princesswhitewolf 22.09.23, 23:27 O Fecie juz bylo to teraz o Spanakopita . Czym zastapic szpinak aby bylo przyjemne dla podniebienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mayaalex Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 22.09.23, 23:32 porami, zwlaszcza jesli mozesz kupic mlode i delikatne. Dobrze to wychodzi z duza iloscia kopru, miety i pietruszki. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 22.09.23, 23:36 prasopita to sie wtedy nazywa, robi sie tak samo, tu lista skladnikow: 800g young thin leeks (you will end up with 650g net weight) 100g unsalted butter ½ tsp salt Large bunch of dill, fronds chopped (30g chopped weight) Large bunch of parsley, leaves picked and chopped (30g chopped weight) Half a small bunch of mint, leaves picked and chopped (10g chopped weight) ½ tsp dried Greek oregano Good grating of nutmeg (or ½ tsp ground) A few twists of a pepper mill 100g feta cheese, crumbled 50g Greek Graviera cheese (or use Gruyère or cheddar), grated 2 eggs 100 ml milk 1 pack of filo pastry (about 300g or 7-8 sheets) Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 22.09.23, 23:39 Koperek 💚💚💚 Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 13:53 No koperek musi byc Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 14:04 Nawet zamrozila tylko do spanakopita. A jak sadzisz roszponka/ lamb lettuce sie nada? Troche obawiam sie zaryzykowac Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 18:14 Nie wiem… Na pewno nadalaby sie mloda pokrzywa no ale to na wiosne. Pokrojona na bardzo cienkie plasterki cukinia (mandolina albo czyms podobnym) tez jest dobra - ja cukinie tak wykorzystuje w quiche, ale z ciastem filo tez by wg mnie dobrze smakowala. Cala reszta - feta, jajka, przyprawy, etc bez zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 19:09 Pokrzywa to chyba w stanie wojennym teraz w ogóle modne są kwiaty spożywcze W markecie kupujesz i sobie przyrządza sz pokrzywę zostaw kozom Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 22.09.23, 23:59 Sprobuje z porami Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 22.09.23, 23:59 Zawsze dodaje galke muszkatulowa, koperek, oregano. Z mieta nie lubie. Moja metoda to.mieszkanka fety i ricotta. Za czesto to jem i dlatego za duzo tego szpinaku w diecie Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 11:43 mayaalex napisała: > porami, Boćwina/burak szpinakowy/mangold/swiss chard, to roślina, która zastępuje świetnie szpinak. Smakuje nieco inaczej, bardziej neutralnie i delikatniej. Można używać jej też zamiast liści wina, do nadziewnia, albo nawet zamiast kapusty do egzotycznych gołąbków. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 12:17 Taa bo ja szpinak chce zastapic innymi zrodlami kwasu szczawiowego lol. Bocwine z ogrodka to ja sobie czasem do zupy wsadze i tyle wystarczy. Caly watek zalozylam bo bardzo lubie spanakopite i jem z 4 -5 razy w tygodniu, a ze szpinakiem nie nalezy przesadzac. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 12:50 Bo ja wiem z jakiego powodu ty chcesz zastąpić szpinak? Lol. Ale mogłam sobie myśleć, że nie chodzi o smak, a o kolejną zdrowotną schizę. Poza tym, to nie jest boćwina ze zwykłego buraka, a mangold. Wyjątkowo delikatne warzywo. Ale jak ma być bez kwasu szczawiowego, to masz przecież pak choi, wygląda nawet jak mangold/ szpinak. Abo kapustę pekińską. Por ma zbyt intensywny smak i używa się go oszczędnie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 14:03 Ja jem duzo szpinaku w roznych potrawach i zieleniny. Okazjonalny szpinak czy bocwina nikomu jeszcze nie zaszkodzila ale pare razy w tygodniu juz nie. Poczytaj laskawie o kwasie szczawiowym. Gdzie kapusta pekinska czy pak choi. To sie nie nadaje...cos ty Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 14:05 Ostatnio żarłem nawet pierogi ze spinaczem. Z Auchana bodaj. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 14:10 Bywaja bywaja... Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 14:15 Pierogi ze szpinakiem to robi każdy przyzwoita pierogarnia w Polsce, więc "bywają," to może przebłyski wiedy o świecie u ciebie, ale bardzo rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf [...] 23.09.23, 14:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 14:10 Nadaje się. Lepiej od roszponki, którą jada się na surowo i pora. Ale trwaj w swojej ignorancji. A o kwas moczowy to się sama martw, ja nie produkuję 4-5 razy w tygodniu tej samej potrawy ze szpinakiem, bo mam o wiele szerszy wybór produktów żywnościowych od ciebie. Do tego, potrafię ciasto filo nadziać na różne sposoby, wszystkie warzywa się do tego nadają, kapustne nawet doskonale. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 14:26 Taa roszponka na surowo tylko... O daniach z roszponka na parze nie slyszalas? Chyba jak zwykle nie znacie bo w niemczech w sklepach jest jak jest. Jedna zielenina na krzyż > bo mam o wiele szerszy wybór produktów żywnościowych od ciebie. Taaa, dobre : taki wybor lol >A o kwas moczowy to się sama martw Kwas moczowy mowisz..kobieto idz i poczytaj cokolwiek lol >Do tego, potrafię ciasto filo nadziać na różne sposoby, wszystkie warzywa się do tego nadają, kapustne nawet doskonale. Wow naprawde. Niesamowite. Nigdy nie podejrzewalam ze ktokolwiek jest do tego zdolny. To wielka sztuka i poziom geniusza na miare Einsteina. A teraz przeczytaj tytul watku. Ciezko zrozumiec temat? Idz zaloz i ny watek i tam sobie wlewaj Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 24.09.23, 10:57 princesswhitewolf napisała: > . A teraz przeczyta > j tytul watku. Ciezko zrozumiec temat? To naucz się geniuszu kulinarny, który nawet nie wie czym zastąpić banalny szpinak, forumłowania pytań tak, by dla każdego były zrozumiałe. Nie każdy musi pamiętać, że masz rozdwojenie jaźni i w jednej wersji nie jesz trującej mąki, a w drugiej jesz trującą mąkę, ale bez trującego szpinaku. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 14:30 Na surowo lol..od lat uzywam w rozmaitych stew i zupach.... Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 25.09.23, 09:14 A to ciasto filo to robisz bez mąki? Bo przecież niemożliwe że jesz mąkę? Odpowiedz Link Zgłoś
bajgla Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 25.09.23, 09:17 Nie robi tylko kupuje w sklepie śródziemnomorskim, a tam mają pierdyliard rodzajów, więc takie bez mąki na pewno też :p Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 22.09.23, 23:54 mlecze, pory, pokrzywa - ale to glownie jako dodatek do szpinaku jest uzwane. Koniecznie duzo koperku. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 00:02 Koperek to dodaje sie do tej ze szpinakiem. Pory. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 09:29 co nie oznacza, ze nie dodaje sie do innej. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 09:46 a cisto filo robisz? Czy kupujesz? masz jakieś sprawdzone? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 12:21 No cos ty, gdzies bym sie meczyla. Chodze do Mediterranean ( nazwa) sieci i tam jest wszystko. Dwadziescia pare odmian samej fety, 50 odmian filo we wszystkich ksztaltach : okragle i trojkatne czy w rolce( prostokaty). Jak ci zapewne wiadomo uzywaja tez tego na baklava i inne dania. Ja bardzo malo klade filo bo staram sie unikac weglowodanow prostych. Tyle ze olej z oliwy miedzy platami( tluszcz) tez sprawia ze to sie wolniej trawi co jest z korzyscia Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 12:15 Kapustą z grzybami? Gugiel mi pokazał coś w rodzaju ciasta francuskiego wypełnionego szpinakiem. Czyli jak pierogi, można wypychać czymkolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 12:22 To cos innego zupelnie i inny rodzaj ciasta Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 12:33 Aha, i ten rodzaj ciasta czyni weń kapustę z grzybami niejadalną? Mnie nie chodzi o nazwę. Wątkodawczyni chyba też nie. Uwielbiam food nazis. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 12:50 Nie, a gdzie to napisalam lol. Po prostu to co opisujesz to inne danie i inne ciasto. Niewatpliwie smaczne acz zupelnie cos innego. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 12:57 Ja napisałem, co wydawało mi się zobaczyć w wyszukiwarce, bez włażenia w linkę. Niemniej jakiekolwiek ciasto by to nie było, można je wypchać nawet ugotowanymi kartoflami. Jak się dobrze przyprawi, będzie przepysznie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 13:22 Ciasto, o które chodzi princesce nazywa się po filo, po turecku yufka i to faktycznie można nadziewać wszystkim. Nawet kartoflami. Turcy nadziewają to na milion sposobów i nazywają to börek, jak jest pikatne i baklava jak jest słodkie. Ja jadłam kiedyś na ostro z dynią i fetą. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 13:34 To się zdecyduj, yufka, czy börek. Jakby nie było, kupuję dürum, bo tam pakują więcej mięcha. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 13:44 krwawy.lolo napisał: > To się zdecyduj, yufka, czy börek. Yufka nazywa się ciasto, a börek końcowy wyrób. Börek można też wypełnić mięsem, zwykle mielonym. Choć börek to przekąska, często w zestawie z innymi rzeczami, dlatego nie jest tak zapychające, jak döner, albo jego rolowana forma dürum, czyli typowo mięsna potrawa. A od kupowania kebaba nikt nie stał się ekspertem tureckiej kuchni, lolo, więc trochę grzeczniej by się przydało. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 13:54 Bez przesady, w którym miejscu miałem być "niegrzeczny"? Poza tym nie uważam się za eksperta w żadnej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 14:13 Może nie niegrzeczny, ale wyjątkowo wkurzający tym paplaniem od rzeczy. To nie jest zabawne. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 14:37 Nie jestem na pewno wulkanem dowcipu, moje poczucie humoru może nielicznym odpowiada, może jedynie mnie. Ty, i jeszcze parę innych z tego forum, jesteście pozbawione go kompletnie. Potrafisz się chociaż uśmiechnąć? Uśmiech to taki specyficzny grymas, nieco podobny do obrzydzenia, niemniej inny w wymowie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 16:40 Oczywiście, że mam humor. Ale nie w momencie czytania twoich postów. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 17:10 krwawy.lolo napisał: > Nie jestem na pewno wulkanem dowcipu, moje poczucie humoru może nielicznym odpo > wiada, może jedynie mnie. Ty, i jeszcze parę innych z tego forum, jesteście poz > bawione go kompletnie. Potrafisz się chociaż uśmiechnąć? Uśmiech to taki specyf > iczny grymas, nieco podobny do obrzydzenia, niemniej inny w wymowie. Twoje wchodzenie w wątki gdzie rozmawiają kobiety ,co najmniej dziwne. Facet się tak nie zachowuje .Miej klasę . Mniej pisz więcej rezolutne .Siema . Odpowiedz Link Zgłoś
kolezaneczka52 Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 17:17 taniarada napisał: > Twoje wchodzenie w wątki gdzie rozmawiają kobiety ,co najmniej dziwne. Facet si > ę tak nie zachowuje .Miej klasę . Mniej pisz więcej rezolutne .Siema . Zaje rady Boguś! Nie możemy się doczekać kiedy je wzdrożysz wobec siebie. Jeszcze mała rada - pisz mniej za to bardziej po polsku, nie po polskawemu, bo twoje chrumkanie i bełkotanie w jakimś dziwnym języku urażają moje uczucia patriotyczne, jasne? To wypad i przemyśl. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 17:47 Hahahah Cudowny wątek Zapowiadało się nudnawo ale już wszyscy są i się z pazurami na siebie rzucają A smiechlam JesCze czekamy na nasturcyjke Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 18:25 krolewska.asma napisała: > Hahahah > Cudowny wątek > Zapowiadało się nudnawo ale już wszyscy są i się z pazurami na siebie rzucają > > A smiechlam > JesCze czekamy na nasturcyjke > Koleżaneczka .prędzej koleżka .Nie martw się przyjdzie .Na razie czyta 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 24.09.23, 00:34 Zastosuj się do własnej rady, taniutki, i w podskokach znikaj z wątków, w których rozmawiają kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 24.09.23, 01:36 Haha ,a nie mówiłem 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 13:29 >Mnie nie chodzi o nazwę. Wątkodawczyni chyba też nie. Ogarnij, że wykłócasz się właśnie z wątkodawczynią Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 14:07 A ty to uwazasz ze snake to ja niby? Oo ciekaw Nie uważam jakoby krwawy sie ze mna wyklocal. Dramatycznie jakos do wszystkiego podchodzicie. Ludzie moga miec odmienne zdanie i wcale nie uwazac ze to wyklocanie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 14:12 Princeska bałaganiara jak zwykle nie ogarnia drzewka. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 14:21 ....ten papla, ta balaganiara no znowu NPD pokazuje Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 14:23 snakelilith napisała: > Princeska bałaganiara jak zwykle nie ogarnia drzewka. Standard. Słowa wątkodajka też nie rozumie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 14:31 No nie bo watek snake zalozyla ciom? 🤦🏼♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 16:43 Weź oddech, nerwusie. Kk345 nie pisała ani do mnie, ani do ciebie, a do lola. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 19:03 Cytuję ten fragment postu, na który odpowiadam, ale jak widać to nadal nie wystarcza... Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 24.09.23, 00:36 I nie wystarczy, zaraz Ci princeska napisze żebyś się przelogowała. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 24.09.23, 01:45 panna.nasturcja napisała: > I nie wystarczy, zaraz Ci princeska napisze żebyś się przelogowała. A co z tematem jeśli nie szpinak to co wzamian ? Bo ja uwielbiam szpinak .Pamiętaj do chłopa to przez żołądek do serca 😀 Kobiety które dobrze gotują są dla mnie wzorem . Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 12:52 Ale co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 14:10 W Grecji byłas? - bylas na pewno bo lubicie podrozowac. W all inclusive jakims moze bylas? Jak bylas to na bank jadlas spanakopite. Spanakopita w Grecji to cos tak popularnego jak w Polsce schabowy albo bigos Ciasto filo,( te platy takie np w rolce jaktotam po polsku), feta z jajem ( i innymi serami jak kto woli, ja tak) i szpinak. Do tego ziola i przyprawy i oliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 17:46 Aaa Chyba kojarzę Nawet nawet to Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 18:28 Żebyś z głodu Asma nie padła zanim to przyrządzisz . Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 14:32 Moderatorki zajmicie sie tym przelogowywaniem, please Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 16:45 A kto tu się niby przelogowuje? Same stare forumki w wątku, każda pod swoim nickiem, a tylko ty masz jak zwykle omamy. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 23.09.23, 18:27 Od tej godziny dużo się zmieniło 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 24.09.23, 00:38 Snake, czyli jak zawsze. Dla niej to my wszystkie jedną osobą jesteśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 24.09.23, 12:25 Od jakiegoś czasu na urojenia w tej kwestii i podnosi temat przelogowań za każdym razem jak nie kuma dyskusji. Jak nie rozumie pytania albo nie umie odpowiedzieć też wyskakuje z "przeloguj się". Coraz gorzej z nią, co widzi chyba każdy. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 24.09.23, 12:58 35wcieniu napisał(a): > Od jakiegoś czasu na urojenia w tej kwestii Od dłuższego już czasu. Ona naprawdę myśli, że jest nękana przez pojednycze osoby, albo nawet jedną, pokazującą się tu w różnych odsłonach. Wiele razy zarzucała mi np. że jestem w jednym wątku pod różnymi nickami, przy czym ja jestem starą konserwą i jestem na forum od 10 lat tylko pod jednym. i na poważnie - W jakim to celu i dlaczego ktoś miałby biegać za princeską jako split personality i do tego, co najśmieszniejsze, w każdej osobowości pisać jej to samo? Za to wpisy asmy i taniuchy traktuje jako opinie normalnychi ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
noitak Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 24.09.23, 13:31 Bardziej komfortowo jest sądzić, że ma się tylko jednego „ wroga”, który uparł się „ prześladować” pod wieloma nickami, niż przyjąć na klatę, że osób nieakceptujących jest więcej, niż jedna, a może i całkiem sporo. Taktyka oszukiwania samego siebie lub/oraz manipulacja potencjalnymi czytającymi takie posty z przekazywaną treścią: nikt nic do mnie nie ma oprócz jednej/ jednego nawiedzonego wariata piszącego spod dziesiątków nicków. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 24.09.23, 23:33 O, dokladńie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 24.09.23, 23:32 Bo jej się wydaje, że jej nie lubi jedna osoba, która pisze spod stu nicków. W głowie jej się nie mieści, że jest nieco inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 24.09.23, 01:04 A po co zastępować szpinak skoro jest pyszny? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 24.09.23, 11:21 Po nic. Osoba, która kreuje się na kulinarną specjalistkę i z jakiegoś powodu ma kaprys spożywania nadzianego filo 3-4 razy w tygodniu, co samo w sobie jest dziwne, bo to nie jest smakowo aż tak specjalne i ze względu na fetę masło/olej nawet na dłuższą metę mdło-ciężkie, ale jak kto chce, to wypróbuje to ze wszystkimi znanymi warzywami. Tak jak robią to zresztą w regionie, gdzie filo się często spożywa. Nie musi być zawsze szpinak. Przypuszczam, że można filo nadziać nawet fetą z burakami, nowa skandynawska kuchnia robi z buraka często bardzo interesujące rzeczy, a taki fusion kuchni nordyckiej i orientalnej jest bardzo ciekawy. Cały wątek powstał więc tylko by princeska mogła się pochwalić, że zna pojęcie spanakopita i mogła napisać asmie, że była w Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 24.09.23, 11:46 Zapewniam Cię że na tym forum są gorsze wątki i nie wzbudzają tyle emocji co u Princessy .I nie ma w nich tyle nawiedzonych .Nie każdy musi być w każdym wątku .Smacznego obiadu i cudownej niedzieli . Odpowiedz Link Zgłoś
bajgla Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 24.09.23, 13:48 snakelilith napisała: > Przypuszczam, że można filo nadziać > nawet fetą z burakami, nowa skandynawska kuchnia robi z buraka często bardzo in > teresujące rzeczy, a taki fusion kuchni nordyckiej i orientalnej jest ba > rdzo ciekawy. Dzięki za inspirację. Buraki chyba trzeba by poddusić wcześniej. W sumie bialy ser też tu by pasował. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 24.09.23, 13:56 raczej uzyc upieczonych (w calosci ze skorka), takie upieczone to swietna baza do wielu rzeczy, nalesniki z maki gryczanej, tarta, pierogi itp a ciasto filo przyjmie duzo pomyslow na wariacje w temacie '.......pita' Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 24.09.23, 14:16 bajgla napisała: > > Dzięki za inspirację. Buraki chyba trzeba by poddusić wcześniej. W sumie bialy > ser też tu by pasował. W przepisie z dynią używałam surowej dynii, tylko potartej na dużych otworach. Czy buraki można w ten sposób nie wiem, ale piekę buraki często w piekarniku z ziemniakami w małych plasterkach (pokropionych oliwą) i nie potrzebują dłużej niż 25-30 minut by były miękkie, więc może można do fety dodać surowe, powinny się upiec w filo. . Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 24.09.23, 01:13 hmm, twierdzisz, ze jestes prediabetyk, grzmisz na forum, ze cukier to smierc, biala maka to smierc i nie jesz pieczywa a tu nagle bez problemu czesto jesz filo??? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 24.09.23, 12:29 Oho. Teraz aż wypada usiąść wygodnie z popcornem i zobaczyć z jaką werwą Princessa teraz będzie wyjaśniać że U NIEJ ciasto filo jest inne niż gdzie indziej, że mąka inna i gunwo się znamy na jej rodzajach więc ona nam to wspaniałomyślnie wyjaśni, a tak w ogóle to żebyśmy się przelogowaly. XD Odpowiedz Link Zgłoś
bajgla Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 24.09.23, 13:33 mysiulek08 napisała: > hmm, twierdzisz, ze jestes prediabetyk, grzmisz na forum, ze cukier to smierc, > biala maka to smierc i nie jesz pieczywa a tu nagle bez problemu czesto jesz fi > lo???8 > Może się zapomniała przelogować Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 24.09.23, 14:17 bajgla napisała: > Może się zapomniała przelogować Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 24.09.23, 23:35 Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Spanakopita- jesli nie szpinak to co zamiast? 24.09.23, 23:34 Bo nie wie, że w nim jest mąka. Odpowiedz Link Zgłoś