Dodaj do ulubionych

Światłowód na wsi - na słupach czy w rowie?

25.09.23, 17:31
Pytanie do osób mieszkających na osiedlach domków jednorodzinnych za miastem i mających doświadczenie z zakładaniem światłowodu. Co jest lepszym rozwiązaniem: kabel na słupach (zakładając, że słupy trzeba dopiero postawić) czy w rurze doziemnej? Z góry dziękuję, jeśli zechcecie podzielić się opinią.
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Światłowód na wsi - na słupach czy w rowie? 25.09.23, 17:35
      Podziemny.
    • koronka2012 Re: Światłowód na wsi - na słupach czy w rowie? 25.09.23, 17:46
      A to w ogóle jest jakiś wybór? Teraz chyba już wszystko wkopują
      • berdebul Re: Światłowód na wsi - na słupach czy w rowie? 25.09.23, 19:26
        😂😂😂 optymistka.
    • swinka-morska Re: Światłowód na wsi - na słupach czy w rowie? 25.09.23, 17:48
      Nie kładzie się światłowodu inaczej niż w ziemi.
      • premeda Re: Światłowód na wsi - na słupach czy w rowie? 25.09.23, 17:51
        U mnie leci po słupach elektrycznych jak najbardziej nad ziemią. Wszystko zależy od infrastruktury, która już jest, nie zawsze się da wkopać.
      • reinadelafiesta Re: Światłowód na wsi - na słupach czy w rowie? 25.09.23, 17:51
        Nieprawda.
        • gryzelda71 Re: Światłowód na wsi - na słupach czy w rowie? 25.09.23, 17:54
          Prawda.
          • gryzelda71 Re: Światłowód na wsi - na słupach czy w rowie? 25.09.23, 17:56
            Nie wiem.w sumie komu odpowiedzialam.
            • reinadelafiesta Re: Światłowód na wsi - na słupach czy w rowie? 25.09.23, 19:22
              Mam działkę na wsi, w tym roku poprowadzono tam światłowód. Postawiono w tym celu niezależne słupy wzdłuż ulic. Nie wiem, dlaczego wybrano taką formę, bo chyba łatwiej by było na słupach elektrycznych, a bardziej niezawodnie, gdyby położono go w ziemi. Ale jest, jak jest. Więc jeśli ktoś z taką pewnością twierdzi, że tylko w ziemi, to sorry, ale jest w błędzie.
              • reinadelafiesta Re: Światłowód na wsi - na słupach czy w rowie? 25.09.23, 19:28
                * nie wiem, komu odpowiadałaś Gryzeldo i jakie masz zdanie na ten temat, Twoja wypowiedź jest ostatnia, dlatego się podpięłam.
    • default Re: Światłowód na wsi - na słupach czy w rowie? 25.09.23, 18:00
      Zakładaliśmy z okolicznymi sąsiadami ponad dwa lata temu - kawałek jest na słupach (tych co były), a dalej, gdzie już słupów nie było - pod ziemią.
    • bistian Re: Światłowód na wsi - na słupach czy w rowie? 25.09.23, 18:35
      U mnie wyłącznie w ziemi, najtańsze rozwiązanie i najmniej awarii
    • berdebul Re: Światłowód na wsi - na słupach czy w rowie? 25.09.23, 19:27
      W rurze. Mniej awarii, nikt nie zerwie, żadna gałąź nie spadnie. W mojej wsi Orange robi po taniości i leci po słupach, wiecznie jakiś dostawczak uszkadza/zrywa całkowicie światłowód.
      • jahelena Re: Światłowód na wsi - na słupach czy w rowie? 25.09.23, 19:31
        kable puścili u was na wysokości 2,5 metra?
        • berdebul Re: Światłowód na wsi - na słupach czy w rowie? 25.09.23, 19:36
          Miejscami. big_grin Mam internet innego operatora, bo na, Orange pokazało środkowy palec, wiec nawet mnie bawi tak nisko puszczony światłowód.
    • thea19 Re: Światłowód na wsi - na słupach czy w rowie? 25.09.23, 19:31
      U mnie jest na słupach wzdłuż ulicy. Ja od słupa położyłam kabel w ziemi w trakcie budowy domu.
    • kaki11 Re: Światłowód na wsi - na słupach czy w rowie? 25.09.23, 19:43
      U mnie jest w ziemi i prawdę mówiąc myślałam, że tylko tak się teraz kładzie.
    • bei Re: Światłowód na wsi - na słupach czy w rowie? 25.09.23, 19:53
      U nas, wpierw zamontowano na słupach, teraz przy okazji remontu drogi- przełożono do rury i schowano w ziemi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka