Dodaj do ulubionych

Wystawiać walizki?

24.09.23, 08:54
Mlode małżeństwo, rodzice roczniaka, matka już wróciła do pracy, ojciec korzysta z urlopu rodzicielskiego, zajmuje się dzieckiem. Zajmuje się dobrze, nawiązują fajna relacje, facet ogarnia tez dom, gotowanie, standard. Wszystko jest fajnie.

Po miesiącu urlopu mąż oświadcza, ze kupił bilet dla siebie (tylko dla siebie) do Ameryki Południowej, leci za tydzień, chce zwiedzać świat, nigdy nie będzie już miał takiej szansy (długi urlop), trzeba to wykorzystać. On jest zmęczony, potrzebuje odpocząć. Leci na 2 tygodnie. Na pytania kto ma się wtedy zajac dzieckiem nie ma odpowiedzi. Aha, żadnych dziadków ani rodziny, która mogłaby pełnoetatowo zajac się roczniakiem nie maja na miejscu. Dziecko ma iść do żłobka za 2 miesiące, ale na dziś nie ma planu. On nie rozumie, czemu ona jest wściekła, o co jej chodzi, czemu nie cieszy się jego szczęściem.

Co ma zrobić matka w tej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • aga.doris Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:05
      Uświadamia go, że urlop rodzicielski przyznawany jest na opiekę nad dzieckiem, a nie na samotne wyprawy krajoznawcze, informuje o ewentualnych konsekwencjach ze strony pracodawcy, który urlopu udzielił. Powinno wystarczyć bez wystawiania walizekwink
      • maslova Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:08
        > informuje o ewentualnych konsekwencjach ze strony pracodawcy, który urlopu udzielił.

A jakie to konsekwencje? Pracodawca mnie ma prawa kontrolować, czy urlop rodzicielski jest wykorzystywany w celu opieki nad dzieckiem.
        • maslova Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:13
          *nie
        • alex_vause35 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 21:57
          Do ZUSu nie można go podkablować? tongue_out
      • mamkotanagoracymdachu Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:09
        Jakie to mogą być konsekwencje?
      • mamkotanagoracymdachu Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:10
        Aha, on już ten bilet KUPIŁ. Nie ze się zastanawia. Wydał całkiem sporo kasy, wspólnej 🙄
        • koronka2012 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:13
          Zatłukłabym i problem walizek rozwiązałby się samoistnie
          • ayelen40 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:21
            A Ty do pierdla.
            • triss_merigold6 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:26
              A dziecko zostałoby wzruszającą sierotką.
            • borsuczyca.klusek Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:26
              Schowa ciało w walizki a na policji zezna mąż poleciał na wycieczkę i nie wrócił 🙄
              • ayelen40 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:27
                Faktycznie 😀
        • vivi86 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:49
          Jak zarobił to są tu tacy co powiedział, że miał prawo, żonie wara. Wspólnota majątkowa? daniem tak twierdzących nie ma nic do rzeczy.
        • li_lah Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 12:39
          Każ oddać.
      • triss_merigold6 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:25
        Głupiątko, pracodawca w żaden sposób nie skontroluje, w jaki sposób jest wykorzystywany urlop rodzicielski to nie L-4.
        • sol_13 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:38
          Nawet nie ma celu tego kontrolować, przecież płaci zus a nie pracodawca.
          • sarah_black38 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:47
            sol_13 napisała:

> Nawet nie ma celu tego kontrolować, przecież płaci zus a nie pracodawca.

Ale ZUS też może sprawdzic, np. głupole siedzące na garnuszku zakładu ubezpieczeń wystawiają zdjęcia na fb z orientalnych wycieczek.

Mnie ZUS kontorolował, ponieważ kiedy chorowałam i byłam na długim L4 a potem na zasiłku i miałam nieuregulowaną kwestię umowy- zlecenia. Pracę zakończyłam jeszcze przed chorobą, ale umowa była do końca roku kalendarzowego, wynagrodzenia już nie pobierałam. Doszukali się, przeprowadzili dochodzenie, okazało się wszystko w porządku. Ale stres miałam.
            • maslova Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:07
              L4 a urlop rodzicielski to zupełnie dwie różne kwestie. Na urlopie macierzyńskim/rodzicielskim można normalnie pracować, wyjeżdżać na dowolny okres bez dziecka i ogólnie "mania" dziecka w odwłoku. Urlopy rodzicielskie nie nakładają obowiązku opieki nad dzieckiem i nikt nie ma prawa tego kontrolować.
              • aguha Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 12:10
                Pracodawca nie ma prawa kontrolować, ale urlop rodzicielski z założenia przyznaczony jest na opiekę nad dzieckiem.
                • emateczka Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 12:16
                  Ale nie ma żadnych sankcji, jeśli nie jest wykorzystany w tym celu.
                  • aguha Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 13:03
                    Nie ma prawa i nie ma sankcji. Niestety. Jednak z założenia jest to urlop w celu opieki nad dzieckiem, tym bardziej w sytuacji, gdy druga osoba wraca do pracy. Nie jest to extra urlop na kaprysy pełnoletniego gościa. Opisana sytuacja jest tak nieprawdopodobna, ale w życiu różnie bywa.
            • mamkotanagoracymdachu Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:13
              sarah_black38 napisała:

> sol_13 napisała:
              >
              > > Nawet nie ma celu tego kontrolować, przecież płaci zus a nie pracodawca.
              >
              > Ale ZUS też może sprawdzic, np. głupole siedzące na garnuszku zakładu ubezpiecz
              > eń wystawiają zdjęcia na fb z orientalnych wycieczek.
              >
              > Mnie ZUS kontorolował, ponieważ kiedy chorowałam i byłam na długim L4

Na L4 nie można podróżować. Na urlopie rodzicielskim można podróżować, można pracować nawet na pełen etat, wiec co niby ZUS ma kontrolować?
              • maggi9 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 12:13
                Na l4 można podróżować. Zależy na co jest wystawione l4. Jak od psychiatry to jak najbardziej można.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:05
        Powiedziałabym tak samo, jednocześnie zapaliłaby mi się czerwona lampka, bo z facetem jest coś mocno nie tak.
    • husky_cat Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:13
      Obawiam się, że wystawilabym walizki. Facet jest bezmyslnym idiota, nie wyobrażam sobie takiego wyskoku w wykonaniu mojego męża.
    • ritual2019 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:15
      Zrobil to bez uzgodnienia z nia - zakonczyc zwiazek bo on jest egoista i nie rokuje.
      • mamkotanagoracymdachu Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:35
        ritual2019 napisał(a):

> Zrobil to bez uzgodnienia z nia - zakonczyc zwiazek bo on jest egoista i
        > nie rokuje.

No jest, na maxa. Ale jednak kończyć związek mając małe dziecko z takiego powodu? Kurde, nie wiem, może Pana jakoś jednak da się otrzeźwić i uświadomić mu, ze ma zobowiązania, i ze to nie jest zabawa w dom, ze nie można się z tego ot tak wypisać.
        • ritual2019 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:45
          Nie da sie. Egoisci nigdy sie zmienia.
        • kocynder Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:50
          Nie, no wdupiemanie potrzeb żony i dziecka, wywalenie kupy WSPÓLNEJ kasy bez konsultacji i uzgodnienia na własne fanaberie są powodem do pogłaskania po główce i delikatnego zwrócenia uwagi, że może jednak czas dorosnąć?
        • zerlinda Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:52
          To jest dorosły człowiek, który zalozyl rodzinę. Po takim numerze mój mąż miał by ciuchy w torbie na śmieci wystawione przed drzwi. A dziecko ma już 11 lat.
        • panna.nasturcja Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 13:01
          Pan jest dostatecznie dorosły żeby to rozumieć. Więc albo nie chce zrozumieć albo jest organicznie niezdolny.
        • koronka2012 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 19:14
          mamkotanagoracymdachu napisała:

> ritual2019 napisał(a):
          >
          > No jest, na maxa. Ale jednak kończyć związek mając małe dziecko z takiego powodu?

No przepraszam najmocniej jeśli trzydziestolatek jest oderwany od rzeczywistości na tyle żeby nie wiedzieć i nie rozumieć że zostawienie pracującej żony BEZ UPRZEDZENIA z maluchem bez zapewnionej opieki dla własnych fanaberii… to jest taki poziom głupoty bezmyślności egoizmu który mieści się w głowie, nie widzę szczerze mówiąc możliwości żeby koleś przejrzał na oczy jeśli jest pozbawiony elementarnej odpowiedzialności

• bistian Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:16
      Bierze dziecko i lecą big_grin
      • 1matka-polka Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:13
        bistian napisał:

> Bierze dziecko i lecą big_grin

https://media.tenor.com/YvtvBWsCK34AAAAC/that%27s-the-evilest-thing-lc%C3%A1nimagine.-label.gif
      • sanciasancia Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 12:20
        Dokładnie.
    • luna.elsol Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:16
      Do Ameryki południowej na TYDZIEŃ? Jakiś kretyn, co można zobaczyć w piec dni? Wystawiać.
      • alicia033 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:22
        luna.elsol napisała:

> Jakiś kretyn, co można zobaczyć w piec dni?
        > Wystawiać.

a jak nazwać kogoś, kto nie potrafi ogarnąć 10 linijek tekstu, hmmmm?
      • mamkotanagoracymdachu Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:27
        luna.elsol napisała:

> Do Ameryki południowej na TYDZIEŃ? Jakiś kretyn, co można zobaczyć w piec dni?
        > Wystawiać.

Za tydzień, na dwa tygodnie.
        • ichi51e Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:32
          Dwa tygodnie tez mało. O ile pan nie planuje się poruszać samolotami mase czasu się traci na dojazdy. Czy pan doliczył koszty wynajmu auta? Jaki jest plan tej podróży i czy pan jedzie sam?
          • mamkotanagoracymdachu Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:33
            ichi51e napisała:

> Dwa tygodnie tez mało. O ile pan nie planuje się poruszać samolotami mase czasu
            > się traci na dojazdy. Czy pan doliczył koszty wynajmu auta? Jaki jest plan tej
            > podróży i czy pan jedzie sam?
            >

Pan planuje jechać sam, z plecakiem, uwidziala mu się backpackerska przygoda.
            • m_incubo Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:52
              No wiesz, ja kiedyś poleciałam ten plecak w sumie może mieć imię big_grin
              • m_incubo Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:52
                Bez "no wiesz, ja kiedyś poleciałam", zlały mi się dwa posty w jeden.
          • maslova Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:39
            > Czy pan doliczył koszty wynajmu auta? Jaki jest plan tej podróży i czy pan jedzie sam?

Tak, to jest najistotniejsze w tej sprawie. Nie to, czy pan przemyślał, kto będzie zajmował się dzieckiem podczas jego nieobecności, tylko czy dobrze zorganizował pobyt w Ameryce, żeby mógł zobaczyć jak najwięcej miejsc.
            • ichi51e Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:44
              Bardziej mi chodziło i to żeby się nieokazalo ze pan nie przewidział potem gdzieś utknie i tani backpakerski wyjazd zeżre wszystkie oszczędności.
              • mamkotanagoracymdachu Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:46
                ichi51e napisała:

> Bardziej mi chodziło i to żeby się nieokazalo ze pan nie przewidział potem gdzi
                > eś utknie i tani backpakerski wyjazd zeżre wszystkie oszczędności.
                >

Pan nie przewidział nic, na totalnym spontanicznie kupił ten bilet. Także tam na miejscu może się okazać wszystko, łącznie ze złamana noga i brakiem ubezpieczenia.
                • vivi86 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:47
                  To wtedy niech radzi sobie sam.
              • ophelia78 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 16:32
                Proponowałabym Pani - jak tylko samolot oderwie koła od pasa startowego - wypłacić wszystkie pieniądze z konta. Skoro pan taki spontaniczny to zapewne o zabraniu gotówki nie pomyślał. I/lub tuż przed wyjściem z domu wyjąć mu z portfela kartę kredytową.
                I niech sobie gość radzi ja tej wycieczce z kartami do pustego konta.

Skoro on jej zrobił niespodziankę to ona jemu również.
          • muszebosieudusze Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 15:31
            Ojtam, pan może jechać na te wyprawę mniej więcej tak jak fikcyjna acz gorąco wspierana przez ematkę matka niepełnosprawnego i żona schizofrenika na jeden dzień tanimi lotami do Paryża. Nawet jak na te dwa tygodnie utknie na lotnisku bo się okaże ze nie stać go na nic bo przytomna żona zabezpieczy resztę wspólnej kasy to będzie mieć, nieprawdaż, przygodę i relaks polegający na oderwaniu się od rutyny, obserwowanie podróżnych na lotnisku to tez frajda. A na pamiątkę może sobie zachować plastikowe sztućce z samolotu.
            Nie żebym panu życzyła dobrej podróży, ale brak umiejętności planowania również dobrze mu nie wróży jako partnerowi.
      • imponderabilia22 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:26
        luna.elsol napisała:

> Do Ameryki południowej na TYDZIEŃ? Jakiś kretyn, co można zobaczyć w piec dni?
        > Wystawiać.

Tak samo jak i Paryż w 1 dzień🤣🤣🤦
      • attiya Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 15:47
        ZA tydzień
    • berdebul Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:18
      Poczekać aż wyjedzie i galopem do prawnika jak zrobić, żeby puścić pana w skarpetach i to wyłącznie tych, które zabrał do Ameryki południowej.
    • alicia033 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:18
      Zdążyłaś już wyjść za mąż?
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,176703927,176703927,wychodzic_za_maz_czy_nie_wychodzic_.html
      • mamkotanagoracymdachu Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:29
        alicia033 napisała:

> Zdążyłaś już wyjść za mąż?
        > forum.gazeta.pl/forum/w,567,176703927,176703927,wychodzic_za_maz_czy_nie_wychodzic_.html

Gdyby to było o mnie, to nie zastanawiałabym się już nad ślubem 😂
    • ayelen40 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:20
      Znajoma na wychowawczym poleciała z niemowlakiem i mężem na trzy miesiące do Australii. Tutaj problemem jest, że pan planuje wyjazd solo, stawiając panią pod ścianą.
      • mamkotanagoracymdachu Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:28
        ayelen40 napisała:

> Znajoma na wychowawczym poleciała z niemowlakiem i mężem na trzy miesiące do Au
        > stralii. Tutaj problemem jest, że pan planuje wyjazd solo, stawiając panią pod
        > ścianą.

Dokładnie tak.
      • husky_cat Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:33
        Mąż wiosną wakacjami dostał propozycję służbowego wyjazdu do Londynu na 3 miesiące.
        Powiedział, że musi to przedyskutować ze mną i razem planowaliśmy wyjazd.
        A mamy nianię, moją mamę i tatę męża do pomocy
        • mamkotanagoracymdachu Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:41
          husky_cat napisała:

> Mąż wiosną wakacjami dostał propozycję służbowego wyjazdu do Londynu na 3 mies
          > iące.
          > Powiedział, że musi to przedyskutować ze mną i razem planowaliśmy wyjazd.
          >

To jest dla mnie dość oczywisty scenariusz, i kiedyś mi się wydawało, ze każda dorosła osoba tak postępuje. Nawet jeśli nie ma dzieci ani małżonka, wystarczy, ze jest w poważnym związku. Ale życie już wiele razy mi pokazało, ze to nie jest wcale oczywiste dla wszystkich.
          • husky_cat Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:46
            Dokładnie, facet z opisu, twój czy koleżanki, do odstrzalu niestety
    • login.na.raz Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:20
      Czemu nie wierzę, że ta historia jest prawdziwa 🙄
      • borsuczyca.klusek Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:28
        Bo nie jest 🤷‍♀️
        • szpil1 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:26
          Dlaczego?
      • ichi51e Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:34
        Jeśli jest prawdziwa należy obserwować dziecko pod katem ZA niestety to jest zachowanie typowe dla dorosłego ZA…
        • maslova Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:41
          > to jest zachowanie typowe dla dorosłego ZA…

To jest zachowanie typowe dla egoisty i kretyna.
          • m_incubo Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:49
            No jeśli wcześniej również był egoistą i kretynem, to typowe. Ale podobno nie był.
            • ritual2019 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:52
              m_incubo napisała:

> No jeśli wcześniej również był egoistą i kretynem, to typowe. Ale podobno nie b
              > ył.
              >

Byl ale nie bylo dziecka wiec symptomy zostaly zignorowane, nie mialy wiekszego wplywu na bliskich.
            • maslova Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:09
              Na ZA też nie "zachorowałby" w ciągu ostatniego miesiąca.
          • ritual2019 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:51
            maslova napisała:

> > to jest zachowanie typowe dla dorosłego ZA…
            >
            > To jest zachowanie typowe dla egoisty i kretyna.

Dokladnie. Sa ludzie skoncentrowani na sobie i regularnie daja o tym znac otoczeniu. O ile nie ma to wplywu na najizszych okay ale jesli ma to zaczynaja sie problemy. To nie bedzie ostatnie takie zachowanie, beda kolejne akcje pt jestem najwazniejszy i liczy sie co ja chce.
      • kaki11 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:49
        ja też, bo trudno sobie wyobrazić gościa który nie wie gdzie ten problem. No ale dla rozkręcenia forum można uznać, że może... ;p
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:14
        login.na.raz napisała:

> Czemu nie wierzę, że ta historia jest prawdziwa 🙄

Tez bym nie wierzyła, gdyby w moim najbliższym otoczeniu pan po narodzinach drugiego (planowanego, zdrowego) dziecka powiedział, ze on w sumie to już nie chce tak żyć i chciałby znów być kawalerem. Jakbyś to była gra komputerowa, wracam do save sprzed kilku lat i gram dalej.
        • szpil1 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:32
          A w moim otoczeniu taka historia - pan się cieszył, że będzie miał dziecko, chciał je mieć, a trzy miesiące po urodzeniu się dziecka oznajmił żonie, że jednak to nie to, takie życie mu nie odpowiada. I się wyprowadził.
          Tak więc uważam, że opisana historia jest jak najbardziej prawdopodobna.
          • login.na.raz Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 11:12
            A mi się nie klei, że wcześniej się angażował i nagle bez porozumienia kupił bilet. Jeśli typ olewacza - to by mnie nie dziwiło.
            • mamkotanagoracymdachu Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 11:22
              login.na.raz napisała:

> A mi się nie klei, że wcześniej się angażował i nagle bez porozumienia kupił bi
              > let. Jeśli typ olewacza - to by mnie nie dziwiło.

Bo on „tylko na dwa tygodnie”! Wcześniej wyjeżdżał na weekend i było ok, i on w ogóle jie rozumie jaki jest problem.
          • mel_de_tilia Re: Wystawiać walizki? 25.09.23, 09:29
            Mój ojciec zrobil tak mojej mamie.
        • heca7 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 12:40
          Znajomy, którego znaliśmy przez wspólnego kolegę po narodzinach czwartego syna wyprowadził się z domu. Żeby przemyśleć czy chce być ojcem tongue_out Po dwóch tygodniach wrócił. Co ciekawe małżonka pokornie czekała...
          • piataziuta Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 12:42
            Ojp
          • ania357 Re: Wystawiać walizki? 25.09.23, 09:16
            heca7 napisała:

> Znajomy, którego znaliśmy przez wspólnego kolegę po narodzinach czwartego syna
            > wyprowadził się z domu. Żeby przemyśleć czy chce być ojcem tongue_out Po dwóch tygodnia
            > ch wrócił. Co ciekawe małżonka pokornie czekała...
            >

Z czworka dzieci na stanie mogla nie miec wielkiego pola manweru.
      • alicja.delicjassa Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 12:00
        ta forumka wcześniej wymyślała w swoich wątkach, wiec tez zakaldam, że historia nie jest prawdziwa.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:24
      1. Nie wychodzić za kretyna za mąż.
      2. Odebrać sobie swoją część kasy + na opiekunkę dla dziecka od misiaczka wziąć kasę na 2 tygodnie.
      3. Jak już kupił to niech jedzie a właściwie wypi...., ty będziesz miała 2 tygodnie na znalezienie czegoś dla siebie.
      • mamkotanagoracymdachu Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:32
        dwa_kubki_herbaty napisała:

> 2. Odebrać sobie swoją część kasy + na opiekunkę dla dziecka od misiaczka wziąć
        > kasę na 2 tygodnie.

Jak niby „odebrać swoją cześć kasy”?
      • m_incubo Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:48
        Chyba już wyszła, więc rada z gatunku przeterminowanych.
        A jak doszłaś do tego, że za bilet można odebrać "swoją część kasy", a na opiekunkę wziąć "kasę misiaczka", bo to intrygujące? big_grin
        • daniela34 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:12
          Bo to jest taka specjalna odmiana wspólnoty: co twoje to moje a co moje to nie rusz! 😁
      • taki-sobie-nick Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 21:41
        dwa_kubki_herbaty napisała:

> 1. Nie wychodzić za kretyna za mąż.

Za późno.
    • ichi51e Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:28
      Sprawdza czy da się dokupic bilet dla dziecka i good luck.
      • ayelen40 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:33
        😀
      • niemoralna Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:44
        Tak samo napisałam
      • mayaalex Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 11:14
        Roczniak to podrozuje za darmo, trzeba tylko go/ja dopisac do biletu, jak linie lotnicze beda wspolpracowac to zero problemu wink
        • amast Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 11:53
          Jeszcze trzeba w tydzień jakiś dokument temu roczniakowi zorganizować, żeby go na lot do Ameryki Południowej wpuścili...
    • eglantine Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:40
      Sorry, ale nie wierzę, że istnieją takie typy. Wcześniej nie miał podobnych odpałów?
      Jeśli to prawda, należy zacząć obmyślać strategię ewakuacji z nierokującego związku.
      • mamkotanagoracymdachu Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:44
        eglantine napisała:

> Sorry, ale nie wierzę, że istnieją takie typy. Wcześniej nie miał podobnych odp
        > ałów?
        > Jeśli to prawda, należy zacząć obmyślać strategię ewakuacji z nierokującego zwi
        > ązku.

Nie miał wcześniej, z tego co wiem.
        On zwyczajnie nie widzi problemu. Przyciśnięty do ściany mówi, ze „można zatrudnić opiekunkę” - jaka, skąd, jak ja znaleźć w tydzień, tego już nie wie. Ewentualnie zona „może wziąć urlop” 🙄
        • jahelena Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:47
          Nie zazdroszczę ci.
        • taki-sobie-nick Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 21:42
          mamkotanagoracymdachu napisała:

> eglantine napisała:
          >
          > > Sorry, ale nie wierzę, że istnieją takie typy. Wcześniej nie miał podobny
          > ch odp
          > > ałów?
          > > Jeśli to prawda, należy zacząć obmyślać strategię ewakuacji z nierokujące
          > go zwi
          > > ązku.
          >
          > Nie miał wcześniej, z tego co wiem.
          > On zwyczajnie nie widzi problemu. Przyciśnięty do ściany mówi, ze „można zatrud
          > nić opiekunkę” - jaka, skąd, jak ja znaleźć w tydzień, tego już nie wie.

No to niechże ją znajdzie i opłaci albo zwraca bilet.
      • szpil1 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:39
        eglantine napisała:

> Sorry, ale nie wierzę, że istnieją takie typy.

Nie zakładaj się o to, bo przegrasz.
        Eks koleżanki odwiózł dziecko do opiekunki, potem ją do pracy, a jak koleżanka z pracy wróciła to już ani chłopa ani jego rzeczy w mieszkaniu nie było. Wyprowadził się bez żadnego ostrzeżenia.
        • droch Re: Wystawiać walizki? 25.09.23, 09:40
          Może cis przeskrobał i wyręczył Twoją koleżankę w wystawianiu walizek?
      • nangaparbat3 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 11:03
        eglantine napisała:

> Sorry, ale nie wierzę, że istnieją takie typy.

A to nie wolnościowiec po.prostu?
        • vivi86 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 11:10
          To odpowiednik jematusi, która dopilnuje by drugi mąż przypadkiem nic nie odziedziczył bo nie jesteśmy ze sobą dla pieniędzy.
    • niemoralna Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:43
      Dzieciaka w nosidełko i good luck
      • misiamama Re: Wystawiać walizki? 25.09.23, 10:07
        mowa o dziecku, nie jego pampersie
    • m_incubo Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:45
      A ten mąż zawsze był idiotą czy dopiero po dziecku mu się tak porobiło?
      Jeśli zawsze, to nie wiem o co halo.
      Ale jeśli to jego pierwszy taki numer, i od razu w takim stylu, to jednak przed wylotem do Ameryki Południowej zaproponowałabym mu wizytę u neurologa na cito.
    • anorektycznazdzira Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:46
      może bym nie wystawiła, tylko jakby wrócił odkryłby, że mam taki sam bilet na kolejne dwa tygodnie
      a ta spakowana walizka w korytarzu jest moja, bo wylatuję jutro rano
      • ekstereso Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:08
        No a niemowlaczek zostałby bez Ciebie na 2 t a przedtem został bez ojca, z którym też ma więź? Dla mnie nie.
        • mamkotanagoracymdachu Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:14
          ekstereso napisała:

> No a niemowlaczek zostałby bez Ciebie na 2 t a przedtem został bez ojca, z któr
          > ym też ma więź? Dla mnie nie.

Dla smaczku dodam, ze niemowlak wciąż kp.
        • anorektycznazdzira Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 15:32
          Tym właśnie faceci terroryzują kobiety. Twoja decyzja.
    • vivi86 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:47
      Do jasnej ©™%^£^£π@!!!!!! Skąd w ludziach przekonanie, że pełnoetatowa opieka nad dzieckiem to obowiązek dziadków?

• kamin Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:30
        Do tej pory nikt nie wyraził takiego przekonania w tym wątku.
        • vivi86 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:51
          Już w starterze pojawiło się info, że nie ma żadnych dziadków ani rodziny do zajęcia się.czyli nie ma kogo wrobić
          • mamkotanagoracymdachu Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:55
            vivi86 napisał(a):

> Już w starterze pojawiło się info, że nie ma żadnych dziadków ani rodziny do za
            > jęcia się.czyli nie ma kogo wrobić

Dziadkowie istnieją, ale żeby kogoś wrobić w dwa tygodnie opieki to jednak inna bajka. Dziadkowie po pierwsze pracują, po drugie nie mieszkają w tym samym mieście, a po trzecie nigdy tak długo nie zajmowali się tym dzieckiem, nawet nigdy nie spędzili z nim nocy, max popołudnie.

Teoretycznie w razie dramatycznej potrzeby typu szpital mogliby pomoc, no ale to trzeba uzgodnić i z jakiej paki mieliby rzucać wszystko, żeby pan mógł sobie wypić pare drinków na plazy??
            • vivi86 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 11:11
              Moim zdaniem z żadnej.
          • kamin Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 22:06
            Dziadkowie czasem chcą i mogą się zająć wnukiem, co jest wielkim ułatwieniem dla rodziców. Nikt nie napisał, że jest to ich obowiązek. W starterze zaznaczono po prostu, że w tym przypadku taka opcja zupełnie nie wchodzi w rachubę.
            Wystawiłaś sobie chochoła i z nim walczysz.
            • vivi86 Re: Wystawiać walizki? 25.09.23, 08:00
              Ale od razu była o takie opcji mowa. Ciekawe dlaczego? To a propos sytuacji życiowych, sam wątek jak poinformowała autorka to fake.
              • m_incubo Re: Wystawiać walizki? 25.09.23, 08:06
                Pewnie dlatego, żeby to od razu wykluczyć.
              • droch Re: Wystawiać walizki? 25.09.23, 09:42
                IMHO, właśnie, że nie ma mowy o takiej opcji.
    • zerlinda Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:47
      Jak stać pana na zwiedzania świata to też stać na opiekunkę, tu akurat nie widzę problemu.
      Czyje jest mieszkanie? Bo jeśli zony to po powrocie taki tatuś już że mną nie mieszka i czeka na niego pozew rozwodowy. Jak wspolne to tez czeka pozew. Gorzej jak tylko meza. Osobnik jest nieodpowiedzialnym egoistą na którego nie można liczyć.
    • kaki11 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:47
      Najpierw ostro punktuje, że zarówno zostawienie dziecka na jakiś czas , wydanie większej kasy i samotne wyjazdy się ustala, i że nie mam problemu z tym, że on ma marzenia które chce spełnić tylko z formą w jakiej to robi, czyli z olewaniem rodziny. Jak dotrze, zrozumie i przeprosi to jest ok, siadamy razem i staramy się znaleźć takie rozwiązanie które pozwoli i spełnić mężowi marzenie (być może np. dopiera za kilka miesięcy ale jednak) i mnie nie zrobić przykrości i zorganizować opiekę nad dzieckiem. A w takiej sytuacji to ja będę naprawdę najszczęśliwsza na świcie, że mój facet swoje zajawki, bylebyśmy tylko traktowali się fear. Jak nie zrozumie, to trudno mi sobie wyobrazić jak mamy ze sobą żyć, więc zaczynam rozważać rozstanie.
    • panna_lila Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:48
      Wystawienie walizek w tej sytuacji wydaje się być przeciwskuteczne😉
      • kafana Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:33
        😃😃😃😃
    • pitupitt Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:58
      Yebnąć w łeb, a jak dojdzie do siebie wytłumaczyć do czego służy urlop rodzicielski. Potem bardziej radykalne kroki.
    • turbinkamalinka Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 09:59
      Mój chyba jechałby na ten urlop obciążony dodatkowo pozwem rozwodowym. otwieram nowe konto i wszystkie środki do jakich mam dostęp przelewam na nie. Pewnie biorę ten urlop jeśli jest taka możliwość. Tylko że czemu ja mam wykorzystać urlop wypoczynkowy a on korzysta tego "darmowego"? Bo o ile ja rozumiem że pan chce się z resetować i uważa że to jest najlepszy czas. Ok. Pan jest kretynem ale to karalne nie jest. Za to bardzo uciążliwe.
      Ale nie darowałabym tego że nie pomyslał o mnie i tego że ma tajemnice. Przecież organizacja takiego wyjazdu chyba trochę trwa?
      • mamkotanagoracymdachu Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:11
        turbinkamalinka napisała:

>
        > Ale nie darowałabym tego że nie pomyslał o mnie i tego że ma tajemnice. Przecie
        > ż organizacja takiego wyjazdu chyba trochę trwa?

Tu nie było żadnej organizacji, pan spontanicznie w nocy kupił bilet lotniczy i rano radośnie to zakomunikował żonie.
        • jahelena Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:17
          Nowy nick, pierdylion zakladanych wątków 😁
    • zamyslona_ona02 Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:03
      Nawet sobie nie wyobrażam tego wkurwa. Nie wiem czy bym go nie zatłukła, ale jeśli nie to chyba tylko rozwód zostaje. Przecież na takiego gościa nie można liczyć, umawiacie się na opiekę nad dzieckiem na urlopie rodzicielskim a tu taka niespodzianka i jeszcze wyplata sporej ilości gotówki bez konsultacji.
    • mama-ola Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:03
      To już nie Bieszczady? Ech, czasy się zmieniają.

> Co ma zrobić matka w tej sytuacji?
      W praktyce to ona weźmie ten urlop w celu zajęcia się dzieckiem, nic innego na szybko nie wymyśli (chyba, że uniemożliwi wyjazd, drąc paszport jak w "Misiu").
      A co na dłuższą metę począć z partnerem - będzie miała czas się zastanowić, gdy go nie będzie.
    • atoness Re: Wystawiać walizki? 24.09.23, 10:06
      Mój były mąż również zdał sobie sprawę, że jak nie teraz, to kiedy, że tak naprawdę to jednak nie chciał mieć rodziny, że świat czeka na niego z otwartymi ramionami. I również nie widział żadnego problemu. Pytanie, co ja mam zrobić, znajdowało się całkowicie poza jego horyzontem. Znam też inne przykłady takich panów. Nic nowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka