Dodaj do ulubionych

Cukinia -taka nieco przerośnięta 😏co z niej

24.09.23, 13:28
Pomysłu szukam -zostałam obdarowana 3 szt cukinii -takiej olbrzymiej wiec średnio jak dla mnie do spożycia w formie grillowanych na patelni plastrów .kiedyś mam wrażenie jadłam , nawet całkiem smaczny „bigos” z cukinii-tylko kompletnie nie mam pojęcia jak się do tego zabrac ! Może podrzucicie jakieś propozycje?
Obserwuj wątek
    • demodee Re: Cukinia -taka nieco przerośnięta 😏co z niej 24.09.23, 13:30
      Moim zdaniem przerośnięta cukinia, jak każde zresztą przerośnięte warzywo, nadaje się na kompost.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Cukinia -taka nieco przerośnięta 😏co z niej 24.09.23, 14:03
        Nie prawda. Duża cukinia jest bardzo smaczna.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Cukinia -taka nieco przerośnięta 😏co z niej 24.09.23, 14:21
          I lepiej się nadaje do smażenia, duszenia, czy na placki niż młoda, bo nie jest taka wodnista, więc zachowuje formę kawałków, nie rozciapuje się tak.
        • muszebosieudusze Re: Cukinia -taka nieco przerośnięta 😏co z niej 24.09.23, 16:45
          Kurde ja takiej przerośniętej nie byłam w stanie przeciąć, poszła na kompost
          • mysiulek08 Re: Cukinia -taka nieco przerośnięta 😏co z niej 24.09.23, 16:55
            moze to nie byla cukinia ? tongue_out albo slabe noze masz wink
            • muszebosieudusze Re: Cukinia -taka nieco przerośnięta 😏co z niej 24.09.23, 16:57
              Cukinie mają kilkadziesiąt odmian, a tą można było zabić, była twarda jak drewno.
              • mysiulek08 Re: Cukinia -taka nieco przerośnięta 😏co z niej 24.09.23, 17:02
                fakt, mocno przerosniety kabaczek to niezla bron tongue_out
    • emateczka Re: Cukinia -taka nieco przerośnięta 😏co z niej 24.09.23, 13:35
      Keczup albo sos do makaronu.
    • damartyn Re: Cukinia -taka nieco przerośnięta 😏co z niej 24.09.23, 13:36
      Obrać, przekroić, wydrążyć miękkie środki, pokroić w grube paski, ciasno ułożyć w słoiku i ukisić jak ogórki.
    • wrotek0 Re: Cukinia -taka nieco przerośnięta 😏co z niej 24.09.23, 13:55
      Obrać wydrążyć pokroić w kostkę.
      Cebule w półtalarki pokrojoną zeszklić. Jak będzie miękka dodać cukinię i dusić - nie za długo, bo się rozpadnie. Doprawić: ziła, czosnek, ziele angielskie, liść, pieprz - co kto lubi. Dodać przecier pomidorowy albo pasatę. Można podawać samodzielne z ryżem /ziemniakami albo wkroić kiełbasę albo dorzucić ugotowaną fasolę.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Cukinia -taka nieco przerośnięta 😏co z niej 24.09.23, 14:18
        Jak skórka jest jeszcze miękka, sprawdzić, czy paznokieć łatwo wchodzi, to nie trzeba obierać.

Sama cukinia z cebulą i przyprawami też jest dobra. Można doprawić octem ryżowym i sosem sojowym. Można dodać batata. A sos zagęścić mąką, najlepiej z cieciorki.

Cukinię można zetrzeć na placki, jak ziemniaczane, dodać jajko i mąkę. Można na pół z ziemniakami.

Cukinię można zrobić faszerowaną z warzywami i ryżem, albo z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym, albo chrzanowym, albo grzybowym.
    • ga-ti Re: Cukinia -taka nieco przerośnięta 😏co z niej 24.09.23, 14:10
      Ja przerabiam na leczowe potrawy, tak jak młodą. Tylko obiera się trudniej i trzeba usunąć środki, pestki.
      A placki spróbuj z szatkowanej, jak ziemniaczane.
    • alicia033 Re: Cukinia -taka nieco przerośnięta 😏co z niej 24.09.23, 14:28
      Pasztet.
    • nick_z_desperacji Re: Cukinia -taka nieco przerośnięta 😏co z niej 24.09.23, 15:08
      Nafaszerować i upiec.
    • palacinka2020 Re: Cukinia -taka nieco przerośnięta 😏co z niej 24.09.23, 15:48
      Zupe. Na zupe duzo schodzi.
    • mysiulek08 Re: Cukinia -taka nieco przerośnięta 😏co z niej 24.09.23, 16:41
      faszerowana- moze byc z miesem, moze byc z ziemniaki i papryka
      zupa cukiniowo-ziemniaczano-bazyliowa
    • kochamruskieileniwe Re: Cukinia -taka nieco przerośnięta 😏co z niej 24.09.23, 16:54
      Ciasto cukiniowe na słodko
      Chleb cukiniowe wytrawny

Dużo idzie, bo trzeba zetrzeć ( bez gniazd nasiennych) i odsączyć.
      • danka88 Re: Cukinia -taka nieco przerośnięta 😏co z niej 24.09.23, 18:05
        Sos z makaronem. Poddusić cebulę z papryką i cukinią na patelni później zblendować .
    • panna.nasturcja Re: Cukinia -taka nieco przerośnięta 😏co z niej 24.09.23, 18:18
      Zasadniczo taka przerośnięta do niczego się nie nadaje. Ma twardą skórę i bardzo dużo pestek a mało dobrego miąższu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka