuzela dla myszy.
      Pompa w zmywarce Bosch wymieniona po 3-4 latach. Obecnie konsekwentnie naprawiam sposobem wszystkie błędy komunikowane na wyświetlaczu. Pomacham pompą, pokręcę wiatraczkiem w filtrze i dalej jazda.

Na pohybel moim sprzętom i ich producentom.
      • princy-mincy Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 08:28
        A my 2 lata temu sprzedalismy 16- letnia pralke electrolux, ktora wciaz dzialala i nadal dziala (znajomi kupili ja na dzialke dla rodzicow, pralka jest w uzyciu od maja do pazdziernika).
        • bywalec.hoteli Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 08:45
          princy-mincy napisała:

> A my 2 lata temu sprzedalismy 16- letnia pralke electrolux, ktora wciaz dzialal
          > a i nadal dziala (znajomi kupili ja na dzialke dla rodzicow, pralka jest w uzyc
          > iu od maja do pazdziernika).

16 letnią pralkę znajomym to można było oddać za darmo czy za wino ale nie sprzedawać.
          Poznańska pazerność?
    • leanne_paul_piper Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 14:05
      A tu o rozwiązaniach francuskich na wojnie z fast fashion. Niby takie proste, a ilu ludziom chce się naprawiać odzież czy buty? Albo inaczej, ja i pewnie wielu nie mamy problemu z oddawaniem butów do szewca, tylko zzymamy się, że trzeba to robić wielokrotnie, bo buty są takiej słabej jakosci

A Francuzi?

Francuzi idą dalej.

Francja. Dofinansowanie na naprawę ubrań i butów
      Od października francuski rząd zacznie dopłacać obywatelom za wizyty u szewca i krawca.

Wszystko po to, aby ich nie wyrzucili. To mocno niepopularne, ale branża odzieżowa niszczy na potężną skalę środowisko. A raczej robi to wspólnie z klientkami (bardziej) i klientami sklepów odzieżowych. Sprzyja temu fast fashion, sprzyjają tanie, ubrania jednorazowe sprzedawane przez sieci w rodzaju Primarka. Co roku wyrzucane jest we Francji 700 tysięcy ton ubrań, z czego dwie trzecie trafia na wysypiska śmieci.

W ramach nowego programu klient, idąc do szefa czy krawcowej, będzie mógł otrzymać dofinansowanie. Siedem euro do buta, 10-25 euro za naprawę odzieży. Potrącenie ma być z automatu, przy płaceniu rachunku.

Aby opłaty za naprawy nie poszły do góry (dajmy na to o kwotę bonusu), cena takiej usługi ma być niska - od 6 do 25 euro. W funduszu znajdzie się 154 mln euro (na lata 2023-2028).

Chodzi o to, aby z jednej strony przyzwyczaić konsumpcyjnie nastawione społeczeństwo, że rzeczy się naprawia, a z drugiej sprawić, aby na rynku były jeszcze osoby, które mogą takie usługi świadczyć.

Krawcowa czy szewc naprawkowy to bowiem fachy odchodzące w przeszłość.
      • purchawka2020 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 13:24
        No nie wiem czy szmaty z hm da się jakoś przerobić.
    • nowaczek12345 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 14:20
      Przecież dziś też większość można naprawiać. Tyle, że polityka producentów jest taka, że drobna część do wymiany kosztuje 1/3 ceny całego urządzenia, a coś większego to i 2/3 ceny nowego. Dlatego nikt nie naprawia, a wymienia.
      Jakby weszły takie regulacje, to nic się nie zmieni, bo naprawiać będzie można wszystko, ale za nieopłacalne kwoty.
      • turzyca Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 14:51
        >Jakby weszły takie regulacje, to nic się nie zmieni, bo naprawiać będzie można wszystko, ale za nieopłacalne kwoty.

🤦🏻‍♀️
        Regulacje, które już w są w życiu od kilku lat, przewidują też, surprise, surprise, że naprawy mają być realnie możliwe, co oznacza dostępność części, zarówno jeśli chodzi o dystrybucję jak i o cenę.
        • kk345 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 23:05
          Ale nie można mieć ciastka i zjeść ciastka. Jeśli producent pralki ma przez 15 lat zapewnić stałą produkcję części, ich magazynowanie, schematy i gotowość serwisową, to nie ma bata, ten dodatkowy (duży) koszt zostanie zawarty w cenie produktu. Nie ma innej opcji.
          A że dodatkowo producent sprzeda w ciągu tych 15 lat wielokrotnie mniej pralek, a będzie musiał wyprodukować je na częściach wyższej jakości i z o wiele większą starannością, to koszt końcowy urządzenia wzrośnie lawinowo.
          • turzyca Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 01:59
            >Jeśli producent pralki ma przez 15 lat zapewnić stałą produkcję części, ich magazynowanie, schematy i gotowość serwisową

Rozbijmy to na punkty
            1) schematy do napraw - długotrwale to jest znikomy koszt, publikacje cyfrowe generują koszty głównie w trakcie tworzenia, jak potem nie trzeba magazynować ton papieru to koszty są znikome. Zresztą instrukcje często już są na stronach www. Schematy to jeden pdf na produkt więcej.
            2) czy producent ma zapewniać gotowość serwisową przez X lat? Bo ja czytałam, że celem jest właśnie zwiększenie konkurencyjności usług naprawczych.
            3) powstanie nacisk na zmianę sposobu projektowania, żeby używać w nowych projektach już istniejących części.
            • kk345 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 20:15
              Jak wyobrażasz sobie konkurencyjność usług naprawczych bez stałego dostępu do części zamiennych do modeli- przypomnę, modelu sprzed 15 lat? Ktoś musi te części wyprodukować, przechować- dla wielu różnych modeli pralek- i musi robić to stale przez te kilkanaście lat. To są gigantyczne koszty mrożące pieniądze producenta sprzętu. Dziś części zamienne nie są tanie i ogólnodostępne nie przez spisek tajemniczych sił, tylko właśnie przez te koszty- plus przez wysokie koszty pracy serwisantów.
              • chatgris01 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 20:36
                Ale przecież już teraz do wielu dużych sprzętów AGD gwarantują części na 10 lat.
              • kokosowy15 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 20:47
                Jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym nie mógł kupić części zamiennych do sprzętu AGD kupionego w Polsce. Trudniej jest z, np, elektronarzędziami.
            • kk345 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 20:17
              >3) powstanie nacisk na zmianę sposobu projektowania, żeby używać w nowych projektach już istniejących części.

A punkt trzeci ma szansę elegancko zahamować inowacyjność- skoro w sprzęcie będą stare części, to trudno będzie wymagać nowoczesnych funkcji. To trochę jak przerabianie Nokii 6310 na smartfona- niby można, ale wyjdzie z tego bardzo drogi guzik z pętelką
    • bywalec.hoteli Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 14:35
      będzie potrzeba mniejszej produkcji nowych urządzeń AGD
    • annaboleyn Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 14:42
      Hhhaaarrr ;D
      • daniela34 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 15:25
        😃
        • leanne_paul_piper Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 15:31
          Merytoryczne zera?
          • annaboleyn Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 15:53
            Mogę merytorycznie, proszę: bardzo dobry artykuł, mam nadzieję, że niektóre rozwiązania u nas jak najpredzej!
            • leanne_paul_piper Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 16:05
              Niestety z tego, co wyczytałam, nowe regulacje dopiero wejdą w życie w 2026, oczywistym jest, ze producenci będą grać na zwłokę i zażądają okresu przejściowego.
              Akurat żywo mnie to interesuje, bo mam 15letnia lodowke, która się zepsuła prawdopodobnie (no, chyba, że się namyśli i naprawi samoistnie po moim urlopie),ale ciągle wolałabym ją naprawić, niż wydawać na nową. To nawet nie kwestia pieniędzy, po prostu kiedyś naprawdę sprzęty były lepsze, moja zmywarka ma dobre 20 lat i niech jeszcze dobre kilka posłuży🙏
              • daniela34 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 16:09
                Nie chcę cię straszyć, ale ja dwa tygodnie temu usiłowałam naprawić pralkę w zbliżonym wieku. Niedasie.
                Lodówka mi zipie jeszcze ale obawiam się podobnego scenariusza, co mnie nie cieszy, bo mam w zabudowie, więc wymiana będzie cokolwiek upierdliwa.
          • daniela34 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 16:08
            leanne_paul_piper napisała:

> Merytoryczne zera?

Nie. Wewnętrzny żart.
            Merytorycznie to jestem oczywiście za
    • ell.czupakabra Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 14:43
      Coś tu śmierdzi. Nie ma takiej opcji, żeby jakaś łunia godziła w interesy koncernów.
      • turzyca Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 17:14
        >Coś tu śmierdzi. Nie ma takiej opcji, żeby jakaś łunia godziła w interesy koncernów.

Dlatego też wymogła zunifikowanie wtyczek i zakazała indywidualizacji szybkich ładowarek (bo był taki moment, że szybkie ładowanie działało tylko z ładowarką od producenta, identyczna technicznie była traktowana przez telefon jako powolna). Dlatego narzuca standardy produkcji żywności, które kończą się sporami prawnymi z Ameryką, bo ich przemysł nie jest w stanie wyprodukować żywności spełniającej europejskie standardy i skarżą się, że to są próby nielegalnej dyskryminacji produktów importowanych. Dlatego nie da się legalnie dystrybuować niektórych zagranicznych marek, bo ich składniki nie są dopuszczone do obrotu w Europie.
    • turzyca Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 14:47
      Ten artykuł pokazuje kiepski poziom dziennikarstwa jego autora.
      Nowe przepisy pogłębiają tylko już istniejące przepisy, Bo prawo do naprawy weszło w życie jakoś w okolicach pandemii. Ale obejmowało tylko duże AGD typu lodówki i pralki, a wytyczne dotyczące naprawialności typu dostępność części zamiennych, schematów i potrzebnych narzędzi choć rewolucyjne to jednak były ewidentnie pomyślane na fazę przejściową.
      Teraz przepisy obejmują także elektronikę i małe AGD typu odkurzacze oraz zaostrzają kryteria naprawialności.

Jestem rozczarowana, że autor artykułu nie docisnął specjalistów od napraw dużego AGD, jak te kilkuletnie już przepisy wpływają na ich pracę, czy są problemy z dostępnością schematów konstrukcyjnych, czy nadal naprawy poszczególnych marek wymagają wyspecjalizowanych narzędzi, czy widać różnicę w konstrukcji pralki 6- i 3-letniej. Pieśń o złotych czasach mnie nie interesuje, to taki topos, 20 lat temu też spece opowiadali, że stare pralki to była jakość, a teraz to badziewie. I jeszcze pytanie czy zmieniła się dostępność i cena części zamiennych też powinno paść.
      • runny.babbit Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 16:14
        O kochana, do tego to byśmy potrzebowali kolejnej regulacji UE o dziennikarstwie, które nie będzie tylko clickbaitem i dziennikarzach robiących coś więcej niż obróbka tekstu z chatu gpt lub bezrefleksyjnie przepisujących notki od innych.
    • primula.alpicola Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 15:57
      No tak, ale to człowiek na samym dole łańcucha ma ratować planetę swoimi codziennymi wyrzeczeniami. Śmuechu warte.
      • annaboleyn Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 16:59
        A, to zdecydowanie. Tą hipokryzją NIGDY nie minie.
      • evening.vibes Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 17:18
        primula.alpicola napisała:
        > No tak, ale to człowiek na samym dole łańcucha ma ratować planetę swoimi codzie
        > nnymi wyrzeczeniami. Śmuechu warte.

A kto konsumuje? Producent?
        • kira_03 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 13:40
          Nie rozumiesz? Odpowiedzialność jest zrzucana na konsumentów, producenci nie muszą ponosić żadnej odpowiedzialności za zaśmiecanie planety, opychanie konsumentom taniego towaru słabiej jakości, opakowanego w masę plastiku. Jaką siłę przebicia ma konsument wobec korporacji?
      • black.emma Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 16:47
        Otóż to.
    • szminka12345 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 16:58
      To jest bardzo dobrze pomyślane. Bardzo, bardzo.
      Z czasem każda pralka będzie musiała pracować np. 15 lat, tzn. po 15 latach klient będzie mógł ją zutylizować. Za własne pieniądze, oczywiście, co będzie zachętą do tego, by ten wydatek odłożyć ile się da. Po 20 latach koszt utylizacji będzie zmniejszony, po 25 całość kosztów będzie pokryta przez Unię. Przez okres eksploatacji klient będzie naprawiany za ustaloną ryczałtowo kwotę, będzie można kupić abonament ze zniżką na wszystkie urządzenia.
    • cegehana Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 17:07
      Też popieram, choć z dużym trudem wyobrażam sobie wdrożenie tego w życie. Z zysków firmy raczej nie zrezygnują, więc jakiś uboczny efekt tego prawa nas konsumentów zapewne czeka.
      • kk345 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 17:49
        Ceny sprzętu wystrzelą w kosmos
    • kk345 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 17:49
      Pytanie, jak bardzo podrożeje sprzęt, skoro trzeba będzie go przewidzieć na 15 lat pracy, co oznacza inną jakość części i montażu, ale też koszty zapewnienia serwisu, produkcji i magazynowania części przez kilkanaście lat. Czyli pralka nie będzie kosztować 1500 zł tylko wielokrotność tej sumy.
      • chatgris01 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 22:41
        Przecież te dawne działające 20-30 lat pralki i lodówki kosztowały kilkakrotność przeciętnej pensji.
        Jeszcze w 1993, jak kupowałam mój pierwszy automat (Polar Gracja, a to akurat był straszny badziew, nie umywał się do starych Polarów z lat 70 i 80), to zapłaciłam 3 pensje.
        • kk345 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 23:01
          Jasne, ale jesteś pewna, że społeczeństwo to przełknie?
          Przyzwyczailiśmy się, że AGD jest tanie, pytanie, czy w imię ekologii ematka będzie w stanie zaakceptować kilkusetprocentowe podwyżki cen? Bo obawiam się, ze na razie dyskutujemy na poziomie "ale fajnie, pralki przestaną się psuć", a nikt nie zastanawia się nad kosztami takiego rozwiązania- dla producenta, a w konsekwencji dla konsumenta.
          I oczywiście jestem całym sercem za pomysłem, choć nie potrafię przewidzieć, jak atrakcyjny będzie niepsujący się 15-letni telewizor czy laptop smile

• ell.czupakabra Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 02:13
            kk345 napisała:

> Przyzwyczailiśmy się, że AGD jest tanie, pytanie, czy w imię ekologii ematka bę
            > dzie w stanie zaakceptować kilkusetprocentowe podwyżki cen?

Nadal mi coś śmierdzi. Więcej kasy kosztują ich technologie programowania żywotności sprzętu niż wyprodukowanie czegoś solidnego.
            Zwyczajnie te firmy są za duże, potrzebują sprzedać zbyt wiele, żeby się wykarmić. Potrzebujemy dekoncentracji rynku, ale kto w ogóle zdaje sobie z tego sprawę.
            Pewnie wyjdzie z tego scenariusz, że telewizor będzie kosztował 5 pensji, więc będzie się go wynajmowało tak jak modem z UPC. I tak powolutku z całą własnością.
          • ge-ox Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 09:13
            a teraz kupując co pięć lat nowy sprzęt, często od razu dwie rzeczy na raz, bo padły wydasz mniej niż kupując coś droższego raz na powiedzmy 15 lat z szansą na ewentualną naprawę po tym czasie? nie od wczoraj znane jest powiedzenie, że biednego nie stać na słabej jakości badziewie, kupując częściej wydajesz końcowo więcej, poza tym nie wierzę, że nagle ceny wzrosną trzy, czterokrotnie, bo producenci zdają sobie sprawę z tego, że takiego szoku cenowego klienci nie przełkną i nie kupią ich produktów
            • leanne_paul_piper Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 09:31
              ge-ox napisał:

> a teraz kupując co pięć lat nowy sprzęt, często od razu dwie rzeczy na raz, bo
              > padły wydasz mniej niż kupując coś droższego raz na powiedzmy 15 lat z szansą n
              > a ewentualną naprawę po tym czasie? nie od wczoraj znane jest powiedzenie, że b
              > iednego nie stać na słabej jakości badziewie, kupując częściej wydajesz końcowo
              > więcej, poza tym nie wierzę, że nagle ceny wzrosną trzy, czterokrotnie, bo pro
              > ducenci zdają sobie sprawę z tego, że takiego szoku cenowego klienci nie przełk
              > ną i nie kupią ich produktów

Agree. Nigdy nie kupuje się tanich sprzętów, wlasnie po to, by nie zepsuły się zaraz po gwarancji. Moim rodzicom właśnie się zepsul telewizor po 2 latach, jakiś noname typu Sharp. Oczywiście firma padła i części nie ma. Jeżeli będą tak kupować co dwa lata, to ile wyjdzie? Nie lepiej kupić na promocji porządny na 10 lat?
              Facet, od którego kupowałam mieszkanie, nauczył mnie,,że na,sprzętach i armaturze się nie oszczędza i jestem mu za to wdzięczna.
              • bene_gesserit Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 20:56
                leanne_paul_piper napisała:

> Nigdy nie kupuje się tanich sprzętów, wlasnie po to, by nie zepsuły się
                > zaraz po gwarancji.

Gdyby to było takie proste! Kupujesz drogo i starcza na wiele lat, bezawaryjnie. Niestety, przejechałam się na tym parę razy. Trzy tygodnie po wygaśnięciu gwarancji, pół roku, rok... Takie samo g.no, jak tańsze, w każdym razie ta sama zasada
              • kk345 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 22:08
                >Nigdy nie kupuje się tanich sprzętów, wlasnie po to, by nie zepsuły się zaraz po gwarancji

Tylko, że to już jest dawno nieaktualna zasada, jak ucza forumowe opowieści o znacznym spadku jakosci i zywotności niezniszczalnego kiedyś, a nadal zdecydowanie przedrożonego Miele.
                • chatgris01 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 22:21
                  Jakości w sensie działania nie (Miele), nadal piorą świetnie i wygrywają w testach konsumenckich (ale teraz jest dużo pralek piorących świetnie, Miele się w tym już nie wyróżnia aż tak jak dawniej), natomiast trwałość i żywotność zeszły na psy i już się nie opłaca przepłacać, bo 20 lat to one już nie pociągną (elektronika tyle nie wytrzyma).
        • madami Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 14:53
          chatgris01 napisała:

> Przecież te dawne działające 20-30 lat pralki i lodówki kosztowały kilkakrotnoś
          > ć przeciętnej pensji.

przeciętna pensja to ok 5 tys. czyli pralka za 15 tys. zł miałaby kosztować, no tak wtedy koszt naprawy rzędu 1000-2000 zł wyda się tanioszką uncertain

• chatgris01 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 20:39
            To były pensje PRL-owskie, czyli równowartość 18-20 dolarów cool
            W krajach zachodu te sprzęty były (w stosunku do zarobków) relatywnie tańsze, choć dużo droższe niż obecnie, więc może nie byłoby aż tak źle.
      • afro.ninja Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 08:53
        Już teraz bardzo trudno o serwisantóŵ, ofert pracy jest więcej niż chętnych.
        • turzyca Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 09:03
          >Już teraz bardzo trudno o serwisantóŵ, ofert pracy jest więcej niż chętnych.

Bo w sumie wydawała się taka mało perspektywiczna, kto dziś naprawia sprzęt, równie dobrze można się kształcić do repasacji pończoch.
          A jednocześnie jest to jedna z tych branży, w których chatgpt nie ma czego szukać i w ogóle trudno ją zautomatyzować. Te decyzje Unii zwiększają wewnętrzny rynek pracy i to pracy dla osób bez studiów.
          Kurczę, aż mnie zaciekawiło, czy to nie niemiecki pomysł, oni mają to swoje szkolnictwo zawodowe i branżowe bardzo rozwinięte.
      • vivi86 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 09:05
        wypadało by odjąć nie zużyte zasoby na kolejne roczne pralki.
    • sueellen Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 20.09.23, 22:15
      Bardzo dużo elektroniki kupuje na Amazon prime i o ile dawniej machalam ręką na popsute po roku małe rzeczy, tak teraz nie popuszczam. Wszystko co się zepsuje, równo reklamuje. Ostatnio zareklamował lampkę usb za £20 która po 1.5 roku zaczęła migać oraz spieniarke mleka która zepsuła się po roku. To nic że kosztowała £9. Dawniej nawet nie pomyślałabym reklamować. Ale potem się zastanawilam. Właściwie dlaczego? Jakbym tak wszystko podliczyła to jest kupa kasy właśnie na takich szybko psujących się drobiazgach. Producenci powinni się przyłożyć do poprawienia trwałości.
      • vivi86 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 08:59
        z trwałością nie ma problemu. Lekką ręką można zrobić w zasadzie wszystko tak by działało 30 lat. Sęk w tym, że się nie opłaca producentom.
    • chococaffe Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 06:54
      Mój telewizor ma 20 lat, telefon komórkowy chyba tyle samo. Laptop chyba z 10 (kupiłam używany). Torebki podobnie.

Nie lubię zakupów i najchetniej kupiłabym raz i na zawsze. Wiem, że to niemożliwe, więc cieszę się, że jest nadzieja, że sprzęty i ubrania będą trwały dłużej.
    • afro.ninja Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 08:51
      Zepsuła się nam indukcja, nikt tego nie naprawi, bo indukcji się nie naprawia. I to nie jest tani sprzęt. Już na starcie produkują urzadzenie, które jest nienaprawialne. Nienormalne, a sprzęt w sprzedaży.
      • magia Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 10:46
        zwykle indukcja jest naprawialna w tym sensie, ze jeśli cale szklo to montuja nowa elektronikę, a jesli szyba potłuczona to zawsze mozna dokupic nowa ( jest raptem kilku dostaecow szyb do indukcji).
        Problem stanowi oplacalnosc tej uslugi.
        Szybe w indukcji potluklamcpi 10 latach uzytkowania, wymiana stanowila koszt 80% wartosci plyty. Ubezpieczyciel zaproponowal wymiane a nie naprawe.
    • vivi86 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 08:52
      I bardzo dobrze. Z jednej strony skuczenie jak to zużywa się mnóstwo zasobów - z drugiej każdy na rynku robi jednorazówki bo na lepszej jakości ...straci.
    • madami Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 14:50
      Teraz też mozna naprawiać tylko koszt naprawy jest wysoki w stosunku do kupna nowego produktu, i tak będzie cały czas, koszt naprawy będzie rósł bo rośnie koszt ludzkiej pracy. Możliwe więc, że w kosmos wystrzelą ceny nowych produktów.
      • kokosowy15 Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 20:33
        Jeżeli ceny wystrzela w kosmos, nabywców będzie mniej. Rolls może kosztować drogo, bo jest wyznacznikiem statusu posiadacza, ale pralka w cenie samochodu będzie zastąpiona balia. Już teraz setki tysięcy niesprzedanych samochodów zajmują place, jedna tylko firma ma 50 mln telefonów w magazynach - a nabywcy, którzy kupili choć jeden, zapłacili za te wszystkie niesprzedane także. Może wreszcie ograniczy się nieco marnotrawstwo zasobów?
        • bene_gesserit Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 20:49
          Skąd dziwaczne założenie, że sprzęt podrożeje kilka razy? 30 lat temu można było kupić pralki, telewizory i sprzęt grający, które służyły kilkadziesiąt lat. Stać na nie było ludzi o przeciętnych dochodach.
    • quendi Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 20:43
      Ludzkość zatoczyła koło.
      Te "dawne czasy", na które tak się pluje to właśnie były naprawy, torby wielorazowe, papierowe, opakowania wielokrotnego użytku, ciuchy przekazywane lub oddawane. Teraz do tego wracamy i udajemy, że odkryliśmy coś nowego. No absurd.
      • bene_gesserit Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 20:47
        Nikt nic nie udaje. Po prostu UE w końcu zdobyła się na odwagę i przytrze nosa prezesom korpo, produkującym chłam.
    • bene_gesserit Re: Prawo do naprawy. Koniec z jednorazówkami AGD 21.09.23, 20:45
      Nareszcie! Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie. Mam 25-letnią pralkę (kupiłam uzywaną, "na trochę"), działa do dziś. Można?

Ciuchy zdarza mi się naprawiać/przerabiać u krawcowej. I noszę do dziś te sprzed pół wieku. W tym bluzę z napisem "rock rebel", która wprawiła mojego chłopa w dobry humor.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka