homohominilupus 24.09.23, 15:46 Zrobilam genialną tartę czy tam quiche z kurkami i chce się pochwalić. Wy pytacie o menu akurat wtedy gdy jem jakiś makaron z sosem ze słoika. Albo w knajpie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ekstereso Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 16:01 Dawaj linka Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 16:02 Nie mam linka 😜 To przepis na kartce. Ale ma pierdyliard kalorii więc na ematke się nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 16:08 Tartę z kurkami, boczkiem I porem miałam w środę na kolację (z kurek przywiezionych z wyjazdu na rozprawę do Nowego Sącza 😃). Dziś rosół (made by ojciec) I Cd.karkówki w kapuście (made by Daniela). W piekarniku pysznotka ale raczej na deser jutro, nie na dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 16:12 Tak bym zjadła coś słodkiego. Zrobiłam sobie bitą śmietanę z ramy z malinami, ale czegoś mi się chce... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 16:30 babeczki polfrancuskie z grylazem orzechowym, dzemem pomaranczowym i lukrem, moga byc? Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 25.09.23, 16:11 Jak zrobiłaś takie ładne cieniutkie ciasto? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 25.09.23, 16:16 mowisz o papilotkach? ciasto jest polfrancuskie, na bazie twarogu, swietnie sie z nim pracuje Odpowiedz Link Zgłoś
szansanalans Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 16:30 A ja bym zjadla tort szwardzwalski oryginalny, z bita smietana, wisniami, lekki jak mgielka. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 16:26 Mam jakiś kowit, więc tylko naleśniki usmażyłam, na więcej się nie wysilę. Chuop w remoncie po kokardę, więc też się nie wysili. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 19:34 Ja w sprawie kowita. Jakie masz objawy, jeśli mogę spytać? Nas rozkładało pokolei, dziecko przyniosło. Dziecko miało dzień gorączkę, my nie, zatoki, katar, ból głowy, gardła, ja kaszel mokry. Niby nic ale nie mam siły, pocę się samym chodzeniem po domu. Dwa dni miałam zaburzony węch, a w buzi mam dziwny posmak. Testów nie robiliśmy, ja byłam u lekarza i nawet się nie zająknął. Ale umęczyliśmy się. Oby tylko włosy nie wyłaziły, jak po tych covidowych covidach. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 21:40 Mam to samo. Syn tydzień i ja teraz 5 dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 22:31 A kaszlesz? Bo mnie już brzuch boli od kaszlu. Fakt, że biorę wykrztuśne, ale ile można kaszleć. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 25.09.23, 06:50 >Dziecko miało dzień gorączkę, my nie, zatoki, katar, ból głowy, gardła, ja kaszel mokry. Niby nic ale nie mam siły, pocę się samym chodzeniem po domu. Dwa dni miałam zaburzony węch, a w buzi mam dziwny posmak. Miałam teraz przeziębienie, zaburzenia węchu i smaku (zrobiłam sos pomidorowy z połową główki czosnku i nie czułam w ogóle tego czosnku), koszmarne zmęczenie, problemy ze staniem i chodzeniem. Test zrobiłam, negatywny. Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 25.09.23, 15:35 Ja i siostra właśnie wyszłyśmy z covida, każda miała inny zestaw objawów: ja gorączkę powyżej 38 i bóle stawów, ale prawie bez kaszlu i kataru, siostra kaszei i katar bez gorączki. Tak więc nie ma reguły. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 26.09.23, 07:17 Sorry, dopiero teraz zobaczyłam pytanie. Mój kowit nietestowany, więc to moja luźna konkluzja, nie wiem czy odpowiedź będzie więc w pełni przydatna ale miałam zaburzenia smaku- takie omamy, nie smakowało mi jedzenie ze 2 dni, uważałam, że jest gorzkie a rodzina pukała się w głowę. Potem klasyka, rano drapanie w gardle, popołudniu osłabienie i już było jasne, że "coś mnie bierze". Dostałam katar i poszłam leżeć- przespałam cały dzień. Potem już z górki, w sensie coraz lepie, katar mniejszy, sił więcej, cała akcja ze 3 dni może, dziś już ok. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 16:26 Gołąbki pieczone w piekarniku w sosie pomidorowym, sernik z krówka na zimno. Ci zrobić z resztka gotowanej kapusty która została po gołąbkach? Dokupić kiszonej, boczek i zrobić kapuśniak? Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 16:33 Albo łazanki z kapustą co wolicie. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 18:35 ekstereso napisała: > Albo łazanki z kapustą co wolicie. Chyba zrobię łazanki🤞 Tylko dodaję masło ma górę i porządnie zapiekam w piekarniku Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 16:37 to jest juz miekka kapusta czy sparzona koncowka glowki? jesli to drugie, to robie cos w rodzaju salatki slodkokwasnej, pasteryzuje w sloiku i mam kiedys tam do obiadu miekkie ugotowane liscie uzywam do wylozenia gara , na spod i na wierzch, lubie takie jak juz to nie kapusniak a cos w rodzaju 'bigosu', zawsze mozna zamrozic Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 16:45 Fajnie z tą sałatką. Czyli poszatkowaną, sól, pieprz, ocet winny trochę cukru? Czy co tam pchasz? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 16:51 mniej wiecej, tylko robie zalewe z octu jablkowego, cukru, soli, gorczyca, lisc laurowy, ziele ang (robie zawsze wiecej i mam gotowa w sloiku w lodowce) czasami tylko kapusta i marchewka, czasami dodaje papryke, cebule, ogorka-zalezy od weny i zawartosci lodowki, lubie tez na kanapki, albo np do parowki Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 17:11 Super też tak zrobię. A długo to może stać w lodówce? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 19:30 pasteryzuje, wiec stoi w spizarce a po otwarciu to nie wiem jak dlugo, szybko sie konczy robie w sloikach max 0,5L zrob zalewe: szklanka octu jablkowego/winnego szklanka wody pol szklanki cukru (uzywam jasnego trzcinowego) sol gorczyca w ziarnkach - lyzeczka ze 3 liscie laurowe kilka kulek ziela ang kilka kulek pieprzu mozna dorzucic kilka platkow chili i troche miodu, ja miodu nei dodaje, bo mam tak aromatyczny, ze zabija wszystkie inne smaki zagotowujesz, probujesz czy balans slodkokwasny Ci odpowiada i zalewasz tym poszatkowana sparzona kapuste, pasteryzujesz okolo 15-20 min tyle, zeby sloiki sie zamknely i juz z ta sama zalewa robie tez wszelkie salatki, papryke itp, przepis chyba jeszcze prababciny modyfikacje (cukier trzcinowy i ocet jablkowy) moje Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 21:41 Dziękuję zrobię z główkę lub dwie Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 21:48 glowka to juz bedzie duzo jak bedziesz robic ze swiezej, to wygniec z sola i zostaw na godzine-dwie, przeplukaj woda i odcedz, jak bedziesz dodawac ogorek czy papryke czy co Ci tam zagra to tak samo jak chcesz mozesz dodac koperku Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 21:49 poszatkowana oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 18:39 Nigdy nie daje liści na spód i górę. Nasze idealnie gołąbki są z kapusty kiszonej w całości, w Chorwacji można kupić w marketach - w hermetycznej folii Bigosik wymaga więcej nakładów😎 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 19:22 a to jak z kiszonej to inna innszosc Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 19:31 'bigosik' byl skrotem myslowym Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 16:28 wczoraj byla lazania, dzisiaj tez bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
alchemy_alice Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 16:31 Młoda zażyczyła sobie fastfoodowy obiad, więc dzisiaj frytki, paluszki rybne i coleslaw (czy jak sie tam zwie ta surówka). Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 16:35 A ja otwarlam słoik z sosem pomidorowym z zapasów na jesień: przepyszny. Do tego makaron ja zwykły, chłop z cukinii, parmezan i finito. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolladamientowa Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 16:39 Zupa Caldo Verde, dorsz zapiekany ze śmietaną i ziemniakami, na deser pasteis de nata. Odpowiedz Link Zgłoś
ania357 Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 25.09.23, 15:41 Wrzucisz przepis na tego dorsza? Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 26.09.23, 11:24 Obstawiam, że Czekolada po prostu wakacjuje się w Portugali... Odpowiedz Link Zgłoś
draconessa Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 17:01 U nas nudziarstwo, bo ani weny nei mam dzisiaj, a dodatkowo rugby w TV jest, ktore ogladam namietnie. A zatem bedzie kurczak pieczony, do tego szybko jakies warzywa i ziemniaki. A pod rugby bede sobie popijac porto. Jutro do roboty, to trzeba sobie odpoczac jak najwiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 17:16 Na obiad gołąbki. Babcia tzn moja mama z własnej inicjatywy nie tylko pyszne ugotowała ale i wczoraj mi przywiozła. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 19:26 Rosół z makaronem i mięso z rosołu. Może te choróbska przegoni. Właśnie sobie popijam rosołek z kubeczka, na gardełko. Zjadłabym grzybki, w sosiku ze śmietaną albo smażone, z jajecznicą, tata takie robił na jesienne niedzielne śniadanka. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 19:27 Domowa pizza, a do popicia Desperados Mohjito na deser szarlotka Na jutro planuję ugnieść kopytka, bo mięsko w sosie już mam. Do tego pewnie ogórek kiszony. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 19:29 Jako, że dziś niedziela, to miałam rolady, gumiklejzy i modro kapusta. Po roku chyba, zażadał takiego obiadu mój chłop, Kujawiak, ale już po latach zasymilowany. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 19:37 Gumiklejzy to kluski śląskie? 🙂 Robiłam w piątek, ale z masłem zjadłam tylko, mąż z cebulką. Robię ze 2 razy do roku. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 19:35 Filet z plamiaka 😳 Smakuje lepiej niż brzmi (po angielsku to haddock), ale ja i tak wolę dorsza. Moje dzieci wbrew przeciwnie. Do tego risotto z dodatkiem pasternaku, też takie se. I sałatka z roszponki. Odpowiedz Link Zgłoś
sandy_cheeks Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 19:36 U mnie dziś pomidorowa z gwiazdeczkami, na drugie smażona ryba + frytki + mizeria, na deser placek z jabłkami… Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 19:38 Z gwiazdeczkami! W przedszkolu taką czasem dawali 😄 nie jadłam 40 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 21:27 Ja nie ziuta ani szarm, ale na obiad miałam klasyczny schabowy z ziemniakami i sałatka z własnych pomidorów. Ale najlepsze było to,że obiad zrobił syn, więc po powrocie ze spaceru nad morzem czekał na nas gotowy gorący obiad. Warto było na to czekać ponad 18 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 21:38 Mój obiad jeszcze w powijakach. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 25.09.23, 00:27 I po obiedzie Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 25.09.23, 00:41 Ale jakieś ptaszysko Ci się do niego dobiera Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 25.09.23, 01:53 Haha, ona mi zawsze pomaga 😌 Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 21:55 Uwielbiam tartę z kurkami Z grzybami w ogóle Jak idę na proszone grillki, to czesto tartę niosę Jest szybka i efektowna, zawsze znika przed winem Kurki lubię też z tagiatelle U mnie dziś tradycyjnie tzw prawdziwy obiad, jak to dzieci mówią Kapuśniak z mieszanych kapustek Na drugie tłuczone młode ziemniaki z.maslem, kotleciki pożarskie, marchewka z groszkiem z mleczkiem migdałowym i colesław Na deser tradycyjne gofry do wyboru - z dżemem z dyni i orzechów włoskich albo z Golden syrupem 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 24.09.23, 22:49 A będzie zdjęcie tej tarty z kurkami? Odpowiedz Link Zgłoś
nat007 Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 25.09.23, 06:58 Ja mam bitki z szynki w sosie cebulowym ziemniaki i marchewke gotowana i fasolke szparagową. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 25.09.23, 15:49 Dej przepis i pokaż zdjęcie! U mnie dzisiaj polędwiczka wieprzowa w formie "chińszczyzny" z makaronem ryżowym, grzybami mun, koprem włoskim, bambusem, marchewką, kiełkami i...nie pamiętam co tam jeszcze o 6 rano wrzuciłam. Wczoraj było risotto z kurczakiem, boczkiem, groszkiem i czymśtam. Pojutrze będą gnioty z boczkiem i szpinakiem w sosie śmietanowym. Średnio to w moim stylu (kluchy, węgle, fujki) ale mam zapierpapier w pracy i nie mam weny na nic ambitniejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 25.09.23, 16:01 Zjadłabym steka z warzywami, wątróbkę, albo rybę z patelni, albo skrzydełka długo pieczone w niskiej temperaturze, albo świeżą zupę na intensywnym, wolno gotowanym bulionie. Może za tydzień się uda... Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Ziuta! Szarm! Gdzie wątek co na obiad? 25.09.23, 22:05 Dziś zupa jarzynowa z klopsikami, z całą masą klopsików. Babcia zostawiła zawekowaną niedawno. Odpowiedz Link Zgłoś