Dodaj do ulubionych

zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza"

21.09.23, 07:41
Syn jest w klasie maturalnej, więc szykuje się studniówka. Wczoraj na zebraniu dowiedzieliśmy się, że uczniowie zwolnieni z w-fu będą mogli wziąć udział w tańcu poloneza tylko jeśli uzyskają zgodę lekarza specjalisty. Tak zdecydowała pani od w-fu, która będzie uczyć tańca.
Dla mnie to lekkie przegięcie i mam wrażenie, że złośliwość ze strony nauczyciela. Syn jest zwolniony z w-fu bo ma cukrzycę typu I. Chodzi na siłownię 3 x w tygodniu, jeździ na rowerze, ale wszystko jest pod kontrolą i w jego tempie. Jak zachorował próbował chodzić na zajęcia wfu ale miał duże spadki cukru, potem siedział na lekcjach i źle się czuł.
Co myślicie o tej decyzji. Już sam pomysł zaświadczenia od specjalisty wydaje mi się poroniony.
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 07:47
      Dlaczego złośliwość? Masz zwolnienie z WF od specjalisty to znaczy, że z jakiegoś powodu aktywność ruchowa jest niewskazana.
      • shellyanna Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 07:58
        Ty tańczyłas kiedyś poloneza?
      • angazetka Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:05
        Musiałby mieć w takim razie pozwolenie od specjalisty także na chodzenie po ulicach.
        • triss_merigold6 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:12
          A, to niech oceni lekarz.
          Sorry, będą stać w czasie prób, młody człowiek zasłabnie i matka narobi szkole problemów? Nienienie, chciała zwolnieniem wf, ma zwolnienie z wf.
          • ewaewa2002 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:33
            ja nie chciałam, syn chciał. W dniu kiedy na wfie spadła mu na ziemię pompa na insulinę stwierdził że za duże ryzyko...
            • 18lipcowa3 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:35
              ja nie chciałam, syn chciał.

chciał - no to ma -domorosły lekarz
              • ewaewa2002 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:37
                jeśli diabetolog wystawił takie zaświadczenie, to pewnie było to uzasadnione
                • triss_merigold6 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:46
                  To niech wystawi zaświadczenie, że syn może tańczyć.
                • panna.nasturcja Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 16:14
                  Więc niech teraz wystawi, że nie było, bo już mu pompa nie spadnie, prawda?
          • mamkotanagoracymdachu Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:29
            triss_merigold6 napisała:

> Nienienie, chciała zwolnieniem wf, ma zwolnienie z wf.

To jest dokładnie definicja złośliwości.
            • ewaewa2002 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:52
              nie chciałam komentować postu triss, ale zgadzam się z Tobą
              • little_fish Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:57
                Ale nauczycielka też w ten sposób się wypowiadała, że posądzasz ją o złośliwość?
              • panna.nasturcja Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 16:15
                Nauczycielka ma papier, że synowi nie wolno uczestniczyć w zajęciach. Ona w tamach tych zajęć będzie uczyła poloneza. Jak synowi cokolwiek się stanie będzie odpowiadała karnie, bo miała papier, że dziecko nie może.
                Nie dziwię się, że chce papier, se jednak może.
                • bi_scotti Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 18:05
                  Of course. Zlosliwa moze byc przy okazji ale legalnie to ta nauczycielka nie ma innego wyjscia - MUSI miec papier od lekarza, ze uczen zwolniony z WF moze brac udzial w probach tanca. Albo rybki, albo akwarium - something has to give. Life.
    • little_fish Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 07:48
      Dlaczego złośliwość? Raczej dupochron dla nauczyciela. Poloneza ćwiczy się w ramach lekcji WF. Formalnie stan zdrowia uczniów wyklucza ich z JAKIEJKOLWIEK AKTYWNOŚCI na tych zajęciach (bo mają całkowite zwolnienie, a nie ograniczenie/zwolnienie z niektórych ćwiczeń). Skąd nauczyciel ma wiedzieć co dla kogo będzie bezpieczne, jaki wysiłek jest dopuszczalny? Twój syn ma pod kontrolą, a inny nie, bo w ogóle nie ćwiczy.
      Do tego dochodzi jeszcze kwestia ewentualnego wypadku - uczeń zwolniony, nie powinien ćwiczyć, co robił w danym momencie na lekcji WF.
      • ewaewa2002 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:02
        Ja rozumiem dupochron nauczyciela, ale błagam... zaświadczenie od specjalisty. Na wizytę czekam 4 miesiące. Moim zdaniem to rodzic powinien napisać oświadczenie (wie przecież czy dziecko może tańczyć), ale musi być koniecznie specjalista....
        • profes79 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:03
          Rodzic wie lepiej od specjalisty który wystawił zwolnienie z WF?
          • ewaewa2002 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:15
            pisałam na wstępie, że syn MOŻE ĆWICZYĆ ale pod kontrolą. W szkole nikt nie będzie poświęcać mu specjalnie czasu. Tańczyć też może i ja to wiem i lekarz też to wie.
            • profes79 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:22
              Bierzesz pełną odpowiedzialność jak zasłabnie podczas prób? Albo źle się poczuje na lekcjach po zajęciach z nauki poloneza bo mu cukier siądzie? Ciekawe czy lekarz tak chętnie podbije brak przeciwwskazań.
            • little_fish Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:30
              Twój syn może i tak. A inni uczniowie? Weźmiesz za nich odpowiedzialność?
              • ewaewa2002 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:35
                ale ja nie piszę o innych... dopowiadasz
                • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:39
                  Ale szkoła nie wprowadzi specjalnych zasad dla twojego syna a innych dla pozostałych zwolnionych z WF. A karteczka od mamusi nie ma mocy prawnej, tu nie USA, tu się nie da zwolnić z odpowiedzialności a priori.
                  • little_fish Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:05
                    Dokładnie. Zasady dotyczą równo wszystkich. Dlaczego mają być wyjątki?
                  • iwoniaw Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 10:06
                    daniela34 napisała:

> Ale szkoła nie wprowadzi specjalnych zasad dla twojego syna a innych dla pozost
                    > ałych zwolnionych z WF. A karteczka od mamusi nie ma mocy prawnej, tu nie USA,
                    > tu się nie da zwolnić z odpowiedzialności a priori.

Ano. I, co więcej, podejrzewam, że skoro szkoła tak stawia sprawę, to musiala już doświadczyć uroków "bycia czlowiekiem" i nietrzymania się literalnie jakiegoś zapisu, bo bycie mądrym przed szkodą nie jest w tej branży specjalnie popularne, raczej się pochylają nad różnymi kwestiami " po uważaniu" z poczuciem "zawsze tak bylo, co się może stać", dopóki ktoś się nie wkurzy (slusznie lub nie) i nie wpadnie z mecenasem Piranią, budząc szok i niedowierzanie.
                    • profes79 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 10:27
                      Też uważam, i zresztą nieraz o tym pisałem, że w każdym przypadku kiedy ktoś ściśle i literalnie trzyma sie przepisów to wynika to z tego, że raz tego nie zrobił w dobrej wierze i oberwał.
                      • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 10:51
                        Albo to, albo kazus, który niżej opisuje Pani Pelagia, już się rozszedł w środowisku. Pamiętajmy, że dyrektorzy i nauczyciele też uczestniczą w rozmaitych szkoleniach. A szkoli się zawsze najlepiej na przykładach. To jest normalne - mam przyjaciółkę, nauczycielkę, która czasem konsultuje ze mną rozmaite dudochrony, które musi dawać do podpisu rodzicom. I za każdym razem jak się pojawia nowy dudochron, to z historią "a bo w innej szkole była taka historia, że." I tu pada wstrząsający opis sytuacji. Tak jak wyżej napisałam - ja to rozumiem, mnie samej najłatwiej było zawsze tłumaczyć uczniom czy studentom wszystko na bazie prawdziwych historii.
                        • iwoniaw Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 10:57
                          Dlatego bardzo dziwią mnie głosy typu "wredna baba postanowila się wyżyć na niuniusiu", ciekawe ile z wypowiadajacych się w ten sposób we własnej pracy ma podejście "to nic, że koleżanka obok za lekceważenie tej procedury miała dyscyplinarkę/wpis do akt/spotkania bliskiego stopnia z prokuratorem, zmieścimy się śmialo"...
                  • kocynder Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 18:28
                    Otóż. Ostatnio zetknęłam się z przypadkiem: w placówce zdrowotnej po odbiór wyników matki przysłano piętnastolatkę. Słyszałam, jak rejestratorka odmówiła wydania, młoda zadzwoniła do matki, że nie może odebrać, na co mamusia rozdarła się, tak, że ją było słychać przy sąsiednim okienku, że przecież ona sama kazała, i że córka jest "dorosła" i odpowiedzialna, i durne baby mają wydać wyniki, bo ona nie będzie specjalnie jeździć. No, w pełni wierzę, że TA akurat piętnastolatka serio została wydelegowana przez stuknięta matkę, ale nawet gdyby miała papier z upoważnieniem - to i tak rejestratorka nie mogłaby wydać wyników nieletniej, bo to niezgodne z przepisami i kropka. I kompletnie nie ma znaczenia czy ta akurat piętnastolatka jest "dorosła" i odpowiedzialna...
                    • nick_z_desperacji Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 18:35
                      Bo jeśli chodzi o moje dziecko tozupełnieinnasytuacja.
                      • kocynder Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 19:08
                        big_grin
                        Całkiemzupełnieinna.
            • taki-sobie-nick Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 20:37
              Ale wuefista NIE WIE.
        • panna.nasturcja Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 16:16
          Nie. Skoro zwolnienie napisał lekarz to i pozwolenie musi napisać lekarz.
          Nauczyciel też człowiek i nic dziwnego, ze nie chce odpowiadać karnie.
    • scarlett74 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 07:51
      Nie ma się co burzyć. Dzieć zwolniony z wfu-zwolniony. Przecież nauczyciel musi mieć podkładkę, ze dzieć może ćwiczyć -chociażby chodzonego poloneza, bo inaczej jeszcze jakaś emadka mu z japą przyleci/albo -odpukać -osłabnie/coś się stanie
    • triss_merigold6 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 07:51
      Żadna złośliwość, asekuracja w razie gdyby choremu coś się stało.
    • ichi51e Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 07:56
      Tez przez to przechodziłam - dziecko musiało mieć kartkę ze może chodzić na naukę pływania i hipoterapie. Co ciekawe luxmed odsyłał mnie do lekarza sportowego twierdząc ze nie mogą brać ryzyka jak dziecku w wodzie serce stanie (a co jak jest uczulony na sierść? To może jeszcze alergolog!) poszłam do rejonowej - pani z mina pełna zrozumienia przystawiał pieczątkę i napisała brak przeciwskazan.
      Niech gina.
    • shellyanna Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 07:59
      Dla mnie złośliwość. Załatwiłabym zaświadczenie 😁
      • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:08
        No, podłość ludzka nie zna granic. Niektórzy to są tacy złośliwi, pani kochana, że nie chcą dla cudzego bombelka zaryzykować własną dpowiedzialnością karną lub cywilną. Świnie!
        A teraz spróbujmy racjonalnie: szkoła otrzymuje od lekarza specjalisty dokument stwierdzający, że Tomuś Tomisławski nie może uczestniczyć w zajęciach WF. Następnie otrzymuje od mamusi Tomusia, Tomisławy Tomisławskiej, oświadczenie, że ona wyraża zgodę, by Tomuś w owych zajęciach uczestniczył. Który dokument ma w razie wypadku znaczenie prawne i dlaczego?
        No otóż wyłącznie zaświadczenie od lekarza specjalisty, który stwierdził, że Tomuś całkiem nie może.
        I w razie gdyby Tomusiowi spadł włos z głowy, to szkoła odpowiada finansowo a dyrektor i miły pan wuefista nawet karnie, gdyby Tomusiowi spadło coś więcej niż włos. A że szkoła zaiste nie ma czasu ani specjalistów na etatach, by szacować ryzyko w stosunku do każdego ucznia indywidualnie (że Tomuś ze stopą szpotawą może, bo ryzyko nieznaczne a Tereska z dziurą w sercu nie może, bo padnie nagłym trupem wykonując krok podstawowy) - to zasady są dla wszystkich. Life is brutal.

• droch Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 10:28
          Generalnie masz rację, ale z drugiej strony zakaz już nie obejmuje zatańczenia przez Tomusia poloneza na studniówce... tylko jego ćwiczenie w ramach lekcji WF, co wygląda na pewien dualizm.
          • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 10:33
            Ns studniówce szkoła nie ma władzy (przynajmniej w większosci przypadków, bo w większości studniówki są poza szkołą i organizowane przez radę rodziców a nie szkołę) - tylko Tomuś nie będzie znał układu.
          • little_fish Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 11:22
            Studniówka nie jest lekcją, podczas której ta konkretna nauczycielka jest odpowiedzialna za bezpieczeństwo dzieciaków. Jaki dualizm tu widzisz? A w tym, że dziecko na WF nie ćwiczy, ale jeździ na rowerze, 3 razy w tygodniu jest na siłowni to dualizmu nie ma?
            • droch Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 12:11
              Mniej więcej taki sam, jakby w ranach dodatkowego WF byłyby zajęcia szachowe, do których nauczyciel nie dopuściłby Tomusia „bo zwolnienie to zwolnienie”. A następnie ten sam nauczyciel wysłałby Tomusia na międzyszkolny turniej szachowy.
              Formalnie ok, ale z daleka widać dualizm i brak chęci na rozwiązanie problemu.
              • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 12:14
                Ale nauczyciel nie wysyła Tomusia na studniówkę. O udziale Tomusia w studniówce decydują li i jedynie rodzice Tomusia. Studniówka nie jest imprezą organizowaną przez szkołę, a nauczyciel jest tam gościem. No chyba, że w szkole Tomusia są wyjątkowo jakieś inne zasady i studniówka jest szkolna.
                • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 12:18
                  (To ostatnie zastrzeżenie umieszczam, bo nie wiem tak naprawdę jak jest w szkole Tomusia, natomiast już w moich zamierzchłych czasach, które wspominam ocierając pomarszczoną dłonią łezkę i odgarniając siwiejące pukle, studniówka była imprezą organizowaną przez rodziców. Nauczyciele byli tam jako goście i jako tacy nijak nie mogli decydować o tym, czy Tomusie tańczą i czy jest to stateczny polonez czy namiętna rumba czy też porywający fokstrot. Natomiast jak najbardziej mogli decydować, kto uczestniczy w zajęciach z tańca, które u mnie też prowadzili wuefiści).
                • arwena_111 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 18:59
                  Ale studniówka jest dalej imprezą szkolną - jak to tłumaczą nauczyciele w przypadku zakazu picia alkoholu przez dorosłych uczniów, mimo iż poza terenem szkoły.
                  Coś jest nie tak - na wf - nie może tańczyć poloneza - na studniówce, która jest imprezą szkolną - może. Czyżby wtedy nie odpowiadali nauczyciele jak się coś Tomusiowi stanie?
                  • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 19:11
                    U mnie studniówka nie była imprezą organizowaną przez szkołę. Alkohol był w takim zakresie, w jakim wyrazili zgodę rodzice jako organizatorzy.
                    No i nie - nauczyciel nie odpowiada karnie za to co się dzieje na studniówce.
          • memphis90 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 19:27
            Gdyby polonistka postanowiła w ramach lekcji odtańczyc z uczniami czardasza - to również zwolnienie z lekcji wf nie obejmuje zajęć ruchowych na lekcji polskiego.
        • shellyanna Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 15:55
          Plaaażooo proooszę…
          • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 16:00
            A merytorycznie? Coś? Cokolwiek? Bardzo uprzejmie proszę, trawniku.
            • shellyanna Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 16:15
              Mam wyrobione zdanie o tego typu nadgorliwości nauczycieli. Kilkanaście lat dało mi dość jasny ogląd.
              • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 16:19
                Aha. Czyli nadal nic.
              • panna.nasturcja Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 16:21
                Ale wiesz, że nauczyciel nie musi spędzać kilku lat w więzieniu dlatego, że ty masz wyrobione zdanie?
                • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 16:29
                  Nawet nie więzienie. Zakładam, że może młodzieniec nie doznałby jakiegoś śmiertelnego urazu. Niemniej wizja, że nauczyciel ma ryzykować, że w razie W spotka go odpowiedzialnosc dyscyplinarna i bodaj tylko umorzone postępowanie karne, żeby rodzic zaoszczędził ile? 300 zł? (Ie może maksymalnie kosztować porada prywatna u diabetologa?) - no więc taka wizja czeguś nie jest kusząca dla nauczycieli...ciekawe dlaczego
                  • shellyanna Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 16:53
                    Nadal… mówimy o po lo ne zie… nie oberku
                    • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 17:02
                      No i co z tego? Przecież nie chodzi o to, że sam taniec jest ryzykowny. Nie wierzę, że nie rozumiesz. Wystarczy że młodemu diabetyków spadnie cukier sam z siebie i nieszczęśliwie upadnie na facjatę. Udowodnienie, że nie miało to związku z tym, że bez zgody lekarza uczestniczył w zajęciach, z których jest zwolniony, jest niemalże niewykonalne. A jeśli się ostatecznie uda to po wielu miesiącach i opiniach biegłych. No więc nauczyciel nie zamierza ryzykować dla zaoszczędzenia rodzicowi 300 zł. Nie zamierza i już. Będzie miał papierek to może ucznia powitać nawet kłaniając się w pas.
                      • shellyanna Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 17:15
                        Nie, jest zwolniony z zajęć wychowania fizycznego, które w tym okresie się nie odbywają, bo trwają próby poloneza dla chętnych, a nie tylko uczęszczających na wf. Sformułowanie informacji w ten sposób rozwiązuje problem.
                        Jestem w 99% pewna, ze polonez ćwiczony jest razem przez wszystkie klasy i na 100 % pewna, ze wszystkie klasy nie maja w tym czasie wf tylko inne przedmioty.
                        • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 17:21
                          Już mamy niżej wyjaśnione przez autorkę,: polonez będzie ćwiczony podczas okienek z nauczycielem wf. Dodatkowo jest to element podstawy programowej przedmiotu: WF. Zgadnij czym są zajęcia prowadzone przez nauczyciela przedmiotu i realizujące podstawę programowa tego przedmiotu? Albo inaczej,: pokaż mi różnicę pomiędzy tymi zajevismi a przedmiotemWF. Otóż takiej różnicy nie ma. I nauczyciel nie będzie ryzykował że sformułują i "rozwiążą problem,." Sorry, ale nikt dla Tomusia nie zaryzykuje żeby Tomislawscy zaoszczędzili kasę, bo nikt potem nie będzie się wił przed prokuratorem, bo tobie się wydaje, że jak zrobisz Etikiettenschwindel to będzie ok.
                          • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 17:23
                            Ale nawiasem mówiąc, dajesz bardzo ładny przykład Jakośtobędzizmu, o którym pisałam niżej. Się sformułuje i rozwiąże problem.
                            No otóż nie. Jak wejdzie prokurator i kontrola to się okaże, że problem nadal jest.
                            • shellyanna Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 17:27
                              Jestem konsekwentna. I konsekwentnie biorę odpowiedzialność za swoje dzieci i decyzje dotyczące tychże.
                              Odczucia (znając specyficzna naturę i ambicje nauczycieli tzw michałków) mam, jakie mam. Zaświadczenie dostarczam i tyle.
                              • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 17:30
                                Ale ja ciebie nie pytałam o Twoje odczucia. Muszę przyznać, że są mi one głęboko obojętne. Natomiast argumentów merytorycznych nadal nie dostałam poza ,"się sformułuje, ja z synowcem na czele i jakoś to będzie."
                                • shellyanna Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 17:37
                                  Nie bardzo rozumiem ostatni akapit. Niemniej jednak zapytam: wskaż podstawę prawna, pozwalająca na to, żeby nauczyciel żądał dodatkowych zaświadczeń lekarskich orzekających, ze dziecko może uczestniczyć w zajęciach dodatkowych, odbywających się na terenie szkoły? Czy gdyby uczyła nauczycielka muzyki, tez oczekiwałaby orzeczenia?…
                                  • shellyanna Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 17:37
                                    *Gdyby tego poloneza uczyła
                                  • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 17:45
                                    shellyanna napisała:

> Nie bardzo rozumiem ostatni akapit.

No przecież napisałaś, że wystarczy inaczej sformułować i będzie ok. No to to jest kwintesencja jakośtobędzizmu. A dalej to już Mickiewicz się kłania.

Niemniej jednak zapytam: wskaż podstawę pra
                                    > wna, pozwalająca na to, żeby nauczyciel żądał dodatkowych zaświadczeń lekarskic
                                    > h orzekających, ze dziecko może uczestniczyć w zajęciach dodatkowych, odbywając
                                    > ych się na terenie szkoły?

Hę? Nauczyciel ma zaświadczenie że dziecko nie może uczestniczyć w zajęciach WF. Skoro prowadzi zajecia jako nauczyciel tego przedmiotu i realizuje jego podstawę programową to oczywiście, że musi mieć zaświadczenie, że teraz jednak w tym zakresie (taniec) dziecko może uczestniczyć. Zupełnie tak samo jak informatyk, który otrzymał zaświadczenie, że dziecko nie może przez 3 miesiące siedzieć przed ekranem komputera, gdyby miał podczas okienka zajęcia komputerowe, powinien domagać się zaświadczenia że dziecko jednak może a w przeciwnym razie nie dopuścić do komputera.

Czy gdyby uczyła nauczycielka muzyki, tez oczekiwała
                                    > by orzeczenia?…

Nie mam pojęcia czego oczekiwałaby nauczycielka muzyki. Nie mam bowiem szklanej kuli.
                                    • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 17:49
                                      (Ale uzupełniająco - już kilka godzin temu naposalam Karmelowej, jest to kwestia ryzyka nauczycielki muzyki, co zrobi. Czy wie, kto ma zwolnienie z WF, czy to sprawdzi. Natomiast nauczyciel WF wie i nie może zrobić tak, że rozłoży rece, zatrzepocze rzęsami, zwróci ócz swych błękity na prokuratora i powie: "Ale ja nie wiedziałem, że Tomuś nie może.")
                                      • shellyanna Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 18:03
                                        Rozwiązaniem najprostszym i najbardziej sensownym, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, ze ta nauka tańca odbywa się w czasie okienek, byłyby zgody od rodziców wszystkich uczniów tańczących. Wyrażam zgodę, żeby moje dziecko brało udział w nauce poloneza. Jak dziecko nie mające zwolnienia z wf rymsnie w trakcie okienka na twarz i rozbije sobie łeb, to idąc za logika dupochronstwa, szkoła tez będzie mieć problem.
                                        • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 18:08
                                          shellyanna napisała:

>Wyrażam zgodę, żeby moje dziecko brało udział w na
                                          > uce poloneza. Jak dziecko nie mające zwolnienia z wf rymsnie w trakcie okienka
                                          > na twarz i rozbije sobie łeb, to idąc za logika dupochronstwa, szkoła tez będzi
                                          > e mieć problem.

Nie. Byłyby może rozwiązaniem prostym ale nieskutecznym prawnie w przypadku dzieci zwolnionych z WF, co tłumaczyłam tak ze 3 razy w tym wątku i po raz kolejny mi się nie chce. I jeśli nie widzisz różnicy między dzieckiem "zdrowym" a dzieckiem zwolnionym z zajęć z uwagi na stan zdrowia to już nic na to nie poradzę, poza taka informacją, że nauczycielowi WF pomiędzy lekcją pierwszą na której jest WF a lekcją trzecią, na której jest okienko/polonez nie jest wykonywany przeszczep mózgu, w związku z czym jego stan świadomości się nie zmienia.
                                    • shellyanna Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 17:57
                                      podstawaprogramowa.pl/Liceum-technikum/Wychowanie-fizyczne

Poloneza nie widzę…
                                      Tyle w kwestii realizacji pp.
                                      Okienko to nie jest lekcja. Ale jasne… w końcu na kubkach w mc tez jest napisane, ze napoje są gorące…
                                      • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 18:00
                                        Taniec jest. Polonez to nie jest taniec?

I tak, ostrzeżenie na kubku, że gorące to też swego rodzaju dupochron.
                              • kocynder Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 18:54
                                Tyle, że TWOJE zaświadczenie (w tym akurat przypadku) możesz sobie powiesić w wychodku - bo nauczyciel ma zaświadczenie od lekarza specjalisty, że dzieć NIE MOŻE brać udziału w zajęciach gimnastycznych w ramach realizowania podstawy programowej z wychowania fizycznego. W związku z powyższym - w tym przypadku nauczycielka (logicznie) poprosiła, by rodzić/dzieć dostarczył od lekarza specjalisty zwalniającego z zajęć "kontrzaświadczenie", że uczeń w tańczeniu poloneza może brać udział.
                                I tak, gdybym była nauczycielką to świstek napisany przez mamuśkę, ze ona wie i ona ocenia ryzyko i ona pozwala - mamuśka mogłaby przeżuć i wypluć, bo dla mnie nijakiej "mocy wiążącej" ów świstek by nie miał.
                          • shellyanna Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 17:24
                            O no patrz… czyli okienka, a nie na lekcjach wf 😁
                            Ach…
                        • memphis90 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 19:32
                          Nauka poloneza odbywa się w ramach lekcji wf.
                      • shellyanna Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 17:19
                        I tak jak napisałam na początku - zalatwilabym zaświadczenie.
                        • little_fish Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 18:07
                          No i to załatwienie zaświadczenia właśnie chodzi. Problem rozwiązany.
    • kaki11 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:03
      Wydaje mi się, że to może być d*pochron dla szkoły/nauczyciela niż czysta złośliwość. Jakby nie patrzeć dziecko zwolnione z zajęć z przyczyn zdrowotnych nie powinno w nich uczestniczyć z tych właśnie przyczyn, jeśli więc nie dostanie zaświadczenia to nauczyciel może mieć problem gdyby coś.
    • ewaewa2002 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:04
      chodzi mi o to, że ma być zaświadczenie od specjalisty, a to rodzic powinien się określić czy dziecko może tańczyć...
      • kaki11 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:07
        No ale zwolnienie chyba też jest od specjalisty a nie wyłącznie rodzica? Więc chyba ten specjalista czy chociażby lek rodzinny powinien ustanowić od niego wyjątki a nie rodzic
      • little_fish Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:10
        Rodzic jest lekarzem? I dlaczego rodzic - uczeń chyba pełnoletni, to sam niech zaświadczy. A ty w pracy samodzielnie zaświadczasz, że możesz wykonywać jakieś czynności? Zwłaszcza takie, których wcześniej zabronił ci specjalista?
        • ewaewa2002 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:31
          nie jest pełnoletni
      • scarlett74 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:15
        Hmmm, na zwolnieniu lekarskim też sobie sama określasz, czy chodzisz/leżysz...http://emots.yetihehe.com/1/haha.gif
        • kubek0802 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:24
          Nie wiem czy przypadkiem taniec nie jest w podstawie programowej wf, więc niby czemu na ten konkretny zwolnienie ma nie obowiązywać.
          • little_fish Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:31
            Jest. Dlatego właśnie ten polonez na WF jest ćwiczony
      • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:40
        Nie, nie powinien ponieważ takie określenie nie ma żadnej mocy prawnej i w razie W w niczym szkole nie pomoże.
      • gryzelda71 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:16
        Może zasugeruj takie rozwiazanie i pismo wystosuj, że bierzesz na siebie odpowiedzialność w razie problemów?.
        Nie dziwię się nauczycielowi nic a nic.
        A na marginesie, sadze ze wystarczy od lekarza pierwszego kontaktu. Ot czarno na białym wówczas ma prowadzący.
        • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:20
          Nie ma czegoś takiego w Polsce jak "bierzesz odpowoedzialnosc w razie problemów" - nie jesteśmy w USA i takie oświadczenie z niczego skutecznie nie zwalnia.
        • little_fish Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:23
          Daniela wyżej wyjaśnia, jakie znaczenie ma owo pismo w razie "w"
      • panna.z.wilka Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 12:55
        Ma być zaświadczenie od lekarza, nie musi być od specjalisty (przepisy oświatowe nie wymagają, by zwolnienie z wf wystawiał specjalista).
        Taniec jest elementem programu wf, więc nic dziwnego, że nauczyciel chce mieć zaświadczenie lekarskie, o tym że uczeń zwolniony z wf może tańczyć. Nie leży to w kompetencjach rodzica.
        • memphis90 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 19:40
          >przepisy oświatowe nie wymagają, by >zwolnienie z wf wystawiał specjalista
          To raz, a dwa, ze nawet jak pojawiły się chyba rok temu jak-zawsze-genialne-pomysły-czarnka, ze zaświadczenie może być „wyłącznie od specjalisty”, to środowisko wybuchnęło uragliwym śmiechem, bo przecież taki „rodzinny” to najczęściej tez specjalista - a to medycyny rodzinnej, a to interny, a to pediatrii, a to czegoś tak egzotycznego jak laryngologia lub patomorfologia na przykład…
      • panna.nasturcja Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 16:21
        Nie, rodzic, tylko lekarz, skoro lekarz zabronił.
    • pani_pelagia78 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:30
      Pewnie już wszyscy wuefiści wiedzą o incydencie sprzed 2 czy 3 lat w pewnej bliżej znanej mi szkole i nie ryzykują. Dziewczyna omdlewająca przy różnych okazjach, runęła tym razem mało fortunnie na twarz przy próbach poloneza. Nie wiem czy to wstrząśnienie mózgu czy złamany nos (musiałabym dopytać) skłonił rodziców do nadsyłania na szkołę wszystkich świętych w poszukiwaniu winnego. Oczywiście winną okazała młoda wuefistka, która zadowoliła się podrobioną deklaracją, że nie ma przeciwskazań - od mamusi, pisaną na kolanie przed lekcją. Wiem od córki, że teraz nie tańczą wszystkie klasy, tylko reprezentanci klas i nie ma par mieszanych z osobami z zewnątrz.
      • pani_pelagia78 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:33
        Oczywiście ta deklaracją była "od mamusi", czyli podrobiona, ale to nie miało znaczenia.

Jak się nic nie dzieje to "złośliwość nauczyciela", jak się zadzieje, to wszyscy winni (czytaj: nauczyciel) poza dziubdziusią.
        • shellyanna Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 17:29
          Czyli, ze matka nie wiedziała o deklaracji. I nie deklarowała, ze wyraża zgodę.
    • 18lipcowa3 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:34
      BDB. Z jakiegoś powodu ma to zwolnienie.
      Zachciało sie zalatwiać to i teraz zalatwisz.
    • suki-z-godzin Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:44
      200 złotych i idziesz jutro prywatnie na konsultację, wychodzisz ze zwolnieniem.
    • laura.palmer Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 08:56
      Skoro ma cukrzycę, to chyba jesteście pod opieką jakiegoś specjalisty? Jaki to problem poprosić przy najbliższej wizycie o zaświadczenie, macie pół roku na załatwienie tego dokumentu.
      Ja tam się wuefistce nie dziwię, twój syn nie jest zapewne jedynym zwolnionym, wglądu do dokumentacji medycznej uczniów i tak zresztą nauczycielka nie ma, no i przede wszystkim nie może ona podważać zaleceń lekarza.
      • karmelowa_nowa Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:01
        Córka tańczyła poloneza na komersie. Ma zwolnienie z wf. Nie, nikt o zaświadczenie nie prosił.
        Ja ze względu na wadę serca miałam zwolnienie z wf w szkole średniej. Poloneza tańczyłam.
        • kubek0802 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:05
          Ale rozróżnijmy dwie kwestie: zwolnienie z wf bez względu na to czy gramy w szachy, koszykówkę czy tańczymy a wykonanie tańca na imprezie okolicznościowej.
          • kubek0802 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:06
            Zresztą studniówka nie jest imprezą organizowaną formalnie przez szkołę i nie szkołę odpowiada za ewentualne wypadki.
            • gryzelda71 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:25
              Ale taniec ćwiczony na lekcjii w szkole. Także....
              • kubek0802 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:28
                gryzelda71 napisała:

> Ale taniec ćwiczony na lekcjii w szkole. Także....

W ramach realizacji podstawy programowej z wf, z którego to uczeń jest zwolniony.
              • memphis90 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 19:42
                Także co..?
            • little_fish Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:25
              Na studniówce owszem, ale tu chyba chodzi o ćwiczenie tego poloneza na lekcjach WF. Z którego dziecko jest zwolnione
              • ichi51e Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:26
                No właśnie czy chodzi o ćwiczenie czy o samo zatańczenia? Bo z startowym mowa ze ci co nie ćwiczyli na wf są z tańca wykluczeni chyba ze będą mieć kartkę ze mogą…?
                • little_fish Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:31
                  Bo ten polonez, jako element podstawy programowej, będzie ćwiczony na WF. Jak ktoś nie będzie ćwiczył, to nie będzie znał układu (a te potrafią być całkiem skomplikowane). Na doczepkę ma tańczyć?
                  • niemcyy Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:42
                    Jesli nie zorganizuje zwolnienia od zwolnienia to nie będzie tańczył i po sprawie. Gdyby cwiczenie poloneza bylo poza lekcjami to by byl jek, ze zabieraja niuniusiom czas na nauke do matury. Czas dorosnąć i zaczac kojarzyc decyzje z ich skutkami, a przynajmniej matka moglaby sie ogarnąć i nie dziwić sie, ze ktos nie chce nadstawiac karku za jej bombla.
                  • ichi51e Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 11:09
                    Przecież poloneza tańczy się w parze i osoba umiejąca tańczyć poloneza nie musi zawczasu znać układu. Nikt nie mówi ze ma iść w pierwszej parze
                    • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 11:11
                      Już się wyjaśniło niżej - chodzi o lekcje poloneza prowadzone przez nauczyciela wf w trakcie dotychczasowych okienek.
                      • ichi51e Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 11:20
                        To dziwie się i zgadzam ze albo ma się zwolnienie albo się go nie ma a nie jak komu wygodnie.
                        • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 11:27
                          I żebyśmy miały pełen konsensus smile - jeśli chodzi o sam taniec na studniówce to studniówka jest na ogół (bo też nie wiem jak w każdej szkole jest) impreza organizowaną przez rodziców, poza szkołą. Nauczyciele i dyrekcja są tam na ogół gośćmi. Wobec tego jeśli uczeń zwolniony z WF będzie chciał tam tańczyć poloneza a także inne tańce (na tym na ogół polega studniówka że się tańczy) to wuefista nie może mu tego zabronić. I zakladam, że nie zamierza walnąć Rejtana w progu lokalu krzycząc "Tomuś Tomislawski is never gonna dance again. Guilty feet have got no rythm" (guilty oczywiście z powodu zwolnienia z WF)
                    • niemcyy Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 11:13
                      Zapewne syn watkodajki umie tanczyc poloneza jako takiego i wie mniej wiecej, jaki rodzaj kombinacji wchodzi w gre, wiec patrzac na kolege przed nim powtorzy figury poruszajac sie polonezowym krokiem w rytm muzyki...
                      • little_fish Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 11:36
                        W sumie każdy zna krok poloneza. Na cholerę ćwiczyć układ w 150 osób. Pierwsza para (czyli dyrektor z wychowawczynią/wuefistką) poprowadzą, a reszta będzie powtarzać. 😁
                        • karmelowa_nowa Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 11:55
                          little_fish napisała:

> W sumie każdy zna krok poloneza. Na cholerę ćwiczyć układ w 150 osób. Pierwsza
                          > para (czyli dyrektor z wychowawczynią/wuefistką) poprowadzą, a reszta będzie po
                          > wtarzać. 😁
                          🤣🤣🤣
                        • memphis90 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 19:45
                          I potem wychodzi nie polonez, tylko fala staropolska… Tj pierwsza para i kilka za nią kucają do rytmu, reszta, która „powtarza po parze przed sobą” robi te przykuce z coraz większym opóźnieniem….
        • banicazarbuzem Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 12:55
          Kocham ten argument, ja miałam wadę, zwolnienie...
          Jakbyś zapomniała żyjemy w nieco innych czasach i luzie są ciut inni, bardziej roszczeniowi niż kiedyś.
          • memphis90 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 19:51
            Mój ostatni fuckup na wywiadówce „ ale jak to uczniom nie wolno wychodzić poza szkole na przerwach??? Przecież to liceum?!” Za naszych czasów to było inaczej…
            - na wycieczkach szkolnych był czas wolny, kiedy się łaziło indywidualnie gdzie się chciało bez ogona w postaci kadry nauczycielskiej
            - na obozach tez był czas wolny, kiedy się łaziło gdzie się chciało i robiło, co się chciało
            - na tym samym obozie/wycieczce można było iść do sklepu/budki telefonicznej bez opiekuna i bez całej grupy
            - na tym samym obozie poszliśmy sobie grupą chetnych na wieczorny koncert Closterkeller
            - jako dzielnym, 16l żeglarkom z patentem, dawali nam łódkę i pozwali pływać samopas po Wigrach. Bez kapoków…
      • little_fish Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:09
        Pół roku to chyba nie, bo podejrzewam że zwolnienie potrzebne jest na próby tego poloneza, odbywające się na lekcjach wf
        • laura.palmer Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:55
          Jeśli na próby i te próby prowadzone są przez nauczyciela wuefu, to tym bardziej nie dziwi, że oczekuje zaświadczenia.
    • nangaparbat3 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:01
      Wredna baba.
      • nangaparbat3 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:05
        Wyjaśniam:
        polonez to inaczej CHODZONY. Nie biega się, nie skacze, nie podryguje. Jeśli ktoś może chodzić do szkoły, to spokojnie może chodzić w kółko. Jeśli zdarzają się komuś omdlenia, to zazwyczaj jak dłużej stoi i nie rusza się. Można spokojnie pogadać z uczniem - gdybyś się źle poczuł, od razu siadasz.
        Czysta złośliwość ze strony nauczycielki albo skrajne histeryczne tchórzostwo.
        Że tyle osób daje się w to wkręcić - smutne.
        • little_fish Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:13
          Na wf też nie zawsze się biega czy skacze, a jednak człowiek miał zwolnienie z całego przedmiotu, a nie określonego rodzaju ćwiczeń.
          Podczas prób nie można wykluczyć i stania
          Można było spokojnie pogadać z uczniem żeby również podczas lekcji WF zgłaszał złe samopoczucie/siadał, a jednak uczeń i rodzice wybrali całkowite zwolnienie. To na jakiej podstawie nauczyciel ma go teraz wpuścić na lekcje?
          • nangaparbat3 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:16
            Nie widzisz różnicy między lekcją wfu a chodzeniem w kółko ?
            • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:18
              nangaparbat3 napisała:

> Nie widzisz różnicy między lekcją wfu a chodzeniem w kółko ?
              >
              To JEST lekcja WF w świetle prawa 🤷‍♀️
              • little_fish Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:27
                Dokładnie. A nauka tańca jest w podstawie programowej.
                • panna.nasturcja Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 16:26
                  Nanga potwierdza każdym wpisem, że nie ma opcji żeby wciąż była nauczycielką, o ile była kiedykolwiek.
          • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:18
            Na żadnej. Na żadnej może wpuścić. Zdaniem Nangi powinni zaryzykować, że jak coś się stanie, to bekną (a stać się może, bo np.dzieciakowi zrobi się słabo w dusznym pomieszczeniu i się pechowo przewróci cos tam uszkadzając). No a oni, podłe świnie, ryzykować nie chcom. Gdyż bowiem (news alert) - pierwsze co będzie sprawdzane w wypadku takiego wypadku to będą owe slynne "papierki." Czyli zwolnienia i zwolnienia ze zwolnienia.
            • pani_pelagia78 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:31
              Tak, powyższy przypadek opisałam wyżej!
          • ichi51e Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:23
            Ale oni chyba nie chcą żeby brał udział w lekcjach tylko żeby mógł zatańczyć na studniówce?
            • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:27
              A jak zatańczy bez prób? Próby to zajęcia WF. Gdyby chodziło tylko o taniec podczas studniówki to szkoła nie ma nic do tego o ile studniówka nie odbywa się na terenie placówki.
            • little_fish Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:37
              Ale ten polonez jest ćwiczony właśnie na LEKCJACH WF. Na to potrzebna jest zgoda. Trudno żeby ktoś sobie wszedł z marszu na poloneza na studniówce - nie będzie znał układu. Przecież oni nie chodzą w kółko krokiem poloneza 😉
              • karmelowa_nowa Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 11:23
                little_fish napisała:

> Ale ten polonez jest ćwiczony właśnie na LEKCJACH WF. Na to potrzebna jest zgod
                > a. Trudno żeby ktoś sobie wszedł z marszu na poloneza na studniówce - nie będzi
                > e znał układu. Przecież oni nie chodzą w kółko krokiem poloneza 😉
                Jest ćwiczony na okienkach.
                • daniela34 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 11:29
                  Okienka pod opieką nauczyciela z zajęciami przestają być okienkami.
                • panna.nasturcja Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 16:28
                  Okienka to by były, gdyby ćiczyli sami. Zorganizowane przez nauczyciela zajęcia to już nie jest okienko.
                • leosia-wspaniala Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 20:10
                  Jeśli na okienkach jest opieka, to chyba nie są okienkami? Np. jakby przyszła pani od religii na okienku i zaczęła opowiadać o aniołkach, to by ematki eksplodowały tongue_out
        • nick_z_desperacji Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:18
          Jak to dobrze, że w szkole teraz sami specjaliści pracują: sprzataczka-neurolog, szatniarz-ortopeda, sekretarka-kardiolog, bibliotekarka-neurolog, a nag wszystkim czuwa big boss: pedagog.
    • krwawy.lolo Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:02
      To syn się nie cieszy, że nie będzie "musiał" uczestniczyć w tych bzdetach? Chyba na zasadzie przekory, bo gdyby "musiał" to by olał.
      • grey_delphinum Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:06
        Żadna złośliwość. Dziewczyny już wyjaśniły, co i jak. Załatw zaświadczenie (najwyżej idź prywatnie).
      • kubek0802 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:40
        Też mnie to szczerze mówiąc zdziwiło. Zwolnienie z wf jednocześnie załatwia sprawę poloneza. Same plusy a tu larum mama podnosi że złośliwość, przegięcie.
      • ewaewa2002 Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:49
        wczoraj trochę się wkurzył, że znowu ma pod górę (niestety ale ta choroba wyklucza pracę w pewnych zawodach), w końcu stwierdził, że ma to w dudzie...
    • bei Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:32
      Takie są rozsądne procedury. To dobrze, że szkoła dba o zdrowie i bezpieczeństwo uczniów. Dziewczyny solidnie to uzasadniły.
      Porozmawiaj w rejestracji przychodni, w której Syn jest leczony. Na pewno diabetolog wypisze stosowne zaświadczenie.
      • karmelowa_nowa Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:36
        Zaraz, ale nigdzie nie jest napisane, że próby będą odbywały się na lekcji wf, tylko że ta nauczycielka je będzie prowadzić!
        U mojej córki próby prowadziła nauczycielka muzyki, a próby były po lekcjach!
        • little_fish Re: zwolnienie z w-fu i nauka "poloneza" 21.09.23, 09:39
          Przypuszczam, że właśnie o to chodzi, że będą na lekcjach. Tak jest w większości znanych mi szkół, gdyż taniec jest w pp wychowania fizycznego i się to łączy.