Dodaj do ulubionych

Pełnomocnictwo od osoby przebywającej za granicą

26.09.23, 09:42
Gdzie taka osoba musiałaby się udać?
Chodzi o UK i pełnomocnictwo do podpisywania dokumentów dla sądu.
Obserwuj wątek
    • martishia7 Re: Pełnomocnictwo od osoby przebywającej za gran 26.09.23, 09:47
      Jakich dokumentów?
      • shellyanna Re: Pełnomocnictwo od osoby przebywającej za gran 26.09.23, 09:51
        🙄 seriously? 😁
        Umów na przykład. Treść pełnomocnictwa mam. Nie wiem tylko czy pełnomocnictwo może być podpisane za granica (konsulat? Są polscy notariusze w UK?)
        • martishia7 Re: Pełnomocnictwo od osoby przebywającej za gran 26.09.23, 10:00
          Syriosli. Czynność decyduje o formie pełnomocnictwa. Do wielu rzeczy wystarczy Ci pełnomocnictwo zwykłe pisemne i nie mam sensu notariusza szukać, ale np. do złożenia oświadczenia o przyjęciu/odrzuceniu spadku musi być pełnomocnictwo z podpisem urzędowo poświadczonym. Do zbycia nieruchomości - notarialne, więc trzeba odbyć pełną ścieżkę - notariusz, apostille, tłumaczenie przysięgłe. Planowana czynność zdeterminuje Ci formę.
          • shellyanna Re: Pełnomocnictwo od osoby przebywającej za gran 26.09.23, 10:02
            🙈 przecież wyraźnie napisałam, że chodzi o dokumenty dla sądu, nie upoważnienie do odbioru paczki.
            Dobra, już sobie znalazłam.
            Dzięki.
        • daniela34 Re: Pełnomocnictwo od osoby przebywającej za gran 26.09.23, 10:03
          Tak, seriously bez roześmianej buźki. Martishia, chcąc ci udzielić prawidłowej odpowiedzi na enigmatyczne określenie "dokumenty dla sądu" zadała trafne pytanie. Bo dokument "do sądu" to może być pismo procesowe i wtedy wymogi są inne, a może być umowa - wówczas forma i wymogi pełnomocnictwa zależą od rodzaju umowy.
          • shellyanna Re: Pełnomocnictwo od osoby przebywającej za gran 26.09.23, 10:11
            To jest tak idiotyczny przypadek, ze chyba udzielił mi się klimat tego absurdu. Stad moja reakcja 🙄
        • emateczka Re: Pełnomocnictwo od osoby przebywającej za gran 26.09.23, 17:26
          Można załatwić pełnomocnictwo przez konsulat albo przez firmę Lextrans, sama korzystałam.
          • shellyanna Re: Pełnomocnictwo od osoby przebywającej za gran 26.09.23, 18:02
            Thx
    • mava1 Re: Pełnomocnictwo od osoby przebywającej za gran 26.09.23, 22:35
      mój brat udzielał mi pełnomocnictwa, będąc obywatelem NL.
      Poszedł do "notariusza" w swoim kraju (czyli do Holendra, dokument holenderski), przesłał mi dokument, z tymi wszystkimi podpisami i pieczęciami.... a ja musiałam się z nim (dokumentem) udać do tłumacza przysięgłego. I taki własnie dokument był honorowany w sądzie i urzędach.
      Nie wiem, czy w UK jest podobnie.
      • kai_30 Re: Pełnomocnictwo od osoby przebywającej za gran 27.09.23, 23:44
        W UK jest podobnie, ale lepiej - istnieją biura "polskich notariuszy", wystawiają pełnomocnictwa w dwóch językach. W moim przypadku miałam do przetlumaczenia tylko stronę z apostille, bo była po angielsku, reszta po polsku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka