Dodaj do ulubionych

Możliwy brak bólu po usunięciu zęba?

21.09.23, 20:30
Pierwszy raz od dziecka miałam wyrwany ząb. Czwórkę. Dziś o 15:30. Znieczulenie było, więc w zasadzie bólu nie bylo. Zjadłam dopiero coś po 2 godzinach.
Minęło 5 godzin i chwała Bogu nic mnie dalej nie boli (znieczulenie dawno przestało działać).
Jest możliwość, że mnie po prostu ominie ból po ekstrakcji? Czy też jutro się zacznie? 🤔 😱🙈 Bo czytam w necie i jestem coraz bardziej przerażona.
Jak było u Was? Nie pytam oczywiście o wyrywane ósemki , bo to to już hardkor jak czytałam.
Obserwuj wątek
    • eglantine Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 21.09.23, 20:36
      Nie musi boleć. Pół roku temu wyrywałem górne ósemki, naszykowalam się jak na wojnę, odkupiłam jogurtami i zupkami kremami, zapowiedziałam rodzinie, ze zalegam przed serialem i będę cierpieć przez kilka dni… i nic. Zabieg był po ooludniu, wzięłam wieczorem na wszelki wypadek jedna tabletkę przeciwbólową, żeby się w nocy ból nie rozkręcił… i rano dalej nic. Przyznam, ze trochę byłam rozczarowana, bo chciałam się trochę nad sobą porozczulać. 😂
      • slatynka85 Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 21.09.23, 20:40
        Dzięki 😘 Dałaś mi otuche, ❤️
        • 18lipcowa3 Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 22.09.23, 15:08
          Ja to samo...i niestety apetyt miałam
      • anilorak174 Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 21.09.23, 20:43
        O to ja podobnie. Zabiegi usuwania miałam wieczorem , nastepnego dnia jadłam normalnie.
      • mae224 Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 22.09.23, 10:34
        miałam tak samo, po wyrwaniu górnej ósemki.
    • szara.myszka.555 Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 21.09.23, 20:38
      Nie musi boleć, jak mi wyrywali ósemki, to po "zejściu" znieczulenia nie czułam bólu wcale.
      • slatynka85 Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 21.09.23, 20:40
        No to może i mnie też nic nie będzie jutro 🤨😘
    • anilorak174 Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 21.09.23, 20:42
      Mnie nie bolało po usunieciu trzech ósemek(a tez wszyscy straszyli że masakra będzie). Oczywiscie nie naraz miałam usuwane 😉Wierzę, że może być bez bólu
    • pade Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 21.09.23, 20:56
      Jakiś czas temu też miałam usuwanego zęba i ani mnie nic nie bolało (dosłownie zero bólu), to jeszcze nic nie podkrwawiało, nie spuchłam. Wszystko zależy od chirurga i od zęba (korzenie).
      • bylam.stara.mostowiakowa Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 21.09.23, 20:59
        No mnie też nie bolało.
    • aguar Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 21.09.23, 21:10
      Przy jednym z czterech usuniętych też tak miałam.
    • engine8t Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 21.09.23, 21:11
      To normalne kiedy to robi fachowiec ktory je "delikatnie usuwa" a nie brutalnie wykreca i wyrywa
      Moj dentysta mowi ze wyrywanie zebow boli w trakcie i po a deliktnie usuniete - ani w czasie ani po. I to prawda wielkorotnie potwierdzona..
      I on mowi zeby nie pozwolic zebow wyrywac chirurgom dentystycznym poniewaz oni wlasnie i dokladnie to roba - wyrywaja je niszczc przy okazji dziasla i kosci. Bo co im tam. Byle szybko.
      Najlepiej isc do periodonty bo ci je wlasnie delikatnie usuwaja aby nie bolalo, aby nie zniszczyc kosci ani dziasla bo jak przyjdzie do implatow to maja lepsze warunki.
      • aandzia43 Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 21.09.23, 22:11
        Ja pier...ę, opowieści dziwnej treści. Periodonta mistrzem ekstrakcji surprised
        Boli czy nie boli to kwestia umiejętności znieczulania (faktycznie chirurdzy stomatologiczni i szczękowi robią to zazwyczaj najlepiej) oraz obecności lub braku stanu zapalnego okolicznych tkanek (przy stanie zapalnym trudniej skutecznie znieczulić).
        • 1matka-polka Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 21.09.23, 22:38
          Ale ma racje, co do uswania atraumatycznego. Zęby trzeba wyrywac delikatnie, tak jak sie wyrywa do implantu, wtedy nic nie boli.
          • aandzia43 Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 21.09.23, 23:25
            Periodonta? W Polsce periodontolog. Maksymalnie atraumatyczne usuwanie jest bardzo pożądane, pod implant szczególnie, ale w wykonaniu chirurga raczej smile
            • 1matka-polka Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 22.09.23, 08:05
              Peridonta chyba nie, chociaz tyle teraz tych specjalizacji, ze czlowiek sie gubi, ale reszta, ze ma być delikatnie, się zgadza.
              A nie tak jak kiedyś, 120 kilo chirurga, robiło mi dzwignie na ósemkę, a potem mnie jeszcze zuchwa bolała przez tydzień🤔 Ale byl niby najlepszy w miescie i rzeczywiscie, zadnych kawalkow kosci, zadnych suchych zebodołow, ale usuwanie bardzo brutalne...
              • aandzia43 Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 22.09.23, 11:44
                Wiesz, czasem i dziś głowa pacjenta bywa obolała, dużo zależy od warunków, niekoniecznie od sprawności operatora.
                Periodolntolog to stomatolog od leczenie chorób przyzębia. Z chirurgią ma tyle wspólnego, że wykonuje głebokie kieretaże czyli czyszczenie patologicznych kieszeni dziąsłowych. Z zębem w środku jak najbardziej wink
                • engine8t Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 22.09.23, 19:56
                  Mowilerm ci ze to kto najlepiej usuwa to rada i opinia dentysty?
                  On sam nigdy nie pozwili chirurgowi dotkanc swojej geby i uwaza ze ta specjalnosc ia zajmuja sie ci co ni epotrafi nieczego innego w dentystyce.. Sorry. To nie moja opinia ani wina.
                  A sprawdzone na sobie i i zonie i dzieciag i w 100% potwierdzone.
                  Chururg dentystyczny to mniej wiec to sam co tzw Butcher.
                  Znieczulenie pracuje przez najwyzej pol godziny.
                  Oczywiscie mozna znieczulic na maxa ale co potem? Czy potrzebujesz tabletek usmierzjacych bol ? (nam wszytkim po wyjsciu od peridonty po usunieciu wystarczyl jedynie zmny oklad prze klika godzin i zadnyc tabletek.
                  I jak sie to potem goi?
                  • aandzia43 Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 22.09.23, 20:30
                    Twój dentysta może sobie mówić co chce, wolno mu. Ja widziałam tysiące ekstrakcji i innych zabiegów chirurgicznych i i też mi wolno mieć swoje zdanie.
      • jakis.login Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 22.09.23, 07:17
        engine8t napisał:

> Moj dentysta mowi ze wyrywanie zebow boli w trakcie i po a deliktnie usuniete -
        > ani w czasie ani po.
        I to prawda wielkorotnie potwierdzona..

I co, usuwa je bez znieczulenia? Skoro nie boli?
        • engine8t Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 22.09.23, 19:57
          Glupie pytanie. Ze znieczuleniem ale pytanie jak to robi co po tym uzunieciu pozostawi i jak sie to goi.
          • jakis.login Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 22.09.23, 21:10
            Dlaczego głupie? Twierdzisz, ze umiejętne usunięcie zęba nie boli, to po co znieczulenie?
    • imponderabilia22 Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 21.09.23, 21:26
      Widać trafiłaś na dobrego wyrywacza a nie partacza. Jak puści znieczulenie to ewentualnie weź Opokan
    • asia_i_p Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 21.09.23, 22:02
      No właśnie po ósmekach nie miałam nic. Siódemka była najgorsza. Ósemki u wielu ludzi mają słabe korzenie. Po czwórce dobrze wyrwanej rzeczywiście może mało boleć.
    • aandzia43 Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 21.09.23, 22:15
      Może w ogóle nie boleć. Może też jutro odrobinę ćmić. Jeśli natomiast ból zacznie się wzmagać wyraźnie w drugiej dobie leć do dentysty - czasem zdarza się utrudnione gojenie i lepiej interweniować szybko.
      • engine8t Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 22.09.23, 19:59
        Bol w drugiej dobie? O rany!
        Widac zyjemy w roznych swiatach
    • emateczka Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 21.09.23, 22:15
      Ja miałam usuwane dwie ósemki. Posiedziałam potem w gabinecie trochę, dostałam worek lodu na policzek, wsiadłam do samochodu i pojechałam do domu.
      Byłam przygotowana na jakieś strasznosci, suche zebodoly i tak dalej, a miałam tylko lekki miejscowy ból związany z raną... Taki jak po przecięciu palca na przykład.
    • kafana Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 21.09.23, 22:17
      Nie odczuwałam bólu po wyrwanej 8 lekki dyskomfort i tkliwości miejsca. Napier…. to przed wyrwaniemsmile
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 21.09.23, 22:31
      No oczywiście, że nie musi boleć.
      Tylko uważaj, żeby sobie w dziurę po zębie jedzenia nie napchać i nie płucz intensywnie, żeby skrzepu nie wypłukać, bo wtedy może się zrobić suchy zębodół i zacznie boleć.
    • panna.nasturcja Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 21.09.23, 22:38
      Moj mąż tak miał. Znieczulenie i na wyjściu pani stomatolog podala mu jeszcze lek przeciwbólowy żeby działał zanim dojedziemy do domy, wykupimy receptowe leki itd. Wykupiliśmy, nie wziął ani jednej tabletki, nie bolało go.
      Ala kazali bardzo uważać na schylanie, dźwiganie, cała listę dostał czego nie wolno żeby się nie zrobił ten suchy zębodół (mam nadzieję, że nie mylę nazwy).
    • 1papryczka.chili Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 22.09.23, 08:12
      Tak, możliwe, że nic nie będzie bolało.
    • slatynka85 Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 22.09.23, 14:27
      Za chwilę minie 24 godziny, póki co nie boli nic ☺️Dziękuję za Wasze odpowiedzi, dzięki nim się nastawiłam pozytywnie 👌
    • majenkirr Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 22.09.23, 14:35
      slatynka85 napisała:
      > Nie pytam oczywiście o wyrywane ósemki , bo to to już hardkor jak czytałam.

NIe strasz ludzi, to żaden hardkor.
    • 18lipcowa3 Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 22.09.23, 15:07
      Oczywiście. Ja po 8 też nie miałam problemu z bólem jak znieczulenie puściło.
    • konsta-is-me Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 22.09.23, 20:19
      Miałam wyrwane 3 ósemki i nie tylko.
      Tylko raz mnie bolało po i byłam opuchnięta, po tym jak niemiecka dentystka przez 3.5 h nie potrafiła sobie poradzić z usunięciem ósemki ( prostej i nieskomplikowanej ) .
      Poza tym nigdy.
      Pocieszyłam?
      Nie nakręcaj się opowieściami z internetu i nie wmawiaj sobie że musi bolec...
    • pupu111 Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 22.09.23, 22:56
      Usuwanie zębów to sztuka. Powinno się usuwac, a nie wyrywac, tak mi tłumaczył własnie b dobry dentysta z duza wprawą.
      Ja miałam usuwane trzy ósemki, niestety do jednej pasowałaby nazwa wyrywane, a mam dentofobię, facet mnie najpierw posadził przed zdjęciem rtg i "pocieszył" przed zabiegiem, że nie jest pewien, czy mi się przy wyrywaniu nie złamie szczęka, bo mam cienką po lewej stornie.... Potem wyrywał mi ten ząb przez 40 minut, sapał, ledwo dal radę... Miałam nadzieję, że od razu będzie po wszystkim, ale ból był długo bardzo silny jakby ten okropny ząb siedziała tam dalej, chyba to suchy zębodół był...
      • emateczka Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 23.09.23, 09:26
        Czym się różni twoim zdaniem usuwanie od wyrywania?
        Wyrywanie jest jednym ze sposobów usuwania, w odroznieniu od np wycinania. Trudno usunąć ząb, nie wyrywając go.
    • nangaparbat3 Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 23.09.23, 10:01
      Naprawdę - brak Ci bólu?
    • zarin Re: Możliwy brak bólu po usunięciu zęba? 23.09.23, 13:52
      Mnie totalnie nic nie bolało, zero krwi, zero komplikacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka