Dodaj do ulubionych

Sms czy rozmowa tel?

20.09.23, 19:12
Co wolicie? Ja nienawidzę gadać przez telefon. Najczęściej gdy ktoś dzwoni, to nie odbieram i proszę o napisanie smsa. Wyjątkiem jest jedna koleżanka, z którą znamy się 20 lat i zawsze mamy o czym gadać.
Wy? Team sms czy nadawanie przez komórkę?
Obserwuj wątek
    • ekstereso Re: Sms czy rozmowa tel? 20.09.23, 19:18
      Zdecydowanie SMS. Odbieram telefony od kilku najbliższych osób.
      • ekstereso Re: Sms czy rozmowa tel? 20.09.23, 19:18
        Kilkunastu
    • manala Re: Sms czy rozmowa tel? 20.09.23, 19:18
      Nie lubię rozmawiać z obcymi ludźmi. Jeśli sprawa jest krótka - wolę sms. Z bliskimi wolę rozmowę. Lub kiedy coś jest bardziej skomplikowane i nie da rady tego załatwić smsem.
    • irma223 Re: Sms czy rozmowa tel? 20.09.23, 19:26
      Jeśli pora taka, że mogłabym przeszkadzać lub mnie głośne rozmawianie mogłoby przeszkadzać, to SMS. Poza tym rozmowa. Chyba, że do celów dowodowych lepiej mieć wszystko na piśmie. Wtedy SMS
    • dwa_kubki_herbaty Re: Sms czy rozmowa tel? 20.09.23, 19:26
      Z banku, z zajęć dodatkowych sms.
      Info o terminie, o koszcie w formie sms czy maila.
      Coś wytlumaczyć, omówić to rozmowa, bo nie lubię pisać w nieskończoność, cos jak czytanie tu watków dlugich na 20 wierszy.
      Max info jakie zniosę w smesie to tyle co teraz napisałam.
    • eagle.eagle Re: Sms czy rozmowa tel? 20.09.23, 19:41
      Mogę rozmawiać przez tel , ale krótko, rzeczowo , bez opowiadania o rzeczach całkowicie nieistotnych ( o tych nawet na żywo nie lubię rozmawiać ). Ale się cieszę kiedy do kogoś dzwonię a on nie odbiera, mogę wtedy napisać smsa i wyjaśnić czego potrzebuję.
    • szmytka1 Re: Sms czy rozmowa tel? 20.09.23, 19:45
      Jak chce xos załatwić, to dzwonie, a nie pisze i czekam a czy odpiszą czy nie. Smsy wymieniam tylko z 1 osoba, która preferuje taka formę kontaktu.
    • kk345 Re: Sms czy rozmowa tel? 20.09.23, 20:17
      Ktoś jeszcze w kontaktach prywatnych używa smsów, zamiast komunikatorow?
      • ekstereso Re: Sms czy rozmowa tel? 20.09.23, 21:02
        No dla mnie było oczywiste, że w tym poście SMS oznaczało wszystkie wiadomości słane.
      • eagle.eagle Re: Sms czy rozmowa tel? 20.09.23, 21:12
        W czym komunikatory są lepsze od smsów?
      • panna.nasturcja Re: Sms czy rozmowa tel? 20.09.23, 22:57
        Mnóstwo ludzi, którzy nie używają facebooka itd i ńie mają w telefonach żadnych aplikacji.
        • kk345 Re: Sms czy rozmowa tel? 20.09.23, 23:07
          Mnóstwo? No właśnie nie znam żadnego...nawet rodzinne pokolenie 70+ śmiga na whastsappie.
      • kaki11 Re: Sms czy rozmowa tel? 21.09.23, 07:20
        No np ja tak. Nie zawsze ale się zdarza.
    • engine8t Re: Sms czy rozmowa tel? 20.09.23, 20:26
      Mnie to moja latorosl wyjasnila ze jak jest "na zywo" na telefonie to nie wie co moze spasc na leb tzn jakie pytania zostan zadane i problemy poruszone a wiec aby nie byc zaskoczonym i nie musiec klamac na zywo to preferuje wiadomosc tekstowa. Ma szanse na przeczytanie, zastanwienie sie i odpowiedz kiedy chce albo ma opcje "olania" co tez jest odpowiedzia co nasze stare pokolenie odczytuje "nie mam zamiaru na takie tematy sie wypowiadac".
      Niestety z pokolenim nastepnym jest jeszcze gorzej - oni wogole nie potrafia rozmawiac przez telefon.
    • ritual2019 Re: Sms czy rozmowa tel? 20.09.23, 20:57
      Nie jestem w zadnym team. Odbieram telefony, video calls, czytam i odpisuje ma text messages.
    • bruy-ere Re: Sms czy rozmowa tel? 20.09.23, 21:08
      Zdecydowanie SMS. Ale znam osoby, które uwielbiają dzwonić - jak im wyślesz SMS to od razu dzwonią...
    • kaki11 Re: Sms czy rozmowa tel? 20.09.23, 22:08
      Team zależy od okoliczności - są takie gdzie wolę zadzwonić np. niektóre rzeczy łatwiej przekazać lub załatwić przez rozmowę, z rodzicami jestem wstanie tylko rozmawiać, z bliskim znajomymi czasem fajnie zadzwonić pogadać przy np lepieniu pierogów na zapas i używając słuchawki zachować wolne ręce. A czasami fajniej jest z kimś pisać (nie koniecznie SMS też wattshap czy mes, bo wtedy wiadomość czeka na przeczytanie w wygodnym dla odbiorcy momencie, bo w pracy czy w komunikacji publicznej lepiej pisać niż gadać, bo to praktyczniejsze w komunikacji grupowej czy kiedy jest się w towarzystwie kogoś kto nie powinien słyszeć , można linka wysłać itd.
    • marion.marion Re: Sms czy rozmowa tel? 20.09.23, 22:55
      Zależy na jaki temat, z kim i o jakiej porze.
    • bywalec.hoteli Re: Sms czy rozmowa tel? 21.09.23, 00:08
      W sprawach ważnych, pilnych, skomplikowanych, emocjonalnych, poufnych wolę rozmawiać głosowo.
      W pozostałych tekstowo.
    • viewiorka Re: Sms czy rozmowa tel? 21.09.23, 07:12
      Wolę pisać. Nie lubię rozmawiać przez telefon. Robię to tylko wtedy kiedy muszę. Daaawno temu, jak jeszcze były telefony stacjonarne miałam zadzwonić i o coś dopytać w US. Dosłownie jedno pytanie. Wolałam zasuwać przez całe miasto i zapytać osobiście, niż zadzwonić. 😐
    • chococaffe Re: Sms czy rozmowa tel? 21.09.23, 07:21
      Przecież to zależy od celu komunikacji - innych narzędzi używam do przekazania komunikatu "spóźnię się pół godziny", innych np do podzielenia się radością.
    • zaczarowanyogrod Re: Sms czy rozmowa tel? 21.09.23, 07:56
      Sms, bo rozmowy telefoniczne mnie stresują. Boję się rozmawiać przez telefon i dlugo to przekladam jak już muszę, bo nie wszędzie się da sms. A jak już zadzwonię to i tak nie powiem wszystkiego nawet jak zapiszę i nie zawsze wszystko zrozumie. Wolę pójść w to miejsce jak się da, bo to też stresujące, ale mniej. Rozmowy telefoniczne to tylko z rodzicami, siostrą, babcią i jedną ciotką. Do reszty rodziny nie dzwonie wcale, albo jak już muszę. Nie uzywaja smsów to jest z tym problem. Do osób które znam nie zrodziny to dzwonie tylko jak wiem że nie będzie mnie ta rozmowa stresować. Telefonów odbierać też się boję, często nie odbieram od obcych numerów chyba że wiem że ma do mnie dzwonić ktoś w sprawie pracy, bo wysyłałam CV.
    • mikams75 Re: Sms czy rozmowa tel? 21.09.23, 08:04
      Stanowczo sms. Ale tez mam osoby, z ktorymi lubie pogadac. Tylko rzadko dzwonimy ot tak, zazwyczaj sie w wiadomosciach umawiamy na pogaduchy na konkretna godzine.
      • jahelena Re: Sms czy rozmowa tel? 21.09.23, 08:12
        Drużyna rozmowa. Przez pół minuty przekażę ustnie kilka razy tyle informacji z niuansami, co stukając w klawiaturkę. Ponadto w trakcie rozmowy moge prowadzić samochód, malować paznokcie, sprzątać kuchnię i robić pierdylion innych rzeczy.
        • barbibarbi Re: Sms czy rozmowa tel? 21.09.23, 08:19
          Ta sama drużyna, wolę rozmowę. Poza tym nie rozumiem, co jest strasznego i czego miałabym się bać w rozmowie telefonicznej?
          • jahelena Re: Sms czy rozmowa tel? 21.09.23, 08:22
            Może to to samo zaburzenie, które nie pozwala otwierać drzwi nieumówionym na audiencję?
            • mikams75 Re: Sms czy rozmowa tel? 22.09.23, 08:56
              z dluzszymi pogaduchami nie chodzi o audiencje, a o to, zeby dwie osoby umowil sie na rozmowe i na spokojnie mialy czas dla siebie, a nie jedna przy garach a druga w biegu albo niemal szeptem z autobusu. I owszem, mozna miec podzielna uwage i robic cos innego w trakcie rozmowy ale jednak lepiej sie rozmawia, jak obie strony maja na to w tym momencie czas i checi.
          • mikams75 Re: Sms czy rozmowa tel? 22.09.23, 08:54
            nic strasznego, po prostu czesto dzwoniacy dzwoni w nieodpowiednim momencie. Wiadomosc moge przeczytac wtedy, kiedy mi pasuje. A rozmawiac nie zawsze moge, nie zawsze mi wypada.
    • tonik777 Re: Sms czy rozmowa tel? 21.09.23, 08:27
      Zdecydowanie rozmowa. Zwłaszcza jak trzeba coś ustalić. Wtedy poprzez rozmowę idzie to znacznie sprawniej niż przez SMS.
      • kubek0802 Re: Sms czy rozmowa tel? 21.09.23, 08:29
        Jeżeli chcę coś załatwić i mieć załatwione, a nie przerzucać się informacjami to rozmowa.
    • szarmszejk123 Re: Sms czy rozmowa tel? 21.09.23, 08:34
      Używam wszystkich opcji zależnie od potrzeb.
      Ale żeby godzinami wisieć na telefonie i gadać nie wiadomo o czym, to nigdy i ż nikim.
      • wiosennedni5 Re: Sms czy rozmowa tel? 21.09.23, 16:38
        A gdy ktoś chce to jak ucinasz?
    • aqua48 Re: Sms czy rozmowa tel? 21.09.23, 09:53
      Nie cierpię sms-ów poza informacyjnymi. Takie pykanie w nieskończoność. Zadzwoń, załatw sprawę w czterech zdaniach i zakończ.
    • szara.myszka.555 Re: Sms czy rozmowa tel? 21.09.23, 11:22
      Tylko i wyłącznie SMS. Jeśli ktoś chce rozmiawiać, niech umówi się ze mną na rozmowę telefoniczną sms-em, mejlem.
    • figa_z_makiem99 Re: Sms czy rozmowa tel? 21.09.23, 15:09
      Wolę sms, denerwują mnie ludzie pytlujący przez telefon w sklepach, na ulicy czy w środkach komunikacji, koszmar.
      • szmytka1 Re: Sms czy rozmowa tel? 22.09.23, 07:15
        Mnie denerwuja smsy, że coś przyszło zajarze nieraz po 2 dniach, przeważnie tak idzie spam reklamowy, więc i tak nie czytam na czas. Do mnie się dzwoni.
    • iwles Re: Sms czy rozmowa tel? 21.09.23, 16:08
      Messenger
    • primula.alpicola Re: Sms czy rozmowa tel? 22.09.23, 07:17
      To zależy jaka sprawa jest do omówienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka