Dodaj do ulubionych

Która już widziała "Zieloną granicę"?

24.09.23, 10:32
Żeby mieć jasne zdanie na temat tego filmu, trzeba go po prostu widzieć.
A nie "a widział pan ten film? Nie, ale czytałem recenzje" - bardzo śmieszne.

Byłam wczoraj. Warto. Same zobaczycie.

"Świnia"
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 10:35
      Ja czytalam, ze jest tam jakis Polak, ktory ma dobre serduszko ale ta cala formacja, do ktorej on nalezy, jest zupelnie bez serca.
      • nangaparbat3 Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 15:48
        To przestań czytać i idź do kina.
      • husky_cat Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 07:44
        A ja czytałam, że jest tam jakas rodzina, która wybiera się do wujka do Szwecji i jestem ciekawa czy w jakikolwiek sposób zdobyli zgodę szwedzkiego państwa na osiedlenie się, bo to, że nie mieli prawa wejść na terytorium Polski to już wiadomo.
        Czyli kolejni, którym się "należy" bo tak.
        • asia.sthm Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 08:06
          > A ja czytałam, że jest tam jakas rodzina....

Konwencję Genewskà przeczytaj, obowiàzujàca jest nadal.
          • husky_cat Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 08:16
            Ale wiesz, że Szwecja zawsze może podstawic autokary i zabrać wszystkich chętnych? ☺
            • demodee Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 16:44
              > Ale wiesz, że Szwecja zawsze może podstawic autokary i zabrać wszystkich chętnych?

Ale chyba podstawić autokary na terenie Białorusi?
              • husky_cat Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 19:22
                Oczywiście, że tak ☺
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 10:55
      A jak drastyczność? Bardzo chce iść, odkąd w zimie dowiedziałam się, ze Holland kręci nowy film, ale nie wiem, czy zniosę zbyt mocne sceny.
      • alterego72 Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 10:58
        Do przyjęcia. Film jest czarno - biały, więc drastyczność wizualna (np. widok ran) nieco się moim zdaniem przez to rozmywa.
        Za to drastyczność emocjonalna - wysoka.
      • mak_z_figa Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 11:33
        Przejmujący to za słabe określenie. Momentami bardzo ciężki. Byłam wczoraj. Noc prawie nieprzespana. Miałam problem z zaśnięciem, bo przed oczami miałam niektóre sceny. W nocy budziły mnie krzyki, których nie było. Czy ujadanie psów.
        Dawno żaden film nie zrobił na mnie takiego wrażenie emocjonalnego. Wyszłam zapłakana (ale to u mnie żadna niespodzianka, bo często płaczę na filmach). Wiele osób wyszło z czerwonymi oczami.
        Polecam, bo niby o wielu aspektach sytuacji na granicy można się dowiedzieć z różnych źródeł, ale zobaczyć to jakby od środka, dużo zmienia.
        • la_mujer75 Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 13:52
          O, matko. Niedobrze. Jak ja dam radę iść???
          • mizantropka_20 Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 14:36
            Przyklejam fragment z innego wątku:
            No cóż, film jest przerażający - chyba nigdy na żadnym filmie tak się nie bałam. Bałam się tego, co jeszcze mogę zobaczyć, szczególnie przez 4 pierwsze epizody. Cały czas powtarzałam sobie, że to tylko film. W kinie niesamowita cisza, po seansie nikt nie zrywał się do wyjścia, niektórym "pociły się" oczy. Przecież widziałam w TV tych ludzi, warunki w jakich przebywali, a jednak... Poza tym, co innego wyobrażać sobie pushbeck, a co innego zobaczyć jak to wygląda, choćby nawet w filmie fabularnym.
            Jeśli ten film, choćby w 10% treści przedstawia autentyczne wydarzenia, to z naszą strażą graniczną (oczywiście nie ze wszystkimi funkcjonariuszami) jest mocno nie halo, podobnie z policją.
            Osobiście jestem przekonana, że twórcy dołożyli wszelkich starań, żeby przedstawione sytuacje opierały się na faktach - znając nasz "patriotycznie" nastawiony naród, nie ryzykowaliby ściem.
          • ardzuna Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 15:12
            la_mujer75 napisała:

> O, matko. Niedobrze. Jak ja dam radę iść???

Nie martw się, to i tak nic w porównaniu z daniem rady pomagać w lesie, a nie daj Boże znaleźć ciało.
            Jakoś wytrzymasz. Ja też nie mam ochoty tego oglądać, ale pójdę na film.
        • taki-sobie-nick Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 21:19

Polecam, bo niby o wielu aspektach sytuacji na granicy można się dowiedzieć z r
          > óżnych źródeł, ale zobaczyć to jakby od środka, dużo zmienia.

"Zobaczyć to od środka" sugeruje, że film jest obiektywny.
      • bi_scotti Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 14:43
        For the record, AH zaczela go krecic w marcu smile Przynajmniej tak sama nam (audience) powiedziala zapowiadajac projekcje w Toronto na TIFF. Cheers.
        • hermenegilda_zenia_is_back Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 15:46
          Kręciła w marcu, ale w zimie było już wiadomo, ze film powstanie - nie widze tu sprzeczności, słuchałam wywiadu z Holland w styczniu. Swoją droga nie sądziłam, ze tak szybko zostanie skończony i trafi do kin
    • bei Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 11:09
      Byliśmy wczoraj- my, rude świnie.
      Sala nabita po brzegi. Po scenie Stuhra padły brawa, a poza nią cisza. Ściśnięte gardło, chwilami łzy. Wszyscy nasi znajomi albo się wybierają, albo już byli .
      • mizantropka_20 Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 14:39
        No tak, ale wymowę tyrady Stuhra (dla mnie) osłabił fakt, nie chcę spojlerować, na pewno wiesz o co mi chodzi. Ciekawi mnie, czy to był celowy zabieg dudochroniący?
      • bi_scotti Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 14:45
        To be honest, z polskich panow aktorow definitely the best jest Tomasz Wlosok - zgadzam sie w zupelnosci z Raczkiem, ze jego skowyt w aucie to profound classis. Life.
    • pursuedbyabear Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 11:11
      Byłam wczoraj wieczorem.
      To jest świetny film i tylko debile mogą twierdzić, że jest antypolski.
      • ell.czupakabra Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 11:48
        pursuedbyabear napisała:

> To jest świetny film i tylko debile mogą twierdzić, że jest antypolski.

Też tak uważam. Film przedstawia nas w bardzo korzystnym świetle - bezwzględnie chronimy granicę unijną przed zalewem nielegalnych migrantów, nie to co melepety na zachodzie, a z otwartymi ramionami przyjmujemy prawdziwych uchodźców uciekających przed wojną. Jest moc 💪
        • ardzuna Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 15:13
          ell.czupakabra napisała:

> Też tak uważam. Film przedstawia nas w bardzo korzystnym świetle - bezwzględnie
          > chronimy granicę unijną

O, byłeś na filmie! A możesz napisać jeszcze coś więcej?
          • ell.czupakabra Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 15:56
            ardzuna napisała:

> O, byłeś na filmie! A możesz napisać jeszcze coś więcej?

Nie byłam, ale obejrzałam bardzo szczegółową recenzję. Na pewno się wybiorę, to będzie ogromna satysfakcja zobaczyć jak bronimy granicy 💪
            • ardzuna Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 20:40
              Recenzja to za mało, żeby się wypowiadać o filmie.
        • gaskama Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 18:53
          Głupoty piszesz. Wpuszczamy, jak zapłacą.
          • szeptucha.z.malucha Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 19:09
            Ale jeszcze trzeba wiedzieć komu zapłacić.
            • black_magic_women Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 01:01
              Wiadomo, tylko "swoim".
          • demodee Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 16:48
            > Głupoty piszesz. Wpuszczamy, jak zapłacą.

No za darmo, t opolskich wiz nie rozdają. Trzeba zapłacić 80 euro za 1 wizę.
            • taki-sobie-nick Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 21:30
              Tylko tyle?
      • homohominilupus Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 15:14
        pursuedbyabear napisała:

> Byłam wczoraj wieczorem.
        > To jest świetny film i tylko debile mogą twierdzić, że jest antypolski.

Podobnie było z Naszą Klasą Slobodzianka.

Ogladalam to b poruszona i czekałam na 'antypolskość '. No i się nie doczekałam.
    • leanne_paul_piper Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 11:27
      Hej, to wystawiajcie gwiazdki i opinie na Filmwebie, żeby dać opór pisim trollom.
      Ja,niestety dopiero zobaczę film w nastepny weekend, teraz jestem ciągle na,wakacjach i mam zamiast tego foam party🙈🙉🙊.
      Gdyby nie to, już dawno byłabym po seansie.
    • ell.czupakabra Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 11:45
      alterego72 napisała:

> Żeby mieć jasne zdanie na temat tego filmu, trzeba go po prostu widzieć.

Nie, ale słyszałam, że warto, bo technicznie film niezły i nienudny, do tego przedstawiający przyjemną fikcję, w której państwo polskie z bezwzględną surowością chroni granicy.

• demodee Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 13:50
        A może to jest film dokumentalny?
        • mizantropka_20 Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 14:40
          Nieeee, to jest film demodeealny.
        • ell.czupakabra Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 14:53
          demodee napisała:

> A może to jest film dokumentalny?

Dobrze by było smile
          • demodee Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 19:23
            No ale podobno jest to film oparty na prawdziwych wydarzeniach, czyli można powiedzieć, że fabularyzowany dokument.
            • szeptucha.z.malucha Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 19:27
              Każde pokazane zdarzenie z granicy jest odzwierciedleniem faktu.
              • ell.czupakabra Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 19:33
                szeptucha.z.malucha napisała:

> Każde pokazane zdarzenie z granicy jest odzwierciedleniem faktu.

Super! Bo już się naprawdę obawiałam, że to jakaś fikcja.
                • szeptucha.z.malucha Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 21:11
                  Research był dokładny, ludzie opisywali zdarzenia z własnych doświadczeń (aktywiści, uchodźcy). Najtrudniej było dotrzeć do relacji strażników granicznych ale niektórzy anonimowo też udzielili info.
                  • demodee Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 21:20
                    > Research był dokładny, ludzie opisywali zdarzenia z własnych doświadczeń (aktywiści, uchodźcy).

I to trzeba podkreślać, gdy będzie się film pokazywać w krajach, gdzie operują przemytnicy ludzi. Że to wszystko to szczera prawda i te wydarzenia wydarzyły się naprawdę.
                    • taki-sobie-nick Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 21:22
                      demodee napisała:

> > Research był dokładny, ludzie opisywali zdarzenia z własnych doświadczeń
                      > (aktywiści, uchodźcy).

Również wtedy można odpowiednio dobrać opisane doświadczenia.
                    • ell.czupakabra Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 01:03
                      demodee napisała:

> I to trzeba podkreślać, gdy będzie się film pokazywać w krajach, gdzie operują
                      > przemytnicy ludzi. Że to wszystko to szczera prawda i te wydarzenia wydarzyły s
                      > ię naprawdę.

Oczywiście!
                      Ale nie chodzi tyle o kraje, z których pochodzą migranci, bo to mrzonka - chyba że pokazywać te fragmenty w necie. Chodzi głównie o Europę, żeby dać ludziom nadzieję i pokazac, że owszem, można bronić się przed zalewem nielegalnych migrantów. To nam na pewno przysporzy popularności jako Polsce smile Oczywiście z komentarzem, że to wszystko fakty, a nie jakieś wymysły twórców.
      • szeptucha.z.malucha Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 07:03
        I tu Cię rozczaruję, film pokazuje, ze granica jest nieszczelna.
        • ell.czupakabra Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 12:48
          szeptucha.z.malucha napisała:

> I tu Cię rozczaruję, film pokazuje, ze granica jest nieszczelna.

Wiadomo, to tylko płot - zawsze ktoś się przedostanie i nie ma fizycznej możliwości, aby zapobiec każdemu włamaniu. Może Niemcy, jak zobaczą film, prześlą nam jakąś kasę na uszczelnienie?
        • demodee Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 16:43
          > film pokazuje, ze granica jest nieszczelna.

Czy film pokazuje nielegalnych imigrantów, jak forsują zaporę Błaszczaka, czyli wysoki metalowy płot, czy płot z drutu kolczastego?

Bo ten kilkumetrowy płot to chyba jest szczelny? Czyli film A.Holland pokazuje wydarzenia historyczne (sprzed półtora roku)?
          • mak_z_figa Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 22:07
            W filmie jest płot z drutu kolczastego. Ale w internecie można bez problemu znaleźć filmy z przekraczania zapory. Albo robią podkopy. Albo uczynni Białorusini podstawiają drabiny. Metody są różne.
      • pitupitt Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 21:50
        Jeżeli ten film jest fikcją, to o co pisiorki dostali takiej sr.aczki?
        • taki-sobie-nick Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 21:52
          O to samo, o co była sprawa z filmem "Nasze matki, nasi ojcowie". Ludzie chętnie wierzą w to, co zobaczyli na filmie.
    • autentyczka Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 13:55
      Byłam. Mocne. Trudno odobejrzec. Dobry film też po prostu.
    • mizantropka_20 Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 14:03
      Ja byłam w piątek
    • bi_scotti Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 14:50
      Moje review wpisane na emamie 13 wrzesnia:
      Pani Holland introduced her film wczoraj wieczorem - wiekszosc sali wstala z uszanowaniem. To uszanowanie jak najbardzej sie nalezalo. Ale zanim pozytywy, to negatywy. Po pierwsze, gdy widze, ze jakikolwiek film is longer than 2 hours, to juz bez ogladania wiem, ze daloby sie skrocic wink No i ten tez. Spokojnie z pol godziny, jesli nie wiecej daloby sie wyciac. Aczkolwiek trzeba uczciwie przyznac, ze AH nie jest jedynym director grzeszacym zbyt dlugim przetrzymywaniem widzow przed ekranem - od wielu juz lat, almost all of them grzeszy przegadaniem uncertain Poza tym zaczynam sie zastanawiac czy naprawde juz tylko moi relatives & friends w PL nie uzywaja profanities jak przecinkow? Czy naprawde almost everybody (z wyjatkiem my circle?) w PL rzuca "ku****mi" na lewo i prawo, almost nonstop? Jak dla mnie, "troche" tego bylo za duzo, w pewnym momencie slowo kompletnie zatraca moc, eh.
      Pozytywy wiec. AH jest "fachura" - to jest naprawde swietna rezyserka, wybitny artysta, amazing storyteller. Film jest definitely "interwencyjny" i nie da sie go ogladac obojetnie, na chlodno. AH wie jak budzic emocje - great job! Dzieci graja fantastycznie. Juz od ilus lat widac, ze wiekszosc directors nauczyla sie wybierac do rol a potem swietnie pracowac z dziecmi tak by grane przez nie role osiagaly true maestrie. Mam tylko nadzieje, ze ktos sie tymi dzecmi aktorami opiekowal na planie i po zakonczeniu zdjec - ciezki temat, of course.
      To nie jest, definitely nie jest film "antypolski" jak jacys tam zarzucaja AH. To jest definitely flm antysystemowy. Kazdy moze byc porzadnym czlowiekiem, kazdy bywa (!) porzadnym czlowekiem, kazdy wie jak byc porzadnym czlowiekiem. A complications zwiazane z indywidualnymi wyborami czy byc, czy nie byc, kiedy byc pozostaja ponadczasowe & uniwersalne.
      Polecam. Cheers.
    • nangaparbat3 Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 15:55
      Byłam.
      To bardzo dobry film o dobrych Polakach rządzonych przez złych ludzi.
      • bi_scotti Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 16:00
        A jak mama? Mozesz zdradzic jej comments/reflections? Cheers.
        • nangaparbat3 Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 16:28
          Przypomniał jej się oglądany zaraz po wojnie film o uchodźcach chcących się przedostać do Szwajcarii.
          I powtarza, że nie wierzy w to jak pokazano szkolenie pogranicznikow. Że tak mogło być 40 lat temu, ale nie teraz. Ma skłonność do optymizmu.
          • bi_scotti Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 16:48
            Tez uwazam te scene za przerysowana & raczej najslabsza w calym filmie - za bardzo lopatologiczna. Mom is right wink Uklony dla mamy. Cheers.
            • nangaparbat3 Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 18:41
              Nie przypominałam jej tego, ale parę lat temu składała na policji zeznania w sprawie okradzenia jej przez pijaka, któremu dawała pieniadze - zwinął jej portfel. Jak usłyszała, co policjant mówi o sprawcy, stwierdziła, że wiedząc wcześniej, nie zgłosiłaby na policję.
              • szeptucha.z.malucha Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 18:55
                Mnie zabrakło tych sytuacji, gdzie jednak deklaracje i potrzebie azylu były przyjmowane - pogranicznicy zachowywali się poprawnie (bo takie zdarzenia miały miejsce) - sama brałam udział w zbiórkach dla tych, co trafili do ośrodków. Kolega to rozwoził.
                • nangaparbat3 Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 19:01
                  O tym mówi Marta - jeśli złożycie o azyl, możecie trafić do ośrodka. Nie pokazali tego, fakt.
                  • mak_z_figa Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 20:47
                    Mówiła, ale tą grupę i tak przerzucili na Białoruś.
                    Mi zabrakło dalszego ciągu wątku z tymi chłopcami, których wyciągnęli z lasu. Przecież nie mogli zostać w tym domu, bo to jak złota klatka. Czy takie osoby trafiają do obozu dla uchodźców? Jak zazwyczaj toczą się losy takich ludzi? Wie ktoś?
                    • szeptucha.z.malucha Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 21:08
                      Docierają na Zachód przewożeni przez przemytników. Stąd zarzuty Niemiec, ze nie strzeżemy wystarczająco granicy.
      • szeptucha.z.malucha Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 18:51
        Podobne wrażenie odniosłam, to rozporządzenia rządzących są niezgodne z prawem i niehumanitarne.
        I jeszcze, ze te dranie putiny i lukaszenki destabilizują świat i stawiają ludzi w tak strasznych sytuacjach.
        • nangaparbat3 Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 19:04
          Drani Łukaszenki pokazano jako potwory, a jeszcze bardziej wstrżasające jest błaganie udochodźców, by nie przerzucać ich do Białorusi.
          • szeptucha.z.malucha Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 19:08
            Tak, jest.
    • nawemi Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 18:01
      od min 21.30

www.youtube.com/watch?v=D14knjipOKA
      • ardzuna Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 27.09.23, 01:20
        Niektórzy w ogóle nie rozumieją funkcji sztuki - w szczególności nie jest to folder turystyczny. Ale czego się spodziewać po osobie, która mówi "umiejom"?
    • bei Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 19:18
      Widziałam wypowiedź kobiety, która mieszka w pobliżu granicy z Białorusią. Była zamieszczona na instagramie WP- Pomiędzy jej domem, a granicą jest las.
      Mówiła o tym, że była świadkiem o wiele drastyczniejszych scen, i to b dużo tych scen widziała.
      • bei Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 19:24
        www.instagram.com/reel/CxiCgkbNLJv/?igshid=MTc4MmM1YmI2Ng==

Przedostatnia i ostatnia wypowiedź- tej samej kobiety
      • ladymercury Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 06:23
        Też to widziałam.
        Film obejrzałam, znakomity.
        I nie jest to film o polityce, tylko o człowieczeństwie.
        Choć tło polityczne nakreslono w jednej scenie.
        • husky_cat Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 07:38
          Wybierz się na Lesbos i porozmawiaj z mieszkańcami, oni ci dokładnie wyjaśnia i pokaza jak się kończy takie "człowieczeństwo"
          • ardzuna Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 20:42
            Byłaś i rozmawiałaś? Kiedy, jak długo? Szczegóły rozmów poproszę.
            • husky_cat Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 20:58
              Ojej i znów prosisz o pomoc w pokolorowaniu drwala ☺
              Przeczytałas chociaż wywiadzik po tym jak ell.czupakabra się zlitowala?☺
              Moi znajomi mają tam dom wakacyjny, wiec dla tubylców są jak jedni z nich. Od lat mają na biezaco informacje o sytuacji na wyspie
              Szczegóły; chcą odzyskać swoje życie, bezpieczeństwo, bajkowa wyspę i dochody z turystyki. Wiele razy protestowali gdy próbowały wpływać statki z migrantami. Chcą się pozbyć imigrantów z wyspy za wszelką cenę, wolą spokój i turystów.
              Lec i przekonaj się sama☺.
              Możesz też ewentualnie wybrać choćby Turyn, do którego wezwano do pomocy wojsko gdyż policja nie daje rady z agresywnymi migrantami.
              • palacinka2020 Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 07.10.23, 16:54
                Kazdy "woli" spokoj I turystyke I bajkowa wyspe. Migranci tez.
    • pepsi.only Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 19:28
      Wybiorę się , ale w tygodniu, na spokojnie
    • czekolladamientowa Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 19:55
      W moim kinie studyjnym wszystkie bilety na nadchodzacy tydzień wyprzedane, niech to szlag
      • szeptucha.z.malucha Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 21:09
        U mnie (w sieciówce) co najwyżej 1/4 sali zajęta.
        • ladymercury Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 06:25
          Ja specjalnie poszłam na seans do południowy. Było nas z dziesięcio ro w ogromnej sali.
          Potem, po południu i wieczorem przypuszczam już pełno było. .
          • nangaparbat3 Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 20:11
            Też byłam w południe, była połowa kina.
    • nuka_2 Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 20:03
      Ja właśnie wróciłam bardzo przejmująco , niektóre sceny rozdzierające, nie do zapomnienia. Również nie odebrałam filmu jako antypolski. Pokazane dramaty ludzkie dotyczące, nie tylko uchodźców, ale aktywistów i pracowników Straży Granicznej, az mnie brzuch rozbolał po seansie.
    • mama-ola Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 20:21
      Właśnie wróciłam. Bardzo dobry film od strony pracy reżysera. No umie Holland, bez dwóch zdań. I scenarzysty - w sensie poukładania historii i rozwoju sytuacji. Aktorzy też dobrze grali.
      Wiem, że takie banały piszę, ale co mam pisać, żeby nie spoilerować.
    • bei Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 20:43
      www.onet.pl/film/onetfilm/film-zielona-granica-znam-bardzo-dobrze-z-wlasnego-zycia-wywiad/45c3yqx,681c1dfa
    • taki-sobie-nick Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 24.09.23, 21:18
      Nie byłam i nie wybieram się.
      • bei Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 06:31
        Pan Prezydent Andrzej Duda powiedział, ze do kina nie pójdzie, poczeka, aż film będzie w telewizji.
        Czyli nie chodzi o film, tylko o kino?
        • taniarada Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 06:51
          bei napisała:

> Pan Prezydent Andrzej Duda powiedział, ze do kina nie pójdzie, poczeka, aż film
          > będzie w telewizji.
          > Czyli nie chodzi o film, tylko o kino?
          W dobrym tonie iść na film i pochwalić się na Ematce .To nie jest przypadkiem hipokryzja ?
          • szczera.wiera Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 06:55
            W kinach pusto a tutaj 99% frekwencji lol. Ja do kina nie pójdę, obciach, ale pewnie obejrzę, żeby sobie zdanie wyrobic. Choć trailer był żenujacy. Holland od Europa, Europa nie oglądałam, babsko mnie mierzi.
            • bei Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 07:15
              Obciach do kina iść? Chodzę bardzo często, lubię duży ekran.
              Wolisz czekać i oglądać w domu- OK. Wcale nie posądzam, że wolisz w ukryciu, po prostu kina nie lubisz😉
            • mama-ola Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 07:58
              > W kinach pusto a tutaj 99% frekwencji lol. Ja do kina nie pójdę

Skoro nie byłaś, to skąd wiesz, że pusto?
              Tam, gdzie ja byłam, sala była pełna.
              Zresztą takie rzeczy można łatwo sprawdzić - wejdź na dowolne multikino, udaj, że chcesz kupić bilet tuż przed seansem, a zobaczysz, ile jest miejsc do wyboru.
              • pitupitt Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 21:57
                Na filwebie przeczytała...
          • bei Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 07:13
            Lepszy ton, to siedzieć w wątku zatytułowanym „ która już widziałA „ Zieloną granicę”. 😉
            • szeptucha.z.malucha Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 07:21
              Nigdy nie ogarnę po co ktoś się wypowiada krytycznie, skoro nie widział.
          • ardzuna Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 27.09.23, 01:29
            taniarada napisał:

> W dobrym tonie iść na film i pochwalić się na Ematce .To nie jest przypadkiem h
            > ipokryzja ?

Nie. To wynik wrodzonej przekory prawdziwych Polek.
        • taki-sobie-nick Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 22:00
          Szczerze zainteresowanej moją domniemaną hipokryzją odpowiadam: w ogóle nie zamierzam filmu oglądać.
          Dotarło czy jeszcze są trudności?

ps. nie wzoruję się na panu prezydencie, jeśli masz takie wyobrażenia
    • bei Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 06:28
      tvn24.pl/poznan/rekawiczki-dzieciece-ubranka-i-zabawki-znalezione-na-granicy-na-oltarzu-w-kosciele-7359003

Oby więcej takich instalacji w kościołach.
      • taniarada Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 06:53
        bei napisała:

> tvn24.pl/poznan/rekawiczki-dzieciece-ubranka-i-zabawki-znalezione-na-granicy-na-oltarzu-w-kosciele-7359003
        >
        > Oby więcej takich instalacji w kościołach.
        A co to ma wspólnego z kościołem .Wzrusza ,ale nie o to chodzi .
        • bei Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 07:11
          Zwraca uwagę na problem.
        • ardzuna Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 20:47
          taniarada napisał:

> A co to ma wspólnego z kościołem .Wzrusza ,ale nie o to chodzi .

1. Jak to co wspólnego? Słyszałaś choć raz jakiekolwiek czytanie z Nowego Testamentu? 2. Kościołowi zależy na tym, żeby wierni nie poszli do piekła, więc nic dziwnego, ze próbuje poruszyć sumienia (a nie zafundować tanie i powierzchowne wzruszenia).
        • nangaparbat3 Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 19:26
          33 Jeżeli w waszym kraju osiedli się przybysz, nie będziecie go uciskać. 34 Przybysza, który się osiedlił wśród was, będziecie uważać za obywatela. Będziesz go miłował jak siebie samego, bo i wy byliście przybyszami w ziemi egipskiej. Ja jestem Pan, Bóg wasz!
          • husky_cat Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 19:36
            A co jeśli to właśnie przybysze uciskaja?
            wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-grupa-migrantow-pobila-policjantow-wladze-chca-by-na-ulice-w,nId,6988858
            wyborcza.pl/7,75399,30149934,w-stolicy-niemiec-rosnie-przestepczosc-wladze-berlina-zwoluja.html
            • nangaparbat3 Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 23:26
              Najpierw rozważ znaczenie słowa "uciskać".
              • husky_cat Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 23:58
                sjp.pwn.pl/slowniki/uciska%C4%87.html
                Czyli co, nie powinniśmy od nich oczekiwać przestrzegania prawa i pracy na swoje utrzymanie, ponieważ to nadmierny "ucisk"? ☺
                O przestępstwach imigrantów jak rozumiem wolisz nie czytać? ☺
            • hermenegilda_zenia_is_back Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 23:52
              Zdaje się, ze wtedy masz nadstawiac drugi policzek - jezeli jesteś faktycznie wierząca, a nie hipokrytka
              • husky_cat Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 27.09.23, 00:01
                Ja tam wolę złamać reke temu, kto osmielilby się mnie spoliczkowac niż nadstawić drugi policzek ☺
                • ardzuna Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 27.09.23, 01:31
                  Niewierząca. To zresztą widać nie od dziś.
            • ardzuna Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 27.09.23, 01:31
              husky_cat napisała:

> A co jeśli to właśnie przybysze uciskaja?

Jeżeli są przestępcami, trzeba ich zamknąć do więzienia jak każdego innego przestępcę. Przestępcę zagranicznego można ponadto deportować. Polskiego nie.
              • husky_cat Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 27.09.23, 08:56
                Tak jak tych?
                www.google.com/amp/s/wiadomosci.wp.pl/berlin-gwalcili-ja-w-pieciu-maz-musial-patrzec-bild-ujawnia-nowe-szczegoly-6943181249968768a%3famp=1
                Nie kpij, deportacje to mit
                • ardzuna Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 27.09.23, 21:53
                  Nie mit, zejdź na ziemię. Deportowano już wielu nielegalnych imigrantów od początku kryzysu na granicy białoruskiej.
      • taki-sobie-nick Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 22:02
        Bo ubrdałaś sobie, że kościół nie pomaga uchodźcom.
    • jowita771 Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 06:43
      Byłam wczoraj z mężem. Ja z tych płaczących, nie lubię na takie filmy chodzić do kina i miałam nie iść, ale panduda mnie zachęcił. Warto.
      Chrum chrum.
      • taniarada Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 06:54
        jowita771 napisał:

> Byłam wczoraj z mężem. Ja z tych płaczących, nie lubię na takie filmy chodzić d
        > o kina i miałam nie iść, ale panduda mnie zachęcił. Warto.
        > Chrum chrum.
        > Nie lubię ,ale poszłam wzruszające .I jaki komentarz męża ,też niezadowolony 🤣
        • nangaparbat3 Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 20:17
          Gadali, że jesteś księdzem, a Ty chrumkasz.
          • nangaparbat3 Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 23:30
            Taniarado, przepraszam, miałam wyjątkowo ciężki dzień dzisiaj (skończył się wspaniale) i nie rozeznałam się w cudzysłowach.
    • abacosa Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 08:06
      Ja widziałam. Nie powiem chwyta za serce i próbuje chwycić za sumienie pytaniem dlaczego z Ukrainy mogły wyemigrować do Polski nawet kanarki i koty a pod granicą z Białorusią giną ludzie w lesie przerzucani w tą i z powrotem. Szkoda że narracja filmu nie objęła jak się zdobywa wizy do Białorusi i że Ci ludzie zdają sobie sprawę że będą przekraczać granicę nielegalnie w trudnych warunkach i decydują się na to z małymi dziećmi. Wiedzieli że nie przysluguje im azyl na Brusi a w Polsce mogą go nie dostać a często go nie chcą. Nie ma też pokazanych agresywnych szturmów na druty kolczaste jakie to musiały odpierać kordony policji. Nie ma wzmianek o tym że zawiezione osoby do szpitali często z nich uciekały. Więc zgadzam się z tym że film jest niesprawiedliwie ukazujący służby SG.
      Jednocześnie wykazanie ile wysiłku i ryzyka musi ponieść ktoś kto chce pomóc ludziom w stanie zagrożenia życia i zdrowia, a teraz piszę o Grupie Granica zasługuje na poparcie i szacunek. Każdy może pomóc wpłatą bo tam na granice wciąż mafia Łukaszenki przywozi ludzi.Na stronie internetowej grupy jest sklep z darowiznami w postaci opisanych zestawów pomocowych. Czyli wpłacając dana kwotę wiemy na co ona wystarczy. Np. 30zl to zestaw higieniczny leśny, 15zl zgrzewka wody, 400zl pomoc tłumacza czy benzyna itd. itp.
      • szeptucha.z.malucha Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 11:02
        Wyraziłam/es to czego mi zabrakło jako tła.
      • ardzuna Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 20:49
        abacosa napisał(a):

> Ja widziałam. Nie powiem chwyta za serce i próbuje chwycić za sumienie pytaniem
        > dlaczego z Ukrainy mogły wyemigrować do Polski nawet kanarki i koty a pod gran
        > icą z Białorusią giną ludzie w lesie przerzucani w tą i z powrotem. Szkoda że n
        > arracja filmu nie objęła jak się zdobywa wizy do Białorusi i że Ci ludzie zdają
        > sobie sprawę że będą przekraczać granicę nielegalnie w trudnych warunkach i de
        > cydują się na to z małymi dziećmi.

Dokładnie tak samo "wiedzą" jak polskie dziewczęta rekrutowane do domów publicznych na Zachodzie wiedziały, dokąd jadą. Pośrednicy ich kusili wizją łatwego przejścia. Dla przeciętnego Azjaty Europa to jeden średni kraj. Nie bardzo rozumieją barierę między Białorusią a Polską i NIemcami.
        • husky_cat Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 21:01
          To w Azji nie ma granic? A to nowość 😁
          Od dwóch lat doskonale wiedzą, że Polska ich nie będzie wpuszczać, a od wielu lat wiedzą, że w Europie ich nie chcą.
          A jeśli ktoś nie potrafi czytać albo korzystać z Google to już nie nasz problem
          • ardzuna Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 21:05
            husky_cat napisała:

> To w Azji nie ma granic? A to nowość 😁

Zapomniałam, z kim rozmawiam - przez chwilę pisałam jak do osoby normalnej.

> A jeśli ktoś nie potrafi czytać albo korzystać z Google to już nie nasz problem

Kto nie potrafi korzystać z Google, niech umiera. Jak długo nad tym myślałaś?
            • husky_cat Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 21:12
              Zapewniam cie, że rozmowa ze mną to jedyna twoja okazja na rozmowę z osobą normalną ☺

>>>Dla przeciętnego Azjaty Europa to jeden średni kraj. Nie bardzo rozumieją barierę między Białorusią a Polską i NIemcami.<<<

No to chyba przeciętny Azjata kojarzy co to takiego granice między państwami, jeśli u nich takowe istnieją? Nie rób z tych ludzi upośledzonych.

Kto nie potrafi korzystać z google niech się nie pcha tam gdzie go nie chcą. Proste. Ani Polska ani UE nie jest odpowiedzialna za życie każdego na świecie.
              • ardzuna Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 21:19
                husky_cat napisała:

> Zapewniam cie, że rozmowa ze mną to jedyna twoja okazja na rozmowę z osobą norm
                > alną ☺

A skromną?
                Nie żartuj, amoralność nie jest normalna.
                • husky_cat Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 25.09.23, 21:23
                  Fałszywa skromność jest niemodna ☺
                  No fakt, amoralnosc normalna nie jest, ale to twój problem nie mój ☺
                  To jak z tymi granicami w Azji, skoro ustalilysmy, ze istnieją i przecietny Azjata raczej o tym wie, bo trudno by było inaczej, to chyba nie trzeba najostrzejszej kredki w pudełku by skojarzyć, że Europa również ma coś takiego? ☺
                  • pursuedbyabear Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 06:47
                    husky_cat napisała:

> Fałszywa skromność jest niemodna ☺

Pycha i nienawiść też, forumowy Goebbelsie.
                    • husky_cat Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 07:52
                      To jedynie rozsądek.
                      Warto przeczytać i wyciągnąć wnioski.
                      wiadomosci.onet.pl/opinie/ceniony-prawnik-ma-czarna-wizje-dla-ue-europa-sie-rozpadnie/w9kge95
                      • asia.sthm Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 08:31
                        husky_cat napisała:

> To jedynie rozsądek.
                        > Warto przeczytać i wyciągnąć wnioski.
                        > wiadomosci.onet.pl/opinie/ceniony-prawnik-ma-czarna-wizje-dla-ue-europa-sie-rozpadnie/w9kge95

A przeczytałaś? Wniosek główny to: zocha jest faszystka i pragnie faszystowskiej europy.
                        W bonusie: zocha nie umie czytać 😆
                        • ell.czupakabra Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 08:38
                          asia.sthm napisała:

> zocha jest faszystka i pragnie faszystowskiej europy.

W Kanadzie Trudeau z Zełeńskim oklaskują nazistę, polscy fani przyjaźni polsko - ukraińskiej buzia w ciup, ale to zocha jest faszystką smile

• asia.sthm Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 08:46
                            No jest, czego nie rozumiesz.
                            Mam wyliczyć wszystkich faszystów żebyś się nie urzepiła ty rzepie?
                            • ell.czupakabra Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 08:58
                              asia.sthm napisała:

> Mam wyliczyć wszystkich faszystów żebyś się nie urzepiła ty rzepie?

Nie jesteś za przyjaźnią polsko - ukraińską?
                        • husky_cat Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 09:55
                          Obawiam się, że to ty nie doczytalas, wniosek jest jeden; ratowanie imigrantów obraca się przeciwko nam. Jeśli uda nam się skutecznie zatrzymać napływ imigrantów to nie będzie też faszyzmu, gdyż to imigranci są jego przyczyną w obecnych czasach.
                          Przeczytaj jeszcze raz.
                          • pursuedbyabear Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 13:26
                            husky_cat napisała:

> Jeśli uda nam się skutecznie zatrzymać napływ imigrantów to nie będzie też faszyzmu,

Normalnie honoris causa z politologii jej dać.
                            • husky_cat Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 13:31
                              Wystarczy zrozumieć zależność i zastosować rozwiązanie by chronić Europe ☺
                              • tanebo001 Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 13:36
                                To chrońcie. I sprawdzajcie komu dajecie wizy.
                                • husky_cat Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 13:38
                                  Wizy "sprzedane" za łapówki powinny być cofniete, a ich posiadacze deportowani.
                                  Natomiast winni procederu powinni być sadzeni za zdradę stanu
                                  • asia.sthm Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 13:41
                                    A zocha wyrok śmierci wykona.
                                    Ta to ma już wymarzonà robotę zapewnionà.
                                  • demodee Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 15:50
                                    > Wizy "sprzedane" za łapówki powinny być cofniete, a ich posiadacze deportowani.

O ile przebywają oni jeszcze na terenie RP. Mogło być tak, że tych 268 posiadaczy trefnych wiz już wyjechało z Polski, bo im te wizy wygasły...

> Natomiast winni procederu powinni być sadzeni za zdradę stanu

Bez przesady - za zdradę stanu? Paru osobom prokuratura postawiła zarzuty, śledztwo się toczy, oni może dostaną zarzuty korupcyjne.
                                    • husky_cat Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 16:03
                                      To było raczej 268 tysięcy wiz☺
                                      Nic nie stoi na przeszkodzie by ich deprtowac z innych krajów Unii.

• demodee Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 16:13
                                        > To było raczej 268 tysięcy wiz☺

Skąd Ci się taka liczba wzięła?

> Nic nie stoi na przeszkodzie by ich deprtowac z innych krajów Unii.

Ale to chyba, jeśli przebywają tam nielegalnie? I kto miałby to zrobić? Polska policja aresztuje w Berlinie obywatela np. Pakistanu?
                                        • husky_cat Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 16:18
                                          Z dokumentów, które posłowie podczas kontroli uzyskali w MSZ.

To niech ich aresztuje policja niemiecka czy francuska.
                                          • demodee Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 16:35
                                            > Z dokumentów, które posłowie podczas kontroli uzyskali w MSZ.

I co posłowie zrobili z wynikami kontroli? Przekazali je prokuraturze?

Czy chodzi o posłów Szczerbę i Jońcę? Tych wszechstronnie uzdolnionych, którzy wszystko potrafią skontrolować?

> To niech ich aresztuje policja niemiecka czy francuska.

No niech!
                                            • husky_cat Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 16:53
                                              No przekazali, a MS i prokuratur generalny w jednej osobie już zna wyniki "sledztwa" więc nie liczę na wyjaśnienie sprawy podczas kadencji tego rządu.

Tak, chodzi o posłów Szczerbe i Jonskiego, którzy wiele afer i aferek tego rzadu wykryli i jakoś nikt nigdy nie potrafił im udowodnić, że nie mają racji
                                              • demodee Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 17:02
                                                > No przekazali,

To teraz prokuratura ma 30 dni od daty złożenia pisma na odpowiedź, co zrobi z tymi informacjami. Czy znajdzie znamiona przestępstwa i będzie prowadzić dochodzenie, czy nie.

Z wypiekami na policzkach czekam na rozwój wydarzeń.
                                              • demodee Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 19:10
                                                > No przekazali,

A gdzie obywatelka może zapoznać się z tym raportem? Masz jakiś link?
                                            • demodee Re: Która już widziała "Zieloną granicę"? 26.09.23, 18:42