shellyanna 26.09.23, 09:42 Gdzie taka osoba musiałaby się udać? Chodzi o UK i pełnomocnictwo do podpisywania dokumentów dla sądu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martishia7 Re: Pełnomocnictwo od osoby przebywającej za gran 26.09.23, 09:47 Jakich dokumentów? Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Pełnomocnictwo od osoby przebywającej za gran 26.09.23, 09:51 🙄 seriously? 😁 Umów na przykład. Treść pełnomocnictwa mam. Nie wiem tylko czy pełnomocnictwo może być podpisane za granica (konsulat? Są polscy notariusze w UK?) Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Pełnomocnictwo od osoby przebywającej za gran 26.09.23, 10:00 Syriosli. Czynność decyduje o formie pełnomocnictwa. Do wielu rzeczy wystarczy Ci pełnomocnictwo zwykłe pisemne i nie mam sensu notariusza szukać, ale np. do złożenia oświadczenia o przyjęciu/odrzuceniu spadku musi być pełnomocnictwo z podpisem urzędowo poświadczonym. Do zbycia nieruchomości - notarialne, więc trzeba odbyć pełną ścieżkę - notariusz, apostille, tłumaczenie przysięgłe. Planowana czynność zdeterminuje Ci formę. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Pełnomocnictwo od osoby przebywającej za gran 26.09.23, 10:02 🙈 przecież wyraźnie napisałam, że chodzi o dokumenty dla sądu, nie upoważnienie do odbioru paczki. Dobra, już sobie znalazłam. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pełnomocnictwo od osoby przebywającej za gran 26.09.23, 10:03 Tak, seriously bez roześmianej buźki. Martishia, chcąc ci udzielić prawidłowej odpowiedzi na enigmatyczne określenie "dokumenty dla sądu" zadała trafne pytanie. Bo dokument "do sądu" to może być pismo procesowe i wtedy wymogi są inne, a może być umowa - wówczas forma i wymogi pełnomocnictwa zależą od rodzaju umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Pełnomocnictwo od osoby przebywającej za gran 26.09.23, 10:11 To jest tak idiotyczny przypadek, ze chyba udzielił mi się klimat tego absurdu. Stad moja reakcja 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Pełnomocnictwo od osoby przebywającej za gran 26.09.23, 17:26 Można załatwić pełnomocnictwo przez konsulat albo przez firmę Lextrans, sama korzystałam. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Pełnomocnictwo od osoby przebywającej za gran 26.09.23, 18:02 Thx Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Pełnomocnictwo od osoby przebywającej za gran 26.09.23, 22:35 mój brat udzielał mi pełnomocnictwa, będąc obywatelem NL. Poszedł do "notariusza" w swoim kraju (czyli do Holendra, dokument holenderski), przesłał mi dokument, z tymi wszystkimi podpisami i pieczęciami.... a ja musiałam się z nim (dokumentem) udać do tłumacza przysięgłego. I taki własnie dokument był honorowany w sądzie i urzędach. Nie wiem, czy w UK jest podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: Pełnomocnictwo od osoby przebywającej za gran 27.09.23, 23:44 W UK jest podobnie, ale lepiej - istnieją biura "polskich notariuszy", wystawiają pełnomocnictwa w dwóch językach. W moim przypadku miałam do przetlumaczenia tylko stronę z apostille, bo była po angielsku, reszta po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś