Dodaj do ulubionych

Nosicie tweed?

26.09.23, 19:12
Od dłuższego czasu uwielbiam tweed. Polskie sieciowki są dosyć ubogie w temacie tweedu na duże sylwetki (aczkolwiek tweedowe kopertówki ala wyszywane, babcine kuferki kupuję w nich namiętnie). Ostatnio w lumpeksie kupiłam świetny lawendowy, dwurzędowy, tweedowy żakietopłaszczyk z bufkami i z paskiem, który kosztował mnie jakieś grosze. Jak znalazł na jesień 😀 A ematka nosi tweed? Total look, czy samodzielnie? Jeśli samodzinie, to z czym?
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Nosicie tweed? 26.09.23, 19:55
      Nie, jeszcze nie dorosłam.
    • lauren6 Re: Nosicie tweed? 26.09.23, 20:14
      Nie. Takie ubrania nigdy mi się nie podobały.
    • snakelilith Re: Nosicie tweed? 26.09.23, 20:26
      Nosiłabym, bo lubię wełną każdego rodzaju. W tweedowych materiałach jest mi też do twarzy. Problem w tym, że trudno dziś o ładny tweed w sklepach, często to tylko tweedopodobne mieszanki. Aktualnie mam tylko jedną spódnicę, dosyć krótką o kroju A, ale od pandemii nie miałam jej na sobie.
      Jeżeli chodzi o styl, to można oczywiście orientować się na brytyjskich wzorach, tweed od stóp do głów, albo bardziej kolorowo-sportowym, amerykańskim stylu preppy, gdzie tweed jest tylko dodatkiem, w postaci płaszcza, żakietu, spódnicy, czy spodni.
    • alicia033 Re: Nosicie tweed? 26.09.23, 20:29
      Pewnie.
      Kocham wełnę w każdym wydaniu.
      Mam cały dwudziestoletni przeglądwink Massimo Dutti, trochę Armaniego i wiele bardziej niszowych marek.
    • taki-sobie-nick Re: Nosicie tweed? 26.09.23, 20:34
      Nie, bo uznaję wyłącznie gładkie tkaniny.
      • taki-sobie-nick Re: Nosicie tweed? 26.09.23, 21:37
        Dodam, że z tego samego powodu nabywam jedynie gładkie włóczki.
    • filutek.von.glutek Re: Nosicie tweed? 26.09.23, 20:34
      Tak! Bardzo lubię, ubrań mam niestety tylko kilka - spodnie, żakiety, ze 2 spódnice. Ubolewam że ciężko u nas kupić coś fajnego z tweedy bo rzeczywiście jest to materiał mało popularny.
      • wisniowy_sad Re: Nosicie tweed? 26.09.23, 21:13
        filutek.von.glutek napisał:

> Tak! Bardzo lubię, ubrań mam niestety tylko kilka - spodnie, żakiety, ze 2 spód
        > nice. Ubolewam że ciężko u nas kupić coś fajnego z tweedy bo rzeczywiście jest
        > to materiał mało popularny.

Akurat coraz więcej go widzę w sklepach, przeważnie fabrycznie biały, ale trafia się fuksjowy, butelkowy. Tylko trzeba mieć sylwetke, bo producenci uznają, że grube takich wynalazków nie noszą, więc nie produkują większych rozmiatow 😞
        • filutek.von.glutek Re: Nosicie tweed? 26.09.23, 21:59
          Dawno nie chodziłam po sklepach stacjonarnych, a przez internet nie chce kupować, wkurza mnie odsyłanie jak coś nie pasuje. Lubię najpierw rzecz obejrzeć, dotknąć. W sumie to mało kupuję bo nic mi się nie podoba 🙁
    • demodee Re: Nosicie tweed? 26.09.23, 21:41
      > tweedowe kopertówki ala wyszywane, babcine kuferki

Możesz dać zdjęcie albo link do takiego czegoś?
      • wisniowy_sad Re: Nosicie tweed? 26.09.23, 22:31
        demodee napisała:

> > tweedowe kopertówki ala wyszywane, babcine kuferki
        >
        > Możesz dać zdjęcie albo link do takiego czegoś?

Jedną kupiłam lata temu w Top Secrer, drugą mam na oku w nowej kolekcji Greenpoint. A zresztą na zalando jak wpiszesz "tweed" masz mnóstwo kopertówek na praktycznie każdą kieszeń.
    • kropkaa Re: Nosicie tweed? 26.09.23, 21:42
      Nie, bo nie przepadam za wzorami.
      Poza tym aktualnie i tak tweedowe marynarki są 100% poliestrowe big_grin
    • kotejka Re: Nosicie tweed? 27.09.23, 05:36
      Na nowoczesno noszę, z przymrużeniem oka
      Tweed tak całkiem serio, a jeszcze w większym rozniarze da efekt hiacynty bukiet
      Albo tej od harrego Pottera, przypomnę siebie
      Ale tej niedobrej wink.
      Mam żakiecik typu chanelka - noszę z dżinsami
      Mam krótka spódniczkw wełniana, noszę z grubymi rajstopami i dużym swetrem
      Albo dżinsowa kurtka.
      Modna skórzana torebka, prosta bez metalowych pizdryczkow do tego
      Łamie ten tweed jakoś, żeby nie postarzal
      Taka zabawa konwencja bardziej, bo angielska elegancja to na pewno nie moje
      • kotejka Re: Nosicie tweed? 27.09.23, 05:42
        Dolores umbridge
    • aqua48 Re: Nosicie tweed? 27.09.23, 10:03
      Nosiłam tweedowe marynarki i sztruksowe spodnie jak byłam bardzo młoda i bardzo szczupła, a do Polski przysyłano zagraniczne ubrania w paczkach. Ale i z tweedu i ze sztruksu wyrosłam. Kojarzą mi się z wilgocią, angielską wsią, chusteczkami wiązanymi pod brodą i kaloszkami.
      • snakelilith Re: Nosicie tweed? 27.09.23, 10:20
        aqua48 napisała:

> Kojarzą mi się z wilgocią, angielską wsią, chusteczka
        > mi wiązanymi pod brodą i kaloszkami.

No właśnie trochę tak. big_grin Ale dla mnie to zaleta, powoli wyrastam z wielkomiejskiego szyku i marzy mi się prowincja, niechby była nawet taka brytyjska i trochę zapyziała. Zamiast chusteczki nosiłabym jednak filcowe kapelusze ala downton abbey, chusteczki tylko jedwabne i pod szyją wink Chyba dlatego kupiłam sobie dwie pary klasycznych sztruksów. O dobry sztruks łatwiej niż o ładny tweed. Tylko ciągle jest na nie za ciepło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka