Dodaj do ulubionych

Pamiętacie mój zaginiony kibel?

25.09.23, 11:12
No więc tu były drzwi 😁
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 11:27
      Będziecie kuc?
      • szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 11:31
        Nie, no co ty 🤣 nie rozwalilismy ściany specjalnie w tym celu , wyszło przy okazji pozbywania się grubej warstwy tynku natryskowego z przyległościami :p
        • berdebul Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:36
          Nie chcesz odkryć tajemnicy zaginionego kibelka?
          • szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:43
            No ale ja przecież wiem, gdzie on się podział fizycznie :p jest u sąsiada:p jak wybije dziurę w miejscu drzwi znajdę się na 99% w mieszkaniu sąsiada. Bo raczej nie podejrzewam, że to po prostu zamurowali i tyle, byłby to kompletny i niewytłumaczalny idiotyzm:p
            My podejrzewamy, że któryś z właścicieli naszego domu cichaczem sprzedał ta częśc ówczesnym właścicielom domu sąsiadów i nigdzie tego nie zgłosili, dlatego kibel raz był, a potem magicznie zniknął:p
            I o ile zawalenie muru w ogrodzie mogłam jeszcze jakoś wytłumaczyć, to wybicie przejścia w ścianie byłoby cieżko wyjaśnialne :p
            • berdebul Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:44
              Albo jest zamurowany z dwóch stron i masz kapsułę czasu suspicious nie korci Cię?
              • szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:45
                Nie podpuszczaj suspicious
              • mebloscianka_dziadka_franka Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 10:44
                Może kogoś tam zamurowali tongue_out
                • szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 10:47
                  Tego Hiszpana co przyjechał pracować w kopalni i zostawił gazetę w kominie :p
                  Data na gazecie jest tylko na dwa lata wstecz przed zniknięciem kibla z planu suspicious
            • turbinkamalinka Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:46
              Oj tam co tu tłumaczyć smile. Mówisz tylko że chciałaś odzyskać kibel tongue_out
    • szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 11:34
      A tak jeszcze w ramach holenderskich ciekawostek budowlanych, czy ktoś może wyjaśnić mi to?
      : na tym stelażu były zamontowane regipsy)
      • szmytka1 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 11:39
        Miejsce na drzwi? Takie w scianie
        • szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 11:43
          Nie, za tym jest lity mur. Regipsy zaczynały się w połowie ściany, na drugiej połowie jest gruba warstwa gipsu 🤷
          • eliszka25 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 12:00
            A to jest tam, gdzie ten zaginiony kibelek? Jeśli tak, to może być „użebrowanie” do zawieszenia sedesu. Albo zabrakło im gipsu i machnęli regipsy, ewentualnie odwrotnie 😆
            • szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 12:11
              To jest owszem, na tej samej ścianie gdzie wejście do kibla, ale z drugiej strony, tam, gdzie sąsiad ma salon :p
              • szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 12:13
                Tu w szerszej perspektywie i już trochę nadgryzlam z drugiej strony bo ich kurde nie rozumiem. Jakby się komuś w połowie ściany odechciało kłaść 10 cm gipsu ( po co nie wiem) i wyrównał regipsami.
                • eliszka25 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:29
                  I wcale bym się nie zdziwiła, gdyby takie właśnie było wytłumaczenie zjawiska 😄.

Szwajcarzy robią baranek na ścianach wewnątrz domów/mieszkań, bo im się nie chce bawić w wygładzanie ściany. Jak pierdzielniesz baranek, to nie trzeba wygładzać i ile mniej roboty 😄
                  • chatgris01 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:32
                    A potem sobie człowiek o te cholerne baranki obciera łokcie do krwi, nienawidzę! (we Francji też była ta idiotyczna moda, grrrrr).
                    • eliszka25 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:42
                      Łokcie też, ale ja najczęściej miałam zmasakrowane knykcie. Nienawidzę takich ścian, ale na szczęście powolutku to zanika. Coraz częściej w nowych mieszkaniach są gładkie ściany.
                      • turzyca Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 09:31
                        >Łokcie też, ale ja najczęściej miałam zmasakrowane knykcie. Nienawidzę takich ścian, ale na szczęście powolutku to zanika.

Zaczynam doceniać Niemców za raufazę, efekt ten sam, a knykcie całe.
                  • szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:48
                    Tutaj też. Do tego mega zjadliwa wykładzina na schodach, że jak raz zleciłam i próbowałam hamować, to łokiec na baranku do mięsa a doopa do krwi na wykładzinie 😩
                • turbinkamalinka Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:48
                  To wygląda jak stelaż pod karton-gips. Może przy którymś remoncie nie chciało się komuś ze ścianą babrać.
                • pepsi.only Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 08:48
                  Prosta sprawa - był uskok w ścianie, więc kartongipsem i tynkiem go wyrównali.
                  • szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 08:58
                    Po zdjęciu regipsow i zbiciu tego gipsu nie ma żadnego uskoku. Oni chyba chcieli zrobić kat prosty , co jest średnio możliwe, chyba, że zostawisz tylko kwadracik na środku :p

To stary, krzywy dom i albo go kochasz takim, jaki jest albo daj se spokój bo oszalejesz:p nie ma tu jednego rogu z kątem prostym i mnie się podoba właśnie tak :p ale widząc ile ton regipsow pomontowali wszędzie, to chyba wcześniejsi właściciele nie pokochali :p
      • chicarica Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 08:56
        Mmm, zaryzykuję: a może to… stelaż do regipsów? 🤔
        • szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 08:59
          Ale DLACZEGO??? PO CO??
          • arthwen Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 09:06
            Żeby na nim zamontować regipsy?
            • szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 09:11
              Ja się pytam po co montować tam regipsy? Po co montować regipsy na normalnej, równej ścianie?
              Pół ściany zagipsowali, drogie pół oregipsowali a pod spodem jest normalna ściana, nie jakiś mur klasztorny z XII wieku 🤷
              • ib_k Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 09:18
                No np , żeby mieć gładką ścianę na wysokości oczu, dla izolacji cieplnej lub dźwiękowej...
                • szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 09:23
                  No dobrze, przyjmuje do wiadomości , choć nie rozumiem 🤷 ja, żeby mieć gładką ścianę wolę inne techniki jednak:p
                  Izolacja z tej strony nie jest potrzebna, to gruby mur, ściana działowa z sąsiadem. Nigdy go nie słyszymy, on też się nie skarży a regipsy były tylko na połowie ściany w jednym pomieszczeniu 🤷 a pod nimi nic, pustka. Jeśli się chcieli izolować, mogli chociaż watę szklaną tam wsadzić:p
              • kochamruskieileniwe Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 09:20
                bo były dwie ekipy. jedna w połowie, posługująca się techniką nr 1 została zwolniona lub ulotniła sie sama i do zakończenia roboty wzięto ekipę nr 2 posługującą sie inną techniką
                • szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 09:24
                  Na mój gust to obie ekipy do zwolnienia:p
      • mallard Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 10:30
        szarmszejk123 napisał(a):

> : na tym stelażu były zamontowane regipsy)

Że co było zamontowane?! 🤦
      • muszebosieudusze Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 16:19
        Krzywa ściana i konieczność dołożenia czegoś żeby ten regips się miało do czego przymocować na płasko? sama tak robiłam w domu z lat 50tych
        • szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 16:30
          Nie, pod tym wszystkim ściana jest normalna, nie żadne zgliszcza :p
          Jak pisałam wyżej, podejrzewam, że próbowali stworzyć kąt prosty z drugą ścianą, ale to jest tutaj bardzo trudne, trzeba by było znacznie zmniejszyć metraż, zostałby kwadracik na środku :p
          • muszebosieudusze Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 17:06
            u mnie też normalna nie zgliszcza ale sprzed epoki regipsów i zwyczajnie nierówna. Nie widać tego gołym okiem, widać jak chce się przybić listwy czy coś.
            • szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 17:08
              No ale to tak pół na pół się robi? Pół ściany zagipsowana na 10 cm a drugie pół w regipsach? Bez sensu.
              • muszebosieudusze Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 17:24
                Jeśli wcześniej to byly ściany czymś przedzielone (np. prostopadła ścianą która została wywalona) to się mogło okazać że coś tam się nie schodzi, a potem nigdy nie było wyrównane?
                • szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 17:29
                  Nie wiem, zobaczymy co wyjdzie jak zedrzemy resztę piasko-tynku ze strony bez regipsow. Na razie wygląda to lepiej niż myśleliśmy ( no może oprócz komina, bo tego się nie spodziewaliśmy, nie ma go na żadnych planach, a plany mamy z '44, '65, '75 i bardziej współczesne)
    • eliszka25 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 12:02
      Ja ci mówię, że to jest zamurowane przejście do Narni!
    • anorektycznazdzira Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 12:17
      Nie pamiętamy. Dywy linke.
      • szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:29
        Nie umiem szukać z telefonu, może ktoś się zlituje :p

• chatgris01 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:33
      Pamiętam big_grin
      A już myślałam, że się do niego dokułaś.
      • szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 25.09.23, 13:46
        Dzień się jeszcze nie skończył 🤣🤣
    • szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 07:58
      Kolejne znalezisko- komin w ścianie pośrodku salonu wypchany hiszpańską gazetą sportową z lutego '74.
      • kochamruskieileniwe Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 09:01
        Zaznacz sobie miejsce komina. Na wszelki, znaczy wypadek bardzo cięzkich czasów. Będziesz sobie mogła kozę podłączyć.
        (pamietaj o montażu odpowiednich listw przypodłogowych)
        • szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 09:05
          Ten komin to się chyba nie nadaje do użytku, bo wylotu na górze nie ma i za pewne nie spełnia kompletnie żadnych norm :p
          • kochamruskieileniwe Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 26.09.23, 09:21
            w przypadku bardzo trudnych czasów normy idą w niebyt.
            fakt, trzeba byłoby sie przebić.. może być trudne.
            No to masz miejsce na sejf. Nie musisz kuć.
            • jottka Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 27.09.23, 00:04
              e tam, sejf. masz jakichś wrogów, których chciałabyś zniknąć?
              • szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 30.09.23, 14:18
                Aktualnie wrogów brak, ale to się przecież może zmienić suspicious
    • szarmszejk123 Re: Pamiętacie mój zaginiony kibel? 30.09.23, 14:17
      Dotarłam do oryginału. Ściana z 1906, piach i słoma 😁 mam ochotę tak zostawić tą dziurę wyeksponowaną, tylko zabezpieczyć, żeby się nie kurzyło wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka