Dodaj do ulubionych

A wasze nietypowe umiejętności?

23.09.23, 21:46
Nie chodzi o wiedzę że ściśle określonej dziedziny, ale...
Ja na przykład umiem bez pomocy drugiej ręki ułożyć palce w geście volkanskiego pozdrowienia.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: A wasze nietypowe umiejętności? 23.09.23, 21:49
      Ale to było niedawno:
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,176614615,176614615,Jaka_jest_wasza_supermoc_.html
      • mika_p Re: A wasze nietypowe umiejętności? 23.09.23, 21:50
        PS. też umiem volkańskie pozdrowienie
        • rosapulchra-0 Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 05:36
          I ja. I na tym koni6.
        • elinborg Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 12:19
          a ja umiem tylko prawą ręką
    • lilia-anna Re: A wasze nietypowe umiejętności? 23.09.23, 22:02
      Sprawdziłam i też umiem - to coś niezwykłego?
      • majenkirr Re: A wasze nietypowe umiejętności? 23.09.23, 22:08
        Ja nie umiem 🤷🏼‍♀️
      • gama2003 Re: A wasze nietypowe umiejętności? 23.09.23, 22:19
        Umiem. Ale muszę chwilę kombinować, nie tak cyk. Chyba poćwiczę cyk 😊
      • magia Re: A wasze nietypowe umiejętności? 23.09.23, 22:44
        wydawalo mi sie, ze to xhyba kazdy umie, a przynajmniej jest bardzo powszechne
        • kocynder Re: A wasze nietypowe umiejętności? 23.09.23, 22:49
          Właśnie wcale nie. Sprawdziliśmy - mój mąż nie umie. Oczywiście umie ułożyć tak palce z pomocą drugiej ręki, ale tu właśnie chodzi o takie "cyk".
        • lilia_tygrysia Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 06:52
          Mnie kazali ćwiczyć na lekcjach gry na gitarze i od tamtej pory umiem wink
      • kamin Re: A wasze nietypowe umiejętności? 23.09.23, 22:52
        Ja też umiem, mój mąż umie, nasz dzieci też. Większą rzadkością jest chyba sytuacja gdy ktoś nie umie?
        • trampki-w-kwiatki Re: A wasze nietypowe umiejętności? 23.09.23, 22:58
          Ja umiem, ale mnie to boli 🥺
          • kamin Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 00:18
            Dla mnie to zupełnie łatwe, nie muszę napinać ręki, ani się specjalnie starać. Pierwsze 2-3 razy wymagały pewnego skupienia i musiałam patrzeć na rękę, teraz już zupełnie bezproblemowo.
          • lella_two Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 08:52
            Ja też tak. Umiem, ale boli.
      • koronka2012 Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 01:05
        To genetyczne tak samo jak zwijanie języka w trąbkę
        • em_em71 Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 08:06
          koronka2012 napisała:

> To genetyczne tak samo jak zwijanie języka w trąbkę

Ale chyba trudniejsze jest ułożenie języka w poprzek, tak aby jedna krawędź dotykała górnych, a druga dolnych zębów. Ja umiem tylko prawa - góra, lewa -dół, odwrotnie ni hu hu.
          • kocynder Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 08:16
            Ja umiem w obie strony, ale w trąbkę nie umiem... smile
      • piataziuta Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 06:54
        Ja też umiem, Mieciu też.
    • alina460 Re: A wasze nietypowe umiejętności? 23.09.23, 22:11
      O, i nawet ja umiem 😀
    • kotejka Re: A wasze nietypowe umiejętności? 23.09.23, 22:13
      ooo, tego mam duzo
      dlugo sie zastanawialam nad nieumiejetnosciami
      a umiejetnosci mam sporo
      potrafie robic zakupy - megaoszczednie, znalezc okazje, wielopaki, promocje, kody, kupony i znizki
      maz sie smieje ze zawsze zwyciezam ceneo
      ilez razy musialam zamykac paragon, bo mi kasa w lidlu czy gdzie indziej powiedziala, ze przekroczylam wysokosc rabatu wink
      biegle mówię po rosyjsku, co wbrew pozorom czesto sie przydaje nie tylko do czytania klasykow w oryginale
      jestem mistrzem organizacji - co wykorzystuje zarowno w domu jak i w pracy
      wesele, komunia, chrzciny, festyny, przebierane andrzejki, tematyczne kinderbale, warsztaty naukowe, teatry na drugim koncu polski, splyw, rajd, survival, trzydniowa wycieczka wycieczka autokarowa za granice czy dokądkolwiek bądź na 60 osob? - zorganizuję, potrzymaj mi piwo
      potrafie szybko i skutecznie /idealnie sprzatac
      niestety nie umiem utrzymac porzadku, wiec w zasadzie cale zycie sprzatam
      swietnie gotuję, zrobię salatke z niczego i zupe z gwozdzia, podac wykwintnie i nazwac ladnie
      potrafie chodzic//biegac na wysokich obcasach i bardzo to lubię, malo znam osob, ktore w obecnych czasach nosza wysokie obcasy, a ja i owszem, mam kilkadziesiat par szpilek big_grin
      • kotejka Re: A wasze nietypowe umiejętności? 23.09.23, 22:15
        ach jeszcze - mam wyjatkowo dobra dykcje
        moje fenomenalne powierzchnie tnace potrafię wyrecytowac nawet po butelce wina big_grin
        • elinborg Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 12:31
          Raczej nie o sprzatanie i gotowanie chodziło..
    • agnes_gray Re: A wasze nietypowe umiejętności? 23.09.23, 22:26
      Umiem usiąść tak, jak na zdjęciu i przesunąć z tego siadu stopy do przodu po podłodze nie podnosząc kolan.
      • kotejka Re: A wasze nietypowe umiejętności? 23.09.23, 22:39
        a to chyba nietrudne
        na jodze to robimy
        virasana
        po ulozeniu nog kladziesz plecy na podlodze smile
        • agnes_gray Re: A wasze nietypowe umiejętności? 23.09.23, 22:50
          Może nietrudne, ale często ludzie robią wielkie oczy jak to widzą smile Więc chyba nie dla wszystkich wykonalne.
          • 7katipo Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 08:40
            No ja robię oczy.
            Od samego opisu zabolały mnie kolana 🙄
          • 35wcieniu Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 12:40
            Też bym zrobiła wielkie oczy bo nie zdarza się często widzieć dorosłego siedzącego w tej pozycji. Nie ma to nic wspólnego z umiejętnością. big_grin
            (Też umiem, i faktycznie to jest na każdej chyba jodze dla początkujących żeby większość mogła zrobić).
      • kocynder Re: A wasze nietypowe umiejętności? 23.09.23, 22:51
        Nawet od czytania o tym bolą mnie takie stawy, o których nie wiedziałam, że je mam... wink
      • kamin Re: A wasze nietypowe umiejętności? 23.09.23, 22:55
        Moje dziecki tak siadały we wczesnym dzieciństwie co wzbudzało wielki oburz wszelkich pedagożek, logopedek itp, podobno to bardzo źle.
        Teraz starszy mi nie wierzy, że tak w ogóle da się usiąść smile
      • skumbrie Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 07:39
        To akurat nieprawidłowy siad 😉
        • krisdevalnor Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 09:55
          skumbrie napisała:

> To akurat nieprawidłowy siad 😉
          Moze i nieprawidlowy ale do tej pory (mam 43 lata) a mnie jest to najwygodniejsza pozycja siedzaca.
      • bistian Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 08:43
        agnes_gray napisała:

> Umiem usiąść tak, jak na zdjęciu i przesunąć z tego siadu stopy do przodu po po
        > dłodze nie podnosząc kolan.

Ja też potrafię, ale wiem, że jest to bardzo niezdrowe, więc od lat tak nie siadam. Nie pokazuj tego ortopedom i fizjoterapeutom big_grin
        • kotejka Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 09:05
          bistian napisał:

> agnes_gray napisała:
          >
          > > Umiem usiąść tak, jak na zdjęciu i przesunąć z tego siadu stopy do przodu
          > po po
          > > dłodze nie podnosząc kolan.
          >
          > Ja też potrafię, ale wiem, że jest to bardzo niezdrowe, więc od lat tak nie sia
          > dam. Nie pokazuj tego ortopedom i fizjoterapeutom big_grin

czemu? prawidlowo wykonana pozycja daje wiele korzysci i jest niezwykle odprezajaca
        • trampki-w-kwiatki Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 12:53
          To jest niezdrowe u dzieci bo urwala rotację wewnętrzną bioder podczas gdy dzieci powinny ćwiczyć biodra w kierunku rotacji zewnętrznej. Dorośli powinni ćwiczyć w obie strony, choć to z zewnętrzną rotacją zwykle mają większy problem, zwłaszcza gdy mają siedzącą pracę. Więc spokojnie można tak siadać, byle prawidłowo i byle to potem zrównoważyć jakimś gołębiem, siedem skrzyżnym czy innymi ćwiczeniami na rotację zewnętrzną.
    • taje Re: A wasze nietypowe umiejętności? 23.09.23, 22:45
      Przy układaniu palców w volkanskim pozdrowieniu musisz jednocześnie wykrzyknąć szksypcze!
      • kocynder Re: A wasze nietypowe umiejętności? 23.09.23, 22:48
        "Szksypcze" umiem. Ale nie wiem czy to z Volkańskiego? wink
        • taje Re: A wasze nietypowe umiejętności? 23.09.23, 22:52
          No, ja to dostałam w pakiecie - szksypcze + układ palców z Twojego zdjęcia jako rytuał inicjacji wink
        • la_felicja Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 09:59
          Szmyckiem po szksypczach!
          • trampki-w-kwiatki Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 12:53
            Nie da się tego wypowiedzieć 😳
      • princesswhitewolf Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 08:55
        Nie prawda. Musisz powiedziec: Live long and prosper!
    • kocynder Re: A wasze nietypowe umiejętności? 23.09.23, 22:50
      I umiem pionowo pokazać język. wink
      • 7katipo Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 00:17
        o, tego nie umiem. Próbowałam, nic z tego.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 00:06
      A to można tego nie umieć?????????????
      Naprawdę?
      To muszę rodzinę przetestować.
      • szarsz Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 00:14
        Ja nie umiem. W ogóle nic z językiem nie umiem, ani w poprzek, ani trąbki. Mówić umiem. I wystawić na zewnątrz.
        • krisdevalnor Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 09:55
          szarsz napisała:

> Ja nie umiem. W ogóle nic z językiem nie umiem, ani w poprzek, ani trąbki. Mówi
          > ć umiem. I wystawić na zewnątrz.
          Ja mam identycznie.
    • caponata75 Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 02:53
      Potrafię założyć nogi za głowę. Od kilku lat muszę w tym celu zrobić już małą rozgrzewkę.
      • kocynder Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 07:03
        Wooow! Umiałam jako dziecko, potem mi przeszło. I, co zabawne: lewą szybciej, a prawą chyba trzy lata dłużej mogłam. Nie mam pojęcia z czego to wynikało... big_grin
      • bistian Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 08:51
        caponata75 napisała:

> Potrafię założyć nogi za głowę. Od kilku lat muszę w tym celu zrobić już małą r
        > ozgrzewkę.

Tego też lepiej nie robić, bo to wykracza poza normalne rozciąganie się. Można mięśnie rozciągnąć, ale po wielu takich sztuczkach, trudno jest dojść do naturalnej sprawności i napięcia mięśni, potem stawy nie zachowują się normalnie.
        Miałem znajomego, który ćwiczył zaawansowaną jogę przez lata, potem opowiadał o różnych dolegliwościach z tego powodu.
        Choćby takie garbienie się, wynika z rozciągnięcia i osłabienia mięśni.
    • kochamruskieileniwe Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 07:08
      Po wątku o nieumiejętnościach stwierdzam, że mam taką. Jest nią doskonała orientacja w terenie i widzenie przestrzenne. Mam kłopoty z nazwami stron lewa/ prawa, owszem. Ale określanie kierunku słowami typu polnocny-wschod jest dla mnie proste. Nawet w głębokim lesie, zamiast skręć w prawo automatycznie nasuwa mi się skręć na północny wschód ( często używam ściślejszych określeń). Chyba mam wczepionego chipa z kompasem😁
      Druga to widzenie przestrzenne. Spojrzę na mapę zaznaczonymi poziomicami widzę ukształtowanie terenu. Spojrzę na rzuty np. samochodu/ budynku/ czołgu itp o widzę go w 3D. W terenie - widzę układ skal- widzę jak to wyglądało przed erozją.
      • kocynder Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 07:14
        Zazdroszczę! Zwłaszcza, że ja potrafię się zgubić w parku miejskim a z geografii jestem noga stołowa (inna kwestia, że miałam pecha do geografki, kazała nam wkuwać na pamięć jakieś tam skale wydobycia węgla na Uralu, a że rzeczonego Uralu nikt nie umiał odnaleźć na mapie to detal...).
        • kochamruskieileniwe Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 08:00
          To mnie wku...a w nauce geografii w szkole. A wystarczy nauczyć czytania map wszelakich...
          Właśnie syna uczyłam tabelki stratygraficznej ( n jutrzejszą geografię ma zadane). Zamiast wkuwać tabelkę znicz nie mówiącymi mu nazwami, opowiedziałam historię plemienia ( ale, umówiłam się, że nie byli to ludzie- Celtowie) Ordowikow, którzy mieszkali w Górach kambryjskich. I co się z nimi później działo ( obniżył się poziom wody i wymarli) Odrodzili się jako Sylurowie, rozwinęli i postanowili zwiedzić świat. Przenieśli się do Dewonu itd..
          W 15 mint załapał tabelkę plus w bonusie kilka ważnych, charakterystycznych cech dla danych interwałów czasowych...
          🙂 .
          • kocynder Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 08:12
            Ano niestety. Zresztą to samo dotyczy nauki fizyki, chemii, biologii... Jak się trafi dobry belfer - ok. Ale jest wcale nie mało takich, co to każą wkuć na pamięć tablicę Mendelejewa i uważają, że uczą chemii itd. sad I to nie "za moich czasów tak było", bo rozmawiałam z pokoleniem niżej, które "za moich czasów" nie chodziło do szkół - i też tak mają "Matematyczka jest fajna, bo tłumaczy tak, żebyśmy zrozumieli, a historyk to wał, mamy wykuć daty i życiorysy królów, a nie orientować się kto po kim i w kontekście świata co z tego wynikło".
      • 71tosia Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 08:24
        Masz jakiś gps w głowie? Jak mnie denerwuje kiedy włączam gps w samochodzie a automatyczny głos gada skręć w kierunku północnym, zawsze myśle sobocie wtedy wsadź sobie gdzieś takie rady - mam wysiąść z samochodu i oglądać z której strony jest mech na drzewie by wiedzieć gdzie jest północ? No ale może ten gps jest dla osob jak ty skonstruowany smile
        • kocynder Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 08:33
          W samochodzie to ja mam taki dla ludzi. Czyli "za xx metrów skręć w lewo". Inna kwestia, że nie znoszę tego "gadacza", użytkuję rzadko i z musu, sto razy wolę wcześniej poszukać sobie trasy na planie miasta, niż słuchać tego bałwana - zwłaszcza od czasu, gdy raz, jadąc samochodem kolegi, wjechaliśmy na GPS w wąską, jednokierunkową uliczkę, mimo, że ja się upierałam, że "tam nie ma przejścia!", i okazało się, że automat "nie zauważył" iż przejazd zamknęli a w miejscu dawnej ulicy zdążyła się już pobudować solidna willa...
        • kochamruskieileniwe Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 08:39
          Nie no, zadnego gpsa. Pisałam, że mam chipa z kompasem. Pochodzi sprzed ery gpsow.

Ale ja tak nie gadam nikomu ( no prawie nikomu. Tylko tym, co mają podobnie jak ja). Zwykle ręką pokazuję😅
        • turzyca Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 08:42
          Rzuć okiem na swój GPS, bo on Ci może pokazywać kompas. W którymś rogu zazwyczaj.
    • 18lipcowa3 Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 08:33
      Masz brudne paznokcie.
      • 18lipcowa3 Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 08:36
        Tzn za paznokciami
        • kocynder Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 08:41
          Grzyby czyściłam, tego się nie odczyści "na raz". Tak, wiem, przed założeniem wątku powinnam iść do manikiurzystki. tongue_out
          • berdebul Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 10:53
            Jeżeli masz szczoteczkę soniczna do twarzy, to domywa wszystko big_grin po obrabianiu szklarni zawsze używam.
            • kocynder Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 11:02
              Nie wiem czy maślakom da radę... wink
    • eglantine Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 09:59
      Nawiązując do wątku rowerowo-obyczajowego, potrafię przerzucić nogę nad ramą i ruszyć rowerem "męskim". Jak się okazuje, nie jest to wcale taka oczywista umiejętność. big_grin
      • la_felicja Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 10:05
        Ruszyć w ten sposów to ja mogę, gorzej ze zsiadaniem. Zatrzymuję rower i gramolę się z niego pomału.
        Zazdroszczę mężowi, kiedy przerzuca nogę przez ramę jeszcze w czasie jazdy i hamuje już stojąc na jednym pedale. Takiej elegancji nigdy nie osiągnę.
    • la_felicja Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 10:03
      Nie wiem, czy to nietypowe, ale maluję paznokcie u stóp bez zakładania tego dziwnego kastetu do rozczapierzania palców. I zawsze mi dobrze wychodzi.

• krisdevalnor Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 10:11
      Nie wiem czy to jakas wielka umiejetnosc ale najwygodniejsza dla mnie pozycja, w ktorej moge pozostac najdluzej jezeli nie mozna usiasc to tzw. Asian squat, przykucniecie z calymi stopami na podlozu. Okazuje sie, ze wiele ludzi tego nie potrafi (odrywaja piety od ziemi)

• kochamruskieileniwe Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 10:39
        Podobno wiele kobiet. Bo mężczyźni umieją. Kwestia środka ciężkości..
        • eglantine Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 10:43
          O to to. Potrafić potrafię, ale jest to dla mnie dość niewygodne, bo lecę w tył, muszę cały czas się spinać, żeby się nie przewrócić. Oderwanie pięt załatwia sprawę.
      • jolie Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 11:14
        Ja tego nie potrafię, mam ogromny problem z tą pozycją.
      • piataziuta Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 12:16
        Dla mnie też.
        Uwielbiam tę pozycję odkąd wróciło mi pełne zgięcie kolana.
      • taje Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 20:58
        Ja też, mnie jest wygodnie.
    • mania_222 Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 20:53
      Umiem dotknąć językiem do nosa 😁
      • heynos Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 21:06
        ja też i moje córki też, mąż jest od dwudziestu lat w szoku
    • stephanie.plum Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 21:02
      a to jest trudne?

bo też umiem, zawsze robiłam ten gest, gdy udawałam, że rzucam czary!

:~)
    • heynos Re: A wasze nietypowe umiejętności? 24.09.23, 21:05
      mówię wspaksmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka