Dodaj do ulubionych

Nie kupuje

21.09.23, 08:56
Moje Drogie,
Układam rzeczy w szafkach i stwierdziłam oficjalnie właśnie,że nie kupuje nic nowego na jesień zimę.
Mam pełno golfów, swetrow, marynarek, dżinsów i generalnie to niektóre rzeczy leżą na dnie z metkami..więc mam mocne postanowienie..nie kupuje w tym roku nic. Nawet jak mnie będzie kusiło... muszę wychodzić to co mam.
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Nie kupuje 21.09.23, 08:58
      W kwestii formalnej, e zamiast ę w "nie kupuje" to jakiś świadomy zabieg retoryczny?
      • nika_1985 Re: Nie kupuje 21.09.23, 09:00
        Oj czepialski
        • krwawy.lolo Re: Nie kupuje 21.09.23, 09:04
          Bo trzykrotnie napisałaś tak samo, dlatego pytam.
          • szare_kolory Re: Nie kupuje 21.09.23, 09:07
            Bo to jest zabezpieczenie. Na wypadek, jeśli jednak coś nika_1985 kupi. Bo wtedy, jeśli kupi, zawsze będzie mogła powiedzieć, że to nie ona planowała to niekupowanie. Nie kupuje - 3 os. l. poj. Ktoś tam nie kupuje, ale to nie nika.
      • alpepe Re: Nie kupuje 21.09.23, 09:19
        Raczej nieuctwo, aczkolwiek nie wykluczam niechlujstwa.
        • panna.nasturcja Re: Nie kupuje 21.09.23, 15:50
          Inne polskie litery są, więc raczej brak wiedzy.
          • girasole01 Re: Nie kupuje 21.09.23, 18:11
            Po prostu pisała z telefonu - polskie litery są tam gdzie nie istnieje wyraz bez polskich liter (np. „wlasnie”) lub istnieje, ale mało popularny (np. „musze”) - autokorekta wtedy poprawia. „Kupuje” już autokorekta nie poprawi na „kupuję”.
            • panna.nasturcja Re: Nie kupuje 21.09.23, 18:59
              A ona sama nie umie napisać poprawnie?
              • girasole01 Re: Nie kupuje 21.09.23, 21:32
                Dlaczego miałaby nie umieć? Pisanie na telefonie z polskimi znakami jest jednak mocno upierdliwe i mało kto to robi pisząc posty na plotkarskim forum.
                • taje Re: Nie kupuje 21.09.23, 21:43
                  No, ja często z telefonu piszę i jest to faktycznie mocno upierdliwe. Czasami takie cuda wychodzą, że głowa mała. A akurat „kupuję” i „kupuje” dla telefonu to wszystko jedno, bo obie formy istnieją.
          • nika_1985 Re: Nie kupuje 21.09.23, 20:42
            Tak.na bank brak wiedzy i w ogóle nieogarnięta jestem. Brak słów kobiety! Zawsze się do czegoś doczepiciewink
    • homohominilupus Re: Nie kupuje 21.09.23, 09:24
      Ja już od dobrych paru lat porzuciłam zwyczaj kupowania nowych ciuchów i butów w każdym sezonie. I nadal mam w czym chodzić!
    • jkl13 Re: Nie kupuje 21.09.23, 10:35
      Moje drogie.
      Mam porządek w szafie, a w niej bardzo mało rzeczy na jesień/zimę. 2 pary spodni, kilka spódnic/sukienek, z 10 koszulek, 3 swetry, 1 marynarka, 2 pary butów, 1 kurtka, 1 torebka, 1 kalosze, 1 koszyk na grzyby. Mam mocne postanowienie nic sobie nie kupić na ten sezon, bo uważam,że mam wszystko czego mi potrzeba. Pomimo tego, że mnie nigdy nie kusi i nigdy nie kupuję rzeczy co sezon, mam postanowienie dalej tego nie robić.
      Dziękuję za uwagę.
      • silenta Re: Nie kupuje 21.09.23, 10:40
        A nóż masz do tych grzybów? A jak się nie zmieszczą w jeden koszyk? Widzę wiele nieodkrytych możliwości zakupów smile
        • jkl13 Re: Nie kupuje 21.09.23, 10:50
          Nie kuś, nie kuś wink
      • jehanette Re: Nie kupuje 21.09.23, 11:06
        To jest dokładnie tyle rzeczy ile potrzeba.
      • net.sandra Re: Nie kupuje 21.09.23, 19:14
        Na jesień, zimę jedna kurtka? Czy jest+5, czy -10 chodzisz w tej samej kurtce? Na co dzień, na jakieś wyjście, do spódnicy, do spodni, wynieś śmieci, po bułki,do teatru , na wszystkie okazje jedna kurtka?
        • taje Re: Nie kupuje 21.09.23, 21:44
          Na narty?
          • jkl13 Re: Nie kupuje 22.09.23, 08:57
            Tak, mam jedną kurtkę na zimę. Akurat sportową, więc nada się też na narty (chociaż nie jeżdżę, więc typowo narciarskiej nie potrzebuję). Jak jest +5 to do pracy pomykam w cienkiej letniej kurtce, pod nią mam sweterek i jest mi ciepło. Jak idę na spacer z psem to do tych samych +5 stopni zakładam kurtkę zimową i czapkę, bo jest to przeważnie spacer po polach lub nad morzem i wieje tak, że łeb urywa, nawet jeśli to wrzesień czy październik.
            Jak idę do teatru czy opery to co najwyżej zakładam marynarkę do sukienki, o ile w ogóle, bo i tak dojeżdżam tam samochodem i mam do przejścia kilka metrów do wejścia. Wolę iść w samej sukience niż potem stać w gigantycznej kolejce do szatni. Specjalnej kurtki na wyjścia kulturalne kilka razy w roku nie potrzebuję.
    • afro.ninja Re: Nie kupuje 21.09.23, 10:41
      Nie mam pełnej szafy i też nic nie kupuję, a powinnam kupić buty.
    • swinka-morska Re: Nie kupuje 21.09.23, 10:42
      nika_1985 napisała:

> Mam pełno golfów, swetrow, marynarek, dżinsów i generalnie to niektóre rzeczy l
      > eżą na dnie z metkami..więc mam mocne postanowienie..nie kupuje w tym roku nic.
      > Nawet jak mnie będzie kusiło... muszę wychodzić to co mam.

W takiej sytuacji wystarczy chodzić na zakupy do własnej szafy smile
      Psychicznie to przyjemniejsze niż zarzekanie się "nigdy, przenigdy, choćby kusiło".
    • wuchtaludzi Re: Nie kupuje 21.09.23, 11:22
      Ja z tych co kupują jak się coś znosi, chyba nigdy nie kupowałam rzeczy co sezon. Już częściej mi się zdarza kupować po tzw. sezonie, np. kostiumy kąpielowe zazwyczaj kupuję na jesień, a buty zimowe na wiosnę, bo zużyłam poprzednie.
    • wena-suela Re: Nie kupuje 21.09.23, 11:30
      Myślałam, że to brak polskiej czcionki, ale niestety niecrying
      • girasole01 Re: Nie kupuje 21.09.23, 18:14
        Jeśli napiszesz na iPhonie dokładnie taki post jaki napisała autorka, ale nie używając polskich liter to autokoretka wstawi polskie litery dokładnie tam gdzie są w tym poście (czyli wszędzie poza „kupuje”).
        • panna.nasturcja Re: Nie kupuje 21.09.23, 19:01
          Nie, iphone nie zna słowa „swetrow”.
          • girasole01 Re: Nie kupuje 21.09.23, 21:36
            Zapewne więc autorka wykazała się „brakiem wiedzy” i była przekonana, ze swetrów pisze się przez „o”, a nie przez „ó”, prawda?
            • girasole01 Re: Nie kupuje 21.09.23, 21:41
              Oczywiście chodziło mi o „że” a nie „ze” jakby ktoś miał problem z domyśleniem się lub zapragnął na tej podstawie oceniać moją wiedzę smile
    • kaki11 Re: Nie kupuje 21.09.23, 15:40
      Dobra decyzja skoro masz dużo ciuchów smile ja co prawda nie mam pełno golfów,dżinsów i innych takich, ale mam wystarczająco dużo, żeby mieć w czym chodzić i nie musieć kupować, więc też nie planuję.
    • zerlinda Re: Nie kupuje 21.09.23, 15:51
      Na świecie jest dosyć śmieci. Kupuję to co się zużylo i czego potrzebuję.
      Co chwila za to kupuję ciuchy czy buty dla dziecka, które rośnie.
    • panna.nasturcja Re: Nie kupuje 21.09.23, 15:52
      Nigdy nie kupowałam ubrań co sezon, nie ma m pełnej szafy, nie mam marynarek, golfów, mam trzy swetry. Mam w czym chodzić.
    • kotejka Re: Nie kupuje 21.09.23, 15:56
      Oglądaj stylistki - znajdź sobie swoją inspiracje modowa, zainstaluj Pinterest, śledź swoje ulubione gwiazdy w codziennych stylowkach
      Wtedy odkrywasz możliwości swojej pełnej szafy
      Ja to uwielbiam, mnie to sprawia kupę radości
      Nie chodzę zasadniczo na zakupy, po galeriach, czasem
      Wtedy naogladam się nowych kolekcji u dochodzę do wniosku, że we własnej mojej szafie mam lepiej
      Z mężem mam podobnie 😂
      • panna.nasturcja Re: Nie kupuje 21.09.23, 19:02
        Po co? Przecież jak to zrobi to będzie kupowała więcej żeby wyglądać jak na obrazkach.
        • nika_1985 Re: Nie kupuje 21.09.23, 21:01
          Nie mam fb ani insta, nie śledzę celebrytek jak się ubierają. Jasne, można coś podpatrzeć,ale wolę ubierać sie jak mi wygodnie i "po mojemu"
          • kotejka Re: Nie kupuje 21.09.23, 21:32
            No /po mojemu/ często ubierają się też barwne osiedlowe wariatki, ale nie każdy chce ten efekt osiągnąc
            Ja uważam, że gust i styl ćwiczy się jak każdy mięsień
            Trzeba się tego nauczyć
            A uczyc warto się zawsze od najlepszych
            Moda to tez wiedza i sztuka i ogromna jest przyjemność obcowania z nią, podpatrywania najlepszych
            Ja sobie nie kupię kreacji z paryskich tygodni mody, ale inspirować się mogę
            Chciałam wtrącić jedynie ze pełna szafa i ograniczenie zakupow to często szansa na wiele ciekawych stylizacji, na które wczesniej byś nie wpadła
            • nika_1985 Re: Nie kupuje 21.09.23, 21:51
              Oczywiście, zgadzam się z Tobą. Zawsze można coś połączyć fajnego z czymś o czym nawet się wcześniej nie myślało.
    • sol_13 Re: Nie kupuje 21.09.23, 22:57
      Nie kupuję co sezon. Kupuję droższe, dobre rzeczy i mam na lata.
    • elieka Re: Nie kupuje 22.09.23, 11:14
      Miałam takie samo postanowienie wczoraj. Aż zobaczyłam zwykłą, beżową marynarkę. Takie nic nadzwyczajnego, a na codzień jsk znalazł. No i nie mam przecież żadnej beżowej. No i kupiłam....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka