Dodaj do ulubionych

Sałatka, która może dzień postać

22.09.23, 09:57
Macie jakieś ulubione?
Ale warunek: nie na słodko, bez żadnej kukurydzy, ananasa czy selera.
Mam jutro małe spotkanie rodzinne i może czas na coś spoza dotychczasowego kanonu.
Zaproponujcie coś.
Obserwuj wątek
    • pepsi.only Re: Sałatka, która może dzień postać 22.09.23, 11:51
      Serio?! Proponuję dowolną, taką jaką lubicie bez kukurydzy, ananasa, selera.
      Przygotuj składniki w jednej misce, nie musisz mieszać składników, a sos/majonez czy tam jogurt osobno.
      Przed samym podaniem dodajesz sos/majonez/jogurt i wtedy mieszasz i dajesz na stół.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Sałatka, która może dzień postać 22.09.23, 17:51
        Ale jak zostawi pokrojone warzywa na dobę bez wymieszania z majonezem, to one na skutek długiego kontaktu z powietrzem stracą większość witamin. Po co jeść taką bezwartościową sałatkę??
        Sałatkę trzeba wymieszać z czymś tłustym od razu o pokrojeniu.
      • bruy-ere Re: Sałatka, która może dzień postać 22.09.23, 17:56
        pepsi.only napisała:

> Serio?! Proponuję dowolną, taką jaką lubicie

Przecież pisze wyraźnie, że ma być spoza kanonu...
        I nie, nie wystarczy dowolnej sałatki nie zalewać dressingiem, żeby przetrwała, bo mogą warzywa podejść wodą czy klapnąć. Serio.
    • sueellen Re: Sałatka, która może dzień postać 22.09.23, 12:30
      Wszystkie na bazie kapusty robię na dwa dni. Na drugi dzień są nawet lepsze.. Ale to nie sałatka tylko surówka więc nie wiem czy się liczy.
    • ursula.iguaran Re: Sałatka, która może dzień postać 22.09.23, 12:53
      Moja ulubiona, robiona przez teściową, sałatka śledziowa. Spokojnie może stać jeden dzień, nawt na drugi jest lepsza bo trochę się składniki przegryzą.

Układasz warstwami w szklanym naczyniu (najlepiej o płaskim dnie).
      Cebula pokrojona w piórka
      Śledź matjas pokrojony w kostkę
      Marchewka gotowana potarta na tarce o grubych oczkach
      Ogórek kiszony potarty na tarce o grubych oczkach i odciśnięty z soku (to ważne żeby dobrze odcisnąć, inaczej zupa się robi)
      Ziemniak gotowany potarta na tarce o grubych oczkach
      Pokrojone w kostkę gotowane jajka
      Natka pietruszki

Warstwy sledzia, marchewki, ziemniaka i ogórka smarujesz majonezem.

Każda warstwa powinna mieć maks 0,5 cm.
    • leyla76 Re: Sałatka, która może dzień postać 22.09.23, 16:58
      Moja ulubiona to ta, robię dzień wcześniej , żeby zabrać ze sobą do pracy na lunch. Jedynie sos dodaje przed samym jedzeniem.

www.eatingbirdfood.com/roasted-broccoli-kale-quinoa-salad/
      • taje Re: Sałatka, która może dzień postać 22.09.23, 17:16
        Brzmi ciekawie i jaka zdrowa! z chęcią wypróbuję. A próbowałaś może z innymi kaszami? Jakoś nie mogę się przekonać do smaku komosy. Może kuskus perłowy albo pęczak? Albo kasza jaglana?
        • leyla76 Re: Sałatka, która może dzień postać 22.09.23, 17:59
          Powinno być raczej cos drobnego. Kuskus powinien być ok, moze tez drobny bulgur.
          Szczerze, to ja czasem jem bez quinoa, albo z bardzo mała ilością . Same warzywa + ciecierzyca+ feta tez jest super.
    • mama-ola Re: Sałatka, która może dzień postać 22.09.23, 17:59
      Założyłam kiedyś podobny wątek i były bardzo dobre propozycje. Postaram się znaleźć.
    • mama-ola Re: Sałatka, która może dzień postać 22.09.23, 18:02
      Znalazłam:
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,176043901,176043901,Salatka_ktora_dobe_wytrzyma_i_bedzie_dobrze.html
    • arwena_111 Re: Sałatka, która może dzień postać 22.09.23, 18:16
      Bardzo lubię : brokuł, makaron, suszone pomidory w oleju, prażony słonecznik. Do tego sos z oliwy po pomidorach i ziół toskańskich/suszonych pomidorów, czosnku, bazyli ( suche przyprawy ).
      Jest lekka i najlepsza na drugi dzień.
      • arwena_111 Re: Sałatka, która może dzień postać 22.09.23, 18:17
        A i brokuł i makaron ( rurki ) ugotowane al dente.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka