Dodaj do ulubionych

Ser feta do salatki greckiej

22.09.23, 18:30
Jaki polecacie? bo mnie sie ten w kostce rozwala podczas krojena a potem sie skleja
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 18:37
      Mnie też, ale myślałam, że tak po prostu musi być.
      Może wypróbuj taki już pokrojony w eleganckie kosteczki pływające w oleju?
      • akseinga1975 Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 19:04
        Mnie tez nie przeszkadzalo jak robilam dla domownikow😁 ale teraz musze na wynos zrobic i chcialabym zyby bylo bardziej elegancko. A probowalas tych w kostke?
        • mama-ola Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 19:17
          Nie, ale wyglądają smakowicie smile
        • little_fish Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 19:52
          Kostki arla są twarde i się nie rozwalają 🙂
        • misiamama Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 19:56
          Mnie te kostki nie smakują są twarde i słone niepodobne do fety greckiej. One są dobre do zapiekanek imo
        • panna.nasturcja Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 19:58
          Kostki się nie rozwalają, ale są niesmaczne i twarde.
    • taje Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 19:06
      Grecka feta jest twardsza niż np. francuska.
      • leosia-wspaniala Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 19:13
        Feta jest tylko grecka.

BTW, trzeba kupić dobrą, a nie tego miękiszona marki M.
        • akseinga1975 Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 19:15
          A ten Arla Apetina dobry jest?
          • mysiulek08 Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 19:18
            arla tez sie rozwala, ten w kostkach w oleju z ziolami i oliwkami jest ok
            • little_fish Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 19:53
              W kostkach naturalny też się nie rozwala.
          • mimfa Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 19:19
            Kup prawdziwą fetę w Lidlu, chociaż akurat ten fetopodobny ser Pilosa tez jest całkiem twardy.
        • taje Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 19:20
          Nie tylko. Jest też feta francuska, duńska, czy nawet bułgarska.
          • szczera.wiera Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 19:26
            Bułgarski jest solan, feta tylko grecka
            • taje Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 19:28
              Nie do końca - en.m.wikipedia.org/wiki/Feta
          • taje Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 19:26
            A, i nie mówię o chronionej nazwie pochodzenia, tylko o rodzaju sera, który potocznie nazywa się fetą.
          • snakelilith Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 19:27
            taje napisała:

> Nie tylko. Jest też feta francuska, duńska, czy nawet bułgarska.
            >

Feta to chronione określnie na grecki ser z owczego mleka, ewentualnie z małą częścią mleka koziego. Ale dziś fetą nazywa się także grecko podobny ser z mleka krowiego, smakujący jak styropian.
            Ty masz pewno na myśli po prostu ser owczy i faktycznie do greckiej sałatki lepiej kupić ser owczy - francuski, duński, bułgarski, albo turecki, niż to coś, co jest pseudofetą.
            • taje Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 19:29
              Dokładnie tak.
            • mysiulek08 Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 19:31
              grecko podobny ser z mleka krowiego, smakujący jak styropian

nie przesadzasz? to, ze trafilas akurat na taki, nie znaczy, ze kazdy tak smakuje
              • akseinga1975 Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 19:49
                Ale to skomplikowane, jestem zagubiona😁
                • snakelilith Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 20:03
                  akseinga1975 napisała:

> Ale to skomplikowane, jestem zagubiona😁

To nie jest skomplikowane, tylko nie kieruj się określeniem feta, bo to bywa jak widać mylące. Do sałatki greckiej szukaj świeżego sera owczego dojrzewającegi około 3 miesiące w solance. Feta z mleka krowiego smakuje całkiem inaczej, zwykle nienajlepiej. Tak feta jest jednak tańsza.
              • snakelilith Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 19:57
                mysiulek08 napisała:

> nie przesadzasz? to, ze trafilas akurat na taki, nie znaczy, ze kazdy tak smaku
                > je

Feta to ser z mleka owczego i skoro mówimy o oryginalnej greckiej sałatce, to taki ser powinien w niej być.
                Ty na własny użytek możesz używać fety z mleka krowiego. Ja osobiście jestem zdania, że z mleka krowiego robi się lepsze sery i fetę jadam tylko z mleka owczego. I to 100% owczego, bo nie lubię dodatku koziego.
                • taje Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 19:59
                  Zastanawiam się, która feta twardsza - ta tylko z owczego, czy ta z mieszanki z kozim. A może nie ma różnicy?
                  • snakelilith Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 20:09
                    taje napisała:

> Zastanawiam się, która feta twardsza - ta tylko z owczego, czy ta z mieszanki z
                    > kozim. A może nie ma różnicy?
                    >

Twardość, czy kruchość zależy w dużym stopniu od zawartości tłuszczu. U mnie w sklepach tureckich mają bardzo duży wybór owczego sera, z róną zawartością tłuszczu, różną długością dojrzewania, pewnie też pochodzeniem i one faktycznie się od siebie różnią konsystencją.
                    Ale często kupuję też ser francuski, on faktycznie bywa bardziej kremowy, bardziej standaryzowany. Choć pewnie we Francji wybór też jest większy i masz różne. . Mleko kozie nie robi moim zdaniem różnicy w konsystencji, ale w smaku. Mi to śmierdzi, choć mój mąż lubi i dla niego czasem taki ser kupuję.
                • mysiulek08 Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 20:18
                  ale polecialas ogolem, ze ser typu 'feta' z krowiego mleka jest styropianem, ja twierdze, ze nie jest

nie lubie mleka i przetworow z mleka owczego i koziego i mam z tego powodu nie robic salatki z krowim w typie fety???
                  • snakelilith Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 20:28
                    mysiulek08 napisała:

> ale polecialas ogolem, ze ser typu 'feta' z krowiego mleka jest styropianem, ja
                    > twierdze, ze nie jest

Ty se twierdź co chcesz, a ja będę twierdziła swoje. Krowia feta nigdy nie będzie smakowała jak owcza. I nie ma potrzeby jej kupować. Owcza feta jest w cywilizowanym świecie dosyć łatwo dostępna i nie jest też aż tak dużo droższa od krowiej, nie trzeba korzystać z erzaców.
                    • mysiulek08 Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 20:34
                      nie lubie owczej, wiec wybieram ser typu feta z mleka krowiego, proste?
                      • snakelilith Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 20:46
                        mysiulek08 napisała:

> nie lubie owczej, wiec wybieram ser typu feta z mleka krowiego, proste?
                        >

Ale autorka nie pytała co ty wybierasz zamiast, a jak fetę kupić. Fetę, a nie fetopodobny ser z mleka krowiego.
            • al_sahra Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 20:08
              snakelilith napisała:

> Feta to chronione określnie na grecki ser z owczego mleka, ewentualnie z małą c
              > zęścią mleka koziego. Ale dziś fetą nazywa się także grecko podobny ser z mleka
              > krowiego, smakujący jak styropian.

O ile wiem, to EU wycofało się z tego i nazwę uznano za potoczną, w konsekwencji pozbawiając ją ochrony. M. in. Francuska firma Valbreso używa słowa “feta” na swoich produktach (z owczego mleka). Szereg izraelskich producentów zresztą też. Nie wiem o innych krajach, bo tylko z tych dwóch źródeł kupuję importowaną fetę, na dodatek do jednego rodzaju produkowanego w USA. Wszystkie trzy są przepyszne, (moim zdaniem lepsze niż grecka) i nie mają nic wspólnego że styropianem smile.

https://storage.googleapis.com/images-fol-prd-83dd8b8.fol.prd.v8.commerce.mi9cloud.com/product-images/detail/20500800000.jpg
              • snakelilith Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 20:14
                al_sahra napisał(a):

Wszystkie trzy są przep
                > yszne, (moim zdaniem lepsze niż grecka) i nie mają nic wspólnego że styropianem
                > smile.

Pisząc styropian mają na myśli fetę z mleka krowiego. Dla mnie mleko krowie nie smakuje jak owcze. Punkt. To czy bułgarski, czy izraelski ser owczy nazwie się fetą jest mi obojętne, ja sama kupuję różne sere owcze do greckiej sałatki i nie tyko. Ale krowiej fety nie kupuję wcale, choć zdarza mi się taką czasem zjeść u kogoś w sałatce. Można sobie darować.
                • akseinga1975 Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 20:18
                  Nie mam jutro zbyt duzo czasu, ale poszukam tego owczego w solance.
              • mysiulek08 Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 20:20
                tez kupuje, tylko z krowiego mleka i nie narzekam, sama tez robie
                • snakelilith Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 20:33
                  mysiulek08 napisała:

> tez kupuje, tylko z krowiego mleka i nie narzekam, sama tez robie
                  >

No to robisz fetopodobny ser z krowiego mleka, ale to nie jest feta z mleka owczego i smakuje inaczej. Autorka jednak sera nie chce robić, a go kupić. Pewnie coś co smakuje choć trochę podobnie do tego co może zna z urlopu z Grecji, czy na Bałkanach. Węc nie ma potrzeby by kupowała coś, co fetą nie jest.
                  • mysiulek08 Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 20:37
                    przeciez sie nie upieram, ze robie oryginalna li jedynie prawilna fete, owczej nie znosze, a z dodatkiem koziego to juz w ogole, wiec jesli kupuje to ser solankowy typu feta i takie tez robie

a autorka uzywala, jak wiekszosc, 'fety' krowiej i smak jej nie przeszkadzal, tylko to, ze sie kruszy, wiec szuka rozwiazan

ps
                    poluznijcie z prince te swoje kije tongue_out

eot
                    • snakelilith Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 20:44
                      mysiulek08 napisała:

>
                      > ps
                      > poluznijcie z prince te swoje kije tongue_out

Sama se poluzuj, bo znowu sIę czepiasz tylko do czepiania. Dla mnie krowia feta smakuje jak styropian, ale ty masz najwyraźniej jakiś problem z przyjęciem, że inni mają swoje własne zdanie i preferencje. Przypuszczam jednak, że chodzi tu tylko o MOJE zdanie, które cię bardzo coś kłuje.
                    • princesswhitewolf Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 20:57
                      >poluznijcie z prince te swoje kije tongue_out

cos ty, ja uwielbiam klotnie o nabial ze snejkowa. Przegapilam ta bo bylam poza domem. No ale coz...
          • princesswhitewolf Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 20:06

>Jest też feta francuska

Co masz na mysli?
    • bi_scotti Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 19:26
      W polskim sklepie kupuje bulgarska, w arabskim macedonska - the best for me smile Przez lata wyprobowalam z dziesiatki fet roznych proweniencji i w tym momencie that's my preference. Never ever pokrojone w kosteczki w oliwie - that's abominaton wink W kawalku, takim uczciwym z extra brine, ktore uprzejma pan sprzedajca dolewa po zwazeniu mojego kawalka. Love feta! Cheers.
      • princesswhitewolf Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 20:56
        z beczki

( dodam tylko to slowo, i sie podpisze)
    • princesswhitewolf Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 20:22
      Tak konkretnie odpowiadajac to jesli tam gdzie mieszkasz to te:
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 21:53
      Kroje nicią dentystyczna, zawsze wychodza równe kawałki
      • akseinga1975 Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 21:56
        Mistrzu na to bym nie wpadla.
    • bei Re: Ser feta do salatki greckiej 22.09.23, 23:27
      Ułóż fetę na wierzchu, przemieszaj lekko przed podaniem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka