szarmszejk123 25.09.23, 11:12 No więc tu były drzwi 😁 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 11:31 Nie, no co ty 🤣 nie rozwalilismy ściany specjalnie w tym celu , wyszło przy okazji pozbywania się grubej warstwy tynku natryskowego z przyległościami :p Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:36 Nie chcesz odkryć tajemnicy zaginionego kibelka? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:43 No ale ja przecież wiem, gdzie on się podział fizycznie :p jest u sąsiada:p jak wybije dziurę w miejscu drzwi znajdę się na 99% w mieszkaniu sąsiada. Bo raczej nie podejrzewam, że to po prostu zamurowali i tyle, byłby to kompletny i niewytłumaczalny idiotyzm:p My podejrzewamy, że któryś z właścicieli naszego domu cichaczem sprzedał ta częśc ówczesnym właścicielom domu sąsiadów i nigdzie tego nie zgłosili, dlatego kibel raz był, a potem magicznie zniknął:p I o ile zawalenie muru w ogrodzie mogłam jeszcze jakoś wytłumaczyć, to wybicie przejścia w ścianie byłoby cieżko wyjaśnialne :p Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:44 Albo jest zamurowany z dwóch stron i masz kapsułę czasu nie korci Cię? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:45 Nie podpuszczaj Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 10:44 Może kogoś tam zamurowali Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 10:47 Tego Hiszpana co przyjechał pracować w kopalni i zostawił gazetę w kominie :p Data na gazecie jest tylko na dwa lata wstecz przed zniknięciem kibla z planu Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:46 Oj tam co tu tłumaczyć . Mówisz tylko że chciałaś odzyskać kibel Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 11:34 A tak jeszcze w ramach holenderskich ciekawostek budowlanych, czy ktoś może wyjaśnić mi to? : na tym stelażu były zamontowane regipsy) Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 11:39 Miejsce na drzwi? Takie w scianie Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 11:43 Nie, za tym jest lity mur. Regipsy zaczynały się w połowie ściany, na drugiej połowie jest gruba warstwa gipsu 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 12:00 A to jest tam, gdzie ten zaginiony kibelek? Jeśli tak, to może być „użebrowanie” do zawieszenia sedesu. Albo zabrakło im gipsu i machnęli regipsy, ewentualnie odwrotnie 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 12:11 To jest owszem, na tej samej ścianie gdzie wejście do kibla, ale z drugiej strony, tam, gdzie sąsiad ma salon :p Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 12:13 Tu w szerszej perspektywie i już trochę nadgryzlam z drugiej strony bo ich kurde nie rozumiem. Jakby się komuś w połowie ściany odechciało kłaść 10 cm gipsu ( po co nie wiem) i wyrównał regipsami. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:29 I wcale bym się nie zdziwiła, gdyby takie właśnie było wytłumaczenie zjawiska 😄. Szwajcarzy robią baranek na ścianach wewnątrz domów/mieszkań, bo im się nie chce bawić w wygładzanie ściany. Jak pierdzielniesz baranek, to nie trzeba wygładzać i ile mniej roboty 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:32 A potem sobie człowiek o te cholerne baranki obciera łokcie do krwi, nienawidzę! (we Francji też była ta idiotyczna moda, grrrrr). Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:42 Łokcie też, ale ja najczęściej miałam zmasakrowane knykcie. Nienawidzę takich ścian, ale na szczęście powolutku to zanika. Coraz częściej w nowych mieszkaniach są gładkie ściany. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 09:31 >Łokcie też, ale ja najczęściej miałam zmasakrowane knykcie. Nienawidzę takich ścian, ale na szczęście powolutku to zanika. Zaczynam doceniać Niemców za raufazę, efekt ten sam, a knykcie całe. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:48 Tutaj też. Do tego mega zjadliwa wykładzina na schodach, że jak raz zleciłam i próbowałam hamować, to łokiec na baranku do mięsa a doopa do krwi na wykładzinie 😩 Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:48 To wygląda jak stelaż pod karton-gips. Może przy którymś remoncie nie chciało się komuś ze ścianą babrać. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 08:48 Prosta sprawa - był uskok w ścianie, więc kartongipsem i tynkiem go wyrównali. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 08:58 Po zdjęciu regipsow i zbiciu tego gipsu nie ma żadnego uskoku. Oni chyba chcieli zrobić kat prosty , co jest średnio możliwe, chyba, że zostawisz tylko kwadracik na środku :p To stary, krzywy dom i albo go kochasz takim, jaki jest albo daj se spokój bo oszalejesz:p nie ma tu jednego rogu z kątem prostym i mnie się podoba właśnie tak :p ale widząc ile ton regipsow pomontowali wszędzie, to chyba wcześniejsi właściciele nie pokochali :p Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 08:56 Mmm, zaryzykuję: a może to… stelaż do regipsów? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 08:59 Ale DLACZEGO??? PO CO?? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 09:06 Żeby na nim zamontować regipsy? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 09:11 Ja się pytam po co montować tam regipsy? Po co montować regipsy na normalnej, równej ścianie? Pół ściany zagipsowali, drogie pół oregipsowali a pod spodem jest normalna ściana, nie jakiś mur klasztorny z XII wieku 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 09:18 No np , żeby mieć gładką ścianę na wysokości oczu, dla izolacji cieplnej lub dźwiękowej... Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 09:23 No dobrze, przyjmuje do wiadomości , choć nie rozumiem 🤷 ja, żeby mieć gładką ścianę wolę inne techniki jednak:p Izolacja z tej strony nie jest potrzebna, to gruby mur, ściana działowa z sąsiadem. Nigdy go nie słyszymy, on też się nie skarży a regipsy były tylko na połowie ściany w jednym pomieszczeniu 🤷 a pod nimi nic, pustka. Jeśli się chcieli izolować, mogli chociaż watę szklaną tam wsadzić:p Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 09:20 bo były dwie ekipy. jedna w połowie, posługująca się techniką nr 1 została zwolniona lub ulotniła sie sama i do zakończenia roboty wzięto ekipę nr 2 posługującą sie inną techniką Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 09:24 Na mój gust to obie ekipy do zwolnienia:p Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 10:30 szarmszejk123 napisał(a): > : na tym stelażu były zamontowane regipsy) Że co było zamontowane?! 🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
muszebosieudusze Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 16:19 Krzywa ściana i konieczność dołożenia czegoś żeby ten regips się miało do czego przymocować na płasko? sama tak robiłam w domu z lat 50tych Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 16:30 Nie, pod tym wszystkim ściana jest normalna, nie żadne zgliszcza :p Jak pisałam wyżej, podejrzewam, że próbowali stworzyć kąt prosty z drugą ścianą, ale to jest tutaj bardzo trudne, trzeba by było znacznie zmniejszyć metraż, zostałby kwadracik na środku :p Odpowiedz Link Zgłoś
muszebosieudusze Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 17:06 u mnie też normalna nie zgliszcza ale sprzed epoki regipsów i zwyczajnie nierówna. Nie widać tego gołym okiem, widać jak chce się przybić listwy czy coś. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 17:08 No ale to tak pół na pół się robi? Pół ściany zagipsowana na 10 cm a drugie pół w regipsach? Bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
muszebosieudusze Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 17:24 Jeśli wcześniej to byly ściany czymś przedzielone (np. prostopadła ścianą która została wywalona) to się mogło okazać że coś tam się nie schodzi, a potem nigdy nie było wyrównane? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 17:29 Nie wiem, zobaczymy co wyjdzie jak zedrzemy resztę piasko-tynku ze strony bez regipsow. Na razie wygląda to lepiej niż myśleliśmy ( no może oprócz komina, bo tego się nie spodziewaliśmy, nie ma go na żadnych planach, a plany mamy z '44, '65, '75 i bardziej współczesne) Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 12:02 Ja ci mówię, że to jest zamurowane przejście do Narni! Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 12:17 Nie pamiętamy. Dywy linke. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:29 Nie umiem szukać z telefonu, może ktoś się zlituje :p Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:33 Pamiętam A już myślałam, że się do niego dokułaś. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:46 Dzień się jeszcze nie skończył 🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 07:58 Kolejne znalezisko- komin w ścianie pośrodku salonu wypchany hiszpańską gazetą sportową z lutego '74. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 09:01 Zaznacz sobie miejsce komina. Na wszelki, znaczy wypadek bardzo cięzkich czasów. Będziesz sobie mogła kozę podłączyć. (pamietaj o montażu odpowiednich listw przypodłogowych) Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 09:05 Ten komin to się chyba nie nadaje do użytku, bo wylotu na górze nie ma i za pewne nie spełnia kompletnie żadnych norm :p Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 09:21 w przypadku bardzo trudnych czasów normy idą w niebyt. fakt, trzeba byłoby sie przebić.. może być trudne. No to masz miejsce na sejf. Nie musisz kuć. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 27.09.23, 00:04 e tam, sejf. masz jakichś wrogów, których chciałabyś zniknąć? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 30.09.23, 14:18 Aktualnie wrogów brak, ale to się przecież może zmienić Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 30.09.23, 14:17 Dotarłam do oryginału. Ściana z 1906, piach i słoma 😁 mam ochotę tak zostawić tą dziurę wyeksponowaną, tylko zabezpieczyć, żeby się nie kurzyło Odpowiedz Link Zgłoś