Dodaj do ulubionych

Ból jądra u 13 latka

24.09.23, 21:46
13 letni syn powiedział mi z pół godziny temu, że dzisiaj zaczęło boleć go jądro i ma wzwód, który nie chce (?) minąć od kilku godzin. Nie wyciągnęłam z niego nic więcej, bo widać było, że powiedzenie o tym dużo go kosztowało. Męża nie ma w domu, wróci dopiero nad ranem, a ja mam już stres, choć i tak podejrzewam, ze jemu by nie powiedział. W domu małe dziecko, a nie wiem, czy tu już potrzeby jest szpital i mamy się zbierać czy wystarczy lekarz w przychodni jutro (może to być zwykły pediatra czy urolog)? Zapytałam syna, czy brał jakieś leki, ale mówi, że nie. Uraz - nie, ale nie wiem, na ile on mówi prawdę, a na ile coś ukrywa, bo się wstydzi. To go musiało zaniepokoić, skoro mi powiedział, ale mówi, że "może minie". Czy może z tym poczekać, przerabiał ktoś podobny temat? Co to może być (wiem, że forum wizyty u lekarza nie zastąpi )?
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Ból jądra u 13 latka 24.09.23, 21:51
      SOR dziecięcy na cito. Bez operacji syn może stracić jądro.
    • 1.wetta.1 Re: Ból jądra u 13 latka 24.09.23, 21:52
      Pamiętam taki wątek, był kilka lat temu na forum. To może być bardzo niebezpieczna sytuacja i pojechałabym z synem na sor.
    • gama2003 Re: Ból jądra u 13 latka 24.09.23, 21:58
      Sor, nie zwlekajcie.
    • kamin Re: Ból jądra u 13 latka 24.09.23, 21:58
      SOR koniecznie.
    • ga-ti Re: Ból jądra u 13 latka 24.09.23, 22:13
      Mój był młodszy, ból jądra ( najpierw mały, myśleliśmy, że może się uderzył, przycisnął) okazał się poważnym przypadkiem, operacyjnym, na szczęście zdążyliśmy.
      Jak młody się przyznał to pewnie boli konkretnie, jedź na sor.
    • berdebul Re: Ból jądra u 13 latka 24.09.23, 22:18
      Nie czekaj, SOR.
    • majenkirr Re: Ból jądra u 13 latka 24.09.23, 22:20
      Mam nadzieję, ze pojechałaś.
    • passiflora78 Re: Ból jądra u 13 latka 24.09.23, 22:21
      Jedź na SOR. Mój syn też mi zgłosił bol jądra kiedy miał 9 lat, był wieczór, pojechaliśmy do szpitala. Syn był operowany w trybie pilnym jeszcze w nocy.
    • nuka_2 Re: Ból jądra u 13 latka 24.09.23, 22:32
      j.w. SOR wśród przyczyn bólu może być skręt jądra, który wymaga pilnej operacji.
    • yenna_m Re: Ból jądra u 13 latka 24.09.23, 23:44
      To jest bardzo poważna sprawa. SOR NATYCHMIAST.
      Daj znać, co z dzieciakiem.
      • agniecha80 Re: Ból jądra u 13 latka 25.09.23, 12:08
        Sytuacja z grubsza opanowana. Dziękuję za odpowiedzi.
        • szeptucha.z.malucha Re: Ból jądra u 13 latka 25.09.23, 12:09
          Czyli? Skręt czy coś innego?
          • agniecha80 Re: Ból jądra u 13 latka 25.09.23, 12:20
            Coś innego. Syn się okazało być skończonym, niestety muszę to powiedzieć, idiotą.
            Napisałam, bo widziałam, że ktoś też jeszcze pytał, czy wszystko dobrze.
            • szeptucha.z.malucha Re: Ból jądra u 13 latka 25.09.23, 12:22
              Uff, to dobrze. Życzę zdrowia i rozumu, bo młodym idiotyzmy się zdarzają. Ma nauczkę, cokolwiek tam się wydarzyło.
              • agniecha80 Re: Ból jądra u 13 latka 25.09.23, 13:35
                Mam nadzieję, zawsze jednak wydawało mi się, że są jakieś granice ludzkiego idiotyzmu. Ale tak, jest ok i to najważniejsze, bo też się przestraszyłam, a i na forum znalazłam w wyszukiwarce watki podobne i każdy radził pędzić jak najszybciej po pomoc.
                • bergamotka77 Re: Ból jądra u 13 latka 25.09.23, 16:49
                  Dobrze, ze pojechałaś. Ech ta młodzież, zawsze dostarcza atrakcji.
            • ematkaincognito Re: Ból jądra u 13 latka 25.09.23, 19:42
              A mozesz zdradzic co takiego glupiego zrobil?
              Pytam bo zawodowo czesto mam do czynienia z nastolatkami z objawami skretu jadra i zastanawiam sie co oprocz samego skretu wlasnie lub zapalenia najadrza moze dawac takie objawy. Bo zdarza nam sie ze robimy rewizje moszny a tam srodopeeacyjnie nie ma skretu.
              A niestety ostrodyzurowo nie mamy radiologa dzieciecego ktory zrobilby w nocy porzadne usg jader i ocenil przeplywy.
              • bergamotka77 Re: Ból jądra u 13 latka 25.09.23, 22:11
                Podejrzewam, że nie chce się tu tym dzielić.
                • agniecha80 Re: Ból jądra u 13 latka 25.09.23, 22:16
                  To dokładnie chciałam napisać, że nie chce o tym na forum publicznym.
    • doloresamigo Re: Ból jądra u 13 latka 25.09.23, 00:37
      Tylko SOR, pilnie.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Ból jądra u 13 latka 25.09.23, 06:28
      Ja też pamiętam taki wątek, wzięłam zapamiętałam na zawsze.
      Mój syn też już był na sorze z jajkiem , na szczęście nic poważnego ale też do poradni urologicznej bylo sierowanie na cito.
    • ivaz Re: Ból jądra u 13 latka 25.09.23, 07:22
      Biegiem na SOR, to skręt jadra, zbyt długie czekanie to usunięcie jądra. Mój syn to miał, lekarz mówił że po 6 godzinach od pierwszych objawów, nie ma co rotować, tu liczy się czas.
    • szeptucha.z.malucha Re: Ból jądra u 13 latka 25.09.23, 07:38
      Kurcze, późno przeczytałam.
      W ciągu 4 h należy podjąć interwencję chirurgiczna, jeżeli ból spowodowany jest skrętem jądra.
      Mój 10- latek miał w czasie pandemii. Dostałam opieprz na SOR, ze dopiero po 2 h przyjechałam. W ciągu kolejnych 2h operowany, o północy. W sumie też pamiętałam opis forumowy.
      Potem mieliśmy jeszcze jeden wyjazd z bólem drugiego i tu były tylko żylaki jądra (mogą doprowadzić do niepłodności w 30% przypadków i obumarcia jądra) - to na razie nieoperacyjne, ale okresowo ma usg.
      Generalnie: coś z jądrami - od razu konsultacja na SOR.
      Mam nadzieję, ze pojechałaś.
    • princy-mincy Re: Ból jądra u 13 latka 25.09.23, 10:55
      Na SOR, jesli jeszcze nie pojechalas.

Z forum sie dowiedzialam, ze to moze byc skret jadra i moze wymagac natychmiastowej operacji. Bylam tym bardzo zdziwiona, ale jako mama chlopca zapamietalam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka