Dodaj do ulubionych

Oddawanie prezentów, co radzicie?

21.09.23, 18:07
Dziewczyny, w dużym skrócie, na starość mojej matce coś się odmieniło. Zawsze była trudna, kontrolująca apodyktyczna ale ostatnio przeszła samą siebie. Mianowicie oddała mi wszystkie prezenty, które przez lata ode mnie otrzymała (łącznie z niekompletną biżuterią, np. brak oczka) z nerwowym komentarzem, że sobie naprawię, skorzystam, ona promuje minimalizm, oczyszcza dom itd. Nie jest to prawdą, bo wciąż kupuje niepotrzebne rzeczy w tanich marketach i zagraca swoją przestrzeń. Sytuacja powtórzyła się w zeszłe Boże Narodzenie - oddała nieprzeczytaną książkę, którą dostała . To była ostatnia rzecz, jaką jej kupiłam, więcej prezentów robić nie będę to oczywiste, ale jest mi tak cholernie smutno . W trakcie akcji nie zareagowałam, bo mnie po prostu zatkało.Teraz to u mnie zalega i zastanawiam się co np. zrobić z tą biżuterią? Zapakować wszystko w worek, oddać jej? Mam wrażenie że przerzuciła problem tych rzeczy na mnie. Wiem, że ona się już nie zmieni, ale źle się czuję trzymając to wszystko w swoim domu. Najchętniej bym jej to wywiozła z powrotem z jakimś dosadnym komentarzem.
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 21.09.23, 18:12
      Ja bym raczej spróbowała dociec co się mamie poprzestawialo, że się tak zachowuje. Początki demencji czy coś?
      Bo to nie jest normalne zachowanie.
      • kitcha_1 Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 21.09.23, 18:19
        Powiedzmy, że starość wzmacnia w niej wszystkie złe cechy. Cieżko z nią wytrzymać a i tak kontakt zredukowałam do absolutnego minimum. Nie ma opcji, by wytłumaczyć jej szerszą perspektywę w jakiejkolwiek sprawie ona zawsze "wie najlepiej".
        • al_sahra Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 21.09.23, 18:40
          kitcha_1 napisała:

> Nie ma opcji, by wytłum
          > aczyć jej szerszą perspektywę w jakiejkolwiek sprawie ona zawsze "wie najlepiej".

Dzień jak co dzień na forum.
          • panna.nasturcja Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 21.09.23, 19:02
            smile
      • nick_z_desperacji Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 21.09.23, 18:37
        Ja też. Początki demencji (nie życzę( to właśnie takie dziwaczenie, niezrozumiałe zachowania.
      • beata.1968 Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 21.09.23, 18:40
        Zgadzam się , to nie jest normalne. Nawet jeśli matka była zawsze trudna , to takie zachowanie nie jest jakimś typowym fochem.
    • ichi51e Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 21.09.23, 18:22
      Daj komuś innemu? Może dziecko masz które weźmie?
      • ayelen40 Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 21.09.23, 18:27
        Matka weźmie dziecko 😳
        • sol_13 Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 21.09.23, 23:36
          Dziecko prezenty.
    • panna.nasturcja Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 21.09.23, 18:34
      Wyrzucić.
      I zastanowić się czy zawsze taka była, wtedy olać. Czy jest wyraźna zmiana, wtedy szukać lekarza na cito.
    • szara.myszka.555 Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 21.09.23, 18:35
      Skupiłabym się na rozwikłaniu sprawy, czyli konkretnie: jaki ma matka problem.
      • panna.nasturcja Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 21.09.23, 19:03
        Jeśli nie zdrowotny to szkoda życia.
    • mama-ola Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 21.09.23, 18:45
      Może faktycznie oczyszcza dom. Starsi ludzie tak robią i chwała im za to. Nie chciałabyś oczyszczać jej domu z dupereli po jej śmierci dopiero.
      Moja mama (niech żyje 100 lat w dobrym zdrowiu) też już zrobiła tego typu porządek. W życiu by mi nie przyszło do głowy posądzać ją o demencję czy złe intencje. Zgromadziła rzeczy do wyrzucenia, powiedziała, żebym wzięła, co chcę, a resztę zawiozła do organizacji charytatywnej.
      Twoja mama zrobiła w sumie podobnie, tylko trochę gorzej, bo Ci po prostu wcisnęła, co uważała, że powinnaś akurat Ty wziąć, bez pytania, czy chcesz. No styl ciut gorszy, ale żeby zaraz wściekać się na starszą panią? No trochę wyrozumiałości.
      Może Cię ubodło, że prezenty od Ciebie akurat postanowiła zwrócić Tobie. Ale wyobraźmy sobie, że dałaby je kuzynce Kasi. Zaraz powstałby sążnisty wątek: "Kupiłam mamie biżuterię w prezencie, a ona dała ją kuzynce Kasi, jest mi tak strasznie przykro..."
      • kitcha_1 Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 21.09.23, 19:05
        No właśnie nie. BYłam w zeszły weekend do sypialni nie da się wejść, rozwalone ciuchy na wejściu, itd. Rzeczy coraz więcej.
        • taki-sobie-nick Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 21.09.23, 20:48
          Znaczy mama zaczyna mieć problem.
      • mmk9 Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 21.09.23, 21:05
        100%
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 22.09.23, 10:41
        Przecież napisała, że to nie to, bo matka z jednej strony zwraca córce prezenty, a z drugiej kupuje mnóstwo niepotrzebnych rzeczy.
    • babcia47 Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 21.09.23, 18:50
      Cos się matce zadziało. Może to reakcja "nie dostaje od ciebie tego na co liczę to zabierz sobie to czego nie chcę ". Piszesz, ze od zawsze miałaś do niej okreslony stosunek. Byc koze nigdy nie uważała by jej zachowanie odbiegało od normy i teraz czegoś jej brakuje ale na refleksje chyba już za późno i bez sensu bo i tak są to zaszkodzić pewnie nie do odrobienia. Nic juz nie zmieni twojego dzieciństwa i młodości a ona pewnie i tak nie zrozumie co robiła " nie tak" a teraz brakuje jej akceptacji i czułości z twojej strony
      • babcia47 Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 21.09.23, 18:53
        Szkody nie do odrobienia . Czasem mozna byc dbajaca i opiekuńcza corka ale trudno uczucie na które liczy starsza osoba
      • panna.nasturcja Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 21.09.23, 19:04
        Skoro jej brakuje to mogła zadbać o nie kochając córkę w jej dzieciństwie. Teraz jakby pi ptakach, wyjmuje ci włożyła.
        • babcia47 Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 22.09.23, 22:21
          Dokladnie to napisałam ale wątkodajka pytala o przyczynę a tu moze byc wlasnie taka a wtedy nic się z tym nie da zrobić bo trudno z siebie wykrzesać uczucie którego nie ma
    • danaide2.0 Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 21.09.23, 18:51
      Biżuteria zalega i masz z nią problem... Może od początku była to rzecz bez wartości? Nie wiem, komu zalegają diamenty, szafiry i rubiny i ma z nimi problem do przerzucenia na innych.
      Proponuję garażówki, sklepy charytatywne, rozdanie biednym. Opcji jest mnóstwo.
    • alpepe Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 21.09.23, 19:05
      Stawiasz zwrócone prezenty pod śmietnikiem i zapominasz o sprawie.
    • bei Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 21.09.23, 21:59
      Na starość można tetryczeć, dziwaczeć, No coś się z mamą dzieje.

Prezenty możesz dalej robić, tylko drobniejsze- może spożywcze? Owocowa paczka, albo dobra kawa, oliwa itp.
      To, co dostałaś zwrócone zatrzymaj ( biżuterię) , potraktuj jako pamiątkę. Zakładam, ze kupując ją kupiłaś to, co było ładne😉

• asfiksja Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 21.09.23, 23:36
      Bardzo przykre. Myślę, że najlepsze, co możesz zrobić to nie okazywać, jak bardzo cię to dotknęło (bo zapewne chodziło o wywołanie twoich silnych emocji).
      Ja bym to wrzuciła na jakiś strych albo do piwnicy i starała się o tym nie myśleć. Jak przepracujesz temat matki to się tym zajmiesz na spokojnie.
    • princesswhitewolf Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 21.09.23, 23:44
      O kolejny watek ematki o toksycznej matce...

Za 30 lat na jakims innym wirtualnym tworze jak to forum napisza ich dziubdziusie corki o ematkach...

,( juz wiem kto sie odezwie, nozyce szykujcie sie...)
    • basiastel Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 21.09.23, 23:48
      Jeśli te rzeczy to problem i dla mamy i dla Ciebie, wyrzuć! Skończcie z przerzucaniem problemu. Coś się za zachowaniem mamy kryje, może ma dość nietrafionych prezentów i rzeczywiście, czuje się zagracona.
    • mandre_polo Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 22.09.23, 06:52
      Nie odmieniło. Jeśli nie chcesz zadawania ran i przerzucania się na argumentami wystaw koło śmietnika. Będzie zawiedziona brakiem ciągu dalszego
    • ursula.iguaran Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 22.09.23, 08:57
      Bizuterie wyczyściłabym, wywaliła niekompletną i wystawiła na aukcję charytatywną dla jakiegoś dziecka w okolicy. Nawet możesz sama nie wystawiać tylko skontaktować się z organizatorami że masz bizuterię i czy chcą wziąć. Ja tak pozbyłam się ostatnio zabawek po dzieciach.
      To samo z ksiązkami.
      Gdyby mama się pytała o te rzeczy powiedziałabym że oddałam na szczytny cel bo mi szafę zawalały.
    • misiamama Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 22.09.23, 10:48
      Serio nikt jeszcze nie napisał żebyś poszła na terapię? No to jestem pierwsza, i to jest rada absolutnie szczera, tym bardziej że czeka Cię opieka nad matką. W takim stanie psychicznym w jakim jesteś teraz, zniszczysz sobie zdrowie a jeśli masz własną rodzinę (partnera, dzieci), to zniszczysz im parę lat życia.
      • panna.nasturcja Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 22.09.23, 19:23
        Nie, ńie musi jej czekać żadna opieka nad matką. Od tego są specjalistyczne ośrodki, nie ma żadnego powodu by zajmowała się matką osobiście, zwłaszcza, gdy w przypadku zaburzeń demencyjnych.
    • maraluna Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 22.09.23, 11:45
      Wystawiasz rzeczy na olx a zarobioną kasę przeznaczasz na opłacenie matce prywatnej wizyty u lekarza geriatra/neurolog/psychiatra.
      • maraluna Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 22.09.23, 12:01
        choć w sumie... możesz opłacić na początek terapię dla siebie. To pozostałe będzie prostsze.
    • anorektycznazdzira Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 22.09.23, 12:07
      Cokolwiek zrobisz wchodząc w interakcję z nią- doda Ci przykrości i tematów do przeżuwania. Szkoda sobie zatruwać życie, głowę wspomnienia. To, co ona robi jest toksyczne, więc nie wchodź z nią w polemiki, przerzucanie się workami rzeczy itd.
      Sprzedaj wszystko.
      Vinted, allegro, Olx, lombard.
      A potem przelej te pieniądze na hospicjum (albo na co czujesz, że chcesz).
      Tu możesz się zatrzymać, albo możesz ją jeszcze na zimno poinformować, że tak zrobiłaś.
    • natalyaxx Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 22.09.23, 14:18
      Uważaj, moja Mama też miała takie zachowania, też tłumaczyłam, że starość wzmacnia jej złe cechy, jak już doszliśmy na rezonans okazało się, że ma zaawansowane zaniki mózgu uncertain niestety to były objawy początkowe Alzheimera.
    • turbinkamalinka Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 22.09.23, 19:32
      Wzięłabym na klatę że mogłam z prezentami nie trafić i olała temat. Rzeczy bym posegregowała na to co chcę zostawić co oddać/wyrzucić. Więcej matce bym nic nie kupowała. Będzie się bez drobiazgów, kwiatków, czekoladek i innych rzeczy. Ale też jakby ona chciała podarować coś mnie lub mojemu dziecku nie wzięłabym tylko ostentacyjnie zostawiała u niej podarki.
    • sueellen Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 22.09.23, 20:40
      Oddaj do charity . Matka stara, ma swoje dziwactwa i tyle.
    • pliszkawigloo Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 23.09.23, 18:51
      Może to objaw chorobowy, ale powiem ci, że teściowa zrobiła to samo. Zaczęła całej rodzinie oddawać prezentu, które dostała, kaDy miała skrupulatnie opisany od kogo jest.
    • 71tosia Re: Oddawanie prezentów, co radzicie? 23.09.23, 20:45
      Zbieractwo z jeden strony z drugiej strony pozbywanie się prezentów? Ile mama ma lat? Mieszka sama? W rodzinie u starszej osoby tak zaczela sie ostra demencja - pokój zagraconym po sufit i jednocześnie oddawanie np pudełek po jogurtach „bo moga sie ci przydać”. Nie ma się co obrażać lepiej zastanowić się czy mamie nie potrzebny byłby psychiatra.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka