Dodaj do ulubionych

Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły ból

21.09.23, 20:45
Dziewczyny, czy któraś z was zmaga się z tym dziadostwem ?

Mam 44 lata, ból kolan od kilku miesięcy, masa zrobionych badań, wizyt u ortopedów którzy zapewniali, że wszystko jest ok, i że zwykle przeciążenie. Opis rezonansu - bez żadnych zmian i odchyleń. Opis RTG robione jakoś latem - zwężenie szpar stawowych.
Nadal lekarze nic takiego niepokojącego nie widzieli na tych zdjęciach. Jeden z lekarzy zaproponował kwas hialuronowy w kolano. Przyjęłam dwie iniekcje i bez żadnej poprawy. Jutro mam trzeci - ostatni zastrzyk.
Lekarz zapewnia, że kwas pomoże ale na jego działanie trzeba zaczekać
Wczoraj zrobiłam na własny koszt kolejne RTG
Opis: zmiany zwyrodnieniowe w postaci zwężenia szpar stawowych w stawach kolanowych, podchrzęstna sklerorotyzacja powierzchni stawowych.

Zapisałam się do kolejnego ortopedy prywatnie.
Jestem załamana, ból jest cały czas, nie ustępuje w ogóle. Naczytałam się w internecie, że choroba zwyrodnienia może prowadzić do inwalidztwa sad

Miałam fizjoterapię, rehabilitację, suplementuje się.
Leki przeciwbólowe też można powiedzieć, że nie działają. Czekam jeszcze na wizytę u reumatologa.

Co dalej robić ?
Jak ulżyć w bólu ?

sad
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 20:54
      a jak waga? wczesniej i teraz?
      • kajasanta1223 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 20:57
        Nie mam jakiejś nadwagi.
        Chociaż, nie ukrywam że parę kilo mi przybyło przez okres dwóch / trzech lat.
        • mysiulek08 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 21:09
          to masz mniej wiecej przyczyne
          aktywnosc fizyczna?
          moga byc tez 'geny'
          w kazdym razie gdybac mozna
    • alpepe Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 21:07
      A ginekologicznie wszystko ok?
      • kajasanta1223 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 21:22
        Zmiana łagodna na jednym jajniku ( torbiel ) do wycięcia - zabieg już umówiony na styczeń
        A także mięśniaki na macicy - również do usunięcia
        Ogólnie żadnych objawów w związku z tymi zmianami.
        Miesiączki książkowe.
        • alpepe Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 21:23
          Usuń i sprawdź hormony.
          • szare_kolory Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 23.09.23, 11:59
            Dość kategoryczne stwierdzenie. Jesteś lekarzem, że tak przez ekran, bez badań, po krótkim opisie jesteś w stanie zawyrokować jak leczyć? Gratuluję odwagi.
            • ardzuna Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 23.09.23, 12:21
              Przecież lekarz powiedział, żeby usunąć.
        • princesswhitewolf Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 23.09.23, 12:26
          >A także mięśniaki na macicy - również do usunięcia

Lekarz powiedzial tak? Masz bardzo bardzo obfite krwawienia czy cos sie z nimi dzieje? Normalnie bezproblemowych miesniakow sie nie wycina. Po menopauzie czesto same sie zmniejszaja.

Jesli masz obfite krwawienia to przemysl suplementacje
    • alina460 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 21:16
      Sprawdzałaś boreliozę?
      • kajasanta1223 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 21:20
        Tak, wynik ujemny
        • alina460 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 22:22
          A w kierunku reumatyzmu?
    • b-b1 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 21:27
      To jeszcze sprawdź kwas moczowy-dna moczanowa daje podobne objawy.
      • kajasanta1223 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 21:38
        To badanie również było robione, wynik OK.
        U mnie są zwyrodnienia stawów kolanowych, tylko co dalej z tym robić ?
        • marion.marion Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 23.09.23, 10:37
          Znaleźć ortopedę, który da skierowanie na wstawienie protezy. Jeśli boli aż tak bardzo, to nie minie. Wiem, bo mam protezę biodra.
          • totutotam.org Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 23.09.23, 11:27
            Wstawienie protezy nie jest zawsze 100% skuteczne. W mojej bańce na odwrót, większości operacja a. nie pomogła mimo dalszej rehabilitacji b. przerzuciła bóle na drugie kolano.
          • ardzuna Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 23.09.23, 12:20
            Rada z grubej rury. Każdy lekarz ci powie, że trzeba zrobić wszystko, żeby uniknąć operacji, a robi się ją wtedy, kiedy nie ma innego wyjścia. Endoproteza kolana jest znacznie bardziej problemowa od endoprotezy stawy biodrowego.
    • blasckbird13 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 21:27
      A nie przesiadujesz aby godzinami w jakiejś pozycji, z pozoru ok, ale powodującej drobne lecz długotrwałe napięcia w okolicy stawów kolanowych?
      • kajasanta1223 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 21:36
        Z uwagi na pracę za biurkiem, kolana są ciągle zgięte ( powodując największy ból )
        W domu nie siedzę ciągle.
        Chodzę, jeżdżę na rowerze, jak odpoczywam to nogi mam w pozycji leżącej.
        • blasckbird13 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 22:38
          kajasanta1223 napisała:

> Z uwagi na pracę za biurkiem, kolana są ciągle zgięte ( powodując największy bó
          > l )

Bingo.
          Wystarczy do ponaciągania całości.
          Nie jesteś pierwszą osobą, u której specjaliści stwierdzili zwyrodnienia, zalecili wstrzyknięcia w stawy, które oczywiście nic nie dały. Pomogła zmiana pozycji lub biurka, przy którym siedzieli.
    • bistian Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 21:27
      Co mówią fizjoterapeuci?
      Nie, żebym przeceniał ich wiedzę, tylko wiem, że to są ludzie od ciężkich przypadków
      • kajasanta1223 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 21:34
        Fizjoterapeuta generalnie nie powiedział nic, ale ostatni raz się z nim widziałam jakoś latem.
        Sugerowałam się widzą specjalistów, jednak nikt nic nie stwierdził.
        A wczoraj odebrałam opis RTG i się przeraziłam.
        • gajmal Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 21:45
          Moja wiekowa ciocia też miała problemy z kolanami. Przyjęła doustnie kolagen w ampułkach ( to był taki z dodatkiem witamin z grupy B) i mówi, że teraz jej się super chodzi i nie cierpi już. Nie znam się, ale jak będziesz u lekarza to może warto spytać co o tym myśli.
          • mysiulek08 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 21:48
            w sprawie suplementacji kolagenu zdania sa podzielone, pomoze albo nie pomoze

lepsza jest zasada 'jedno jajko dziennie' (w tym miejscu pragne podziekowac hanusinejmamie za ten patent)
            • sza.aliczek Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 21:52
              mysiulek08 napisała:

> w sprawie suplementacji kolagenu zdania sa podzielone, pomoze albo nie pomoze
              >
              > lepsza jest zasada 'jedno jajko dziennie' (w tym miejscu pragne podziekowac han
              > usinejmamie za ten patent)
              >
              --------------------
              W czym pomaga jajko?
              • mysiulek08 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 21:58
                aminokwasy, witaminy itp
                • sza.aliczek Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 22:04
                  : )
                  w sumie jajek jem sporo. ale nie ze codziennie.
            • wapaha Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 23.09.23, 11:39
              mysiulek08 napisała:

> w sprawie suplementacji kolagenu zdania sa podzielone, pomoze albo nie pomoze
              >

już nie
              w czerwcu jakoś wyszły nowe badania : pomaga

> lepsza jest zasada 'jedno jajko dziennie' (w tym miejscu pragne podziekowac han
              > usinejmamie za ten patent)
              >
          • afro.ninja Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 27.09.23, 08:00
            Myślę, że zadziałało placebo.
    • mysiulek08 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 21:45
      co do bolu, spraw sobie elektrostymulator, ktory bedzie mial opcje pradow tens, prady IFT i do tego domowe urzadzenie do ultradzwiekow
      • mysiulek08 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 21:45
        *oprocz pradow tens
    • ichi51e Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 21:59
      Lekarze sa niepoważni - ja trafiłam na jednego który jak zapytałam co mam zrobić bo jak zginam to mnie boli powiedział „nie zginąć” i „trzeba schudnąć”. Mi kolagen pomógł - a dokładniej miałam wypadek i w drugiej nodze zerwała dwa ścięgna. Polezalam całe wakacje potem fizjo i teraz boli mnie to chore a tamto drugie jak nowe…
      • berdebul Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 22:49
        Może to był ten u którego byłam i powiedział „jak nie będzie bolało, to znaczy ze pani umarła”. big_grin
      • ardzuna Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 22:54
        ichi51e napisała:

> Lekarze sa niepoważni - ja trafiłam na jednego który jak zapytałam co mam zrobi
        > ć bo jak zginam to mnie boli powiedział „nie zginąć” i „trzeba schudnąć”. Mi ko
        > lagen pomógł - a dokładniej miałam wypadek i w drugiej nodze zerwała dwa ścięgn
        > a. Polezalam całe wakacje

Czyli nie zginałaś. Nie schudłaś, ale mimo to nie nosiłaś ciężaru ciała na tym kolanie. Posłuchałaś lekarza i pomogło, a zarzucasz mu że był niepoważny big_grin big_grin
        • mava1 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 25.09.23, 10:32
          >Nie schudłaś, ale mimo to nie nosiłaś ciężaru ciała na tym kolanie

nie no ok...w sumie mozna przeleżeć całe zycie wtedy nic nie będzie obciążone, nie będzie zginane. A i, poważni czy niepoważni, lekarze nie będą mam potrzebni bo po co? zresztą oni też będą leżeć
          • ardzuna Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 25.09.23, 22:49
            Rada, żeby schudnąć jest akurat bardzo trafiona pod każdym względem, jeśli ktoś ma nadwagę. Są też inni lekarze, którzy pomagają to zrobić, bo schudnąć jest skrajnie trudno.
    • asfiksja Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 22:24
      Opis rtg nie brzmi jakoś fatalnie (absolutnie nie podważam twojego cierpienia), szczególnie że rezonans wyszedł bez zmian. Czy nie masz przypadkiem problemów z sercem/krążeniem? Albo cukrzycy? Bo rozumiem, że sprawy reumatoidalne, borelioza itd. zostały wykluczone.
      • kajasanta1223 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 22.09.23, 07:59
        Dziękuję za odp.
        Więc tak, cukrzycy nie mam, problemów z sercem i krążeniem też nie. Ogólnie rzecz biorąc zawsze byłam okazem zdrowia. Miewam tylko lekkie migreny ( pomaga Apap ) i mam alergię na kurz.
        Lekarz twierdzi, że to absolutnie nie jest przyczyną zwyrodnień. Miałam robione badania reumatoidalne -wszystko ok. Oczywiście mam za kilka dni wizytę u reumatologa, może zleci szerszy zakres badań
        Bolerioza, dnia moczanowa - wykluczone.
        Na 99,9% są to zmiany zwyrodnieniowe - póki co bez uzasadnionej przyczyny której będę szukać, jednakże na tą chwilę najważniejsze jest aby przynajmniej w jakimś stopniu zatrzymać jej rozwój i uśmierzyć ból.
        • asfiksja Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 22.09.23, 08:33
          Problem w tym, że zwyrodnienia nie bolą cały czas. One bolą w trakcie tworzenia się zmian, a potem przestają. Zmiana zostaje już na zawsze, zaczyna się sztywność, ale ból jest tylko przy ruchu, szczególnie przed rozruszaniem się. Szukałabym jeszcze problemu poza kolanami. Ból ciągły, nawet w spoczynku to może być też problem neurologiczny, pogadałabym z lekarzem o rezonansie dolnych odcinków kręgosłupa. Rezonans to bardzo dokładne badanie, dużo w nim wychodzi. Rezonans całkiem bez zmian to rzadkość, prawie każdy "coś ma". Może źle zrobiony?
          No i jeszcze rozważ psychiatrę - nie chodzi o to, że jest to ból urojony tylko może ci być łatwiej się z nim zmierzyć w ten sposób (i uniknąć silnych przeciwbólowych, które są bardzo toksyczne).
          • kajasanta1223 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 25.09.23, 10:03
            To znaczy, że przy chorobie zwyrodnień ból pojawia się tylko na początku a potem tylko okresowo ?
            • asfiksja Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 25.09.23, 17:02
              No nie, tak różowo nie jest, ból może towarzyszyć codziennie do końca życia. Ale przy podejmowaniu ruchu, nie w spoczynku. Jeśli boli cały czas, np. jak siedzisz albo leżysz bez ruchu to to jest najprawdopodobniej coś innego. Zbadałabym te przepływy w żyłach i ewentualnie rezonans dolnego odcinka kręgosłupa. No i jeszcze powtórzyłabym krzywą cukrową/insulinową. Natomiast jeśli boli tylko i wyłącznie przy ruchu, szczególnie mocno na początku przed rozruszaniem się to tak, to jest typowe dla zwyrodnień.
              Lekarze raczej nie traktują poważnie niewielkich zwyrodnień, bo ma je większość ludzi w pewnym wieku i najczęściej to nie one odpowiadają za silny ból.
        • reventa Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 25.09.23, 15:17
          A może wyjściem byłyby ćwiczenia na basenie? wzmocnisz mięśnie przy jednoczesnym nie obciążaniu kolan....
    • berdebul Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 22:50
      1. Dobry fizjoterapeuta
      2. Oklejanie taśmami.
      3. Basen jeżeli możesz.
      4. Suple i maści. Glukozamina, chondroityna, kolagen, a z maści coś z wyciągiem z kadzidłowca, pachnie strasznie, ale daje swietne efekty i szybko przynosi ulgę.
      • kajasanta1223 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 22.09.23, 08:02
        Dziękuję za info.
        Wszystko co wymienialas biorę.
        Glukozaminę w postaci leku, pozostałe w postaci suplementu. Kolagen czysty, kwas hialuronowy, serie witamin, chondroityna również w czystej postaci.
        U fizjoterapeuty byłam, niewiele pomógł.
        Taśmy były, poprawy zero.
        Na basen nie chodzę, w zamian za to jeżdżę na rowerze.
        • berdebul Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 22.09.23, 08:42
          Masz dobrze dobraną wysokość siodełka? Przy kolanach to bardzo istotne.
          Taśmy nie pomagają od razu, ale u mnie np. ustabilizowanie stopy i dużego palca bardzo pomogło kolanom.
          Dorzuć siarkę msm,
        • malaperspektywa Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 23.09.23, 09:57
          Rower przy problemach z kolanami to chyba nienajlepszy pomysł. Najlepiej basen albo nordic walking tylko koniecznie z dobrą techniką. Kije odciążają kolana przy prawidłowym chodzeniu, a jak wzmocnisz mięśnie, też trochę przy okazji schudniesz, to na pewno kolanom zrobi dobrze.
          • wapaha Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 23.09.23, 11:43
            malaperspektywa napisała:

> Rower przy problemach z kolanami to chyba nienajlepszy pomysł. Najlepiej basen
            > albo nordic walking tylko koniecznie z dobrą techniką. Kije odciążają kolana pr
            > zy prawidłowym chodzeniu, a jak wzmocnisz mięśnie, też trochę przy okazji schud
            > niesz, to na pewno kolanom zrobi dobrze.

przeciwnie-rower to bardzo dobry pomysł, to pierwsza aktywność-poza chodzeniem-zalecana po operacjach stawów kolanowych ( łąkotka, więzadła itd )
            • sza.aliczek Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 23.09.23, 20:28
              wapaha napisała:

> malaperspektywa napisała:
              >
              > > Rower przy problemach z kolanami to chyba nienajlepszy pomysł. Najlepiej
              > basen
              > > albo nordic walking tylko koniecznie z dobrą techniką. Kije odciążają kol
              > ana pr
              > > zy prawidłowym chodzeniu, a jak wzmocnisz mięśnie, też trochę przy okazji
              > schud
              > > niesz, to na pewno kolanom zrobi dobrze.
              >
              > przeciwnie-rower to bardzo dobry pomysł, to pierwsza aktywność-poza chodzeniem-
              > zalecana po operacjach stawów kolanowych ( łąkotka, więzadła itd )

------------------
              Tak, rower to bardzo dobry wybór. Jazdę na stacjonarnym podpowiadał każdy ortopeda, u którego byłam. Najlepszy jest poziomy - takie ułożenie ciała naprawdę nie wywołuje bólu/ zmęczenia stawów kolanowych.
          • berdebul Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 23.09.23, 20:43
            Zależy jak go ustawi. Przy dobrym ustawieniu to jedna z lepszych terapii.
            • sza.aliczek Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 23.09.23, 20:50
              Teraz się zastanawiam, czy mam dobrze wyregulowany? Ustawienie jest mechaniczne - naciskam coś tam ręką z boku i albo jadę w górę, albo w dół. Ale prawdę mówiąc to nie wiem, jakie powinno być ułożenie nóg? Wyprostowane? Ugięte?
              • berdebul Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 25.09.23, 14:54
                Prawie prosta noga w kolanie jak pedał jest w najniższym położeniu, metoda 109% jest najprostsza do zrobienia w domu.
                • sza.aliczek Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 25.09.23, 22:41
                  Dzięki. Nie zwracałam dotąd uwagi.
    • ardzuna Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 22:52
      Znam osobę, której w wieku mocno dojrzałym zdiagnozowano łuszczycowe zapalenie stawów, objawy były tylko ze strony stawów kolanowych. Może trzeba o to zapytać reumatologa.

Jeśli to tylko zwyrodnienie, to kolana lubią mocne mięśnie nóg. Jako weteranka bólów kolan mogę ci powiedzieć, że u mnie pomaga joga, ale nie od razu po wznowieniu ćwiczeń. Ale nie joga dla inwalidów, joga w powietrzu bez przemęczania się czy inne cuda, tylko rzetelna joga Iyengara z pozycjami stojącymi bez taryfy ulgowej. Pozycje należy ćwiczyć tak, żeby kolana w trakcie ich wykonywania nie bolały. Fizjoterapia nie wzmocni ci mięśni nóg. Rehabilitacja też za wiele nie da.

Brzmi mało wiarygodnie, bo z bolącymi kolanami trzeba na przekór wszystkiemu ćwiczyć, ale to działa.
      • kajasanta1223 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 22.09.23, 08:17
        Chorujesz na zwyrodnienie stawów kolanowych ?
        U mnie to ewidentnie brak mazi stawowej, i niszczenie chrząstki stawowej
        • ardzuna Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 22.09.23, 20:35
          "Pacjenci z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego powinni unikać nadmiernego wysiłku podczas wykonywania codziennych czynności. Jednocześnie zalecane są ćwiczenia, które pomogą uporać się z dolegliwościami bólowymi. Konieczne jest więc zachowanie równowagi pomiędzy aktywnością fizyczną i fazą odpoczynku. Ćwiczenia wzmacniające sprzyjają rozbudowywaniu mięśni wokół kolana, dzięki czemu jego stawy są lepiej chronione i odpowiednio podparte. Trening poprawiający giętkość zwiększa ogólną sprawność ruchową, dlatego pacjentom zalecana jest joga i ćwiczenia tai-chi. "
          sportoklinik.pl/choroba-zwyrodnieniowa-stawu-kolanowego-jak-sobie-z-nia-poradzic/
          Nie wiem, co dolega moim kolanom poza bólami. Nigdy ich nie badałam.
          Czasem trudno powiedzieć, skąd wynika ból (dotyczy to też np. kręgosłupa). Każdy w pewnym wieku ma zwyrodnienia stawów, co nie oznacza, że to one są przyczyną bólu.
          • mandre_polo Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 23.09.23, 07:17
            Podpiszę się. Każdy bardzo dobry fizjoterapeuta sprawdza miejsca przy kolanach. Jest tam bił bez względu czy ćwiczymy czy nie. Najważniejsze to ćwiczenia regularne na rozciąganie, nauka spacerowania(!) i prawidłowej postawy. To drugie można poszukać na YT o co chodzi. Rehabilitacja jest tylko wspomaganiem naszej pracy
            • malaperspektywa Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 23.09.23, 09:59
              100/100. Tylko systematyczne ćwiczenia.
      • mava1 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 25.09.23, 10:59
        >Fizjoterapia nie wzmocni ci mięśni nóg.

co ty za bzdury wypisujesz? oczywiście, że fizjoterpia wzmocni mieśnie nóg. Naogladałam się ćwiczeń fizjoterapetycznych, wyjeżdżając corocznie do osrodka wczasowo-rehabilitacyjnego, u osób z róznymi problemami m.in. kolan.
        Pewnie, że 2 cz y3 tyg. nie pomogą ale fizjoterapeuta pokazuje jak trzeba ćwiczyć, co mozna robic samemu czy jakie zabiegi (naświetlania czy magnetoterapia) mozna sobie zafundować. Teraz nie trzeba ich nawet wykonywac w gabinetach bo mozna samemu kupic lampę czy inne urządzenie.
        Natomiast celem jogi, jakiejkolwiek, nie jest przede wszystkim wzmacnianie mięśni. To, ze asany je wzmacniają to oczywiscie jest efekt w ogóle aktywnosci fizycznej. Zresztą takie ćwiczenia (z jogi) spotykamy w wielu innych ćwiczeniach, choćby w "zwykłej" gimnastyce czy innych fitnesowych zajęciach..
        Nie trzeba uprawiać magicznej jogi, takiej czy innej. A sama jogę ćwiczę od wielu lat.
    • panirobak82 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 21.09.23, 23:22
      Współczuje, sama borykam się z problemem z kolanem i lekarz zalecił ten zastrzyk z kwasem hialuronowym ale mam pietra bo wstyd sie przyznac boje sie. Zastrzyk w kolano brzmi przerażająco, możesz napisac czy boli? Jakie to uczucie? Zdrowia Życzę
      • kajasanta1223 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 22.09.23, 08:28
        Ja na widok igły niemalże mam atak paniki.
        Dla mnie zastrzyk w kolano brzmiał conajmniej jak amputacja nogi 😊
        Nic bardziej mylnego. Sam zastrzyk, to tylko lekkie ukłucie, trwa 3 sekundy. Bardziej boli pobranie krwi, bo jednak igła jest wtedy dłużej w ciele.
        Po zastrzyku czułam przez około 2h taki lekki dyskomfort w kolanie, jakby rozpieranie.
        Lekarz uprzedził, że przez 1 dobę może być niewielki ból, i faktycznie był, ale do wytrzymania na spokojnie.
        Nie masz się czego bać. Jeżeli ma ulżyć w bólu, to się nie zastanawiaj. U mnie póki co nie pomógł 😔
        • presens Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 23.09.23, 21:35
          Mój znajomy ortopeda podając ten zastrzyk mężowi stwierdził, że 80 % tych drogich zastrzyków(700 kosztowal) podawanych jest źle tj nie we właściwe miejsce
      • nick_z_desperacji Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 22.09.23, 18:22
        Mniej niż większość domięśniowych. W stawie masz przestrzeń wypełnioną mazią, siłą rzeczy nieunerwioną. Tam nie ma co boleć, więc podania praktycznie nie czujesz.
        • wapaha Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 23.09.23, 11:45
          nick_z_desperacji napisała:

> Mniej niż większość domięśniowych. W stawie masz przestrzeń wypełnioną mazią, s
          > iłą rzeczy nieunerwioną. Tam nie ma co boleć, więc podania praktycznie nie czuj
          > esz.

nie czuje się-gdy kolana sa rozwalone, luźne, stare ze zwyrodnieniami a podawanego płynu jest niewiele
          zdrowe, zwarte kolano o właściwej strukturze jak najbardziej odczuje iniekcję - ja mimo bardzo wysokiego progu bólu spociłam się jak mysz i syczałam doktorowi że wolę rodzić tongue_out ( osocze)
          • kajasanta1223 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 25.09.23, 14:36
            Pomogło Ci osocze ?
            • wapaha Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 25.09.23, 14:37
              kajasanta1223 napisała:

> Pomogło Ci osocze ?

Bardzo
              Odzyskałam swoje życie
              • sza.aliczek Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 25.09.23, 23:14
                A możesz napisać, ile zapłaciłaś - jeśli to mniej więcej czas teraźniejszy.
              • kajasanta1223 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 28.09.23, 14:47
                Dzięki, chyba nie pozostaje nic innego jak spróbować
              • kajasanta1223 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 28.09.23, 22:50
                Możesz mi napisać jakie miałaś wskazania do podania osocza ? Czy też zwyrodnienie stawów kolanowych ?
                Brałaś może kwas hialuronowy przed osoczem ?
                • wapaha Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 29.09.23, 11:03
                  1. Stan po rekonstrukcji więzadła krzyżowego-naderwaniu pobocznego-uszkodzeniu łąkotki. Nie mam zwyrodnień- kolano ze zwartą stabilną strukturą
                  2.W czerwcu 2022 miałam podane osocze a we wrzesniu 2022 shota (osocze+kwas hialu) - każda z iniekcji kosztowała ok 800zł
                  3. Nie miałam podawanego samego kwasu - lekarz nawet nie brał pod uwagę na serio takiej opcji- kwas hialu podaje się przy konkretnych wskazaniach ( zwyrodnienia właśnie) a w moim przypadku szkoda było na to po prostu kasy
    • ardiss1 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 22.09.23, 07:55
      A może rehabilitacja by Ci pomogła?
      Zeszłej jesieni tez bolało mnie kolano.....jeżu spać nie mogłamsad
      Chodziłam wówczas do fizjo na masaże an kręgosłup i on powiedział by wziąć po 5 zabiegów ultradzwieków z maścią u mnie to był Voltaren+ 5 zabiegów krioterapii. Ból minął. Jestem w Twoim wieku.
      • kajasanta1223 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 22.09.23, 08:29
        Miałam rehabilitację, nie pomogła.
    • totutotam.org Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 22.09.23, 08:05
      Latem zawsze gorzej.
      Z suplementami będzie jak w przypadku menopauzy, jednym pomoże to innym tamto; próbuj z kolagenem. BASEN, masaże w wodzie, dla wielu jest to strzał w 10.
      Żyły sobie też obejrzyj, ból może częściowo pochodzić stamtąd.
      • kajasanta1223 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 22.09.23, 08:31
        Dziękuję, żyły nie były sprawdzane.
        Spróbuję wsiąść skierowanie do lekarza, który się tym zajmuje.
        • asfiksja Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 22.09.23, 08:35
          Zaraz, a mnie wyżej odpisałaś, że układ krążenia jest w porządku. To zrób dopplera kończyn dolnych.
    • mandre_polo Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 22.09.23, 08:46
      Szukać bardzo dobrego fizjoterapeuty który ustali ćwiczenia, postawę. Być może krioterapia. Ciało składa się z taśm. Nie liczyłabym na szybko poprawę a proces
    • pade Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 22.09.23, 09:46
      Zwyrodnienia w kolanach wcale nie muszą boleć. A poza tym, one skądś się wzięły. Może źle stawiasz stopy, może masz płaskostopie, albo hipermobilność. Źle ustawiona miednica, nawet lekka rotacja ma wpływ na kolana.
      Powinien Cię ktoś obejrzeć od stóp do głów. I to najlepiej dobry fizjoterapeuta. Albo osteopata.
      Nie lekceważyłabym fizjoterapii. Odpowiednie masaże i ćwiczenia są w stanie na długo zapobiec bólowi.
    • makurokurosek Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 22.09.23, 09:57
      Kilka lat temu w mojej bliskiej rodzinie stwierdzono Zespół Ehlersa-Danlosa, tylko jedna osoba była dokładnie przebadania w tym kierunku, ale jest mały prosty test który wykazał, że z prawdopodobnie mamy ją wszyscy z tej linii rodzinnej.
      Jeżeli tak jest, to choroba była w linii mojej babci , kobiety której cała rodzina cieszyła się zdrowiem i długim życiem ( niemal wszyscy dożyli setki), ale jak tak bardziej skupiliśmy się na objawach choroby to całkiem możliwe, że babcia je miała tylko świadomie czy też nieświadomie dostarczała organizmowi substancje pomocnicze na stawy.
      Jednym słowem moja babci bardzo często "wysysała" szpik z kości.

• kiddy Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 23.09.23, 11:35
      Po pierwsze, skonsultuj z lekarzem POZ, jakie badania powinnaś zrobić. Myślę, że wskazana byłaby wizyta u reumatologa i neurologa.
      Po drugie, musisz poprawić mobilność stawów. Nie chodzi o rehabilitację, tylko o codzienne ćwiczenia, które poszerzają zakres ruchu, likwidują przykurcze mięśni, rozciągają. Bez obciążeń, mogą być na leżąco.
      Po trzecie, dałabym sobie spokój z suplementami, kolagenem itd. Jakoś żaden z wielu ortopedów, z którymi miałam do czynienia, nie uważał tych preparatów za pomocne.
      • kiddy Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 23.09.23, 11:37
        Doczytałam, że dużo siedzisz. Co godzinę wstań od biurka i przejdź się. Zrób krążenia stopami, uruchom pompę mięśniową, odciąż uciśnięte nerwy. Zobacz, czy fotel nie uciska okolicy podkolanowej, czy stopy nie wiszą ci w powietrzu ( może potrzebny jest podnóżek?).
      • ardzuna Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 23.09.23, 12:23
        kiddy napisała:

> o codzienne ćwiczenia, które poszerzają zakres ruchu, likwidują przykurcze mięś
        > ni, rozciągają. Bez obciążeń, mogą być na leżąco.

Bez obciążeń nie ma mowy o wzmocnieniu mięśni, a to jest kluczowe.
        • kiddy Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 25.09.23, 12:34
          Bez obciążenia stawów, o to mi chodziło.
          • ardzuna Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 25.09.23, 22:52
            Jeśli mięśnie w okolicy stawów są obciążone, to i stawy są obciążane, chyba nie ma na to sposobu. Powinny być obciążane w taki sposób, żeby nie bolały (dlatego tak polecałam bardziej statyczną formę pracy, która pozwala na kontrolowanie pozycji, w jakiej jest kolano i eliminację bolesności).
      • kajasanta1223 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 25.09.23, 09:45
        Dziękuję za odpowiedź
        Tak jestem pod opieką ortopedy, ale jak sam przyznał zwyrodnienia to nie jego działka, więc czekam prywatnie do specjalisty.
        Do reumatologa idę w tym tygodniu.
        Masę badań zrobiłam, i wszystkie wyszły ok, oprócz RTG
        Także nie wiem co mogłabym jeszcze zrobić ?
        • mandre_polo Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 25.09.23, 09:56
          Potrzebny lekarz który spojrzy całościowo na ciało, ortopeda najczęściej chce ciąć ale są już przypadki kiedy myślą o rehabilitacji, przyczynach
    • pavia Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 23.09.23, 11:41
      A na USG woda w kolanie wyszła? Ja też mam zwyrodnienie kolana, leczenie polegało głównie na braniu niezbyt zdrowego Nimesilu i takiego leku Structum. Miesiąc , dwa ok- potem to samo. Po USG ściągnęli wodę, wstrzyknęli kwas hialuronowy i mam wrażenie, że pomogło.
      Upierdliwa ta dolegliwość, niestety.
      • kajasanta1223 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 25.09.23, 09:43
        Woda w kolanie nie wyszła na USG. Wczoraj miałam rezonans magnetyczny, wie zobaczymy co tu pokaże.
        Jestem pod opieką ortopedy, który średnio się zna na Zwyrodnieniach, więc czekam na wizytę prywatną.
        Ponad to w tym tygodniu mam reumatologa....
        A jak Ty sobie radzisz z tym schorzeniem ?
        Co Ci najbardziej pomaga ?
        Ja jestem już trochę podłamana......
    • duola77 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 23.09.23, 21:53
      Jeśli są już zmiany w warstwie podchrzęstnej to sprawa jest bardzo poważna . Sama chrząstka pewnie wytarta znacznie .I to zwężenie szpar stawowych i penie mało płynu maziowego , który by chrząstkę odżywiał.

Znajdź dobrego ortopedę i fizjoterapeutę . Na tym etapie sama niewiele zdziałasz.
      • kajasanta1223 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 25.09.23, 09:40
        Tak, są zmiany niestety.
        Ja sama nie robię nic. Czekam na wizytę u ortopedy prywatnie, bo ten na NFZ do którego chodzę raczej średnio się zna.
        Mam też w tym tygodniu Reumatologa. Wczoraj miałam rezonans magnetyczny kolana.
        Także działam.
        • sza.aliczek Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 25.09.23, 23:07
          kajasanta1223 napisała:

> Tak, są zmiany niestety.
          > Ja sama nie robię nic. Czekam na wizytę u ortopedy prywatnie, bo ten na NFZ do
          > którego chodzę raczej średnio się zna.
          > Mam też w tym tygodniu Reumatologa. Wczoraj miałam rezonans magnetyczny kolana.
          > Także działam.
          -------------------
          Bardzo ci współczuję bólu i doskonale rozumiem.
          Mnie drażni, że ort. tak skąpo interesują się całokształtem. Mówię o lekarzach komercyjnych.
    • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 25.09.23, 23:29
      Nie czytałam wszystkich odpowiedzi, więc może się powtórzę:
      1. Kupić biurko regulowane, przy którym można wygodnie stać lub siedzieć. Jeśli się nie da wstawić takiego do miejsca pracy to dbać o to, żeby co godzinę wstawać, chodzić, dreptać w miejscu.
      2. Mojej siostrze po złamaniu oraz mojemu tacie ze zwyrodnieniami stawów pomógł zalecony przeze mnie bulion na kurzych łapkach i skrzydełkach, gotowany bardzo długo na wolnym ogniu. Do tego galaretki na żelatynie. Można oczywiście suplementować kolagen, ale drogo i ciężko trafić na "uczciwy".
      3. Poza RTG może warto zrobić rezonans kolan?
    • irma223 Re: Zwyrodnienie stawów kolanowych ;( i ciągły b 28.09.23, 23:03
      Ale jakieś maści przeciwbólowe używasz? Fatum? Voltaren? Coś innego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka