Dodaj do ulubionych

Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce

25.09.23, 16:52
Nie pytam, czy konfa będzie z tego zadowolona ani czy pis będzie udawał, że niczego nie sprzedano ani ich wiceminister nie kręcił przy okazji wałków.
Pytam o stan prawny ponieważ chcę sobie wyrobić opinię, czy pewnego znajomego Ukraińca pewien człowiek robi w jajo czy rzeczywiście chłopak może nabyć i mieć coś swojego w Polsce.

Ukrainiec: nie ma tu legalnego zatrudnienia, peselu, ubezpieczenia (nawet tego nie komentuję, to materiał na 5 innych wątków), a pobyt ma legalny tylko, jeśli przedłużono ustawę o pobycie dla osób, które wjechały PRZED wojną. Nie wiem czy przedłużono, bo się aż tak nie interesuję.
Działka: moim zdaniem rolna, mam nadzieję (pewna nie jestem), że już wyodrębniona z innej większej działki. PZP dla gminy nie ma, plan kupującego i zapewnienia sprzedającego są takie, że się postawi domek "bez pozwolenia" w ramach nowych przepisów, co ja rozumiem jako mały dom na tzw zgłoszenie.

No i co myślicie, robi go ten koleś w balona czy naprawdę coś mu sprzedaje?
Obserwuj wątek
    • banicazarbuzem Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 25.09.23, 16:56
      Mnie zastanawia chyba bardziej czy obywatel Ukrainy ma jak udowodnić, że działkę kupił i dom wybudował za legalnie zapracowane pieniądze.
      Ale ogólnie dla mnie sprawa śmierdząca
      • snajper55 Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 26.09.23, 04:38
        banicazarbuzem napisała:

> Mnie zastanawia chyba bardziej czy obywatel Ukrainy ma jak udowodnić, że działk
        > ę kupił i dom wybudował za legalnie zapracowane pieniądze.
        > Ale ogólnie dla mnie sprawa śmierdząca

A Aramco udowodniło, że kupiło kawałek Lotosu za legalnie zapracowane pieniądze?

S.
    • alpepe Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 25.09.23, 16:56
      Sądzę, że robi. Nie wiem, jak z pozwoleniem nabycia ziemi, ale sądzę, że tam on nic nie postawi, chyba, że bez przyłączy.
    • profes79 Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 25.09.23, 16:59
      Rolnej na pewno nie kupi bo przepisy na to nie pozwalają nawet jak ma wszystkie możliwe prawa, ubezpieczenia, PESEL i pracę - kupno działek rolnych, ich wyodrębnianie na takie, które mimo wszystko można sprzedać itd. to osobna epopeja. Do tego żaden notariusz tego nie klepnie bo cudzoziemiec spoza UE/EOG musi mieć osobne zezwolenie na zakup nieruchomości w Polsce - są od tego wyjątki ale nieliczne i opierające się o 5 lat legalnego pobytu w Polsce.
      • emateczka Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 25.09.23, 17:54
        Nie na zakup nieruchomości, a ziemi. Obywatel Ukrainy nie potrzebuje zazwolenia na zakup mieszkania lub garażu. Na zakup ziemi już tak.
        • profes79 Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 25.09.23, 18:05
          Ziemia też jest nieruchomością.
          www.biznes.gov.pl/pl/opisy-procedur/-/proc/209

Mieszkanie i garaż to m.in te wyjątki o których pisałem.
          @anorektyczna
          To nie ma znaczenia - kwestia statusu działki rolnej dokłada tylko dodatkowe wymagania co do zakupu, niezależne od statusu obcokrajowca.
        • anorektycznazdzira Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 25.09.23, 18:09
          z ciekawości: zakup mieszkania, takiego w bloku, wiąże się z zakupem udziału w gruncie- to już nie podpada o przepisy o zakupie ziemi?
          • profes79 Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 25.09.23, 18:11
            To już pytanie do MSWiA ale według mnie nie, inaczej nie wpisywanoby mieszkania jako wyjątku w zakupie nieruchomości.
            • anorektycznazdzira Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 25.09.23, 18:16
              racja
              dzięki za odpowiedź na główne pytanie!
      • anorektycznazdzira Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 25.09.23, 18:00
        a jeśli by działkę odrolnić?
        może odrolnili...
        • ib_k Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 25.09.23, 18:03
          Nie ma znaczenia przeznaczenie gruntu
    • iwoniaw Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 25.09.23, 17:00
      Może, ale musi mieć zgodę z MSWiA, jako obywatel kraju spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego i Szwajcarii. Powinien złożyć wniosek, bo tej zgody powinien zażądać notariusz przy sporządzaniu aktu kupna. Bez tego pozwolenia umowa notarialna jest nieważna.
      Czy dzialka jest wyodrębniona i jaki ma status, mozna sprawdzić w ksiegach wieczystych.
      • banicazarbuzem Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 25.09.23, 17:14
        My sprzedawaliśmy działkę rekreacyjną Pani z Ukrainy.
        I właśnie mi przypomnieliście, że notariusz pytał jak długo Pani jest w Polsce. Tylko u nas była prosta sprawa bo Pani mieszka bardzo długo i ma męża Polaka.
        A w tej sytuacji nie ufałabym sprzedajemy.
        • iwoniaw Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 25.09.23, 17:18
          Tak, przy legalnym pobycie chyba powyżej 5 lat i współmałżonku obywatelu polskim to zezwolenie nie jest wymagane.
      • magdallenac Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 25.09.23, 17:23
        Z tą zgodą jest tyle zachodu, że głowa boli. Przynajmniej tak było 5 lat temu. W praktyce pozaunijny, nawet z polską żoną ma małe szanse, aby być właścicielem działki.
        • taniarada Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 26.09.23, 03:40
          I dalej jest bo potrzeba stos papierów .Dla obcokrajowca nawet tych z Ukrainy to dobrze mieć kogoś z kancelarii prawnych ,co się zajmują tymi tematami .Oczywiście to podnosi koszty ,ale łatwiej .
    • aqua48 Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 25.09.23, 17:41
      Nawet jeśli uda mu się legalnie kupić to na rolnej działce nic nie postawi, trzeba odrolnić a to trwa latami poza tym uzbrojenie takiej działki (choćby tylko woda i prąd bez gazu i kanalizacji) może kosztować kilka razy więcej niż sama działka. Wybij Ukraińcowi z głowy tę transakcję jeśli możesz.
    • ib_k Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 25.09.23, 17:43
      Wg tego co napisałaś nie ma możliwości nabycia ziemi, bez względu na jaj rodzaj.
    • panna.nasturcja Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 25.09.23, 17:55
      Ale jak robi w balona? Przecież jeśli nie może kupić to żaden notariusz takiej umowy nie spisze a przeniesienie własności ziemi/nieruchomości może się odbyć wyłącznie notarialnie. Więc tylko go uczul żeby nie dał sobie wmówić, że umowa nienotarialna też jest ok i mie zaczął ponosić nakładów na ten domek.
      • ib_k Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 25.09.23, 18:02
        I oczywiście tego aktu nie będzie. Ale może być jakiś zadatek przy umowie przedwstępnej który temu cudzoziemcowi po prostu przepadnie.
        • anorektycznazdzira Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 25.09.23, 18:07
          dramat polega na tym, że mowa raczej o cenie zakupu a nie o zadatku
      • alpepe Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 25.09.23, 18:04
        W teorii nie, w praktyce ja miałam notariuszkę, która się pomyliła... Trzeba było odkręcać wszystko. A kasy oczywiście nie oddała, bo, jak stwierdziła, przepisy nie przewidują.
      • anorektycznazdzira Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 25.09.23, 18:06
        Tak, dla nas to oczywiste, a on jest jakby z innego uniwersum. Nie bardzo to czai, jak on komuś dał pieniądze, a ten ktoś mu pokazał "Oooo, tu jest teraz twoje, jeszcze tylko papiery zrobimy", a ten ktoś jest jego przyjacielem (w jego mniemaniu), to uważa, że KUPIŁ działkę.
        Usiłowałam tłumaczyć, w możliwie najprzystępniejszy sposób, ale mam przeczucie graniczące z pewnością, że kiwanie głową nie oznacza, że do kogoś dotarło suspicious
        • ib_k Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 25.09.23, 18:07
          No cóż, bo w Ukrainie tak to mniej więcej wygląda. Jeżeli mimo twoich ostrzeżeń coś wpłaci to będzie to tylko i wyłącznie jego wina i odpowiedzialność
          • anorektycznazdzira Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 25.09.23, 18:17
            przyjęłam takie właśnie stanowisko, bo co poradzisz sad
      • banicazarbuzem Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 25.09.23, 23:02
        Jeśli jest lewy notariusz to wszystko się załatwi niestety
        • panna.nasturcja Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 26.09.23, 03:12
          Notariusza zwyczajowo wybiera kupujący.
          Oraz można przecież sprawdzić czy notariusz jest „prawdziwy”.
          • anorektycznazdzira Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 26.09.23, 06:59
            Jak kupuje ogarnięty Polak, to wybiera, widzisz jaka jest sytuacja, przecież ten człowiek nawet nie wie co to jest notariusz
    • jana111 Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 25.09.23, 20:39
      Te kwestie reguluje ustawa o nabywaniu nieruchomości przez cudzoziemców z 1920 r., nadal obowiązująca.
      Mówi ona mi.in. tak:
      Art. 1
      Nabycie nieruchomości przez cudzoziemca wymaga zezwolenia. Zezwolenie jest wydawane, w drodze decyzji administracyjnej, przez ministra właściwego do spraw wewnętrznych, jeżeli sprzeciwu nie wniesie Minister Obrony Narodowej, a w przypadku nieruchomości rolnych, jeżeli sprzeciwu również nie wniesie minister właściwy do spraw rozwoju wsi.
      Art. 6
      Nabycie nieruchomości przez cudzoziemca wbrew przepisom ustawy jest nieważne.
      Art. 8 (wyjątki)
      Nie wymaga uzyskania zezwolenia:
      - nabycie samodzielnego lokalu mieszkalnego
      - nabycie samodzielnego lokalu użytkowego o przeznaczeniu garażowym
      - nabycie nieruchomości przez cudzoziemca zamieszkującego w Rzeczypospolitej Polskiej co najmniej 5 lat od udzielenia mu zezwolenia na pobyt stały lub zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej.
      - oraz kilka innych wyjątków nie znajdujących zastosowania w opisanej sytuacji.

A zatem owszem, chłopak może mieć coś swojego w Polsce, pod warunkiem, że będzie to mieszkanie. PESEL do nabycia nie jest potrzebny.
      Grunt, mniejsza o jego rolność bądź nie - po 5 latach od dnia wydania karty stałego pobytu.
      A zatem notariusz umowy po prostu nie sporządzi.
      Natomiast oczywiście chłopak może się starać o zezwolenie Ministra. Takie zezwolenia są wydawane, jak często w odniesieniu do składanych wniosków są wydawane, w jakich okolicznościach i jak długo trwa procedura nie wiem, wiem, że wydawane są.
    • snajper55 Re: Czy Ukrainiec może kupić działkę w Polsce 26.09.23, 04:43
      anorektycznazdzira napisała:

> Działka: moim zdaniem rolna, mam nadzieję (pewna nie jestem), że już wyodrębnio
      > na z innej większej działki. PZP dla gminy nie ma, plan kupującego i zapewnieni
      > a sprzedającego są takie, że się postawi domek "bez pozwolenia" w ramach nowych
      > przepisów, co ja rozumiem jako mały dom na tzw zgłoszenie.
      >
      > No i co myślicie, robi go ten koleś w balona czy naprawdę coś mu sprzedaje?

Robi w balona.

"- Obywatel Ukrainy musi uzyskać zgodę Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji na nabycie nieruchomości w Polsce.
      - Zgoda jest udzielana w przypadku, gdy nieruchomość ma służyć do zamieszkania lub prowadzenia działalności gospodarczej.
      - Nabycie samodzielnych lokali mieszkalnych (mieszkań) nie wymaga zezwolenia.
      - Nabycie udziałów w oddzielnych nieruchomościach, takich jak drogi dojazdowe czy części osiedla, wymaga zezwolenia.
      - W 2022 roku Ukraińcy zakupili ponad 335 tysięcy metrów kwadratowych nieruchomości w Polsce."

blog.ongeo.pl/czy-obywatel-ukrainy-moze-kupic-mieszkanie-w-polsce

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka