Dodaj do ulubionych

Kapuśniak i surówka

25.09.23, 12:25
No ukisiłam eksperymentalnie kapustę. Zanim dobrałam ilość soli, która mi da zadawalający mnie edekt - kilka słoików wyszło bardziej słonych/bardziej kwaśnych.
Chce je zużyć.

Fuczki juz zrobiłam, białą kiełbasę w kapuście równiez. Szmurowną takowoż.

Interesują mnie dwie potrawy - jak robicie? Bo chciałbym inaczej niż zwykle to robię.
Zupa z kapusty kiszonej i surówki.

Podzielcie się swoimi przepisami smile
Obserwuj wątek
    • bei Re: Kapuśniak i surówka 25.09.23, 12:37
      Spróbuj nasz kapuśniak przyprawiać jak zupę kimchi .
      • bei Re: Kapuśniak i surówka 25.09.23, 12:41
        Aaa, jeszcze z kapuśniaku można zrobić zupę krem. Praktykowałam z synem, gdy marudził, ze kapuśniaku nieeee, No tą kapustę tak czuje między zębami.
        Później znalazłam w menu w Zalipiankach.
        Z kiszonej kapusty można zrobić placki- znajdziesz przepisy w sieci.
        A do klasycznej surówki z kapusty kiszonej dodaję owoce-sezonowe-jabłka, gruszki, śliwki, maliny- ni wszystkie na raz, zazwyczaj jeden rodzaj. Kwiaty nagietka, cukinii ładnie wyglądają, i smakują. Wiosną bratki, fiołki.
        • kochamruskieileniwe Re: Kapuśniak i surówka 25.09.23, 12:44
          anienie... zupy kremy u nas odpadają. Konsystencja nie do przełknięcia (tzn przełknieta powoduje szybki zwrot)

placki - fuczki. Robiłam smile

kwiatki - spróbuję .
      • kochamruskieileniwe Re: Kapuśniak i surówka 25.09.23, 15:19
        Kimchi ma u nas wzi.ecie. 🙂
        Spróbuję.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Kapuśniak i surówka 25.09.23, 12:50
      Kapuśniak:
      Gotuję pokrojone w kostkę ziemniaki(dużo), marchewkę(mało), cebulę, jak już miękkie to wrzucam drobno pokrojoną kapustę kiszoną, chwilę gotuję i dodaję zasmażkę z mąki na smalcu z dużą ilością skwarek, albo zasmażkę na smażonej cebuli.
      • princesswhitewolf Re: Kapuśniak i surówka 25.09.23, 13:21
        no i przyprawy.. zapomnialas o przyprawach: lisc laurowy, majeranek czy co ty tam dajesz...
      • panna.nasturcja Re: Kapuśniak i surówka 25.09.23, 18:13
        Zarzutka smile
        • princesswhitewolf Re: Kapuśniak i surówka 25.09.23, 18:22
          co znowu nasturcja?
          • panna.nasturcja Re: Kapuśniak i surówka 26.09.23, 03:07
            Gucio, nie pisałam do ciebie, ogarnij drzewko.
    • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Kapuśniak i surówka 25.09.23, 13:36
      Kwaśnicę może zrób? Czyli bez dodatku słodkiej kapusty, za to na wędzonym żeberka najlepiej.
      • gajmal Re: Kapuśniak i surówka 25.09.23, 13:37
        Żeberka w kapuście np. z przepisu Ania gotuje z dodatkiem grzybków. Pycha
    • mava1 Re: Kapuśniak i surówka 25.09.23, 14:26
      zostaw na świąteczny bigos i z głowy.
    • arthwen Re: Kapuśniak i surówka 25.09.23, 15:00
      Kiszoną kapustę jadamy w sumie w trzech postaciach - najprostsza surówka (kapusta kiszona posiekana, cebula drobno pokrojona, ciut oleju, pieprz i koperek) - ilości hurtowe, w zasadzie co najmniej raz w tygodniu jest, bigos (ze 2-3 razy w roku) i łazanki z kapustą i mięsem (częstotliwość taka jak bigosu).
      Jakby nie to, że lubię bigos, a mąż lubi łazanki, to szkoda by mi było kapustę marnować na jakieś kombinacje, skoro najlepsza jest w postaci surówki wink
    • mysiulek08 Re: Kapuśniak i surówka 25.09.23, 15:11
      kapusniak z grubsza jak mamtrzykoty ale bez zasmazki (brrr), boczku i cebuli ale z wedzona papryka i odrobina przecieru pomidorowego, plus oczywiscie pieprz, lisc laurowy, ziele ang i szczypta cukru (ale Ty nie mozesz, wiec bez cukru smile)

surowka
      marchewka (mimo kiszenia kapusty z marchewka), kminek (tez mimo kiszenia z kminkiem), troche szczypiorku - zielonej cebulki, troceh cukru, olej, pieprz i koniecznie pieprz ziolowy

z innym
      'czarna' kapusta z suszonymi grzybami i suszonymi sliwkami, zasadniczno wigilijnie danie ale lubimy wiec robie
      klasyk czyli bigos i zamrozic smile
      • kochamruskieileniwe Re: Kapuśniak i surówka 25.09.23, 15:23
        Zasadniczo kapustę z grzybami mam na uwadze. I łazanki tez- robię takie.oszukane pierogi, bo mi się.lepic.nie.chce🙄
        Ja jem tylko farsz..
        Ale widzę, że kapuśniak ma w zasadzie mało odmian
        A chciałabym go ugotować deczko inaczej
        Bo gotuje podobnie,jak tu podano.
        Spróbuję a la kimchi
        .
        • mysiulek08 Re: Kapuśniak i surówka 25.09.23, 15:29
          Bo gotuje podobnie,jak tu podano to 'trza' bylo tak od razu 🤣🤣🤣 u nas odstepstwa od klasyki kapusniakowej nie przejda tongue_out

krokiety/paszteciki mozesz zrobic
          do farszu do golabkow dodac
          i takie cos znalazlam
          www.olgasmile.com/zapiekanka-z-ziemiankami-i-kapusta.html
          • kochamruskieileniwe Re: Kapuśniak i surówka 25.09.23, 15:36
            Ok. Dzięki. Generalnie pomysłów mam sporo, najbardziej mi chodzi o "inną" zupę i inna" dorosłe. Chociaż właśnie zobaczyłam, że dziecko opedzlowalo pół słoika na surowo...i popilo sokiem z tejże kapusty. Jak tak dalej pójdzie, nie będę miała z czego ugotować tej zupy..
            • babcia47 Re: Kapuśniak i surówka 25.09.23, 18:24
              U mnie dziecki lubily surowke taka prawie z samej kapusty jedynie dodawałam olej lub oliwe z roztarym ząbkiem czosnku i sporo drobno posiekanej zieleniny tj, szczypiorek, koperek, natka
    • summerland Re: Kapuśniak i surówka 25.09.23, 17:26
      Mam ten sam problem! Ukisilam i wyszla za słona. Nawet na salatke się nie nadaje. Myslalam już o przepłukaniu jej ale może to by pozbawiło ją też tej kwasnosci. Moze ten kapuśniak zrobic. Zaciekawiła mnie opcją kimczi. Ja nigdy nie jadłam kimczi 🙈 ale lubię troche ostre potrawy. Jak to zrobić?
      • kochamruskieileniwe Re: Kapuśniak i surówka 25.09.23, 18:03
        Wygoglaj przepis na kimchi jjigae i zobacz o co chodzi.
        Sos sojowy uzyję ale słoną kapustę przepluczę.
        Będę kombinować z przepisem ze strony azja na talerzu.🙄
        • kochamruskieileniwe Re: Kapuśniak i surówka 25.09.23, 18:04
          Pastę robię sama. Najwyżej nowe kimchi nastawie, bo chyba nie umiem tak małej ilości zrobić.
        • summerland Re: Kapuśniak i surówka 25.09.23, 18:08
          Ok dzięki
      • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Kapuśniak i surówka 26.09.23, 03:04
        summerland napisała:

> Mam ten sam problem! Ukisilam i wyszla za słona. Nawet na salatke się nie nadaj
        > e. Myslalam już o przepłukaniu jej ale może to by pozbawiło ją też tej kwasnosc
        > i. Moze ten kapuśniak zrobic. Zaciekawiła mnie opcją kimczi. Ja nigdy nie jadła
        > m kimczi 🙈 ale lubię troche ostre potrawy. Jak to zrobić?

Nie kombinuj z kimchi z kiszonej kapusty, bo to nie wyjdzie. Zobacz sobie na YouTube Pierogi z Kimchi, dziewczyna dała bardzo uczciwy i prosty przepis na to.
    • panna.nasturcja Re: Kapuśniak i surówka 25.09.23, 18:12
      Surówkę najzwyklejszą czyli kapusta, tarta na dużych oczkach marchewka, jabłko, drobniutko pokrojona cebulka, natka pietruszki. Kapusty ma być tyle ile reszty razem wziętej. Jak kwaśna to odrobinę słodzę i zostawiam, żeby cukier się rozpuścił i wszystko przeszło smakami.
      Na szybko robię z samym jabłkiem i koperkiem, górą koperku, nam pasuje.

Zupę to klasyczną zarzutkę.
      Czyli gotuję pokrojone w kostkę ziemniaki w bulionie/rosole, w osobnym garnku kapustę kiszoną pokrojoną, jak są miękkie to wrzucam kapustę do ziemniaków, oczywiście sól, pieprz, majeranek. Cebulę kroję na drobno, podsmażam, zasypuję odrobiną mąki, mieszam z łyżką zupy i dodaję do gara. Cebula powinna być przyrumieniona na złoto.
      • summerland Re: Kapuśniak i surówka 25.09.23, 20:50
        Zarzutka-moj tata tak mówił na taką zupę- ta nazwą mi się dziwna wydawała a teraz mnie rozczula lol
        Z majerankiem nigdy nie robiłam. No i to racja, że ziemniaki muszą być miękkie i wtedy dopiero dodać kapustę. Ale jeszcze gotujesz te kapustę w tej zupie, tak?
        • dominika9933 Re: Kapuśniak i surówka 25.09.23, 21:12
          Ja robię kwaśnice. Najpierw wywar na wędzonych żeberkach, czosnek, cebula, marchew, sól, pieprz, liście i ziele. Potem wyjmuje żeberka, daje mocno ukiszona kapustę, dużo kminku i gotuje aż kapusta będzie odpowiednio miękka. Osobno gotuje ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Łącze. I jest pyszne.
        • panna.nasturcja Re: Kapuśniak i surówka 26.09.23, 03:09
          Tak, gotuję jeszcze razem żeby to przeszło nawzajem smakiem.
    • ichi51e Re: Kapuśniak i surówka 25.09.23, 21:07
      Ja bym zrobiła bigos

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka