Dodaj do ulubionych

Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykanskim?

21.09.23, 20:00
Po pierwsze dla wrazliwych - nie sprawdzać w google tego robala, moze sie przysnic. Wtyk to gigantyczny (z odnozami 3-4 cm) latający karaluch, ktory od jakis trzech lat stał się plagą i pcha się do domow, w tym do mojego mieszkania.

Te robale są strasznie nieugięte i włażą i wlatują przy każdej chwili nieuwagi.

Teraz mam w oknach siatki, ale one potrafia sie wkrecic do domu przez uszczelki. Zakleiłam uszczelki taśmą, nie otwieram balkonu w ogole, obserwuje, czy sie gdzies nie czają, ale juz dzis jednego znalazlam - na klatce na szczescie.

Macie jakis dobry patent? Moze jest cos, czym mozna spryskac drzwi i okna, zeby nie wchodzily?

Od trzech lat pazdziernik to dla mnie stresujacy czas, bede wdzieczna za porady!
Obserwuj wątek
    • panna.nasturcja Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:10
      A gdzie jest plagą? W jakiej części Polski?
      Ja mam wszędzie siatki, nie wiem co rozumiesz przez wejście przez uszczelkim jakim cudem?
      Kratki wentylacyjne mam przesłonięte siateczką, wentylacja jest a nic nie wleci. Drzwi balkonowe także mają moskitierę. Wlatują tylko takie „muszki” minimalnych rozmiarów, milimetrowe dosłownie.
      Ale w sumie z klatki schodowej mogłoby coś wleżć.
      Dzięki za ostrzeżenie żeby nie googlać.
      • jahelena Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:17
        Po co te siatki? Coś takiego jak na wsi za dawnych czasów gdzie był chlew, obora i gnojówka i muchy zlatywały się chmarami? Gdzie ty mieszkasz?
        • quendi Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:35
          Aha, to teraz nie ma chlewów, obór i gnojówek? Krów i świń też już nie ma?
          W jakiej galaktyce Ty mieszkasz?big_grin
          • jahelena Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:47
            W mojej okolicy nie ma. Drzwi na tarasy i okna szeroko otwarte i na palcach ręki mogę policzyć komary/muchy które mi wleciały tego lata do środka.
            • snakelilith Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:56
              Komary to mogą przy ciepłej i wilgotnej pogodzie zalęc się nawet w misce z wodą dla psa, którą ktoś nieopatrznie zostawił w ogródku. Jeżeli komarów nie ma, to znaczy, że zima była ciepła i wilgotna (paradoksalnie jajeczka im wtedy gniją) i/albo lato jest (za) suche i upalne.
              Ale owadów jest faktycznie coraz mniej i to wcale dobrze nie świadczy. Winne są rolnicze monokultury i środki ochrony roślin. Więc jak u ciebie w okolicy walą pestycydy na polach na potęgę, a sąsiedzi mają tylko żwirek wokół domu to masz spokój.
              • jahelena Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 21:14
                Tjaa, pola w mieście.
                • mandziola Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 21:42
                  No.. byłaś choćby na Białołece w Warszawie? Jak najbardziej - pól w Warszawie od cholery..
                  • panna.nasturcja Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 22:28
                    Mieszkam w Warszawie, żadnych pól wokół nie ma, choć normalna zieleń już tak.
                    Bez siatek wlatywały muchy, wiosną chrabąszcze majowe, czasem osa albo inne tego typu, nocą ćmy, ja mam cały czas okna szeroko otwarte a ciemno jest od kilku godzin. Komary też się zdarzały, choć rzadko. Wolę mieć siatki i spokój.
    • zwyczajnamatka Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:13
      Jaki paskudny 😵‍💫 całe szczęście nie widziałam na żywo. Gdzie ta plaga?
      • iliri Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:59
        U mnie się w tym roku pojawiły na działce ( wokół las iglasty), pchają się do domu w dość dużej ilości. Nigdy wcześniej ich nie było. Paskudztwo! I drzew szkoda!
        • iliri Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 21:02
          S w temacie- w domu wypsikalam rajdem przed wyjazdem z działki- padły. Mam jeszcze komórkę i zastanawiam się, czego tam użyć. Ze względu na okoliczne rośliny chętnie wybiłabym populację.
    • bene_gesserit Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:17
      A takie coś do kontaktu, pewnie niespecjalnie zdrowe, na owady latające? Może na te paskudztwa nie działa w sensie nie zabije, ale może się trochę obrażą i pójdą gdzie indziej, jak to poczują?

Z legend domowych to w mojej rodzinie funkcjonuje pogląd, że na mrówki faraona tylko chińska kreda. Podobno wystarczyła ta kreda zaznaczyć ich szlaki i okolice domniemanych gniazd i znikły w ciągu paru dni. Znowuż może karaluchy od nie nie umrą, ale trochę im utrudni życie?
    • ga-ti Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:19
      Myślałam, że o jakimś tajnym szpiegostwie będzie wink
      Dziś taki albo podobny usiadł na moim suszącym się na balkonie praniu, posiedział i odleciał. Do domu się nie pchał.
      Ja ogólnie wszelkie robactwo chętnie oglądam na dworze, niech sobie żyją szczęśliwie, ale w domu budzą we mnie obrzydzenie i jakiś strach, blee.
    • alpepe Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:19
      Ale boisz się, że ci zeżre rośliny, czy o co chodzi?
      • bene_gesserit Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:24
        Podobno nie szkodza ludziom, ale roślinom iglastym - bardzo. Ale jeśli czują się zagrożone, to wydzielają ostry, mocny odór. Jak to wsiąknie w klepkę...
        • jahelena Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:24
          Jaką klepkę?
          • quilte Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:27
            Piątą.
            • lalkaika Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:47
              👍
              • jahelena Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:47
                +10
          • bene_gesserit Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 21:04
            jahelena napisała:

> Jaką klepkę?

Jak masz lentex albo pcf, to nie wsiaknie, spoko. A, z rynkiem/tapetą też może być problem
            • jahelena Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 21:15
              Dla mnie klepka to dąb, czereśnia albo buk. Chemicznych świństw nie znam.
              • bene_gesserit Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 22:23
                To jeśli przestraszysz pluskwę na klepce z dębu, czeresni alb buku i zwierze wyprodukuje smród, moze wsiąknać w klepkę. Drewno może być zabezpieczone, ale między klepkami są szczeliny.

Ciekawe, jak trwały jest taki ekologiczny smrodek z pluskwiaka.
        • palczak.madagaskarski Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:58
          Bez przesady z tym zapachem wink To pluskwiaki, wiele naszych rodzimych też śmierdzi, jak się zestresuje (np odorek zieleniak nie bez powodu nazywa się jak się nazywa), ale nie plują wydzielinami na prawo i lewo, a zapach też nie jest taki, żeby się w całym mieszkaniu niósł. Jak złapiesz nieproszonego gościa do szklanki i wywalisz zamiast rozgnieść na ścianie, to nic ci nie powinno zaśmierdnąć wink
          • bene_gesserit Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 21:02
            Ja mam humanitarny pistolet ma robaki. Przytyka się, on wciąga robala/ pająka do przezroczystej rurki i można się pozbyć sublokatora. A chętni mogą go jeszcze spokojnie obejrzeć.
            • palczak.madagaskarski Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 22:18
              Fajne! Entomolodzy też takiego urządzenia używają, nazywa się to ekshaustorem wink Tylko owady przez tę rureczkę wciąga się ustnie, i zatrzymują się na zainstalowanej w tym celu siatce czy tam w jakimś pojemniku. Jak jest siateczka, to trzeba uważać, żeby była dobrze założona, żeby nie połknąć łapanego delikwenta wink Tak, wiem, to nie jest robota dla ludzi z fobią na owady big_grin
    • ida_listopadowa Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:22
      Odpowiadam zbiorczo - mieszkam w Gdyni. Moi znajomi tez mają ten problem. Wiem, ze przeciskaja sie przez uszczelki bo dla dobra nauki ibserwowalam takiego wielkoluda, ktory usiadl mi na siatce na oknie z drugiej strony a potem przeszedl i sie przecisnal miedzy krawedzia siatki a uszczelka okna i mialam go zaraz na scianie w srodku. One potrafia przegryzc gruba rure pcvuncertain

Dodatkowo ponoc cuchną i sa pospolicie nazywane śmierdzielami.

Kupilam jakis spraj na pajaki i zamierzam tym wysmarowac framugi, ale nie wiem czy cos to da.
      • eglantine Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:30
        O fuj, po co ja tu zajrzałam. 🤪 Mam nadzieję, że do Gdańska nie dotrą. Nie mam żadnych siatek, okna ciagle pootwierane, nic mi do domu oprócz much nie wlatuje, s z tymi kot się szybko rozprawia. Teraz będę żyła w lęku przed wtykiem…
      • snakelilith Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:40
        ida_listopadowa napisała:

> Dodatkowo ponoc cuchną i sa pospolicie nazywane śmierdzielami.

Podobno. U mnie jednak nigdy nie cuchnęły, choć od czasu do czasu takiego wyprowadzam z mieszkania. Ten zapach przypomina podobno zapach zielonych bananów. To nie są ani karaluchy, ani pluskwy, ich jednym grzechem jest, że brzydko wyglądają i ludziom źle się kojarzą. Groźne są jedynie dla drzew iglastych i tylko, jak występują masami.
        • palczak.madagaskarski Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 21:01
          Przypomniałam sobie, że kiedyś poczułam wtyka amerykańskiego - mnie się zapach kojarzył z jakimś kiepskim płynem do naczyń albo mydłem o zapachu zielonego jabłuszka. Faktycznie dość nieprzyjemny, chociaż znam gorsze.
      • naturella Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:55
        Jak mogą przegryźć rurę PCV, skoro mają trąbkę przystosowaną do ssania soku roślinnego?! To są szkodniki wyłącznie dla iglaków, nie gryzą ludzi, nie tworzą rodzin w ryżu czy nie robią dziur w swetrach. Wczoraj widziałam takiego na tarasie, do domu się nie pchał, poszedł sobie. Wątek jakby co najmniej te owady niemowlaki zagryzały i koty uncertain
        • bene_gesserit Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 21:00
          Nieno, wątek jest dla ludzi z fobią. Jeśli tego paskudztwa nalezie się do domu doniczki, może mieć spory problem. Chociaż podobno fobie leczy się ekspozycją.
      • panna.nasturcja Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 22:31
        U mnie nie ma czegoś takiego jak „między krawędzią siatki a uszczelką okna”.
        Jakoś inaczej mocowane siatki, bo do ram okiennych.
    • barbibarbi Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:25
      Nie mam patentu, też mam siatki i zastanawia mnie jakim cudem włażą. Mam jeden paskudny sposób, jak nie da się dziada wygonić, to wciągam go w rurę odkurzacza, wiem, okropne to jest uncertain
    • borsuczyca.klusek Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:25

> Po pierwsze dla wrazliwych - nie sprawdzać w google tego robala, moze sie przys
      > nic.

Całkiem ładny pluskwiaczek, nie ma on wiele wspólnego z karaluchami 😳
    • misiamama Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:32
      Mój patent to zaprzyjaźnić się z pająkami. Mam moskitiery wszędzie, ale nie zdejmuję pajęczyn które są na zewnątrz (bardzo misterne zresztą). Właściciele pojawiają się wieczorem, w dzień są schowani, więc nie muszę ich oglądać. Taki strażnik w każdym oknie wydaje mi się skuteczny i eko. W domu pająków też nie zabijam, mąż wynosi za łapkę i odkłada na trawnik.
      • quendi Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:37
        Mój też wszystko wynosi smile
        • karmelowa_nowa Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 21:23
          quendi napisała:

> Mój też wszystko wynosi smile
          Ja też wszystko wynoszę🙂. Nie pozwalam zabić.
      • snakelilith Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:47
        Ja też wszystko wynoszę. Nawet osy. Nie ma powodów by zabijać owady, które nic nie robią. Na pająki jednak nawet nie reaguję, zostawiam w domu. Co najwyżej wieczorem sprawdzam pod kołdrą, czy jakiś tam nie siedzi, bo raz mi się tak zdarzyło. Biedczek wystraszył się jednak bardziej ode mnie i zwiał pod komodę. big_grin
        • rosapulchra-0 Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 21:36
          Mnie taki jeden tak ukąsił, że wylądowałam w szpitalu. Sam mi pod kołdrę wlazł. Nienawidzę pająków.
          • snakelilith Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 22:12
            Ty lądujesz w szpitalu nawet jak wiatr mocniej zawieje ci w twarz. Mnie kiedyś ukąsił krzyżak, bo siedział na suszonym bukiecie kwiatów który chciłam wywalić. Ukąszenie jest jak ukłucie szpilką, rana chwilę krwawi, masz przez kilka dni dwa czerwone punkty i po ptokach.
            • berdebul Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 22:41
              Chyba ze masz pecha (jak ja) i widowiskowo puchniesz, ale tak widowiskowo, ze na SOR wjeżdżasz bez kolejki. 1:0 dla kątnika z garażu.
    • snakelilith Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:35
      To nie są karaluchy, a pewna forma pluskwiaków, odżywiająca się czysto wegetariańsko i dla człowieka całkowicie nieszkodliwa. Jeżeli masz pod oknami drzewa iglaste, to może być, że jest ich więcej i szukają teraz na jesień ciepłego miejsca do zimowania. Takiego nieprszonego gościa bierze się pod szklankę i wypuszcza na zewnątrz. Najlepiej do jakieś komórki, budki czy czegoś w tym stylu, wtedy nie będą szukać nowego domu.
      Nie dotykać, nie zabijać, bo one przy zagrożeniu produktują taką nieładnie pachnącą substancję.
      One nie lubią cytrusów i goździków, więc kup sobie w drogerii olejek eteryczny cytrynowy, albo w aptece z goździków (używa się do zębów), wymieszaj sporo w butelce z częścią wody i częścią alkoholu i spryskuj tym okna. zacznij od cytrynowego, bo to jest nawet przyjemne, goździki dosyć intensywnie pachną.
    • nicknachwile79 Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:36
      Może jakoś raidem spryskać?
    • quendi Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:37
      Też mam u siebie. Gigantyczne to.
    • mid.week Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:40
      kota przygarnij smile
    • taki-sobie-nick Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 20:53
      Wątek mi się skojarzył szpiegowsko.
    • ida_listopadowa Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 21:04
      Dziekuje za rady, bede pryskac olejkiem, sprawdze jeszcze kratki wentylacyjne, dam pajakom zyc.

Nie jestem specjalnie wrazliwa na owady, dużo przebywam w naturze, spie w namiocie, jak cos po mnie chodzi, a nie gryzie to niech sobie chodzi, muchy wypraszam z domu lagodnym gestem, pajaki za reke, ale wtyk to naprawde juz przesadza.

trigger warning bo teraz bedzie traumatycznie, wrazliwi niech pominą.
      Trzy lata temu kiedy ta inwazja sie zaczeła, a ja okna na przestrzal i balkon otwarty mialam caly czas, wtyki mi wlazly w rozne dziwne miejsca… i tak otwieralam szafkę z talerzami - na wysokosci mijej glowy - i wylecial mi wtyk prosto w twarz, jeszcze z mega efektem dzwiekowym. Masakra. One dodatkowo strasznie szeleszcza jak sie ruszaja, to jest taki dzwięk, że inny wtyk mnie obudzil w nocy i nie zasnelam az go znalazlam w pustej doniczce.
      Podziekuję za blizsze kontakty.

• jahelena Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 21:17
        Tak, trigger warning. Do nich trzeba mówić po amerykańsku big_grin
    • snajper55 Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 21:17

> Po pierwsze dla wrazliwych - nie sprawdzać w google tego robala, moze sie przys
      > nic. Wtyk to gigantyczny (z odnozami 3-4 cm) latający karaluch

Paskudny? Paskudne to są prusaki. A to jest pluskwiaczek. Do tego nie tak duży: 1.6 - 2 cm.

S.
    • magia Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 21:32
      ale po co sie ich pozbywasz usilnie. Wszedl to i wyjdzie.
      U mnie na wsi pod Wawa tez sa. Czasem spotkam jakiegos pod prysznicem albo.na lustrze, ale one niemrawe sa woec mi nie przeszkadzaja. Nie widze, Eby ich przybywalo, moze koty zjadają.
      • snajper55 Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 22:05
        magia napisała:

> ale po co sie ich pozbywasz usilnie. Wszedl to i wyjdzie.
        > U mnie na wsi pod Wawa tez sa. Czasem spotkam jakiegos pod prysznicem albo.na l
        > ustrze, ale one niemrawe sa woec mi nie przeszkadzaja. Nie widze, Eby ich przyb
        > ywalo, moze koty zjadają.

Niektórzy chętnie by wytlukli wszystko Ci sie ryusza. No, poza kotami.

S.
    • sol_13 Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 22:25
      Myślałam, że jakiś szpieg z USA Ci wbija na chatę.
      • nika_1985 Re: Jak chonić mieszkanie przed wtykiem amerykans 21.09.23, 22:29
        We Włoszech również jest ten sam problem. Jest tego ustrojstwa pełno i na nic moskitiery. Nawet wchodzą do aut..do środka.. nie wiadomo nawet jak.
        Nie są.jednak groźne więc cóż..wyluzować trzeba.. wyglądają średnio,ale nie zrobisz nic bo one wchodza wszędzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka