Dodaj do ulubionych

A referendum tuż, tuż...

24.09.23, 14:49
My tu spędzamy miło czas na ematce, a referendum zbliża się wielkimi krokami. Ja się wybieram, ale mam luki w wiedzy.

Np.

1. Czy mogę w części pytań zakreślić "tak", a w części "nie"?

2. Co się stanie, gdy na jednego z pytań w ogóle nie udzielę odpowiedzi?

a. moja odpowiedź na to pytanie nie wejdzie do puli odpowiedzi na to pytanie
b. moja odpowiedź zostanie zaliczona do puli przeważających odpowiedzi na to pytanie
c. wszystkie moje odpowiedzi w referendum nie będą się liczyły ze względu na brak odpowiedzi na jedno pytanie
d. inne.

Obserwuj wątek
    • joana012 Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 14:52
      Lepiej udziel na wszystkie gdyż ponieważ możesz zostać okrzyknięta zdrajcą narodu, gorszym sportem tudzież mordą zdradziecką
      • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 15:01
        > ponieważ możesz zostać okrzyknięta zdrajcą narodu, gorszym sportem tudzież mordą zdradziecką

To ono nie będzie anonimowe, to referendum?
        • joana012 Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 15:07
          demodee napisała:

> > ponieważ możesz zostać okrzyknięta zdrajcą narodu, gorszym sportem tudzie
          > ż mordą zdradziecką
          >
          > To ono nie będzie anonimowe, to referendum?

Będzie, ale jaśnie panujący wydobywają te komplementy ze swoich patriotyczno chrześcijańskich serduszek tak zbiorowo a nie personalnie. Zatem każdy kto zepsuje im referendum mogą być w jednym worku tej pidłej reakcyjnej zbieraniny niepolaków
        • marusia_ogoniok_102 Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 15:18
          Jeśli nie weźmiesz udziału (pobierzesz tylko kartę do Sejmu i Senatu) i zostanie to odnotowane, to owszem, nie jest anonimowe. Będziesz odnotowana jako lewak, którego, być może, przyda się prześwietlić i przeczołgać. A coś się znajdzie na każdego, a jak jakiś święty - to na jego rodzinę. Mamy jakąś gwarancję, że jak Wódz rozkarze przynieść sobie nazwiska wszystkich, którzy odmówili udziału, to ich nie dostanie? Nie? No właśnie.
          Dobrze to mieć w pamięci.
          • marusia_ogoniok_102 Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 15:19
            *rozkaże, sorry
          • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 19:37
            > Jeśli nie weźmiesz udziału (pobierzesz tylko kartę do Sejmu i Senatu) i zostanie to odnotowane,

Marusia, przecież napisałam, że się wybieram na referendum! I pobiorę kartę i wypełnię i wrzucę do urny.

Nie wiem, czy wezmę udział w wyborach, bo w nich sie głosuje na twarze, nie na sprawy, a czy w Sejmie/Senacie będzie siedział Kowalski czy Kwiatkowska, to jest mi obojętne. (Byle nie siedział D.Tusk).

W referendum głosuje się na sprawy, więc w nim wezmę udział na pewno.
            • bene_gesserit Re: A referendum tuż, tuż... 04.10.23, 13:10
              Hehe, kolejną, której się wydaje, że jak nie zagłosujesz to nie zagłosuje. Dostęp do wiedzy całego świata trzyma w torebce, a poziom ignorancji jak w neolicie
              • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 17:43
                > Hehe, kolejną, której się wydaje, że jak nie zagłosujesz to nie zagłosuje.

Co to znaczy?
        • livia.kalina Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 20:16
          >
          To ono nie będzie anonimowe, to referendum?

No chyba z nieposłuszeństwa wobec umiłowanej partii to się będziesz musiała wyspowiadać a u nas rządzi komitet centralny pis z episkopatem, to i tak się dowiedzą. No chyba, że wcześniej się dowiedzą dzięki Pegasusowi.
          • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 20:17
            Nic nie zrozumiałam.
            • livia.kalina Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 20:20
              Nie, pisowskie referendum nie będzie anonimowe.
              • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 26.09.23, 20:49
                Podobno PO organizuje jakieś grupy, które będą pilnować, żeby wybory i referendum odbyły się zgodnie z prawem. To ci właśnie ludzie będą sprawdzać dowody?
      • wbka1 Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 20:48
        Kolejne zadanie PiS-owskiego trolla na ematce, który rzekomo nie wie, nie słyszał, nie zna się. Demodee byle do 15-ego X, juz niedługo, wytrzymasz, a po tej dacie zmienisz skompromitowany nick.
        • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 21:51
          > który rzekomo nie wie, nie słyszał, nie zna się.

A Ty wiesz, słyszałaś i się znasz? To się podziel wiedzą!

> skompromitowany nick.

Nie przesadzaj, są gorsze rzeczy niż bycie niemodną.
    • matacznik Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 15:14
      demodee napisała:

> mam luki w wiedzy.
      >
      No nie mów...

> 1. Czy mogę w części pytań zakreślić "tak", a w części "nie"?
      >
      Tak

> 2. Co się stanie, gdy na jednego z pytań w ogóle nie udzielę odpowiedzi?
      >
      > a. moja odpowiedź na to pytanie nie wejdzie do puli odpowiedzi na to pytanie
      >
      A
    • iwles Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 19:40
      demodee napisała:

>[...]

Czyżby organizator tego cyrku nie umiał wyjasnić nawet swojemu suwerenowi?
      Czy może suweren zbyt tępy, żeby zrozumieć, co mówi do niego pis?

• demodee Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 19:50
        > tego cyrku

O referendum piszesz? Jaki cyrk? Referendum to esencja demokracji!

> Czy może suweren zbyt tępy, żeby zrozumieć, co mówi do niego pis?

Ja nie wiem, PiS coś mówił na tematy, które zawarłam w wątku początkowym?
        • jahelena Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 19:52
          A o czym ma zdecydować referendum?
          • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 19:56
            Link do pytań:

tvn24.pl/polska/referendum-2023-pytania-ktore-maja-byc-zadane-15-pazdziernika-7291232
            • jahelena Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 20:02
              Ale ja się pytam o decyzje.

Esencja demokracji zdecydowała o przyjęciu Konstytucji i wejściu do UE. O czym ma zdecydować to najbliższe "referendum"?
              • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 20:11
                1. O wyprzedaży majątku państwowego podmiotom zagranicznym, prowadzącej do utraty kontroli Polek i Polaków nad strategicznymi sektorami gospodarki,
                2. O wieku emerytalnym,
                3. O likwidacji zapory Błaszczaka
                4. O ulokowaniu w Polsce ludzi, którzy nielegalnie przekroczyli granice UE.
                • jahelena Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 20:12
                  Jakie decyzje ma "zatwierdzić" to referendum?
                • asia-loi Re: A referendum tuż, tuż... 26.09.23, 22:54
                  demodee napisała:

> 1. O wyprzedaży majątku państwowego podmiotom zagranicznym, prowadzącej do utraty kontroli Polek i Polaków nad strategicznymi sektorami gospodarki,

No przeca sprzedali za bezcen Rafinerię Gdańską , to o co się teraz pytają?

> 2. O wieku emerytalnym,

Przeca obniżyli i zawarli tajny pakt z UE, że podwyższą.

> 3. O likwidacji zapory Błaszczaka

Przeca jest dziurawa jak sito.

> 4. O ulokowaniu w Polsce ludzi, którzy nielegalnie przekroczyli granice UE.

Nie po to przekraczali i zapłacili za przekroczenie granicy Polski, żeby być w Polsce.
        • iwles Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 20:08
          demodee napisała:

> > tego cyrku
          >
          > O referendum piszesz? Jaki cyrk? Referendum to esencja demokracji!

Mądre referendum, nie durne.

> Ja nie wiem, PiS coś mówił na tematy, które zawarłam w wątku początkowym?

Nie wiesz, jak masz głosować w referendum?
          Bo to organizator do dupy, że nie wyjaśnił ci, jak technicznie to robić.

• demodee Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 20:12
            > Mądre referendum, nie durne.

Durne, to mogą być pytania, referendum nie może być ani mądre ani głupie.
            • iwles Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 20:15
              demodee napisała:

> Durne, to mogą być pytania, referendum nie może być ani mądre ani głupie.

O widzisz, sama przyznajesz, ze pytania są durne.
    • saszanasza Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 19:55
      Nie mam takich dylematów bowiem nie zamierzam robić frekwencji i nie pobiorę karty referendalnej.
    • semihora Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 20:26
      Jeśli nie wiesz, jak się za to zabrać, to się za to nie bierz.
      • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 20:31
        > Jeśli nie wiesz, jak się za to zabrać, to się za to nie bierz.

Ja tam uważam, że głosowanie w referendum to nie fizyka kwantowa i na pewno się tego nauczę i zagłosuję dobrze.
        • iwles Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 20:36

A jak się źle nauczysz? Istnieje taka szansa.
          • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 20:43
            Aby tego uniknąć, zwróciłam się do ematki, by moje luki w wiedzy uzupełniła. Bo od ematki nie mogę się źle nauczyć, nieprawdaż?
        • angazetka Re: A referendum tuż, tuż... 26.09.23, 21:57
          W tym referendum dobre jest niezagłosowanie w nim w ogóle. Mam nadzieję, że pomogłam.
          • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 26.09.23, 22:09
            > Mam nadzieję, że pomogłam.

No nie, pytanie nie było o to, czy brać udział w referendum, czy nie. Ja uważam, że człowiek zdrowy na umyśle bierze udział w referendum.

A Ty dlaczego nie zagłosujesz? A w wyborach zamierzasz wziąć udział?
            • iwles Re: A referendum tuż, tuż... 26.09.23, 22:10

Ile masz lat?
              • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 26.09.23, 22:19
                > Ile masz lat?

Niby ja? Tyle, co każdy.
                • iwles Re: A referendum tuż, tuż... 26.09.23, 22:24
                  demodee napisała:

> > Ile masz lat?
                  >
                  > Niby ja? Tyle, co każdy.

Tak, ty.
                  No to ile?
                  • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 27.09.23, 20:45
                    > No to ile?

No nie wiesz, ile ematki mają lat? Nie więcej niż 30, przecież!
            • angazetka Re: A referendum tuż, tuż... 26.09.23, 22:13
              W wyborach oczywiście tak. Natomiast pytania referendalne uwłaczają mojej inteligencji. Kwestia smaku.
              • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 26.09.23, 22:18
                > uwłaczają mojej inteligencji.

Są zbyt prosto sformułowane?
            • asia-loi Re: A referendum tuż, tuż... 26.09.23, 22:57
              demodee napisała:

>
              > A Ty dlaczego nie zagłosujesz? A w wyborach zamierzasz wziąć udział?

Ja odpowiem nie jestem z PiS i PiS mi nie płaci, za trollowanie, jak Tobie. 🫡
              • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 27.09.23, 10:48
                > Ja odpowiem nie jestem z PiS i PiS mi nie płaci, za trollowanie, jak Tobie.

No dobra, a odsunąwszy na bok żarty z brodą, to dlaczego nie chcesz brać udziału w referendum?

1. Nie uznajesz idei referendum jako takiego.
                2. Nie uznajesz idei "referendum pisowskiego" (gdyby ktoś inny je organizował, brałabyś udział)
                3. Uważasz, że referendum będzie nieuczciwe
                4. Nie podobają CI się pytania referendalne
                a. są zbyt proste i obrażają Twoją inteligencję
                b. o zagadnieniach referendalnych nie powinni decydować obywatele, bo się na tym nie znają
                c. to i tak nic nie da, bo po wyborach rząd (jaki by nie był) i tak zrobi, co będzie chciał, więc po co brać udział w szopce
                5. Nie weźmiesz udziału w referendum ani w wyborach, bo masz inne plany na 15.10.
                6. Inne (jakie?)
                • mdro Re: A referendum tuż, tuż... 04.10.23, 13:01
                  Ja ci mogę odpowiedzieć, pod warunkiem, że odpowiesz mi (precyzyjnie) na dwa pytania:
                  1. Jakie państwa zaliczają się do Bliskiego Wschodu?
                  2. Co to znaczy "wyprzedaż"?
                  3. Co to jest "bariera"?
                  • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 04.10.23, 13:32
                    > Ja ci mogę odpowiedzieć, pod warunkiem, że odpowiesz mi (precyzyjnie) na dwa pytania:

Odpowiadam:

Ad 1. Są to "państwa położone w południowo-zachodniej Azji. Najczęściej do krajów Bliskiego Wschodu zalicza się: Arabię Saudyjską, Bahrajn, Cypr, Egipt, Irak, Iran, Izrael z Palestyną, Jemen, Jordanię, Katar, Kuwejt, Liban, Oman, Syrię, Turcję i Zjednoczone Emiraty Arabskie. "

katowice.eu/edukacja/SiteAssets/dla-mieszka%C5%84ca/ucz-si%C4%99/miejski-bank-dobrych-praktyk/zagadnienia-dla-nauczycieli-szk%C3%B3%C5%82/geografia/Kraje%20Bliskiego%20Wschodu.pdf

Ad 2. "Wyprzedaż są to wszystkie działania powiązane ze sprzedażą towarów lub usług w docelowym, konkretnie wyznaczonym okresie. Dobra te są oferowane w niższej, niż regularnej cenie. Wyprzedaż często nazywana jest czyszczeniem magazynów. (...) Polega na zastosowaniu różnorodnych narzędzi, głównie krótkookresowych, które mają za zadanie doprowadzić do szybszych oraz większych zakupów danych produktów lub usług. Poprzez odpowiednie zwiększenie atrakcyjności produktu, podwyższa się skłonność nabywcy do zakupu. Wraz z wyprzedażą można mówić o promocji/przecenie. Towary i usługi są dostępne w niższej cenie, natomiast obniżka jest cen ma charakter ‘’krótkoterminowy’’. (...) Każda z tych form ma jedną wspólną cechę – cenę, która jest atrakcyjna dla konsumenta."

Za: Encyklopedią Zarządzania. Autor: Agnieszka Florczak

Ad 3. bariera - «rzecz, która utrudnia powstanie jakiegoś zjawiska lub sytuacji» Np. bariera celna «system ceł ustanowiony przez dane państwo»

Za: SJP

Mam nadzieję, że moje odpowiedzi są wystarczająco precyzyjne. Teraz Twoja kolej, mdro na odpowiadanie.
                    • mdro Re: A referendum tuż, tuż... 04.10.23, 13:39
                      1. "najczęściej" big_grinbig_grinbig_grin
                      2. Hahaha.
                      3. Czyli granica jest barierą, tak?

Miało być precyzyjnie, trolliczku-pytajniczku. Staraj się dalej.
                      • mdro Re: A referendum tuż, tuż... 04.10.23, 13:47
                        Ale będę łaskawa i odniosę się do twoich cytatów, bo mają duży potencjał komiczny, zapewne zupełnie przez ciebie niezamierzony big_grinbig_grinbig_grin:
                        1. Czyli PiS pyta o imigrantów nie-wiadomo-dokładnie-skąd, choć być może np. z Cypru.
                        2. Czyli chodzi o "czyszczenie magazynów"?
                        3. Czyli PiS pyta o zlikwidowanie "czegoś" nie-wiadomo-czego między Polską a Białorusią?

(A, i gdybyś miała odrobinę inteligencji, wiedziałabyś, że już ci dawno odpowiedziałam na pytanie).
                        • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 04.10.23, 13:50
                          > (A, i gdybyś miała odrobinę inteligencji, wiedziałabyś, że już ci dawno odpowiedziałam na pytanie).

Serio? Gdzie?
                        • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 04.10.23, 18:27
                          > Czyli PiS pyta o imigrantów nie-wiadomo-dokładnie-skąd, choć być może np. z Cypru.

PiS pyta o konkretnych imigrantów:

"Czy popierasz przyjęcie tysięcy nielegalnych imigrantów z Bliskiego Wschodu i Afryki, zgodnie z przymusowym mechanizmem relokacji narzucanym przez biurokrację europejską?"

Jeśli chodzi o Cypr, to nie jest on w strefie Schengen, więc pytanie referendalne też go obejmuje.
                          • abria Re: A referendum tuż, tuż... 04.10.23, 18:31
                            "Czy popierasz przyjęcie tysięcy nielegalnych imigrantów z Bliskiego Wschodu i Afryki, zgodnie z przymusowym mechanizmem relokacji narzucanym przez biurokrację europejską?"

My nie popieramy, ale co z tego skoro ty popierasz. I uporczywie głosujesz na PiS, który przyjmuje nie tysiące, ani nawet nie setki tysięcy ale już miliony takich imigrantów.
                            • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 04.10.23, 18:46
                              > My nie popieramy,

Kto to jest "my"? W czyim imieniu mówisz?
                              • abria Re: A referendum tuż, tuż... 04.10.23, 22:56
                                My, czyli ludzie normalni. W odróżnieniu od ciebie i ludzi twojego pokroju głosujących na PiS.
                                • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 11:47
                                  > My, czyli ludzie normalni. W odróżnieniu od ciebie i ludzi twojego pokroju głosujących na PiS.

Ludzie głosujący na PiS są "nienormalni"? Jak definiujesz "normalność"?

P.S. Ja jeszcze nie wiem, na kogo będę głosować. Raczej nie na PiS.
                                  • abria Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 12:04

Co do tego to nie ma raczej wątpliwości.
                                  • wbka1 Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 12:08
                                    Ludzie glosujacy na PiS to: 1.oligarchia pisowska. 2.biedni, zaczadzeni, niedoinformowani, którym pis rzuca cukierki, a oni sie cieszą, ze tak bedzie zawsze. Wartosci takie jak demokracja, Unia, konstytuacja dla nich nie istnieją i w konsumpcji cukierkow nie sa im potrzebne.
                                    • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 18:19
                                      > Wartosci takie jak demokracja, Unia, konstytuacja dla nich nie istnieją i w konsumpcji cukierkow nie sa im potrzebne.

Wiesz, PiSowcy, których ja znam, jak najbardziej doceniają wartość demokracji i konstytucji. Co do cukierków - to twierdzą, że od przybytku głowa nie boli. Za Tuska ich dzieci cukierków nie miały, a które dziecko nie lubi słodyczy?
                                      • bistian Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 18:23
                                        demodee napisała:

> Wiesz, PiSowcy, których ja znam, jak najbardziej doceniają wartość demokracji i
                                        > konstytucji.

Znają, doceniają, ale nie używają? big_grin
                                        • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 18:33
                                          > Znają, doceniają, ale nie używają? big_grin

Chodzą na wybory i na referendum się wybierają.

Czy elektorat PO wybiera się na referendum? (To anulowane przez D.Tuska, oczywiście?)
                                          • bistian Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 20:23
                                            demodee napisała:

> > Znają, doceniają [wartość demokracji], ale nie używają? big_grin
                                            >
                                            > Chodzą na wybory i na referendum się wybierają.

Nie o to pytałem. Pytałem, czemu pisowcy nie używają zasad demokracji, tylko je lubią? big_grin
                                            Niedemokratyczne jest ujawnianie danych osób, które nie są przestępcami, mobbing opozycji w szczególności i mobbing w ogóle, podsłuchiwanie bez powodu przy pomocy zaawansowanych narzędzi, wykorzystywanie służb i policji do działań przestępczych, naginanie prawa, okradanie obywateli itd. mógłbym jeszcze długo wymieniać grzechy ludzi spod ciemnej gwiazdy (znaczy: PiS).

Dlaczego pisowcy tak lubią demokrację, ale się do jej zasad zupełnie nie stosują? Bo się im to bardziej opłaca? Czy może jest jakiś inny powód?
                                            Dlacze
                                  • wbka1 Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 12:35
                                    Ha ha ha! Taki numer zrobisz sponsorom!
                          • iwles Re: A referendum tuż, tuż... 04.10.23, 23:24
                            demodee napisała:

> "Czy popierasz przyjęcie tysięcy nielegalnych imigrantów z Bliskiego Wschodu i
                            > Afryki, zgodnie z przymusowym mechanizmem relokacji narzucanym przez biurokracj
                            > ę europejską?"

Co to znaczy "nielegalny imigrant"?
                            Przeciez osoby ubiegające się o przyznanie ochrony międzynarodowej przebywają w Polsce legalnie.
                            • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 11:56
                              > Przeciez osoby ubiegające się o przyznanie ochrony międzynarodowej przebywają w Polsce legalnie.

Pytanie, które cytujesz, nie odnosi się do osób, które już przebywają na terenie Polski.

Chodzi o "przyjęcie" czyli akceptację "tych, którzy przybędą". Obywatele krajów pozaunijnych przypłynęli na teren Europy nielegalnie i póki nie dostana jakiejś wizy, to są nielegalni. Jak dostaną wizę i będą chcieli wjechać na teren Polski, to może zostaną wpuszczeni.

Pytanie, czy należy przyznawać wizy tym, którzy nielegalnie wjechali na teren UE. Moim zdaniem ci ludzie powinni wrócić do swoich krajów, pójść do konsulatów i postarać się o wizę konkretnego kraju. Np. Polski. Dostanie polską wizę, to z dużym prawdopodobieństwem do Polski wjedzie.
                              • abria Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 12:05
                                Moim zdaniem, UE powinna uznać wizy wydane przez PL od 2015 za nieważne i cofnąć te 3-4 mln ludzi do PL. I tu jest kwestia do referendum europejskiego.
                                • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 17:48
                                  > Moim zdaniem, UE powinna uznać wizy wydane przez PL od 2015 za nieważne i cofnąć te 3-4 mln ludzi do PL.

To byłoby działanie prawa wstecz.

Natomiast moglibyśmy, choćby od jutra, przestać uznawać wizy Schengen. I nikt, kto nie ma polskiej wizy, nie będzie mógł wjechać legalnie na teren Polski.
                                  • abria Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 19:49
                                    To byłoby działanie prawa wstecz.

Wręcz przeciwnie.

Natomiast moglibyśmy, choćby od jutra, przestać uznawać wizy Schengen.
                                    Zgadzam się: UE to powinna zafundować Polsce - nikt z polskimi dokumentami nie powinien móc wjeżdżać do reszty krajów UE.
                                    • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 20:01
                                      > nikt z polskimi dokumentami nie powinien móc wjeżdżać do reszty krajów UE.

Ale masz na myśli tę otwartą i tolerancyjną Unię? Miałaby być otwarta dla wszystkich, tylko nie dla Polaków?
                                      • abria Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 20:08
                                        Miałaby być otwarta dla wszystkich, tylko nie dla Polaków?

Oczywiście.
                              • kokosowy15 Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 12:59
                                W jaki sposób chcesz ochronić granicę Europy przed przybysza mi z Afryki? Zaminowac wybrzeże, topić lodzie i pontony, strzelać do ludzi nna plażach? Proponuję się, żeby zapłacić np Tunezji, żeby chroniła granicę. Czyli to oni mieliby strzelać? Przypominam, że NRD także chronila swoją granice, strzelając do uciekinierow.
                                • ayelen40 Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 13:10
                                  Można by jak Australia - odlawiac, nakarmić i odwozić z powrotem. Konsekwentnie. I absolutnie nie pozwolić żyć z europejskiego socjalu bez uprzedniego wypracowania go sobie.
                                  • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 18:15
                                    > Można by jak Australia - odlawiac, nakarmić i odwozić z powrotem.

Ale co zrobić, żeby znowu nie przypłynął? Może nakarmić flakami?
                                • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 17:51
                                  > Proponuję się, żeby zapłacić np Tunezji, żeby chroniła granicę.

Ale taka umowa o ochronie tunezyjskiej granicy (skąd najwięcej łodzi odpływa do Europy) była już z Tunezją zawarta! UE miała zapłacić Tunezji za ochronę jej własnej granicy. Ale pieniądze europejskie do Tunezji nie przyszły, więc mamy teraz napływ nielegalsów z Tunezji.

Co się stało z pieniędzmi przeznaczonymi na ochronę tunezyjskiej granicy morskiej?
                                  • kokosowy15 Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 20:04
                                    Jak Tunezja ma chronić granicę morska? Tak, jak Polska, NRD, ZSRR chronił w latach piecdziesiatych?
                              • iwles Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 13:20

To znaczy, jak przekraczał granicę, był legalnym imigrantem, a jak już postawił stopę na polskiej ziemi- stał się nielegalnym imigrantem? 😲
                                • ayelen40 Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 13:31
                                  Ja o tych "bezwizowych", co teraz Włochy choćby "atakują". Ci z polską wizą stawali się nielegalami wyjeżdżając do innych krajów Schengen w celu pobytu długoterminowego (krotkotrwaly, turystyczny byłby ok).
                                  • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 17:57
                                    > Ci z polską wizą stawali się nielegalami wyjeżdżając do innych krajów Schengen w celu pobytu długoterminowego (krotkotrwaly, turystyczny byłby ok).

Polska wiza upoważnia do przebywania na terenie Polski. Nie na terenie Niemiec, nawet krótkotrwale, turystycznie. Osoba spoza Schengen złapana w Berlinie z polską wizą zostanie odstawiona do Polski.
                                • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 17:55
                                  > To znaczy, jak przekraczał granicę, był legalnym imigrantem, a jak już postawił stopę na polskiej ziemi- stał się nielegalnym imigrantem? 😲

Ale co Cię tak dziwi? Jak miał wizę a Niemcy, a przekroczył granicę niemiecko-polską i "postawił stopę na polskiej ziemi", to oczywiście, że stał się nielegalnym imigrantem.

Nigdy nie podróżowałaś zagranicę, iwles?
    • taki-sobie-nick Re: A referendum tuż, tuż... 24.09.23, 21:36
      Co się stanie, gdy na jednego z pytań w ogóle nie udzielę odpowiedzi?

Wtedy cię poprawię: na JEDNO z pytań.
      • asia-loi Re: A referendum tuż, tuż... 26.09.23, 22:58
        taki-sobie-nick napisała:

>
        > Wtedy cię poprawię: na JEDNO z pytań.

🤣🤣🤣 Brawo.
      • ayelen40 Re: A referendum tuż, tuż... 26.09.23, 23:03
        Pewnie rusycyzm.
        • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 28.09.23, 14:29
          > Pewnie rusycyzm.

Albo romanizm.
          • taki-sobie-nick Re: A referendum tuż, tuż... 04.10.23, 23:33
            Romanizm?!
          • trampki-w-kwiatki Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 12:41
            Albo romantyzm!
            • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 17:58
              Ewentualnie reumatyzm...
    • marianna1960 Re: A referendum tuż, tuż... 27.09.23, 07:21
      To nie referendum tylko PISowski plebiscyt, nikt kto nie jest za tą PISowską mafią i sitwą nie bierze udziału w tej szopce. Odmawiasz wzięcia kart i powinni cię odnotować w spisie wyborców.
      • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 04.10.23, 12:36
        > Odmawiasz wzięcia kart i powinni cię odnotować w spisie wyborców.

Ale jak idę na wybory (nie o referendum w tej chwili piszę) i pobieram kartę wyborczą, to się muszę osobiście podpisać na liście uprawnionych, obok imienia i nazwiska + innych danych identyfikujących.

Więc jeśli mojego podpisu nie będzie, to wiadomo będzie, że nie głosowałam.
    • abria Re: A referendum tuż, tuż... 04.10.23, 13:03
      Powinni zrobić takie referendum w pozostałych krajach UE:

1) czy jesteś za tym, by przestać honorować wizy wystawione przez PL od 2015 roku
      2) czy jesteś za tym, by osoby które przebywają na terenie pozostałych krajów UE na tych wizach zostały natychmiastowo deportowane do PL
      3) czy jesteś za tym, by na granicy z Polską, pozostałe kraje unijne wybudowały ogromny mur
      • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 04.10.23, 13:17
        Ad 1. Piszesz o wizach polskich czy wizach Schengen?
        Ad 2. Piszesz o wizach polskich czy wizach Schengen? Jeśli osoba przebywa na terenie kraju Schengen z wizą Schengen, która wygasła, to powinna byc deportowana do swojego kraju, nie do Polski.
        Ad 3. Jest mi to obojętne, jeśli mur będzie stał na terenie kraju granicznego i kraj graniczny sam za niego zapłaci. A właściwie, to jestem za. Taki mury utrudniłyby nielegalną migrację.
        • abria Re: A referendum tuż, tuż... 04.10.23, 13:24
          1) piszę skarbie o wizach wydawanych przez państwo polskie od 2015
          2) piszę skarbie o wizach wydanych przez państwo polskie od 2015 - nie ma znaczenia czy wygasła czy nie
          3) powinna zapłacić UE - dotacjami które wstrzymano PL
          • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 04.10.23, 13:38
            Ad 2. Ma znaczenie - bo jeśli obywatel pozaunijny posługuje się wygasłą wizą, to popełnia przestępstwo wizowe i powinien być wydalony do swojego, pozaunijnego kraju. Jeśli posługuje się ważną wizą polską, to powinien zostać wydalony do Polski.

Ad 3. Jakimi wstrzymanymi dotacjami?
            • abria Re: A referendum tuż, tuż... 04.10.23, 14:59
              2) Spokojnie skarbie. W referendum się orzeknie że mają wrócić do PL, odpowiednie instytucje to przyklepię i nie będziesz mieć nic do gadania.

3) Tymi których nie wypłacono nadal PL big_grin.
              • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 18:00
                > 3) Tymi których nie wypłacono nadal PL big_grin.

A mają one jakąś nazwę?
                • abria Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 19:50
                  Np. mają. Poczytaj.
                  • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 06.10.23, 09:04
                    > Np. mają. Poczytaj.

Czyli nie znasz ich nazw. Nie znasz, bo ich nie ma.
                    • abria Re: A referendum tuż, tuż... 06.10.23, 09:26
                      Nie ma ich? Jak to? Przecież nawet PiS płacze że zła UE wstrzymała kasę big_grin.
                      Musisz chyba się dokształcić.
      • wbka1 Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 12:32
        Bardzo dobre!
    • aguar Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 18:46
      .
      • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 18:50
        Czyli elektorat KO wybiera się na referendum, żeby nie wziąć udziału w referendum.

Naprawdę, niektórzy ludzie są dziwni...
        • ichi51e Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 18:55
          Ja tam zagłosuje zgodnie z moim sumieniem. Żałuje tylko ze nie ma pytania „czy jesteś za zabijaniem nienarodzonych dzieci”
          • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 19:01
            Też jestem zaskoczona, bo obstawiałam pytanie o aborcję. Ale właściwie, to na to pytanie trudno odpowiedzieć "tak" lub "nie". Wszystko zależy od okoliczności...
        • iwles Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 19:00
          demodee napisała:

> Czyli elektorat KO wybiera się na referendum, żeby nie wziąć udziału w referend
          > um.
          >
          > Naprawdę, niektórzy ludzie są dziwni...

A to referendum będzie oddzielnie ?
          Inna komisja wyborcza? Inne miejsce?
          O! Serio?
          • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 19:06
            > A to referendum będzie oddzielnie ?
            Inna komisja wyborcza? Inne miejsce?
            O! Serio?

Ale co to ma do rzeczy?

Niektórzy nie idą wcale na wybory i, gdyby nie referendum, to pojechaliby na działkę. Więc oni nie pojadą na działkę, żeby przyjść do komisji wyborczej i powiedzieć, że nie biorą udziału w referendum?
            • iwles Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 19:20

A kto ci powiedzial, że wybierają się na referendum?
              Ja się nie wybieram na referendum, wybieram się na wybory.
              • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 19:41
                OK. Wybierasz się na wybory i na referendum.

Są tacy, którzy nie idą na wybory (wybory są co 4 lata, więc żadna atrakcja), ale idą na referendum, bo tematy referendalne będą miały wpływ na Polskę na pokolenia.
                • abria Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 19:51
                  Są tacy, którzy nie idą na wybory (wybory są co 4 lata, więc żadna atrakcja), ale idą na referendum

ci to są dopiero dziwni
                • iwles Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 19:52

Nie. Ja się wybieram TYLKO na wybory.
                • evening.vibes Re: A referendum tuż, tuż... 06.10.23, 09:28
                  demodee napisała:
                  > OK. Wybierasz się na wybory i na referendum.

Nie przygłupie - wybieramy się na wybory i NIE WYBIERAMY na hucpę dla niepoznaki nazwaną referendum.

• jowita771 Re: A referendum tuż, tuż... 06.10.23, 09:13
        Nieprawda w ostatnim punkcie, kartę do referendum można zniszczyć i nie grożą za to żadne konsekwencje!
    • ariathedevil Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 20:13
      Nie biorę udziału w pisiej hucpie. Będę głosować.
      • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 20:22
        > Nie biorę udziału w pisiej hucpie.

Czyli w referendum przeszkadza Ci tylko to, że jest organizowane przez PiS. Gdyby referendum z tymi pytaniami organizował ktoś inny, to byś wzięła w nim udział.

• abria Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 20:38
          Czyli w referendum przeszkadza Ci tylko to, że jest organizowane przez PiS

Owszem: uczciwy człowiek widzi, że PiS wyprzedaje majątek (Lotos) i sprowadza imigrantów w milionach (co widać na ulicach) i w związku z tym nie bierze udziału w tej hipokryzji.
          • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 06.10.23, 09:08
            > uczciwy człowiek widzi, że PiS wyprzedaje majątek (Lotos)

Ale Lotos, to chyba Unia kazała nam sprzedać?

> sprowadza imigrantów w milionach (co widać na ulicach)

To są imigranci legalni, z wizami pracowniczymi, turystycznymi lub studenckimi. Co złego, że tacy ludzie przyjeżdżają do Polski?
            • abria Re: A referendum tuż, tuż... 06.10.23, 09:27
              Ale Lotos, to chyba Unia kazała nam sprzedać?
              Nie. Kaczyński kazał Obajtkowi.

To są imigranci legalni, z wizami pracowniczymi, turystycznymi lub studenckimi. Co złego, że tacy ludzie przyjeżdżają do Polski?
              Oprócz tego, że za łapówki dla PiS to nic. I dlatego UE powinna ich wszystkich cofnąć do PL big_grin.
              • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 06.10.23, 09:37
                > Nie. Kaczyński kazał Obajtkowi.

Czy Kaczyński kazał, to być może, ale to Unia postawiła warunek.

> Oprócz tego, że za łapówki dla PiS to nic.

Ale ci wszyscy cudzoziemcy, których widuję na ulicach Wwy zapłacili łapówki?
                • abria Re: A referendum tuż, tuż... 06.10.23, 09:40
                  Czy Kaczyński kazał, to być może, ale to Unia postawiła warunek.
                  Nie było takiego warunku.

Ale ci wszyscy cudzoziemcy, których widuję na ulicach Wwy zapłacili łapówki?
                  Zapewne.
                • iwles Re: A referendum tuż, tuż... 06.10.23, 12:43
                  demodee napisała:

> > Nie. Kaczyński kazał Obajtkowi.
                  >
                  > Czy Kaczyński kazał, to być może, ale to Unia postawiła warunek.

Kłania się prawo ochrony konkurencji.

Przecież nawet w Polsce mamy Ustawę o ochronie konkurencji i konsumentów z 16 lutego 2007 roku (za czyich rządów? No? no? no?)

• iwles Re: A referendum tuż, tuż... 05.10.23, 20:50
          W ilu referendach brałaś udział?
          • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 06.10.23, 09:09
            Nie wiem, co to ma do rzeczy, ale odpowiem: w jednym, unijnym.
            • evening.vibes Re: A referendum tuż, tuż... 06.10.23, 09:12
              demodee napisała:
              > Nie wiem, co to ma do rzeczy, ale odpowiem: w jednym, unijnym.

A dlaczego nie brałaś udziału w referendum w 2015?
              • demodee Re: A referendum tuż, tuż... 06.10.23, 09:18
                > A dlaczego nie brałaś udziału w referendum w 2015?

A o czym ono było?
                • evening.vibes Re: A referendum tuż, tuż... 06.10.23, 09:23
                  demodee napisała:
                  > A o czym ono było?

Nieważne przygupie - dlaczego nie brałaś udziału?
                • abria Re: A referendum tuż, tuż... 06.10.23, 09:29
                  wygoogluj sobie i nie pisz "Czyli nie wiesz. Nie wiesz bo go nie było" bo to nie zadziała big_grinbig_grinbig_grin
            • iwles Re: A referendum tuż, tuż... 06.10.23, 12:32
              demodee napisała:

> Nie wiem, co to ma do rzeczy, ale odpowiem: w jednym, unijnym.

Zła odpowiedz.
              Zgodnie z twoja propaganda powinnaś odpowiedziec: w każdym, odkąd skończyłam 18 lat, bez względu na to, kto je organizuje.
              Ups.
    • jowita771 Re: A referendum tuż, tuż... 06.10.23, 09:11
      Pamiętajcie, że możecie odmówić odebrania karty do głosowania w referendum, a jeśli już Wam dadzą, to możecie ją przetargać na pół. Karta przetargana jest kartą nieważną i nie liczy się do frekwencji w przeciwieństwie do nieważnego głosu. Przewodniczący PKW próbował wprowadzić wyborców w błąd sugerując, że zniszczenie tej karty to przestępstwo, a to nieprawda, karta do referendum to nie karta wyborcza do Sejmu czy Senatu.
      • ayelen40 Re: A referendum tuż, tuż... 06.10.23, 09:34
        A co to znaczy przetargać?
        • jowita771 Re: A referendum tuż, tuż... 06.10.23, 10:16
          Przedrzeć na pół.
          • ayelen40 Re: A referendum tuż, tuż... 06.10.23, 12:57
            Pierwsze słyszę takie słowo.
            • jowita771 Re: A referendum tuż, tuż... 06.10.23, 14:34
              Nie odwracaj uwagi, kartę referendalną można przedrzeć na pół, nie jest to karalne. Taką przedarta karta nie liczy się do frekwencji, w przeciwieństwie do oddanego nieważnie głosu.
              • ayelen40 Re: A referendum tuż, tuż... 06.10.23, 15:33
                Trochę nielogiczne.
    • kropkacom Re: A referendum tuż, tuż... 06.10.23, 09:15
      To chyba jeden z moich ulubionych trollingów propagandowych. Na mała sierotkę big_grin Jestem taka mala i głupiutka z ledwością umiem pisać, ale przecież PIS jest ok.
      • bene_gesserit Re: A referendum tuż, tuż... 06.10.23, 10:36
        W tam. Sposób na sierotkę na tym forum? Trzeba być trollem - nieudacznikiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka