gris_gris
22.09.23, 15:16
Moze mi poradzicie, jakie drzewo/drzewa bedzie dla mnie ok? Chce je posadzic na koncu ogrodu (niewielkiego), pod murem, zeby zaslonilo dom, ktory jest jakies 20 m od muru, a konkretnie okno na pietrze tego domu. Ktore drzewa szybko rosna i maja rozlozysta korone, ale korzenie nie na tyle potezne, zeby nie mogly rosnac blisko muru? Krzewy nie wystarcza (wysokosc). Zdaje sobie sprawe, ze nie urosnie od razu, ale wolalabym czekac 5 lat, a nie 30 (gdybym mogla 30, sadzilabym dab). Jakiej wielkosci drzewo warto w ogole kupic? Szkolki maja rozne, ale czytalam, zeby nie kupowac wiekszego niz 1,8 m, bo trudno mu sie bedzie przyjac.
Ekspozycja pd-zach, klimat lagodny, duzo deszczu, gleba nie wiem jeszcze jaka, ale obok rosna bzy i roze. Wlasnie, chodzi mi jeszcze o styl - zeby pasowalo do istniejacego juz, romantycznego ogrodu, ktory jest bardzo ladny, ale brakuje mu niestety drzew z tylu.
Przychodzi mi na mysl brzoza, ale chyba z 10 lat minie, zanim przestanie byc badylkiem? Czy moze posadzic ze trzy? Lub klon, albo lipa (ale te chyba wolno rosna?). Chce tez drzewo figowe, ale to raczej w innym miejscu, bo one chyba nie rosna wysokie, tylko bardziej rozlozyste, albo moze raczej moga byc wysokie, ale znow za 30 lat.