nowaczek12345 22.09.23, 09:57 Macie jakieś ulubione? Ale warunek: nie na słodko, bez żadnej kukurydzy, ananasa czy selera. Mam jutro małe spotkanie rodzinne i może czas na coś spoza dotychczasowego kanonu. Zaproponujcie coś. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pepsi.only Re: Sałatka, która może dzień postać 22.09.23, 11:51 Serio?! Proponuję dowolną, taką jaką lubicie bez kukurydzy, ananasa, selera. Przygotuj składniki w jednej misce, nie musisz mieszać składników, a sos/majonez czy tam jogurt osobno. Przed samym podaniem dodajesz sos/majonez/jogurt i wtedy mieszasz i dajesz na stół. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Sałatka, która może dzień postać 22.09.23, 17:51 Ale jak zostawi pokrojone warzywa na dobę bez wymieszania z majonezem, to one na skutek długiego kontaktu z powietrzem stracą większość witamin. Po co jeść taką bezwartościową sałatkę?? Sałatkę trzeba wymieszać z czymś tłustym od razu o pokrojeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Sałatka, która może dzień postać 22.09.23, 17:56 pepsi.only napisała: > Serio?! Proponuję dowolną, taką jaką lubicie Przecież pisze wyraźnie, że ma być spoza kanonu... I nie, nie wystarczy dowolnej sałatki nie zalewać dressingiem, żeby przetrwała, bo mogą warzywa podejść wodą czy klapnąć. Serio. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Sałatka, która może dzień postać 22.09.23, 12:30 Wszystkie na bazie kapusty robię na dwa dni. Na drugi dzień są nawet lepsze.. Ale to nie sałatka tylko surówka więc nie wiem czy się liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ursula.iguaran Re: Sałatka, która może dzień postać 22.09.23, 12:53 Moja ulubiona, robiona przez teściową, sałatka śledziowa. Spokojnie może stać jeden dzień, nawt na drugi jest lepsza bo trochę się składniki przegryzą. Układasz warstwami w szklanym naczyniu (najlepiej o płaskim dnie). Cebula pokrojona w piórka Śledź matjas pokrojony w kostkę Marchewka gotowana potarta na tarce o grubych oczkach Ogórek kiszony potarty na tarce o grubych oczkach i odciśnięty z soku (to ważne żeby dobrze odcisnąć, inaczej zupa się robi) Ziemniak gotowany potarta na tarce o grubych oczkach Pokrojone w kostkę gotowane jajka Natka pietruszki Warstwy sledzia, marchewki, ziemniaka i ogórka smarujesz majonezem. Każda warstwa powinna mieć maks 0,5 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Sałatka, która może dzień postać 22.09.23, 16:58 Moja ulubiona to ta, robię dzień wcześniej , żeby zabrać ze sobą do pracy na lunch. Jedynie sos dodaje przed samym jedzeniem. www.eatingbirdfood.com/roasted-broccoli-kale-quinoa-salad/ Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Sałatka, która może dzień postać 22.09.23, 17:16 Brzmi ciekawie i jaka zdrowa! z chęcią wypróbuję. A próbowałaś może z innymi kaszami? Jakoś nie mogę się przekonać do smaku komosy. Może kuskus perłowy albo pęczak? Albo kasza jaglana? Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Sałatka, która może dzień postać 22.09.23, 17:59 Powinno być raczej cos drobnego. Kuskus powinien być ok, moze tez drobny bulgur. Szczerze, to ja czasem jem bez quinoa, albo z bardzo mała ilością . Same warzywa + ciecierzyca+ feta tez jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Sałatka, która może dzień postać 22.09.23, 17:59 Założyłam kiedyś podobny wątek i były bardzo dobre propozycje. Postaram się znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Sałatka, która może dzień postać 22.09.23, 18:02 Znalazłam: forum.gazeta.pl/forum/w,567,176043901,176043901,Salatka_ktora_dobe_wytrzyma_i_bedzie_dobrze.html Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Sałatka, która może dzień postać 22.09.23, 18:16 Bardzo lubię : brokuł, makaron, suszone pomidory w oleju, prażony słonecznik. Do tego sos z oliwy po pomidorach i ziół toskańskich/suszonych pomidorów, czosnku, bazyli ( suche przyprawy ). Jest lekka i najlepsza na drugi dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Sałatka, która może dzień postać 22.09.23, 18:17 A i brokuł i makaron ( rurki ) ugotowane al dente. Odpowiedz Link Zgłoś